Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 21. 4. 2012 12:46

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Re: Vztah - věřící partner, nevěřící partnerka

Píšeš že jste se dohodli na svatbě na radnici.
Já vidím problém v tom, že silně věřící rodiče budou chtít,aby se jejich syn ženil v kostele.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#27 21. 4. 2012 12:49

mamba
♥♥♥♥---

Agewa:
Možná jsem to špatně pochopila.  Matka řekla synovi a jde na přijímání a on šel. Nejen proto, že si to přála matka, přál si to i on.Domnívám se, že je vírou hodně ovlivněn.
Nightmare na začátku psala, že vychovat z dítěte dobrého člověka mu nestačí, že s ním chce chodit do kostela. To samo o sobě nemusí nic zmanenat, ale může to být signál, že z dítěte chce mít věřícího člověka.

Není tady

#28 21. 4. 2012 13:05

Axi
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

Axi napsal(a):

nightmare napsal(a):

Ahojky, mám takový problémek, jak už je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času ...

V čem je to ztráta času? Nejsem věřící, ani nechodím do kostela, ale přijde mi, že to nastavuje nějaký důležitý rytmus. Nastavuje to mysl k většímu obrazu, než je ten malý soukromý (který je určitě taky důležitý). Co že to dítě bude v tom ušetřeném čase dělat důležitějšího, pustí si telku nebo pc, hmm?

Nebio bude běhat venku se svými kamarády . Třeba se i učit, kdo ví.
Víš znám dost lidí , kteří dodržují tebou obdivovaný důležitý rytmus. Do rána kluci čučí na telku na erotiku, pak se zvednou , jdou do kostela , odříkají motlitby ( v myšlenkách zcela jinde) , nechají si dát odpustky , vyjdou ven....a ? Jen protože byli v náboženství a v tomto rytmu vychovaní ( a co by řekli sousedi, že ten nᚠkluk tam ráno nebyl).

... a bez toho velkého obrazu a vnitřního rytmu pak máme přesně tyhle předpojaté postoje; hledáme vždycky tu negativní stránku věci ...

Jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou...

Není tady

#29 21. 4. 2012 13:23

mamba
♥♥♥♥---

Axi,
to jsi mě dostal.Myslíš si, že dítě, pokud netráví čas v kostele, musí nutně sedět u PC či u telky? Nic jiného tě nenapadlo? No, nemá cenu se k tomu dál vyjadřovat.
Ano, věřícím lidem nedělní návštěva kostela nastaví důležitý rytmus, dokonce tak důležitý, že se vzdají všech aktivit,  při kterých by nedělní  mši nemohli absolvovat. Žádný výlet, žádná akce s rodinou, omezená dovolená s ohledem na účast na mši, žádná práce v neděli, ani v domácnosti, jen účast na mši. Tento rytmus je pro věřícího člověka tak důležitý, že když ho donutí objektivní okolnosti ho porušit, je to vážný problém. To jsi měl na mysli?
Pro věřícího tento rytmus není problém dodržovat, naopak, působí mu to radost a vnitřní uspokojení a je to pro něho pozitivní činnost. Pro nevěřícího to může být komplikace. Tak to je.

Jasně, určitý režim dítě potřebuje, ale potřebuje také vědět, že je občas možné ho podle momentální situace bez problémů porušit a nic se neděje. Režim jde nastavit i bez pravidelné návštěvy kostela.

Upravil(a) mamba (21. 4. 2012 13:50)

Není tady

#30 21. 4. 2012 13:39

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Mambo,
řekla bych, že s tím rytmem jsi o nějaký ten level jinde, než měl Axi na mysli stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#31 21. 4. 2012 13:40

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Axi napsal(a):

agewa napsal(a):

Axi napsal(a):

V čem je to ztráta času? Nejsem věřící, ani nechodím do kostela, ale přijde mi, že to nastavuje nějaký důležitý rytmus. Nastavuje to mysl k většímu obrazu, než je ten malý soukromý (který je určitě taky důležitý). Co že to dítě bude v tom ušetřeném čase dělat důležitějšího, pustí si telku nebo pc, hmm?

Nebio bude běhat venku se svými kamarády . Třeba se i učit, kdo ví.
Víš znám dost lidí , kteří dodržují tebou obdivovaný důležitý rytmus. Do rána kluci čučí na telku na erotiku, pak se zvednou , jdou do kostela , odříkají motlitby ( v myšlenkách zcela jinde) , nechají si dát odpustky , vyjdou ven....a ? Jen protože byli v náboženství a v tomto rytmu vychovaní ( a co by řekli sousedi, že ten nᚠkluk tam ráno nebyl).

... a bez toho velkého obrazu a vnitřního rytmu pak máme přesně tyhle předpojaté postoje; hledáme vždycky tu negativní stránku věci ...

jenže víš , tenhle můj postoj je pohled  zcela PRAKTICKÝ , na zcela konkrétní lidi a na jejich konkrétní jednání a chování.Mluvím o lidech, které znám, s kterými jsem o tom mluvila ,není to jen teorie , tak jak to cítím z tvé odpovědi.Takže nehledám negativní stránku, já o ní vím .

Není tady

#32 21. 4. 2012 14:38

mamba
♥♥♥♥---

Pan,
trošku se divím, že mluvíš za Axi.
Neboj, dobře vím, o čem je řeč, ale tady se nebavíme o duchovních sférách,i když s tématem jistě souvisí. Tady se bavíme o prktických situacích, které se mohou vyskytnout v soužití páru věřící-nevěřící.

Není tady

#33 21. 4. 2012 15:34

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

mambo,
za Axiho bych nejspíš klidně mohla mluvit, protože ho celkem dobře znám, nicméně to nebylo mluvění ZA něho, ale moje osobní poznámka k tomu, jak jsi TY JEHO slova uchopila.
Netvrdím, že se nemohu mýlit, on sám, pokud jsem ještě nakoukne, ti k tomu jistě své řekne, ale podle mého názoru se o "duchovních sférách" bavíme stolt

Vnitřní rytmus, jak já jsem ho z Axiho slov pochopila, není žádné dogma, neporušitelný VNĚJŠÍ zákon, ale VNITŘNÍ prožitek.

Pokud jak píše agewa, někdo něco v kostele PŘEDVÁDÍ, ale ve skutečnosti ŽIJE něco jiného, pak mu právě tenhle vnitřní prožitek prostě chybí.... hraje divadlo a jen on sám ví, proč a k čemu. A nebo třeba ani neví, což má teda blbý stolt

Na místě nightmare bych asi ani tak neřešila, zda moje děti bude otec brát s sebou do kostela, ale spíš to, PROČ je tam bude brát...
Aby byla jeho maminka spokojená a dala mu pokoj? Nu...pak má celkem pravdu a pro děti to bude ztráta času.
Aby získaly tento vnitřní prožitek a tedy další rozměr života, který ona sama nezná? Nu...pak bych tedy o ztrátě čsu raději nemluvila.

A právě tenhle rozdíl by měla nightmare sama velmi dobře poznat, pokud toho muže opravdu dobře zná a chce s ním žít stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#34 21. 4. 2012 16:17

Axi
♥♥♥♥♥♥-

Dojemné, jakou my ateisté máme starost o to, aby se ostatní náhodou jednou v týdnu nestarali o svoji duši, nesdíleli se svými nejbližšími hluboké prožitky, aby kvůli tomu nezanedbávali praktické činnosti. A pokud to někdo dělá, určitě to jenom hraje, je potřeba mít se na pozoru. Jako by nás to snad nějak ohrožovalo, nebo co. smile

Není tady

#35 21. 4. 2012 16:50

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Axi napsal(a):

Dojemné, jakou my ateisté máme starost o to, aby se ostatní náhodou jednou v týdnu nestarali o svoji duši, nesdíleli se svými nejbližšími hluboké prožitky, aby kvůli tomu nezanedbávali praktické činnosti. A pokud to někdo dělá, určitě to jenom hraje, je potřeba mít se na pozoru. Jako by nás to snad nějak ohrožovalo, nebo co. smile

ty mᚠpocit, že náboženství se praktikuje jen jednou v týdnu? že víru a s ní spojené příkazy/zákazy/dogmata atd. přez týden uloží do skříně a vyndají jen v neděli?

Není tady

#36 21. 4. 2012 16:54

agewa
♥♥♥♥♥♥-

já si myslím, že nejde "jen" o to, jestli půjde jednou za týden do kostela. Že k tomu patří i otázka, zda budou děti vychovávat k víře , či nebudou trvat na tom, aby praktikovalo náboženství.Jak se pak postaví třeba k církevním svátkům. budou je dítěti vysvětlovat a slavit je s ním či ne. Zda dovolí prarodičům , aby ho náboženství učili ( protože jsou silně věřící- je velká pravděpodobnost, že budou chtít ho ovlivnit - tak jako manžela)..atd

Není tady

#37 21. 4. 2012 17:25

Axi
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

Axi napsal(a):

ty mᚠpocit, že náboženství se praktikuje jen jednou v týdnu? že víru a s ní spojené příkazy/zákazy/dogmata atd. přez týden uloží do skříně a vyndají jen v neděli?

Zejména nemám pocit, že starat se o svoji duši znamená příkazy/zákazy/dogmata; mít pro tuhle starost vyhrazen jeden den v týdnu je prostředek, nikoliv cíl. Pokud nějaká kultura na tyhle věci rezignuje, pokud se toho, co desítky generací žili naši předkové bojí, nebo se tomu dokonce vysmívá, "pámbů" s ní. Proč slavíme třeba vánoce, vždy je to vlastně naprosto iracionální, hmm?

Není tady

#38 21. 4. 2012 19:58

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Dobrý Axi...... je jedno jestli jde o křesana, budhistu, muslima či jiného věrce. O rozměrech duše se lze naučit i skrz rituály.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#39 21. 4. 2012 20:57

novavila
Zablokovaný

agewa napsal(a):

novavila napsal(a):

agewa napsal(a):

.

Jinak tchýně,  která mi diriguje manžela a ještě se ohání vírou, by mi silně vadila.

to ano, jenže to se týká dítěte, které už má trochu rozum.
Do té doby ho může "ovlivnit" jak nevěřící matka, tak věřící otec či další příbuzní.
Uvědom si, že pokud budu např. vychovávaná od malička v nějaké víře , velmi špatně budu později třeba přestupovat na jinou či se jí vyhýbat. Ten vliv dětsví tam bude. A malé dítě se nedokáže bránit.

Jo tak to se pleteš, já jsem vnučku v necelých třech letech dotáhla na mši , abych jí ukázala tu krásu,kostel a zpěvy .......ona byla asi 10 minut uplně zticha (v duchu jsem jásala , jak se chytla a cítí to jako já...yikes ) a pak mi povídá, jestli jdeme do tý kucárny ? (cukrárny)
Příště už do kostela nechtěla, neumím si představit, jak bych takový dítě donutila tam chodit, to by museli rodiče násilím.
Myslím. že sposuta lidí vychovávaných v takové víře, si naopak vytvoří odpor , zvl᚝ když vidí, že ve škole děti do kostela nemusí . Lepší je podle mně nenásilně, občas tam zajít , občas na´tuknout téma a on se sám třeba chytí jednou až bude velkej.

Není tady

#40 21. 4. 2012 22:14

Kaatty
♥------

K tématu mě napaddá několik věcí. Zaprvé si myslím, že je třeba si danou věc s partnerem domluvit dopředu, což ale neznamená, že po čase se nelze domluvit nějak jinak. Taky bych řekla, že pokud je jeden věřící a druhý ne, je ve vztahu mnohem víc věcí k řešení než jen jestli brát dítě do kostela, protože víra zasahuje nejrůznější aspekty života. A pokud by víra způsobovala nějaký vážný problém ve vztahu, projevilo by se to už teď. No a ty menší potenciální problémy je myslím třeba pokud možno promýšlet dopředu, tak aby pak nezbortily vztah partnerů nebo výchovu.
Každý má nějaká svá pravidla a zásady (a už jsou dána Církví, vědou, svědomím,...) a vždy je potřeba abychom je dokázali s partnerem skloubit. Navíc v dnešní době je spousta možností jak pravidla dodržet a zároveň to sladit např. s dovolenou apod. (např do kostela se dá jít také v sobotu večer a samozřejmě kdekoliv, ne jen ve svém městě).

Co se týče dětí a jejich setkání s náboženstvím(konkrétně teda s křesanstvím - s tím mám osobní zkušenost), tak si nemyslím, že by církev děti nějak kazila, spíš napomáhá k vedení "k dobru". V jednotlivých detailech se pak liší i jednotliví křesané. No a aby se dítě mohlo samo rozhodnout, tak mu asi neuškodí, když se do kostela občas podívá, aby vědělo "o co jde". Ve vztahu rodiču jsem se ale setkala take s tim, ze o dite v nedeli tak trochu soutezili - ci program vyhraje. myslim, ze to neni moc dobre pro dite ani pro rodice. Otazka vlivu vericich prarodicu je opet vec, se kterou je treba pocitat od zacatku. Kdyz si beru cloveka (nebo s nim ziju), ktery je verici a ma jeste silneji verici rodinu, beru si ho (a tak trosku i jeho rodinu)prave i s jeho virou a musim pocitat s tim, ze to bude chtit predavat i svym detem a branit mu v tom mi prijde dost drsny. Zpusobuje to pak podrazeni autority at uz toho druheho nebo i prarodicu. Takže osobně považuju za důležité najít vhodný kompromis už teď.

Není tady

#41 22. 4. 2012 8:34

Delahey
♥♥♥♥---

Za sebe můžu říct, že pocházím z takové rodiny.Otec ateista, matka z dost přísně věřící rodiny.Pro moji babičku z matčiny strany už bylo samo o sobě zatracujícím hříchem nejít do kostela. Naštěstí jsme to měli k matčiným rodičům na venkov  dost daleko, takže se návštěvy konaly tak jednou do měsíce.
Chodila jsem do náboženství, což bylo moje první setkávání s Biblí.Otec proti tomu neprotestoval s poukazem, že náboženství ještě nikomu neuškodilo. Pan páter byl velmi rozumný, žádný dogmatik, bavilo mne to. Do kostela jsem chodit nemusela, maminka na tom netrvala. Nechtěla jsem totiž chodit ani u babičky, se kterou bydleli ještě další příbuzní,rodina matčina bratra.
Ta byla sice velmi zbožná, ale v praxi porušující desatero, včetně ustanovení Miluj bližního svého.
Chovala se přímo podle hesla Po přízni řízni, žádná proklamovaná křesanská láska.
Já sama jsem si cestu k Bohu nenašla , ani nemám potřebu, nevedla jsem k víře svoje děti s vědomím, že když budou chtít, k Bohu se obrátí a já jim v tom bránit nebudu.
Nemyslím si ale,že chodit do kostela je ztráta času.Klidně si zajdu na mši proto, že si chci vyslechnout slova moudrého faráře. Mám ráda kostely a katedrály pro jejich atmosféru, takže jejich návštěva je trvalou součástí poznávání při mých cestách.Stejně tak navštěvoval kostely můj manžel i děti.

Na tvém místě bych se rozhodovala podle toho, do jaké míry jsi ochotna akceptovat partnerovu víru a on tvoje bezvěrectví, a to i při výchově dětí. Myslím, že dogmatismus na obou stranách může dítěti jen ublížit a hlavně by nemělo být k ničemu nuceno.smile

SKUTEČNOST PŘEDSTIHNE KAŽDOU FANTAZII, PONĚVADŽ FANTAZIE PŘECE JEN MUSÍ POČÍTAT S JAKOUSI PRAVDĚPODOBNOSTÍ.

Mark Twain

Není tady

#42 22. 4. 2012 10:54

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Já vidím problém v tom, že silně věřící rodiče budou chtít,aby se jejich syn ženil v kostele.

Tomu se taky divím. Pokud je z hodně věřící rodiny, tak to asi neprojde. Nebo ano, ale mohl by to být počátek zlé krve.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#43 22. 4. 2012 11:45

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Judyna napsal(a):

dusička napsal(a):

Tomu se taky divím. Pokud je z hodně věřící rodiny, tak to asi neprojde. Nebo ano, ale mohl by to být počátek zlé krve.

tak tomu jsem se taky dost podivovala

Není tady

#44 22. 4. 2012 12:30

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Záleží jak moc je věřící a jak jsou schopni se navzájem tolerovat. jednoznačná odpověď neexistuje. Oni dva se znají

Není tady

#45 22. 4. 2012 18:05

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

dusička napsal(a):

Mambo řekla bych, že si to srozumitelně napsala.
Ano, záleží na tom, jestli i když je věřící - tak partnerku nechá si žít po svém, nebo chce aby byla věřící jako on

Zajimave, s timto  se ztotoznuji. Muj partner je verici,modli se a chodi v nedeli do kostela, ja jdu nekdy na  msi snim. Ale verici nejsem a nemame absolutne zadny konflikt. A verici uz nikdy nebudu.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#46 22. 4. 2012 18:41

majkafa
Host

Sahleb, ale mezi tebou a autorkou vlákna je rozdíl v tom, že ty se svým partnerem nemᚠděti a myslím, že se ani mít nechystáš. (ale mohu se také mýlit).

Pro ostatní, co probírají jen návštěvu kostela, stejně jako autorka vlákna, to přece vůbec není JENOM o návštěvě kostela. To je dost povrchní vnímání členství v církvi.
Ale zase to nemá nic společného s vírou. Protože víra nemusí být nutně spojená s členstvím v žádné církvi.

#47 22. 4. 2012 21:44

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Co já znám páry, kde je jeden věřící a druhý ne a mají děti, jsou tam tak velké problémy, že skončily rozvodem. Jistěže to máme každý jinak, osobně bych takové vztahy nedoporučovala, když je každý jinde.

Není tady

#48 23. 4. 2012 10:36

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

nightmare napsal(a):

Ahojky, mám takový problémek, jak už je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času vidím to jinak, prptože jsem od malička byla tak vychovávána.
Nestačilo by mu, kdyby dítě bylo vychováváno pro dobro což chceme oba!
Ještě je tiu jedna varianta, že by se dítě rozhodlo samo, zda-li chce chodit do kostela a modlit se atd... Ale je ude otázka : "V kolika letech je dítě rozumné, aby se bylo schopné rozhodnout pro takovou věc"?
Děkuji za rady...

Já myslím, že by ses mohla o víru svého partnera začít zajímat, konec konců, je to jeho součást. Možná je to něco ryze formálního, rituály, které vykonává na přání svých rodičů, možná ne. Stejně tak by bylo dobré, aby ses začala zajímat i o jeho rodinu. Konec konců, budou to předkové tvého případného potomka.
A uvidíš, co uvidíš......

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#49 24. 4. 2012 0:20

werena30
♥♥♥♥---

nightmare napsal(a):

"V kolika letech je dítě rozumné, aby se bylo schopné rozhodnout pro takovou věc"?

Až vydrží při mši sedět tiše na zadku a poslouchat (třeba), ale ta prvotní otázka by měla znít spíš "Chci mít rodinu s praktikujícím věřícím?" , protože víru nezavřeš do kostela.

Není tady

#50 25. 4. 2012 0:41

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

Bohužel mám podobný pocit, že časem to oproblém je.
Máme dítě pokřtít nebo ne? Budeme chtít svadbu v kostele nebo ne? Mmch. myslím, že v tom připadě musí snoubenci na takový "seminář" ke knězi. Jak budeme slavit církevní svátky? A bude moct věřící dětem vyprávět o svatých , atd.

U evangelíků to není nutné. Loni jsem zrovna byla na jedné svatbě, kde si brala evangelička ateistu, brali se v evangelickém kostele.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí