29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Pořád se setkávám s různými názory na odpuštění....
Lidé ho pojímají různě a vůbec jim nevadí, nebo nedochází, já nevím, jak moc jejich vnímání této kvality, ovlivňuje jejich životy...
Co si myslíte o odpuštění?
Jak ho vnímáte?
Není tady
No....když se povede, tak je to jako když se ti povede rozvázat zašmodrchaný uzel
Člověku se uleví, svalstvo tak nějak povolí v tenzi šutr v žaludku se rozpustí.....
Energie teče a ježaté se uhladí a podle toho poznám, jestli se povedlo
Není tady
Odpuštění je tvrdá disciplína.
A spíše člověk odpustí jiným než sobě , jak je ochočený...
Není tady
Myslím si, že schopnost odpouštět souvisí s pokorou.
O odpuštění vím to,že je to jeden z pilířů křesťanské víry. A taky že se člověku uleví od užírání se a zahořklosti a dá sílu jít zas dál
Není tady
já bych sem netahala žádnou církev.
Odpusteni je v podstate vypusteni horkosti zpusobene nejakym prikorim a podobnymi sajrajty zahlcujicimi mysl, tzn. ze nejpozdeji ve fazi, kdy vznika pretlak, je nutne je odpustit, aby mysl mohla byt uvolnena a pripravena tak k napusteni pozitivy, kterych neni nikdy dost, a ktere tim padem pretlak zpusobit nemohou.
Není tady
Odpuštění...vnímám jako oproštění od utrpení..
Je to jedna z nejtěžších výzev v životě....souhlasím s tím,že úplně nejtěžší je odpustit sama sobě..
Makám na tom,ale furt se to vrací....
Není tady
Odpusteni je tezke. Casem jsem se s tim naucila bojovat. Ted mam pocit, ze odpoustet nemusim protoze neni co a komu. Naucila jsem se vetilovat zlobu hned na miste, rovnez vyjadrit negativni pocity z druheho c loveka ihned. Tim v sobe nic nedusim a pretlak a zloba se ventiluji bez "skladovani"
O odpusteni sama sobe.... ja jsem vlastne nikdy nepochopila, co by mel clovek sam sobe odpoustet? Za prostredi a rodinu do ktere se narodil vlastne nemuze, kdyz doresi karmu s urcitym clovekem uz nema potrebu s nim hovorit ani ho videt bez jakehokoliv pocitu zloby (zhruba pred rokem jsem si s tim prosla s vlastni matkou, nejsme v zadnem kontaktu, absolutne mi to nechybi, necitim zadne city a pocity ale vzpominam na ni v miru a bez zloby ) . Za ostatni veci ktere se v zivote staly jen dekuji a kdybych mela zit znovu, urcite bych je chtela taky prozit znovu, mozna jenom o hodne driv nez se stalo.
P.S. Pan, tvoje posledni rada me nezkutecne osvobodila. Uprimne dik.
Není tady
Od-pusť mi, od-pusť mu/jí, od-pusť sobě…. To je takové „pusť to“, „nedrž to“. Odpuštění je zbavení se jistého blbého pocitu. Ten vznikl jako následek porušení nějakého pravidla, překročení nějakého zákona, tabu….nebo nesplnění očekávání….ať už porušil, překročil,nesplnil…někdo druhý nebo člověk sám. Odpuštění předchází nějaká „vina“. Když se pokusíme sledovat „vinu“, dojdeme ke stanovení právě těch pravidel, mantinelů, zákonů. Ty jsou buď vyšší – Boží nebo světské – stanovené lidmi. Ty, co jsou Boží – tam je asi celkem jedno, jestli odpouštíme nebo ne, protože to přísluší Jemu. Nebo přírodě, jak kdo chce. Ty, co jsou světské, jsou k přezkoumání na základě vlastního svědomí. Člověk, který své svědomí používá, stejně většinu světských pravidel nepotřebuje, ba naopak, jsou mu mnohdy na obtíž. Pandora se zabývá vztahy, spec. chlácholení ženských zklamaných nevěrou, tak předpokládám, že se na to odpuštění ptá taky v tom kontextu, dám teda příklad – když se věrnost nebude pokládat za pravidlo Boží – ((jakože jím opravdu není – monogamii, ze které se vyklubalo ono jeden muž jedna žena spolu navždy – tedy věrnost a běda ji porušit, ustanovili židé v Mohuči před 1000 lety (?? kdyžtak mě oprav) pro židy žijící v Evropě a to jakože na zkoušku na 1000 let. (Nevíte někdo, proč to převzali aj všeci ostatní? Kurňa, nevypršelo to už?!? )) - tak nevznikne ani problém porušení nějakého zákona, způsobení špatnosti a zrady a nedostaví se zklamání a blbý pocit a potřeba něco ne/odpouštět. Předtím ti lidi tak úzkostliví asi nebyli v té otázce partnerské věry/nevěry. Však po celou historii se potvrzuje, jak chlapi jsou polygamní a ženy polyandrické. Vyjma teda toho období akutní zamilovanosti a erotické fascinace partnerem. Takže – nebudeme-li manželskou nevěru považovat za překročení nějakého Vyššího pravidla, nedostaví se vina partnerova ni blbý pocit zklamání partnerky a není co odpouštět
A takhle to jde udělat i s mnoha jinými „vinami“. Rozpouštění paradigmat je velké dobrodružství
Není tady
majkafa napsal(a):
Ziki psala o víře. Ne o církvi.
Není tady
Když miluji, není co odpouštět.
Maximálně opravdu jenom sobě, že jsem něco neunesla.
Odpustit svému egouškovi, když mi našeptává, co ten druhý si KE MNĚ dovolil!
A není to proto, že jsem mu to "dovolila" já? Že jsem sobě "dovolila", aby mě to zasáhlo?
haiel napsal(a):
majkafa napsal(a):
Nažďár, Draku! No, tohle bych církvi křesťanské ale připsala k dobru - odpuštění jako institut
Přidělení odpuštění zástupcem vyšší moci. Mně to přijde hodně přínosný, protože odpustit si naše viny, ať už imaginární nebo ne, to je hodně vyšší dívčí. Takovej oslí můstek i kdyby to bylo jen pár růženců se mi zdá užitečnej.
Není tady
Mjako, když miluješ, není co řešit
Není tady
lupina montana napsal(a):
.....
Nažďár, Draku!No, tohle bych církvi křesťanské ale připsala k dobru - odpuštění jako institut
Přidělení odpuštění zástupcem vyšší moci. Mně to přijde hodně přínosný, protože odpustit si naše viny, ať už imaginární nebo ne, to je hodně vyšší dívčí. Takovej oslí můstek i kdyby to bylo jen pár růženců se mi zdá užitečnej.
Hoj, Vlku Ty máš pravdu - zástupcem vyšší moci - jako nástroj přesvědčení o tom, že odpuštění je nejen možné, ale i žádoucí a že z toho ve finále může člověk i mít radost. Opora ve víře, když se člověk necítí dost silný.... jo, je to tak
Od toho by duchovní měli být.
Upravil(a) haiel (25. 4. 2012 23:20)
Není tady
haiel napsal(a):
.....
Nažďár, Draku!No, tohle bych církvi křesťanské ale připsala k dobru - odpuštění jako institut
Hoj, Vlku
Ty máš pravdu - zástupcem vyšší moci - jako nástroj přesvědčení o tom, že odpuštění je nejen možné, ale i žádoucí a že z toho ve finále může člověk i mít radost. Opora ve víře, když se člověk necítí dost silný.... jo, je to tak
Od toho by duchovní měli být.
No jo zvířata...ale,jak to má udělat bezvěrec,kterej k tomu tak nějak nebyl vychovanej a moc tomu nerozumí...a navíc je naježenej na ty pindy o Bohu...nicméně by vlastně nějakou víru,naději potřeboval?....Von to má chudák těžší,když teda nechce přehrávat...
Není tady
Takovýmu nezbývá, než vychodit tu vyšší dívčí Jéžiš....víš, jak já jim to někdy závidím? Těm, co choděj do zpovědnice?
Není tady
Jo a to i v případě, že nějakou tu víru by jedna měla - ale nemá tu zpovědnici.
A teď si vem, jak to maj machometáni respektive machometánky: zpovědnice nikde, ženská varianta Boží moci taky nikde......
Není tady
Jo a to i v případě, že nějakou tu víru by jedna měla - ale nemá tu zpovědnici.
A teď si vem, jak to maj machometánirespektive machometánky: zpovědnice nikde, ženská varianta Boží moci taky nikde......
Jenže to maj od mládí nabušený...
Není tady
majkafa napsal(a):
Myslím, že Ziki nemluvila o církvi, ale o křestanské víře jako takové. A ta je naprosto vyjímečná právě tím, že přinesla odpuštění. Pokud vím, žádná jiná víra ho neobsahuje.
Není tady
Dita.L napsal(a):
Odpusteni je tezke. Casem jsem se s tim naucila bojovat. Ted mam pocit, ze odpoustet nemusim protoze neni co a komu. Naucila jsem se vetilovat zlobu hned na miste, rovnez vyjadrit negativni pocity z druheho c loveka ihned. Tim v sobe nic nedusim a pretlak a zloba se ventiluji bez "skladovani"
O odpusteni sama sobe.... ja jsem vlastne nikdy nepochopila, co by mel clovek sam sobe odpoustet? Za prostredi a rodinu do ktere se narodil vlastne nemuze, kdyz doresi karmu s urcitym clovekem uz nema potrebu s nim hovorit ani ho videt bez jakehokoliv pocitu zloby (zhruba pred rokem jsem si s tim prosla s vlastni matkou, nejsme v zadnem kontaktu, absolutne mi to nechybi, necitim zadne city a pocity ale vzpominam na ni v miru a bez zloby ) . Za ostatni veci ktere se v zivote staly jen dekuji a kdybych mela zit znovu, urcite bych je chtela taky prozit znovu, mozna jenom o hodne driv nez se stalo.
P.S. Pan, tvoje posledni rada me nezkutecne osvobodila.Uprimne dik.
Ano, když s tím chvíli pracuješ, zjistíš, že není co a komu odpouštět
Já - My - Oni = jedno jest
Prostředí a rodinu si vlastně sama vybíráš, protože přesně tak to potřebuješ pro svůj další růst.
Rada? Už nevím, ale to není důležité, důležité je, že ti to pomohlo. Děkuji.
Není tady
Héééé
haiel napsal(a):
Od-pusť mi, od-pusť mu/jí, od-pusť sobě…. To je takové „pusť to“, „nedrž to“. Odpuštění je zbavení se jistého blbého pocitu. Ten vznikl jako následek porušení nějakého pravidla, překročení nějakého zákona, tabu….nebo nesplnění očekávání….ať už porušil, překročil,nesplnil…někdo druhý nebo člověk sám. Odpuštění předchází nějaká „vina“. Když se pokusíme sledovat „vinu“, dojdeme ke stanovení právě těch pravidel, mantinelů, zákonů. Ty jsou buď vyšší – Boží nebo světské – stanovené lidmi. Ty, co jsou Boží – tam je asi celkem jedno, jestli odpouštíme nebo ne, protože to přísluší Jemu. Nebo přírodě, jak kdo chce. Ty, co jsou světské, jsou k přezkoumání na základě vlastního svědomí. Člověk, který své svědomí používá, stejně většinu světských pravidel nepotřebuje, ba naopak, jsou mu mnohdy na obtíž. Pandora se zabývá vztahy, spec. chlácholení ženských zklamaných nevěrou, tak předpokládám, že se na to odpuštění ptá taky v tom kontextu, dám teda příklad – když se věrnost nebude pokládat za pravidlo Boží – ((jakože jím opravdu není – monogamii, ze které se vyklubalo ono jeden muž jedna žena spolu navždy – tedy věrnost a běda ji porušit, ustanovili židé v Mohuči před 1000 lety (?? kdyžtak mě oprav) pro židy žijící v Evropě a to jakože na zkoušku na 1000 let. (Nevíte někdo, proč to převzali aj všeci ostatní? Kurňa, nevypršelo to už?!?
)) - tak nevznikne ani problém porušení nějakého zákona, způsobení špatnosti a zrady a nedostaví se zklamání a blbý pocit a potřeba něco ne/odpouštět. Předtím ti lidi tak úzkostliví asi nebyli v té otázce partnerské věry/nevěry. Však po celou historii se potvrzuje, jak chlapi jsou polygamní a ženy polyandrické. Vyjma teda toho období akutní zamilovanosti a erotické fascinace partnerem. Takže – nebudeme-li manželskou nevěru považovat za překročení nějakého Vyššího pravidla, nedostaví se vina partnerova ni blbý pocit zklamání partnerky a není co odpouštět
A takhle to jde udělat i s mnoha jinými „vinami“. Rozpouštění paradigmat je velké dobrodružství
Hééézkýýýý :
Chvíli jsem sice přemýšlela nad tím "chlácholením", ale nakonec proč ne. Áno aj
Tvůj exelentní příspěvek sice rozběsní některé strážce pseudomorálky, ale ti, kteří už dávno pochopili, že skutečná morálka a pravidla spolužití nejsou v hlavě, ale v srdci, ti vědí, o čem mluvíš a jistě souhlasí
(Jasně, že to už dávno vypršelo, ale to víš, zvyk je železná košile a klece, do kterých se sami zavřeme svou blbostí, ty se otvárají nejhůř )
Není tady
haiel napsal(a):
majkafa napsal(a):
Nažďár, Draku!
No, tohle bych církvi křesťanské ale připsala k dobru - odpuštění jako institut
Není tady
Prostředí a rodinu si vlastně sama vybíráš, protože přesně tak to potřebuješ pro svůj další růst.
Hezký
Já bych řekla,že s odpouštěním nemám problém u druhých,akorát mám tedy problém odpustit sama sobě - jde to jen na chvilku, ale jsem jak na kolotoči, mám na sebe vztek, který mám chvilku zpracovaný,chvilku ne.
Upravil(a) dusička (26. 4. 2012 10:52)
Není tady
Mjako, když miluješ, není co řešit
To je fakt, problém je, že spousta lidí neví, co láska je a pletou si ji s kde čím.....
A na to by se mi fakt šiknul nějakej fakt, ale fakt dobrej manuál
Jenže instantní návody neexistují....
Není tady