Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#126 30. 4. 2012 10:49

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Re: O odpuštění

PPavlaa napsal(a):

nj Lupi, ale zas kolikrát třeba potkᚠněkoho, kdo ti vyloženě sedne. znᚠho chvíli a přesto mᚠpocit, že se znáte celej život. a nemá to žádnej důvod, nic, čím bys to mohla vysvětlit. tak proč by to nemohlo fungovat i opačně.

To jo- já jsem mluvila jen o intenzitě, Pavli. Protože to je to, co pak člověka otravuje a nutí ho něco s tím udělat. Já mám souseda magora, podle hesla "každý musí mít aspoň jednoho souseda blbce" a když se už dostaneme do interakce, tak to lítá - ale jinak je mi fuk. Nerozčiluje mě svýma zvykama, ani falešným pískáním, natož pouhou přítomností - rozumíš mi?
Kdybych viděla rudě, jen bych ho zaslechla, musela bych přemítat, proč.

Dito a ty tušíš, co tě tak na něm rozčiluje? Něco konkrétnějšího?

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#127 30. 4. 2012 14:22

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Marek_ napsal(a):

Keď človek dosiahne to najvyššie a najhlbšie, čo môže - osvietenie, zbavenie sa ega, splynutie s bytím - tak zistí, že nie je čo odpúša. Ak človek odpúša, tak odpúša egom... odpustením sa človek ega nezbavuje, zase ho len posiluje... jemne, s ušžachtilým úmyslom, ale predsa.

Ego promluvilo....

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#128 30. 4. 2012 14:24

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Dita.L napsal(a):

Jak to tu ted tak procitam....... jde neco neznameho a nedefinov atelneho odppustit nekomu temer neznamemu, respektive cloveku, ktereho znam "odnaproti" a ktereho nemuzu ani citit uz "od videni"?
Das e s tim nejak pracovat?

A proč bys mu měla odpouštět?
Co vlastně?
Poděkuj mu.
Bez bojů a osobních střetů, ti kazuje něco, na co sama nevidíš, a co otravuje tvou duši....
Podívej se na to.

Není tady

#129 30. 4. 2012 16:26

Weatherwax
♥♥♥----
Místo: Brno

Nedokážu si představit, že někoho jen vidím a vytáčí mě to. Takže těžko říct, čím to je. Dokážu si představit, že si lebedím na verandě a štve mě, když soused vyleze, protože jsem tam chtěla mít svůj klid sama a ne aby na mě čuměl, nedej bože, mluvil...Ovšem intuici nezatracuju...

Jak zvládá Bábi Zlopočasná, můj vzor, druhý pohled a třetí myšlenky. smile

rock

Osud rozdal karty, my hrajeme. (A. Schopenhauer) usch storstark dumbom

Není tady

#130 30. 4. 2012 18:29

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Weatherwax napsal(a):

Nedokážu si představit, že někoho jen vidím a vytáčí mě to. Takže těžko říct, čím to je. Dokážu si představit, že si lebedím na verandě a štve mě, když soused vyleze, protože jsem tam chtěla mít svůj klid sama a ne aby na mě čuměl, nedej bože, mluvil...Ovšem intuici nezatracuju...

Jak zvládá Bábi Zlopočasná, můj vzor, druhý pohled a třetí myšlenky. smile

rock

A ted si predstav, Granny, ze kdykoliv vylezes na terasu s touhou byt tam chvili jen sama se sebou, tak tam ten soused je a civi, v horsim pripade mluvi a v tom nejhorsim dokonce na tebe ... Z toho se da vypestovat docela slusna alergie ...  A kdyz je to oboustranne, zo je teprva masakr ... No co pak s tem?

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#131 30. 4. 2012 19:10

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Pandorraa napsal(a):

Marek_ napsal(a):

Keď človek dosiahne to najvyššie a najhlbšie, čo môže - osvietenie, zbavenie sa ega, splynutie s bytím - tak zistí, že nie je čo odpúša. Ak človek odpúša, tak odpúša egom... odpustením sa človek ega nezbavuje, zase ho len posiluje... jemne, s ušžachtilým úmyslom, ale predsa.

Ego promluvilo....

Četl jsem jednu sérii článků o tom, že lidi, zbavující se ega, jsou na špatné cestě a chca nechce, musím s tím souhlasit. Ego je naší součástí, jsme to my! a ničit ego je projev nelásky k sobě samému. My se nemáme zbavit ega, ale dostat ho pod kontrolu a přijmout ho se vší láskou. Jedině tak se můžeme stát celistvými a harmonickými smile Ego nená nᚠnepřítel apriori, jen nabubřelé ego, které uzaďuje ducha, duši smile Máme se sjednotit, zharmonizovat, ne útočit proti sobě a ostatním smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#132 30. 4. 2012 19:17

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ano, Kali, s tím já souhlasím.
Osobně si myslím, že všechny ty "cesty do Indie za osvícením" jou právě projevem dětského ega.
Dospělé ego nás podle mne chrání a to hlavně před námi samými :jojp:

Není tady

#133 30. 4. 2012 19:25

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Ego je vědomí těla, tedy toho hmotného tady na Zemi. Ego nám umožňuje tu být, přežít. Když ho zničíme, nepřežijeme smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#134 30. 4. 2012 19:39

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Přesně. Ego nemá vládnout a nemá ovládat, ale nemůže chybět. Je to vědomá stránka nás samých, něco, co nám dovoluje přežít... ego jako nedílná součást, jako poradní hlas nás samých má dost velkou váhu.

Mluvit o osvícení v souvislosti s egem a odpouštěním je pýcha....  každý máme své potřeby, i potřebu odpouštět, aby bylo odpuštěno i nám.... kde jen jsem to viděla napsané?  big_smilebig_smilebig_smilebig_smile

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#135 30. 4. 2012 20:07

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

No sláva! Lidi, já jsem tak ráda, že toho chudáka berete na milost par

Není tady

#136 30. 4. 2012 21:38

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ne na milost, lupiš.
To není potřeba, stačí, když si ho pohlídáme, aby nám nepřerostl přes hlavu stolt

Není tady

#137 30. 4. 2012 21:44

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Ale jo, Pan....jen si vzpomeň, jak jsem se nebožáčka vždycky zastávala .....ale aby bylo tak akorát, to je samozřejmě velká práce.
Musíme se učit...hodně učit!

Není tady

#138 30. 4. 2012 22:21

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jj, ego má hodně podob, nicméně ta: musíme se učit, hodně učit" je zrovna ta "napřesdržku" smile

Není tady

#139 30. 4. 2012 22:46

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

No teď asi nerozumím va

Není tady

#140 30. 4. 2012 22:48

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Já rozumím. Pandora se nechce učit.  Chce chodit za školu. stolt

Není tady

#141 30. 4. 2012 23:25

haiel
♥♥♥♥♥♥-

...a když tak nad tím uvažuju, "učit se", to je eště malina. Mnohem horší je "pracovat"  usch

Navrhuji z toho důvodu  odborný termín  "hrát si".  smile

Není tady

#142 30. 4. 2012 23:47

Ziki
♥♥♥♥♥--

Souhlasim s Kalikem a Pavlou. Ego prostě máme,ale nesmí přerůst přes hlavu.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#143 1. 5. 2012 8:40

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Kždý mus je zákeřný, moje heslo , které se mi nedaří tak zcel anaplňovat, je , žít každou vteřinu tak, jak nejlíp umím. Měla bych víc odpočívat,ale nějak to nedokážu smile

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#144 1. 5. 2012 9:47

agewa
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

Ego je vědomí těla, tedy toho hmotného tady na Zemi. Ego nám umožňuje tu být, přežít. Když ho zničíme, nepřežijeme smile

přesně tak. to ono nás chrání . Duše ví, že je nesmrtelná, takže na hmotném těle jí až tak nezáleží ( zahyne tohle - budu mít další). Ego opatruje tělo , chrání ho před zbytečným zničením.

Není tady

#145 1. 5. 2012 11:03

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

haiel napsal(a):

Já rozumím. Pandora se nechce učit.  Chce chodit za školu. stolt

Ahá....tak to já považuju za takovou samozřejmost, že mě to ani nenapadlo - naopak, to byla přece hyperbola na tu pitomou reklamu!
To byl vtíííp, Pan par

Mus je zákeřnost, souhlasím! rock

Není tady

#146 1. 5. 2012 11:05

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

haiel napsal(a):

...a když tak nad tím uvažuju, "učit se", to je eště malina. Mnohem horší je "pracovat"  usch

Navrhuji z toho důvodu  odborný termín  "hrát si".  smile

Znám horší, Draku - co makat? Didotoho, didotoho, didotoho, MAKEJ!
Vždycky se mi vybavěj makadla u pavouka coollol

Není tady

#147 1. 5. 2012 20:40

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Áno, ego je našou súčasou... tak, ako je kvet súčasou čerešne... a keď nastane čas, kvet odpadne a zmení sa na plod. Zmieri sa s tým, že ego sme my a nič sa s tým nedá robi mi pripadá, ako by niekto tvrdil, že je smrtežne chorý, tá choroba sa dá lieči, ale on to iba prijíma a nejako to už dožije... nie, ego nie sme my, nie je to naša podstata, je to súbor našich predstáv, názorov, túžob, snov, fantázií, myšlienok... je to súbor niečoho, čo v skutočnosti neexistuje, resp. existuje iba v našich hlavách, prostredníctvom mysle.

Život bez ega je život v prítomnom okamžiku... bez názorov, bez súdov, prázdny a prijímajúci to, čo Život prináša, nech je to čokožvek... "minulos" sa už stala a neodstane sa, nemá zmysel sa ňou zaobera... "budúcnos" ešte neexistuje a nikto nevie, čo prinesie, zajtra môžeme by mŕtvi... keď sa stíšime a vyženieme z hlavy všetky myšlienky, keď sa staneme úplne prázdymi, prežívame prítomný okamžik... v tom okamihu splývame s Jednotou a neexistujú žiadne problémy... vtedy zbadáte, že nie je komu a nie je čo odpúša... skúste si všíma, ako často počas dňa ste v tomto režime bytia... budete to ráta na sekundy, ak vôbec smile 99% populácie, možno menej, možno viac, žije v minulosti alebo v budúcnosti, sníva svoje denné sny, rieši vzahy, politiku, hžadá rozptýlenie, neustále myslí, čo by mali urobi, čo by mohli urobi, čo mali urobi a čo raz urobia, čo mali poveda a čo nemali poveda a čo raz povedia, stále musia niečo robi, nejako zamestnáva mysež... to je ego. Samozrejme, že sa dá ži aj takto, ale kvalita života je vtedy iná...

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#148 1. 5. 2012 20:43

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Ale Marek......ako by mohol by kvet čerešne jej smrtežnou chorobou? va
AŽ príde čas, kvet odpadne. Nieje dobré by netrpezlivý.

Není tady

#149 1. 5. 2012 20:43

majkafa
Host

Jestli je tady a teď prázdno, děkuji, nechci. smile
Já chci žít naplno a ne mít v sobě prázdno. Chci cítit. stolt
Jo, a když přemýšlím o minulosti a budoucnosti, co se týká práce, ale i mého života, vymyslím spoustu moudrých věcí, které následně realizuji. stolt

Upravil(a) majkafa (1. 5. 2012 20:45)

#150 1. 5. 2012 20:50

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Marku,
rozumím, co chceš říci a mᚠnepochybně pravdu.
Jen si myslím, že i život v přítomném okamžiku tady a teď neznamená, že není třeba kultivoného ega, které mnou nezmítá, ale mne chrání, protože bohužel i tady a teď mne, pokud na sebe nedám pozor, může třeba přejet auto.

Stavy osvíceni, o kterých ty mluvíš, na tomhle světě podle mého názoru ani déle než několik sekund trvat nemohou a já neznám nikoho, kdo by v nich setrval celý zbytek života.
Znám jen lidi, kteří dovedou žít zcela vědomně a přítomni sami v sobě. A vím, že k tomu své ego potřebují.

To první považuji za líbivou a docela zmatečnou teorii, to druhé za příjemnou praxi, za zvládnutý vlastní život.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí