Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 19. 6. 2012 14:26

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Pujcene penize

Mam tu takovy dotaz. Sestrenice pujcila pred lety memu pribuznemu 50 000 Kc bez dokladu. Ovsem vsichni to vedeli a ma na to svedky.

Ti ostatni se domnivali, ze jsou penize uz vraceny ale jak mi bylo sdeleno, jeste nejsou. Pujcila mu je uz pred 4,5 lety. Je tu taky dukaz, mimo ta svedectvi, ve forme starsiho dopisu jeho matky me sestrenici, kde se pise, ze Honza dluh 50 000 ted zaplati, kdyz prodal auto (ten jsem cetla) . Nezaplatil teda dodnes.

Jak se muze moje sestrenka dostat k penezum, kdyz je to pres tri roky a nikdy ho nezazalovala apod. Nebo je uz spis nikdy neuvidi?

Upravil(a) sahleb (19. 6. 2012 14:28)

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#2 20. 6. 2012 8:59

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Re: Pujcene penize

Myslím, že lehota je 10 rokov od pôžičky, ale ja by som ho v prvom rade donútila spísať dlžobný úpis, aby jedného dňa nemusela ťahať rodinu po súdoch ako svedkov a rozhádať každého s každým... hmm

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#3 20. 6. 2012 12:41

Sakura
♥♥♥♥♥♥-

Taky jsem už poučená, že půjčka v rodině není bez rizika. Nevím, jak řešit situaci teď, ale pro příště radím raději podepsat oběma aktéry papír a to samé při vrácení. Taky jsem měla tetu, které maminka půjčila peníze (vlastní sestře) a ta jí pak po pár letech tvrdila, že jí to už vrátila, přitom to tak nebylo. Bylo z toho velké zle, nakonec jí to snad vrátila. Pak od mámy chtěla půjčit kolegyně v práci, která byla v dluzích, ale té nepůjčila, protože věděla od kolegyň, že půjčené peníze nevrací. sad

Není tady

#4 21. 6. 2012 5:55

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

Myslím, že lehota je 10 rokov od pôžičky, ale ja by som ho v prvom rade donútila spísať dlžobný úpis, aby jedného dňa nemusela ťahať rodinu po súdoch ako svedkov a rozhádať každého s každým... hmm

To je jednoduche...ten pribuzny vi, ze kdyz nic nepodepise, tak muze byt v klidu a neexistuje realne zadna sila, ktera by ho k tomu donutila.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#5 21. 6. 2012 13:00

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Obecná promlčecí lhůta činí 3 roky ode dne, kdy měla být půjčka vrácena. Mám za to že nárok je již promlčený a tedy pokud dlužník nezaplatí dobrovolně, nelze ho úsoěšně žalovat.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#6 21. 6. 2012 13:02

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥

Mgr. Filip Netopil napsal(a):

Obecná promlčecí lhůta činí 3 roky ode dne, kdy měla být půjčka vrácena. Mám za to že nárok je již promlčený a tedy pokud dlužník nezaplatí dobrovolně, nelze ho úsoěšně žalovat.

Dekuji, ale me to zni tak, ze pokud dluznik pres domluvy a rozhovory tri riky neplati, tak je v suchu? Asi to neni o tom, jen ty tri roky vydrzet. Mozna ze ho i upominala pisemne.

Jinak si zadny presny termin nedomluvili, melo to byt nekdy az bude mit penize. Vse bylo jen ustne.

Upravil(a) sahleb (21. 6. 2012 13:03)

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#7 21. 6. 2012 13:17

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

sahleb napsal(a):

Mgr. Filip Netopil napsal(a):

Dekuji, ale me to zni tak, ze pokud dluznik pres domluvy a rozhovory tri riky neplati, tak je v suchu? Asi to neni o tom, jen ty tri roky vydrzet. Mozna ze ho i upominala pisemne.

Jinak si zadny presny termin nedomluvili, melo to byt nekdy az bude mit penize. Vse bylo jen ustne.

To nemusí být nikdy.

Není tady

#8 21. 6. 2012 13:22

helena
♥♥♥♥♥♥♥

pokud dluznik pres domluvy a rozhovory tri riky neplati, tak je v suchu?
No promiň... snad je v zájmu věřitele, aby se zajímal o svoje peníze.
Ovšem ne jen "domluvami a rozhovory", ale normálním podáním žaloby v zákonné lhůtě.

Ono by se teoreticky dalo žalovat i teď - pokud je dlužník tak neznalej, že promlčení nenamítne. Ale obávám se, že naopak znalej bude velice wink

Upravil(a) helena (21. 6. 2012 13:25)

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#9 21. 6. 2012 13:50

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

pokud dluznik pres domluvy a rozhovory tri riky neplati, tak je v suchu?
No promiň... snad je v zájmu věřitele, aby se zajímal o svoje peníze.
Ovšem ne jen "domluvami a rozhovory", ale normálním podáním žaloby v zákonné lhůtě.

Ono by se teoreticky dalo žalovat i teď - pokud je dlužník tak neznalej, že promlčení nenamítne. Ale obávám se, že naopak znalej bude velice wink

Pokud na to není žádný papír (dlužní úpis), bude to slovo proti slovu a věřitel nic nevymůže. Navíc, když nebyla stanovená žádná lhůta splatnosti!!! "až bude moct" těžko u soudu projde.
Takhle to lze vzít sice jako půjčku, ale s neomezenou splatností - tj. ještě splatnost nenastala a těžko se soudit.
Řekla bych, že to bylo drahé poučení pro příště.

Upravil(a) Martinka1 (21. 6. 2012 13:51)

Není tady

#10 21. 6. 2012 14:16

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Pokud na to není žádný papír (dlužní úpis), bude to slovo proti slovu a věřitel nic nevymůže.
"vsichni to vedeli a ma na to svedky"
Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, § 125
"Za důkaz mohou sloužit všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci, zejména výslech svědků, znalecký posudek, zprávy a vyjádření orgánů, fyzických a právnických osob, notářské nebo exekutorské zápisy a jiné listiny, ohledání a výslech účastníků. Pokud není způsob provedení důkazu předepsán, určí jej soud."
Jiná otázka je, zda oni svědci budou také ochotni svědčit - přece jen je to "v rodině".

když nebyla stanovená žádná lhůta splatnosti!!! "až bude moct" těžko u soudu projde
§ 563 obč. zák.
"Není-li doba splnění dohodnuta, stanovena právním předpisem nebo určena v rozhodnutí, je dlužník povinen splnit dluh prvního dne poté, kdy byl o plnění věřitelem požádán."
§ 564 obč. zák.
"Je-li doba plnění ponechána na vůli dlužníka, určí ji na návrh věřitele soud podle okolností případu tak, aby to bylo v souladu s dobrými mravy."
Možná... ale opravdu jen možná (zase záleží na svědcích oné půjčky) by stálo za zkoušku písemně požádat o vrácení dluhu právě s tím, že nebyla žádná lhůta sjednána a věřitel tedy žádá dlužníka o splacení. On pravděpodobně nezaplatí  a pak by se snad dalo žalovat na určení doby plnění a následně pak o zaplacení.

Upravil(a) helena (21. 6. 2012 14:27)

Není tady

#11 21. 6. 2012 14:25

Revliba
♥♥♥♥♥♥-

Heleno,to je sice optimistické co píšeš,nicméně praxe je zcela odlišná.
V roce 2009 mi měla kamarádka vrátit dost vysokou půjčku peněz.Nevrátila.Já mám směnku,po roce dohadů jsem jí zažalovala.Dodnes se soudíme,ona popřela svůj podpis na směnce,písmoznalkyně potvrdila,že podpis je její.
Takže se odvolala k vrchnímu soudu a žádá revizní písmoznalecký posudek...
Mezitím za ty roky bezpochyby v klidu přepíše všechno co má na rodinu a já budu mít smůlu...stolt
Takže doporučuji,peníze nepůjčovat...případ Sahleb vidím jako úplně zbytečné řešit,ačkoli si dovedu představit,jak je ta bezmoc nepříjemná..

Není tady

#12 21. 6. 2012 14:35

helena
♥♥♥♥♥♥♥

doporučuji,peníze nepůjčovat
Po oučinku těžká rada... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Peníze jednou půjčený byly, tak holt uvažuju o možnostech, jak by bylo možno je z dotyčnýho vydrápnout. Občas i soud může soudit podle spravedlnosti.

Není tady

#13 21. 6. 2012 15:19

Revliba
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

doporučuji,peníze nepůjčovat
Po oučinku těžká rada... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Peníze jednou půjčený byly, tak holt uvažuju o možnostech, jak by bylo možno je z dotyčnýho vydrápnout. Občas i soud může soudit podle spravedlnosti.

Jasně,že je to jalová rada  a od tebe je hezké,že tomu věnuješ čas a energii...nicméně já to vidím bledě grater
Bych mohla psát romány ohledně "spravedlnosti" našich soudů..smile

Upravil(a) Revliba (21. 6. 2012 15:20)

Není tady

#14 21. 6. 2012 15:50

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Mám jednu zkušenost s pěnězma, kdysi jsme se spolubydlící dali zálohu na bydlení klukovi, který ale nedodržel podmínky, které nám slíbil, takže jsme nebydleli. A nechtěl peníze vrátit (už nevím, kolik to bylo, jestli 7 nebo 14 tisíc nebo tak nějak). Pro nás tehdy velké peníze.
Neměli jsme na to papír, nic. Ale - byla jsem oprsklá, otravovala, volala, a co pomohlo bylo, že jsme věděli, komu ten dům patří, takže jsme zašli na správcovskou firmu a na toho dotyčného si stěžovali. Pak peníze vrátil (trvalo to asi 2 nebo 3 měsíce).
Podmínkou "prudění" ale je, aby ten dotyčný peníze na vrácení měl (což v případě 50 tis. dluhu není jistý).

A stejně, přestože jsem byla "přehlasována" paragrafy, chci vidět soudce, kterému bude stačit ústní potvrzení půjčky na to, aby vydal platební příkaz (ten stejně nezaručí že dotyčný peníze vrátí) nebo jinak rozhodl. No ale možné je všechno. (Jo a taky ty příbuzné a známé, které půjdou svědčit proti svému příbuznému/kamarádovi přes soud...).

Není tady

#15 21. 6. 2012 16:14

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥

Martinka1 napsal(a):

To nemusí být nikdy.

Martinko skvele, mas fundovane rady.  tummenupp

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#16 21. 6. 2012 16:17

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Možná... ale opravdu jen možná (zase záleží na svědcích oné půjčky) by stálo za zkoušku písemně požádat o vrácení dluhu právě s tím, že nebyla žádná lhůta sjednána a věřitel tedy žádá dlužníka o splacení. On pravděpodobně nezaplatí  a pak by se snad dalo žalovat na určení doby plnění a následně pak o zaplacení.

Diky Heleno, to by mozna slo,  rekla mi o dopise, kde se o tom jeho mama zminuje, zetu urcitou sumu  ma predat po prodeji toho auta.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#17 21. 6. 2012 16:26

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

... radši nic...

Upravil(a) Martinka1 (21. 6. 2012 16:28)

Není tady

#18 14. 10. 2015 16:24

simikadlecova
♥------

smazáno administrátorem

Upravil(a) AndreaP. (14. 10. 2015 17:46)

Není tady

#19 14. 10. 2015 17:04

Radima
♥♥-----

Ty budeš asi úchylná, dnes jsi to tu dala do 10ti vláken, pakuj s reklamou a zaplať si ji!!!

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí