Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 12. 5. 2012 13:02

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Re: O egu

Jasné Marku, ale nidke jsem se tam nedočetla, že by se měl zbavit sebe samého, jen svého chtění, lpění....

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#52 12. 5. 2012 13:22

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Ibaže ako sa stanem svojím slobodnejším Ja, ak nezahubím
svoje zaažené Ja?

Zaažené Ja je ego...

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#53 12. 5. 2012 13:22

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

Jasné Marku, ale nidke jsem se tam nedočetla, že by se měl zbavit sebe samého, jen svého chtění, lpění....

Běžný člověk se ale ztotožňuje s tím chtěním a lpěním a city a vášněmi - a to vše není pravé já, a to si je třeba uvědomit.

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#54 12. 5. 2012 13:39

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Asi se tu opravdu přeme o přesný význam slova Ego - ego je já, je to vědomá složka

Pokud je "zatížené", pak vládne skrze chtění, lpění a vášně.

Pokud je "realizované" , tak prostě je. Může nabízet, chtění a lpění, ale to je tak asi všechno, co může.

Není tady

#55 12. 5. 2012 14:47

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Marek_ napsal(a):

Ibaže ako sa stanem svojím slobodnejším Ja, ak nezahubím
svoje zaažené Ja?

Toto ja si predstavujem ako naplnenie karmy - čiže, ak sa naučím všetko, čo som sa nauči na tomto svete mala. Potom si myslím, že bude iná forma existencie, ktorá povedzme nebude potrebova ani nijaké Ja. Ak ale budem chcie. Pokým sa mám čo uči, netrápim sa tým, že ešte nie som, kde nie som smile

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#56 12. 5. 2012 15:33

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Lupi, čo sa myslí tým "ak sa naučím všetko, čo som sa nauči na tomto svete mala." Čo sa mᚠuči?

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.

Není tady

#57 12. 5. 2012 15:41

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Vějířovka, sme na jednej vlne... chápeme to rovnako... Ego je falošné Ja... je to falošný stred.
Ak to chápe niekto inak, je to, samozrejme, v poriadku... taký je Život - všeobsahujúci...

Pavli, tiež sa mi zdá, že pod slovom Ego si tu viacerí predstavujú niečo iné, ako čím je... ale tak ako dva plus dva nie je pä, tak Ego nie je to "uvedomenie si seba", resp. "vedomá zložka"... Ego ("Zaažené Ja") je Ja zaažené minulosou, teda tým, čo z nás naša minulos urobila, aké názory, nádeje, túžby v nás vytvorila...

Není tady

#58 12. 5. 2012 16:27

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Marek_ napsal(a):

Lupi, čo sa myslí tým "ak sa naučím všetko, čo som sa nauči na tomto svete mala." Čo sa mᚠuči?

Ja všeličo - a aj ty smile ináč už by si vyžiaril do vysokých sfér smile
Momentálne a v tomto živote napríklad uzatváram pomerne dlhú a vežmi zložitú kapitolu svojho vývinu. A som rozhodnutá odovzda si túto robotu parádne vycizelovanú.......

Není tady

#59 12. 5. 2012 16:35

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

smile Môžeš by konkrétna, čoho sa týka tá robota?
Chápem, ak nie... smile

Není tady

#60 12. 5. 2012 16:48

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

MᚠSZ

Není tady

#61 12. 5. 2012 17:25

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

smile dám ďalšiu stranu...

Manželstvo

I prevravela znova Almitra a povedala:
A čo Manželstvo, pane?

A on odpovedal takto:
Spolu ste sa narodili a spolu zostanete naveky.
Budete spolu, keď biele krídla smrti rozprášia
vaše dni.
Áno, aj v tichej spomienke Boha budete spolu.
Lež dožičte si vožnos vo svojom spolubytí.
Kiež vánky nebies tancujú medzi vami.

Milujte jeden druhého, no láske nenasaďte putá:
nech radšej morom je, čo vlní sa medzi brehmi vašich duší.
Naplňte čašu druhému, no nepite z jednej čaše.
Obdarujte sa chlebom navzájom, no nejedzte z jedného bochníka.
Spievajte a tancujte spolu, buďte veselí, no dožičte
druhému by aj sám,
ako sú struny lutny samy, hoci ich rozochvieva
tá istá melódia.

Darujte svoje srdce, ale kiež nevlastní ho ten druhý.
Pretože iba v dlani života je preň bezpečné miesto.
A stojte pri sebe, ale nie tesne vedža seba:
lebo aj stĺpy chrámu stoja každý osve
a dub a cyprus nerastú v tieni toho druhého.

Není tady

#62 12. 5. 2012 17:43

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

http://uloz.to/hledej/?q=Prorok+d%C5%BEibr%C3%A1n   nechce se mi hledat přímo pdf

už desetiletí mám v knihovně....dá se wink

Není tady

#63 12. 5. 2012 17:50

Ziki
♥♥♥♥♥--

Pavli, tiež sa mi zdá, že pod slovom Ego si tu viacerí predstavujú niečo iné, ako čím je... ale tak ako dva plus dva nie je pä, tak Ego nie je to "uvedomenie si seba", resp. "vedomá zložka"... Ego ("Zaažené Ja") je Ja zaažené minulosou, teda tým, čo z nás naša minulos urobila, aké názory, nádeje, túžby v nás vytvorila...

V křesanství nejde o "vymýcení" ega,jako jakéhosi nadbytečného "nádoru". Není cílem ztratit svou identitu nebo svou vůli. Cílem je, že svou vůli, plány apod. podřídíme Boží vůli. Tedy nikoli ztráta identity, přání a podobně, ale spíše její rozvinutí novým směrem v souladu s dobrými Božími plány pro nás. Po hříchu se z ega stává problém pokud ho špatně uchopíme,pokud se stane jakýmsi vládcem. A naše doba, která dává takový důraz na seberealizaci našeho ega, tento problém ještě prohlubuje.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#64 12. 5. 2012 18:12

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Ziki napsal(a):

V křesanství nejde o "vymýcení" ega,jako jakéhosi nadbytečného "nádoru". Není cílem ztratit svou identitu nebo svou vůli. Cílem je, že svou vůli, plány apod. podřídíme Boží vůli. Tedy nikoli ztráta identity, přání a podobně, ale spíše její rozvinutí novým směrem v souladu s dobrými Božími plány pro nás. Po hříchu se z ega stává problém pokud ho špatně uchopíme,pokud se stane jakýmsi vládcem. A naše doba, která dává takový důraz na seberealizaci našeho ega, tento problém ještě prohlubuje.

O Pravdě může mluvit jen ten, který ji prožil. Křesanští mystici to měli vždycky velmi těžké, protože církevní vrchnost, která neměla o Pravdě ani ánunk je řídila a usurpovala, takže se lehce mohlo stát, že milého usilujícího světce upálili. 
Boží království a Buh je v nás.
Pokud jakkoli správně uchopuješ Ego, nic nezměníš, stále jsi tam, kdes byla předtím.

Upravil(a) Vějířovka (12. 5. 2012 18:13)

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#65 12. 5. 2012 19:00

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Marek_ napsal(a):

Vějířovka, sme na jednej vlne... chápeme to rovnako... Ego je falošné Ja... je to falošný stred.
Ak to chápe niekto inak, je to, samozrejme, v poriadku... taký je Život - všeobsahujúci...

a jak ty víš, že TVUJ výklad EGA je správný? co když mají pravdu oni a ne ty?
a pokd EGO je JA - proč se budu zbavovat sebe sama, části sebe? pokud je zatížené minulostí, stačí se zbavit minulosti ( ale i ona mě někdy pomáhá "přežít", jít dál)

Není tady

#66 12. 5. 2012 19:04

Ziki
♥♥♥♥♥--

O Pravdě může mluvit jen ten, který ji prožil. Křesanští mystici to měli vždycky velmi těžké, protože církevní vrchnost, která neměla o Pravdě ani ánunk je řídila a usurpovala, takže se lehce mohlo stát, že milého usilujícího světce upálili. 

..nevím jak se to vztahuje k mému příspěvku..
Pokud jakkoli správně uchopuješ Ego, nic nezměníš, stále jsi tam, kdes byla předtím.
To je tvůj názor,nu..

Není tady

#67 12. 5. 2012 19:04

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

agewo, myslím si, že nejde o rozdíl tak zásadní. je to jen o významu slova. O našem pohledu na něj.  A dokonce si myslím, že jsme si jej zcela vyjasnili. tedy u mě je jasno big_smile

Otázka je, zda-li se bůh určitě nedá zaměnit s takovým tím našeptávačem. Vždy vyšli z jednoho. Na to mi přijde naprosto jasný význam vyhnání Adama a Evy z ráje. Procitnout a zároveň díky tomu nemoci vytrvat v rái a vědomě se k obrazu ráje vracet. To chce nějakou práci.

Není tady

#68 12. 5. 2012 23:22

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

a jak ty víš, že TVUJ výklad EGA je správný? co když mají pravdu oni a ne ty?
a pokd EGO je JA - proč se budu zbavovat sebe sama, části sebe? pokud je zatížené minulostí, stačí se zbavit minulosti ( ale i ona mě někdy pomáhá "přežít", jít dál)

Agewa, pod slovom Ego si, samozrejme, môžeš predstavova čo chceš, je to len slovo a Ty mu priradzuješ význam... všeobecne má však ten význam, o ktorom som písal... tak, ako hruška nie je jablko, tak Ego nie je Bohom...

Ego je Ja, ale falošné... je to tieň skutočného Ja, jeho sen... je aj iné Ja... o tom píšem. Chápem, že to nemusí by zrozumitežné... porozumenie je ale kžúč... Ego nie je možné zabi, nie je možné ho odovzda, alebo vzda sa ho preto, lebo chceme... samotné to chcenie by bol jeho prejav... Ego zomrie samé... keď porozumieme... je nutné použi Ego na to, aby zomrelo... aký paradox lol

Upravil(a) Marek_ (12. 5. 2012 23:23)

Není tady

#69 12. 5. 2012 23:36

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

smile toto sa mi páči:

Deti

I povedala istá žena, čo si pritískala k prsiam diea:
Hovor nám o Deoch.

A on prehovoril takto:
Vaše deti nie sú vašimi demi.
Sú synmi a dcérami života, jeho túžby po ňom samom.
Prichádzajú cez vás, ale nie od vás,
a hoci sú s vami, nepatria vám.

Môžete im da svoju lásku, ale nie myšlienky,
lebo myšlienky majú vlastné.
Môžete stvori domov pre ich telá, nie však pre ich duše,
lebo ich duše sídlia v dome zajtrajška, kam nevstúpite
ani len vo svojich snoch.
Snažte sa by im podobní, no nenúte ich podoba sa vám.

Lebo život nekráča pospiatky, ani sa nezdrží vo včerajšku.
Ste luky, z ktorých vaše deti vylietajú ako živé šípy.

Lukostrelec vidí terč na cestičke nekonečna a ohýba,
napína vás zo všetkých síl, aby Jeho šípy leteli rýchlo a ďaleko.

Kiež vám je všetkým na rados, ako vás Lukostrelec
ohýba, napína svojou rukou,
lebo rovnako, ako miluje šíp, čo letí, miluje aj luk,
čo ostáva v Jeho ruke.

Není tady

#70 12. 5. 2012 23:41

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Ziki napsal(a):

V křesanství nejde o "vymýcení" ega,jako jakéhosi nadbytečného "nádoru". Není cílem ztratit svou identitu nebo svou vůli. Cílem je, že svou vůli, plány apod. podřídíme Boží vůli. Tedy nikoli ztráta identity, přání a podobně, ale spíše její rozvinutí novým směrem v souladu s dobrými Božími plány pro nás.

Ziki, a ako sa pozná "Božia vôža"? Čo je Božia vôža? Čo chce Boh?

Není tady

#71 13. 5. 2012 8:36

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Ziki napsal(a):

To je tvůj názor,nu..

Já jsem tím chtěla říct, že za křesany by o té problematice mohli mluvit křesanští mystici, protože ti se s Pravdou seznámili, ale myslím, že ti právě nejsou "mluvčími" křesanů.
Nevím, co si představuješ o tom, jak to myslí křesané. Křesan je samozřejmě velmi široký pojem.
Myslí si, že člověk má tělo a duši, a ta duše jde po smrti buď do pekla nebo do nebe?
A kde je to peklo a kde je nebe. Je Bůh také v pekle? Pokud Bůh není i v pekle, jak je to se všudypřítomností Boží?
Dají ti křesané dobrou odpověď na všechny otázky? Smíš se ptát? Smíš to všechno prověřovat, zda je to, co ti říkají, pravda?
Křesanství je dobrý duchovní směr, ale těžko najdeš u něj ty dobré odpovědi na své otázky. Ty odpovědi pak ale nalézᚠi v křesanství, když se nejdřív seznámíš s jinými duchovními směry, které to všechno lépe vysvětlují.

Není tady

#72 13. 5. 2012 8:44

majkafa
Host

Marek_ napsal(a):

smile

Lebo život nekráča pospiatky, ani sa nezdrží vo včerajšku.
Ste luky, z ktorých vaše deti vylietajú ako živé šípy.

Lukostrelec vidí terč na cestičke nekonečna a ohýba,
napína vás zo všetkých síl, aby Jeho šípy leteli rýchlo a ďaleko.

Kiež vám je všetkým na rados, ako vás Lukostrelec
ohýba, napína svojou rukou,

lebo rovnako, ako miluje šíp, čo letí, miluje aj luk,
čo ostáva v Jeho ruke.

Toto mi přijde strašné. Až mi z toho jde mráz po zádech.
Nemám ráda zbraně a ještě takovéhle strašné.

Vím, že je to připodobnění.
Ale pro mě je to tak něco strašného, že se tady nedokážu oprostit od materiálna skutečného luku a šípu. Od materiálna zabíjení.

Upravil(a) majkafa (13. 5. 2012 8:45)

#73 13. 5. 2012 9:07

Ziki
♥♥♥♥♥--

Vějířovka napsal(a):

Ziki napsal(a):

To je tvůj názor,nu..

Já jsem tím chtěla říct, že za křesany by o té problematice mohli mluvit křesanští mystici, protože ti se s Pravdou seznámili, ale myslím, že ti právě nejsou "mluvčími" křesanů.
Nevím, co si představuješ o tom, jak to myslí křesané. Křesan je samozřejmě velmi široký pojem.
Myslí si, že člověk má tělo a duši, a ta duše jde po smrti buď do pekla nebo do nebe?
A kde je to peklo a kde je nebe. Je Bůh také v pekle? Pokud Bůh není i v pekle, jak je to se všudypřítomností Boží?
Dají ti křesané dobrou odpověď na všechny otázky? Smíš se ptát? Smíš to všechno prověřovat, zda je to, co ti říkají, pravda?
Křesanství je dobrý duchovní směr, ale těžko najdeš u něj ty dobré odpovědi na své otázky. Ty odpovědi pak ale nalézᚠi v křesanství, když se nejdřív seznámíš s jinými duchovními směry, které to všechno lépe vysvětlují.

Vějířovko,to bylo vyjádření pouze k egu. Sem na duchovní mohou psát jen mystici? va A nejlépe východní..? Tak pardon,to mi nedošlo, ponechám vás vaší skupině.

Není tady

#74 13. 5. 2012 10:39

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Majkafo, tady ale nejde o zbraně, ale o energii, kterou luk dává šípu. Já vím, mᚠto jinak, dívᚠse jen jiným pohledem....

Není tady

#75 13. 5. 2012 10:42

majkafa
Host

PavlaH napsal(a):

Majkafo, tady ale nejde o zbraně, ale o energii, kterou luk dává šípu. Já vím, mᚠto jinak, dívᚠse jen jiným pohledem....

Já vím.

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí