Oznámení

1. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednoduše upéct to nejlahodnější cukroví!

1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je všechny a také tradice s nimi spojené.

#1 23. 4. 2012 14:28

Delahey
♥♥♥♥---

Mezigenerační vztahy.

Zajímalo by mne, jak vnímáte mezigenerační vztahy v současnosti. Proč má tolik starších lidí pocit, že je mladí odpisují, místo aby využili jejich zkušeností? Existuje na našem pracovním trhu diskrimanace z důvodu věku? Setkali jste se osobně s něčím takovým?
Jaký je vztah starší generace k mladší? Existuje něco jako mezigenerační solidarita? .....Díky za případné názory.

Upravil(a) Delahey (23. 4. 2012 14:28)

SKUTEČNOST PŘEDSTIHNE KAŽDOU FANTAZII, PONĚVADŽ FANTAZIE PŘECE JEN MUSÍ POČÍTAT S JAKOUSI PRAVDĚPODOBNOSTÍ.

Mark Twain

Není tady

#2 24. 4. 2012 7:03

Acerka
♥------

Re: Mezigenerační vztahy.

Delahey napsal(a):

Zajímalo by mne, jak vnímáte mezigenerační vztahy v současnosti. Proč má tolik starších lidí pocit, že je mladí odpisují, místo aby využili jejich zkušeností? Existuje na našem pracovním trhu diskrimanace z důvodu věku? Setkali jste se osobně s něčím takovým?
Jaký je vztah starší generace k mladší? Existuje něco jako mezigenerační solidarita? .....Díky za případné názory.

Jak je vnímám? Jako všechno na tomto světě. Že žijeme v době, kdy  část lidstva propadlo konzumnímu žití a pro peníze zapomínají na vztahy k rodičům, prarodičům a dětem. Seniory berou jako přítěž a děti jako nutnost  Ale naštěstí je plno lidí, kteří se seniorum věnují a dávají jim pocit, že nejsou "na odpis", ale naopak jsou oporou rodiny. To jsou zkušenosti z mého okolí.
S diskriminací z důvodu věku jsem se osobně nesetkala.
Vztah seniorů k mladším vnímám jako pozitivní. Ale zase záleží na jedincích .

Není tady

#3 24. 4. 2012 7:39

werena30
♥♥♥♥---

Předpokládám, že je to problém. Osobně jsem se s tím nesetkala, ale rodiče jsou docela ve stresu, aby o práci nepřišli.
Dneska docela dobře seženou místo lidé v důchodu, protože zaměstnavatelé šetří a mohou je spíše zaměstnat na dohodu. Lidé v předdůchodovém věku jsou bohužel riziková skupina, co se zaměstnanosti týče hmm .
Jak se posouvá hranice důchodu, tak vlastně obě generace přicházejí o další aspekt a to je výpomoc v hlídání dětí-vnoučat .
Moji rodiče pracují skoro stejně intenzivně jako já a nemají čas ani energii mi v tomhle ohledu výrazně vypomáhat. V tomto ohledu dostává tradiční rodina opravdu za uši.

Není tady

#4 24. 4. 2012 8:13

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Proč má tolik starších lidí pocit, že je mladí odpisují, místo aby využili jejich zkušeností?
Protože tahle společnost je orientovaná na výkon... takže radši splnit úkol jako první a pak vychytat mouchy, než bejt druhej bez hmyzu http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
Dost mladých "nemá čas" (ale spíš chu a trpělivost) aspoň vyslechnout informace zkušených, protože se jim zdá, že to jsou dávno překonaný věci... když to přeženu, tak "na co umět počítat, když mám kalkulačku?". Ovšem objektivně přiznávám, že naopak někteří z těch starších jsou umanutí na "my to dělali takhle a taky to šlo", což je pak na zabití.
Existuje na našem pracovním trhu diskrimanace z důvodu věku?
Ano.
Setkali jste se osobně s něčím takovým?
Ano.
Jaký je vztah starší generace k mladší?
Asi míň protektorskej, než dřív. Pravděpodobně proto, že šikovný mládě se může vypracovat k místu, který se dřív tak akorát vysedělo v rámci kariérního řádu... takže tolik nefunguje "mlč a šoupej nohama", ale "paní kolegyně, pane kolego". A taky možná proto, že před pár lety dítě na druhým konci republiky bylo rodinná katastrofa - kdežto dneska potomek na druhý straně světa je věc téměř běžná.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#5 24. 4. 2012 11:27

Delahey
♥♥♥♥---

werena30 napsal(a):

Předpokládám, že je to problém. Osobně jsem se s tím nesetkala, ale rodiče jsou docela ve stresu, aby o práci nepřišli.
Dneska docela dobře seženou místo lidé v důchodu, protože zaměstnavatelé šetří a mohou je spíše zaměstnat na dohodu. Lidé v předdůchodovém věku jsou bohužel riziková skupina, co se zaměstnanosti týče hmm .
Jak se posouvá hranice důchodu, tak vlastně obě generace přicházejí o další aspekt a to je výpomoc v hlídání dětí-vnoučat .
Moji rodiče pracují skoro stejně intenzivně jako já a nemají čas ani energii mi v tomhle ohledu výrazně vypomáhat. V tomto ohledu dostává tradiční rodina opravdu za uši.

Myslím,že aspekt, který jsi vypíchla - výpomoc při hlídání dětí, se  dost brzo už stane docela vážným sociologickým problémem.

SKUTEČNOST PŘEDSTIHNE KAŽDOU FANTAZII, PONĚVADŽ FANTAZIE PŘECE JEN MUSÍ POČÍTAT S JAKOUSI PRAVDĚPODOBNOSTÍ.

Mark Twain

Není tady

#6 24. 4. 2012 11:28

Delahey
♥♥♥♥---

helena napsal(a):

Proč má tolik starších lidí pocit, že je mladí odpisují, místo aby využili jejich zkušeností?
Protože tahle společnost je orientovaná na výkon... takže radši splnit úkol jako první a pak vychytat mouchy, než bejt druhej bez hmyzu http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
Dost mladých "nemá čas" (ale spíš chu a trpělivost) aspoň vyslechnout informace zkušených, protože se jim zdá, že to jsou dávno překonaný věci... když to přeženu, tak "na co umět počítat, když mám kalkulačku?". Ovšem objektivně přiznávám, že naopak někteří z těch starších jsou umanutí na "my to dělali takhle a taky to šlo", což je pak na zabití.
Ano.
Ano.
Asi míň protektorskej, než dřív. Pravděpodobně proto, že šikovný mládě se může vypracovat k místu, který se dřív tak akorát vysedělo v rámci kariérního řádu... takže tolik nefunguje "mlč a šoupej nohama", ale "paní kolegyně, pane kolego". A taky možná proto, že před pár lety dítě na druhým konci republiky bylo rodinná katastrofa - kdežto dneska potomek na druhý straně světa je věc téměř běžná.

Diskriminace mladých i "starých"?

Mark Twain

Není tady

#7 24. 4. 2012 15:30

Galja
♥♥-----

Delahey napsal(a):

helena napsal(a):

Ano.
Ano.

Diskriminace mladých i "starých"?

Mysím si, že diskriminace je.
Já jako spolumajitelka firmy dám raději, v konkurzu o místo, přednost paní ve věku cca 50 let. Protože vím, že má zkušenosti v daném oboru, že mi nebude marodit s malými dětmi, že mi neodejde na mateřskou, že má v sobě vypěstovaný pracovní návyk, že ví "že bez práce nejsou koláče". A ví, že má nejen práva, ale i povinnosti.
Je to diskriminace mladých? Nebo jen pohled z druhé strany ?

Teprve ve smrti se hrdina stává vítězem .

Není tady

#8 24. 4. 2012 16:34

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Clovek pres 40 neo 45 let je temer vyrazen z pracovniho trhu. Po padesati nema sanci. Cetla jsem , ze vetsina forem v Nemecku nema zadneho pracovnika nad 40 let.
Me uz 45 bylo a na trhu  jsem odsunuta na vedlejsi kolej. Misto odpovidajici mym schopnostem uz nedostanu.

S hlidanim deti jsem mela prolem i ja i moje matka. Babicky samozrejme pracovaly.  A dedeckove? Kde jsou?

Zajimave je , ze je taky obrovska nezamestnanost mezi mladymi lidmi. To neni mezigeneracni vztah, ale podminky na trhu, ktere musi nekdo vytvaret.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#9 24. 4. 2012 18:46

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Ano, samozřejmě, že člověk po padesátce, či už po čtyřicítce nemá možnost sehnat si práci, tak,jako mladší.
Ale jinak si moc dobře pamatuji, jak za mého mládí v 70. letech minulého století panoval všeobecný odpor k důchodcům a starým lidem. Nebyly sice počítače, nebyl facebook, ale pamatuji se, jak se šířily ústní formou různé "vtípky" o povinné kremaci apod. Jak si tehdejší staří stěžovali, že je mladí nepouštějí sednou v MHD, že jsou drzí, sprostí a pod. Sama jsem toho byla svědkem. Takže si nemyslím, že dnes je to o moc horší. Možná je to i tím, že dřív, když se společnost tolik neměnila, byli staří uctíváni proto, že měli zkušenosti a znalosti, které mladí neměli. ale v dnešní době, kdy jdou technologie tak rychle kupředu, jsou staří spíše v opovržení, protože se v dnešním světě nedokážou tolik orientovat.

Není tady

#10 24. 4. 2012 19:23

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Galja napsal(a):

Mysím si, že diskriminace je.
Já jako spolumajitelka firmy dám raději, v konkurzu o místo, přednost paní ve věku cca 50 let. Protože vím, že má zkušenosti v daném oboru, že mi nebude marodit s malými dětmi, že mi neodejde na mateřskou, že má v sobě vypěstovaný pracovní návyk, že ví "že bez práce nejsou koláče". A ví, že má nejen práva, ale i povinnosti.
Je to diskriminace mladých? Nebo jen pohled z druhé strany ?

No, jsi jedna z mála, která zaměstnává lidi ve středním věku. Většinou všude mají přednost mladí, jen proto, že jsou mladí, ale to přece není zásluha. Myslím, že lidi okolo padesátky jsou dnes docela dobře zdraví, myslí jim to, mají zkušenosti, navíc si práce váží, jsou pořád ochotní a schopní se učit nový věci, proč je téměř většina firem odepisuje? Nechápu.
Přitom dnešní padesátníci musí ještě minimálně 15 let pracovat a pracují rádi. Není pravda, že jsou méně výkonní. Naopak spousta mladých hledá, jak se v práci nepředřít.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#11 24. 4. 2012 19:25

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

No, je to v lidech, spousta mladých se chová ke starším hnusně, ale i starší lidi se leckdy chovají, jako by jejich věk znamenal patent na rozum.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#12 24. 4. 2012 21:07

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

dokud bude morálkou dne netolerance a nesnášenlivost, tak žádné boje s diskriminací nepomůžou. Většině lidí podle mého názoru chybí prachobyčejná slušnost.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#13 24. 4. 2012 21:43

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

Ano, samozřejmě, že člověk po padesátce, či už po čtyřicítce nemá možnost sehnat si práci, tak,jako mladší.
Ale jinak si moc dobře pamatuji, jak za mého mládí v 70. letech minulého století panoval všeobecný odpor k důchodcům a starým lidem. Nebyly sice počítače, nebyl facebook, ale pamatuji se, jak se šířily ústní formou různé "vtípky" o povinné kremaci apod. Jak si tehdejší staří stěžovali, že je mladí nepouštějí sednou v MHD, že jsou drzí, sprostí a pod. Sama jsem toho byla svědkem. Takže si nemyslím, že dnes je to o moc horší. Možná je to i tím, že dřív, když se společnost tolik neměnila, byli staří uctíváni proto, že měli zkušenosti a znalosti, které mladí neměli. ale v dnešní době, kdy jdou technologie tak rychle kupředu, jsou staří spíše v opovržení, protože se v dnešním světě nedokážou tolik orientovat.

tummenupptummenupp
no a ti drzí mladí ze 70.let jsou vlastně dnes ti ubližovaní důchodci.big_smile a tak to jde stále dokolečka;co by lidstvo jinak řešilo,že.

Není tady

#14 25. 4. 2012 7:08

helena
♥♥♥♥♥♥♥

dřív, když se společnost tolik neměnila, byli staří uctíváni proto, že měli zkušenosti a znalosti, které mladí neměli. ale v dnešní době, kdy jdou technologie tak rychle kupředu, jsou staří spíše v opovržení, protože se v dnešním světě nedokážou tolik orientovat
Ono to s tím uctíváním taky nebylo tak žhavý... "dědeček a babička ujídaj´nám chlebíčka".... a ani ta orientace není tak strašná, jak se říká. Myslím, že u některých jde spíš o určitou pohodlnost nebo nechu učit se nový věci - měla jsem kolegyni, která svého času pod heslem "mám pět let do důchodu" odmítla bližší kontakt s PC... to mᚠpak těžký.
Ale jak říká Truman Capote: "Mladá generace si i dnes váží stáří. Ovšem jen pokud jde o víno, whisky a nábytek." http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

Není tady

#15 26. 4. 2012 9:58

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥

PavlaH napsal(a):

dokud bude morálkou dne netolerance a nesnášenlivost, tak žádné boje s diskriminací nepomůžou. Většině lidí podle mého názoru chybí prachobyčejná slušnost.

přesně tak stolt

http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7195271

Není tady

#16 26. 4. 2012 10:03

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥

Dokud si nevážíme sami sebe, jak si nás mohou vážit ostatní.Tohle bychom se měli naučit a pak by šlo vše snadněji!!!!.
,

http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7195271

Není tady

#17 26. 4. 2012 10:35

Delahey
♥♥♥♥---

sisi21 napsal(a):

PavlaH napsal(a):

přesně tak stolt

To je pravda, často chybí na obou stranách věkového spektra. Nejsem nejmladší, ale to, co občas zažívám v obchodě od seniorů kolem sedmdesátky, je neuvěřitelné.
Člověk má někdy mylnou představu, že s přibývajícím věkem přibývá rozumu.stolt

Mark Twain

Není tady

#18 1. 5. 2012 8:27

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Kanmoška z personálnej agentúry tvrdí, že žena po 40tke je prakticky nezamestnatežná... pravda, oni vyhžadávajú stredných a vyšších managérov v konkrétnej brandži, ale aj tak je to tristné. Pritomna druhej strane poznám viacero seniorov, ktorí sú zamestnaní alebo pracujú na živnosák aj v dôchodkovom veku, jednak z nutnosti a druhak preto, lebo ich veodmosti sú neocenitežné a nenahraditežné. stolt
A vzah je podža mňa individuálny, niekto si starších žudí váži, iný by ich najradšej nechal zgegnú, aby sa nemuseli plati dôchodky. Na druhej strane - aj starší sú niekedy fakt otravní a premúdrelí a myslia si, že len preto, že sa im podarilo nezomrie, z nich všetci musia padnú na zadok - čo si ja osobne nemyslím. Vyšší vek neznamená automaticky väčšiu múdros. Takže je to asi kus od kusu...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#19 1. 5. 2012 8:54

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

My máme jedného letného brigádnika-dobrovožníka and 70 big_smile , ale to je asi iné. A potom prijala šéfka pred pár rokmi pána okolo 65 na dos dôležité a náročné meisto. valila som oči, ale uznávam, že urobila dobre. Prácu zvláda, akurát je trochu moróznejší, ale to sa dá preži. Dokonca by som povedala, že v ovládaní PC je krok predo mnou (čo zasa nemusí by až taká zásluha, ja som cvičený šimpanz a ovládam len a výlučne to, čo potrebujem) a je pomerne otvorený a prispôsobivý (áno, flexibilný, inými slovami). Uznávam, že sú miesta, kde je tá flexibilita dos nutná a keď sa starší šlovek "zabejčí", že ne- a nebude veci robi inak, tak je to ažké. Ale je smiešne diskriminova kvôli tomu úplne všetkých...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#20 1. 5. 2012 12:15

helena
♥♥♥♥♥♥♥

aj starší sú niekedy fakt otravní a premúdrelí a myslia si, že len preto, že sa im podarilo nezomrie, z nich všetci musia padnú na zadok
Teď fakt nechjci vypadat jako "dáma v jistém věku" http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png - ale ono je to u mladejch v bleděmodrým totéž. Jsou otravní a přemoudřelí a myslí si, že jen proto, že se jim podařilo něco vyštudovat, musí všichni padnout na zadek... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png dokonce i jiní studovaní - ale ti holt mají "školy z totáče".
Taky jsem potkala "mladýho, flexibilního a dle vlastního mínění geniálního"http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png hoška, kterej, byv požádán o manuál k instalovanému zařízení, na mě pohlédl z výšin a otráveně pronesl: "Ale ten je v angličtině"...

Není tady

#21 1. 5. 2012 13:14

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

To môže by fakt, ale u toho mladého/mladej môže ís a často ide aj o to, že proste ešte nemajú ten nadhžad, netušia, čo všetko ešte nevedia a čo sa ešte budú musie nauči (a že toho býva fakt až deprimujúco hodne). Takže im to odpustím tak nejako skôr ako šesdesiatnikom, ktorí tiež h...o vedia, ale už by mali aspoň tuši, čo všetko ešte nevedia, a by trochu sebakritickí.

Brita

Není tady

#22 2. 5. 2012 9:37

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Kanmoška z personálnej agentúry tvrdí, že žena po 40tke je prakticky nezamestnatežná... pravda, oni vyhžadávajú stredných a vyšších managérov v konkrétnej brandži, ale aj tak je to tristné. Pritomna druhej strane poznám viacero seniorov, ktorí sú zamestnaní alebo pracujú na živnosák aj v dôchodkovom veku, jednak z nutnosti a druhak preto, lebo ich veodmosti sú neocenitežné a nenahraditežné. stolt
A vzah je podža mňa individuálny, niekto si starších žudí váži, iný by ich najradšej nechal zgegnú, aby sa nemuseli plati dôchodky. Na druhej strane - aj starší sú niekedy fakt otravní a premúdrelí a myslia si, že len preto, že sa im podarilo nezomrie, z nich všetci musia padnú na zadok - čo si ja osobne nemyslím. Vyšší vek neznamená automaticky väčšiu múdros. Takže je to asi kus od kusu...

No, to je tda fakt tristní, když mají nezaměstnavatelné ženské po čtyřicítce na tyhle pozice. Tyto se pak obracejí na agentury, které hledají lidi na vysoké a nejvyšší manažery, ne? Vždy po čtyřicítce je ženská konečně k něčemu! Má konečně na háku svý mindráky, má děti, které si odstonaly první rok v kolektivním zařízení, takže nemusí být furt ve stresu, je čilá, mentálně svěží a ví něco o tom, co dělá big_smile, jakož i o vztazích v mikro i makrokomunitě.
Teda, jestli se ovšem sexuálním pracovnicím teď neříká eufemisticky střední a vyšší manažeři tongue, pak mají tyhle manažeři-ženy trochu omezené, přesto však dostatečně široké, pole působnosti. big_smile

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#23 2. 5. 2012 20:59

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

smile Mylsím, že nie... a mám príklad priamo z praxe - kamoškinu sestru vykopli z takejto firmy tiež niekedy po 40tke a bola niekožko rokov nezamestnaná, potom sa naštvala a podnikajú s mužom, ale je to tristné - má za sbeou nežahké štúdium, kopec praxe, dos rokov potenia krvi pre firmu, a tristné konce...

Brita

Není tady

#24 3. 5. 2012 7:19

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Delahey napsal(a):

To je pravda, často chybí na obou stranách věkového spektra. Nejsem nejmladší, ale to, co občas zažívám v obchodě od seniorů kolem sedmdesátky, je neuvěřitelné.

Spíš je to tak, že jaký je člověk celý život, to už ve stáří nestíhá tak maskovat, takže z mladého burana se stane starý buran, mladý arogant zestárne do starého a podobně, jen to víc jaksi vyleze...moudrost stáří je v tom, že se člověk naučí lišit podstatné od nepodstatného, a navíc už za něj tolik nerozhodují hormony a emoce.

Není tady

#25 3. 5. 2012 12:11

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Daphné napsal(a):

Delahey napsal(a):

Spíš je to tak, že jaký je člověk celý život, to už ve stáří nestíhá tak maskovat, takže z mladého burana se stane starý buran, mladý arogant zestárne do starého a podobně, jen to víc jaksi vyleze...moudrost stáří je v tom, že se člověk naučí lišit podstatné od nepodstatného, a navíc už za něj tolik nerozhodují hormony a emoce.

To psal Werich - cituji volně - že každej starej vůl byl kdysi mladej vůl.

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí