Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 25. 4. 2012 1:56

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

Re: Vztah - věřící partner, nevěřící partnerka

Já jsem evangelička, můj BM byl katolík, nechodili jsme na kázání a bohoslužby, přestože naši rodiče byli věřící . Nikdy nám nic nenutili, jen jemně nabádali, aby nám ukázali , že nežijeme příliš v jednotě s Božími věcmi.
No nežili, ale víru jsme nezavrhli a dnes , kdy odchází čas fyzična a hlásí se víc to duchovní ve mně, mnohému z toho, co říkali, začínám rozumět.
Jen já to nevnímám v souvislosti s jakýmkoliv kostelem , přestože z nich na mně taky dýchá něco posvátného, magického.
Nemyslím, že rozumný postoj věřícího a ateistky bude dětem na škodu, pokud nebudou bušit do hlavy dítěte každý něco zásadně jiného, dítě si v tom svou cestičku najde.

Dcera, křtěná evangelička si vzala pravoslavného, obřad byl hezký, jiný než náš.
Posléze vnučka chodila do křesanské školky, tuším taky evangelické- prostě měli vyhovující podmínky a místo.
Žádné spory nevznikaly, ani když měli v kostele besídky,ani když chodili alespoň jednou v roce na Vánoce na bohoslužbu jako rodinka.
Dcera je se svou vírou taky jako já , někde nad těmi kostely, ona věří na svůj" bauchgefül"- pocit v břiše a ten ji málokdy zklame.Tam má jazýček vah, které ukazují, co je pro ni  dobré nebo ne.

Při jednom pokecu mi známá  vyprávěla , o co všechno a jak Boha v kostele prosí. Musela jsem se smát. Ona kupčila s Bohem.
Každý to máme jinak. A co je správně? No asi to, u čeho cítíme uvnitř klid , kdy se nám břicho nestahuje do křeče, kdy se nám volně dýchá, kdy si  určitou diskutovanou možnost  umíme  představit, jako by to už bylo  a necítíme odpor, pak je to asi na dobré cestě.
Ale jakým směrem se bude vᚠvztah a vaše osobnosti vyvíjet léty, to nikdo neumí dopředu říct, ale je tu možnost na vztahu pracovat a pěstovat ho jako vzácnou bylinku, aby byl vždy prostor pro vykomunikování různorodosti názorů a postojů, které životní situace  přináší.

Není tady

#52 25. 4. 2012 22:09

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Heluška to hezky napsala.
Jinak - neznám nikoho, komu by krachlo manželství z důvodu toho, že jeden je praktikující věřící a druhý ateista. Většinou je ten důvod jiný a ten světonázor nebo náboženství může pak posloužit jen jako součást zástěrky.  Myslím, že to není vůbec o způsobu víry nebo světonázoru, ale o lidech. Dva ateisti (nebo dva věřící) spolu stejně nevydrží, když v tom vztahu bude docházet k nějakým zásadním selháním.
Dítě si tu svoji cestičku najde, jak už tady padlo, i když bude znát rozdílnost v pohledech těch rodičů, děti jsou vnímavé, ony si to umí přebrat.  Když se nebudou hašteřit sami rodiče kvůli té rozdílnosti, tak není co řešit, si myslím. smile

Není tady

#53 25. 4. 2012 22:15

majkafa
Host

Já znám manželství, která krachla kvůli tomu, že jeden partner byl příslušníkem nějaké církve a prosazoval církevní příslušnost ve své rodině tvdým a direktivním způsobem přes nesouhlas partnera. A myslím, že tohle se tu řeší. Protože tohle se může v rodině, kde je někdo praktikujícím příslušníkem nějaké církve, stát. 
Věřící člověk nemusí být nezbytně příslušníkem nějaké církve. Ale přítel autorky vlákna jím je. Aspoň tak jsem to pochopila.

Upravil(a) majkafa (25. 4. 2012 22:21)

#54 25. 4. 2012 22:18

majkafa
Host

Axi napsal(a):

V čem je to ztráta času? Nejsem věřící, ani nechodím do kostela, ale přijde mi, že to nastavuje nějaký důležitý rytmus. Nastavuje to mysl k většímu obrazu, než je ten malý soukromý (který je určitě taky důležitý). Co že to dítě bude v tom ušetřeném čase dělat důležitějšího, pustí si telku nebo pc, hmm?

Axi, zřejmě jsi opravdu nebyl přítomen žádné mši. Já byla na spoustě mší. A vždy je to o lidech. Znám faráře, kterých kázání je pohlazením.
Ale znám také faráře fanatiky, kteří dští z kazatelny na nebohé věřící oheň a síru a zatracují "hříšníky" do horoucích pekel. Chudák (nejenom) dítě, které tohle poslouchá a ještě neví, která bije...

I faráři jsou jenom lidé...

#55 25. 4. 2012 23:30

haiel
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Já znám manželství, která krachla kvůli tomu, že jeden partner byl příslušníkem nějaké církve a prosazoval církevní příslušnost ve své rodině tvdým a direktivním způsobem přes nesouhlas partnera. A myslím, že tohle se tu řeší. Protože tohle se může v rodině, kde je někdo praktikujícím příslušníkem nějaké církve, stát. 
Věřící člověk nemusí být nezbytně příslušníkem nějaké církve. Ale přítel autorky vlákna jím je. Aspoň tak jsem to pochopila.

No právě to jsem měla na mysli. Že v tomhle nevidím jako příčinu konfliktu samotnou víru/nevíru jednoho z manželů, ale jeho charakterové vlastnosti.  Ono jim to nekrachlo proto, že chodil do kostela nebo byl příslušníkem nějaké církve, ale proto, že byl netolerantní a autoritářský.

Není tady

#56 26. 4. 2012 8:59

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Přesně tak, je to o toleranci. A ta musí být o to větší, pokud ti dva pocházejí z odlišného prostředí. A se to týká víry či čehokoliv jiného.
Mimochodem, znám lidi, kteří se chvilku před svatbou rozešli po dlouhém chození a zakoupení bytu. Když řešili svatbu, nemohli se dohodnout - byl to evangelík a katolička.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#57 26. 4. 2012 9:28

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Já zase znám manželství, která krachla kvůli tomu, že jeden partner prosazoval ve své rodině tvrdým a direktivním způsobem přes nesouhlas partnera své představy, které neměly s příslušností k církvi lautr nic společnýho.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#58 26. 4. 2012 9:31

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Myslím, že přslušnost k různým církvím nemusí být žádný problém. Jak píše Helena.

Není tady

#59 26. 4. 2012 10:17

Axi
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Axi napsal(a):

V čem je to ztráta času? Nejsem věřící, ani nechodím do kostela, ale přijde mi, že to nastavuje nějaký důležitý rytmus. Nastavuje to mysl k většímu obrazu, než je ten malý soukromý (který je určitě taky důležitý). Co že to dítě bude v tom ušetřeném čase dělat důležitějšího, pustí si telku nebo pc, hmm?

Axi, zřejmě jsi opravdu nebyl přítomen žádné mši. Já byla na spoustě mší. A vždy je to o lidech. Znám faráře, kterých kázání je pohlazením.
Ale znám také faráře fanatiky, kteří dští z kazatelny na nebohé věřící oheň a síru a zatracují "hříšníky" do horoucích pekel. Chudák (nejenom) dítě, které tohle poslouchá a ještě neví, která bije...

I faráři jsou jenom lidé...

Pár jich mám vypálených na CD v autě a v empétrojce a je to opravdu povznášející. Na druhou stranu, když si tu přečtu třeba Hermana, připadám si jak za doby inkvizice; tohle zlo, které se tváří být dobrem, samozřejmě nemám na mysli, to dá rozum smile

Upravil(a) Axi (26. 4. 2012 10:17)

Jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou...

Není tady

#60 26. 4. 2012 10:21

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Já zase znám manželství, která krachla kvůli tomu, že jeden partner prosazoval ve své rodině tvrdým a direktivním způsobem přes nesouhlas partnera své představy, které neměly s příslušností k církvi lautr nic společnýho.

No jasně Helo, ale tady je to o vztahu věřící versus nevěřící, ne o vztazích obecně. Proto jsem také uvedla ten příklad od nás, který o tomto vztahu byl. A zřejmě i o velkém nedostatku tolerance.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#61 26. 4. 2012 10:22

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

holcina napsal(a):

Myslím, že přslušnost k různým církvím nemusí být žádný problém. Jak píše Helena.

Nemusí, ale může. Záleží na lidech.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#62 26. 4. 2012 10:27

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Jj je to všechno o lidech. Nejeden "duchovní" svou víru zneužil schovávaje se za roucho cnosti. A takových lidí je všude kolem bohužel dost, jen jako roušku používají různé kabáty. sad

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#63 26. 4. 2012 10:32

helena
♥♥♥♥♥♥♥

tady je to o vztahu věřící versus nevěřící, ne o vztazích obecně
A jak se to liší, prosím?
Když bude v rodině jeden "tvrdým a direktivním způsobem" prosazovat svůj názor jako jediný správný, je úplně fuk zda se jedná o víru nebo třeba vegetariánství (nic proti nim http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png).
Přesně jak píšeš - "Záleží na lidech."

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#64 26. 4. 2012 11:01

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

tady je to o vztahu věřící versus nevěřící, ne o vztazích obecně
A jak se to liší, prosím?
Když bude v rodině jeden "tvrdým a direktivním způsobem" prosazovat svůj názor jako jediný správný, je úplně fuk zda se jedná o víru nebo třeba vegetariánství (nic proti nim http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png).
Přesně jak píšeš - "Záleží na lidech."

Dyk jo storstark. Však jsem to psala už v první části příspěvku, na který jsi reagovala.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#65 26. 4. 2012 15:33

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

haiel napsal(a):

majkafa napsal(a):

No právě to jsem měla na mysli. Že v tomhle nevidím jako příčinu konfliktu samotnou víru/nevíru jednoho z manželů, ale jeho charakterové vlastnosti.  Ono jim to nekrachlo proto, že chodil do kostela nebo byl příslušníkem nějaké církve, ale proto, že byl netolerantní a autoritářský.

A naopak! Sama znám také nesmírně zpupné a prudivé - ono se ani nedá říct ateisty, spíš ignoranty.
A jinak si myslím, že je fajn, když se třeba katolík s protestantkou rozejdou už před svatbou. Ten pravý důvod samozřejmě není duch denominace, v jejímž ritu se svatební obřad bude konat, ale nekompatibilita partnerů. Takže díky Bohu, či přírodě za to! Víc vášnivých věřících a víc vášnivých ateistů znamená víc včasného tříbení a třídění!

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí