|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Mně se tak kapitola o dětech líbí moc, však už jsem odkaz na ni dávala na nějakém sousedním fóru. Dostala jsem se k ní ještě za komunistů, v době, kdy jsem neměla dítě a velice mě to zasáhlo v tom pozitivním slova smyslu. Svoje dítě jsem se snažila vychovávat v tomto duchu. Je fakt, že jsem to tak nějak cítila i před tím, než jsem se k tomuto úryvku dostala, ale nedokázala jsem to sama v sobě tak hezky vyjádřit.
Není tady
Mně ten způsob výchovy přijde násilný.

Ziki napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Ziki napsal(a):
O Pravdě může mluvit jen ten, který ji prožil. Křesťanští mystici to měli vždycky velmi těžké, protože církevní vrchnost, která neměla o Pravdě ani ánunk je řídila a usurpovala, takže se lehce mohlo stát, že milého usilujícího světce upálili.
Boží království a Buh je v nás.
..nevím jak se to vztahuje k mému příspěvku..
Pokud jakkoli správně uchopuješ Ego, nic nezměníš, stále jsi tam, kdes byla předtím.
To je tvůj názor,nu..Já jsem tím chtěla říct, že za křesťany by o té problematice mohli mluvit křesťanští mystici, protože ti se s Pravdou seznámili, ale myslím, že ti právě nejsou "mluvčími" křesťanů.
Nevím, co si představuješ o tom, jak to myslí křesťané. Křesťan je samozřejmě velmi široký pojem.
Myslí si, že člověk má tělo a duši, a ta duše jde po smrti buď do pekla nebo do nebe?
A kde je to peklo a kde je nebe. Je Bůh také v pekle? Pokud Bůh není i v pekle, jak je to se všudypřítomností Boží?
Dají ti křesťané dobrou odpověď na všechny otázky? Smíš se ptát? Smíš to všechno prověřovat, zda je to, co ti říkají, pravda?
Křesťanství je dobrý duchovní směr, ale těžko najdeš u něj ty dobré odpovědi na své otázky. Ty odpovědi pak ale nalézáš i v křesťanství, když se nejdřív seznámíš s jinými duchovními směry, které to všechno lépe vysvětlují.Vějířovko,to bylo vyjádření pouze k egu. Sem na duchovní mohou psát jen mystici?
A nejlépe východní..? Tak pardon,to mi nedošlo, ponechám vás vaší skupině.
Mluvila jsem o křesťanských.
Takže podle křesťanů je co, to Ego? Je to tělo i duše nebo jen duše, protože tělo nakonec odpadne?
Není tady
Vějířovka napsal(a):
Pokud jakkoli správně uchopuješ Ego, nic nezměníš, stále jsi tam, kdes byla předtím.
Pokud své Já uchopím svým citem i rozumem v harmonii, už dávno nejsem, kde jsem byla 
Není tady
agewa napsal(a):
... pokud je zatížené minulostí, stačí se zbavit minulosti ( ale i ona mě někdy pomáhá "přežít", jít dál)
Osobně si myslím, že své minulosti se snaží zbavit jen blázen, nu přesně ten, kdo má problém se svým "nerealizovaným" egem - já 
Minulost, to je zkušenost každého z nás, to jsou vzácné drahokamy, které jsme si odžili, je to tedy naše pravda
Jen je třeba je očistit od nánosu negativních emocí, které nám je brání uchopit, od iluzí a různých cizích pravd a představ 
Není tady
majkafa napsal(a):
Mně ten způsob výchovy přijde násilný.
Zvláštní, to že ohýbám ego, učím mládě pravidlům, které mu pomohou nalézt klid, to je násilí? Nadarmo nemáme přísloví "Růst jako dříví v lese." "Ohýbej mě mamko, dokud jsem já Janko."
Není tam nic o násilí, ani o lámání osobnosti. Je to podle mě o naučení se přizpůsobovat vnějším silám, ohnout se, neprasknout, mít důvěru v sebe a svět, dokázat se v něm pohybovat, rychle a svižně se orientovat a neubližovat. Jen tak může šíp doletět, co nejdál. Je vtom jisté otužení vůči nepříznivým situacím, ale všechno toto lze přece činit s láskou a dobrem v srdci i na jazyku.
Není tady
To je zajímavé, já to chápu úplně jinak - a to tak, že naše děti jsou pokračováním života samého, že nejsou naším vlastnictvím a že jim nemůžeme vnucovat svoje myšlenky, ale ponechat jim myšlení vlastní. Láska rodičovská má být bezpodmínečná a děti neomezující.
Ale to neznamená absenci výchovy, to samozřejmě ne. Jen se k dětem nemůžeme chovat jako ke svému vlastnictví a požadovat něco za něco, měli bychom se snažit pomocí psrávné výchovy co nejlépe je připravit do života, aniž bychom jim brali svobodu myšlení, či je omezovali v jejich vývoji, který nemusí být podle našich představ.
Tak jsem pochopila slova o dětech.
Upravil(a) Judyna (13. 5. 2012 15:51)
Není tady
Judyno, vnímám to stejně, ale rozumím i Pavle.
Dítě potřebuje dostat řád, jinak se ztratí v chaosu a svou svobodu bude hledat velmi těžko. Jen ten řád nesmí vycházet z frustrací jeho rodičů a vychovatelů.
Není tady
Ano a proto píšu i o výchově, která samozřejmě obsahuje i určitý řád. Ale chce to přitom si umět připustit, že dítě (v tomto případě už to větší dítě) má svoje vlastní názory a svoji vlastní cestu. Já mu mohu dát ten základ - výchovu a řád podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale musím mu ponechat svobodu žití.
A přesně jak píšeš, ten řád nemůže vycházet z frustrací rodičů.
Není tady
Jasně, a přidám ještě nesplněné ambice rodičů. To je také docela průser. Takže si rozumíme, dievčatá.
A ještě mě napadla jedna souvislost. Dítě potřebuje jistoty, hranice a mantinely, potřebuje získávat zkušenosti předáváním. Pokud by mělo svobodu v jakémkoli ohledu, jen to podpoří jeho nejistoty.
Vzpomínám si, že jsem jako puberťák zazlívala rodičům, že mě nevychovávali, že jsem si od základky musela všecko zařizovat sama. To by nebyl až takový problém, kdyby v tom nechyběla ona energie - ona podpora luku, který vystřeluje šíp.
Upravil(a) PavlaH (13. 5. 2012 18:38)
Není tady
A ještě mě napadla jedna souvislost. Dítě potřebuje jistoty, hranice a mantinely, potřebuje získávat zkušenosti předáváním. Pokud by mělo svobodu v jakémkoli ohledu, jen to podpoří jeho nejistoty.
Určitě. A to je právě ta výchova, řád, základ, který mu dodají rodiče, aby on si pak mohl zvolit vlastní cestu, mít vlastní myšlenky. A aby k tomu došlo, musí to vedení rodiči být na jedné straně citlivé, tolerantní, na druhé straně důsledné a jistotu poskytující.
Není tady

Judyna napsal(a):
Určitě. A to je právě ta výchova, řád, základ, který mu dodají rodiče, aby on si pak mohl zvolit vlastní cestu, mít vlastní myšlenky. A aby k tomu došlo, musí to vedení rodiči být na jedné straně citlivé, tolerantní, na druhé straně důsledné a jistotu poskytující.

Není tady
odporúčam Eckhart Tolle - Je ego zdrojem našich myšlenek?
čeké titulky, dĺžka videa 10:13
http://www.youtube.com/watch?v=xMqzSiaz … re=related
Není tady

Pandorraa napsal(a):
Judyno, vnímám to stejně, ale rozumím i Pavle.
Dítě potřebuje dostat řád, jinak se ztratí v chaosu a svou svobodu bude hledat velmi těžko. Jen ten řád nesmí vycházet z frustrací jeho rodičů a vychovatelů.
... a společnosti 
Není tady
Eckhart Tolle - Co je Osvícení? dĺžka videa 8:32
http://www.youtube.com/watch?v=AR1LrNo4r_w
Není tady

Marek_ napsal(a):
Eckhart Tolle - Co je Osvícení? dĺžka videa 8:32
http://www.youtube.com/watch?v=AR1LrNo4r_w
Marku, děkuji za úžasné odkazy. Vše přijde v pravý čas. 
Není tady
Jo, Tolle a jeho Moc přítomného okamžiku je bezva čtení.
Jen by mne ale zajímalo, proč když řeknu, že jsem skvělá a úžasná bytost, tak tu mnozí málem omdlívají.....
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Jo, Tolle a jeho Moc přítomného okamžiku je bezva čtení.
Jen by mne ale zajímalo, proč když řeknu, že jsem skvělá a úžasná bytost, tak tu mnozí málem omdlívají.....
Protože ještě nečetli Moc přítomného okamžiku. 
Když už to teda nevědí sami od sebe...

proč by museli číst aby pochopili?
Není tady

Toho pána jsem nejdřív četla a nadchnul mě... jak prosté a jednoduché, ale když jsem ho viděla na videu, tak ho zbožňuji.... je přesně takový jako jeho psaní

Není tady