Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 4. 5. 2012 13:56

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Re: O egu

Marek_ napsal(a):

My tady máme i jiné úkoly než jen žít v trvalé meditaci. Být přítomni, dělat věci jak v daném okamžiku nejlépe umíme. To stačí, ne?

Z tohoto príspevku sa mi zdá, ako by si meditáciu a život bez ega - v prítomnosti rozlišovala... meditácia = život v prítomnosti... meditácia nemusí ma podobu sedenia v kresle alebo ležania v posteli... meditova sa dá pri akejkožvek činnosti... ide o toto - ak odstavíš ego, veci sa začnú dia "samé", Život začne prúdi a prejavova sa cez Tvoje telo... nekonaj, nezasahuj, nechaj kona Život...
"Svet si podmaní ten, kto nezasahuje. Kto má nutkanie kona, nikdy ho nezíska."

Nemyslím si, že bych rozlišovala. Ale tvůj popis mi přijde jako nechat se vláčet životem, at se stane cokoli, přijímat to. Takhle žít nemůžu a nedokážu. Pro mne je život každodenní rozhodování a pozorování, kam jde proud. Ano, mylýlím se, na svůj vkus někdy až moc často. Ale to už je moje riziko, když jsem se rozhodla žít aktivně. Přesto se snažím věci dělat nejlépe jak umím (a potfora Ego si i k této afirmaci našlo skulinu big_smilebig_smilebig_smile)

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#27 4. 5. 2012 17:05

Ziki
♥♥♥♥♥--

PavlaH napsal(a):

Marek_ napsal(a):

My tady máme i jiné úkoly než jen žít v trvalé meditaci. Být přítomni, dělat věci jak v daném okamžiku nejlépe umíme. To stačí, ne?

Z tohoto príspevku sa mi zdá, ako by si meditáciu a život bez ega - v prítomnosti rozlišovala... meditácia = život v prítomnosti... meditácia nemusí ma podobu sedenia v kresle alebo ležania v posteli... meditova sa dá pri akejkožvek činnosti... ide o toto - ak odstavíš ego, veci sa začnú dia "samé", Život začne prúdi a prejavova sa cez Tvoje telo... nekonaj, nezasahuj, nechaj kona Život...
"Svet si podmaní ten, kto nezasahuje. Kto má nutkanie kona, nikdy ho nezíska."

Nemyslím si, že bych rozlišovala. Ale tvůj popis mi přijde jako nechat se vláčet životem, at se stane cokoli, přijímat to. Takhle žít nemůžu a nedokážu. Pro mne je život každodenní rozhodování a pozorování, kam jde proud. Ano, mylýlím se, na svůj vkus někdy až moc často. Ale to už je moje riziko, když jsem se rozhodla žít aktivně. Přesto se snažím věci dělat nejlépe jak umím (a potfora Ego si i k této afirmaci našlo skulinu big_smilebig_smilebig_smile)

Tenhle Markův popis se mi taky nějak nezdá. Ale možná je to jen méně vhodnou formulací.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#28 4. 5. 2012 17:14

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Někde jsem četla, že lidstvo je vlastně jedna bytost

Mylím si/verím, že nielen žudstvo, ale celé Stvorenie/Stvoritež je jedna "bytos"...

každý čin má své semínko v myšlence, každá myšlenka je výtvorem duše a  já-ego si vybírám, jaké myšlenky chci tvořit

Podža realizovaných a aj ja to tak cítim, je každý čin, ktorý vychádza z myšlienky, činom ega... je jedno, či plánuješ zabi človeka, alebo zachráni žudstvo - je to ego, z čoho vychádza to chcenie... naopak, každý spontánny čin, čin vykonaný bez uvažovania, je činom Boha... je to stále všetko o tom istom - keď zablokujeme rozum, mysež, zablokujeme ego a stávame sa súčasou celku... sme ním, samozrejme, stále, len ego nás "oddežuje"...

Ale tvůj popis mi přijde jako nechat se vláčet životem, at se stane cokoli, přijímat to.

Myslím si, že bojova proti Životu, ís proti prúdu, nie je to "pravé orechové"... je to, samozrejme, jedna z možností, ale prináša trápenie...

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#29 4. 5. 2012 17:17

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

"Tak mi vyznelo to, "Protože bez ega není třeba v této dimentzi, na této planetě setrvávat."... nie, nie je treba... nič nie je treba, všetko, čo sa týka Života je dobrovožné. Ale prečo by tu telo bez ega nemalo zostáva? Tomu nerozumiem..."

Tělo si může setrvat, kde chce. Jenže já to chápu tak, že nejsem jen tělo.
A to, co jsem, má spoustu jiných možností, kde přebývat a co tam zažívat, než jen bez minulosti, bez budoucnosti a bez emocí setrvávavat zde.

"Vo všeobecnosti prevláda v "duchovnej komunite" názor, že život v hmote je nejakým spôsobom "podradný, menejcenný" (neviem, aké správne slovo použi)... že to "pravé orechové" nastane až po smrti, resp. niekedy inokedy a inde, nie teraz a tu. Netvrdím, že aj Ty to takto berieš, lebo neviem, ako to berieš... len ma to pri čítaní toho príspevku napadlo..."

Nu, to je podle mne pěkná hovadina, život v hmotě je naprosto plnohodnotný dalším možnostem, které duše má. Podle mne je to jedno velké dobrodružství. Nakonec nikde jinde, než ve hmotě se ani odpouštět naučit nemůžeš stolt Zde se nakonec můžeš naučit spoustu jiných zajímavých a vzrušujících věcí. A nejen naučit, ale můžeš si je i prožít, na VLASTNÍM TĚLE POCÍTIT smilestolt  Ale možnosti jsou omezené a když už všechno víš, chápeš a cítíš, tak to musí být dost nuda tu zůstávat, asi taková, jako chodit deset let po sobě pořád do stejné třídy i když jsi už na poprvé absolvoval se samými jedničkami.
Pak se buď začneš nudit a nebo začneš dávat rady těm, kteří jsou v ní poprvé - začneš krmit svoje ego a po čase můžeš začít celé to jedno kolečko "hmotného bytí" nanovo.

"Nič také si nemyslím... verím, že vesmír je plný života..."
No vidíš smile Tak proč to neprozkoumat a poznat jiné "bytí" než to hmotné?

"Čítal som moc "jeho" kníh, verím, že bol... verím, že jeho ústa boli nástrojom Boha..."
Já jsem jeho knihu nečetla ani jednu.
Jen jsem četla, že se obklopoval přepychem, sbíral luxusní auta...a vůbec nic proti tomu nemám, proč ne. Jen nechápu, k čemu plně reralizovaný člověk potřebuje vlastnit plno věcí, proč na nich lpí....

"smile Mám polročnú a dva a poloročnú dcéru... práve som tú menšiu dokŕmil nejakou kašou... smile
Trvám na tom, že deti sa rodia bez ega a ego získavajú časom... ich fyziologické potreby nemajú s egom nič spoločné... "
Děti se rodí se základními kody, získanými od obou rodičů - a už v nich mají zakodováné ego, které se domáhá naplnění jejich potřeb. Jinak by přece nepotřebovaly plakat, když mají hlad, plně by se spolehly na milující rodiče, že se postarají.

"Podža tejto logiky majú ego aj šteniatka, kozliatka, vtáčiky atď... smile"
No tak to bezpochyby. Mᚠdoma nějaké zvířátko? Pokud tam mᚠminimálně dvě, jistě víš, že každé je úplně jiné a rojevuje se úplně jinak.

"Presne o to ide... by prirodzený... obyčajný, spontánny... ale to ide iba bez ega. Ak sa zapája ego, spontánnos je preč..."
Tak o tom se nepřu. To jde JEN s kultivovaným egem.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#30 4. 5. 2012 17:25

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

lupina montana napsal(a):

Já tím ale myslela, že vědí, že oni jsou oni smile

Lupiš, toto já vnímám jako vědomou část ega .
Vím, že jsem a pak ještě vím, KDO jsem.

Není tady

#31 4. 5. 2012 17:39

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Marek_ napsal(a):

Podža realizovaných a aj ja to tak cítim, je každý čin, ktorý vychádza z myšlienky, činom ega... je jedno, či plánuješ zabi človeka, alebo zachráni žudstvo - je to ego, z čoho vychádza to chcenie... naopak, každý spontánny čin, čin vykonaný bez uvažovania, je činom Boha... je to stále všetko o tom istom - keď zablokujeme rozum, mysež, zablokujeme ego a stávame sa súčasou celku... sme ním, samozrejme, stále, len ego nás "oddežuje"...

Tohle vypadá, že vše, co pochází z rozumu - ega, je špatně.
Jenže to je příliš velké zjednodušení.
Podle mě to není o tom zbavit se rozumu, ale uvést ho do harmonie s onou bezprostředností.
Naslouchat srdci i rozumu.

Nevím, jak by se ti líbilo, kdyby se například tvá žena SPONTÁNĚ rozhodla, že sebere vaše děti a opustí tě, protože se právě zamilovala jinde. Vypustila - zablokovala by naprosto rozum - podle tebe své ego - a šla tam, kam ji srdce táhne. Tleskal  bys jejímu "osvícení"?

Není tady

#32 4. 5. 2012 17:51

Ziki
♥♥♥♥♥--

Míša Kulička napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

To je ale definice Freuda, mě by spíš zajímalo, co pod tím pojmem myslí mystici (on to vlastně řekl Marek, jen se nad vším - včetně Freuda zamyslet).

Se obávám, že mystici neuvažují jednotně ... Ale v principu vychází z toho, že každý čin má své semínko v myšlence, každá myšlenka je výtvorem duše a  já-ego si vybírám, jaké myšlenky chci tvořit ... z čehož plyne, že jaké jsou mé myšlenky, takové jsou mé činy a rovněž mé zkušenosti v životě ... Spolupráce ega a duše - dualita a rovnováha - jako ve všech pozemských systémech ... Narušení rovnováhy = nemoc.

Tak s tím souhlasím, ono to vpodstatě kopíruje i ten wikipopis od Freuda,jen trochu jinými slovy. Mens agitat molem (Duch hýbe hmotou). Jinak ne všechny duchovní směry,či náboženství považují zde tento tělesný život za "podřadný,či méněcenný". Má svůj důvod a svůj úkol.

Není tady

#33 4. 5. 2012 17:54

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Marek_ napsal(a):

Ale tvůj popis mi přijde jako nechat se vláčet životem, at se stane cokoli, přijímat to.

Myslím si, že bojova proti Životu, ís proti prúdu, nie je to "pravé orechové"... je to, samozrejme, jedna z možností, ale prináša trápenie...

Tady si myslím že je ten rozdíl v našem myšlení Marku. Já netvrdím, že když žiju aktivně zákonitě zároveň jdu proti životu. nemyslím si, že život spočívá v tom , že se nechám jen unášet. Vždy v tom proudu mohu aktivně plavat, mohu si odpočinout, když cítím tu potřebu a mohu i zrychlit, když vidím hezký kus před sebou. To je aktivní využití ega. A že se občas spletu a jdu do peřejí po hlavě? Inu to už souvisí s onou volbou. A nemá nic společného s egem. Prostě aktivní způsob přijímám i s těmito riziky.

na druhou stranu já vidím velké riziko právě v tom unášení, se nechᚠjednou tak unést, až...

Je to jen o úhlu pohledu.

Upravil(a) PavlaH (4. 5. 2012 17:59)

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#34 4. 5. 2012 17:58

Ziki
♥♥♥♥♥--

Pandorraa napsal(a):

Marek_ napsal(a):

Podle mě to není o tom zbavit se rozumu, ale uvést ho do harmonie s onou bezprostředností.

Nevím, jak by se ti líbilo, kdyby se například tvá žena SPONTÁNĚ rozhodla, že sebere vaše děti a opustí tě, protože se právě zamilovala jinde. Vypustila - zablokovala by naprosto rozum - podle tebe své ego - a šla tam, kam ji srdce táhne. Tleskal  bys jejímu "osvícení"?

Tak to je snad samozřejmé, že ne všechno,co vychází z rozumu a ega je špatně. Jinak by to Bůh udělal jinak..

Není tady

#35 4. 5. 2012 18:08

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ziki napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Marek_ napsal(a):

Tak to je snad samozřejmé, že ne všechno,co vychází z rozumu a ega je špatně. Jinak by to Bůh udělal jinak..

Moje řeč stolt

Není tady

#36 4. 5. 2012 18:33

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Marek_ napsal(a):

no taky můžu spontálně přejít silnici. Co na tom, že tam jede auto, které fakt nepřetlačím?Konec konců duše je nesmrtelná, že?

Není tady

#37 4. 5. 2012 18:36

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Judyna napsal(a):

Jo tááák rodna
Ale s tím uvědoměním možná souvisí i to sebeprosazování?
To duchovní je ale fuška styrka

Áánebo naopak coollol
Jj, je to duchovní fuška lol

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#38 4. 5. 2012 18:36

agewa
♥♥♥♥♥♥-

no podle tohoto mi ego dává pocit jedinečnosti a individuality, abych mohla za/prožít určité zá/prožitky , které jsou (možná) důležité pro rozvoj mojí duše.

Není tady

#39 4. 5. 2012 18:41

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Vějířovka napsal(a):

Někde jsem četla, že lidstvo je vlastně jedna bytost, prostě to všechno patří dohromady. Když se vtělím, tak jsem vlastně vědomím v té jedné buňce té bytosti, ale protože jsem ještě spící a nevědomá, tak si myslím, že jsem naprosto samostatná jednotka, že k ničemu nepatřím. Takže Ego by bylo špatná představa o tom, kdo jsem. Myslím, že jsem moje fyzické tělo, myslím, že jsem moje myšlení, myslím, že jsem moje city , vášně a chtění, myslím, že jsem smrtelná, ale když prohlédnu a uvědomím si, že jsem ta velká bytost, že patřím k tomu celku, pak zjistím, že jsem nesmrtelná, a že není třeba nic dělat, že "sedím ve vlaku, který sám jede a mohu svá zavazadla odložit".

S tímhl souhlasím, až na to, že vědět takovou věc nestačí - musí se cítit a tam ještě nejsme. A stejně si nemyslím, že bychom vyžili bez ega i jakožto součást velkocelku - jen by bylo naše ego a pak společný nad-ego smile
Podle mě má plusmínus vědomí i každá buňka - i když ego bych tomu pravda neříkala gloria
Takový miniegoušky, jako....

Není tady

#40 4. 5. 2012 18:44

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Marek_ napsal(a):

Někde jsem četla, že lidstvo je vlastně jedna bytost

Mylím si/verím, že nielen žudstvo, ale celé Stvorenie/Stvoritež je jedna "bytos"......

Ja si myslím, že ešte nieje smile
Ináč dobrý diškurz, Marek tummenupp

Není tady

#41 4. 5. 2012 18:44

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

agewa napsal(a):

no taky můžu spontálně přejít silnici. Co na tom, že tam jede auto, které fakt nepřetlačím?Konec konců duše je nesmrtelná, že?

Přesně tak, vypnu rozum - ego a kamion nekamion, vyrazím stolt

Není tady

#42 4. 5. 2012 18:53

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Pandorraa napsal(a):

Lupiš, toto já vnímám jako vědomou část ega .
Vím, že jsem a pak ještě vím, KDO jsem.

Aha - tak já tohle vnímám jako čistokrevné ego - nebo v rovnováze. Pak můžeme mít nabubřelé ego/pýchu "vím, kdo jsem a že jsem víc", nebo ego takové podměrečné "vím bohužel kdo jsem, a jsem méně"
Ale to pro zviřátka doufám ještě moc neplatí va

Marek, išiel si niekedy na divokej vode? Vetšina jazdy je asi tak "dávaj pozor, kade ide prúdnica", ale sú chvíle, kedy je najrozumnejšie využi protiprúd smile
Myslím, že sa netreba so životom bi, to súhlasím. Ale aj príjem je aktívna záležitos.....

Koukám teď Pavli, žes mě předběhla storstark

Upravil(a) lupina montana (4. 5. 2012 18:55)

Není tady

#43 4. 5. 2012 19:00

Ziki
♥♥♥♥♥--

Napsat,že spontánní čin, bez uvažování, je činem Boha je přehnaný.

Není tady

#44 4. 5. 2012 19:02

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Jj...věznice jsou takovejch plný coollol

Není tady

#45 4. 5. 2012 19:09

Ziki
♥♥♥♥♥--

I to.. ale myslím to všeobecně.

Není tady

#46 4. 5. 2012 19:14

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ziki napsal(a):

I to.. ale myslím to všeobecně.

Tak stolt
Mně z toho prostě stále vychází, že to musí být v rovnováze.
Rozum a srdce jsou v rovnováze, v souznění.

Není tady

#47 4. 5. 2012 20:22

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Ale na to musí rozum následovat srdce, ne naopak...kéž bychom se naučili aspoň to.

Není tady

#48 4. 5. 2012 21:11

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ale na to musí rozum následovat srdce, ne naopak...kéž bychom se naučili aspoň to.

Přesně tak stolt

Není tady

#49 9. 5. 2012 17:49

Ziki
♥♥♥♥♥--

myslím, že to bol Ježiš, kto povedal "buďte ako deti"
Ano,Marku, je to myšleno,že takoví máme být k přístupu k Bohu a víře.

Není tady

#50 12. 5. 2012 11:10

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Čítam knihu "Prorok a umenie pokoja" (Chalíl Džibrán)... nedá mi to, opíšem sem jednu stranu smile

Za mojou samotou

Za mojou samotou je ďalšia samota, ale tomu, kto
v nej žije, prichodí moja osamelos ako trhovisko
plné žudí a moje mlčanie ako zhluk zvukov.

Primladý som a privežmi netrpezlivý, aby som hžadal
takúto samotu. Zvuky z tamtoho údolia ešte vždy
doliehajú do mojich uší a tiene, čo naň dosahujú,
mi prehradzujú cestu a ja sa nemôžem dosta ďalej.

Za tamtými vrchmi sa nachádza čarovný lesík a tomu,
kto v ňom žije, pripadá môj pokoj ako víchor a moje
očarenie ako ilúzia.

Primladý som a privežmi búrlivý, aby som hžadal ten
posvätný lesík. V ústach mám pachu krvi a luky a šípy
mojich predkov ešte vždy spočívajú v mojich rukách
a bránia mi odís.

Za týmto minulosou zaaženým Ja si žije svoj život
moje slobodnejšie Ja. Preň sú moje sny bojom za súmraku
a moje túžby hrkotom kostí.

Primladý som a privežmi rozhorčený, aby som sa stal
svojím slobodnejším Ja.

Ibaže ako sa stanem svojím slobodnejším Ja, ak nezahubím
svoje zaažené Ja? Ak všetci žudia konečne nebudú slobodní?

Ako sa orol vo mne vznesie až k slnku a moje mláďatá
opustia hniezdo, ktoré som pre ne postavil svojím zobákom?

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí