Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#201 2. 5. 2012 18:31

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: O odpuštění

Vějířovka napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

pomněnka napsal(a):

Morální zásady, které jsou předepsány  http://www.postsmile.net/img/20/2007.gif  to miluju, když někdo něco předepisuje.

Moc krásně to říká Hugo Háss v "Mravnost nade vše". Ten jeho  závěrečný proslov nad vlastní sochou si nikdy nenechám ujít smile A to ten film natočili už za první republiky! Halt někomu to ne a nedojde sad

Film "Mravnost nade vše" není o mravnosti, ale o parodii mravnosti. Mravnost, jak jí vidí jógíni a ostatní mystici je vnitřní rozhodnutí, které dělám po zralé úvaze, sama pro sebe. Ne abych hodnotila jiné, říkala jim, co mají dělat atd.
Je to rozhodnutí, o kterém nemusí nikdo vědět (a možná, že by ani neměl vědět). Nedělám to pro vnější svět.
Takže odvolávat se na tento film je úplně mimo mísu.

Vějířovko, pláčeš na špatném hrobě.
Potože to, co tu píšeš, většina z nás ví a řídí se tím.

A ten film jsi asi neviděla, co? A nebo v něm nevidíš přesně to, co ani nemůžeš - tu nejryzejší mravnost, o které pan Háss nakonec mluví - ke které jeho hrdina nakonec došel -  a která se od té jogínské zas tolik neliší.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#202 2. 5. 2012 18:38

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

pomněnka napsal(a):

Však já taky vím, že mám svobodnou vůli a taky jí používám. Jen jestli taky počítají se svobodnou vůlí ostatních ti, co předepisují ty mravní kodexy a předem je nevyloučí za její používání ze svého stáda cesty poznání vissla  mno nic.... třebas i to je jejich cesta, kterou si potřebují projít.... hjarta

Nezlob se, ale tady se vůbec nemluví o předepisováním čehokoli, komukoli.
Představ si, že ses rozhodla, že se vydáš na nějakou opravdu obtížnou cestu do hor, tak se možná také ráda poradíš s někým, kdo tu cestu prošel, nebo ne? Budeš dělat ramena, že žádnou radu nepotřebuješ.
A stejné je to s těmi morálními předpisy pro duchovně hledající. Ti, co jsou zkušení radí, že je nutné se držet nějakých takovýchto předpisů, předtím, než se vypravíš do těchto neznámých končin a pak stále. Nikdo ti nic nepřikazuje. Když nechceš brát v úvahu tyto rady - tvoje věc.

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#203 2. 5. 2012 18:42

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Moc krásně to říká Hugo Háss v "Mravnost nade vše". Ten jeho  závěrečný proslov nad vlastní sochou si nikdy nenechám ujít smile A to ten film natočili už za první republiky! Halt někomu to ne a nedojde sad

Film "Mravnost nade vše" není o mravnosti, ale o parodii mravnosti. Mravnost, jak jí vidí jógíni a ostatní mystici je vnitřní rozhodnutí, které dělám po zralé úvaze, sama pro sebe. Ne abych hodnotila jiné, říkala jim, co mají dělat atd.
Je to rozhodnutí, o kterém nemusí nikdo vědět (a možná, že by ani neměl vědět). Nedělám to pro vnější svět.
Takže odvolávat se na tento film je úplně mimo mísu.

Vějířovko, pláčeš na špatném hrobě.
Potože to, co tu píšeš, většina z nás ví a řídí se tím.

A ten film jsi asi neviděla, co? A nebo v něm nevidíš přesně to, co ani nemůžeš - tu nejryzejší mravnost, o které pan Háss nakonec mluví - ke které jeho hrdina nakonec došel -  a která se od té jogínské zas tolik neliší.

Ten film jsem viděla několikrát. Je to úplně o něčem jiném, než o čem se mluví při duchovní cestě.

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#204 2. 5. 2012 18:43

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Vějířovka napsal(a):

toPokud nejsi stavěná na žádného guru a chceš jít svobodně, pak je právě Minařík pro tebe zajímavý.

To bych se s ním byla nějak potkala smile ale co není, může být, žejo. storstark

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#205 2. 5. 2012 18:45

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Vějířovka napsal(a):

o čem se mluví při duchovní cestě.

Hm......já tak nějak souhlasím s Vanekem, že nelze být neduchovní coollol

Není tady

#206 2. 5. 2012 18:45

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Vějířovka napsal(a):

pomněnka napsal(a):

Však já taky vím, že mám svobodnou vůli a taky jí používám. Jen jestli taky počítají se svobodnou vůlí ostatních ti, co předepisují ty mravní kodexy a předem je nevyloučí za její používání ze svého stáda cesty poznání vissla  mno nic.... třebas i to je jejich cesta, kterou si potřebují projít.... hjarta

Představ si, že ses rozhodla, že se vydáš na nějakou opravdu obtížnou cestu do hor, tak se možná také ráda poradíš s někým, kdo tu cestu prošel, nebo ne? Budeš dělat ramena, že žádnou radu nepotřebuješ.
A stejné je to s těmi morálními předpisy pro duchovně hledající. Ti, co jsou zkušení radí, že je nutné se držet nějakých takovýchto předpisů, předtím, než se vypravíš do těchto neznámých končin a pak stále. Nikdo ti nic nepřikazuje. Když nechceš brát v úvahu tyto rady - tvoje věc.

godlike děkuji ti za povolení si vzít svoje staré kecky .

PS: náplast na puchýře mám taky s sebou wink

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#207 2. 5. 2012 18:48

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

pomněnka napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

pomněnka napsal(a):

godlike děkuji ti za povolení si vzít svoje staré kecky .

PS: náplast na puchýře mám taky s sebou wink

Nevím o ničem, co bych ti povolovala - dělej si, proboha, co chceš, je mi to úplně jedno. Ty se chceš cítit pronásledovaná, že?

Není tady

#208 2. 5. 2012 18:54

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

lupina montana napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

o čem se mluví při duchovní cestě.

Hm......já tak nějak souhlasím s Vanekem, že nelze být neduchovní coollol

Svým způsobem ano, ale když se chci něco dozvědět v intenzivnější formě, tak půjdu za člověkem, který praktikoval duchovní cestu. Třeba kdekoli po světě mohu být také inspirovaná nebo nasbírat sem tam nějaké střípky informací, ale dá to určitě větší práci.

Není tady

#209 2. 5. 2012 18:56

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Vějířovka napsal(a):

toPokud nejsi stavěná na žádného guru a chceš jít svobodně, pak je právě Minařík pro tebe zajímavý.

To bych se s ním byla nějak potkala smile ale co není, může být, žejo. storstark

No stoprocentně, máš-li se s ním setkat, tak se setkáš.

Není tady

#210 2. 5. 2012 19:16

Ziki
♥♥♥♥♥--

Pomněnko,svobodná vůle a dodržování morálních kodexů se nemusí vylučovat. Ale to samozřejmě záleží na úhlu pohledu a dalších okolnostech. "Kořeny poznání jsou hořké,plody o to sladší" (Cato)

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#211 2. 5. 2012 19:25

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

POkud budu chtít jít nějakou cestu, můžu se podívat na kroky které udělali ostatní, mohu se inspirovat. Ovšem důležité je říci, že nakonec stejně budu muset každý krok vědomě udělat já sama.

Je jen pár jednoduchých rad, které mohou pomoci na cestě. Rozhodně k tomu nepotřebuji popisy nějakých realizovaných pánů. Stejně je to zařízeno tak, že včas potkáme ty "správné" lidi a uslyšíme ty správné věty. Třeba i od popeláře a nebo uklízečky. Prostě jim porozumíme jinak, než je vnímá ostatní populace.

V dnešní době si myslím, že je obzvláště důležité rozlišit inspiraci od klopotného napodobování.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#212 2. 5. 2012 19:30

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

POkud budu chtít jít nějakou cestu, můžu se podívat na kroky které udělali ostatní, mohu se inspirovat. Ovšem důležité je říci, že nakonec stejně budu muset každý krok vědomě udělat já sama.

Je jen pár jednoduchých rad, které mohou pomoci na cestě. Rozhodně k tomu nepotřebuji popisy nějakých realizovaných pánů. Stejně je to zařízeno tak, že včas potkáme ty "správné" lidi a uslyšíme ty správné věty. Třeba i od popeláře a nebo uklízečky. Prostě jim porozumíme jinak, než je vnímá ostatní populace.

V dnešní době si myslím, že je obzvláště důležité rozlišit inspiraci od klopotného napodobování.

Každý se bude inspirovat u toho, u koho předpokládá, že se něco dozví.
Někdo tady psal něco o klopotném napodobování?

Není tady

#213 2. 5. 2012 19:47

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Já myslím, že to byla dobrá poznámka, nevnímala jsem to jako útok na tebe, Vějířovko storstark
Jen jako připomenutí pro všechny. Ono toho klopotného napodobování člověk občas vidí dost, tak proč si nedat bacha smile

Není tady

#214 2. 5. 2012 19:52

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Já myslím, že to byla dobrá poznámka, nevnímala jsem to jako útok na tebe, Vějířovko storstark
Jen jako připomenutí pro všechny. Ono toho klopotného napodobování člověk občas vidí dost, tak proč si nedat bacha smile

Asi máš pravdu, jen jsem se divila, kde se to vzalo, protože přesně klopotné napodobování nemám ráda a ani jsem nic takového nezaznamenala u KM. storstark

Není tady

#215 2. 5. 2012 20:11

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Vějířovka napsal(a):

Ten film jsem viděla několikrát. Je to úplně o něčem jiném, než o čem se mluví při duchovní cestě.

Pro tebe jistě.
Pro mne ne.

Není tady

#216 2. 5. 2012 21:04

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

Pro tebe jistě.
Pro mne ne.

Tomu věřím.

Není tady

#217 2. 5. 2012 21:28

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Pandorraa napsal(a):

Pořád se setkávám s různými názory na odpuštění....
Lidé ho pojímají různě a vůbec jim nevadí, nebo nedochází, já nevím, jak moc jejich vnímání této kvality, ovlivňuje jejich životy...

Co si myslíte o odpuštění?
Jak ho vnímáte?

Ako vyrovnanie rovnováhy, ako znovunájdenie balansu alebo obnovenie "dobrého stavu". Nemám ale rada také to "násilné" odpúšťanie, keď jedna strana len vŕši zlé skutky a ubližovanie a druhá donekonečna odpúšťa, lebo "sa to má" (alebo zo strachu). Ja vnímam odpustenie ako dobré po tom, čo druhá - ubližujúca alebo povedzme nejakým spôsobom aktívnejšie negatívna - strana urobila krok k náprave. Alebo ako pripustenie toho, že sme si účty vyrovnali, že čas zahladil krivdy, apod. Niekedy môže odpustenie - a hlavne "odpúšťanie", t.j. neustále zvyšovanie nerovnosti a nerovnováhy medzi dvoma osobam i - vyslovene zlá vec.
A odpustiť sebe je asi najťažšie, ale aj najdôležitejšie. Tiež sa to dá urobiť tak, že naznačím nejako smer k náprave (myšlienkovo alebo skutkom), prípadne si vezmem ponaučenie a idem ďalej. S odpustením.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#218 2. 5. 2012 21:39

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Havajské liečenie, ku ktorému som sa tak nejako priplietla, to ale berie tak, že existujú nejaké povedzme pravidlá alebo veci, ktoré sú dobré, správne, po srsti Matičke prírode, vzťahom - čiže Pono. Myslieť, hovoriť a konať proti nim NIE JE PONO. A odpúšťať je Pono vtedy, keď o to jednak druhá strana stojí, druhak to nejako prejaví a treťak cítim, že tá ručička rovnováhy vychýlila k Pono. Inak to zasa ide proti Pono - a môžem odpúšťať aj trikrát denne pred nastúpenou rotou, nebude to mať žiadaný účinok... roll
Inak, mne osobne je inštitút rituálnych odpustkov z rúk profesionálov proti mysli, ale tým nechcem povedať, že to nemôže fungovať, a to dokonca celkom dobre. Hoci inštitucionalizácia ČOHOKOĽVEK mi zaváňa prúserom.
Z viacerých strán som počula a čítala, že by veci mohli fungovať tak, že zlé (alebo čo ja vnímam ako zlé) oplatím "podobným, ale slabším" (maximálne tuším rovnocenným, teda nie silnejším). To by mohlo fungovať pri lapáliach ako nevera, nie? Myslím teda tú pohlavnú neveru, lebo kolo nej sa asi - ktovieprečo, ja to teda neviem - robia najväčšie tanečky....

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#219 2. 5. 2012 21:49

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Pandorraa napsal(a):

majkafa napsal(a):

Křesťanská víra, ve kterou věří křesťané, byla stvořena křesťanskou církví. Křesťanský bůh byl vymyšlen církví.

Majko a já si zase myslím, že tohle je kolosální pitomost, protože nejdřív byla křeťanská víra, Ježíšovo učení a až POTOM vznikla katolická církev, která si ho přivlastnila, vymyslela dogmata a papeže jakožto Ježíšova máměstka na zemi... a začala upravovat a přizpůsobovat.

Jak říká Ziki - církev je společenství lidí.
Víra je ale něco, co je hluboce niterné a co je jen tvoje. Můžeš, i nemusíš to sdílet, můžeš, ale i nemusíš podléhat manipulacím a dogmatům.
Je to na tobě.
Ostatně jako všechno.

A ja by som nedávala rovnítko ani len medzi vytučnené. Kresťania nie sú len katolíci, vďakaBohu. big_smile Aj oveľa sympatickejšie menšie denominácie a cirkvi. Počujte, nie ste vy tu všetko / nie sme my tu všekto kresťanky.katolíčky? lol Priznajte sa, ktorá ste pokrstená...

Brita

Není tady

#220 2. 5. 2012 21:53

majkafa
Host

Ja som pokrstená, to je jasné.
Ale moje deti ani vnuk nie sú.

#221 2. 5. 2012 21:59

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

pomněnka napsal(a):

Odpuštění... proč tady vůbec je nějaké odpuštění, proč ho máme zapotřebí? Si myslím, že to je ta naše veledůležitost. Kdybychom byli oproštění od našeho ztotožňování se s určitými rolemi, tak nemáme proč odpouštět.... nebudou se nás dotýkat něčí činy, slova, prohřešky..... A obráceně odpuštění sám sobě.... zase je to pocitem viny, že jsme udělali, nebo neudělali něco, že jsme se zachovali nějak.... Takže až budeme umět zpracovávat emoce pouze jako informaci a nebudeme na nich lpět spolu s rolí, které právě přísluší, bude nám hej. Ale to je svázané právě na prožitcích a zkušenostech potažmo pochopení, vcítění, empatii.... nesouzení!
Je to vlastně takový kruh, který doufám má vzestupnou tendenci jako spirála smile

Podľa havajčanov sú dobré vzťahy veľmi dôležité a odpustenie je dobré pre ich napravenie, narovnanie... Asi to neviem dobre pomenovať. Keďže Hawai sa nachádza uprostred oceána tisícky kilometrov od najbližšej pevnivny, dosť blbo sa tam odsťahuje niekam do cudziny tongue , aj v prípade väčšej krivdy. Maximálne na susedný ostrov, ale aj tam sa už zvyčajne o "kauze" vedelo... Takže šlo len čistiť, čistiť a čistiť vzťahy. Samozrejme, že nie každý prd, ale vážnejšie veci určite áno... aj s tým odpustením, možno dokonca rituálnym hmm .

Brita

Není tady

#222 2. 5. 2012 22:02

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

A náhodou mne sa páči odpustenie podľa islamskej šaríje: ak niekto dostane trest smrti za znásilnenie, zmrzačenie alebo zabitie, obeť - prípadne pozostalí - ho môžu omilostiť. tummenupp godlike Nie prezident v rauši, nie niekto nezúčastnený, ale obeť prípadne jej príbuzní.

Brita

Není tady

#223 2. 5. 2012 22:06

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Judyna napsal(a):

Tak to mě taky zajímá. Jestli se dá nějak pracovat s tím, že mi je člověk nějak nesympatický, aniž bych s ním měla nějakou špatnou zkušenost.

va A čo by si s tým chcela robiť? Ja si vždy poviem: "Toto môže byť hodnotný a skvelý človek, možno výborný príbuzný alebo kolega, ale NIE PRE MŇA." A mám vyriešené, odpustené, pre seba aj preňho/ju. A odpúšťam aj pánbožkovi, že nestvoril všetkých ľudí mne po chuti. hmm

Brita

Není tady

#224 2. 5. 2012 22:10

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

PavlaH napsal(a):

Kždý mus je zákeřný, moje heslo , které se mi nedaří tak zcel anaplňovat, je , žít každou vteřinu tak, jak nejlíp umím. Měla bych víc odpočívat,ale nějak to nedokážu smile

big_smile atk to ťa poteším: Musíme len zomrieť, všetko ostatné je výsledok voľby (alebo každochvíľnych drobných volieb a rozhodnutí... wink ).

Brita

Není tady

#225 2. 5. 2012 22:11

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Selima napsal(a):

A ja by som nedávala rovnítko ani len medzi vytučnené. Kresťania nie sú len katolíci, vďakaBohu. big_smile Aj oveľa sympatickejšie menšie denominácie a cirkvi. Počujte, nie ste vy tu všetko / nie sme my tu všekto kresťanky.katolíčky? lol Priznajte sa, ktorá ste pokrstená...

Tak o tom, Seli, žádná, že křesťan nerovná se katolík smile

A přiznávám se bez mučení, že pokřtěná jsem. Bylo mi jen pár hodin a bránit jsem se nemohla, matka mne dala pokřtít hned po narození v nemocniční kapli.

V nazírání na náboženství mi udělaly jasno cca v mých čtyřech letech obě baničky - jedna katolička, druhá evangelička, když se neskutečně uprostřed lesa, kterým se mnou jedna šla do kostela, ta druhá nás na kole dostihla, aby mne "vyrvala ze spárů, té bezbožnice" lol nade mnou neskutečně pohádaly.
Dodnes si pamatuji na to neřešitelní dilema, které z nich fandit: jednu jsem milovala, na kostel té druhé jsem byla děsně zvědavá.
Vlastně ony do mne vložily děsnej blok lol A to by jeden řekl, že náboženství je bezpečná věc stolt

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí