Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 27. 4. 2012 8:06

Weatherwax
♥♥♥----
Místo: Brno

Re: O odpuštění

majkafa napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Majko a já si zase myslím, že tohle je kolosální pitomost, protože nejdřív byla křeanská víra, Ježíšovo učení a až POTOM vznikla katolická církev, která si ho přivlastnila, vymyslela dogmata a papeže jakožto Ježíšova máměstka na zemi... a začala upravovat a přizpůsobovat.

Jak říká Ziki - církev je společenství lidí.
Víra je ale něco, co je hluboce niterné a co je jen tvoje. Můžeš, i nemusíš to sdílet, můžeš, ale i nemusíš podléhat manipulacím a dogmatům.
Je to na tobě.
Ostatně jako všechno.

Víra ano, Pan. O tom žádná.

Ale tady mluvíme konkrétně o KŘESANSKÉ víře. Stejně tak jako o muslimské, judaizmu, svědcích jehovových a blábláblá. A to je třeba rozlišovat. Říkám to samé, co ty, jen si asi nerozumíme.

No slyšela jsem o křesanské víře, ještě jsem neslyšela o křesanské církvi.

Osud rozdal karty, my hrajeme. (A. Schopenhauer) usch storstark dumbom

Není tady

#77 27. 4. 2012 8:08

Weatherwax
♥♥♥----
Místo: Brno

majkafa napsal(a):

Weatherwax napsal(a):

majkafa napsal(a):

Křesanská víra, ve kterou věří křesané, byla stvořena křesanskou církví. Křesanský bůh byl vymyšlen církví.

Pletu se, nebo z toho cítím předsudek?

Předsudek ne. Jen mnohaletou praxi. Ostatně, každá církev si Boha upravila k obrazu svému. To je přece všeobecně známé.

No jasně, že ano, ale pořád zaměňuješ křesanství a křesanská církev (myšleno katolická?)...vždy to není totéž...

Osud rozdal karty, my hrajeme. (A. Schopenhauer) usch storstark dumbom

Není tady

#78 27. 4. 2012 9:02

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

majkafa napsal(a):

dusičko, peskuj své děti, prosím, jestli mᚠtu potřebu. Už jsem ti to psala několikrát. Ale když tě to baví... Já udělám to, co uznám za vhodné, maminko. smile

Já Tě peskuju?
Já nikde nepsala, co mᚠa nemᚠdělat. Za to Ty mně ano,že mám peskovat své děti, takže od Tebe to slovo peskování sedí. vissla
Napsala jsem svůj názor, ajdu, nebaví mě se s Tebou dohadovat. kapitulation

Upravil(a) dusička (27. 4. 2012 9:03)

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#79 27. 4. 2012 9:35

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Bych se s dovolením vrátila k tomu odpuštění, protože mě to přimělo k myšlence , co to vlastně je a jak to chápem?

Já sama v sobě vnímala odpuštění jako "přijetí dané situace".

Když jsem přijala fakt, že pro mého BM bude rozsévání celoživotním koníčkem a já s tím nic neudělám a když jsem pochopila, že na takové soužití nemám, tak jsem v podstatě přestala řešit nějakou vinu nebo odpuštění a začala řešit, jak z toho ven ,,,

Když v ivančické nemocnici zprasili u maminky mého současného partnera operaci a v podstatě tak zapříčinili dost bolestný zbytek jejího života a následně i smrt, tak až přijetím faktu, že už tu není mezi námi, a že s tím nic nenaděláme, nezměníme ten stav ... tak jsme teprve pustili z hlavy nějaké úvahy o nějaké vině, soudech, trestu nebo odpuštění.

A když jsem zrušila své auto a málem zabila sebe i své dítě, též jsem přestala řešit nějakou svou vinu a odpuštění ve chvíli, kdy jsem přijala fakt, že se to prostě stalo a přestala řešit, proč.

Ale ale ale ... je tu jiná věc a tou je ztráta důvěry, jejíž obnova trvá hodně dlouho, pokud je vůbec možná. A ta dle mého názoru nemá s odpuštěním nic společného. Takže sice už dávno neřeším svůj vztah s BM, ale žít nebo podnikat bych s ním nemohla, protože mu nedůvěřuju. Ze stejného důvodu bych se nikdy nechtěla dostat do ivančické nemocnice ... a ze stejného důvodu jsem v posledních 15 letech nesedla za volant a zřejmě už nikdy nesednu.

Ani v jednom případě to není nějaký "trest" za "vinu", ale jen ztráta důvěry v něco nebo někoho. A ta se obnovuje jen těžko. A dlouho.

Tak mě napadlo Granny, jestli ti víc, jak odpuštění, nechybí ta důvěra v tebe vložená.

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#80 27. 4. 2012 9:42

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Ale i tak můžeš Míšo odpustit ztrátu důvěry a prostě spoléhat sama na sebe vissla Neznamená přeci,když odpustíš,že musíš začít věřit

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#81 27. 4. 2012 9:57

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Míša Kulička napsal(a):

Ale ale ale ... je tu jiná věc a tou je ztráta důvěry, jejíž obnova trvá hodně dlouho, pokud je vůbec možná. A ta dle mého názoru nemá s odpuštěním nic společného. Takže sice už dávno neřeším svůj vztah s BM, ale žít nebo podnikat bych s ním nemohla, protože mu nedůvěřuju. Ze stejného důvodu bych se nikdy nechtěla dostat do ivančické nemocnice ... a ze stejného důvodu jsem v posledních 15 letech nesedla za volant a zřejmě už nikdy nesednu.

Ani v jednom případě to není nějaký "trest" za "vinu", ale jen ztráta důvěry v něco nebo někoho. A ta se obnovuje jen těžko. A dlouho.

Tak mě napadlo Granny, jestli ti víc, jak odpuštění, nechybí ta důvěra v tebe vložená.

Míšo, já bych řekla, že tady je to hlavně o zkušenosti. Pokud ta je špatná, je zcela normální mít se na pozoru.
Ztráta důvěry je podle mne trochu o něčem jiném, protože tu nejprve člověk musí ztratit sám v sebe - to jest v to, že podobou situaci nezvládne..... prostě si nezpracoval svou negativní zkušenost.

Například poměry v nemocnici nebo nezralost svého ex asi těžko změníš, ale to, zda budeš věřit sama sobě a sedneš znovu za volant, to změnit můžeš.
Nakonec i v té nemocnici může nový manažer udělat pořádek, mohou přijít noví odborníci a další personál - i když to bych v dnešních poměrech spíš považovala za scifi - a situace se může naprosto otočit.

Takže já tvrdím, že nedůvěra je vnitřní nastavení konkretního člověka, většinou plynoucí z jeho negativních zkušeností a to PŘEDEVŠÍM se sebou samým, protože nezvládl a bojí se, že opět nezvládne nepříjemné situace.  Osobně si myslím, že je třeba neustále přehodnocovat vlastní zkušenosti, zkoumat, co se změnilo vně, ale hlavně uvnitř.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#82 27. 4. 2012 9:59

Ziki
♥♥♥♥♥--

Majko,k tematu církve a Boha Ti naposledy odpovídám,že křesané žádného nového Boha nevymysleli. Míšo,odpustit neznamená,že to musíš zapomenout,to se snad ani,krom jistých onemocnění,nedá. Proto pak může přetrvávat i nedůvěra.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#83 27. 4. 2012 10:05

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ziki napsal(a):

Majko,k tematu církve a Boha Ti naposledy odpovídám,že křesané žádného nového Boha nevymysleli. Míšo,odpustit neznamená,že to musíš zapomenout,to se snad ani,krom jistých onemocnění,nedá. Proto pak může přetrvávat i nedůvěra.

Já nemyslím zapomenout, některé věci se zapomenout nedají. Ale přestat je řešit, "pustit" to z hlavy ... prostě se stalo, ale život jde dál.

"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton

Není tady

#84 27. 4. 2012 10:18

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pandorraa napsal(a):

Například poměry v nemocnici nebo nezralost svého ex asi těžko změníš, ale to, zda budeš věřit sama sobě a sedneš znovu za volant, to změnit můžeš.

Ale já sama sobě věřím.
Nevěřím svým schopnostem řídit auto, nevěřím tomu, že mám dostatečně rychlé a správné reakce na to, abych zvládla určité kolizní situace na silnici ... teda nevěřím, já vím, že je nemám ... čím dál tím hůř vidím, takže je o to větší pravděpodobnost, že něco přehlédnu ... Neřídit je v mém případě spíš rozumové rozhodnutí smile ... a opravdu mi zrovna tato dovednost nechybí. I bez auta se dá v pohodě žít smile

Upravil(a) Míša Kulička (27. 4. 2012 10:21)

Není tady

#85 27. 4. 2012 10:19

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

dusička napsal(a):

Ale i tak můžeš Míšo odpustit ztrátu důvěry a prostě spoléhat sama na sebe vissla Neznamená přeci,když odpustíš,že musíš začít věřit

A vždy to jsem napsala.

Není tady

#86 27. 4. 2012 10:19

Ziki
♥♥♥♥♥--

Míša Kulička napsal(a):

Ziki napsal(a):

Já nemyslím zapomenout, některé věci se zapomenout nedají. Ale přestat je řešit, "pustit" to z hlavy ... prostě se stalo, ale život jde dál.

Samozřejmě,tak jsem to myslela.Ono má tendenci se to v hlavě kumulovat,a člověka to zdeptá.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#87 27. 4. 2012 10:39

majkafa
Host

Taky z vlastního rozhodnutí neřídím auto. Byla bych nebezpečná sobě ale hlavně jiným.
Bez auta se dá žít.
Taky nevěřím některým svým schopnostem, dovednostem.
A také jsem již opratrná ve vztazích. Přesto, že jsem svému BM odpustila, mou důvěru ve vztahu to již zřejmě navždy poznamenalo. Možná proto, že jsem to sama nezvládla a teď jsem opatrná, abych se nedostala do situace, kdy opět já sama nezvládnu. Tak raději řeším prvotně - opatrností.

#88 27. 4. 2012 11:02

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

majkafa napsal(a):

Taky z vlastního rozhodnutí neřídím auto. Byla bych nebezpečná sobě ale hlavně jiným.
Bez auta se dá žít.
Taky nevěřím některým svým schopnostem, dovednostem.
A také jsem již opratrná ve vztazích. Přesto, že jsem svému BM odpustila, mou důvěru ve vztahu to již zřejmě navždy poznamenalo. Možná proto, že jsem to sama nezvládla a teď jsem opatrná, abych se nedostala do situace, kdy opět já sama nezvládnu. Tak raději řeším prvotně - opatrností.

Ale to já zas nový dlouhodobý vztah mám, nejsem opatrná a svému partnerovi bez problémů důvěřuju. Bez vzájemné důvěry by nᚠvztah pro mě neměl smysl. Ale je fakt, že stojí na úplně jiných základech, jak vztah s BM ...

Není tady

#89 27. 4. 2012 11:05

majkafa
Host

Míša Kulička napsal(a):

Ale to já zas nový dlouhodobý vztah mám, nejsem opatrná a svému partnerovi bez problémů důvěřuju. Bez vzájemné důvěry by nᚠvztah pro mě neměl smysl. Ale je fakt, že stojí na úplně jiných základech, jak vztah s BM ...

Ano, asi tohle je to správné vyjádření.

#90 27. 4. 2012 11:47

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Weatherwax napsal(a):

majkafa napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Majko a já si zase myslím, že tohle je kolosální pitomost, protože nejdřív byla křeanská víra, Ježíšovo učení a až POTOM vznikla katolická církev, která si ho přivlastnila, vymyslela dogmata a papeže jakožto Ježíšova máměstka na zemi... a začala upravovat a přizpůsobovat.

Jak říká Ziki - církev je společenství lidí.
Víra je ale něco, co je hluboce niterné a co je jen tvoje. Můžeš, i nemusíš to sdílet, můžeš, ale i nemusíš podléhat manipulacím a dogmatům.
Je to na tobě.
Ostatně jako všechno.

Víra ano, Pan. O tom žádná.

Ale tady mluvíme konkrétně o KŘESANSKÉ víře. Stejně tak jako o muslimské, judaizmu, svědcích jehovových a blábláblá. A to je třeba rozlišovat. Říkám to samé, co ty, jen si asi nerozumíme.

No slyšela jsem o křesanské víře, ještě jsem neslyšela o křesanské církvi.

Já jsem slyšela o křesanských církvích (kaáci, husiti, luteráni). big_smile Myslím, že Majka neříká to samé. Přinejmenším posloupnost má jinou smile

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#91 27. 4. 2012 11:52

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Mně dělá problém odpustit sama sobě. Strašně dlouho jsem nevěděla, o co běží, takže jsem si myslela, že jsem v tom přebornice.big_smile Teď už jsem možná na to kápla, mám dojem, že alias soběodpuštění je pokora. stolt

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#92 27. 4. 2012 11:57

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Míša Kulička napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Ale já sama sobě věřím.
Nevěřím svým schopnostem řídit auto, nevěřím tomu, že mám dostatečně rychlé a správné reakce na to, abych zvládla určité kolizní situace na silnici ... teda nevěřím, já vím, že je nemám ... čím dál tím hůř vidím, takže je o to větší pravděpodobnost, že něco přehlédnu ... Neřídit je v mém případě spíš rozumové rozhodnutí smile ... a opravdu mi zrovna tato dovednost nechybí. I bez auta se dá v pohodě žít smile

Míšo, říkala jsi, že neřídíš 15 let...... to je už příliš dlouho. Po havárii je třeba sednout opět za volant HNED, aby právě nevznikla takováto přesvědčení, ty ses v nich neutvrdila a ona se pak nestala skutečností.

Není tady

#93 27. 4. 2012 12:07

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Bramborka napsal(a):

Mně dělá problém odpustit sama sobě. Strašně dlouho jsem nevěděla, o co běží, takže jsem si myslela, že jsem v tom přebornice.big_smile Teď už jsem možná na to kápla, mám dojem, že alias soběodpuštění je pokora. stolt

?
Jinak jo. Odpustit sama sobě je dřina, zejména, když výuka k pocitu provinění byla dokonalá usch

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#94 27. 4. 2012 12:26

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Bramborko,

pod neschopností odpustit si je kromě nepokory také mnoho podprahových přesvědčení, které je třeba odhalit, rozklíčovat a "rozpustit a vypustit" stoltsmile

Není tady

#95 27. 4. 2012 12:32

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pandorraa napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Ale já sama sobě věřím.

Míšo, říkala jsi, že neřídíš 15 let...... to je už příliš dlouho. Po havárii je třeba sednout opět za volant HNED, aby právě nevznikla takováto přesvědčení, ty ses v nich neutvrdila a ona se pak nestala skutečností.

Jo, jenže tehdy ani žádný dostupný volant nebyl smile

Není tady

#96 27. 4. 2012 12:39

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Míša Kulička napsal(a):

Tak to já nemohu posoudit smile

Není tady

#97 27. 4. 2012 12:47

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Pandorraa napsal(a):

Bramborko,

pod neschopností odpustit si je kromě nepokory také mnoho podprahových přesvědčení, které je třeba odhalit, rozklíčovat a "rozpustit a vypustit" stoltsmile

A leckdy ani nemusejí být podprahový, jen právě dobře zarostlý grater

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#98 27. 4. 2012 12:53

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Odpuštění... proč tady vůbec je nějaké odpuštění, proč ho máme zapotřebí? Si myslím, že to je ta naše veledůležitost. Kdybychom byli oproštění od našeho ztotožňování se s určitými rolemi, tak nemáme proč odpouštět.... nebudou se nás dotýkat něčí činy, slova, prohřešky..... A obráceně odpuštění sám sobě.... zase je to pocitem viny, že jsme udělali, nebo neudělali něco, že jsme se zachovali nějak.... Takže až budeme umět zpracovávat emoce pouze jako informaci a nebudeme na nich lpět spolu s rolí, které právě přísluší, bude nám hej. Ale to je svázané právě na prožitcích a zkušenostech potažmo pochopení, vcítění, empatii.... nesouzení!
Je to vlastně takový kruh, který doufám má vzestupnou tendenci jako spirála smile

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#99 27. 4. 2012 13:11

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pandorraa napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Tak to já nemohu posoudit smile

To bylo jedno k druhému ... ikdyby byl, tak bych za něj asi hned tak nesedla. Bylo to příliš intenzivní na to, aby se to dalo přejít jen tak. A teď nějak necítím potřebu, kolo stačí smile

pomněnka napsal(a):

Odpuštění... proč tady vůbec je nějaké odpuštění, proč ho máme zapotřebí? Si myslím, že to je ta naše veledůležitost. Kdybychom byli oproštění od našeho ztotožňování se s určitými rolemi, tak nemáme proč odpouštět.... nebudou se nás dotýkat něčí činy, slova, prohřešky..... A obráceně odpuštění sám sobě.... zase je to pocitem viny, že jsme udělali, nebo neudělali něco, že jsme se zachovali nějak.... Takže až budeme umět zpracovávat emoce pouze jako informaci a nebudeme na nich lpět spolu s rolí, které právě přísluší, bude nám hej. Ale to je svázané právě na prožitcích a zkušenostech potažmo pochopení, vcítění, empatii.... nesouzení!
Je to vlastně takový kruh, který doufám má vzestupnou tendenci jako spirála smile

Přesně to mě v první chvíli taky napadlo ... pak jsem si říkala, že su možná ňáká divná, a že možná všechno až příliš řeším logikou a rozumem, když nemám potřebu hledat u sebe nebo druhých nějakou vinu a pak ji odpouštět, protože se mi to připadá jako zbytečné plýtvání emocemi ... a pak mě napadlo, že vlastně ani nevím, co bych si tak mohla odpustit ... tak mě napadlo, jestli to není nepokorné ... a pak jsem si to pospojovala s tou důvěrou a nedůvěrou ... a totálně se do toho zamotala smile

Není tady

#100 27. 4. 2012 13:28

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

No zamotaný to je... nesmí se to právě moc řešit tím rozumem, ale srdcem... on ten rozum pak do toho zatahuje zbytečnosti a je z toho to zašmodrchané klubíčko... lepší ho hodit kotěti lol

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí