Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 29. 6. 2012 20:43

G0ldenFish
♥------

Alimenty, péče o dítě ad.

Dobrý den, rozešli jsme se s přítelem po 4 letém vztahu. Máme spolu 1,5 ročního syna a v září se mě/nám narodí druhý syn. Sama jsem samozdřejmě na mateřské. Přítel je montér a bere čistého 20-22tisíc jak kdy. Já mám pouze mateřskou nyní 3,8 a po porodu budu mít 7,8 těch 10 měsíců. Na jakou výši alimentů mám nárok od něj? Po právní stránce? A jak často má nárok on vídat své syny? Také po právní stránce. Snažím se to dlouho vyřešit dohodou, smlouvou osobně, ale bohužel nic neřeší a neustálé vše protahuje a mě se čas krátí do porodu. Musím si najít podnájem. Ted jsme u rodičů, a není čas čekat než se uráčí sad.
Děkuji za odpověď.
kapitulation

Není tady

#2 30. 6. 2012 17:25

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Alimenty, péče o dítě ad.

Přesnou výši výživného ti nikdo neřekne - tu určí soud s ohledem nejen na mzdu partnera, ale i další okolnosti. Nicméně momentálně mᚠnárok na alimenty pro syna a dále podle §95
zák. o rodině:
(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.
§95 (2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená, může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.

Podej návrh na svěření syna do péče včetně určení výživného a styku s otce s ním a zároveň návrh na výživné a další náklady pro sebe - viz výše (buď s pomocí advokáta nebo si nech poradit na sociálním odboru).
Mimochodem dohoda o styku by stejně musela být schválena soudem.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#3 16. 7. 2012 16:15

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Pokud otec platí na více dětí, výživné se určuje cca ve výši 1/3 jeho čistého příjmu, samozřejmě záleží na konkrétních okolnostech.

Soud rozhoduje o svěření do péče a o výživném, styk může zůstat neupraven, případně si rodiče uzavřou dohodu mezi sebou, Dle § 27 odst. 1 zákona o rodině dohoda o styku s dětmi nepodléhá schválení soudu - pokud se nedohodnete, soud styk určí. Bežný model je každý druhý víkend + nějaká odpoledne, u malých dětí soud zjišuje jak styk probíhá aktuálně a případně dává kratší styk častěji - opět záleží na konkrétní situaci.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#4 5. 8. 2012 17:16

G0ldenFish
♥------

Dobrý den, výživné na malého a upravení poměrů již čekáme na stanovení data jednání. Jelikož se to teprve musí z soudu jeho bydliště přesunoout na soud zde v Praze, a poté budou jednat. Já mám termín porodu 21.9 a zda soud k tomuto může přihlédnout? Na matriku se mnou snad bývalí zajde, jestli nechce aby jsme po porodu museli znova lítat po soudech, ohledně určení otcovství. Já již mám před sebou vzor na výživné na neprovdanou matku. To odešlu na OS v jeho bydlišti. A dále bych chtěla vědět jak se dá vymoci alimenty zpětně za 3 měsíce které neplatil vůbec.
Dále nevím jak to u soudu chodí, a na co vše se bude soud ptát. Já žádné doložitelné výdaje nemám, nájem platím babičce, účtenky většinou vyhazuju takže za pleny a jídlo toho utratí se dost. A Výbavičku a veškeré věci mám po prvním synovi a dvojkočárek a autosedačku si zatím nemohu dovolit jelikož na to nemám ani korunu.
Tak jsem zvědavá jestli vůbec vysoudíme pár korun,když vlastně nedoložím že něco utrácím sad(. Teď mi hodně pomáhají rodiče, ale to nemůže tím argumentovat rodiče tu povinost nemají a nemůžou nás přece živit do důchodu....

Není tady

#5 5. 8. 2012 18:02

G0ldenFish
♥------

A ještě se chci zeptat co soud řekne na to že otec který do července 2012 (odešla jsem v dubnu) neposlal jediné alimenty ale o dítě jevil zájem, měl možnost ho kdykoliv navštívit zde ale nevyužil jí z důvodu toho že na něj budou moji rodiče zle koukat. Za tu dobu jsem mu ho já na víkend poslala 2x aby s ním neztratil kontakt, ale jinak bych mu ho neposlala když neplatí výživné. V červenci zaplatil první výživné aspoň část tak jsem mu synka půjčila bez problémů, a pravděpodobně mu ho půjčím v srpnu na celý týden na dovolenou, jestli zaplatí alimenty.
Přece když na něj neplatí, tak jsem v právu nebo ne? Soudně zatím nic ošetřené nemáme, ale návrh už podaný je, čekáme na stanovení data soudního jednání.
Nechci mu bránit ve styku, pouze si myslím že já nesu odpovědnost za své dítě neustále vychovávám ho a živím, a on si žije svobodně,peněz má spousta,zatím co já se synem jen mateřškou a ještě si ho veme prostě jak hračku,přičemž veškerou péči o něj zařídí jeho rodiče. To není spravedlnost. Musí taky platit aspoň finančně, když už si vybral svobodný nezávazný život a mě nechal na krku dítě a v těhotenství. Nebo jsem taková mrcha, asi. sad

Není tady

#6 5. 8. 2012 19:24

agewa
♥♥♥♥♥♥-

G0ldenFish napsal(a):

A ještě se chci zeptat co soud řekne na to že otec který do července 2012 (odešla jsem v dubnu) neposlal jediné alimenty ale o dítě jevil zájem, měl možnost ho kdykoliv navštívit zde ale nevyužil jí z důvodu toho že na něj budou moji rodiče zle koukat. Za tu dobu jsem mu ho já na víkend poslala 2x aby s ním neztratil kontakt, ale jinak bych mu ho neposlala když neplatí výživné. V červenci zaplatil první výživné aspoň část tak jsem mu synka půjčila bez problémů, a pravděpodobně mu ho půjčím v srpnu na celý týden na dovolenou, jestli zaplatí alimenty.
Přece když na něj neplatí, tak jsem v právu nebo ne? Soudně zatím nic ošetřené nemáme, ale návrh už podaný je, čekáme na stanovení data soudního jednání.
Nechci mu bránit ve styku, pouze si myslím že já nesu odpovědnost za své dítě neustále vychovávám ho a živím, a on si žije svobodně,peněz má spousta,zatím co já se synem jen mateřškou a ještě si ho veme prostě jak hračku,přičemž veškerou péči o něj zařídí jeho rodiče. To není spravedlnost. Musí taky platit aspoň finančně, když už si vybral svobodný nezávazný život a mě nechal na krku dítě a v těhotenství. Nebo jsem taková mrcha, asi. sad

bohužel pro soud je styk dítěte s otce a alimenty DVÉ věci. posuzuje se každá samostatně.

Není tady

#7 5. 8. 2012 19:42

eva4444
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Česko

Dítě se "nepůjčuje", dokud nemᚠsoudně nic určené má právo dítě vidět tak často jako ty.
Radši mu dítě dávej, a spolu neztratí kontakt a je tu i praktické hledisko pro Tebe: Po porodu budeš ještě ráda, když bude dítě častěji u tatínka a ty si odpočineš...

K Tvé poznámce: "Tak jsem zvědavá jestli vůbec vysoudíme pár korun,když vlastně nedoložím že něco utrácím (. Teď mi hodně pomáhají rodiče, ale to nemůže tím argumentovat rodiče tu povinost nemají a nemůžou nás přece živit do důchodu...."

K soudům mám jen jednu radu a to, že soud skutečně přihlíží i na náklady, jaké máš. Dokud bydlíš u rodičů, měla bys tvrdit, že jim přispívᚠna bydlení (nějakou významnou částku). Já jsem kdysi bydlela u rodičů jen velmi dočasně po porodu a ve zprávě soudu od Odboru péče o dítě bylo, že bydlím u rodičů. Pak odvolací soud už byl, když jsem bydlela ve svém a přesto v rozsudku soudu odvolacího bylo, že odpovídající výživné dítětě, když matka bydlí u rodičů, je ... (Rozuměj, odvolací soud výživné snížil, protože bývalý tvrdil, že žiju u rodičů, máme nízké náklady na bydlení a on bydlí sám a musí platit to a to bla, bla, bla... a tak úplně stačí jako výživné nižší částka, než co určil soud okresní.

Není tady

#8 6. 8. 2012 11:51

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

Neplacení výživného není důvodem pro odepírání styku s dítětem v žádné případě !

Dle ustanovení § 98 zákona o rodině se výživné přiznává od data podání návrhu, s výjimkou výživného pro nezletilé dítě - tam lze i zpětně. Žalobu o příspěvek neprovdané matce tedy podejte co nejdříve.

Soud se bude ptát na náklady, doložte co můžete, zbytek odtvrďte - soud si s tím poradí.

Hlavně soudu doložte maximum informací o majetku otce - příjmy bokem, movitý i nemovitý majetek a možnosti jak si může vydělat - při stanovování výživného se vychází i z výdělkových možností otce, tedy z toho co vydělávat může, nejen z toho co reálně vydělává.

Po podání návrhu na úpravu poměrů nezletilého bude dítěti ostanoven opatrovník - OSPOD, domluvte se s nimi na zprávě pro soud, pomohou Vám s tím na co se soud ptá.

www.aksvoboda.cz

Není tady

#9 21. 8. 2012 17:22

Katkaxx
♥------

Ahoj mám prosbu přítel chce poslat alimenty předem do konce roku poiradíte co je k tomu potřeba jak to napsat a jestli je nutné třeba i ověření podpisů. Děkuji moc předem

Není tady

#10 3. 9. 2012 16:22

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

A přítel napíše do informace pro příjemce, složenky, bankovní transakce
Výživné pro nezl. "Tomáše" září 2012 - prosinec 2012

Není třeba vymýšlet nic složitého

www.aksvoboda.cz

Není tady

#11 8. 9. 2012 17:34

andyltm
♥------

Dobrý den, už jsem zoufalá :-( ... Jsem 7let po rozvodu s bývalým manželem. Máme spolu 2 děti /9l a 6let/, na které platí pravidelně 1500,- na jedno. Nemůžu říct že by s placením byl problém. Ale tím to u něj končí. O cokoliv ho požádám jestli by mi nepřispěl půlkou /třeba na kroužky, na tábory, na výbavu do školy/ vždycky se z toho vykroutí že on jim dává taky hodně, že je bere na dovolené, že jim kupuje dárky k vánocům a takové /podle mě/ běžné rodičovské věci. Když mu teda oznámím, že si nechám zažádat o zvýšení alimentů, tak mi okamžitě oponuje tím, že on si nechá zažádat zase o snížení alimentů, nebo o střídavou péči/bydlí 60km od nás a pro děti si jezdí jednou za 14dní na víkend/. Je podnikatel, který vykazuje 2000,- příjem z podnikání a ještě od policie pobírá 13tis rentu každý měsíc, ale posílají mu to jednou za rok dohromady /takže 156tis/. Prosím o radu, jestli se mám bát jít podat žádost o zvýšení a jestli je možné že by uspěl se střídavou péči, když já jsem učitelka ve školce, a on jezdí i mezinárodní dopravou, takže v týdnu nebývá doma. Děkuji za radu.

Není tady

#12 8. 9. 2012 20:12

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Hlavně se neboj a starej se o právo svých dětí na stejnou životní úroveň jakou má jejich otec. I když pravda se známostmi u soudu a policie by to pro tebe nemuselo být jednoduché. Tak to v našem státě někdy chodí.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#13 8. 9. 2012 22:45

sandra
♥♥♥♥♥♥-

Andyl,

pokud otci nedokážeš příjem vyšší než 2000Kč z podnikání + 13is měsíčně rentu, tak se obávám, že si moc nepomůžeš sad Protože podle toho by vycházelo, že 1/5 svého příjmu dává na děti. A soud taky přihlédně k tomu, že musí někde bydlet, něco jíst, atd....Vím, je to nefér vůči tobě a dětem:(
Nevím, jaký je tvůj bývalý otec, jestli se dětem opravdu alespoň o tom víkendu věnuje, jestli alespoň ty dovolené za něco stojí a děti se na to těší....Bohužel totiž bývá zvykem, že když jsou otcové přinuceni soudem platit by o 500Kč na výživném víc, tak už pak o neplatí ani tyto výdaje a dávají to sežrat matce stylem "chtěla jsi navýšení alimentů, mᚠho, ale já už dětem dovolenou platit nebudu"....Samozřejmě nevím, jaká je tvoje finanční situace...ale rozumím tomu, že při dvou dětech je každá koruna dobrá...já bych tedy pečlivě zvážila to, zda mi stojí soudní tahanice za to, že z něj vymámím měsíčně o pár stovek víc, ale třeba na úkor něčeho jiného...jelikož tvůj manžel nevypadá, že by dětem dopřával nad rámec, ačkoliv by asi mohl. Co se s ním zkusit domluvit, že by alespoň založil a platil dětem spoření, které by si mohly vybrat, jakmile dosáhnou plnoletosti? To totiž nastanou výdaje s VŠ a úspory se budou dětem do začátku hodit.

Držím palce.

S.

Upravil(a) sandra (8. 9. 2012 22:46)

Není tady

#14 9. 9. 2012 19:15

Michala00
♥------

Dobrý den,
měla bych dotaz. S bývalým přítelem jsem otěhotněla, ale bohužel k dítěti se otočil zády.
Se současným přítelem se chceme vzít, ale nevíme, jak to bude s rodným listem. Do rodného listu chci uvést původního otce. Dítě je ještě nenarozené, ale zajímá mě, jak to ovlivní mého přítele pokud si mě vezmě před narozením dítěte. Děkuji za odpověď. Michaela

Není tady

#15 10. 9. 2012 15:03

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

andyltm napsal(a):

Dobrý den, už jsem zoufalá :-( ... Jsem 7let po rozvodu s bývalým manželem. Máme spolu 2 děti /9l a 6let/, na které platí pravidelně 1500,- na jedno. Nemůžu říct že by s placením byl problém. Ale tím to u něj končí. O cokoliv ho požádám jestli by mi nepřispěl půlkou /třeba na kroužky, na tábory, na výbavu do školy/ vždycky se z toho vykroutí že on jim dává taky hodně, že je bere na dovolené, že jim kupuje dárky k vánocům a takové /podle mě/ běžné rodičovské věci. Když mu teda oznámím, že si nechám zažádat o zvýšení alimentů, tak mi okamžitě oponuje tím, že on si nechá zažádat zase o snížení alimentů, nebo o střídavou péči/bydlí 60km od nás a pro děti si jezdí jednou za 14dní na víkend/. Je podnikatel, který vykazuje 2000,- příjem z podnikání a ještě od policie pobírá 13tis rentu každý měsíc, ale posílají mu to jednou za rok dohromady /takže 156tis/. Prosím o radu, jestli se mám bát jít podat žádost o zvýšení a jestli je možné že by uspěl se střídavou péči, když já jsem učitelka ve školce, a on jezdí i mezinárodní dopravou, takže v týdnu nebývá doma. Děkuji za radu.

U příjmů otce se řeší skutečné příjmy a dále potencionalita příjmů. Tedy pokud by například nejezdil mezinárodní přepravu jako soukromý podnikatel, ale jako zaměstnanec, dosáhl by např. na 17 000 čistého. K tomu 13 000 čistého renta a lze mu vyměřovat výživné z 30 000 čistého měsíčně. V tomto případě se dá očekávat že otci bude vyměřeno výživné alespoň ve výši 25% jeho příjmů (na dvě děti dohromady). Záleží samozřejmě na konkrétních okolnostech.

Jestliže mu podnikání nevynáší, může se nechat zaměstnat v oboru který má vystudovaný, pro který má průpravu a podobně. Zvýšení výživného tedy není nereálné.

Co se týče střídavé péče, pravidelné stěhování o 60 km pravděpodobně žádný soudce neposvětí.

www.aksvoboda.cz

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí