29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dlouho jsem se rozmyslela jestli to sem napsat.Nakonec jsem se odhodlala.Muj syn je zavisly na tvrdych drogach a to pervitinu.Zjistili jsme to tak,ze syn o vikendu nejedl,nepil a nespal.
Uz pred rokem me moje spoluzacka rekla,ze ma syna zavisleho na pervitinu a kdyz me rekla ty prinaky dala jsem si 1 a 1 dohromady.Navstivila jsem s pritelem k-centum a tam nam nic moc neporadili.Ono taky vlastne neni co poradit,kdyz syn problem nevidi.
Koupili jsme drogovy test a i kdyz syn vedel,ze ho mame,ze ho budeme testovat drogu si stejne vzal.Nastalo vyhrozovani....prestal s tim tak na 2 mesice a to bylo spise tim,ze v te dobe byl bez prace a nemel na to penize.Ted,kdyz pracuje jede v tom znova.
Hadky s pritelem jsem u nas na denim poradku,jinak mu nerekne nez fetak,ale ne jemu s nim on nekomunikuje.Pritel byl rozhodnuty od nas odejit,ze s fetakem zit v jedne domacnosti nebude.Rodice mu to rozmluvily,ze pry tak hodnou zenskou,uz nenajde a aby jsme se od nej odstehovali.
Takze jsme se rozhodli,ze se odstehujeme do domku ktery vlastnim po sve mamce.Hned dalsi den sel pritel vyklizet byt po mamce.Ja zustala doma,je me se vseho nanic,syna je mi lito.Vubec me netesi,ze budu mit nove udelany byt.Mam rada ten svuj skromny byt jsem tu zvykla 20 let.Synovi nechame tenhle byt....ale jak dlouho ho bude mit.
Syn prestal uplne komunikovat,je zarazeny asi ho zere jak vubec bude zit,protoze doted byl zvykly,ze jsem mu vsechno udelala.Neumi vlastne vubec nic snad ani nakoupit.
Tak jsem to ze sebe dostala.Co radite jak to resit?
Není tady
Já ti mužu jen napsat co bych udělala já. Nenechala bych syna samotného, snažila bych se, aby šel na léčení. Když ho necháš samotného v bytě, tak jemu vůbec nepomůžeš, spíš naopak. Řešíš tím situaci přítele, ale ne syna. Syn potřebuje pomoc a to velkou. Když zůstane sám v bytě, zřejmě se jeho závislost ještě víc prohloubí a kluk spadne na dno :-(.
Není tady
Jenomze syn se lecit nechce.Tvrdi,ze zavisly neni.Tohle,uz resime od leta a je to porad dokola.
Není tady
Udělala jsi to nejlepší, co jsi mohla, pronlematikou drogově závislých jsem se leta zabývala profesně a vím, že není nic lepšího, než závislé v určitém momentu hodit do vody. Se zázemím mamahotelu se fetuje velice pohodlně. Co se týče léčení - pokud jej závislý nevyhledá sám - většinou je neúspěšné. Navíc tvůj syn je dospělý, jak ho chceš přimět k čemukoliv proti jeho vůli?! Ale já to nevidím tragicky, pokud je schopen chodit do práce a dodržovat základní civilizační návyky, tak v tom nelítá až tak fatálně. Myslím, že předat mu zodpovědnost za život, je dobrý krok, který přišel ještě včas. A ty si nic nevyčítej, své "rodičovské zadání" jsi splnila skvěle! Měla jsi to zatraceně těžké a přece tvé děti něly pěkné dětství. Investovala jsi duchovně, citově i finančně maximum, více už udělat nemůžeš, tvůj syn už musí svůj život žít sám.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Jenomze syn se lecit nechce.Tvrdi,ze zavisly neni.Tohle,uz resime od leta a je to porad dokola.
Žádný závislák se nechce léčit .. v tom je ta potíž. Ale když ho opustíš, dáš mu plný pole působnosti, nebude mít už žádný zábrany. Může začít rozprodávat věci z bytu aby měl na fet .., může pak cokoliv. Radila jsi se s nějakým odborníkem přes drogy? Jak ho dostat na léčení ...?
Je to strašně těžká situace, já vím . Jak dlouho už v tom lítá?
Není tady
Tak já mám zkušenost se svým bratrancem.
Taky jel v tvrdých drogách. Nepomohlo nic - pláč, výhrůčky, léčebna, prostě nic. Doma kradl a bral peníze, aby měl na fet. Teta se taky snažila mu všelijak pomoct, ale po x letech ji psychologové poradili, že ho prostě musí vyhodit ven na ulici. Takže to s těžkým srdcem udělala. A co se stalo? Kluk fetoval dál, až ho jednou chytli při nějaké vykrádačce policajti a poslali do vězení. Tam drogám odvykl. Nedávno se z vězení vrátil, má práci, která ho celkem baví a snaží se žít "normální" život.
Neříkám, že je tohle návod, co dělat. Jen zkušenost.
Není tady
vitto napsal(a):
Udělala jsi to nejlepší, co jsi mohla, pronlematikou drogově závislých jsem se leta zabývala profesně a vím, že není nic lepšího, než závislé v určitém momentu hodit do vody. Se zázemím mamahotelu se fetuje velice pohodlně. Co se týče léčení - pokud jej závislý nevyhledá sám - většinou je neúspěšné. Navíc tvůj syn je dospělý, jak ho chceš přimět k čemukoliv proti jeho vůli?! Ale já to nevidím tragicky, pokud je schopen chodit do práce a dodržovat základní civilizační návyky, tak v tom nelítá až tak fatálně. Myslím, že předat mu zodpovědnost za život, je dobrý krok, který přišel ještě včas. A ty si nic nevyčítej, své "rodičovské zadání" jsi splnila skvěle! Měla jsi to zatraceně těžké a přece tvé děti něly pěkné dětství. Investovala jsi duchovně, citově i finančně maximum, více už udělat nemůžeš, tvůj syn už musí svůj život žít sám.
Vidíš a já to viděla uplně opačně a blbě. Aspoň jsem se poučila.
Není tady
Erem,
kolegyně měla syna závislého na heroinu, a v poradně jí poradili, vyhodit ho z domu na ulici. S těžkým srdcem to rodiče udělali a nechali ho osudu. Byla to pro něho rána, také byl zvyklý mít zázemí, kde spát a jíst. Na ulici sám poznal že to takhle nejde a do pár měsíců s tím přestal, protože sám chtěl.Musel se sám o sebe start a živit se tak, jak uměl a teprve pak na vlastní kůži poznal, že je zle. Brzy vypadal hrozně, ale rodiče vydrželi a asi rok vůbec nesměl domů. Dopadlo to dobře. Já bych mu v žádném případě nedala k dispozici byt, o který můžeš klidně i přijít. Vzpomínám si, že tenkrát rodičům v poradně řekli, že jsou jen dvě možnosti. Buď se sám rozhodne toho nechat, pak může nastoupit léčbu v nějakém specializovaném zařízení, nebo už mu nikdo nepomůže a skončí tak, jak si sám vybral a ty neuděláš nic.
To co píšu je stará záležitost asi dvacet let, možná že jsou už jiné, modernější metody, ale to nevím, ani nemám osobní zkušenost.
Není tady
Já nevím, kolik je tvému synovi let a jak dlouho je drogově závislý, dle tvého vyjádření pouze usuzuju, že je v počátcích. Nevím, jaké vztahy jste spolu doposud měli, ale asi bych se ho pokusila přimět k léčbě. Otázkou je, jestli vůbec připustí nutnost léčby.
Pro toho, kdo se léčí, je dost důležité sociální zázemí, nevypustila bych ho ze zřetele. Nevím, jak daleko jsou od sebe byt a domek po tvé mamince, ale pokud jsi se rozhodla bydlet samostatně, asi bys měla svého syna navštěvovat, dát mu najevo, že jsi ho nevyškrtla ze svého života, že ti záleží na tom, jak bude žít. Problémem je i to, že podle tvých slov byl zvyklý na veškerý servis a není schopen se sám o sebe starat. Není někdo, na koho hodně dá, na jehož názoru mu záleží? Možná by bylo dobré takového člověka kontaktovat, požádat o pomoc.
Myslím si, že jestli teď neuznává, že by se měl léčit, a jestli zůstane naprosto bez kontroly, jenom to prohloubí jeho nedobrou situaci a propadne se na samé dno. Možná by i pro tebe bylo dobré poradit se s psychologem.Jsi v těžké a složité situaci.Držím ti palce, aby se věci pohnuly pokud možno správným směrem.
Není tady
Erem udelala jsi dobre.
Syn je dospely a ty za nej nemuzes resit jeho zivot. Pokud on sam problem "nema" nikdo a nic ho k leceni nedonuti.
Ma byt, ma praci a ted se teoreticky muze stavet na vlastni nohy. Pokud jede v pecku a nevidi v tom problem vyvoj situace je bohuzel naprosto jasnej.
Jediny, co muzes udelat je kdyz bude moznast s nim mluvit a mluvit a mluvit a ujistovat ho znovu a znovu o svy lasce. To je asi tak vsechno. A pro sebe - obrn svoje matersky srdce proti stupnujicim se pozadavkum a nedavej mu klice od sveho noveho bytu
Je mi to moc lito...
Není tady
vitto napsal(a):
Dobře řečeno, tak nějak bych to napsala... kdybych měla zkušenosti Vitto.
A takhle nějak bych to řešila... kdybych měla zkušenosti Erem.
Erem, moje odpověď na tvoji otázku je velké ANO.
Buď statečná, držím palce, Jess.
Není tady
Erem, děláte správně. Držím ti palce, ať to vydržíš a ať to dopadne dobře.
Není tady
Erem, děláte dobře. jen bych možná přestěhovala synka. Ujiš´tuj ho, že ti na něm záleží, že ho máš ráda.
Není tady
Ještě dodám, že musíš počítat se vším, i s tím, že to nemusí dopadnou dobře.
Není tady
Erem, radu ti nedám, nemám s tím žádné blízké zkušenosti, ale rady jsi dostala, tak já ti budu držet palce - je to těžká situace, tak vydrž
Není tady
Erem, zkus se podívat na 13.komnatu Šárky Ulrichové, drogově závislé herečky.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 … 210800029/
Není tady
vitto napsal(a):
Tak tobě bych se teda nechtěla dostat pod ruky ani náhodou a to se ještě dovolíš nazývat odborníkem?Asi takovým,o kterých píše Erem z poradny-nic moc neporadili vlastně.
- sama Erem píše,že kluka nic nenaučila,že nic neumí-alespoň že to sebekriticky uzná,její kluk si tu její "výchovu" teď vyžírá pěkně do dna.A ona s ním.
Není tady
holcina napsal(a):
Erem, děláte dobře. jen bych možná přestěhovala synka. Ujiš´tuj ho, že ti na něm záleží, že ho máš ráda.
:dumbom:to dělala Erem právě celý svůj život,nejen verbálně,ale i fyzicky - vždy klukovi stála za (_._) a takhle to pak dopadá.
Upravil(a) Jaku (17. 5. 2012 16:20)
Není tady
Jaku, jestli projevuješ svoji lásku tak, že někomu stojíš za pr... tak to je tvoje věc. Já to myslela úplně jinak. Aby kluk věděl kam patří, že se na ni může kdykoliv obrátit.
Není tady
holcina napsal(a):
Jaku, jestli projevuješ svoji lásku tak, že někomu stojíš za pr... tak to je tvoje věc. Já to myslela úplně jinak. Aby kluk věděl kam patří, že se na ni může kdykoliv obrátit.
A to se neboj,že by takoví nevěděli,kde najdou toho blb.ce,který se jich zastane,bude vytahovat z bryndy,prát,vařit jim a bude konat a foukat bolístky.
A myslím si,že Erem k němu naběhne ještě dřív než on přijde sám,co kdyby chlapečkovi něco chybělo či neměl čisté prádelko,že
Není tady
Jaku napsal(a):
holcina napsal(a):
A to se neboj,že by takoví nevěděli,kde najdou toho blb.ce,který se jich zastane,bude vytahovat z bryndy,prát,vařit jim a bude konat a foukat bolístky.
A myslím si,že Erem k němu naběhne ještě dřív než on přijde sám,co kdyby chlapečkovi něco chybělo či neměl čisté prádelko,že
Tohle je jediný možný projev lásky? Jak pro koho. Jak to udělá erem je její věc. Já bych zůstala doma a odstěhovala synka, s tím, že chci aby se osamostatnil
Není tady
Jaku napsal(a):
vitto napsal(a):
více už udělat nemůžeš, tvůj syn už musí svůj život žít sám.
Tak tobě bych se teda nechtěla dostat pod ruky ani náhodou a to se ještě dovolíš nazývat odborníkem?
Jaku napsal(a):
[ to se neboj,že by takoví nevěděli,kde najdou toho blb.ce,který se jich zastane,bude vytahovat z bryndy,prát,vařit jim a bude konat a foukat bolístky.
No.....tak jak teda?
Není tady
Erem, udělali jste správně. Nic víc už pro něj udělat v tuto chvíli nemůžeš. Nebo můžeš - přesně to, co děláš. Nechat ho samotného. Buď mu to dojde, nebo halt ne. Ale vy jste udělali maximum. Opičí láska tady není na místě. Každé snažení rodiče, zvlášť když je dítko už dospělé, má svou hranici.
Galja napsal(a):
Já ti mužu jen napsat co bych udělala já. Nenechala bych syna samotného, snažila bych se, aby šel na léčení. Když ho necháš samotného v bytě, tak jemu vůbec nepomůžeš, spíš naopak. Řešíš tím situaci přítele, ale ne syna. Syn potřebuje pomoc a to velkou. Když zůstane sám v bytě, zřejmě se jeho závislost ještě víc prohloubí a kluk spadne na dno :-(.
pomáhat můžeš jen tomu kdo chce, syn erem o žádnou pomoc nestojí
Není tady
Galja napsal(a):
Žádný závislák se nechce léčit
.. v tom je ta potíž. Ale když ho opustíš, dáš mu plný pole působnosti, nebude mít už žádný zábrany. Může začít rozprodávat věci z bytu aby měl na fet .., může pak cokoliv. Radila jsi se s nějakým odborníkem přes drogy? Jak ho dostat na léčení ...?
Je to strašně těžká situace, já vím . Jak dlouho už v tom lítá?
Galjo, ty erem pozorně nečteš, a taky jsi tady příliš krátce. Ale než budeš radit, přečti si její příspěvky za poslední léta tady na babi. Třeba ti pak dojde, co už erem všechno udělala.