Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#551 29. 8. 2012 3:37

majkafa
Host

Re: O odpuštění

Před šesti lety jsem vnímala, že a jakým způsobem ode mě odešel můj manžel, taky, nazvěme to jako zlo. Včetně toho, co následovalo, těžká deprese, pokus o sebevraždu, 7 týdnů na psychiatrii, jak to těžce nesly děti, (ne odchod, ale jak se u něj choval), prodej a vyklizení domu,...
Dnes už to vidím jinak.
Jsem mu vděčná, že odešel. V našem vztahu už dávno scházela láska. Jestli tam někdy byla.

#552 29. 8. 2012 8:33

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Sindy napsal(a):

Majko, abych na sobě mohla vůbec začít pracovat, potřebuji prožitou situaci pochopit až do její podstaty. Po dlouhých měsících tápání se mi  konečně podařilo dojít k tomu nezbytnému AHA a teď už se to bude jenom zlepšovat :-)

Pavlo, když si tak štrachám ve svém svědomí, od cesty k dobru jsem se nijak zásadně neodklonila, jen jsem si ji nepředstavitelně zkomplikovala. Ono to je dost náročné na energii, když se jeden občas zastaví a sám sebe brutálně zmrská. Ale zaplaťbůh, už mi to došlo, že takhle to dál nejde a že se toho návyku musím zbavit.

jenže to se ti nikdy nepovede. pořád budeš vnímat situaci ze svého pohledu, ze své reality. Takže i "podstata " bude jiná, než když tu samou situaci bude rpzebírat někdo jiný.

Není tady

#553 29. 8. 2012 10:11

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

dusička napsal(a):

Sindy - nemusíš. Nemusíš se snažit to pochopit.

Někdo jo, Duši. Já taky potřebuju pochopit, vidět souvislosti, uvidět smysl, třebaže "jen" ze svého úhle. Pak to jde - bez toho tma smile
Teda jestlis to myslela takhle, jakože komplexně to člověk stejně nikdy úplně nepobere, protože to by se musel Zapůjčovat do všech účastníků lol Nicméně, najít tam v tom své místo, svou roli a tak podobně je pro mně třeba důležitý, takže chápu, že pro jiného taky může být....

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#554 29. 8. 2012 11:00

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

lupina montana napsal(a):

dusička napsal(a):

Někdo jo, Duši. Já taky potřebuju pochopit, vidět souvislosti, uvidět smysl, třebaže "jen" ze svého úhle. Pak to jde - bez toho tma smile
Teda jestlis to myslela takhle, jakože komplexně to člověk stejně nikdy úplně nepobere, protože to by se musel Zapůjčovat do všech účastníků lol Nicméně, najít tam v tom své místo, svou roli a tak podobně je pro mně třeba důležitý, takže chápu, že pro jiného taky může být....

Lupi - já jsem od přírody zvědavá ženská a "baví" mě zkoumat jádro věci.
Psala jsem to kvůli tomu,že někdy fakt něco nepoberu a zůstává mi hlava stát, a že to vlastně asi tak má být.A odpustit si,že tomu nevidím dovnitř.

Upravil(a) dusička (29. 8. 2012 11:01)

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#555 29. 8. 2012 11:08

agewa
♥♥♥♥♥♥-

já to mám tak, že když si uvědomím, že i ta "zlá / špatná" situace mě něco naučila, něco jsem pochopila , něco jsem "dostala" - pak najednou není CO a KOMU odpouštět.
Nehledě na to, že co je pro mě negativní věc, pro druhého může být neutrální nebo i pozitivní - jde o můj subjektivní pohled / procítění.
No nutno říct , že dospět u některých situací k tomuto "výsledku " dá dost makačku.

Není tady

#556 29. 8. 2012 14:55

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

dusička napsal(a):

Taky jsem patřila do skupiny lidí co chtějí za každou cenu všemu přijít na kloub. Pochopit všechno abych měla klid v duši. Všechno hezky zaškatulkované a setříděné. Ale čím dál častěji se nachytávám, že si prostě řeknu... nechám to koňovi big_smile a pustím to. Ovšem je opravdu moc těžké to pustit, když se tě to emotivně hodně týká... to pak člověk nejdřív hledá ty chyby u sebe... co mohl a co měl udělat aby.... Takže Sindy chápu, i když jsem to tu všechno nečetla na nevím přesně vocode, ale to je fuk. Jde především o odpuštění, páč z našeho pohledu si myslíme, že nám bylo ublíženo. Ano my si to jen myslíme, my se domníváme... docela zábavné je podívat se na sebe a tu situaci takhle ze shora bez emocí a znovu si to promítnout jako nezaujatý divák. To pak taky někdy vidíme jak si v té ublíženecké roli hezky lebedíme a chceme si jí ještě nechat potvrdit od přihlížejících diváků. A máme před sebou závoj lítosti, smutku a "nespravedlnosti, která je kolikrát tak hustě utkán, že vybřednout je někdy opravdu moc a moc těžké.

Jako třebas ty hrozné povodně 2002. Taky plno slz, smutku a beznaděje. No a s odstupem času.... jak se třebas Karlín krásně zmohl a ruku na srdce, bylo by to tam teď tak hezké, kdyby nebylo povodní?

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#557 29. 8. 2012 18:46

majkafa
Host

Taky jsem kdysi "potřebovala" pochopit situaci do její podstaty.
Po té, co jsem se octla na dně a chvíli se tam válela, tuto "potřebu" nemám.
A naplno mi otevřela oči  13. komnata našeho vojáka Roberta Chudého, který byl na misi v Afghánistánu. Jejich auto - myslím čtvrté v konvoji, najelo na minu a on přišel o ruku a o nohu.
Když se ho redaktorka ptala, jestli někdy přemýšlí nad tím, proč to nebylo první auto, ani další, ale právě to jejich, on řekl - Tak to je.
A to mluví za vše. Je spousta životních situací, které prostě nepochopíme do jejich podstaty, protože to není v možnostech člověka. Není třeba je pochopit. "Jenom" přijmout, že TAK TO JE.

#558 29. 8. 2012 19:21

Sindy
♥♥-----

majkafa napsal(a):

Před šesti lety jsem vnímala, že a jakým způsobem ode mě odešel můj manžel, taky, nazvěme to jako zlo. Včetně toho, co následovalo, těžká deprese, pokus o sebevraždu, 7 týdnů na psychiatrii, jak to těžce nesly děti, (ne odchod, ale jak se u něj choval), prodej a vyklizení domu,...
Dnes už to vidím jinak.
Jsem mu vděčná, že odešel. V našem vztahu už dávno scházela láska. Jestli tam někdy byla.

Tak k takovému pocitu bych se taky chtěla dostat, fakt že jo. Zjevně to opravdu chce svůj čas ...

Není tady

#559 29. 8. 2012 20:09

Sindy
♥♥-----

agewa napsal(a):

Sindy napsal(a):

Majko, abych na sobě mohla vůbec začít pracovat, potřebuji prožitou situaci pochopit až do její podstaty. Po dlouhých měsících tápání se mi  konečně podařilo dojít k tomu nezbytnému AHA a teď už se to bude jenom zlepšovat :-)

Pavlo, když si tak štrachám ve svém svědomí, od cesty k dobru jsem se nijak zásadně neodklonila, jen jsem si ji nepředstavitelně zkomplikovala. Ono to je dost náročné na energii, když se jeden občas zastaví a sám sebe brutálně zmrská. Ale zaplaťbůh, už mi to došlo, že takhle to dál nejde a že se toho návyku musím zbavit.

jenže to se ti nikdy nepovede. pořád budeš vnímat situaci ze svého pohledu, ze své reality. Takže i "podstata " bude jiná, než když tu samou situaci bude rpzebírat někdo jiný.

Ano, to vím. Jenže dostat se k podstatě pro mě neznamená pochopit situaci z různých úhlů pohledu, ale právě jenom z toho svého. Zjednodušit si to až do těch nejzákladnějších kategorií - dobro, zlo, pravda, lež. Je to jakési utřídění, které mi pomůže se "tam někde" najít, Teprve až když se najdu, mohu si začít dávat věci do souvislostí a postupně se na ně začít dívat z různých úhlů.

Rozumím, že tento postup poznávání sama sebe může jinému člověku připadat nesprávný anebo pošetilý. Ale každý z nás se do vlastního nitra dostáváme takovým způsobem, jaký nám nejvíc vyhovuje :-)

Není tady

#560 29. 8. 2012 20:33

Sindy
♥♥-----

dusička napsal(a):

dusička napsal(a):

Lupi - já jsem od přírody zvědavá ženská a "baví" mě zkoumat jádro věci.
Psala jsem to kvůli tomu,že někdy fakt něco nepoberu a zůstává mi hlava stát, a že to vlastně asi tak má být.A odpustit si,že tomu nevidím dovnitř.

Souhlasím. Komplexně tu situaci nepoberu nikdy, protože především vůbec nevím, co jí předcházelo a kdy začala. V nejmenším se mi nechce pátrat po všech detailech a rovnou si to odpouštím :-)

Není tady

#561 29. 8. 2012 20:50

Sindy
♥♥-----

A mezi náma - klid do duše člověku přinese HLAVNĚ poznání, že nebyl takovej blb, jak si o sobě myslel cool

Doufám, že na to nemáš kopyrajt, neboť jsem to dnes šířila storstark

Není tady

#562 29. 8. 2012 21:23

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Jen počkej, zajíci! Nahlásím to OSA dumbomlol

Není tady

#563 30. 8. 2012 7:31

Sindy
♥♥-----

Jen počkej, zajíci! Nahlásím to OSA dumbomlol

Ano, vlku  pussa

Není tady

#564 30. 8. 2012 8:41

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Sindy napsal(a):

agewa napsal(a):

Sindy napsal(a):

Ano, to vím. Jenže dostat se k podstatě pro mě neznamená pochopit situaci z různých úhlů pohledu, ale právě jenom z toho svého. Zjednodušit si to až do těch nejzákladnějších kategorií - dobro, zlo, pravda, lež. Je to jakési utřídění, které mi pomůže se "tam někde" najít, Teprve až když se najdu, mohu si začít dávat věci do souvislostí a postupně se na ně začít dívat z různých úhlů.

Rozumím, že tento postup poznávání sama sebe může jinému člověku připadat nesprávný anebo pošetilý. Ale každý z nás se do vlastního nitra dostáváme takovým způsobem, jaký nám nejvíc vyhovuje :-)

jenže tyhle kategorie nebo spíš "věci" které do nich řadíme jsou značně a mnouhdy příliš sebjektivní a to dokonce i v čase ( jednou ta samá věc pro tebe může znamenat pravdu, podruhé totéž je lež a to dokonce jen díky tvému posunutí vnímání - např)

Není tady

#565 30. 8. 2012 10:24

Sindy
♥♥-----

agewa napsal(a):

Sindy napsal(a):

jenže tyhle kategorie nebo spíš "věci" které do nich řadíme jsou značně a mnouhdy příliš sebjektivní a to dokonce i v čase ( jednou ta samá věc pro tebe může znamenat pravdu, podruhé totéž je lež a to dokonce jen díky tvému posunutí vnímání - např)

Trochu mě zaráží, že jsi svoji odpověď uvedla zpochybňujícím slůvkem "jenže". Jinými slovy jsi totiiž napsala úplně totéž, co jsem předtím napsala já. stolt

Není tady

#566 30. 8. 2012 10:44

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Agewo, já bych na nějakou "objektivitu" zcela rezignovala...když víš, že hmota se mění podle toho, jestli se na ni někdo kouká, nebo nekouká? Asi bude ta slavná objektivita spíš souhrnem subjektivit, než čím jiným.
Protože to, co se tak nazývá, je maximálně tak jistej emoční odstup - tu větší, tu menší. Někdy je to dobře, jindy ne - a myslím si, že naučit se to rozeznávat je jedna z nejlepších věcí, co se můžeme naučit smile Teda, rozeznávat, kdy je to dobře a kdy ne.

Není tady

#567 30. 8. 2012 16:46

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-

..... poznání, že nebyl takovej blb, jak si o sobě myslel ....

Já ti nevím proč je to pro lidi tak důležité. Bojí se, že jsou hloupí, nebo že si o nich ti druzí myslí, že jsou hloupí? Si naopak myslím, že připuštění si toho faktu, že jsem někdy blbá, omylná a chybující je to co tě od tohoto lpění oprostí a povznese. No co? Tak jsem udělala chybu, ale vezmu si z ní poučení. A že jsem to či ono nevěděla.... no ale právě teď jsem o to chytřejší .......

Není tady

#568 31. 8. 2012 6:59

Sindy
♥♥-----

pomněnka napsal(a):

..... poznání, že nebyl takovej blb, jak si o sobě myslel ....

Já ti nevím proč je to pro lidi tak důležité. Bojí se, že jsou hloupí, nebo že si o nich ti druzí myslí, že jsou hloupí? Si naopak myslím, že připuštění si toho faktu, že jsem někdy blbá, omylná a chybující je to co tě od tohoto lpění oprostí a povznese. No co? Tak jsem udělala chybu, ale vezmu si z ní poučení. A že jsem to či ono nevěděla.... no ale právě teď jsem o to chytřejší .......

Blb se vyznačuje omezenými rozlišovacími schopnostmi, což ho vede k tomu, že situace nevyhodnocuje rozumově, ale pocitově. V nejvyšším stupni blbství - to znamená při absenci rozlišovacích schopností - blb už ani nepozná, že je blb.

Proto je velice důležité dojít k poznání, že blb nejsem, z čehož logicky vyplývá, že rozlišovací schopnosti mám.

Upravil(a) Sindy (31. 8. 2012 9:06)

Není tady

#569 31. 8. 2012 10:29

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Zase na druhou stranu určitou přiměřenou dávku blbství je dlužno si péodržet, protože pocitový rozlišení je jednak stejně důležitý, jako racionální a druhak postihuje jiný spektrum smile

Bane, Pom, ono šlo o interní pocit "jsem neschopná, všechno zkazím, každýho zničím" no a uznej, to fakt není nic, co by si člověk měl pěstovat!

Není tady

#570 31. 8. 2012 13:29

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-

Víš Sindy, to, že nejsem blb každý vyrovnaný člověk to o sobě moc dobře ví a nepotřebuje si to dokazovat přes druhé. Blb to o sobě neví a taky se tak chová lol Sem tady psala spíš o lidech, kteří si to pořád potřebují dokazovat, nepřipustí si svou omylnost a pokud se stane chyba, tak stoprocentně za to může někdo jiný atp.... prostě musí být za každou cenu dokonalí v očích těch druhých a to je pro ně to nejdůležitější.

Lupi, jasně... to není o co stát... já zas popisovala ten druhý extrém.

Ale to už jsme trochu odbočily vissla

Není tady

#571 31. 8. 2012 18:32

Sindy
♥♥-----

Zase na druhou stranu určitou přiměřenou dávku blbství je dlužno si péodržet, protože pocitový rozlišení je jednak stejně důležitý, jako racionální a druhak postihuje jiný spektrum smile

Postupně, vlku, postupně ... nemůžu do všeho vlítnout tak naráz. Prozatím jsem ráda, že mi rozlišovací schopnosti opět naskočily, ale tak dobré to zas není, abych poznala, jaká dávka blbství je pro mě přiměřená dumbomlol

Není tady

#572 31. 8. 2012 18:34

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

jéééé, výborné téma. Blbství. Dnes jsem dělala toho aktivního blbce, co je horší než třídní nepřítel, a mám oprávněně dojem, že všem lezu na nervy. Chi.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#573 31. 8. 2012 18:40

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Přiměřená dávka blbství http://www.sirmi.ic.cz/smajl/96.gif
Jojo, důležitá to věc!

Není tady

#574 31. 8. 2012 18:43

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Sindy napsal(a):

Postupně, vlku, postupně ... nemůžu do všeho vlítnout tak naráz. Prozatím jsem ráda, že mi rozlišovací schopnosti opět naskočily, ale tak dobré to zas není, abych poznala, jaká dávka blbství je pro mě přiměřená dumbomlol

Přiměřená dávka blbství je ta, co zrovna je. Je odvislá od osoby a času. Stejně jako nezachytíš unikající okamžik, nezachytíš přiměřenou dávku blbství, už už po ní saháš - a změnila se ti před očima. wink

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#575 31. 8. 2012 18:49

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

http://www.depo2012.cz/images/smilies/rofl.gifhttp://www.depo2012.cz/images/smilies/rofl.gif

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí