Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 13. 6. 2012 9:54

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Re: Věčné téma: máma a dcera

majkafa napsal(a):

Selima napsal(a):

majkafa napsal(a):

Já to zase vnímám, že co jsem dospělá a samostatná, je vedle mě, než nade mnou. Že je na místě se/si radit, než přistupovat z její strany autoritativně, jak o tom píše Jessika, že jí to dělá problém.
Otázka je, co si my představujeme pod pojmy NADE MNOU nebo VEDLE MĚ.

VEDĽA človeka je partner, kamaráti, kolegovia, NAD alebo PRED (podľa uhlu pohľadu) sú rodičia a prarodičia (a šéf) a POD alebo PRED ním deti a vnúčatá (a podriadení). S tým sa dá akurát zmieriť alebo bojovať, ale zmeniť to proste nejde (teda, to šéfovstvo možno povýšením, to rodičovstvo nijako...). Rodičia tu boli skôr, majú viac skúseností, sú starší a sú zdrojom nás, bez nich by sme my neboli. To je holý fakt a na tom nič nezmení ani kamarátsky vzťah, ani dospievanie "detí", ani nič. Časová os nepustí, tú neoj... neobabreš.

Ano, Selima, súhlasím.
Ako som už písala, je to o tom, čo si kdo pod pojmom nad, vedľa, za, pred predstavujeme. Vedľa je pre mňa to, že moja mama už v mojom a jej veku nie je v pozícii, ako keď som mala 5 rokov a plne sa o mňa starala, prikazovať mi a ja musím poslúchnuť. Ale vedľa znamená pre mňa,že si pohovoríme o všetkom možnom, ona mi može dať radu, ale ja nie som povinná poslúchnuť. Rovnako ona sa ma može opýtať, čo by som ja robila, keby... a ja možem povedať, ale ona nie je povinná ma poslúchnuť.
Vedľa mňa vnímam v praktických otázkach fungovania ale aj i psychike.
A samozrejme popritom je moja mama súčasne nado mnou, predo mnou, pretože je moja mama.

Ale v probléme Jessiky je to pre mňa pozícia vedľa. Len preto, že je to Jessikina mama, nie je Jessika povinná ju poslúchať a vyhovieť jej vo všetkých jej prianiach.
Jessika už nemá 5 rokov a je plne samostaná a sebestačná.

Seli, keby sme o tom pohovorili face to face, myslím, že by sme zistili, že mám len iné pojmoslovie než ty, ale v skutočnosti to cítime a vidíme rovnako.

teda děvče, ty dokážeš dělat kotrmelce smile.

Není tady

#52 13. 6. 2012 9:59

majkafa
Host

agewo, to je pouze o fungování mozku a o způsobu myšlení, to nejsou kotrmelce, tak se to jeví jen tobě.
Stačí přemýšlet, být tolerantní a brát lidi takové, jací jsou. Tudíž že každý jsme originál a každý máme svůj způsob myšlení a vyjádřování. Jak už psala Pan, jsem zodpovědná za to, co píšu, ale nejsem zodpovědná za to, jak ty jsi to pochopila.
A že ty v tom vidíš kotrmelec a on tam ode mě není, to je tvé. Znáš to. smile
Až budeš mít dobrou vůli a budeš chtít,uvidíš i v tom mém prvním příspěvku, že píšu, že je to o tom, co si každý z nás pod jakýmkoliv výrazem představujeme. vissla

Upravil(a) majkafa (13. 6. 2012 10:00)

#53 13. 6. 2012 10:10

Ziki
♥♥♥♥♥--

Jessiko,rozumím ti, a za sebe ti můžu říct, že by to mohlo být i horší. Mně vychovala babička,to pro mně byla skutečná mamka. Co se týká mé matky a rodiny nerodiny to je kapitola sama pro sebe. Takže nejsi v tom sama,a snad to nenabere zhoršující se tendenci.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#54 13. 6. 2012 10:15

majkafa
Host

Ziki, to máme stejný. Mě i mé sestry taky v podstatě vychovala babička. Maminka šla do práce, když mi bylo 6 týdnů. Do školky jsme nechodily, byly jsme s babičkou. Pro mě je víc maminkou, i když to může znít "nefér", má milovaná babička. Řekla bych minimálně na 65 %.

#55 13. 6. 2012 10:17

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Slovíčkaříš a ty to dobře víš.
Přesně jak říkáš, majkafo - "každý jsme originál a každý máme svůj způsob myšlení a vyjádřování" http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png
Tak co kdybys mi dopřála to moje?

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#56 13. 6. 2012 10:42

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Přesně jak říkáš, majkafo - "každý jsme originál a každý máme svůj způsob myšlení a vyjádřování"

majkafa napsal(a):

Pro mě je zatím zajímavý název tvého vlákna.
Z něj bych řekla, že máš problém ty se svou dcerou. Když začíná nejdříve Mámou.
A přitom píšeš z pozice dcery.
Psychologicky velmi zajímavé.

majkafa napsal(a):

Podvědomí neošidíme. To mluví jasně a zřetelně. I když my sami jsme slepí.

A nemáme taky každá své podvědomí? wink

Upravil(a) dusička (13. 6. 2012 10:43)

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#57 13. 6. 2012 10:45

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Mojí mamku jsem vždycky brala (krom dětství a puberty) jako kamarádku. Vlastně co mám děti a domácnost, dokážeme kecat o dětech, o receptech atd atd. A stejně bude stále přede mnou, protože je starší.
Necejtím se jako rovná s ní.Protože když bude jedno místo v buse, budu stát. A to není kvůli tomu,že by byla starší, ale kvůli tomu, že je to moje máma

Není tady

#58 13. 6. 2012 10:47

Ziki
♥♥♥♥♥--

majkafa napsal(a):

Ziki, to máme stejný. Mě i mé sestry taky v podstatě vychovala babička. Maminka šla do práce, když mi bylo 6 týdnů. Do školky jsme nechodily, byly jsme s babičkou. Pro mě je víc maminkou, i když to může znít "nefér", má milovaná babička. Řekla bych minimálně na 65 %.

U naší matky to nebylo kvůli práci, ani jiným okolnostem. Loni babička umřela a ještě jsem jí našla mrtvou na zemi já. Jakoby toho nebylo málo. Jsem ráda za kamarády,přítele a víru.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#59 13. 6. 2012 10:59

majkafa
Host

helena napsal(a):

Přesně jak říkáš, majkafo - "každý jsme originál a každý máme svůj způsob myšlení a vyjádřování" [Tak co kdybys mi dopřála to moje?

Ahá, tak to je tvůj druh "sportu". Konečně jsem to pochopila.
Dík za vysvětlení. Už to tak budu brát a tudíž přeskakovat.

Upravil(a) majkafa (13. 6. 2012 11:00)

#60 13. 6. 2012 11:09

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Jessika napsal(a):

majkafa napsal(a):

Pro mě je zatím zajímavý název tvého vlákna.
Z něj bych řekla, že máš problém ty se svou dcerou. Když začíná nejdříve Mámou.
A přitom píšeš z pozice dcery.
Psychologicky velmi zajímavé.

Já tomu nerozumím... píšu z pozice dcery, protože jsem dcera.
Moje máma je moje máma. A já dceru nemám...

"ucitelsky" nazor Majkafy me taky pobavil. Ona vsechno tak neuveritelne vnima  big_smilebig_smile

Neumim si prredstavit, jak bys mela psat o vztahu sebe a vlastni matky nez jako dcera. Asi jako otec? lol Nebo dedecek? lollol

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#61 13. 6. 2012 13:01

majkafa
Host

sahleb, evidentně jsi nepochopila, co jsem napsala a překroutila sis to podle svého.
Psala jsem, že já bych dala název vlákna Dcera a matka a ne Matka a dcera, když to píšu já jako dcera a ne moje matka. Kapišto?
Ona to nepochopila ani Jessika.

Upravil(a) majkafa (13. 6. 2012 13:01)

#62 13. 6. 2012 13:15

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Ziki napsal(a):

Jessiko,rozumím ti, a za sebe ti můžu říct, že by to mohlo být i horší. Mně vychovala babička,to pro mně byla skutečná mamka. Co se týká mé matky a rodiny nerodiny to je kapitola sama pro sebe. Takže nejsi v tom sama,a snad to nenabere zhoršující se tendenci.

Můj případ - to sedlo. Hledám prostě v mámě "mámu", která mi odešla s babičkou.
A násilím jí do této role rvu a takhle to dopadá...
Ale není to nejhorší, to ne. Jenom jako mají některé dámy iluze o nekonečné lásce se svým milovaným , já mám takové iluze o roli matky a když iluze poblikává, tak se divím...
To jsem ale jelito. dumbom

Mmch, jestli vám to pomůže, poprosím někoho z administrátorů, aby nechal vlákno přejmenovat. wink

A naposledy pro vysvětlení - vím, že nejsem jediná, která podobné problémky pitvá, takže téma mělo být s "obecným" názvem (taky běžně neříkáte syn a otec, ale otec a syn... prostě rodiče mají přednost)

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#63 13. 6. 2012 13:18

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

sahleb, evidentně jsi nepochopila, co jsem napsala a překroutila sis to podle svého.
Psala jsem, že já bych dala název vlákna Dcera a matka a ne Matka a dcera, když to píšu já jako dcera a ne moje matka. Kapišto?

Majkafo - ale pochopily, pochopily lol
A já kdybych psala o dceři, napsala bych dcera a já. Protože já sama sobě mámou nejsem, a ve slově máma vidím svou mámu. (ne sebe) ve mně mámu zase vidí mé děti.

Upravil(a) dusička (13. 6. 2012 13:19)

Není tady

#64 13. 6. 2012 13:19

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Majko, napadlo tě, jako školenou "psycholožku - laičku", že názvem vlákna Jessika chtěla třeba naznačit, co je podle ní a/nebo pro ni důležité? Že když už si tak krásně dekóduješ Jessičino podvědomí a jsi schopna kvůli tomu napadat, mohla by sis vyložit, co v něm znamená slovní obrat "věčné téma".

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#65 13. 6. 2012 13:21

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Ale není to nejhorší, to ne. Jenom jako mají některé dámy iluze o nekonečné lásce se svým milovaným , já mám takové iluze o roli matky a když iluze poblikává, tak se divím...
Jess - to bych nepřirovnávala, mámu máš jen jednu, milenců v životě můžeš mít spousta.
někdy jsou dny horší,někdy lepší, a to nejsou iluze .
Mamka Tě prostě má ráda jako své dítě, i když Tobě to někdy nepřijde. Možná jsem to blbě napsala,snad mě chápeš.
A nemusíš žádat admini o přejmenování,kdo chce ten pochopí. wink

Není tady

#66 13. 6. 2012 13:23

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

...A nemusíš žádat admini o přejmenování,kdo chce ten pochopí. wink

Máš pravdu... pak bych to zase schytala z druhý strany, že se sobecky upřednostňuju smile

Není tady

#67 13. 6. 2012 13:29

helena
♥♥♥♥♥♥♥

aby nechal vlákno přejmenovat
Že by ses na to nevy... kašlala http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Nakonec máš na ten název copyright - jako je "Povídání o pejskovi a kočičce", "Román o věrném přátelství Amise a Amila", "Luisa a Lotka" - tak ty máš "máma a dcera".

Není tady

#68 13. 6. 2012 13:35

majkafa
Host

dusička napsal(a):

Majkafo - ale pochopily, pochopily lol
A já kdybych psala o dceři, napsala bych dcera a já. Protože já sama sobě mámou nejsem, a ve slově máma vidím svou mámu. (ne sebe) ve mně mámu zase vidí mé děti.

dusi, tys pochopila, Sahleb evidentně ne, když tam motá psaní jako otec nebo dědeček a na ni jsem reagovala. wink

#69 13. 6. 2012 13:36

majkafa
Host

Bramborka napsal(a):

Majko, napadlo tě, jako školenou "psycholožku - laičku", že názvem vlákna Jessika chtěla třeba naznačit, co je podle ní a/nebo pro ni důležité? Že když už si tak krásně dekóduješ Jessičino podvědomí a jsi schopna kvůli tomu napadat, mohla by sis vyložit, co v něm znamená slovní obrat "věčné téma".

Samozřejmě, že mě to napadlo, a proto jsem to psala. Podívej se na můj příspěvek číslo 6 o podvědomí. Čekala jsem, kdo to pochopí. Nikdo se nezeptal, co jsem příspěvkem číslo 6 měla na mysli. smile
Právě že Jess to má s maminkou tak, jak to má, takže její podvědomí mluvilo naprosto jasně při psaní názvu vlákna.
Už rozumíš?

Upravil(a) majkafa (13. 6. 2012 13:38)

#70 13. 6. 2012 13:52

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Ale, hoďte bobek na název a podvědomí... tongue

Pište, jak vás mámy s... a jak je přesto máte rády.
To mi pomáhá a to si ráda přečtu wink

Není tady

#71 13. 6. 2012 14:03

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Samozřejmě, že mě to napadlo, a proto jsem to psala. Podívej se na můj příspěvek číslo 6 o podvědomí. Čekala jsem, kdo to pochopí. Nikdo se nezeptal, co jsem příspěvkem číslo 6 měla na mysli. smile
Právě že Jess to má s maminkou tak, jak to má, takže její podvědomí mluvilo naprosto jasně při psaní názvu vlákna.
Už rozumíš?

Možná, že tvoje podvědomí promluvilo tak jasně, že nikdo neměl potřebu big_smilewink

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#72 13. 6. 2012 14:18

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Čekala jsem, kdo to pochopí.
No a dočkala ses... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

Není tady

#73 13. 6. 2012 14:39

majkafa
Host

Jessika napsal(a):

Mě už máma nes...e a mám ji ráda. Je to moje máma.
Jsem moc moc ráda, že tady pořád se mnou je, i tatínek, a doufám, že ještě dlouho budeme tady na světě ještě spolu. Protože ať je, jaká je, je to moje máma.

Když umřela moje milovaná babička, moje teta, které bylo tenkrát asi 65, říkala mé mámě - tak, a už jsme tu zůstaly samy, siroty. Tenkrát mi to ještě připadalo zvláštní, byla jsem o 20 let mladší. Teď už to plně chápu.

Upravil(a) majkafa (13. 6. 2012 14:41)

#74 13. 6. 2012 14:43

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Jessika napsal(a):

Mě už máma nes...e a mám ji ráda. Je to moje máma.
Jsem moc moc ráda, že tady pořád se mnou je, i tatínek, a doufám, že ještě dlouho budeme tady na světě ještě spolu. Protože ať je, jaká je, je to moje máma.

Když umřela moje milovaná babička, moje teta, které bylo tenkrát asi 65, říkala mé mámě - tak, a už jsme tu zůstaly samy, siroty. Tenkrát mi to ještě připadalo zvláštní, byla jsem o 20 let mladší. Teď už to plně chápu.

tak to seš dál, než já...
mám mámu ráda a přesto mě vytáčí...
...nebo by se dalo říct : mám mámu ráda a proto mně vytáčí ?

Není tady

#75 13. 6. 2012 14:56

majkafa
Host

Jessika napsal(a):

tak to seš dál, než já...
mám mámu ráda a přesto mě vytáčí...
...nebo by se dalo říct : mám mámu ráda a proto mně vytáčí ?

Já už to s ní umím. A zase jsem si potvrdila, že když se měním já, nevyhnutelně se mění i ona. stolt
Když začne ty své pesimistické řeči a žalování o tom,co vše udělaly mé sestry špatně za ten rok, co jsem tam nebyla, odcházím. Nechci to poslouchat, nedělá mi to dobře, chvilku vydržím a pak v klidu řeknu - mami, už musím jít, něco mám. A jdu a je klid. Kdybych oponovala, klid by nebyl, to už znám. A ona už ví, že pokud chce, abych u nich byla, nebude na mě lít svůj pesimizmus, a hlásit, co sestry udělaly špatně. Ale co udělaly dobře, to nikdy neřekne. Přijde jí samozřejmé, se se nechválí, to se mlčí. Ale když je něco špatně, tak se nemlčí. A já jí nebudu dávat příležitost. Akorát pak sama sebe rozčílí a není jí dobře.

Jess, možná si ve větě - mám mámu ráda a proto mně vytáčí - zaměňuješ lásku s lhostejností. Láska přece nemá nic společného s vytáčením nebo čímkoliv jiným. Láska je. Nebo není.

Já jsem mluvila o lásce k mé mamince, ne o lhostejnosti.

Upravil(a) majkafa (13. 6. 2012 15:02)

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí