Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#151 1. 5. 2012 20:52

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Re: O odpuštění

prazdno je cíl... ano je to tak majko a i když ti to v první chvíli přijde jako rána do palice, ve skutečnosti je to velmi osvobozující prožitek. Je třeba to jen promyslet a pochopit.

Marku - i dalajláma má své touhy a přání, ví o nich, myslím však, že je zpracovává tak, že na nich nelpí, není pyšný natolik aby se tválřil že nejsou a taky si neroztáčí další kolo samsáry. Sám přiznal, že neví jak by obstál v životě nemít tu čest žít v jakési "izolaci" vnějších vlivů.

Myslím, že ega se opravdu nelze zbavit. Jde  jen registrovat, že tam je a že má poradní hlas. To je všechno. Pokud se do toho vnitřního klidu dokážu ponořit a ponořím, vyhledávám ho stále víc, ale přitom nemohu ztratit nic ze svých vzpomínek, ze sebe sama.  My žijeme svoje životy, máme svoje důležité body, kterými jsme si někde v meziživotí přáli projít. A vědomý život i meditace nám mohou pomoci harmonizovat naše osoby. Myslím si, že zbavit se ega znamená ochudit se o nějakou stránku života a neprojít cestu.

A Lupišku díky za vytažení plodu a nemoci. Ta absurdnost mi z toho taky tluče do oka big_smile

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#152 1. 5. 2012 20:55

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Ziki napsal(a):

Judyna napsal(a):

Tak to mě taky zajímá. Jestli se dá nějak pracovat s tím, že mi je člověk nějak nesympatický, aniž bych s ním měla nějakou špatnou zkušenost.

Když je ti někdo nesympatický asi to nepředěláš. Pracovat se s tím dá,pokud s dotyčným nemᚠšpatnou zkušenost. Je to o toleranci.Zkus třeba nenechat se tím pocitem ovládat a uvědom si,že dotyčný za to nemůže,že zrovna tobě nesedí,a že ani ty každému nemusíš být sympatická. Nikdo není dokonalý.Věřící by to měli zvládnout skrz víru. Jinak nezbývá než se trénovat wink

Jo, dělám to tak a asi se nic jiného vymyslet nedá. A zároveň se snažím nedat na první dojem. Většinou sice "vyjde", ale jsou případy, kdy ne a nakonec se z prvotně nesympatického člověka vyklube sympaák.
Stejně je to ale zajímavé, to, jak někdo Ti hned sedne, aniž by se před tím nějak projevil a někdo ne. Prostě hned, aniž bych si stačila do něj něco "promítnout".

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#153 1. 5. 2012 21:00

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

Marek_ napsal(a):

Áno, ego je našou súčasou... tak, ako je kvet súčasou čerešne... a keď nastane čas, kvet odpadne a zmení sa na plod. Zmieri sa s tým, že ego sme my a nič sa s tým nedá robi mi pripadá, ako by niekto tvrdil, že je smrtežne chorý, tá choroba sa dá lieči, ale on to iba prijíma a nejako to už dožije... nie, ego nie sme my, nie je to naša podstata, je to súbor našich predstáv, názorov, túžob, snov, fantázií, myšlienok... je to súbor niečoho, čo v skutočnosti neexistuje, resp. existuje iba v našich hlavách, prostredníctvom mysle.

Život bez ega je život v prítomnom okamžiku... bez názorov, bez súdov, prázdny a prijímajúci to, čo Život prináša, nech je to čokožvek... "minulos" sa už stala a neodstane sa, nemá zmysel sa ňou zaobera... "budúcnos" ešte neexistuje a nikto nevie, čo prinesie, zajtra môžeme by mŕtvi... keď sa stíšime a vyženieme z hlavy všetky myšlienky, keď sa staneme úplne prázdymi, prežívame prítomný okamžik... v tom okamihu splývame s Jednotou a neexistujú žiadne problémy... vtedy zbadáte, že nie je komu a nie je čo odpúša... skúste si všíma, ako často počas dňa ste v tomto režime bytia... budete to ráta na sekundy, ak vôbec smile 99% populácie, možno menej, možno viac, žije v minulosti alebo v budúcnosti, sníva svoje denné sny, rieši vzahy, politiku, hžadá rozptýlenie, neustále myslí, čo by mali urobi, čo by mohli urobi, čo mali urobi a čo raz urobia, čo mali poveda a čo nemali poveda a čo raz povedia, stále musia niečo robi, nejako zamestnáva mysež... to je ego. Samozrejme, že sa dá ži aj takto, ale kvalita života je vtedy iná...

godlike tummenupp

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#154 1. 5. 2012 21:04

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Judyna napsal(a):

Prostě hned, aniž bych si stačila do něj něco "promítnout".

Judy, myšlenka je obávám se, rychlejší, než světlo smile

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#155 1. 5. 2012 21:12

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

PavlaH napsal(a):

Sám přiznal, že neví jak by obstál v životě nemít tu čest žít v jakési "izolaci" vnějších vlivů.

Já vím, proč toho člověka miluju gloria Když jsem začla zpracovávat svoje bolesti, bloky, zábrany a vůbec, přišlo mi do cesty vyprávění o indických světcích a mniších, jak pilně a neúnavně prackujou na duchovnu. Pamatuju si, že po nějakých těch pocitech provinilosti, že se dost duchovně neangažuju jsem se naprdla a řekla jsem si " to jste frajeři, co, když nemáte nic jinýho na práci cool zkuste si to se dvěma malejma dětma, prací, domácností, zahradou a zvířectvem" vissla

Není tady

#156 1. 5. 2012 21:33

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

lupina montana napsal(a):

Judyna napsal(a):

No, nevím, jestli i ty moje....smile. Ale  myslela jsem to tak, že jde o člověka, kterého vidíš úplně poprvé, člověka, který ani nestačil promluvit, nic o něm nevíš a už zde jsou jakési těžko definovatelné antipatie.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#157 1. 5. 2012 21:35

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Já vím, proč toho člověka miluju gloria Když jsem začla zpracovávat svoje bolesti, bloky, zábrany a vůbec, přišlo mi do cesty vyprávění o indických světcích a mniších, jak pilně a neúnavně prackujou na duchovnu. Pamatuju si, že po nějakých těch pocitech provinilosti, že se dost duchovně neangažuju jsem se naprdla a řekla jsem si " to jste frajeři, co, když nemáte nic jinýho na práci cool zkuste si to se dvěma malejma dětma, prací, domácností, zahradou a zvířectvem" vissla

To je přesně ono. Oni se tam izolují a neustále meditují. Málo věcí je "vyrušuje". Přeneste onoho mnicha do středu New Yorku a uvidíme, jak vysoko duchovně je, když nebude vědět, jak se o sebe postarat, aby se najedl, aby ho neokradli, nezabili, auto ho nepřejelo, ... big_smile Oni to mají "hard" dojít osvícení, my to máme "ultra-hard" smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#158 1. 5. 2012 21:38

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

PavlaH napsal(a):

Sám přiznal, že neví jak by obstál v životě nemít tu čest žít v jakési "izolaci" vnějších vlivů.

Lupi,
já to vnímám tak, že oni nám tak pomáhají zvedat vibrace, čistí prostor...a my to pak máme s těmi běžnými starostmi pak lehčí...
Každý máme prostě svůj úkol a dalajlamova slova mne tehdy velmi potěšila. Není to žádný teoretik- dogmatik, ví, co říká.
Musím říci, že lidí, kteří "jedou v duchovnu" a vymýšlejí nesmyslné hovadiny, začínám mít už plné zuby. Myslím, že škodí víc než mudlové.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#159 1. 5. 2012 22:46

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Jasně, mně to jen pomohlo vidět se ve správným světle.
S druhým taky souhlasím - dobrého pomálu, zlu náleží čtvrtina a tmy je zpotřebí....ty víš, že si to takhle myslím.
Jednou jsem říkala našemu učiteli na taiči "představ si, že by se nedejpámbu stalo, že by najednou všude bylo dobro..." Jen zved oči od kuřete a povídá "to by byl ten největší průser" cool
Asi tak, ano.

Není tady

#160 1. 5. 2012 23:29

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

smile

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#161 1. 5. 2012 23:37

Ziki
♥♥♥♥♥--

PavlaH napsal(a):

No,vždy izolaci od okolního světa ,alespoň na nějakou dobu,využívali již před dalajlámou různí mudrcové,a nemuseli to být jen kláštery,ale třeba i jeskyně apod.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#162 2. 5. 2012 0:01

Ziki
♥♥♥♥♥--

Marku,pozor aby se prázdnota nepřekryla s bezduchostí, zní to skoro stejně big_smile  Ale vážně, žít přítomnost tak,že vyženu z hlavy všechno a stanu se prázdným,to se dá využít při meditaci,ale žít tak každodenně po zbytek života,nevím nevím roll

Není tady

#163 2. 5. 2012 0:18

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Judyna napsal(a):

Judyna napsal(a):

No, nevím, jestli i ty moje....smile. Ale  myslela jsem to tak, že jde o člověka, kterého vidíš úplně poprvé, člověka, který ani nestačil promluvit, nic o něm nevíš a už zde jsou jakési těžko definovatelné antipatie.

va......................coollol
Já jsem to tak pochopila, ale jsem toho názoru, že promítnout můžeš i v tom nejkratším z okamžiků. Nevědomí je velice mocná síla. smile

Není tady

#164 2. 5. 2012 0:22

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Ziki napsal(a):

Marku,pozor aby se prázdnota nepřekryla s bezduchostí, zní to skoro stejně big_smile  Ale vážně, žít přítomnost tak,že vyženu z hlavy všechno a stanu se prázdným,to se dá využít při meditaci,ale žít tak každodenně po zbytek života,nevím nevím roll

tummenupp

Myslím, že to by ten zbytek života byl velice krátkej....a k osvícení velice daleko lol
Ostatně úspěšnost našeho druhu je založena na postoji přímo protikladném.......já myslím, že celý tohle hnutí "žij tady a teď" má jen trošku korigovat naši nezaostřenost v čase - ne z nás udělat zpětně eukaryota.....Neboli všeho s mírou.

Není tady

#165 2. 5. 2012 5:08

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

To je přesně ono. Oni se tam izolují a neustále meditují. Málo věcí je "vyrušuje". Přeneste onoho mnicha do středu New Yorku a uvidíme, jak vysoko duchovně je, když nebude vědět, jak se o sebe postarat, aby se najedl, aby ho neokradli, nezabili, auto ho nepřejelo, ... big_smile Oni to mají "hard" dojít osvícení, my to máme "ultra-hard" smile

Květoslav Minařík žil velmi tvrdý vnější život a přesto realizoval. V té celé mystické cestě je smrt ega podmínkou.

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#166 2. 5. 2012 7:45

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Vějířovka napsal(a):

Květoslav Minařík žil velmi tvrdý vnější život a přesto realizoval. V té celé mystické cestě je smrt ega podmínkou.

A já mluvil o Minaříkovi? Nicméně smrt ega znamená se opravdu zabít a do toho já nejdu smile Jsme na tomhle světě právě z nějakého důvodu a k tomuto životu ego potřebujeme.

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#167 2. 5. 2012 7:58

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

A já mluvil o Minaříkovi? Nicméně smrt ega znamená se opravdu zabít a do toho já nejdu smile Jsme na tomhle světě právě z nějakého důvodu a k tomuto životu ego potřebujeme.

To je ovšem velký omyl, že umřeš se smrtí ega, to si můžeš myslet jen tehdy, když se za ego považuješ. Marek to napsal s tím květem bezvadně. Květ není ten strom. Květ po určité době odpadne, je součástí stromu jen po určitou dobu vývoje.
Právě tak ego nejsi ty.
Třeba nudle z nosu, po určitou dobu patří k tvému hmotnému tělu, ale nejsi to ty. Po určité době je pryč a ty zůstáváš.

Jinak k tomu Minaříkovi - tys sice o něm nemluvil, ale psal jsi, že mudrci kdesi mají jiné podmínky pro duchovní práci, než člověk třeba v Americe, a já jsem připomněla našeho mystika, který měl podmínky hodně nepříznivé a přesto meditoval - takže vymlouvat se na špatné podmínky asi není správné.

Není tady

#168 2. 5. 2012 9:34

agewa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

tak tohle říkal už OSHO ve svých promluvách

Není tady

#169 2. 5. 2012 9:38

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Vějířovka napsal(a):

KALIK napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

To je ovšem velký omyl, že umřeš se smrtí ega, to si můžeš myslet jen tehdy, když se za ego považuješ. Marek to napsal s tím květem bezvadně. Květ není ten strom. Květ po určité době odpadne, je součástí stromu jen po určitou dobu vývoje.
Právě tak ego nejsi ty.
Třeba nudle z nosu, po určitou dobu patří k tvému hmotnému tělu, ale nejsi to ty. Po určité době je pryč a ty zůstáváš.

Jinak k tomu Minaříkovi - tys sice o něm nemluvil, ale psal jsi, že mudrci kdesi mají jiné podmínky pro duchovní práci, než člověk třeba v Americe, a já jsem připomněla našeho mystika, který měl podmínky hodně nepříznivé a přesto meditoval - takže vymlouvat se na špatné podmínky asi není správné.

hele a kdo se stará o tvé tělo ? když to není EGO. myslím o jeho fungování ? Kdo pak se stará o přežití hmotného těla, o to aby ses najedl, vyspal, či nevlítl pod auto?
Jde o racionální složku, která se řídí principy svědomí, povinností a sociálních jistot. - toliko wikipedie . Kdo pak zastoupí jeho úkol?

Není tady

#170 2. 5. 2012 11:56

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Vějířovka napsal(a):

To je ovšem velký omyl, že umřeš se smrtí ega, to si můžeš myslet jen tehdy, když se za ego považuješ.

Tohle tu nikdo netvrdí, Vějířovko......ale i duše potřebuje hmotu stejně jako naopak a  je zřetelné, že není dobré "tvar" hmoty střídat příliš často - naopak, zjevně je žádoucí udržet jej co nejdéle a využít veškerý jeho potenciál do posledního drobku. (až na výjimky, samozřejmě)
Z tohohle hlediska je velice žádoucí mít dobré a zdravé ego.... promiň, ale "zbavit se ega" předčasně je jako trhat nezralý jabka, jako zbavovat se nohy, třeba va
Já hlavně nevidím jediný rozumný důvod - obávám se, že lidi si myslí, že se tím nějak urychlí jejich přestup do nirvány, nebo co...a stejně tak se obávám, že se převelice mýlí.
Je čas zrání a čas zralosti, abych tak řekla - a není to totéž.

Ad Minařík - neznala jsem ho, jen jsem o něm slyšela, nevím, jestli měl rodinu, firmu, nevímco...  že meditoval, no tak to dneska snad medituje kdekdo - realizoval se teda? A jak se to vůbec pozná, takhle zevně?

Není tady

#171 2. 5. 2012 11:56

Ziki
♥♥♥♥♥--

Já si myslím,že ego je naší součástí,a i díky němu je každý z nás jedinečný originál stolt Ego má několik "podsložek" a některé z nich nám umožňují fungovat v lidské společnosti. To,že mám ego ještě neznamená,že musím být přímo egoista.

Není tady

#172 2. 5. 2012 12:02

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Mně to slovo připadá taky dost zavádějící - máme krásný český výraz, který to vystihuje mnohem líp - sebestředný smile

Není tady

#173 2. 5. 2012 12:12

Ziki
♥♥♥♥♥--

No to je nápad,překlad do češtiny! tummenupp Ego je v překladu já. To,co je ve mně. Egoismus je pak nezdravá sebestřednost.

Není tady

#174 2. 5. 2012 12:20

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

...až pýcha lol

Není tady

#175 2. 5. 2012 12:30

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

KALIK napsal(a):

Právě tak ego nejsi ty.

hele a kdo se stará o tvé tělo ? když to není EGO. myslím o jeho fungování ? Kdo pak se stará o přežití hmotného těla, o to aby ses najedl, vyspal, či nevlítl pod auto?
Jde o racionální složku, která se řídí principy svědomí, povinností a sociálních jistot. - toliko wikipedie . Kdo pak zastoupí jeho úkol?

Myslím, že to není Ego, tak jak rozumím jeho definici já, ale asi by bylo dobré si tu definici Ega sjednotit a ujasnit.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí