|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Tohle mi přišlo mailem, tak bych byla ráda, kdyby si to někdo fundovaný přečetl a vyjádřil se k tomu, co je na tom pravdy.
Doufám, že je to čirá hovadina:
Nenechte si ukrást domy a pozemky!
Před časem byl (evidentně na základě "objednávky" realitních bossů) schválen
zákon, který může v nedaleké budoucnosti znamenat pro většinu občanů
existenční katastrofu. Je příznačné, že kolem tohoto nového zákona se
rozhostilo "ticho po pěšině", skoro se zdá, že je před lidmi držen v
tajnosti. Z hlediska mafiánských struktur, které ho vymyslely a pomocí
korupce i prosadily, se není čemu divit - právě na neinformovanosti lidí je
celý tento zločinný záměr založen. Oč jde? Jestliže má někdo dům, pozemek či
jiný majetek podobného charakteru, pak se za důkaz jeho vlastnictví považuje
zápis v katastru nemovitostí, resp. evidenční číslo parcely. Donedávna to
bylo tak, že o tato svá vlastnická práva nemohl nikdo přijít. Po schválení
výše zmíněného zákona však již tomu tak není a každý z nás může vbrzku
přijít o pole, zahradu či dokonce střechu nad hlavou - a to nikoli
kriminálním činem, ale zákonným postupem! Tento plán z dílny jistých
realitních kanceláří je geniálně jednoduchý a spočívá v následujícím:
Jestliže v zápisech v katastru nemovitostí došlo k nějakému pochybení,
nemělo to dosud žádný vliv na vlastnická práva a to bez ohledu na to, jak
dlouho tento chybný údaj existoval. Pokud např. na základě úřední chyby si
někdo koupil od realitní kanceláře něčí dům, aniž by jeho majitel cokoli
tušil, koupě byla neplatná a poškozený se nemusel obávat, že o svůj dům
přijde. Podle nové zákonné úpravy je to však nyní tak, že pokud tato doba
nesprávné evidence překročí 3 roky a vlastník na tuto skutečnost včas
nezareaguje, může být jeho dům (pole, zahrada...) zcela legálně prodán,
protože nový zákon říká, že po těchto třech letech se chybný údaj stává
platným! Pokud tedy lidé minimálně jednou za 3 roky nezkontrolují správnost
údajů v katastru nemovitostí, protože logicky předpokládají, že přece není
možné, aby jim někdo ukradl jejich dům, mohou být nemile překvapeni, až
zjistí, že podle našeho "právního" ne(řádu) to možné je. Tento kmotrovský
zákon má ještě jeden důsledek, a to enormní tlak na pracovníky katastrálních
úřadů za účelem jejich korumpování. Zatímco doposud neměl úředník ze svého
pochybení žádný profit, nyní si za úmyslnou "chybu" může přijít na obrovské peníze. Je jasné, od koho... Zdá se, že v celém tomto podvodu "jedou" i
média. Jak jinak si totiž vysvětlit fakt, že o zákonu, který je pro občany
této země časovanou bombou, se nikde nepíše. Jedinou zmínku spojenou s
varováním lidí před možným zneužitím této novely jsem zaznamenal asi před
půl rokem v Hospodářských novinách. Doporučuji všem, aby se s tímto zákonem
seznámili a včas si zjistili, zda třeba právě v jejich zápisu v katastru
nemovitostí neudělal nějaký úředník (samozřejmě "náhodou" a "nedopatřením")
nějakou "chybu"...
Není tady

No tak nejprve bych zjistila, o jaký zákon se jedná. Na netu jsou všechny zákony ke stažení. Pokud tam něco takového bude, asi bych se obrátila na příslušné úřady s prostým dotazem.
Kdo Vám to poslal?
Na druhou stranu - v naší zemi bych tomu i věřila......
Není tady
Zdroj je mi velmi blízký a důvěryhodný, nicméně z tohoto je stejně vykulený jako já. Není nám známo číslo toho zákona a nic bližšího, tak to zkouším nejprve tady.
Ono se mi to jeví jako nebetyčný nesmysl, ale fakt je, že tady je poslední dobou možné skoro všecko.
Tak snad se tu najde někdo, kdo bude vědět víc.
Není tady

Řekla bych, že se může jednat o následující zákony:
zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv a
katastrální zákon
Jukněte.
http://www.podnikatel.cz/clanky/zmeny-k … osti-2012/
Není tady
mio,než začneš šířit poplašné a nesmyslné zprávy stylu pavlač a jedna paní povídala, měla by sis nejdříve ověřit ve skutečném znění zákona, co je tam přesně napsáno.
Není to zase tak těžké. 

mia napsal(a):
Zdroj je mi velmi blízký a důvěryhodný, nicméně z tohoto je stejně vykulený jako já. Není nám známo číslo toho zákona a nic bližšího, tak to zkouším nejprve tady.
Ono se mi to jeví jako nebetyčný nesmysl, ale fakt je, že tady je poslední dobou možné skoro všecko.
Tak snad se tu najde někdo, kdo bude vědět víc.
tak především se jedná o řetězový mail..který se šíří jako lavina, aniž by si lidé mnohdy přečetli o co skutečně jde a tady posílám reakce lidí, na článek který je rozesílán,abyste si udělali obrázek sami.
Přece už dnes existuje právní institut "vydržení", což je způsob nabytí majetku po 10 letech, ve kterých se o majetek staráte v dobré víře, že je váš a ve skutečnosti tomu tak nemusí být
http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddi … _blogidnes
Není tady
majkafa napsal(a):
mio,než začneš šířit poplašné a nesmyslné zprávy stylu pavlač a jedna paní povídala, měla by sis nejdříve ověřit ve skutečném znění zákona, co je tam přesně napsáno.
Není to zase tak těžké.
Majko, ta zpráva není zas tak poplašná, jak říkáš....
Výňatek ze stanoviska ing. Petra Baudyše z odd. legislativy ČÚZK:
"Zmešká-li skutečný vlastník lhůtu 30 dnů pro žádost o zápis poznámky s.p.o.r.n.o.s.t.i, může se sice u soudu také domoci výmazu zápisu ve prospěch podvodníka, ale nedomůže se již výmazu těch práv, která zřídil k nemovitosti podvodník za úplatu třetím osobám, pokud tyto třetí osoby nabyly od podvodníka právo v dobré víře, že je podvodník oprávněn v jejich prospěch právo zřídit. Zde již tedy může dojít k tzv. „ukradení“ nemovitosti, ale pouze v případě, že její skutečný vlastník se o zápisu na jiného dozvěděl a nijak se proti tomu nebránil a nechal si to pro sebe, přestože mu zákon dává jasné a účinné prostředky obrany.
Potom může nastat ještě situace, že skutečný vlastník nemovitosti se o zápisu podvodníka do katastru z jakéhokoli důvodu nedozví. Vzhledem ke všem opatřením uvedeným v novém katastrálním zákoně se bude jednat o zcela výjimečnou situaci, nicméně se to může stát. V takovém případě má skutečný vlastník na účinné podání žádosti o vyznačení poznámky po*n katastrálnímu úřadu místo 30 dnů lhůtu 3 roky od doby, kdy byl zápis ve prospěch podvodníka proveden. Promešká-li tuto lhůtu, nedomůže se již výmazu těch práv, která zřídil k nemovitosti podvodník za úplatu třetím osobám, pokud tyto třetí osoby nabyly od podvodníka právo v dobré víře, že je podvodník oprávněn v jejich prospěch právo zřídit. V tomto případě vlastníkovi nemovitosti bude moci být tedy nemovitost skutečně „ukradena“.Opatrný vlastník nemovitostí se tedy bude muset jednou za 3 roky přesvědčit o tom, že je v katastru stále zapsán jako vlastník nemovitosti. K tomu stačí jedenkrát za 3 roky nahlédnout bezplatně prostřednictvím internetu do katastru nemovitostí. Kdo to neumí a nemá nikoho známého, na koho by se v této záležitosti obrátil, může do katastru nahlédnout na kterém katastrálním úřadě nebo si opatřit výpis na kterémkoli kontaktním místě veřejné správy (CzechPoint)."
Celé znění stanoviska:
http://www.christnet.cz/diskuse/prispev … raz=513841
Takže podstata úvodního článku je pravdivá, je potřeba si skutečně pravidelně zápisy v katastru hlídat a kontrolovat. Protože kontrolní mechanismy sice nastavené jsou, ale jak to mnohdy chodí v praxi víme.
Upravil(a) mia (10. 6. 2012 20:05)
Není tady
laminanonte napsal(a):
mia napsal(a):
Tak snad se tu najde někdo, kdo bude vědět víc.tak především se jedná o řetězový mail..který se šíří jako lavina, aniž by si lidé mnohdy přečetli o co skutečně jde a tady posílám reakce lidí, na článek který je rozesílán,abyste si udělali obrázek sami.
Přece už dnes existuje právní institut "vydržení", což je způsob nabytí majetku po 10 letech, ve kterých se o majetek staráte v dobré víře, že je váš a ve skutečnosti tomu tak nemusí být
http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddi … _blogidnes
institut vydržení předpokládá užívání nemovitosti po dobu 10 let, kdežto tady jde o to, že když je někdo flink, svoji sice nemovitost řádně spravuje a užívá, ale nepřebírá si poštu, případně selžou ještě další ty jejich "ochranné mechanismy", může se po těch 3 letech hodně divit, že o svoji nemovitost přišel a tato skutečnost bude už nevratná....pokud tomu tedy dobře rozumím.
Není tady
Není tady

mia napsal(a):
laminanonte napsal(a):
mia napsal(a):
Tak snad se tu najde někdo, kdo bude vědět víc.tak především se jedná o řetězový mail..který se šíří jako lavina, aniž by si lidé mnohdy přečetli o co skutečně jde a tady posílám reakce lidí, na článek který je rozesílán,abyste si udělali obrázek sami.
http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddi … _blogidnesinstitut vydržení předpokládá užívání nemovitosti po dobu 10 let, kdežto tady jde o to, že když je někdo flink, svoji sice nemovitost řádně spravuje a užívá, ale nepřebírá si poštu, případně selžou ještě další ty jejich "ochranné mechanismy", může se po těch 3 letech hodně divit, že o svoji nemovitost přišel a tato skutečnost bude už nevratná....pokud tomu tedy dobře rozumím.
mio je to nesmysl už jen proto, že každý vlastník nemovitosti je povinen každoročně platit daň z nemovitosti. Že by si někdo 3 roky po sobě nevšiml, že mu nepřišla složenka..a pokud na to někdo kašle, tak pak jen dodávám, "za blbost se platí"
Není tady
není to nesmysl....v daňovém přiznání máš spočítanou souhrnnou částku za všechny nemovitosti v daném katastru dohromady, může to být xx položek. Pokud se změní ceny, FÚ to sám přepočítá, výsledek se změní, takže zaplatíš celkovou složenku a teoreticky na to nemusíš vůbec přijít....samozřejmě, že kdo si to hlídá, ten se dopočítá, ale ne všichni jsou zas tak důslední a nemusí si všimnout.
Další věc - oznámení o tom, že se s nemovitostí něco děje (plomba na nemovitosti) se bude posílat do datové schránky...kdo ji nebude mít zřízenou, vůbec se o tom nedozví, zřejmě dostane až konečný verdikt, načež musí rychle zareagovat a bránit si své....a toto je podle mě špatně. A je otázka, jestli bude dopis o tom považován za doručený i pokud se nevyzvedne, protože oznámení se může ztratit...
Třeba staří lidé, co se nemají o koho opřít, to mohou mít těžké, pokud si na ně zacílí nějaký výtečník.
Jde o to, že ta teoretická možnost ukradení té nemovitosti tu prostě je. Vlastnictví by mělo být nedotknutelné bez výhrad.
Jen tak teoretizuju, k jakým situacím může dojít, je fakt, že to chce detailnější informace.
Ale asi to bude rozhodně chtít mít se trochu víc na pozoru.
Není tady

mio, já jsem zaměstnanec, žádné daňové přiznání nepodávám. Myslím si, že by mi bylo hodně divné, kdyby mi každoročně - jako vlastníkovi nemovitosti - nepřišla složenka z berňáku, že mám zaplatit domovní daň. Obzvlášť, když v předmětném objektu nepřetržitě fyzicky bydlím 
Není tady
Daňové přiznání k dani z nemovitostí nemá nic společného s tím, jestli někdo je nebo není zaměstnanec.
Pojem domovní daň neexistuje. Ani právní pojem berńák. Finanční úřad také není ze zákona povinen zasílat nám složenky k zaplacení daně z nemovitostí. Jako vlastníci nemovitostí jsme povinni dodržovat mimo jiné zákon o dani z nemovitostí. To je jen dobrá vůle finančáků, že poštovní poukázky k zaplacení daně z nemovitostí zasílají. Ale nemusí to trvat napořád.
mio, to je jasný, že člověk by si měl ohlídat správné zápisy na katastru. Ale děláš z komára velblouda. I ohledně nesmyslu o datových schránkách. Jsi demagog, nic si řádně nenastuduješ a šíříš zbytečnou paniku. Neexistuje žádná zákonná povinnost, aby každá fyzická osoba nepodnikatel měla zřízenou datovou schránku. 
Upravil(a) majkafa (10. 6. 2012 23:01)
Mio ty máš datovou schránku?
Není tady
Pominu-li tedy úvodní "poplašný" příspěvek a vycházím z výše uvedeného stanoviska ing. Petra Baudyše z oddělení legislativy ČÚZK, vyjde mi v podstatě totéž, jak tomu teda rozumíš ty, majkafo? Přečti si celý ten jeho rozbor v tom odkazu.
Stejně tak v odkazu na Vialegis to tak vypadá. Vyplývá to z novely občanského zákona, ne z katastrálního zákona.
Petře, datovou schránku zřízenu nemám, zatím jsem ji nepotřebovala. Z formulace citovaného ing. Baudyše vyplývá, že oznámení o plombě bude posíláno do datové schránky, o jiném způsobu zasllání upozornění tam není řeč - " Podle nového katastrálního zákona o vyznačení této plomby bude ihned vyrozuměn v katastru dosud zapsaný vlastník do datové schránky, kterou si pro tento účel může nechat bezplatně zřídit. Kdo si datovou schránku zřídit nenechá, vyrozuměn do ní samozřejmě nebude".
Vycházím jen z toho, co jsem si přečetla.
Říkám přece, že teoretizuju, jde o to, že zřejmě bude platit fakt, že zápis v katastru, byť vytvořený na základě zfalšované nabývací listiny, bude platný, pokud se člověk z nejrůznějších příčin ve stanoveném termínu neodvolá (po převzetí dopisu do 30 dnů, jinak do 3 let), pokud byla nemovitost v této době převedena 3. osobě.
"Promešká-li tuto lhůtu, nedomůže se již výmazu těch práv, která zřídil k nemovitosti podvodník za úplatu třetím osobám, pokud tyto třetí osoby nabyly od podvodníka právo v dobré víře, že je podvodník oprávněn v jejich prospěch právo zřídit".
Protože nejsem právně vzdělána, tak se v úvodu ptám, co na to říkají ti povolanější.
Takhle tomu rozumím já jako "právní amatér".
Není tady
Kiaro, je to jak říká majkafa, složenka na daň z nemovitost přijít vůbec nemusí, placení si musí ohlídat každý sám. A přiznání k této dani se nepodává každoročně, ale pouze při změně.
Není tady
mia napsal(a):
Pominu-li tedy úvodní "poplašný" příspěvek a vycházím z výše uvedeného stanoviska ing. Petra Baudyše z oddělení legislativy ČÚZK, vyjde mi v podstatě totéž, jak tomu teda rozumíš ty, majkafo? Přečti si celý ten jeho rozbor v tom odkazu.
Stejně tak v odkazu na Vialegis to tak vypadá. Vyplývá to z novely občanského zákona, ne z katastrálního zákona.
Petře, datovou schránku zřízenu nemám, zatím jsem ji nepotřebovala. Z formulace citovaného ing. Baudyše vyplývá, že oznámení o plombě bude posíláno do datové schránky, o jiném způsobu zasllání upozornění tam není řeč - " Podle nového katastrálního zákona o vyznačení této plomby bude ihned vyrozuměn v katastru dosud zapsaný vlastník do datové schránky, kterou si pro tento účel může nechat bezplatně zřídit. Kdo si datovou schránku zřídit nenechá, vyrozuměn do ní samozřejmě nebude".
Vycházím jen z toho, co jsem si přečetla.
Říkám přece, že teoretizuju, jde o to, že zřejmě bude platit fakt, že zápis v katastru, byť vytvořený na základě zfalšované nabývací listiny, bude platný, pokud se člověk z nejrůznějších příčin ve stanoveném termínu neodvolá (po převzetí dopisu do 30 dnů, jinak do 3 let), pokud byla nemovitost v této době převedena 3. osobě.
"Promešká-li tuto lhůtu, nedomůže se již výmazu těch práv, která zřídil k nemovitosti podvodník za úplatu třetím osobám, pokud tyto třetí osoby nabyly od podvodníka právo v dobré víře, že je podvodník oprávněn v jejich prospěch právo zřídit".
Protože nejsem právně vzdělána, tak se v úvodu ptám, co na to říkají ti povolanější.
Takhle tomu rozumím já jako "právní amatér".
To teda ano:-)
Není tady
Není tady

majkafa napsal(a):
Finanční úřad také není ze zákona povinen zasílat nám složenky k zaplacení daně z nemovitostí.
Ja fakt ziram, jesli financak neni ani povinen ze zakona (fak na tohle musi byt zakon) posilat slozenky tem co maji zaplatit dan z nemovitosti, tak uz nevim co tam delaj. Neposilaj formulare, nevypovitsi ani dan, ani jaso nejsou povinni poslat slozenku. Co tam delaj?
Není tady
sahleb napsal(a):
majkafa napsal(a):
Finanční úřad také není ze zákona povinen zasílat nám složenky k zaplacení daně z nemovitostí.
Ja fakt ziram, jesli financak neni ani povinen ze zakona (fak na tohle musi byt zakon) posilat slozenky tem co maji zaplatit dan z nemovitosti, tak uz nevim co tam delaj. Neposilaj formulare, nevypovitsi ani dan, ani jaso nejsou povinni poslat slozenku. Co tam delaj?
No, mě se neptej, zeptej se jich 

FÚ běžně zasílají daňové složenky, pouze od roku 2011 došlo ke změně a dříve zasílaná daňová složenka je nahrazena standardní složenkou typu A, podléhající
poštovnímu poplatku podle platného ceníku České pošty. Rozsah informací, zasílaných poplatníkům se
složenkami, stejně jako způsob jejich distribuce, se neměnil.
Kdyby se složenky nezasílaly, počet neplatičů by se asi rozšířil, byť by to mnozí neudělali záměrně.
Není tady
laminanonte napsal(a):
FÚ běžně zasílají daňové složenky, pouze od roku 2011 došlo ke změně a dříve zasílaná daňová složenka je nahrazena standardní složenkou typu A, podléhající
poštovnímu poplatku podle platného ceníku České pošty. Rozsah informací, zasílaných poplatníkům se
Kdyby se složenky nezasílaly, počet neplatičů by se asi rozšířil, byť by to mnozí neudělali záměrně.
Ano. Já pouze říkám, že to není jejich povinnost, nikdo a nic jim to neukládá. Přesto to (zatím) dělají.

majkafa napsal(a):
No, mě se neptej, zeptej se jich
Ja se te fakt neptam.
Není tady

majkafa napsal(a):
laminanonte napsal(a):
Kdyby se složenky nezasílaly, počet neplatičů by se asi rozšířil, byť by to mnozí neudělali záměrně.Ano. Já pouze říkám, že to není jejich povinnost, nikdo a nic jim to neukládá. Přesto to (zatím) dělají.
Co tou odpovědí jako chceš říct? Že vlastně máme být ještě vděční, že se stát stará o výběr daní a dobrovolně upozorňuje na jejich placení?
Není tady
Exekutore, chci tím říct přesně to, co říkám.
Nepodsouvej mi své konstrukce, obzvláště se svým nickem. Howgh.