18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, rozeli jsme se s přítelem po 4 letém vztahu. Máme spolu 1,5 ročního syna a v září se mě/nám narodí druhý syn. Sama jsem samozdřejmě na mateřské. Přítel je montér a bere čistého 20-22tisíc jak kdy. Já mám pouze mateřskou nyní 3,8 a po porodu budu mít 7,8 těch 10 měsíců. Na jakou výi alimentů mám nárok od něj? Po právní stránce? A jak často má nárok on vídat své syny? Také po právní stránce. Snaím se to dlouho vyřeit dohodou, smlouvou osobně, ale bohuel nic neřeí a neustálé ve protahuje a mě se čas krátí do porodu. Musím si najít podnájem. Ted jsme u rodičů, a není čas čekat ne se uráčí .
Děkuji za odpověď.
Není tady
Přesnou výi výivného ti nikdo neřekne - tu určí soud s ohledem nejen na mzdu partnera, ale i dalí okolnosti. Nicméně momentálně má nárok na alimenty pro syna a dále podle §95
zák. o rodině:
(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výivy po dobu dvou let, jako i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.
§95 (2) K zajitění úhrady těchto nákladů, jako i k zajitění výivy dítěte po dobu, po ní by zaměstnankyni podle zvlátního předpisu náleela mateřská dovolená, můe soud na návrh těhotné eny uloit tomu, jeho otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.
Podej návrh na svěření syna do péče včetně určení výivného a styku s otce s ním a zároveň návrh na výivné a dalí náklady pro sebe - viz výe (buď s pomocí advokáta nebo si nech poradit na sociálním odboru).
Mimochodem dohoda o styku by stejně musela být schválena soudem.
Není tady
Pokud otec platí na více dětí, výivné se určuje cca ve výi 1/3 jeho čistého příjmu, samozřejmě záleí na konkrétních okolnostech.
Soud rozhoduje o svěření do péče a o výivném, styk můe zůstat neupraven, případně si rodiče uzavřou dohodu mezi sebou, Dle § 27 odst. 1 zákona o rodině dohoda o styku s dětmi nepodléhá schválení soudu - pokud se nedohodnete, soud styk určí. Bený model je kadý druhý víkend + nějaká odpoledne, u malých dětí soud zjiuje jak styk probíhá aktuálně a případně dává kratí styk častěji - opět záleí na konkrétní situaci.
Není tady
Dobrý den, výivné na malého a upravení poměrů ji čekáme na stanovení data jednání. Jeliko se to teprve musí z soudu jeho bydlitě přesunoout na soud zde v Praze, a poté budou jednat. Já mám termín porodu 21.9 a zda soud k tomuto můe přihlédnout? Na matriku se mnou snad bývalí zajde, jestli nechce aby jsme po porodu museli znova lítat po soudech, ohledně určení otcovství. Já ji mám před sebou vzor na výivné na neprovdanou matku. To odelu na OS v jeho bydliti. A dále bych chtěla vědět jak se dá vymoci alimenty zpětně za 3 měsíce které neplatil vůbec.
Dále nevím jak to u soudu chodí, a na co ve se bude soud ptát. Já ádné doloitelné výdaje nemám, nájem platím babičce, účtenky větinou vyhazuju take za pleny a jídlo toho utratí se dost. A Výbavičku a vekeré věci mám po prvním synovi a dvojkočárek a autosedačku si zatím nemohu dovolit jeliko na to nemám ani korunu.
Tak jsem zvědavá jestli vůbec vysoudíme pár korun,kdy vlastně nedoloím e něco utrácím (. Teď mi hodně pomáhají rodiče, ale to nemůe tím argumentovat rodiče tu povinost nemají a nemůou nás přece ivit do důchodu....
Není tady
A jetě se chci zeptat co soud řekne na to e otec který do července 2012 (odela jsem v dubnu) neposlal jediné alimenty ale o dítě jevil zájem, měl monost ho kdykoliv navtívit zde ale nevyuil jí z důvodu toho e na něj budou moji rodiče zle koukat. Za tu dobu jsem mu ho já na víkend poslala 2x aby s ním neztratil kontakt, ale jinak bych mu ho neposlala kdy neplatí výivné. V červenci zaplatil první výivné aspoň část tak jsem mu synka půjčila bez problémů, a pravděpodobně mu ho půjčím v srpnu na celý týden na dovolenou, jestli zaplatí alimenty.
Přece kdy na něj neplatí, tak jsem v právu nebo ne? Soudně zatím nic oetřené nemáme, ale návrh u podaný je, čekáme na stanovení data soudního jednání.
Nechci mu bránit ve styku, pouze si myslím e já nesu odpovědnost za své dítě neustále vychovávám ho a ivím, a on si ije svobodně,peněz má spousta,zatím co já se synem jen mateřkou a jetě si ho veme prostě jak hračku,přičem vekerou péči o něj zařídí jeho rodiče. To není spravedlnost. Musí taky platit aspoň finančně, kdy u si vybral svobodný nezávazný ivot a mě nechal na krku dítě a v těhotenství. Nebo jsem taková mrcha, asi.
Není tady
G0ldenFish napsal(a):
A jetě se chci zeptat co soud řekne na to e otec který do července 2012 (odela jsem v dubnu) neposlal jediné alimenty ale o dítě jevil zájem, měl monost ho kdykoliv navtívit zde ale nevyuil jí z důvodu toho e na něj budou moji rodiče zle koukat. Za tu dobu jsem mu ho já na víkend poslala 2x aby s ním neztratil kontakt, ale jinak bych mu ho neposlala kdy neplatí výivné. V červenci zaplatil první výivné aspoň část tak jsem mu synka půjčila bez problémů, a pravděpodobně mu ho půjčím v srpnu na celý týden na dovolenou, jestli zaplatí alimenty.
Přece kdy na něj neplatí, tak jsem v právu nebo ne? Soudně zatím nic oetřené nemáme, ale návrh u podaný je, čekáme na stanovení data soudního jednání.
Nechci mu bránit ve styku, pouze si myslím e já nesu odpovědnost za své dítě neustále vychovávám ho a ivím, a on si ije svobodně,peněz má spousta,zatím co já se synem jen mateřkou a jetě si ho veme prostě jak hračku,přičem vekerou péči o něj zařídí jeho rodiče. To není spravedlnost. Musí taky platit aspoň finančně, kdy u si vybral svobodný nezávazný ivot a mě nechal na krku dítě a v těhotenství. Nebo jsem taková mrcha, asi.
bohuel pro soud je styk dítěte s otce a alimenty DVÉ věci. posuzuje se kadá samostatně.
Není tady
Dítě se "nepůjčuje", dokud nemá soudně nic určené má právo dítě vidět tak často jako ty.
Radi mu dítě dávej, a spolu neztratí kontakt a je tu i praktické hledisko pro Tebe: Po porodu bude jetě ráda, kdy bude dítě častěji u tatínka a ty si odpočine...
K Tvé poznámce: "Tak jsem zvědavá jestli vůbec vysoudíme pár korun,kdy vlastně nedoloím e něco utrácím (. Teď mi hodně pomáhají rodiče, ale to nemůe tím argumentovat rodiče tu povinost nemají a nemůou nás přece ivit do důchodu...."
K soudům mám jen jednu radu a to, e soud skutečně přihlíí i na náklady, jaké má. Dokud bydlí u rodičů, měla bys tvrdit, e jim přispívá na bydlení (nějakou významnou částku). Já jsem kdysi bydlela u rodičů jen velmi dočasně po porodu a ve zprávě soudu od Odboru péče o dítě bylo, e bydlím u rodičů. Pak odvolací soud u byl, kdy jsem bydlela ve svém a přesto v rozsudku soudu odvolacího bylo, e odpovídající výivné dítětě, kdy matka bydlí u rodičů, je ... (Rozuměj, odvolací soud výivné sníil, protoe bývalý tvrdil, e iju u rodičů, máme nízké náklady na bydlení a on bydlí sám a musí platit to a to bla, bla, bla... a tak úplně stačí jako výivné nií částka, ne co určil soud okresní.
Není tady
Neplacení výivného není důvodem pro odepírání styku s dítětem v ádné případě !
Dle ustanovení § 98 zákona o rodině se výivné přiznává od data podání návrhu, s výjimkou výivného pro nezletilé dítě - tam lze i zpětně. alobu o příspěvek neprovdané matce tedy podejte co nejdříve.
Soud se bude ptát na náklady, dolote co můete, zbytek odtvrďte - soud si s tím poradí.
Hlavně soudu dolote maximum informací o majetku otce - příjmy bokem, movitý i nemovitý majetek a monosti jak si můe vydělat - při stanovování výivného se vychází i z výdělkových moností otce, tedy z toho co vydělávat můe, nejen z toho co reálně vydělává.
Po podání návrhu na úpravu poměrů nezletilého bude dítěti ostanoven opatrovník - OSPOD, domluvte se s nimi na zprávě pro soud, pomohou Vám s tím na co se soud ptá.
Není tady
Ahoj mám prosbu přítel chce poslat alimenty předem do konce roku poiradíte co je k tomu potřeba jak to napsat a jestli je nutné třeba i ověření podpisů. Děkuji moc předem
Není tady
A přítel napíe do informace pro příjemce, sloenky, bankovní transakce
Výivné pro nezl. "Tomáe" září 2012 - prosinec 2012
Není třeba vymýlet nic sloitého
Není tady
Dobrý den, u jsem zoufalá :-( ... Jsem 7let po rozvodu s bývalým manelem. Máme spolu 2 děti /9l a 6let/, na které platí pravidelně 1500,- na jedno. Nemůu říct e by s placením byl problém. Ale tím to u něj končí. O cokoliv ho poádám jestli by mi nepřispěl půlkou /třeba na krouky, na tábory, na výbavu do koly/ vdycky se z toho vykroutí e on jim dává taky hodně, e je bere na dovolené, e jim kupuje dárky k vánocům a takové /podle mě/ běné rodičovské věci. Kdy mu teda oznámím, e si nechám zaádat o zvýení alimentů, tak mi okamitě oponuje tím, e on si nechá zaádat zase o sníení alimentů, nebo o střídavou péči/bydlí 60km od nás a pro děti si jezdí jednou za 14dní na víkend/. Je podnikatel, který vykazuje 2000,- příjem z podnikání a jetě od policie pobírá 13tis rentu kadý měsíc, ale posílají mu to jednou za rok dohromady /take 156tis/. Prosím o radu, jestli se mám bát jít podat ádost o zvýení a jestli je moné e by uspěl se střídavou péči, kdy já jsem učitelka ve kolce, a on jezdí i mezinárodní dopravou, take v týdnu nebývá doma. Děkuji za radu.
Není tady
Hlavně se neboj a starej se o právo svých dětí na stejnou ivotní úroveň jakou má jejich otec. I kdy pravda se známostmi u soudu a policie by to pro tebe nemuselo být jednoduché. Tak to v naem státě někdy chodí.
Není tady
Andyl,
pokud otci nedokáe příjem vyí ne 2000Kč z podnikání + 13is měsíčně rentu, tak se obávám, e si moc nepomůe Protoe podle toho by vycházelo, e 1/5 svého příjmu dává na děti. A soud taky přihlédně k tomu, e musí někde bydlet, něco jíst, atd....Vím, je to nefér vůči tobě a dětem:(
Nevím, jaký je tvůj bývalý otec, jestli se dětem opravdu alespoň o tom víkendu věnuje, jestli alespoň ty dovolené za něco stojí a děti se na to těí....Bohuel toti bývá zvykem, e kdy jsou otcové přinuceni soudem platit by o 500Kč na výivném víc, tak u pak o neplatí ani tyto výdaje a dávají to serat matce stylem "chtěla jsi navýení alimentů, má ho, ale já u dětem dovolenou platit nebudu"....Samozřejmě nevím, jaká je tvoje finanční situace...ale rozumím tomu, e při dvou dětech je kadá koruna dobrá...já bych tedy pečlivě zváila to, zda mi stojí soudní tahanice za to, e z něj vymámím měsíčně o pár stovek víc, ale třeba na úkor něčeho jiného...jeliko tvůj manel nevypadá, e by dětem dopřával nad rámec, ačkoliv by asi mohl. Co se s ním zkusit domluvit, e by alespoň zaloil a platil dětem spoření, které by si mohly vybrat, jakmile dosáhnou plnoletosti? To toti nastanou výdaje s V a úspory se budou dětem do začátku hodit.
Drím palce.
S.
Upravil(a) sandra (8. 9. 2012 22:46)
Není tady
Dobrý den,
měla bych dotaz. S bývalým přítelem jsem otěhotněla, ale bohuel k dítěti se otočil zády.
Se současným přítelem se chceme vzít, ale nevíme, jak to bude s rodným listem. Do rodného listu chci uvést původního otce. Dítě je jetě nenarozené, ale zajímá mě, jak to ovlivní mého přítele pokud si mě vezmě před narozením dítěte. Děkuji za odpověď. Michaela
Není tady
andyltm napsal(a):
Dobrý den, u jsem zoufalá :-( ... Jsem 7let po rozvodu s bývalým manelem. Máme spolu 2 děti /9l a 6let/, na které platí pravidelně 1500,- na jedno. Nemůu říct e by s placením byl problém. Ale tím to u něj končí. O cokoliv ho poádám jestli by mi nepřispěl půlkou /třeba na krouky, na tábory, na výbavu do koly/ vdycky se z toho vykroutí e on jim dává taky hodně, e je bere na dovolené, e jim kupuje dárky k vánocům a takové /podle mě/ běné rodičovské věci. Kdy mu teda oznámím, e si nechám zaádat o zvýení alimentů, tak mi okamitě oponuje tím, e on si nechá zaádat zase o sníení alimentů, nebo o střídavou péči/bydlí 60km od nás a pro děti si jezdí jednou za 14dní na víkend/. Je podnikatel, který vykazuje 2000,- příjem z podnikání a jetě od policie pobírá 13tis rentu kadý měsíc, ale posílají mu to jednou za rok dohromady /take 156tis/. Prosím o radu, jestli se mám bát jít podat ádost o zvýení a jestli je moné e by uspěl se střídavou péči, kdy já jsem učitelka ve kolce, a on jezdí i mezinárodní dopravou, take v týdnu nebývá doma. Děkuji za radu.
U příjmů otce se řeí skutečné příjmy a dále potencionalita příjmů. Tedy pokud by například nejezdil mezinárodní přepravu jako soukromý podnikatel, ale jako zaměstnanec, dosáhl by např. na 17 000 čistého. K tomu 13 000 čistého renta a lze mu vyměřovat výivné z 30 000 čistého měsíčně. V tomto případě se dá očekávat e otci bude vyměřeno výivné alespoň ve výi 25% jeho příjmů (na dvě děti dohromady). Záleí samozřejmě na konkrétních okolnostech.
Jestlie mu podnikání nevynáí, můe se nechat zaměstnat v oboru který má vystudovaný, pro který má průpravu a podobně. Zvýení výivného tedy není nereálné.
Co se týče střídavé péče, pravidelné stěhování o 60 km pravděpodobně ádný soudce neposvětí.
Není tady