Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 2. 5. 2012 23:26

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

O egu

Vzhžadom na to, že sa debata vo vlákne "O odpuštění" začala ubera iným smerom, zakladám nové...

Všimol som si, že nie všetci pokladáme za ego to, čím skutočne je, preto, aby sme si rozumeli:
Ego je celistvý súbor našich názorov, myšlienok, snov, predstáv, vplyvov výchovy, nádejí, fantázií, chcení a túžob... nie sme to my, je to to, čo z nás urobila spoločnos a naša minulos. Pozrite sa na malé deti - sú bez ega... preto sú také krásne... nemajú minulos, sú neskazené... myslím, že to bol Ježiš, kto povedal "buďte ako deti"...  ego je sen - má svoje trápenie, ale aj svoju krásu... je nebom, ale aj peklom... ale iba sen...
Ego existuje iba v minulosti alebo v budúcnosti a prostredníctvom myšlienok. Ak žijete to miliónkrát spomenuté "tu a teraz" - prítomný okamžik s ničím nezaaženou mysžou, ego zmizne... vtedy splyniete s Jednotou, Bohom, Existenciou, Životom, Bytím - doplňte si slovo, ktoré je vám najbližšie... a potom príde myšlienka, ktorá sa bude vzahova na minulos alebo budúcnos, resp. bude ma svoj pôvod v minulosti a ego je spä smile

Idem reagova na niektoré príspevky, na ktoré chcem reagova - prejav môjho ega smile... ak použijem slovo Život, myslím tým to, čo mnohí nazývajú Bohom...

Jestli je tady a teď prázdno, děkuji, nechci.
Já chci žít naplno a ne mít v sobě prázdno.

Nie, nie je to prázdno... keď ego zomrie a človek zostane prázdny, prestane bojova, naplní ho Život... kvapka sa stane oceánom... telo sa stane nástrojom Života... človek prestane kona a prenechá konanie Životu...

žít přítomnost tak,že vyženu z hlavy všechno a stanu se prázdným,to se dá využít při meditaci,ale žít tak každodenně po zbytek života,nevím nevím

Meditácia je práve ten stav, o ktorom hovorím... keď človek medituje, prežíva tie okamžiky. Konečný stav je meditácia 24 hod denne... smile

Nicméně smrt ega znamená se opravdu zabít a do toho já nejdu  Jsme na tomhle světě právě z nějakého důvodu a k tomuto životu ego potřebujeme.

Omyl, smr ega znamená znovuzrodenie, nie smr... skús odloži to všetko, čím ego je aspoň na pár sekúnd/minút a potom napíš, či to v tých krátkych okamžikoch chýbalo a na čo by si to potreboval...

hele a kdo se stará o tvé tělo ? když to není EGO. myslím o jeho fungování ? Kdo pak se stará o přežití hmotného těla, o to aby ses najedl, vyspal, či nevlítl pod auto?

Určite nie ego... ego nepotrebuješ na to, aby si sa najedla, keď si hladná a napila, keď si smädná... smile

"zbavit se ega" předčasně je jako trhat nezralý jabka, jako zbavovat se nohy, třeba

Súhlas... len dobre nakŕmené ego má správne predpoklady na svoju smr... chce to čas...

myslela jsem, že mi to řekneš stručněji, jak to vypadá, když je někdo realizovaný.  myslím, jak se to pozná - když žije i když umře.

Nespoznᚠto... človek bez ega, človek, ktorý To realizoval, je ako Život... a pozri sa naokolo, aký je Život... láskavý, ale aj drsný... slušný, aj hrubý... "dobrý", aj "zlý"... je to človek protikladov, ktoré tvoria celok... je celistvý... nič neodmieta, neodsudzuje... keď sa ho opýtaš na názor na niečo, nebude ma žiadny, resp. bude súhlasi so všetkými názormi...

Protože bez ega není třeba v této dimentzi, na této planetě setrvávat.

A kam by si chcela? Prečo sa Ti tu nepáči? Kam by ste vy žudia stále z hmoty utekali? lol Toto je typický príklad práce ega - nádej v lepšiu budúcnos... niekedy som to tu mal aj v statuse - osvietenie je pochopenie, že toto je všetko, že to je ono a že to je dokonalé. Osvietenie nie je dosiahnutie cieža, je to pochopenie, že nie je čoho dosahova...

Nevěřím tedy, že kdokoliv z lidí je natolik, tedy stoprocentně realizovaný, aby měl nulové ego a přesto tu setrvával.

Tiež nikoho takého osobne nepoznám... viem však, že napríklad Osho bol... a tvrdil, že po Zemi chodia tisíce osvietených...

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#2 3. 5. 2012 7:46

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Re: O egu

Dík, Marku, tak na tuhle debatu se opravdu těším, potřebuji si ujasnit to pojmosloví.

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#3 3. 5. 2012 10:59

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Marek_ napsal(a):

Protože bez ega není třeba v této dimentzi, na této planetě setrvávat.

A kam by si chcela? Prečo sa Ti tu nepáči? Kam by ste vy žudia stále z hmoty utekali? lol Toto je typický príklad práce ega - nádej v lepšiu budúcnos... niekedy som to tu mal aj v statuse - osvietenie je pochopenie, že toto je všetko, že to je ono a že to je dokonalé. Osvietenie nie je dosiahnutie cieža, je to pochopenie, že nie je čoho dosahova...

Nevěřím tedy, že kdokoliv z lidí je natolik, tedy stoprocentně realizovaný, aby měl nulové ego a přesto tu setrvával.

Tiež nikoho takého osobne nepoznám... viem však, že napríklad Osho bol... a tvrdil, že po Zemi chodia tisíce osvietených...

Marku,

proč myslíš, že je to o "naději na lepší budoucnost?
proč myslíš, že je to o chtění někam utíkat?
proč myslíš, že tato planeta je jediná možnost pro život?
proč myslíš, že Osho byl plně realizovaný?

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#4 3. 5. 2012 11:12

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Určite nie ego... ego nepotrebuješ na to, aby si sa najedla, keď si hladná a napila, keď si smädná

a kdo se tředy o to stará?

Ego je celistvý súbor našich názorov, myšlienok, snov, predstáv, vplyvov výchovy, nádejí, fantázií, chcení a túžob... nie sme to my, je to to, čo z nás urobila spoločnos a naša minulos. Pozrite sa na malé deti - sú bez ega...

podle tohoto je to  Ego, kdo zajištuje , abych neskočila pod první auto, které potkám( vliv výchovy a názorů). Pomáhá mi žít v lidské společnosti (vliv výchovy, názorů a myšlenek) , pomáhá mi dostat se dál ( náděje, chtění, touhy a myšlenky)

Není tady

#5 3. 5. 2012 11:30

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Marek_ napsal(a):

Pozrite sa na malé deti - sú bez ega... .

Hm...nezlob se, ale tohle je taky dost velká iluze.
Ty jsi asi neviděl už malé mimino, jak dovede vřískat a prudit, aby se dovolalo naplnění svých potřeb.
A to i tehdy, když je nakrmené, přebalené, v teple a v mámině náručí.
Natož když povyroste a chce přesně ten stejný kyblíček, se kterým si hraje jeho kamarád.

Řekla bych, že právě tohle je jeden z duc - hovních žvástů, kterými nás někteří guru stále krmí.
Malé dítě bez ega by asi umřelo hlady.
Podle mne je jeho ego jen nesobecké, chrání ho, aby přežilo. Postupně ale zjišuje, co taky dovede...

Malé děti jsoou jen bez masek, jsou přirozené, jsou své, jsou jaké jsou. A TOHLE měl podle mého názoru na mysli Ježíš.

Upravil(a) Pandorraa (3. 5. 2012 11:32)

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#6 3. 5. 2012 11:31

Ziki
♥♥♥♥♥--

Marku,když byl ve tvém příspěvku nakousnut Ježíš,považuješ ho za osvíceného dle tvých kritérií o egu?

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#7 3. 5. 2012 20:02

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

proč myslíš, že je to o "naději na lepší budoucnost? proč myslíš, že je to o chtění někam utíkat?

Tak mi vyznelo to, "Protože bez ega není třeba v této dimentzi, na této planetě setrvávat."... nie, nie je treba... nič nie je treba, všetko, čo sa týka Života je dobrovožné. Ale prečo by tu telo bez ega nemalo zostáva? Tomu nerozumiem...

Vo všeobecnosti prevláda v "duchovnej komunite" názor, že život v hmote je nejakým spôsobom "podradný, menejcenný" (neviem, aké správne slovo použi)... že to "pravé orechové" nastane až po smrti, resp. niekedy inokedy a inde, nie teraz a tu. Netvrdím, že aj Ty to takto berieš, lebo neviem, ako to berieš... len ma to pri čítaní toho príspevku napadlo...

proč myslíš, že tato planeta je jediná možnost pro život?

Nič také si nemyslím... verím, že vesmír je plný života...

proč myslíš, že Osho byl plně realizovaný?

Čítal som moc "jeho" kníh, verím, že bol... verím, že jeho ústa boli nástrojom Boha...

Určite nie ego... ego nepotrebuješ na to, aby si sa najedla, keď si hladná a napila, keď si smädná

a kdo se tředy o to stará?

Sú to prirodzené potreby fyzického tela... nepotrebuješ sa nauči, že mᚠjes, keď hladná a pi, keď si smädná... nemusí Ti to nikto vysvetlova a nepotrebuješ k tomu ego...

Ty jsi asi neviděl už malé mimino, jak dovede vřískat a prudit, aby se dovolalo naplnění svých potřeb.
A to i tehdy, když je nakrmené, přebalené, v teple a v mámině náručí.

smile Mám polročnú a dva a poloročnú dcéru... práve som tú menšiu dokŕmil nejakou kašou... smile
Trvám na tom, že deti sa rodia bez ega a ego získavajú časom... ich fyziologické potreby nemajú s egom nič spoločné...

Malé dítě bez ega by asi umřelo hlady.

Podža tejto logiky majú ego aj šteniatka, kozliatka, vtáčiky atď... smile

Malé děti jsoou jen bez masek, jsou přirozené, jsou své, jsou jaké jsou. A TOHLE měl podle mého názoru na mysli Ježíš.

Presne o to ide... by prirodzený... obyčajný, spontánny... ale to ide iba bez ega. Ak sa zapája ego, spontánnos je preč...

Marku,když byl ve tvém příspěvku nakousnut Ježíš,považuješ ho za osvíceného dle tvých kritérií o egu?

Myslím si, resp. verím, že Ježiš bol osvietený... dáva mi to zmysel...

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.

Není tady

#8 3. 5. 2012 21:10

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Marek_ napsal(a):

Podža tejto logiky majú ego aj šteniatka, kozliatka, vtáčiky atď... smile...

Pretože ja vnímam ego ako čistokrvné "ja som a viem to, že som" tak deti do dajme tomu dvoch a pol rokov nie, šteniatká, kozliatka a vtáčatká nie, ale psy, kozy a vtáky hej smile

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#9 3. 5. 2012 21:16

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

No, je fakt že solidně rozmazlený pes si "to svoje" vymáhá stejně jako solidně rozmazlený člověk. Možná ještě víc, protože když něco chce, tak to prostě chce a ničím se nedá omezovat. To my lidi přece jenom jo.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#10 3. 5. 2012 21:43

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Já tím ale myslela, že vědí, že oni jsou oni smile

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#11 3. 5. 2012 21:48

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Ego - je právě všechen ten souhrn, a když si člověk uvědomí že jej má a že jej všechny tyto potřeby neovládají - to je dobře....

My tady máme i jiné úkoly než jen žít v trvalé meditaci. Být přítomni, dělat věci jak v daném okamžiku nejlépe umíme. To stačí, ne?

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#12 3. 5. 2012 21:48

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

lupina montana napsal(a):

Já tím ale myslela, že vědí, že oni jsou oni smile

Jo tááák rodna
Ale s tím uvědoměním možná souvisí i to sebeprosazování?
To duchovní je ale fuška styrka

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#13 3. 5. 2012 22:15

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

My tady máme i jiné úkoly než jen žít v trvalé meditaci. Být přítomni, dělat věci jak v daném okamžiku nejlépe umíme. To stačí, ne?

Z tohoto príspevku sa mi zdá, ako by si meditáciu a život bez ega - v prítomnosti rozlišovala... meditácia = život v prítomnosti... meditácia nemusí ma podobu sedenia v kresle alebo ležania v posteli... meditova sa dá pri akejkožvek činnosti... ide o toto - ak odstavíš ego, veci sa začnú dia "samé", Život začne prúdi a prejavova sa cez Tvoje telo... nekonaj, nezasahuj, nechaj kona Život...
"Svet si podmaní ten, kto nezasahuje. Kto má nutkanie kona, nikdy ho nezíska."

Není tady

#14 3. 5. 2012 22:22

majkafa
Host

Marek_ napsal(a):

Z tohoto príspevku sa mi zdá, ako by si meditáciu a život bez ega - v prítomnosti rozlišovala... meditácia = život v prítomnosti... meditácia nemusí ma podobu sedenia v kresle alebo ležania v posteli... meditova sa dá pri akejkožvek činnosti... ide o toto - ak odstavíš ego, veci sa začnú dia "samé", Život začne prúdi a prejavova sa cez Tvoje telo... nekonaj, nezasahuj, nechaj kona Život...
"Svet si podmaní ten, kto nezasahuje. Kto má nutkanie kona, nikdy ho nezíska."

Marek a ty to už vieš v praxi, alebo si stále LEN teoretik, ako kedysi, keď sme sa už spolu o týchto veciach bavili? gloria

Upravil(a) majkafa (3. 5. 2012 22:22)

#15 3. 5. 2012 22:34

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Prežívam okamžiky, o ktorých píšem... a pracujem na tom, aby ich bolo čo najviac smile

Není tady

#16 3. 5. 2012 22:37

majkafa
Host

Marek_ napsal(a):

Prežívam okamžiky, o ktorých píšem... a pracujem na tom, aby ich bolo čo najviac smile

A co bežný reálny život? Tvoja milá, rodina, deti, robota a tak? Vieš ži a žiješ reálny život?

#17 3. 5. 2012 22:47

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Som obchodník... mám súkromnú spoločnos... "reálneho" života si užijem dos smile Priznávam, že to nie sú ideálne podmienky na úplnú realizáciu... čas ukáže... na nič netlačím...

Není tady

#18 3. 5. 2012 22:54

majkafa
Host

Pýtala som sa na reálny život. Nie na "reálny"...

#19 4. 5. 2012 9:08

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Někde jsem četla, že lidstvo je vlastně jedna bytost, prostě to všechno patří dohromady. Když se vtělím, tak jsem vlastně vědomím v té jedné buňce té bytosti, ale protože jsem ještě spící a nevědomá, tak si myslím, že jsem naprosto samostatná jednotka, že k ničemu nepatřím. Takže Ego by bylo špatná představa o tom, kdo jsem. Myslím, že jsem moje fyzické tělo, myslím, že jsem moje myšlení, myslím, že jsem moje city , vášně a chtění, myslím, že jsem smrtelná, ale když prohlédnu a uvědomím si, že jsem ta velká bytost, že patřím k tomu celku, pak zjistím, že jsem nesmrtelná, a že není třeba nic dělat, že "sedím ve vlaku, který sám jede a mohu svá zavazadla odložit".
Ty morální zákony jsou vlastně takový úvodní "jízdní řád" pro toho, kdo ještě nevidí, říká mu, že pokud ten jízdní řád bude dodržovat, tak to prospěje celku a tímpádem i jemu. Není nikdo, kdo by mu to přikazoval. Pokud v lidském těle se začnou nějjaké buňky chovat svévolně (třeba rakovinné buňky), zanese to chaos do celého organismu, je to špatné pro celek, ale i pro ty buňky, které nedodržují řád.

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#20 4. 5. 2012 9:38

Lvice
♥♥♥♥♥--
Místo: Vesmír

Ano, něco obdobného jsem také četla. Pouze si myslím, že rakovina a další nemoci není svévolné chování, nýbrž cílené chování, které se vytvořil daný jedinec svým smýšlením, chováním.... Ale to už se dostáváme k psychosomatice nemocí a to je jiná věc. A k egu mě osobně se líbí výklad na Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ego,_superego_a_id

Člověk musí mít vždycky cíl, ale nemusí se vždycky trefit.

Není tady

#21 4. 5. 2012 11:12

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Lvice napsal(a):

Ano, něco obdobného jsem také četla. Pouze si myslím, že rakovina a další nemoci není svévolné chování, nýbrž cílené chování, které se vytvořil daný jedinec svým smýšlením, chováním.... Ale to už se dostáváme k psychosomatice nemocí a to je jiná věc. A k egu mě osobně se líbí výklad na Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ego,_superego_a_id

To je ale definice Freuda, mě by spíš zajímalo, co pod tím pojmem myslí mystici (on to vlastně řekl Marek, jen se nad vším - včetně Freuda zamyslet).

Upravil(a) Vějířovka (4. 5. 2012 11:38)

Není tady

#22 4. 5. 2012 13:12

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Vějířovka napsal(a):

To je ale definice Freuda, mě by spíš zajímalo, co pod tím pojmem myslí mystici (on to vlastně řekl Marek, jen se nad vším - včetně Freuda zamyslet).

Se obávám, že mystici neuvažují jednotně ... Ale v principu vychází z toho, že každý čin má své semínko v myšlence, každá myšlenka je výtvorem duše a  já-ego si vybírám, jaké myšlenky chci tvořit ... z čehož plyne, že jaké jsou mé myšlenky, takové jsou mé činy a rovněž mé zkušenosti v životě ... Spolupráce ega a duše - dualita a rovnováha - jako ve všech pozemských systémech ... Narušení rovnováhy = nemoc.

Upravil(a) Míša Kulička (4. 5. 2012 13:15)

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#23 4. 5. 2012 13:23

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

Se obávám, že mystici neuvažují jednotně ... Ale v principu vychází z toho, že každý čin má své semínko v myšlence, každá myšlenka je výtvorem duše a  já-ego si vybírám, jaké myšlenky chci tvořit ... z čehož plyne, že jaké jsou mé myšlenky, takové jsou mé činy a rovněž mé zkušenosti v životě ... Spolupráce ega a duše - dualita a rovnováha - jako ve všech pozemských systémech ... Narušení rovnováhy = nemoc.

Skoro to vypadá, že bych už měla odložit teorie a pustit se konečně do praxe. dumbom

Není tady

#24 4. 5. 2012 13:26

Lvice
♥♥♥♥♥--
Místo: Vesmír

tummenupp Jj, šedá je teorie, zelený strom života smile. Je prima načerpat vědomosti, ale jsou k ničemu, když je neuvedeš do praktického života smile.

Člověk musí mít vždycky cíl, ale nemusí se vždycky trefit.

Není tady

#25 4. 5. 2012 13:31

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Vějířovka napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

Skoro to vypadá, že bych už měla odložit teorie a pustit se konečně do praxe. dumbom

Nebo nechat obojí plynout kolem sebe a tu nastoupit sem a tu zas tam ... smile

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí