6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahojky, mám takový problémek, jak u je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času vidím to jinak, prptoe jsem od malička byla tak vychovávána.
Nestačilo by mu, kdyby dítě bylo vychováváno pro dobro co chceme oba!
Jetě je tiu jedna varianta, e by se dítě rozhodlo samo, zda-li chce chodit do kostela a modlit se atd... Ale je ude otázka : "V kolika letech je dítě rozumné, aby se bylo schopné rozhodnout pro takovou věc"?
Děkuji za rady...
Není tady
nightmare napsal(a):
Ahojky, mám takový problémek, jak u je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času vidím to jinak, prptoe jsem od malička byla tak vychovávána.
Nestačilo by mu, kdyby dítě bylo vychováváno pro dobro co chceme oba!
Jetě je tiu jedna varianta, e by se dítě rozhodlo samo, zda-li chce chodit do kostela a modlit se atd... Ale je ude otázka : "V kolika letech je dítě rozumné, aby se bylo schopné rozhodnout pro takovou věc"?
Děkuji za rady...
Kdy tam nebude chodit s nima, tak ti času neubude, ne?
Není tady
A po Tobě partner nechce,aby si s ním chodila?
Já jen to přeci nezáleí,jestli chodí nebo nechodí do kostela. Moje babička byla věřící a chodila jen párkrát do roka. A teta je věřící a chodí jen na velikonoce a na vánoce.
Ale jestlie uvaujete o dítěti, budu chtít aby bylo pokřtěný, a to musí být v první řadě i Ty.
Osobně bych mu nebránila,aby třeba jednou za měsíc si vzal dítko a li na tu hodinku. Pro děti jsou i křestanský koly, ale já se o to nějak dopodrobna nezajímala.
Není tady
Nightmare, víra je přece jedna z nejdůleitějích věcí pro člověka.....tak jako pro tebe ta tvoje, tak i pro tvého přítele ta jeho.
Protoe to, e nejsi praktikující křesanka (nebo buddhistka, nebo cokoliv) neznamená, e nemá víru - tvojí vírou je například i to, e nepotřebuje chodit do kostela.....
Take buď to postavíte jako kdo z koho - nebo si půjdete naproti. Sama zva, která varianta je lepí - a která je vůbec mezi vámi moná.
Já bych se navíc neděsila toho, e dítě bude chodit s tatínkem do kostela - pro malé to bude spí záitek, hádám, a a vyroste, pořeí si to samo.
Neumím si představit, e by mu to mohlo nějak zásadně kodit - vdy i ty na něj bude mít výchovný vliv, ne? Minimálně polovinu.
Není tady
co je patnýho na tom, aby dítě chodilo do kostela ? ty si svoji nevíru můe klidně nechat a dítě a chodí, pokud chce. i já s babičkou chodívala a nemělo to co dělat s tím, jestli věřím, nebo ne. chodí i můj syn, i kdy jen 1 - 2x do roka dělat tam svým babičkám garde
já bych to prostě nechala být a ono by se časem vidělo, jestli tam dítě chce nebo ne. pokud jo, nebránila bych mu, pokud ne, nenutila bych ho.
Není tady
Osobně jsem znala dva páry, kdy jeden byl křesan a druhý ateista. Co se zpočátku jevilo jako zanedbatelná prkotina, časem narostlo do nepřekonatelných problémů a oba víra nakonec rozdělila. Určitě záleí na kadém jednotlivém páru, jak se k tomu postaví. Poradit umím důkladně probrat různé varianty, které přicházejí v budoucnu v úvahu a předem udělat dohodu. Nabízí se otázka,jestli ji oba stejnou měrou budou respektovat.
Není tady
Bohuel mám podobný pocit, e časem to oproblém je.
Máme dítě pokřtít nebo ne? Budeme chtít svadbu v kostele nebo ne? Mmch. myslím, e v tom připadě musí snoubenci na takový "seminář" ke knězi. Jak budeme slavit církevní svátky? A bude moct věřící dětem vyprávět o svatých , atd.
Není tady
Záleí jak se dohodnou. Já měla svatbu v kostele, ale na ponaučení chodil manel sám:-) napřed z toho byl kněz trochu vedle, ale nakonec to skousl. Děti si časem přijdou na to jestli chtějí pokračovat nebo ne
Není tady
Ono je podstatné, jak silně věřící dotyčný člověk je. Pokud se jeho ivot podřizuje pravidlům víry, bývá to pro nevěřícího partnera problém a naopak. Pokud chodí sporadicky do kostela a ije běným ivotem, je to pro nevěřícího partnera únosné.
Jinak se sluní lidé obecně řídí desaterem přikázání, ale hluboce věřící člověk se řídí jetě dalími pravidly, která by měl nevěřící partner respektovat (včetně sexu).Uf, snad jsem to napsala srozumitelně.
Není tady
Mambo řekla bych, e si to srozumitelně napsala.
Ano, záleí na tom, jestli i kdy je věřící - tak partnerku nechá si ít po svém, nebo chce aby byla věřící jako on
Není tady
Dusičko, dík.
Co já vím, tak zpočátku nechávají ít partnera po svém, ale časem jim to začne vadit, protoe to bývá v rozporu s jejich vírou a těko se s tím vyrovnávají. Nevěřícímu partnerovi zase začnou vadit pravidla, která ho v určitém ohledu omezují. No, není to jednoduché. Také by nevěřící partner měl vědět, jak hluboce věřící je druhá rodina, i to můe mít zásadní vliv na vztah.
Není tady
Nevidím nic patného na tom, kdy věřící otec bere s sebou do kostela potomky. Jednou příjdou do věku, kdy se rozhodnou sami, zda je to jejich cesta. Otázka ale je, pokud poznají, e to jejich cesta není, jestli to pochopí otec. Praktikující katolíci nebývají moc tolerantní, ted aspoń ti, co znám já.
Já do kostela nechodím, ale kdy byl syn malý, párkrát jsem ho tam vzala, právě proto, aby to poznal a věděl, e je i tahle monost.
Jak píe mamba - pokud je rodina partnera opravdu hluboce věřící a ten druhý naopak věřící není, můe to být problém. Stejně ale nejvíc záleí na tom, jestli jsou lidé ve vztahu tolerantní, pak zvládnou víru i nevíru.
Není tady
Nooo asi mate pravdu, vetsina, ale je nutne vedet, ze partner v kostele nebyl asi 2 roky, ted mu mamka rekla,ze by mel jit na prijimani a sel a rozhodl se ze zacne chodit kazdou nedeli, pred jidle se skoro vubec nemodli, nebere jeho viru zas az tak vazne! Tak nevidim duvod proc by mel bravat dite do kostela, ale nevim jak to jednou dopadne, jestli vubec dodrzi to, co slibil , ze bude v kostele kazdou nedeli!
Asi bych to videla tak, ze zpocatku di te púarkrat s nim by jit mohlo, pokud by se mu to nelibilo nebo naopak nebudu proti v zadnem pripade! Dite moc chci, tak budu asi muset se zachovat v tomhle ohledu spravne! Jeho rosdina je silne verici muj partner je nejmene z cele rodiny! A svatbu budeme resit normlane na radnici jsme se domluvili
Není tady
Judyno, také jsem své děti do kostela občas vzala, návtěva kostela není problém. Ten , jak jsem viděla a slyela kolem sebe, byl právě v rozdílném přístupu k ivotu a mylení. Kdy je věřící člověk hluboce oddán své víře, těko ji hodí za hlavu v zájmu tolerance. Nevěřící toti ije v rozporu s jeho vírou. Fakt to je sloitá situace.
Určitě bude rozdíl mezi rodinou, která je věřící a ije běný ivot a mezi rodinou hluboce věřící.
Není tady
Z mýho poledu je tvůj přítel duchovně pokročilejí ne ty, take by bylo dobré nechat to na něm . On můe něco předat dítěti , posunout ho rychleji, ne by se k tomu samo dopracovávalo.
Já jsem se k víře a kostelu dopracovala a ve středním věku, táta byl u komunistů a docela toho lituju , mohla jsem toho pochopit víc a mladí .
Jinak existuje spousta věřících lidí, kteří Boha vůbec necítí , jen biflují poučky a cpou je jiným jako dogmata, take bacha na to.
Není tady
Hm...to je podobný problém, jako od mojí kamarádky, co má za manela vegetariána. Ona kvůli němu přestala časem jíst maso taky, ale mají teď miminko a on chce, aby mu maso nedávali (zatím je maličká kojené miminko, take to není jetě aktuální). Ona ale dítěti maso dávat chce a chce, aby se rozhodlo v budoucnu samo, stejně jako její manel (vegetariánem se stal a v dospělosti, nebyl k tomu veden). Otázkou je, jak to ti dva vyřeí. Větinou ti o něčem přesvědčení nejsou k názoru ostatních moc tolerantní.
Není tady
nightmare napsal(a):
Nooo asi mate pravdu, vetsina, ale je nutne vedet, ze partner v kostele nebyl asi 2 roky, ted mu mamka rekla,ze by mel jit na prijimani a sel a rozhodl se ze zacne chodit kazdou nedeli, pred jidle se skoro vubec nemodli, nebere jeho viru zas az tak vazne! Tak nevidim duvod proc by mel bravat dite do kostela, ale nevim jak to jednou dopadne, jestli vubec dodrzi to, co slibil , ze bude v kostele kazdou nedeli!
Asi bych to videla tak, ze zpocatku di te púarkrat s nim by jit mohlo, pokud by se mu to nelibilo nebo naopak nebudu proti v zadnem pripade! Dite moc chci, tak budu asi muset se zachovat v tomhle ohledu spravne! Jeho rosdina je silne verici muj partner je nejmene z cele rodiny! A svatbu budeme resit normlane na radnici jsme se domluvili
ví tady to můe být taky oříek.
Pak taková návtěva babičky či dědy můe ve vaí rodině být zlou krví.
Pamatuji si, jak moje máma poslala sestru k příbuzným , kteří jsou silně věřící. Kdy sestra přijela, chtěla pokřtít, e bude chodit do kostela, četla si Bibli. No přelo jí to asi za 14dní, ale vím, jak byla máma natvaná.
Není tady
novavila napsal(a):
Z mýho poledu je tvůj přítel duchovně pokročilejí ne ty, take by bylo dobré nechat to na něm . On můe něco předat dítěti , posunout ho rychleji, ne by se k tomu samo dopracovávalo.
Já jsem se k víře a kostelu dopracovala a ve středním věku, táta byl u komunistů a docela toho lituju , mohla jsem toho pochopit víc a mladí .
Jinak existuje spousta věřících lidí, kteří Boha vůbec necítí , jen biflují poučky a cpou je jiným jako dogmata, take bacha na to.
Proč ? jen protoe chodí do kostela?
Duchovnost jako taková s tím přece nesouvisí.
Není tady
Svoje děti jsem vedla k tomu, aby se nenechaly ovlivnit v dětství a mládí ádnou vírou, ani sektou a podobnými organizacemi. (Snahy z různých stran bez mého vědomí byly.) Zdůrazňovala jsem jim, e by přísluenstvím k jakékoliv skupině měly závazky a povinnosti, které by je omezovaly a bránily jim v dalím svobodném rozhodování. Hlavně by jejich vnímání světa kolem nebylo jejich vlastní, ale bylo by ovlivněné vírou, a je jakákoliv. V dospělosti, a z nich budou vyzrálé osobnosti s dostatečnými zkuenostmi a rozhledem se přece svobodně mohou rozhodnout, co chtějí, na to nikdy není pozdě.
Duchovní ivot opravdu nesouvisí s tím, jestli někdo chodí do kodtela nebo ne. To jsou zcela odliné roviny, i kdy se někdy mohou hodně přiblíit.
Pro mne by bylo váným varováním do budoucna, kdyby partner v zájmu jejich víry poslechl maminku a jetě se zavázal slibem, bez ohledu na mne.
Není tady
ted mu mamka rekla,ze by mel jit na prijimani a sel
Já vidím hlavně budoucí problém v tomto.
Budoucí babička něco řekne a manel podle ní udělá. Nemusí, ale kdy to není z jeho hlavy a jde na přijímání aby se neřeklo, neřekla bych e je a tak věřící.
Není tady
dusička napsal(a):
ted mu mamka rekla,ze by mel jit na prijimani a sel
Já vidím hlavně budoucí problém v tomto.
Budoucí babička něco řekne a manel podle ní udělá. Nemusí, ale kdy to není z jeho hlavy a jde na přijímání aby se neřeklo, neřekla bych e je a tak věřící.
No a a bude dítko na světe, babička usoudí, e by mělo být pokřtrěno, začít chodit na hodiny náboenství atd. ......co pak udělá manel ?
Není tady
nightmare napsal(a):
Ahojky, mám takový problémek, jak u je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času ...
V čem je to ztráta času? Nejsem věřící, ani nechodím do kostela, ale přijde mi, e to nastavuje nějaký důleitý rytmus. Nastavuje to mysl k větímu obrazu, ne je ten malý soukromý (který je určitě taky důleitý). Co e to dítě bude v tom uetřeném čase dělat důleitějího, pustí si telku nebo pc, hmm?
Není tady
agewa napsal(a):
novavila napsal(a):
Jinak existuje spousta věřících lidí, kteří Boha vůbec necítí , jen biflují poučky a cpou je jiným jako dogmata, take bacha na to.Proč ? jen protoe chodí do kostela?
Duchovnost jako taková s tím přece nesouvisí.
Já vím, přečetla jsem si to ne dost pečlivě .
Jako kostel ano ,ale úsudek bych nechala na dítěti , moc se mi nelíbí, jak lidi vodí do kostela na mi malý děti , který z toho nemají rozum.
Spí ho tam vzít mimo mi , prohlídnout si a nasát atmosféru.
Jinak tchýně, která mi diriguje manela a jetě se ohání vírou, by mi silně vadila.
Není tady
novavila napsal(a):
agewa napsal(a):
novavila napsal(a):
Jinak existuje spousta věřících lidí, kteří Boha vůbec necítí , jen biflují poučky a cpou je jiným jako dogmata, take bacha na to.Proč ? jen protoe chodí do kostela?
Duchovnost jako taková s tím přece nesouvisí.Já vím, přečetla jsem si to ne dost pečlivě .
Jako kostel ano ,ale úsudek bych nechala na dítěti , moc se mi nelíbí, jak lidi vodí do kostela na mi malý děti , který z toho nemají rozum.
Spí ho tam vzít mimo mi , prohlídnout si a nasát atmosféru.
Jinak tchýně, která mi diriguje manela a jetě se ohání vírou, by mi silně vadila.
to ano, jene to se týká dítěte, které u má trochu rozum.
Do té doby ho můe "ovlivnit" jak nevěřící matka, tak věřící otec či dalí příbuzní.
Uvědom si, e pokud budu např. vychovávaná od malička v nějaké víře , velmi patně budu později třeba přestupovat na jinou či se jí vyhýbat. Ten vliv dětsví tam bude. A malé dítě se nedokáe bránit.
Není tady
Axi napsal(a):
nightmare napsal(a):
Ahojky, mám takový problémek, jak u je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času ...
V čem je to ztráta času? Nejsem věřící, ani nechodím do kostela, ale přijde mi, e to nastavuje nějaký důleitý rytmus. Nastavuje to mysl k větímu obrazu, ne je ten malý soukromý (který je určitě taky důleitý). Co e to dítě bude v tom uetřeném čase dělat důleitějího, pustí si telku nebo pc, hmm?
Nebio bude běhat venku se svými kamarády . Třeba se i učit, kdo ví.
Ví znám dost lidí , kteří dodrují tebou obdivovaný důleitý rytmus. Do rána kluci čučí na telku na erotiku, pak se zvednou , jdou do kostela , odříkají motlitby ( v mylenkách zcela jinde) , nechají si dát odpustky , vyjdou ven....a ? Jen protoe byli v náboenství a v tomto rytmu vychovaní ( a co by řekli sousedi, e ten ná kluk tam ráno nebyl).
Není tady