6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Vzhžadom na to, e sa debata vo vlákne "O odputění" začala ubera iným smerom, zakladám nové...
Vimol som si, e nie vetci pokladáme za ego to, čím skutočne je, preto, aby sme si rozumeli:
Ego je celistvý súbor naich názorov, mylienok, snov, predstáv, vplyvov výchovy, nádejí, fantázií, chcení a túob... nie sme to my, je to to, čo z nás urobila spoločnos a naa minulos. Pozrite sa na malé deti - sú bez ega... preto sú také krásne... nemajú minulos, sú neskazené... myslím, e to bol Jei, kto povedal "buďte ako deti"... ego je sen - má svoje trápenie, ale aj svoju krásu... je nebom, ale aj peklom... ale iba sen...
Ego existuje iba v minulosti alebo v budúcnosti a prostredníctvom mylienok. Ak ijete to miliónkrát spomenuté "tu a teraz" - prítomný okamik s ničím nezaaenou mysžou, ego zmizne... vtedy splyniete s Jednotou, Bohom, Existenciou, ivotom, Bytím - doplňte si slovo, ktoré je vám najbliie... a potom príde mylienka, ktorá sa bude vzahova na minulos alebo budúcnos, resp. bude ma svoj pôvod v minulosti a ego je spä
Idem reagova na niektoré príspevky, na ktoré chcem reagova - prejav môjho ega ... ak pouijem slovo ivot, myslím tým to, čo mnohí nazývajú Bohom...
Jestli je tady a teď prázdno, děkuji, nechci.
Já chci ít naplno a ne mít v sobě prázdno.
Nie, nie je to prázdno... keď ego zomrie a človek zostane prázdny, prestane bojova, naplní ho ivot... kvapka sa stane oceánom... telo sa stane nástrojom ivota... človek prestane kona a prenechá konanie ivotu...
ít přítomnost tak,e vyenu z hlavy vechno a stanu se prázdným,to se dá vyuít při meditaci,ale ít tak kadodenně po zbytek ivota,nevím nevím
Meditácia je práve ten stav, o ktorom hovorím... keď človek medituje, preíva tie okamiky. Konečný stav je meditácia 24 hod denne...
Nicméně smrt ega znamená se opravdu zabít a do toho já nejdu Jsme na tomhle světě právě z nějakého důvodu a k tomuto ivotu ego potřebujeme.
Omyl, smr ega znamená znovuzrodenie, nie smr... skús odloi to vetko, čím ego je aspoň na pár sekúnd/minút a potom napí, či to v tých krátkych okamikoch chýbalo a na čo by si to potreboval...
hele a kdo se stará o tvé tělo ? kdy to není EGO. myslím o jeho fungování ? Kdo pak se stará o přeití hmotného těla, o to aby ses najedl, vyspal, či nevlítl pod auto?
Určite nie ego... ego nepotrebuje na to, aby si sa najedla, keď si hladná a napila, keď si smädná...
"zbavit se ega" předčasně je jako trhat nezralý jabka, jako zbavovat se nohy, třeba
Súhlas... len dobre nakŕmené ego má správne predpoklady na svoju smr... chce to čas...
myslela jsem, e mi to řekne stručněji, jak to vypadá, kdy je někdo realizovaný. myslím, jak se to pozná - kdy ije i kdy umře.
Nespozná to... človek bez ega, človek, ktorý To realizoval, je ako ivot... a pozri sa naokolo, aký je ivot... láskavý, ale aj drsný... sluný, aj hrubý... "dobrý", aj "zlý"... je to človek protikladov, ktoré tvoria celok... je celistvý... nič neodmieta, neodsudzuje... keď sa ho opýta na názor na niečo, nebude ma iadny, resp. bude súhlasi so vetkými názormi...
Protoe bez ega není třeba v této dimentzi, na této planetě setrvávat.
A kam by si chcela? Prečo sa Ti tu nepáči? Kam by ste vy žudia stále z hmoty utekali? Toto je typický príklad práce ega - nádej v lepiu budúcnos... niekedy som to tu mal aj v statuse - osvietenie je pochopenie, e toto je vetko, e to je ono a e to je dokonalé. Osvietenie nie je dosiahnutie cieža, je to pochopenie, e nie je čoho dosahova...
Nevěřím tedy, e kdokoliv z lidí je natolik, tedy stoprocentně realizovaný, aby měl nulové ego a přesto tu setrvával.
Tie nikoho takého osobne nepoznám... viem vak, e napríklad Osho bol... a tvrdil, e po Zemi chodia tisíce osvietených...
Není tady
Dík, Marku, tak na tuhle debatu se opravdu těím, potřebuji si ujasnit to pojmosloví.
Není tady
Marek_ napsal(a):
Protoe bez ega není třeba v této dimentzi, na této planetě setrvávat.
A kam by si chcela? Prečo sa Ti tu nepáči? Kam by ste vy žudia stále z hmoty utekali? Toto je typický príklad práce ega - nádej v lepiu budúcnos... niekedy som to tu mal aj v statuse - osvietenie je pochopenie, e toto je vetko, e to je ono a e to je dokonalé. Osvietenie nie je dosiahnutie cieža, je to pochopenie, e nie je čoho dosahova...
Nevěřím tedy, e kdokoliv z lidí je natolik, tedy stoprocentně realizovaný, aby měl nulové ego a přesto tu setrvával.
Tie nikoho takého osobne nepoznám... viem vak, e napríklad Osho bol... a tvrdil, e po Zemi chodia tisíce osvietených...
Marku,
proč myslí, e je to o "naději na lepí budoucnost?
proč myslí, e je to o chtění někam utíkat?
proč myslí, e tato planeta je jediná monost pro ivot?
proč myslí, e Osho byl plně realizovaný?
Není tady
Určite nie ego... ego nepotrebuje na to, aby si sa najedla, keď si hladná a napila, keď si smädná
a kdo se tředy o to stará?
Ego je celistvý súbor naich názorov, mylienok, snov, predstáv, vplyvov výchovy, nádejí, fantázií, chcení a túob... nie sme to my, je to to, čo z nás urobila spoločnos a naa minulos. Pozrite sa na malé deti - sú bez ega...
podle tohoto je to Ego, kdo zajituje , abych neskočila pod první auto, které potkám( vliv výchovy a názorů). Pomáhá mi ít v lidské společnosti (vliv výchovy, názorů a mylenek) , pomáhá mi dostat se dál ( náděje, chtění, touhy a mylenky)
Není tady
Marek_ napsal(a):
Pozrite sa na malé deti - sú bez ega... .
Hm...nezlob se, ale tohle je taky dost velká iluze.
Ty jsi asi neviděl u malé mimino, jak dovede vřískat a prudit, aby se dovolalo naplnění svých potřeb.
A to i tehdy, kdy je nakrmené, přebalené, v teple a v mámině náručí.
Nato kdy povyroste a chce přesně ten stejný kyblíček, se kterým si hraje jeho kamarád.
Řekla bych, e právě tohle je jeden z duc - hovních vástů, kterými nás někteří guru stále krmí.
Malé dítě bez ega by asi umřelo hlady.
Podle mne je jeho ego jen nesobecké, chrání ho, aby přeilo. Postupně ale zjiuje, co taky dovede...
Malé děti jsoou jen bez masek, jsou přirozené, jsou své, jsou jaké jsou. A TOHLE měl podle mého názoru na mysli Jeí.
Upravil(a) Pandorraa (3. 5. 2012 11:32)
Není tady
Marku,kdy byl ve tvém příspěvku nakousnut Jeí,povauje ho za osvíceného dle tvých kritérií o egu?
Není tady
proč myslí, e je to o "naději na lepí budoucnost? proč myslí, e je to o chtění někam utíkat?
Tak mi vyznelo to, "Protoe bez ega není třeba v této dimentzi, na této planetě setrvávat."... nie, nie je treba... nič nie je treba, vetko, čo sa týka ivota je dobrovožné. Ale prečo by tu telo bez ega nemalo zostáva? Tomu nerozumiem...
Vo veobecnosti prevláda v "duchovnej komunite" názor, e ivot v hmote je nejakým spôsobom "podradný, menejcenný" (neviem, aké správne slovo poui)... e to "pravé orechové" nastane a po smrti, resp. niekedy inokedy a inde, nie teraz a tu. Netvrdím, e aj Ty to takto berie, lebo neviem, ako to berie... len ma to pri čítaní toho príspevku napadlo...
proč myslí, e tato planeta je jediná monost pro ivot?
Nič také si nemyslím... verím, e vesmír je plný ivota...
proč myslí, e Osho byl plně realizovaný?
Čítal som moc "jeho" kníh, verím, e bol... verím, e jeho ústa boli nástrojom Boha...
Určite nie ego... ego nepotrebuje na to, aby si sa najedla, keď si hladná a napila, keď si smädná
a kdo se tředy o to stará?
Sú to prirodzené potreby fyzického tela... nepotrebuje sa nauči, e má jes, keď hladná a pi, keď si smädná... nemusí Ti to nikto vysvetlova a nepotrebuje k tomu ego...
Ty jsi asi neviděl u malé mimino, jak dovede vřískat a prudit, aby se dovolalo naplnění svých potřeb.
A to i tehdy, kdy je nakrmené, přebalené, v teple a v mámině náručí.
Mám polročnú a dva a poloročnú dcéru... práve som tú meniu dokŕmil nejakou kaou...
Trvám na tom, e deti sa rodia bez ega a ego získavajú časom... ich fyziologické potreby nemajú s egom nič spoločné...
Malé dítě bez ega by asi umřelo hlady.
Podža tejto logiky majú ego aj teniatka, kozliatka, vtáčiky atď...
Malé děti jsoou jen bez masek, jsou přirozené, jsou své, jsou jaké jsou. A TOHLE měl podle mého názoru na mysli Jeí.
Presne o to ide... by prirodzený... obyčajný, spontánny... ale to ide iba bez ega. Ak sa zapája ego, spontánnos je preč...
Marku,kdy byl ve tvém příspěvku nakousnut Jeí,povauje ho za osvíceného dle tvých kritérií o egu?
Myslím si, resp. verím, e Jei bol osvietený... dáva mi to zmysel...
Není tady
Marek_ napsal(a):
Podža tejto logiky majú ego aj teniatka, kozliatka, vtáčiky atď... ...
Pretoe ja vnímam ego ako čistokrvné "ja som a viem to, e som" tak deti do dajme tomu dvoch a pol rokov nie, teniatká, kozliatka a vtáčatká nie, ale psy, kozy a vtáky hej
Není tady
No, je fakt e solidně rozmazlený pes si "to svoje" vymáhá stejně jako solidně rozmazlený člověk. Moná jetě víc, protoe kdy něco chce, tak to prostě chce a ničím se nedá omezovat. To my lidi přece jenom jo.
Není tady
Já tím ale myslela, e vědí, e oni jsou oni
Není tady
Ego - je právě vechen ten souhrn, a kdy si člověk uvědomí e jej má a e jej vechny tyto potřeby neovládají - to je dobře....
My tady máme i jiné úkoly ne jen ít v trvalé meditaci. Být přítomni, dělat věci jak v daném okamiku nejlépe umíme. To stačí, ne?
Není tady
lupina montana napsal(a):
Já tím ale myslela, e vědí, e oni jsou oni
Jo tááák
Ale s tím uvědoměním moná souvisí i to sebeprosazování?
To duchovní je ale fuka
Není tady
My tady máme i jiné úkoly ne jen ít v trvalé meditaci. Být přítomni, dělat věci jak v daném okamiku nejlépe umíme. To stačí, ne?
Z tohoto príspevku sa mi zdá, ako by si meditáciu a ivot bez ega - v prítomnosti rozliovala... meditácia = ivot v prítomnosti... meditácia nemusí ma podobu sedenia v kresle alebo leania v posteli... meditova sa dá pri akejkožvek činnosti... ide o toto - ak odstaví ego, veci sa začnú dia "samé", ivot začne prúdi a prejavova sa cez Tvoje telo... nekonaj, nezasahuj, nechaj kona ivot...
"Svet si podmaní ten, kto nezasahuje. Kto má nutkanie kona, nikdy ho nezíska."
Není tady
Marek_ napsal(a):
Z tohoto príspevku sa mi zdá, ako by si meditáciu a ivot bez ega - v prítomnosti rozliovala... meditácia = ivot v prítomnosti... meditácia nemusí ma podobu sedenia v kresle alebo leania v posteli... meditova sa dá pri akejkožvek činnosti... ide o toto - ak odstaví ego, veci sa začnú dia "samé", ivot začne prúdi a prejavova sa cez Tvoje telo... nekonaj, nezasahuj, nechaj kona ivot...
"Svet si podmaní ten, kto nezasahuje. Kto má nutkanie kona, nikdy ho nezíska."
Marek a ty to u vie v praxi, alebo si stále LEN teoretik, ako kedysi, keď sme sa u spolu o týchto veciach bavili?
Upravil(a) majkafa (3. 5. 2012 22:22)
Preívam okamiky, o ktorých píem... a pracujem na tom, aby ich bolo čo najviac
Není tady
Marek_ napsal(a):
Preívam okamiky, o ktorých píem... a pracujem na tom, aby ich bolo čo najviac
A co bený reálny ivot? Tvoja milá, rodina, deti, robota a tak? Vie i a ije reálny ivot?
Som obchodník... mám súkromnú spoločnos... "reálneho" ivota si uijem dos Priznávam, e to nie sú ideálne podmienky na úplnú realizáciu... čas ukáe... na nič netlačím...
Není tady
Pýtala som sa na reálny ivot. Nie na "reálny"...
Někde jsem četla, e lidstvo je vlastně jedna bytost, prostě to vechno patří dohromady. Kdy se vtělím, tak jsem vlastně vědomím v té jedné buňce té bytosti, ale protoe jsem jetě spící a nevědomá, tak si myslím, e jsem naprosto samostatná jednotka, e k ničemu nepatřím. Take Ego by bylo patná představa o tom, kdo jsem. Myslím, e jsem moje fyzické tělo, myslím, e jsem moje mylení, myslím, e jsem moje city , váně a chtění, myslím, e jsem smrtelná, ale kdy prohlédnu a uvědomím si, e jsem ta velká bytost, e patřím k tomu celku, pak zjistím, e jsem nesmrtelná, a e není třeba nic dělat, e "sedím ve vlaku, který sám jede a mohu svá zavazadla odloit".
Ty morální zákony jsou vlastně takový úvodní "jízdní řád" pro toho, kdo jetě nevidí, říká mu, e pokud ten jízdní řád bude dodrovat, tak to prospěje celku a tímpádem i jemu. Není nikdo, kdo by mu to přikazoval. Pokud v lidském těle se začnou nějjaké buňky chovat svévolně (třeba rakovinné buňky), zanese to chaos do celého organismu, je to patné pro celek, ale i pro ty buňky, které nedodrují řád.
Není tady
Ano, něco obdobného jsem také četla. Pouze si myslím, e rakovina a dalí nemoci není svévolné chování, nýbr cílené chování, které se vytvořil daný jedinec svým smýlením, chováním.... Ale to u se dostáváme k psychosomatice nemocí a to je jiná věc. A k egu mě osobně se líbí výklad na Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ego,_superego_a_id
Není tady
Lvice napsal(a):
Ano, něco obdobného jsem také četla. Pouze si myslím, e rakovina a dalí nemoci není svévolné chování, nýbr cílené chování, které se vytvořil daný jedinec svým smýlením, chováním.... Ale to u se dostáváme k psychosomatice nemocí a to je jiná věc. A k egu mě osobně se líbí výklad na Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ego,_superego_a_id
To je ale definice Freuda, mě by spí zajímalo, co pod tím pojmem myslí mystici (on to vlastně řekl Marek, jen se nad vím - včetně Freuda zamyslet).
Upravil(a) Vějířovka (4. 5. 2012 11:38)
Není tady
Vějířovka napsal(a):
To je ale definice Freuda, mě by spí zajímalo, co pod tím pojmem myslí mystici (on to vlastně řekl Marek, jen se nad vím - včetně Freuda zamyslet).
Se obávám, e mystici neuvaují jednotně ... Ale v principu vychází z toho, e kadý čin má své semínko v mylence, kadá mylenka je výtvorem due a já-ego si vybírám, jaké mylenky chci tvořit ... z čeho plyne, e jaké jsou mé mylenky, takové jsou mé činy a rovně mé zkuenosti v ivotě ... Spolupráce ega a due - dualita a rovnováha - jako ve vech pozemských systémech ... Naruení rovnováhy = nemoc.
Upravil(a) Mía Kulička (4. 5. 2012 13:15)
Není tady
Mía Kulička napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Se obávám, e mystici neuvaují jednotně ... Ale v principu vychází z toho, e kadý čin má své semínko v mylence, kadá mylenka je výtvorem due a já-ego si vybírám, jaké mylenky chci tvořit ... z čeho plyne, e jaké jsou mé mylenky, takové jsou mé činy a rovně mé zkuenosti v ivotě ... Spolupráce ega a due - dualita a rovnováha - jako ve vech pozemských systémech ... Naruení rovnováhy = nemoc.
Skoro to vypadá, e bych u měla odloit teorie a pustit se konečně do praxe.
Není tady
Jj, edá je teorie, zelený strom ivota . Je prima načerpat vědomosti, ale jsou k ničemu, kdy je neuvede do praktického ivota .
Není tady
Vějířovka napsal(a):
Mía Kulička napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Skoro to vypadá, e bych u měla odloit teorie a pustit se konečně do praxe.
Nebo nechat obojí plynout kolem sebe a tu nastoupit sem a tu zas tam ...
Není tady