1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Zajímalo by mne, jak vnímáte mezigenerační vztahy v současnosti. Proč má tolik starích lidí pocit, e je mladí odpisují, místo aby vyuili jejich zkueností? Existuje na naem pracovním trhu diskrimanace z důvodu věku? Setkali jste se osobně s něčím takovým?
Jaký je vztah starí generace k mladí? Existuje něco jako mezigenerační solidarita? .....Díky za případné názory.
Upravil(a) Delahey (23. 4. 2012 14:28)
Není tady
Delahey napsal(a):
Zajímalo by mne, jak vnímáte mezigenerační vztahy v současnosti. Proč má tolik starích lidí pocit, e je mladí odpisují, místo aby vyuili jejich zkueností? Existuje na naem pracovním trhu diskrimanace z důvodu věku? Setkali jste se osobně s něčím takovým?
Jaký je vztah starí generace k mladí? Existuje něco jako mezigenerační solidarita? .....Díky za případné názory.
Jak je vnímám? Jako vechno na tomto světě. e ijeme v době, kdy část lidstva propadlo konzumnímu ití a pro peníze zapomínají na vztahy k rodičům, prarodičům a dětem. Seniory berou jako přítě a děti jako nutnost Ale natěstí je plno lidí, kteří se seniorum věnují a dávají jim pocit, e nejsou "na odpis", ale naopak jsou oporou rodiny. To jsou zkuenosti z mého okolí.
S diskriminací z důvodu věku jsem se osobně nesetkala.
Vztah seniorů k mladím vnímám jako pozitivní. Ale zase záleí na jedincích .
Není tady
Předpokládám, e je to problém. Osobně jsem se s tím nesetkala, ale rodiče jsou docela ve stresu, aby o práci nepřili.
Dneska docela dobře seenou místo lidé v důchodu, protoe zaměstnavatelé etří a mohou je spíe zaměstnat na dohodu. Lidé v předdůchodovém věku jsou bohuel riziková skupina, co se zaměstnanosti týče .
Jak se posouvá hranice důchodu, tak vlastně obě generace přicházejí o dalí aspekt a to je výpomoc v hlídání dětí-vnoučat .
Moji rodiče pracují skoro stejně intenzivně jako já a nemají čas ani energii mi v tomhle ohledu výrazně vypomáhat. V tomto ohledu dostává tradiční rodina opravdu za ui.
Není tady
Proč má tolik starích lidí pocit, e je mladí odpisují, místo aby vyuili jejich zkueností?
Protoe tahle společnost je orientovaná na výkon... take radi splnit úkol jako první a pak vychytat mouchy, ne bejt druhej bez hmyzu
Dost mladých "nemá čas" (ale spí chu a trpělivost) aspoň vyslechnout informace zkuených, protoe se jim zdá, e to jsou dávno překonaný věci... kdy to přeenu, tak "na co umět počítat, kdy mám kalkulačku?". Ovem objektivně přiznávám, e naopak někteří z těch starích jsou umanutí na "my to dělali takhle a taky to lo", co je pak na zabití.
Existuje na naem pracovním trhu diskrimanace z důvodu věku?
Ano.
Setkali jste se osobně s něčím takovým?
Ano.
Jaký je vztah starí generace k mladí?
Asi míň protektorskej, ne dřív. Pravděpodobně proto, e ikovný mládě se můe vypracovat k místu, který se dřív tak akorát vysedělo v rámci kariérního řádu... take tolik nefunguje "mlč a oupej nohama", ale "paní kolegyně, pane kolego". A taky moná proto, e před pár lety dítě na druhým konci republiky bylo rodinná katastrofa - kdeto dneska potomek na druhý straně světa je věc téměř běná.
Není tady
werena30 napsal(a):
Předpokládám, e je to problém. Osobně jsem se s tím nesetkala, ale rodiče jsou docela ve stresu, aby o práci nepřili.
Dneska docela dobře seenou místo lidé v důchodu, protoe zaměstnavatelé etří a mohou je spíe zaměstnat na dohodu. Lidé v předdůchodovém věku jsou bohuel riziková skupina, co se zaměstnanosti týče.
Jak se posouvá hranice důchodu, tak vlastně obě generace přicházejí o dalí aspekt a to je výpomoc v hlídání dětí-vnoučat .
Moji rodiče pracují skoro stejně intenzivně jako já a nemají čas ani energii mi v tomhle ohledu výrazně vypomáhat. V tomto ohledu dostává tradiční rodina opravdu za ui.
Myslím,e aspekt, který jsi vypíchla - výpomoc při hlídání dětí, se dost brzo u stane docela váným sociologickým problémem.
Není tady
helena napsal(a):
Proč má tolik starích lidí pocit, e je mladí odpisují, místo aby vyuili jejich zkueností?
Protoe tahle společnost je orientovaná na výkon... take radi splnit úkol jako první a pak vychytat mouchy, ne bejt druhej bez hmyzu http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
Dost mladých "nemá čas" (ale spí chu a trpělivost) aspoň vyslechnout informace zkuených, protoe se jim zdá, e to jsou dávno překonaný věci... kdy to přeenu, tak "na co umět počítat, kdy mám kalkulačku?". Ovem objektivně přiznávám, e naopak někteří z těch starích jsou umanutí na "my to dělali takhle a taky to lo", co je pak na zabití.
Ano.
Ano.
Asi míň protektorskej, ne dřív. Pravděpodobně proto, e ikovný mládě se můe vypracovat k místu, který se dřív tak akorát vysedělo v rámci kariérního řádu... take tolik nefunguje "mlč a oupej nohama", ale "paní kolegyně, pane kolego". A taky moná proto, e před pár lety dítě na druhým konci republiky bylo rodinná katastrofa - kdeto dneska potomek na druhý straně světa je věc téměř běná.
Diskriminace mladých i "starých"?
Není tady
Delahey napsal(a):
helena napsal(a):
Protoe tahle společnost je orientovaná na výkon... take radi splnit úkol jako první a pak vychytat mouchy, ne bejt druhej bez hmyzu http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
Ano.
Ano.
Asi míň protektorskej, ne dřív. Pravděpodobně proto, e ikovný mládě se můe vypracovat k místu, který se dřív tak akorát vysedělo v rámci kariérního řádu... take tolik nefunguje "mlč a oupej nohama", ale "paní kolegyně, pane kolego". A taky moná proto, e před pár lety dítě na druhým konci republiky bylo rodinná katastrofa - kdeto dneska potomek na druhý straně světa je věc téměř běná.Diskriminace mladých i "starých"?
Mysím si, e diskriminace je.
Já jako spolumajitelka firmy dám raději, v konkurzu o místo, přednost paní ve věku cca 50 let. Protoe vím, e má zkuenosti v daném oboru, e mi nebude marodit s malými dětmi, e mi neodejde na mateřskou, e má v sobě vypěstovaný pracovní návyk, e ví "e bez práce nejsou koláče". A ví, e má nejen práva, ale i povinnosti.
Je to diskriminace mladých? Nebo jen pohled z druhé strany ?
Není tady
Clovek pres 40 neo 45 let je temer vyrazen z pracovniho trhu. Po padesati nema sanci. Cetla jsem , ze vetsina forem v Nemecku nema zadneho pracovnika nad 40 let.
Me uz 45 bylo a na trhu jsem odsunuta na vedlejsi kolej. Misto odpovidajici mym schopnostem uz nedostanu.
S hlidanim deti jsem mela prolem i ja i moje matka. Babicky samozrejme pracovaly. A dedeckove? Kde jsou?
Zajimave je , ze je taky obrovska nezamestnanost mezi mladymi lidmi. To neni mezigeneracni vztah, ale podminky na trhu, ktere musi nekdo vytvaret.
Není tady
Ano, samozřejmě, e člověk po padesátce, či u po čtyřicítce nemá monost sehnat si práci, tak,jako mladí.
Ale jinak si moc dobře pamatuji, jak za mého mládí v 70. letech minulého století panoval veobecný odpor k důchodcům a starým lidem. Nebyly sice počítače, nebyl facebook, ale pamatuji se, jak se ířily ústní formou různé "vtípky" o povinné kremaci apod. Jak si tehdejí staří stěovali, e je mladí nepoutějí sednou v MHD, e jsou drzí, sprostí a pod. Sama jsem toho byla svědkem. Take si nemyslím, e dnes je to o moc horí. Moná je to i tím, e dřív, kdy se společnost tolik neměnila, byli staří uctíváni proto, e měli zkuenosti a znalosti, které mladí neměli. ale v dnení době, kdy jdou technologie tak rychle kupředu, jsou staří spíe v opovrení, protoe se v dnením světě nedokáou tolik orientovat.
Není tady
Galja napsal(a):
Mysím si, e diskriminace je.
Já jako spolumajitelka firmy dám raději, v konkurzu o místo, přednost paní ve věku cca 50 let. Protoe vím, e má zkuenosti v daném oboru, e mi nebude marodit s malými dětmi, e mi neodejde na mateřskou, e má v sobě vypěstovaný pracovní návyk, e ví "e bez práce nejsou koláče". A ví, e má nejen práva, ale i povinnosti.
Je to diskriminace mladých? Nebo jen pohled z druhé strany ?
No, jsi jedna z mála, která zaměstnává lidi ve středním věku. Větinou vude mají přednost mladí, jen proto, e jsou mladí, ale to přece není zásluha. Myslím, e lidi okolo padesátky jsou dnes docela dobře zdraví, myslí jim to, mají zkuenosti, navíc si práce váí, jsou pořád ochotní a schopní se učit nový věci, proč je téměř větina firem odepisuje? Nechápu.
Přitom dnení padesátníci musí jetě minimálně 15 let pracovat a pracují rádi. Není pravda, e jsou méně výkonní. Naopak spousta mladých hledá, jak se v práci nepředřít.
Není tady
No, je to v lidech, spousta mladých se chová ke starím hnusně, ale i starí lidi se leckdy chovají, jako by jejich věk znamenal patent na rozum.
Není tady
dokud bude morálkou dne netolerance a nesnáenlivost, tak ádné boje s diskriminací nepomůou. Větině lidí podle mého názoru chybí prachobyčejná slunost.
Není tady
Ivana napsal(a):
Ano, samozřejmě, e člověk po padesátce, či u po čtyřicítce nemá monost sehnat si práci, tak,jako mladí.
Ale jinak si moc dobře pamatuji, jak za mého mládí v 70. letech minulého století panoval veobecný odpor k důchodcům a starým lidem. Nebyly sice počítače, nebyl facebook, ale pamatuji se, jak se ířily ústní formou různé "vtípky" o povinné kremaci apod. Jak si tehdejí staří stěovali, e je mladí nepoutějí sednou v MHD, e jsou drzí, sprostí a pod. Sama jsem toho byla svědkem. Take si nemyslím, e dnes je to o moc horí. Moná je to i tím, e dřív, kdy se společnost tolik neměnila, byli staří uctíváni proto, e měli zkuenosti a znalosti, které mladí neměli. ale v dnení době, kdy jdou technologie tak rychle kupředu, jsou staří spíe v opovrení, protoe se v dnením světě nedokáou tolik orientovat.
no a ti drzí mladí ze 70.let jsou vlastně dnes ti ubliovaní důchodci. a tak to jde stále dokolečka;co by lidstvo jinak řeilo,e.
Není tady
dřív, kdy se společnost tolik neměnila, byli staří uctíváni proto, e měli zkuenosti a znalosti, které mladí neměli. ale v dnení době, kdy jdou technologie tak rychle kupředu, jsou staří spíe v opovrení, protoe se v dnením světě nedokáou tolik orientovat
Ono to s tím uctíváním taky nebylo tak havý... "dědeček a babička ujídaj´nám chlebíčka".... a ani ta orientace není tak straná, jak se říká. Myslím, e u některých jde spí o určitou pohodlnost nebo nechu učit se nový věci - měla jsem kolegyni, která svého času pod heslem "mám pět let do důchodu" odmítla blií kontakt s PC... to má pak těký.
Ale jak říká Truman Capote: "Mladá generace si i dnes váí stáří. Ovem jen pokud jde o víno, whisky a nábytek."
Není tady
PavlaH napsal(a):
dokud bude morálkou dne netolerance a nesnáenlivost, tak ádné boje s diskriminací nepomůou. Větině lidí podle mého názoru chybí prachobyčejná slunost.
přesně tak
Není tady
Dokud si neváíme sami sebe, jak si nás mohou váit ostatní.Tohle bychom se měli naučit a pak by lo ve snadněji!!!!.
,
Není tady
sisi21 napsal(a):
PavlaH napsal(a):
přesně tak
To je pravda, často chybí na obou stranách věkového spektra. Nejsem nejmladí, ale to, co občas zaívám v obchodě od seniorů kolem sedmdesátky, je neuvěřitelné.
Člověk má někdy mylnou představu, e s přibývajícím věkem přibývá rozumu.
Není tady
Kanmoka z personálnej agentúry tvrdí, e ena po 40tke je prakticky nezamestnatežná... pravda, oni vyhžadávajú stredných a vyích managérov v konkrétnej brandi, ale aj tak je to tristné. Pritomna druhej strane poznám viacero seniorov, ktorí sú zamestnaní alebo pracujú na ivnosák aj v dôchodkovom veku, jednak z nutnosti a druhak preto, lebo ich veodmosti sú neocenitežné a nenahraditežné.
A vzah je podža mňa individuálny, niekto si starích žudí vái, iný by ich najradej nechal zgegnú, aby sa nemuseli plati dôchodky. Na druhej strane - aj starí sú niekedy fakt otravní a premúdrelí a myslia si, e len preto, e sa im podarilo nezomrie, z nich vetci musia padnú na zadok - čo si ja osobne nemyslím. Vyí vek neznamená automaticky väčiu múdros. Take je to asi kus od kusu...
Není tady
My máme jedného letného brigádnika-dobrovožníka and 70 , ale to je asi iné. A potom prijala éfka pred pár rokmi pána okolo 65 na dos dôleité a náročné meisto. valila som oči, ale uznávam, e urobila dobre. Prácu zvláda, akurát je trochu moróznejí, ale to sa dá prei. Dokonca by som povedala, e v ovládaní PC je krok predo mnou (čo zasa nemusí by a taká zásluha, ja som cvičený impanz a ovládam len a výlučne to, čo potrebujem) a je pomerne otvorený a prispôsobivý (áno, flexibilný, inými slovami). Uznávam, e sú miesta, kde je tá flexibilita dos nutná a keď sa starí lovek "zabejčí", e ne- a nebude veci robi inak, tak je to aké. Ale je smiene diskriminova kvôli tomu úplne vetkých...
Není tady
aj starí sú niekedy fakt otravní a premúdrelí a myslia si, e len preto, e sa im podarilo nezomrie, z nich vetci musia padnú na zadok
Teď fakt nechjci vypadat jako "dáma v jistém věku" - ale ono je to u mladejch v bleděmodrým toté. Jsou otravní a přemoudřelí a myslí si, e jen proto, e se jim podařilo něco vytudovat, musí vichni padnout na zadek...
dokonce i jiní studovaní - ale ti holt mají "koly z totáče".
Taky jsem potkala "mladýho, flexibilního a dle vlastního mínění geniálního" hoka, kterej, byv poádán o manuál k instalovanému zařízení, na mě pohlédl z výin a otráveně pronesl: "Ale ten je v angličtině"...
Není tady
To môe by fakt, ale u toho mladého/mladej môe ís a často ide aj o to, e proste ete nemajú ten nadhžad, netuia, čo vetko ete nevedia a čo sa ete budú musie nauči (a e toho býva fakt a deprimujúco hodne). Take im to odpustím tak nejako skôr ako esdesiatnikom, ktorí tie h...o vedia, ale u by mali aspoň tui, čo vetko ete nevedia, a by trochu sebakritickí.
Není tady
Selima napsal(a):
Kanmoka z personálnej agentúry tvrdí, e ena po 40tke je prakticky nezamestnatežná... pravda, oni vyhžadávajú stredných a vyích managérov v konkrétnej brandi, ale aj tak je to tristné. Pritomna druhej strane poznám viacero seniorov, ktorí sú zamestnaní alebo pracujú na ivnosák aj v dôchodkovom veku, jednak z nutnosti a druhak preto, lebo ich veodmosti sú neocenitežné a nenahraditežné.
![]()
A vzah je podža mňa individuálny, niekto si starích žudí vái, iný by ich najradej nechal zgegnú, aby sa nemuseli plati dôchodky. Na druhej strane - aj starí sú niekedy fakt otravní a premúdrelí a myslia si, e len preto, e sa im podarilo nezomrie, z nich vetci musia padnú na zadok - čo si ja osobne nemyslím. Vyí vek neznamená automaticky väčiu múdros. Take je to asi kus od kusu...
No, to je tda fakt tristní, kdy mají nezaměstnavatelné enské po čtyřicítce na tyhle pozice. Tyto se pak obracejí na agentury, které hledají lidi na vysoké a nejvyí manaery, ne? Vdy po čtyřicítce je enská konečně k něčemu! Má konečně na háku svý mindráky, má děti, které si odstonaly první rok v kolektivním zařízení, take nemusí být furt ve stresu, je čilá, mentálně svěí a ví něco o tom, co dělá , jako i o vztazích v mikro i makrokomunitě.
Teda, jestli se ovem sexuálním pracovnicím teď neříká eufemisticky střední a vyí manaeři , pak mají tyhle manaeři-eny trochu omezené, přesto vak dostatečně iroké, pole působnosti.
Není tady
Mylsím, e nie... a mám príklad priamo z praxe - kamokinu sestru vykopli z takejto firmy tie niekedy po 40tke a bola niekožko rokov nezamestnaná, potom sa natvala a podnikajú s muom, ale je to tristné - má za sbeou nežahké túdium, kopec praxe, dos rokov potenia krvi pre firmu, a tristné konce...
Není tady
Delahey napsal(a):
To je pravda, často chybí na obou stranách věkového spektra. Nejsem nejmladí, ale to, co občas zaívám v obchodě od seniorů kolem sedmdesátky, je neuvěřitelné.
Člověk má někdy mylnou představu, e s přibývajícím věkem přibývá rozumu.
Spí je to tak, e jaký je člověk celý ivot, to u ve stáří nestíhá tak maskovat, take z mladého burana se stane starý buran, mladý arogant zestárne do starého a podobně, jen to víc jaksi vyleze...moudrost stáří je v tom, e se člověk naučí liit podstatné od nepodstatného, a navíc u za něj tolik nerozhodují hormony a emoce.
Není tady
Daphné napsal(a):
Delahey napsal(a):
Člověk má někdy mylnou představu, e s přibývajícím věkem přibývá rozumu.Spí je to tak, e jaký je člověk celý ivot, to u ve stáří nestíhá tak maskovat, take z mladého burana se stane starý buran, mladý arogant zestárne do starého a podobně, jen to víc jaksi vyleze...moudrost stáří je v tom, e se člověk naučí liit podstatné od nepodstatného, a navíc u za něj tolik nerozhodují hormony a emoce.
To psal Werich - cituji volně - e kadej starej vůl byl kdysi mladej vůl.
Není tady