|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Selima napsal(a):
A náhodou mne sa páči odpustenie podľa islamskej šaríje: ak niekto dostane trest smrti za znásilnenie, zmrzačenie alebo zabitie, obeť - prípadne pozostalí - ho môžu omilostiť.
![]()
Nie prezident v rauši, nie niekto nezúčastnený, ale obeť prípadne jej príbuzní.
Tak to je modřejší než naše prezidentské milosti 
Není tady

Vějířovka napsal(a):
KALIK napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Květoslav Minařík žil velmi tvrdý vnější život a přesto realizoval. V té celé mystické cestě je smrt ega podmínkou.
A já mluvil o Minaříkovi? Nicméně smrt ega znamená se opravdu zabít a do toho já nejdu
Jsme na tomhle světě právě z nějakého důvodu a k tomuto životu ego potřebujeme.
To je ovšem velký omyl, že umřeš se smrtí ega, to si můžeš myslet jen tehdy, když se za ego považuješ. Marek to napsal s tím květem bezvadně. Květ není ten strom. Květ po určité době odpadne, je součástí stromu jen po určitou dobu vývoje.
Právě tak ego nejsi ty.
Třeba nudle z nosu, po určitou dobu patří k tvému hmotnému tělu, ale nejsi to ty. Po určité době je pryč a ty zůstáváš.
Jinak k tomu Minaříkovi - tys sice o něm nemluvil, ale psal jsi, že mudrci kdesi mají jiné podmínky pro duchovní práci, než člověk třeba v Americe, a já jsem připomněla našeho mystika, který měl podmínky hodně nepříznivé a přesto meditoval - takže vymlouvat se na špatné podmínky asi není správné.
Strom je VIAC ako len kvet. Ale tváriť sa, že ten kvet nie je môj a že mi priletel od suseda... A mmch, pokiaľ viem, kým strom žije, kvet sa stále obnovuje...
Takže je asi ťažké tváriť sa, že ten výrastok tam vôbec nemám...
Není tady
Vějířovka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Ten film jsem viděla několikrát. Je to úplně o něčem jiném, než o čem se mluví při duchovní cestě.
Pro tebe jistě.
Pro mne ne.
Tomu věřím.
Vějířovko,
vtip je v tom, že ty potřebuješ nějakého realizovaného, který "praktikuje duchovní cestu"
Já ne.
Proto ty ani nemůžeš vidět to, co vidím já.
Taky to nemůžeš ani nijak hodnotit.
Výraz PRAKTIKUJE mi evokuuje leccos.
Podle mého názoru je na duchovní cestě naprosto KAŽDÝ člověk a to i ten největší tupoun, který nic necítí a nechápe. Protože jiná cesta ani není.
Podle mých zkušeností má naprosto každý duchovní učitel své limity a své stíny. Pokud si je jich vědom, je takový člověk naprostým požehnáním pro každého, kdo se od něj chce učit.
Pokud si jich vědom není, je to přesně naopak.
Pokud by mi někdo řekl, že PRAKTIKUJE DUCHOVNÍ CESTU, tak bych se mu nejspíš obloukem vyhnula.
Není tady

Pandorraa napsal(a):
Selima napsal(a):
A ja by som nedávala rovnítko ani len medzi vytučnené. Kresťania nie sú len katolíci, vďakaBohu.
Aj oveľa sympatickejšie menšie denominácie a cirkvi. Počujte, nie ste vy tu všetko / nie sme my tu všekto kresťanky.katolíčky?
Priznajte sa, ktorá ste pokrstená...
Tak o tom, Seli, žádná, že křesťan nerovná se katolík
A přiznávám se bez mučení, že pokřtěná jsem. Bylo mi jen pár hodin a bránit jsem se nemohla, matka mne dala pokřtít hned po narození v nemocniční kapli.
V nazírání na náboženství mi udělaly jasno cca v mých čtyřech letech obě baničky - jedna katolička, druhá evangelička, když se neskutečně uprostřed lesa, kterým se mnou jedna šla do kostela, ta druhá nás na kole dostihla, aby mne "vyrvala ze spárů, té bezbožnice"nade mnou neskutečně pohádaly.
Dodnes si pamatuji na to neřešitelní dilema, které z nich fandit: jednu jsem milovala, na kostel té druhé jsem byla děsně zvědavá.
Vlastně ony do mne vložily děsnej blokA to by jeden řekl, že náboženství je bezpečná věc
Taky jsem pokřtěná,ale kdyby tu byla jen katolická církev,nevím,jestli by k tomu došlo 
Není tady

Johana50 napsal(a):
Koukám, že se duchovní příjemně probudilo z norování a je tu velmi zajímavé téma.
Co se týká toho jak vypadá člověk a jeho fyzicko-duchovní přebývání na této zemi, mě byly nejbližší pro pochopení knihy E. Tooleho Moc přítomného okamžiku a Nová Země.
Srozumitelný výklad co je Ego- mysl- emocionální tělo a jak fungují. Ego je jednoduše popsáno jako míra ztotožnění se s okolním materiálním světem a rolemi , které v něm zaujímáme. Čím víc sám sebe člověk ztotožňuje například se svou kariérou já jsem matka, já jsem učitel/ka nebo já žiju v dobré čtvrti, s tím co vlastní a podobně... tím větší je jeho Ego. Zkušenostmi a postupným zbavováním se iluzí v průběhu životů se ego zmenšuje ve prospěch zvyšující schopnosti milovat a propojit se s celým stvořením. V konečné fázi pak většinou zůstane jen nějaký pozůstatek z Ega, který je schopen udržet nás v hrubohmotných vibracích. U osvícených to může být třeba jen ta poslední malá ,neškodná touha po obdivu nebo nějaká drobná "neřest".
To je moje ryze osobní představa o tom jak to funguje, která je mi názorově i osobně prožitou zkušenotí blízká.
Na druhou stranu jsem četla i knihy (např. Poselství z Prahy) , které je připisováno O. Stolařovi, jednomu z velkých mystických učitelů ještě z dob totalitních. V této knize je návod , tak zvaná "cesta mystická, tzv. mystická smrt" jak se zbavit ega, tento praktický, podrobný návod jak se stát mystikem mi velmi připomínal zasvěcovací rituály z dob starého Egypta, tak jak je vybraní kněží podstupovali v pyramidách. Ovšem tehdy i z rizikem fyzické smrti nedokonale připravených adeptů.
Na tenhle zůsob nějak ucelený názor nemám. Nebylo to nic jednoduchého , jak si matně vzpomínám. ( je to už delší dobu, co jsem knihu měla v ruce). Samozřejmě je to cesta jen pro někoho , stejně tak jako ve starověku.
Když zemřeš, než zemřeš, tak nezemřeš, až zemřeš... (Mne to pripomína hermetizmus, slobodomurárov - a asi aj ten Egypt...).
Upravil(a) Selima (2. 5. 2012 22:42)
Není tady

Vějířovka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
pomněnka napsal(a):
Morální zásady, které jsou předepsány http://www.postsmile.net/img/20/2007.gif to miluju, když někdo něco předepisuje.
Moc krásně to říká Hugo Háss v "Mravnost nade vše". Ten jeho závěrečný proslov nad vlastní sochou si nikdy nenechám ujít
A to ten film natočili už za první republiky! Halt někomu to ne a nedojde
Film "Mravnost nade vše" není o mravnosti, ale o parodii mravnosti. Mravnost, jak jí vidí jógíni a ostatní mystici je vnitřní rozhodnutí, které dělám po zralé úvaze, sama pro sebe. Ne abych hodnotila jiné, říkala jim, co mají dělat atd.
Je to rozhodnutí, o kterém nemusí nikdo vědět (a možná, že by ani neměl vědět). Nedělám to pro vnější svět.
Takže odvolávat se na tento film je úplně mimo mísu.
Práve preto podľa mňa nemôžu existovať nejaké uzákonené "morálne zásady"! lebo sú to skôr ad hoc rozhodnutia, ktoré som nútená/ý robiť každý deň nanovo. Nezabiť je jasné, ale eutanázia smrteľne chorého a trpiaceho človeka, ktorý túži zomrieť, ale sám to nezvláda je ČO? A kde je v tej cvhíli morálna zásada NEZABIJEŠ ? V (_._) ...
Není tady

Nevím,Selimo,jestli jsou tu samé pokřtěné,ale vypadá to,že drtivá většina nastoupila k východnímu učení 
Není tady

majkafa napsal(a):
Ja som pokrstená, to je jasné.
Ale moje deti ani vnuk nie sú.
Aj ja... a som lenivá ísť sa nechať vyškrtnúť na fare, takže tí zapráskaní čiernokňažníci dostávajú percentá z MOJICH DANÍ... a nikto nevie, čo s nimi robia. Vraj ani nevedia, čo všetko je ich majetok... Kua, teraz trieska moje ego o to ich!!!
Tak, kto ešte?
Není tady

Ziki napsal(a):
Nevím,Selimo,jestli jsou tu samé pokřtěné,ale vypadá to,že drtivá většina nastoupila k východnímu učení
Ale percentá z daní - aspoň na Slovensku - idú katolíkom... Ja som aspoň podpísala petíciu za registráciu Bahájov, aj keď sa s nimi nemôžem stotožniť - kvôli reinkarnácii. Vlastne všade mám niečo, kvôli čomu nemôžem
Najbližší sú mi súfijci... pocitovo a emocionálne. Aj Ego by možno vydržalo, ale logisticky je to asi nereálne. 
Není tady

Mňa vyliečili nadobro v katolíckom kostole, ešte v detstve, ani neviem čím... Neznášam pach kadidla (na rozdiel od šalvie), tmu a prach, falošné tóny doslova aj obrazne - a toho všetkého som zažila v kostoloch dosť. Ľutujem, že stará mama (údajne kresťanská mystička) ma stihla dovliecť do kostola, ba aj pokrstiť, stihla ma ako cca 9-ročnú drhnúť ryžákom kvôli "čsiteniu hriechov tela", ale ostatného veľa nestihla... Mmch, z oboch jej synov sú ateisti-fundamentalisti
- asi aj to o niečom svedčí...
Není tady

Ale aby som nikomu nekrivdila - zažila som aj niekoľkých rozumných kresťanov (možno nejakého katolíka
) a románskych kosotloch - a niekoľkých gotických - mám pravidelne zimomriavky a tarnscendentálne zážitky. Ale blok je silnejší kao akékoľvek iné pnutie. (Hoci kresťanský mysticizmus je zaujímavý, vo otm žádná...).
Není tady

Selima napsal(a):
Mňa vyliečili nadobro v katolíckom kostole, ešte v detstve, ani neviem čím... Neznášam pach kadidla (na rozdiel od šalvie), tmu a prach, falošné tóny doslova aj obrazne - a toho všetkého som zažila v kostoloch dosť. Ľutujem, že stará mama (údajne kresťanská mystička) ma stihla dovliecť do kostola, ba aj pokrstiť, stihla ma ako cca 9-ročnú drhnúť ryžákom kvôli "čsiteniu hriechov tela", ale ostatného veľa nestihla... Mmch, z oboch jej synov sú ateisti-fundamentalisti
![]()
Jak říkám,jsem dobrovolně pokřtěná,ale ne zásluhou katolíků,naštěstí jsou tu i jiné větve 
Není tady
Jen tak na okraj - náš taiči učitel byl v Číně, zasvěcovali je tam do nějakýho vyššího levlu, bo co....v rámci toho měli výlet za nějakým mudrcem, vysoko do hor - poustevničí tam v jeskyni. Nějakej věhlasnej, chodí se k němu procesím. A ten že bojovníkům taiči kladl na srdce, že dnešní doba se diametrálně liší ode všeho, co jsme zažili, protože dnes není učitelů a žáků - je učitelem a žákem každý každému.
Hezký, ne? Jako by byl u nás v čechách v kuchyni 

Není tady

Ziki napsal(a):
Selima napsal(a):
![]()
Jak říkám,jsem dobrovolně pokřtěná,ale ne zásluhou katolíků,naštěstí jsou tu i jiné větve
A uznávajú reinkarnáciu...?
Není tady

Taky se říká:Když je žák připraven,učitel se objeví.
Není tady

Selima napsal(a):
Ziki napsal(a):
Selima napsal(a):
![]()
A uznávajú reinkarnáciu...?
Ne,reinkarnaci ne.
Není tady

Ad taiči: spomenula som si na jedného guru, ktorý ma minul... Chvíľočku im chodila na taiči a tam občas na víkendy hcodil nejaký veľmajster Číňan, v lete robil sústredenia, workshopy... A zdesenie anstalo, keď sa zrazu, z ničoho nič, ani nie 40-ročný, zabil v aute...
Ale možno sa len práve rozpustilo jeho ego a on stratil dôvod existovať v hmote. Asi sa mali skôr radovať... zaňho.
A odpusťte mi
, nejako som sa nechala uniesť...
Není tady

Selima napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Moc krásně to říká Hugo Háss v "Mravnost nade vše". Ten jeho závěrečný proslov nad vlastní sochou si nikdy nenechám ujít
A to ten film natočili už za první republiky! Halt někomu to ne a nedojde
Film "Mravnost nade vše" není o mravnosti, ale o parodii mravnosti. Mravnost, jak jí vidí jógíni a ostatní mystici je vnitřní rozhodnutí, které dělám po zralé úvaze, sama pro sebe. Ne abych hodnotila jiné, říkala jim, co mají dělat atd.
Je to rozhodnutí, o kterém nemusí nikdo vědět (a možná, že by ani neměl vědět). Nedělám to pro vnější svět.
Takže odvolávat se na tento film je úplně mimo mísu.Práve preto podľa mňa nemôžu existovať nejaké uzákonené "morálne zásady"! lebo sú to skôr ad hoc rozhodnutia, ktoré som nútená/ý robiť každý deň nanovo. Nezabiť je jasné, ale eutanázia smrteľne chorého a trpiaceho človeka, ktorý túži zomrieť, ale sám to nezvláda je ČO? A kde je v tej cvhíli morálna zásada NEZABIJEŠ ? V (_._) ...
O žádných uzákoněných morálních zásadách jsem nemluvila. Psala jsem v podstatě, že ti, kteří šli duchovní cestou, a je to jedno, z kterého duchovního směru jsou, upřímně radí lidem, kteří touto cestou chtějí jít, že je důležité a neopomenutelné dodržovat morální zásady. Říkají, že pokud by tak nečinili, mohou si těžce ublížit, až k úplnému zničení. Ale pokud toho nechtějí dbát, tak se svobodně mohou stavět třeba na hlavu a odstrkovat se ušima. Nikdo je nekontroluje, nikdo nemá zájem se o ně starat, každému je to zcela ukradené, co dělají, je to jejich ryze soukromá vnitřní věc a jejich svobodné rozhodnutí. Každý se stará sám o sebe a ne o ty druhé.
Uzákoněné morální zásady může mít třeba katolická církev, ta je ale mimo oblast mého zájmu.
Upravil(a) Vějířovka (3. 5. 2012 6:06)
Není tady

Pandorraa napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Pro tebe jistě.
Pro mne ne.
Tomu věřím.Vějířovko,
vtip je v tom, že ty potřebuješ nějakého realizovaného, který "praktikuje duchovní cestu"
Já ne.
Taky to nemůžeš ani nijak hodnotit.Výraz PRAKTIKUJE mi evokuuje leccos.
Podle mého názoru je na duchovní cestě naprosto KAŽDÝ člověk a to i ten největší tupoun, který nic necítí a nechápe. Protože jiná cesta ani není.
Podle mých zkušeností má naprosto každý duchovní učitel své limity a své stíny. Pokud si je jich vědom, je takový člověk naprostým požehnáním pro každého, kdo se od něj chce učit.
Pokud by mi někdo řekl, že PRAKTIKUJE DUCHOVNÍ CESTU, tak bych se mu nejspíš obloukem vyhnula.
Já hledám poučení všude, ale samozřejmě mě především zajímají názory těch zkušených v tomto oboru, protože předpokládám, že mi řeknou něco, co ten, kdo není zkušený, ani netuší.
Jinak o to, co ty vidíš nebo čemu se obloukem vyhýbáš, se nezajímám, takže se ani nezdržují tím, abych to hodnotila, to by byl pro mě ztracený čas.
Není tady

Pandorraa napsal(a):
lupina montana napsal(a):
dnes není učitelů a žáků - je učitelem a žákem každý každému.
To je opravdu líbivý slogan, ale pokud bych třeba potřebovala vyřešit nějaký problém z funkcí komplexní proměnné, šla bych za matematikem, který se tímto oborem zabývá, Mohla bych se sice ptát náhodných kolemjdoucích, ale pravděpodobně bych se dlouho nic nedozvěděla. Leda, že první bezdomovec by byl zrovna matematik.
Není tady

Selima napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
KALIK napsal(a):
A já mluvil o Minaříkovi? Nicméně smrt ega znamená se opravdu zabít a do toho já nejduJsme na tomhle světě právě z nějakého důvodu a k tomuto životu ego potřebujeme.
To je ovšem velký omyl, že umřeš se smrtí ega, to si můžeš myslet jen tehdy, když se za ego považuješ. Marek to napsal s tím květem bezvadně. Květ není ten strom. Květ po určité době odpadne, je součástí stromu jen po určitou dobu vývoje.
Právě tak ego nejsi ty.
Třeba nudle z nosu, po určitou dobu patří k tvému hmotnému tělu, ale nejsi to ty. Po určité době je pryč a ty zůstáváš.
Jinak k tomu Minaříkovi - tys sice o něm nemluvil, ale psal jsi, že mudrci kdesi mají jiné podmínky pro duchovní práci, než člověk třeba v Americe, a já jsem připomněla našeho mystika, který měl podmínky hodně nepříznivé a přesto meditoval - takže vymlouvat se na špatné podmínky asi není správné.Strom je VIAC ako len kvet. Ale tváriť sa, že ten kvet nie je môj a že mi priletel od suseda... A mmch, pokiaľ viem, kým strom žije, kvet sa stále obnovuje...
Takže je asi ťažké tváriť sa, že ten výrastok tam vôbec nemám...
Takže znovu: neříkala jsem, že květ nepatří ke stromu a že přiletěl od souseda, ale:
"Květ po určité době odpadne, je součástí stromu jen po určitou dobu vývoje."
Květ je součástí stromu jen po určitou dobu, když odpadne, strom existuje dál, právě tak člověk, bereme-li ho v celé komplexnosti, po smrti Ega (nižší osobnosti) existuje dál.
Není tady
Vějířovka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
[/b]
Tomu věřím.Vějířovko,
Já ne.
Pokud by mi někdo řekl, že PRAKTIKUJE DUCHOVNÍ CESTU, tak bych se mu nejspíš obloukem vyhnula.Já hledám poučení všude, ale samozřejmě mě především zajímají názory těch zkušených v tomto oboru, protože předpokládám, že mi řeknou něco, co ten, kdo není zkušený, ani netuší.
Jinak o to, co ty vidíš nebo čemu se obloukem vyhýbáš, se nezajímám, takže se ani nezdržují tím, abych to hodnotila, to by byl pro mě ztracený čas.
to sice ano, ovšem už jsem se nesčetněkrát setkala s tím, že autorita řekla něco, co s dotyčným nesouznělo, naopak bylo pro něj špatné/chybné. Ovšem on se toho držel - neb to řekla autorita.
Není tady

agewa napsal(a):
Vějířovka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Vějířovko,
Já ne.
Pokud by mi někdo řekl, že PRAKTIKUJE DUCHOVNÍ CESTU, tak bych se mu nejspíš obloukem vyhnula.Já hledám poučení všude, ale samozřejmě mě především zajímají názory těch zkušených v tomto oboru, protože předpokládám, že mi řeknou něco, co ten, kdo není zkušený, ani netuší.
Jinak o to, co ty vidíš nebo čemu se obloukem vyhýbáš, se nezajímám, takže se ani nezdržují tím, abych to hodnotila, to by byl pro mě ztracený čas.to sice ano, ovšem už jsem se nesčetněkrát setkala s tím, že autorita řekla něco, co s dotyčným nesouznělo, naopak bylo pro něj špatné/chybné. Ovšem on se toho držel - neb to řekla autorita.
To je věc každého jednotlivce. Není dobré bezmezně věřit, každý jsme dostali přidělen rozum, tak holt je třeba uvažovat a prověřovat.
Není tady
Vějířovka napsal(a):
Já hledám poučení všude, ale samozřejmě mě především zajímají názory těch zkušených v tomto oboru, protože předpokládám, že mi řeknou něco, co ten, kdo není zkušený, ani netuší.
- Nebo tě také mohou úplně svést z tvé cesty na tu svoji, která pro tebe nemusí být ta správná, nemusí být dokonce správná ani pro ně samotné...
- Tak to se mi ulevilo 
Není tady