Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 18. 4. 2012 18:25

nightmare
♥♥-----

Vztah - věřící partner, nevěřící partnerka

Ahojky, mám takový problémek, jak už je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času vidím to jinak, prptože jsem od malička byla tak vychovávána.
Nestačilo by mu, kdyby dítě bylo vychováváno pro dobro což chceme oba!
Ještě je tiu jedna varianta, že by se dítě rozhodlo samo, zda-li chce chodit do kostela a modlit se atd... Ale je ude otázka : "V kolika letech je dítě rozumné, aby se bylo schopné rozhodnout pro takovou věc"?
Děkuji za rady...

Není tady

#2 18. 4. 2012 18:38

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Re: Vztah - věřící partner, nevěřící partnerka

nightmare napsal(a):

Ahojky, mám takový problémek, jak už je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času vidím to jinak, prptože jsem od malička byla tak vychovávána.
Nestačilo by mu, kdyby dítě bylo vychováváno pro dobro což chceme oba!
Ještě je tiu jedna varianta, že by se dítě rozhodlo samo, zda-li chce chodit do kostela a modlit se atd... Ale je ude otázka : "V kolika letech je dítě rozumné, aby se bylo schopné rozhodnout pro takovou věc"?
Děkuji za rady...

Když tam nebudeš chodit s nima, tak ti času neubude, ne?

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#3 18. 4. 2012 18:44

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

A po Tobě partner nechce,aby si s ním chodila?
Já jen to přeci nezáleží,jestli chodíš nebo nechodíš do kostela. Moje babička byla věřící a chodila jen párkrát do roka. A teta je věřící a chodí jen na velikonoce a na vánoce.
Ale jestliže uvažujete o dítěti, budu chtít aby bylo pokřtěný, a to musíš být v první řadě i Ty.
Osobně bych mu nebránila,aby třeba jednou za měsíc si vzal dítko a šli na tu hodinku. Pro děti jsou i křestanský školy, ale já se o to nějak dopodrobna nezajímala.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#4 18. 4. 2012 18:47

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Nightmare, víra je přece jedna z nejdůležitějších věcí pro člověka.....tak jako pro tebe ta tvoje, tak i pro tvého přítele ta jeho.
Protože to, že nejsi praktikující křesanka (nebo buddhistka, nebo cokoliv) neznamená, že nemᚠvíru - tvojí vírou je například i to, že nepotřebuješ chodit do kostela.....
Takže buď to postavíte jako kdo z koho - nebo si půjdete naproti. roll Sama zvaž, která varianta je lepší - a která je vůbec mezi vámi možná.
Já bych se navíc neděsila toho, že dítě bude chodit s tatínkem do kostela - pro malé to bude spíš zážitek, hádám, a až vyroste, pořeší si to samo.
Neumím si představit, že by mu to mohlo nějak zásadně škodit - vždy i ty na něj budeš mít výchovný vliv, ne? smile Minimálně polovinu.

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#5 20. 4. 2012 17:36

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

co je špatnýho na tom, aby dítě chodilo do kostela ? ty si svoji nevíru můžeš klidně nechat a dítě a chodí, pokud chce. i já s babičkou chodívala a nemělo to co dělat s tím, jestli věřím, nebo ne. chodí i můj syn, i když jen 1 - 2x do roka dělat tam svým babičkám garde wink
já bych to prostě nechala být a ono by se časem vidělo, jestli tam dítě chce nebo ne. pokud jo, nebránila bych mu, pokud ne, nenutila bych ho.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#6 20. 4. 2012 18:38

mamba
♥♥♥♥---

Osobně jsem znala dva páry, kdy jeden byl křesan  a druhý ateista. Co se zpočátku jevilo jako  zanedbatelná prkotina, časem narostlo do nepřekonatelných problémů a oba víra nakonec rozdělila.  Určitě záleží na každém jednotlivém páru, jak se k tomu postaví. Poradit umím důkladně probrat různé varianty, které přicházejí v budoucnu v úvahu a předem udělat dohodu. Nabízí se otázka,jestli ji oba stejnou měrou budou respektovat.

Není tady

#7 20. 4. 2012 18:43

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Bohužel mám podobný pocit, že časem to oproblém je.
Máme dítě pokřtít nebo ne? Budeme chtít svadbu v kostele nebo ne? Mmch. myslím, že v tom připadě musí snoubenci na takový "seminář" ke knězi. Jak budeme slavit církevní svátky? A bude moct věřící dětem vyprávět o svatých , atd.

Není tady

#8 20. 4. 2012 18:46

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Záleží jak se dohodnou. Já měla svatbu v kostele, ale na ponaučení chodil manžel sám:-) napřed z toho byl kněz trochu vedle, ale nakonec to skousl. Děti si časem přijdou na to jestli chtějí pokračovat nebo ne

Není tady

#9 20. 4. 2012 19:07

mamba
♥♥♥♥---

Ono je podstatné, jak silně věřící dotyčný člověk je. Pokud se jeho život podřizuje pravidlům víry, bývá to pro nevěřícího partnera problém a naopak.  Pokud chodí sporadicky do kostela a žije běžným životem, je to pro nevěřícího partnera únosné.
Jinak se slušní lidé obecně řídí desaterem přikázání, ale hluboce věřící člověk se řídí ještě dalšími pravidly, která by měl nevěřící partner respektovat (včetně sexu).Uf, snad jsem to napsala srozumitelně.

Není tady

#10 20. 4. 2012 19:20

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Mambo řekla bych, že si to srozumitelně napsala.
Ano, záleží na tom, jestli i když je věřící - tak partnerku nechá si žít po svém, nebo chce aby byla věřící jako on

Není tady

#11 20. 4. 2012 21:16

mamba
♥♥♥♥---

Dusičko, dík.
Co já vím, tak zpočátku nechávají žít partnera po svém, ale časem jim to začne vadit, protože to bývá v rozporu s jejich vírou a těžko se s tím vyrovnávají. Nevěřícímu partnerovi zase začnou vadit pravidla, která ho v určitém ohledu omezují. No, není to jednoduché. Také by nevěřící partner měl vědět, jak hluboce věřící je druhá rodina, i to může mít zásadní vliv na vztah.

Není tady

#12 20. 4. 2012 22:38

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Nevidím nic špatného na tom, když věřící otec bere s sebou do kostela potomky. Jednou příjdou do věku, kdy se rozhodnou sami, zda je to jejich cesta. Otázka ale je, pokud poznají, že to jejich cesta není, jestli to pochopí otec. Praktikující katolíci nebývají moc tolerantní, ted aspoń ti, co znám já.

Já do kostela nechodím, ale když byl syn malý, párkrát jsem ho tam vzala, právě proto, aby to poznal a věděl, že je i tahle možnost.

Jak píše mamba - pokud je rodina partnera opravdu hluboce věřící a ten druhý naopak věřící není, může to být problém. Stejně ale nejvíc záleží na tom, jestli jsou lidé ve vztahu tolerantní, pak zvládnou víru i nevíru.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#13 20. 4. 2012 23:40

nightmare
♥♥-----

Nooo asi mate pravdu, vetsina, ale je nutne vedet, ze partner v kostele nebyl asi 2 roky, ted mu mamka rekla,ze by mel jit na prijimani a sel a rozhodl se ze zacne chodit kazdou nedeli, pred jidle se skoro vubec nemodli, nebere jeho viru zas az tak vazne! Tak nevidim duvod proc by mel bravat dite do kostela, ale nevim jak to jednou dopadne, jestli vubec dodrzi to, co slibil , ze bude v kostele kazdou nedeli!
Asi bych to videla tak, ze zpocatku di te púarkrat s nim by jit mohlo, pokud by se mu to nelibilo nebo naopak nebudu proti v zadnem pripade! Dite moc chci, tak budu asi muset se zachovat v tomhle ohledu spravne! Jeho rosdina je silne verici muj partner je nejmene z cele rodiny! A svatbu budeme resit normlane na radnici jsme  se domluvili par

Není tady

#14 20. 4. 2012 23:51

mamba
♥♥♥♥---

Judyno, také jsem své děti do kostela občas vzala, návštěva kostela není problém. Ten , jak  jsem viděla a slyšela kolem sebe,  byl právě  v rozdílném přístupu k životu a myšlení. Když je věřící člověk hluboce oddán své víře, těžko ji hodí za hlavu v zájmu tolerance. Nevěřící  totiž žije v rozporu s jeho vírou. Fakt to je složitá situace.
Určitě bude rozdíl mezi rodinou, která je věřící a žije běžný život a mezi rodinou hluboce věřící.

Není tady

#15 21. 4. 2012 8:38

novavila
Zablokovaný

Z mýho poledu je tvůj přítel duchovně pokročilejší než ty, takže by bylo dobré nechat to na něm . On může něco předat dítěti , posunout ho rychleji, než by se k tomu samo dopracovávalo.
Já jsem se k víře a kostelu dopracovala až ve středním věku, táta byl u komunistů a docela toho lituju , mohla jsem toho pochopit víc a mladší .
Jinak existuje spousta věřících lidí, kteří Boha vůbec necítí , jen biflují poučky a cpou je jiným jako dogmata, takže bacha na to.

Není tady

#16 21. 4. 2012 9:20

Sakura
♥♥♥♥♥♥-

Hm...to je podobný problém, jako od mojí kamarádky, co má za manžela vegetariána. Ona kvůli němu přestala časem jíst maso taky, ale mají teď miminko a on chce, aby mu maso nedávali (zatím je maličká kojené miminko, takže to není ještě aktuální). Ona ale dítěti maso dávat chce a chce, aby se rozhodlo v budoucnu samo, stejně jako její manžel (vegetariánem se stal až v dospělosti, nebyl k tomu veden). Otázkou je, jak to ti dva vyřeší. Většinou ti o něčem přesvědčení nejsou k názoru ostatních moc tolerantní. sad

Není tady

#17 21. 4. 2012 9:22

agewa
♥♥♥♥♥♥-

nightmare napsal(a):

Nooo asi mate pravdu, vetsina, ale je nutne vedet, ze partner v kostele nebyl asi 2 roky, ted mu mamka rekla,ze by mel jit na prijimani a sel a rozhodl se ze zacne chodit kazdou nedeli, pred jidle se skoro vubec nemodli, nebere jeho viru zas az tak vazne! Tak nevidim duvod proc by mel bravat dite do kostela, ale nevim jak to jednou dopadne, jestli vubec dodrzi to, co slibil , ze bude v kostele kazdou nedeli!
Asi bych to videla tak, ze zpocatku di te púarkrat s nim by jit mohlo, pokud by se mu to nelibilo nebo naopak nebudu proti v zadnem pripade! Dite moc chci, tak budu asi muset se zachovat v tomhle ohledu spravne! Jeho rosdina je silne verici muj partner je nejmene z cele rodiny! A svatbu budeme resit normlane na radnici jsme  se domluvili par

víš tady to může být taky oříšek.
Pak taková návštěva babičky či dědy může ve vaší rodině být zlou krví.
Pamatuji si, jak moje máma poslala sestru k příbuzným , kteří jsou silně věřící. Když sestra přijela, chtěla pokřtít, že bude chodit do kostela, četla si Bibli. No přešlo jí to asi za 14dní, ale vím, jak byla máma naštvaná.

Není tady

#18 21. 4. 2012 9:23

agewa
♥♥♥♥♥♥-

novavila napsal(a):

Z mýho poledu je tvůj přítel duchovně pokročilejší než ty, takže by bylo dobré nechat to na něm . On může něco předat dítěti , posunout ho rychleji, než by se k tomu samo dopracovávalo.
Já jsem se k víře a kostelu dopracovala až ve středním věku, táta byl u komunistů a docela toho lituju , mohla jsem toho pochopit víc a mladší .
Jinak existuje spousta věřících lidí, kteří Boha vůbec necítí , jen biflují poučky a cpou je jiným jako dogmata, takže bacha na to.

Proč ? jen protože chodí do kostela?
Duchovnost jako taková s tím přece nesouvisí.

Není tady

#19 21. 4. 2012 11:27

mamba
♥♥♥♥---

Svoje děti jsem vedla k tomu, aby se nenechaly ovlivnit v dětství a mládí  žádnou vírou, ani sektou a podobnými organizacemi. (Snahy z různých stran  bez mého vědomí byly.) Zdůrazňovala jsem jim, že by příslušenstvím k jakékoliv skupině měly závazky a povinnosti, které by je omezovaly a bránily jim v dalším svobodném rozhodování. Hlavně by jejich  vnímání světa kolem nebylo jejich vlastní, ale bylo by ovlivněné vírou, a je jakákoliv. V dospělosti, až z nich budou vyzrálé osobnosti s dostatečnými zkušenostmi a rozhledem se přece svobodně mohou rozhodnout, co chtějí, na to nikdy není pozdě.

Duchovní život opravdu nesouvisí s tím, jestli někdo chodí do kodtela nebo ne. To jsou zcela odlišné roviny, i když se někdy mohou hodně přiblížit.

Pro mne by bylo vážným varováním do budoucna, kdyby partner v zájmu  jejich víry poslechl maminku a ještě se zavázal slibem, bez ohledu na mne.

Není tady

#20 21. 4. 2012 12:02

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

ted mu mamka rekla,ze by mel jit na prijimani a sel
Já vidím hlavně budoucí problém v tomto.
Budoucí babička něco řekne a manžel podle ní udělá. Nemusí, ale když to není z jeho hlavy a jde na přijímání aby se neřeklo, neřekla bych že je až tak věřící.

Není tady

#21 21. 4. 2012 12:17

agewa
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

ted mu mamka rekla,ze by mel jit na prijimani a sel
Já vidím hlavně budoucí problém v tomto.
Budoucí babička něco řekne a manžel podle ní udělá. Nemusí, ale když to není z jeho hlavy a jde na přijímání aby se neřeklo, neřekla bych že je až tak věřící.

No a až bude dítko na světe, babička usoudí, že by mělo být pokřtrěno, začít chodit na hodiny náboženství atd. ......co pak udělá manžel ?

Není tady

#22 21. 4. 2012 12:17

Axi
♥♥♥♥♥♥-

nightmare napsal(a):

Ahojky, mám takový problémek, jak už je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času ...

V čem je to ztráta času? Nejsem věřící, ani nechodím do kostela, ale přijde mi, že to nastavuje nějaký důležitý rytmus. Nastavuje to mysl k většímu obrazu, než je ten malý soukromý (který je určitě taky důležitý). Co že to dítě bude v tom ušetřeném čase dělat důležitějšího, pustí si telku nebo pc, hmm?

Jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou...

Není tady

#23 21. 4. 2012 12:33

novavila
Zablokovaný

agewa napsal(a):

novavila napsal(a):

Já vím, přečetla jsem si to ne dost pečlivě .
Jako kostel ano ,ale úsudek bych nechala na dítěti , moc se mi nelíbí, jak lidi vodí do kostela na mši malý děti , který z toho nemají rozum.
Spíš ho tam vzít mimo mši , prohlídnout si a nasát atmosféru.
Jinak tchýně,  která mi diriguje manžela a ještě se ohání vírou, by mi silně vadila.

Není tady

#24 21. 4. 2012 12:40

agewa
♥♥♥♥♥♥-

novavila napsal(a):

agewa napsal(a):

novavila napsal(a):

Já vím, přečetla jsem si to ne dost pečlivě .
Jako kostel ano ,ale úsudek bych nechala na dítěti , moc se mi nelíbí, jak lidi vodí do kostela na mši malý děti , který z toho nemají rozum.
Spíš ho tam vzít mimo mši , prohlídnout si a nasát atmosféru.
Jinak tchýně,  která mi diriguje manžela a ještě se ohání vírou, by mi silně vadila.

to ano, jenže to se týká dítěte, které už má trochu rozum.
Do té doby ho může "ovlivnit" jak nevěřící matka, tak věřící otec či další příbuzní.
Uvědom si, že pokud budu např. vychovávaná od malička v nějaké víře , velmi špatně budu později třeba přestupovat na jinou či se jí vyhýbat. Ten vliv dětsví tam bude. A malé dítě se nedokáže bránit.

Není tady

#25 21. 4. 2012 12:44

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Axi napsal(a):

nightmare napsal(a):

Ahojky, mám takový problémek, jak už je psáno v nadpisu - partner je křesan a já jsme nevěřící, chceme dítě časem, on chce, aby chodilo s ním do kostela, ale já ne - pro mě je to ztráta času ...

V čem je to ztráta času? Nejsem věřící, ani nechodím do kostela, ale přijde mi, že to nastavuje nějaký důležitý rytmus. Nastavuje to mysl k většímu obrazu, než je ten malý soukromý (který je určitě taky důležitý). Co že to dítě bude v tom ušetřeném čase dělat důležitějšího, pustí si telku nebo pc, hmm?

Nebio bude běhat venku se svými kamarády . Třeba se i učit, kdo ví.
Víš znám dost lidí , kteří dodržují tebou obdivovaný důležitý rytmus. Do rána kluci čučí na telku na erotiku, pak se zvednou , jdou do kostela , odříkají motlitby ( v myšlenkách zcela jinde) , nechají si dát odpustky , vyjdou ven....a ? Jen protože byli v náboženství a v tomto rytmu vychovaní ( a co by řekli sousedi, že ten nᚠkluk tam ráno nebyl).

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí