27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Já si myslím, e je dobré sledovat to a případně trochu pomoci, kdy necháte nějakého člověka naprosto bez pomoci, tak to můe dopadnout jako s tou paní, co dostala doivotí.
Tý paní se pomoci dostalo... to, e (zřejmě) nebyla dle jejích představ, je něco jinýho.
Pomáhat můe jen tomu, kdo o pomoc stojí... a pokud někdo například odmítá léčení s tím, e "to má pod kontrolou", pak je jakékoli jiné pomáhání k ničemu, protoe neřeí základní problém.
Není tady
helena napsal(a):
Já si myslím, e je dobré sledovat to a případně trochu pomoci, kdy necháte nějakého člověka naprosto bez pomoci, tak to můe dopadnout jako s tou paní, co dostala doivotí.
Tý paní se pomoci dostalo... to, e (zřejmě) nebyla dle jejích představ, je něco jinýho.
Pomáhat můe jen tomu, kdo o pomoc stojí... a pokud někdo například odmítá léčení s tím, e "to má pod kontrolou", pak je jakékoli jiné pomáhání k ničemu, protoe neřeí základní problém.
Tady jsme ale nemluvili o léčení, ale jen o takovém vstřícném přátelském kroku Erem, kdy synovi řekla, e pokud jí svoje prádlo přinese, e mu je v jejich pračce vypere, a já si myslím, e to rozhodně ničemu neukodí.
Názory, e musí syna zcela odmítnout a dokonce, e by ho měla vyhodit na ulici a nenechat ho bydlet v jejich bytě, jsou myslím velmi patné a necitelné
Není tady
Názory, e musí syna zcela odmítnout a dokonce, e by ho měla vyhodit na ulici a nenechat ho bydlet v jejich bytě, jsou myslím velmi patné a necitelné
Nechat bydlet ano... ale za podmínky, e NIC mu nebude platit, nebude ho podporovat a tak dál. Moná to vypadá necitelně - ale jiná monost není. To je toti taky rodičovská zodpovědnost, "dovolit" dítěti samostatnost se vemi důsledky z ní vyplývajícími.
Není tady
helena napsal(a):
Nechat bydlet ano... ale za podmínky, e NIC mu nebude platit, nebude ho podporovat a tak dál. Moná to vypadá necitelně - ale jiná monost není. To je toti taky rodičovská zodpovědnost, "dovolit" dítěti samostatnost se vemi důsledky z ní vyplývajícími.
A já jsem snad tvrdila něco jiného? Samozřejmě, e si bydlení bude platit sám. A to vyprané prádlo ho u tak významně nepodpoří - je to ale akt přátelství.
Drsné by bylo, vyhodit ho s kufrem na ulici, jak tu někdo propagoval.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Jenomze syn se lecit nechce.Tvrdi,ze zavisly neni.Tohle,uz resime od leta a je to porad dokola.
Kazdy opily ridic bude rikat, ze muze bez problemu ridit dale... Jina cesta podle me neni, jen leceni, at jiz doborvolene - nebo jinak nakonec, kdyz mu to nekdo naridi nucene. Ale tol nevim v jakem stadiu u drog jde...
Není tady
eremuruss napsal(a):
Adriana70 napsal(a):
Erem,budem Vaej rodine drat palce a mysliet na Vás.My ideme cez víkend spisovat iadosti do diagnostických centier,lebo iná cesta nieje/dcéra 16 rokov/.Vyčerpali sme vetky monosti.Nestíham platit jej prelapy a počítat zmiznuté veci.
Urobila si správne rozhodnutie.Aj ja.Drzim te take palce.Je smutne,ze se deti nekdy nevyvedou.Na jednu stranu je me syna strasne lito,nevim jak budu zit,az se od syna budu stehovat.Jsem na nej zvykla a budu na nej porad myslet
Myslim si,ze nas to s pritelem stejne rozdeli,protoze ja se utrapim,kdyz nebudu vedet jak zije....:(
Z tohoto chápu, e odstěhovat se je nápad přítele, ne tvůj. Pokud ty nejsi přesvědčená, e dělá dobře je to patně. Jestli tě do toho "dotlačil" přítel, navíc přítel, kterému rodiče rozmluvili rozhod s tebou, co bude následovat?
Není tady
holcina napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Adriana70 napsal(a):
Erem,budem Vaej rodine drat palce a mysliet na Vás.My ideme cez víkend spisovat iadosti do diagnostických centier,lebo iná cesta nieje/dcéra 16 rokov/.Vyčerpali sme vetky monosti.Nestíham platit jej prelapy a počítat zmiznuté veci.
Urobila si správne rozhodnutie.Aj ja.Drzim te take palce.Je smutne,ze se deti nekdy nevyvedou.Na jednu stranu je me syna strasne lito,nevim jak budu zit,az se od syna budu stehovat.Jsem na nej zvykla a budu na nej porad myslet
Myslim si,ze nas to s pritelem stejne rozdeli,protoze ja se utrapim,kdyz nebudu vedet jak zije....:(Z tohoto chápu, e odstěhovat se je nápad přítele, ne tvůj. Pokud ty nejsi přesvědčená, e dělá dobře je to patně. Jestli tě do toho "dotlačil" přítel, navíc přítel, kterému rodiče rozmluvili rozhod s tebou, co bude následovat?
Nevim,to ukaze cas.Sama nevim co bude nasledovat.Radost nemam ani se zarizovani noveho bytu.Pritel nechava vyber vseho na me aby se me to libilo.Co se tyce penez chceme se vejit do 50 tisic.To je udelat koupelnu,kuchynskou linku,sporak.Remeslnika zadneho potrebovat nebudeme vse udela muj tata.S toho si 20 tisic pujcime od pritelovo rodicu,aby jsme se nevydali uplne s penez.Pritel me rekl,ze pokud ho z baraku vyhodim bude po me chtit 10 tisic nic vic a to na moji zadost i sepiseme.Vse obstarava a ja jsem bez zajmu mam v hlave jenom syna co s nim bude dal.Koukam na ordinaci v ruzove zahrade jak dopadl ten kluk.Vidim tak sveho syna a je me moc tezko.
Upravil(a) eremuruss (18. 5. 2012 18:53)
Není tady
Napřed by sis to měla vyřeit v sobě, pak teprv jednat. Dotlačil tě do toho, nepletla jsem se. A to je patně
Není tady
holcina napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Adriana70 napsal(a):
Myslim si,ze nas to s pritelem stejne rozdeli,protoze ja se utrapim,kdyz nebudu vedet jak zije....:(Z tohoto chápu, e odstěhovat se je nápad přítele, ne tvůj. Pokud ty nejsi přesvědčená, e dělá dobře je to patně. Jestli tě do toho "dotlačil" přítel, navíc přítel, kterému rodiče rozmluvili rozhod s tebou, co bude následovat?
Kdyz se s pritelem rozejdeme zustane me opraveny byt,ktery bych v budoucnu musela opravit stejne.Ted momentalne mam v hlave jen sveho syna pritel je az na tom poslednim miste.
Není tady
holcina napsal(a):
Napřed by sis to měla vyřeit v sobě, pak teprv jednat. Dotlačil tě do toho, nepletla jsem se. A to je patně
V sobe to resim,uz 8 let co jsou se synem problemy,nevyresila jsem nic.Jsem neustale v bludnem kruhu.
Není tady
Take ty nejsi přesvědčená o tom, e dělá dobře. A po příteli ti aspoň zbude opravený byt. Vy jste se fakt hledali:-))) ale vztahy z rozumu taky můou fungovat
Není tady
Vějířovka napsal(a):
Peuli napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Erem, drím ti palce, udělalas to dobře. A to, e jsi ho kdysi nedala do diagnosáku, bylo také správné - pochybuji, e diagnosák někomu v něčem pomůe - to vidí i na tom, jak ti pomohli odborníci.
A e mu něco vypere, kdy sám nemá pračku, je také správné - v tom je právě cítit tvoje mateřská láska, e ho necitelně nechce zadupat do země.
A vám to vyjde.Vějířovko, já myslím, e by mu Erem pomáhat neměla, e by měl konečně dospět se vemi důsledky z toho vyplývajícími. Kdy sám nemá pračku, tak si přece můe vyprat v ruce. Mí rodiče, kdy se vzali, tak taky pračku neměli, bráchovi pral otec plínky na vale a taky to zvládl. Já bych mu to svou pomocí neulehčovala v ničem. Zrovna v případě Erem mám pocit, e to začne čistým prádlem a skončí to tím, e se nastěhuje za nima do domečku. Určitě by měl vědět, e ho má Erem ráda, ale to se dá dát najevo i jinak ne pomocí v domácnosti.
No, ví Peuli, mně připadá, e toho ten kluk bude mít i tak dost. To vyprání prádla by byl od Erem takový pozdrav lásky. Je třeba, aby mu to zase nepřerostlo přes hlavu, aby nerezignoval.
Já věřím v Ereminu intuici a její lásku k dětem.
Bude to mit tezky i tak dost,protoze se nikdy o nic nemusel starat.Ale ani nevim jestli to vubec bude chtit ode mne vyuzit,protoze se mnou nemluvi.Prijde domu s prace ani nic neji a vypadne ven.Vraci se vecer,kdy se vykoupe a jde spat.Ma ke me obrovskou nenavist....
Není tady
Tak u je nejvyí čas, aby začal. Aby dostal příleitost naučit se to, abys mu furt nestála za zadečkem a neumetala cestičku. Kdy vydrí, bude ti moná jednou vděčný. A nebude tě nenávidět. Teď u nemá ve vztahu se synem téměř co ztratit. Můete oba jen získat. Je to na vás.
Erem, to byla zcela zásadní chyba, es mu neurčila od malinka povinnosti. Pak u bylo pozdě, kdy vyrostl.
erem, včera jsem se dostala k PC z pracovních důvodů velmi pozdě, take jsem na Tvoje trápení mohla reagovat jen velmi krátce.
Já osobně si nemyslím, e odstěhovat se s přítelem k Tvému otci a klukovi "nechat byt" je dobrý nápad. A hned vysvětlím, proč: protoe kdy zůstane kluk s počínající pervitinovou závislostí sám v bytě, tak si tam začne velmi brzy tahat nejenom kamarádíčky-feáky, ale můe to dopadnout i tak, e se z Tvého bytu stane varna pervitinu. A jakmile se z bytu stane varna pervitinu, velmi brzy sklapne past v podobě zásahové jednotky Policie ČR a několika lety nepodmíněného trestu odnětí svobody pro Tvého syna a celou narkomanskou komunitu v bytě.
Fakt bych tohle neriskovala a hleděla bych to udělat tak, e bych se sice odstěhovala, ale současně bych synovi dala z bytu soudní výpověď a donutila bych ho úředně dotyčný byt opustit. Tento krok bych neudělala jedině tehdy, kdyby byl syn svolný se jít ústavně léčit, pak bych byt pro něj "podrela". Jinak ne.
erem, věř zkuené, jakmile kluka nechá samotného v bytě, dopadne to patně, z bytu Ti udělá s feákama kůlničku na dříví, pěstírnu trávy a varnu pervitinu v jednom Akorát mu tím rychleji pomůe na ikmou plochu, ze které vede cesta ne do kriminálu
Upravil(a) Kiara (18. 5. 2012 20:55)
Není tady
eremuruss napsal(a):
Bude to mit tezky i tak dost,protoze se nikdy o nic nemusel starat.Ale ani nevim jestli to vubec bude chtit ode mne vyuzit,protoze se mnou nemluvi.Prijde domu s prace ani nic neji a vypadne ven.Vraci se vecer,kdy se vykoupe a jde spat.Ma ke me obrovskou nenavist....
Hm, tak milostpán je jetě na maminku uraenej, e nesouhlasí s jeho fetováním a e se míní o Jeho Výsost přestat starat, obskakovat ho a posluhovat mu ... To je fakt, takovej těkej přečin proti chlapečkově pohodlí se musí trestat nenávistným mlčením
erem, kluk musí poprvé v ivotě poznat, e konečně padla kosa na kámen a e u veho někde končí meze!!!
Upravil(a) Kiara (18. 5. 2012 21:03)
Není tady
Erem:
nevím, jak to má s bytem, který chce nechat synovi. Pokud ho nemá v osobním vlastnictví, bude to sloitějí ne si představuje. Z drustva tě v případě poruování pravidel mohou vyloučit, a nájemní byt u vůbec nemůe NIKOMU přenechat, ani synovi, bez souhlasu majitele. Dnes u automaticky nepřechází nájem na potomky nebo na rodiče. Abys nakonec o ten byt nepřila bez náhrady. Nechci tě jetě víc stresovat, ale zamysli se nad tím, abys měla vechno správně po právní stránce oetřené. Nebylo by jednoduí nechat syna bydlet v domku u otce a ty bys zůstala tam, kde jsi ?
U jsi se byla poradit jak dál v nějaké specializované poradně? Myslím, e na problematiku drog mají odborníka v kadé poradně pro závislost na alkoholu. Tam ti poradí nejlépe, jak se zachovat, mají zkuenosti.
Není tady
Tak vám nevím, eny. Jak jsem to tady v rychlosti přečetla, tak mě dost zaráejí dvě věci.
Jednak ta čočka, kterou tady erem dostává za to, jak blbě synka vychovala, jak mu nenastavila včas mantinely a řeči o opičí lásce a tak podobně.
A co takhle směřovat trochu kritiky směrem k tatíkovi? Pokud jsem to správně pochopila,
neměl nikdy o děti zájem, neplatil na ně, erem táhla vechno sama. Vechno včetně výchovy.
A i kdy třeba nebyla bez chyb, tak pochybuju, e je tady někdo, kdo při výchově nelápnul někdy těce vedle. Take já bych s tou kritikou byla opatrná. Ono u je to teď jaksi stejně trochu pozdě propírat.
A druhá věc - ač v zásadě souhlasím s tím, e jiná monost ne nechat synka dopadnou hubou přímo na obličej asi nebude, tak by mě zajímalo, jestli je tu aspoň někdo, kdo u tuhle situaci musel někdy sám řeit.
Ono se to toti děsně dobře radí, ale ruku na srdce, fakt byste to vechny dokázaly? Já to o sobě tvrdit nemůu.
Není tady
Jak píe Kiara,jak bude mít k dispozici sám byt, nemusí to dopadnout dobře.
Není tady
Xsaro, moná by to chtělo přečíst pozorněji a ne v rychlosti. Pak by ses vyhnula unáhleným "soudům".
Xsara napsal(a):
Tak vám nevím, eny. Jak jsem to tady v rychlosti přečetla, tak mě dost zaráejí dvě věci.
Jednak ta čočka, kterou tady erem dostává za to, jak blbě synka vychovala, jak mu nenastavila včas mantinely a řeči o opičí lásce a tak podobně.
A co takhle směřovat trochu kritiky směrem k tatíkovi? Pokud jsem to správně pochopila,
neměl nikdy o děti zájem, neplatil na ně, erem táhla vechno sama. Vechno včetně výchovy.
A i kdy třeba nebyla bez chyb, tak pochybuju, e je tady někdo, kdo při výchově nelápnul někdy těce vedle. Take já bych s tou kritikou byla opatrná. Ono u je to teď jaksi stejně trochu pozdě propírat.
A druhá věc - ač v zásadě souhlasím s tím, e jiná monost ne nechat synka dopadnou hubou přímo na obličej asi nebude, tak by mě zajímalo, jestli je tu aspoň někdo, kdo u tuhle situaci musel někdy sám řeit.
Ono se to toti děsně dobře radí, ale ruku na srdce, fakt byste to vechny dokázaly? Já to o sobě tvrdit nemůu.
Xsara: má pravdu v tom, e svůj velký podíl viny na vzniklé situaci má i eremurussin BM: nestaral se, neplatil, místo toho zvedl krovky a odletěl do zahraničí. Bohuel tatík děti nevychovával, vychovávala je erem, take chudák to tady dost nespravedlivě slízává i za tatíka a je bita ze vech stran. I kdy si myslím, e to v tomhle případě není o výchově, ale také o genech a i kdyby měl kluk tvrdou a přísnou muskou ruku, moná by to stejně nebylo nic platné - začal by fetovat třeba proto, e jsou na něho doma moc přísní a nutí ho, chudáka, aby dodroval jasná a daná pravidla ...
Podívej, Xsaro: ten, kdo drogám propadnout chce, ten si ten důvod vdycky najde, a u má doma zázemí jakékoliv. Ono to fakt není jenom o té výchově, ale o spoustě dalích faktorů navíc, které rodiče, postiení fetujícím dítětem skutečně nejsou schopni ovlivnit ...
A na druhou stranu - já jsem matka, která kdysi řeila problémového pubertálního synka tím, e jsem ho odeslala bydlet k jeho otci. Existuje hranice, kdy se Ti souití s vlastním dítětem stane noční můrou a v těchto případech musí zachránit předevím sama sebe, nechce-li se předčasně zbláznit Je to hrozný, je to příerný, nikomu bych to nepřála a nikomu to taky nepřeju, tohleto řeit, je to, jako kdyby sis zaiva řezala vlastní ruku a rvala sis srdce z těla ... ale pokud chce ve zdraví přeít, musí tu sílu v sobě prostě najít a větina takových matek se při takovém kroku neobejde bez podpory a následné péče odborníků ...
Není tady
majkafa napsal(a):
Xsaro, moná by to chtělo přečíst pozorněji a ne v rychlosti. Pak by ses vyhnula unáhleným "soudům".
Které soudy má na mysli?
Není tady
mamba napsal(a):
Erem:
nevím, jak to má s bytem, který chce nechat synovi. Pokud ho nemá v osobním vlastnictví, bude to sloitějí ne si představuje. Z drustva tě v případě poruování pravidel mohou vyloučit, a nájemní byt u vůbec nemůe NIKOMU přenechat, ani synovi, bez souhlasu majitele. Dnes u automaticky nepřechází nájem na potomky nebo na rodiče. Abys nakonec o ten byt nepřila bez náhrady. Nechci tě jetě víc stresovat, ale zamysli se nad tím, abys měla vechno správně po právní stránce oetřené. Nebylo by jednoduí nechat syna bydlet v domku u otce a ty bys zůstala tam, kde jsi ?
U jsi se byla poradit jak dál v nějaké specializované poradně? Myslím, e na problematiku drog mají odborníka v kadé poradně pro závislost na alkoholu. Tam ti poradí nejlépe, jak se zachovat, mají zkuenosti.
mambo, tahle varianta u se tady jednou řeila a synek do domku k dědečkovi a strýci jít bydlet nakonec nechtěl. Ona to je sice hezká varianta, ale za předpokladu, e s ní budou vichni zúčastnění dobrovolně souhlasit a při její realizaci nadeně spolupracovat
Synek eremuruss na mámu sice nadával, otevíral si na ni hubu, byl na ni permanentně sprostej, ale drel se jí jako klítě a z jejího bytu se dobrovolně odmítal hnout. No bodej by ne, kdy tam měl mamahotel a celou dobu full-service, to by byl taky hloupej, aby se někam stěhoval Pokud kluk opustí byt, bude to jedině nedobrovolnou cestou: buďto ho nechá erem soudně vystěhovat, co bych jí vřele doporučovala, nebo o ten byt díky klukovi v budoucnu celá rodina stejně přijde
A protoe nájemní smlouva je psaná na erem, oplétačky s majitelem půjdou bohuel rovně za erem - protoe ze zákona je kadý nájemce zodpovědný za chování přísluníků své domácnosti
Opravdu to nefunguje tak, e nájemce bytu nechá v bytě napospas osudu problémového člena své domácnosti, zvedne krovky a odletí a myslí si, e tím pro něj problémy definitivně skončily. Omyl - jakmile začne dělat problémový člen domácnosti v bytě bordel, je to pro majitele dost pádný důvod ukončit s nájemcem nájemní smlouvu. A obávám se, e v případě drogově závislého přísluníka domácnosti, co bude dělat z bytu opiové doupě, bude ten majitel s ukončením nájemní smlouvy sakra rychlej
Upravil(a) Kiara (18. 5. 2012 22:42)
Není tady
Kiara napsal(a):
Xsara: má pravdu v tom, e svůj velký podíl viny na vzniklé situaci má i eremurussin BM: nestaral se, neplatil, místo toho zvedl krovky a odletěl do zahraničí. Bohuel tatík děti nevychovával, vychovávala je erem, take chudák to tady dost nespravedlivě slízává i za tatíka a je bita ze vech stran. I kdy si myslím, e to v tomhle případě není o výchově, ale také o genech a i kdyby měl kluk tvrdou a přísnou muskou ruku, moná by to stejně nebylo nic platné - začal by fetovat třeba proto, e jsou na něho doma moc přísní a nutí ho, chudáka, aby dodroval jasná a daná pravidla ...
Podívej, Xsaro: ten, kdo drogám propadnout [b]chce, ten si ten důvod vdycky najde, a u má doma zázemí jakékoliv. Ono to fakt není jenom o té výchově, ale o spoustě dalích faktorů navíc, které rodiče, postiení fetujícím dítětem skutečně nejsou schopni ovlivnit ...[/b]
A na druhou stranu - já jsem matka, která kdysi řeila problémového pubertálního synka tím, e jsem ho odeslala bydlet k jeho otci. Existuje hranice, kdy se Ti souití s vlastním dítětem stane noční můrou a v těchto případech musí zachránit předevím sama sebe, nechce-li se předčasně zbláznitJe to hrozný, je to příerný, nikomu bych to nepřála a nikomu to taky nepřeju, tohleto řeit, je to, jako kdyby sis zaiva řezala vlastní ruku a rvala sis srdce z těla ... ale pokud chce ve zdraví přeít, musí tu sílu v sobě prostě najít a větina takových matek se při takovém kroku neobejde bez podpory a následné péče odborníků ...
Ano, v tom s tebou naprosto souhlasím, právě proto se mi nelíbilo to tepání erem. Řekla bych, e zrovna teď proívá docela sluný peklo a tyhle řeči jí asi moc nepřidají.
K tomu poslednímu odstavci - já jsem výe psala, e naprosto chápu nutnost, nechat to dítě padnout na dno, vím, e erem udělala dobře. Na druhou stranu si myslím, e málokdo tady má podobnou zkuenost za sebou. Ono se toti můeod toho dna odrazit, ale můe tam taky zůstat.
A dívat se na to je asi pro kadou mámu peklo.
Psala jsem to jen v tom smyslu, e se to lehko radí, kdy se to člověka netýká osobně a taky jsem psala, e si nejsem jistá, jestli bych to dokázala.
Nikde jsem nikoho za nic neodsuzovala, jak mi majkafa podsouvá.
Není tady
Xsara: já vím, e proívá docela sluný peklo, přesto tady píu, jaké důsledky pro ni bude mít, nechá-li kluka v bytě samotného. Tím ale proboha nechci říct, aby se nikam nestěhovala a kluka pod svou střechou trpěla dál, to v ádném případě!!! Já jen chci naznačit, e ani ponechání kluka v bytě nic neřeí a chce-li mít definitivní pokoj a - jak se říká - být z obliga, pokud kluk odmítne léčení, musí ho z bytu dostat soudní cestou.
Jak to neudělá, maléry budou samozřejmě kulminovat a protoe je byt psaný na ni, bude do těch malérů eremuruss zataena, a chce nebo nechce
erem, posílám Ti touhle cestou hodně síly a drím Ti palce, a celou situaci ve zdraví ustojí !!!
Není tady
Aha, tak mi promie, e se tu u byt erem řeil, asi jsem to přehlédla. Jen nechápu, proč se tedy Erem chce bytu, ve kterém ije, vzdát ve prospěch syna. Vdy jí musí být jasné, e o ten byt přijde.
Já bych se syna neptala, jestli chce jít bydlet do domku, on se jí také neptal, jestli má fetovat. S čistým svědomím bych ho tam vystěhovala. Napsala bych s ním smlouvu o pronájmu, musel by platit vechny poplatky a mně nájem. Z peněz z nájmu bych postupně rekonstruovala potřebné. Pokud by včas neplatil, následovala by opravdu nekompromisně ulice. Nebo má monost si najít jiné bydlení.
Erem neodsuzuji, fetovat začnou lidi z různých rodin a nikdo je neovlivní, pokud sami nemají vůli s tím skončit. Výchova určitě hraje roli, ale svou rozhodující roli hrají i fetující kamarádi. Dokud se s nimi bude stýkat, těko toho dobrovolně nechá.
Není tady