29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Pája101 napsal(a):
Skloubit najednou obě mateřské jsem nechtěla, protože jsem měla pocit že bych to nezvládla, prostě jsem se na to necítila. Chtěla jsem spíše navázat po těch 3 letech, ale dopadlo to jinak.
Takže teď v podstatě hledám pozitiva na tom, že bude větší rozdíl.
Ale jako vše má své pro a proti. Takže ideální věkový rozdíl vlastně není.
Jaku, z Tvého příspěvku mám "skoro strach" mít druhé dítě! - vlastně obě budou mít zničený život, že nebudou mít společnou řeč, společné hry apod. Nenašlo by se aspoň jedno pozitivum na větším rozdílu?
máš pravdu, není ideální věkový rozdíl. všechno záleží jen na tobě. já jsem pro odstup a ne z jedné mateřské na druhou.
Není tady
Jaku napsal(a):
aprill napsal(a):
Pája101 napsal(a):
Dobrý den,
je mi necelých 30 let a mám skoro 5 a půl let starého syna. Poslední dobou mám pocit, že jsem něco prošvihla. Chtěla jsem mezi dětmi nějaký rozumný věkový rozdíl, ale teď jsem vlastně zjistila že nevím který to je.
Druhé dítko bych moc chtěla, ale bohužel jsem se dnes od manžela dozvěděla že se na druhé dítě necítí (bude mu 31). Je OSVČ takže nemá stálou výši příjmu...
Ať je to jak chce, tak je to bohužel o penězích - pokud bych šla na mateřskou přijdeme o jeden nezanedbatelný příjem, který by v případě problémů mohl způsobit dost velké finanční potíže.
Mám bratra, který je o 9 let mladší a musím přiznat, že vztahy mezi námi jsou ale nic zvláštního - vidím v něm bláznivého puberťáka.
Jaký máte rozdily mezi dětmi? Prosím o kladné či "zápo*né" postřehy.Nic jsi neprošvilhla. Je to šílenost mít děti brzy po sobě, nemáš čas je tomu staršímu věnovat. A jsi rozumná, že myslíš i na finační stránku.
Nesouhlasím.Šílenost je podle mě 2 jedináčciˇ- nenapravitelné ošizení o sourozeneckou sounáležitost a vše krásné co s tím souvisí a na co děti budou v dospělosti v naprosté většině se slzou v oku vzpomínat - ty diskuse před spaním,at už se jedná o děti školou povinné či pubertáky,společné hry a běhání venku,společná tajemství,debaty o holkách,je toho zkrátka moc a moc.Po 2 letech by to měla přispivatelka z jedné vody,při jedné mateřské,te´d už musí řešit výpadek příjmu,atd.,atd.,fin.situace pro rodiny sdětmi je od roku jen horší,ne lepší a těch důvodů,proč mít 2 děti za sebou by se našlo mnohem víc.O oblečení a plánování společ.rod.aktivit nemluvě.
jára cimrman do patnácti let nosil šaty po svých starších sestrách - tak si to myslela ?
Není tady
Asi jsem jen chtěla rozmluvit ten můj blbej pocit, že jsem něco prošvihla. Pár z vás mi tu pomohlo - děkuji. Nakonec se s tím musím vyrovnat stejně jen já sama. Ale vzhledem k přístupu manžela to nechci řešit doma, aby neměl pocit že ho tlačím někam kam on nechce.
Není tady
Známí mají kluky 12 let od sebe (ten malej byl překvápko ) a jsou bezva rodina. Je to o určitě lidech, ne o věku
Není tady
určitě jsi nic neprošvihla:-) velký věkový rozdíl je zas dobrý v tom, že si děti dostatečně užijí rodičů. Jste mladí, máte čas:-)
Není tady
Když jste se rozhodovaly a druhém dítku, kdo měl "hlavní slovo"?? Nevím jak to přesně formulovat, ale prostě jak jste se rozhodovaly a kdo chtěl více?
Není tady
Mám o tři roky mladšího bratra, přesně o 3 roky 2 měsíce a 5 dní. S bráchou jsem si dřív moc nerozuměla, teď, co je nemocný (má schizofrenii), nás to tak nějak k sobě stmelilo.
Za ideální věkový rozdíl mezi sourozenci považuju 3 roky. Rok či rok a půl (i 2 roky) je pro matku sebevražda, nedovedu si to představit, jak se to dá zvládnout. Děti mamčiné sestřenice jsou od sebe jen 12 měsíců, dnes je jim přes 20 let a jejich maminka se několikrát nechala slyšet, že to bylo šílené období, horší jak mít dvojčata.
Není tady
Pájo, řekla bych, že se v tom moc vrtáš. Že to zbytečně moc řešíš a rozebíráš. Nech se nést, neřeš. Vše je tak, jak má být.
Jsou věci mezi nebem a zemí, na které nejsou manuály. A to je na těch věcech to krásné.
Pájo, na to ti neodpovím. Naše děti k nám přišly ani nevím jak.-) takže obě děti neplánované, ani si moc neumím představit jak bych to řešila, kdybych měla plánovat. Možná bych taky přemýšlela kdy, proč...ale neměla jsem možnost:-) teď jsem za to ráda i když to bylo někdy náročné
Není tady
Tos napsala moc hezky, holčino.
K nám naše děti taky přišly ani nevím jak :-) Jsem za to ráda.
No jo, ono je to asi lepší neplánovat a nechat to být a brát to jak to všechno přijde. Ale druhé dítko s největší pravděpodobností přes antiko nepřijde.
Už mne i napadlo nepapat, ale přijde mi to jako velký podraz. I když vím, že by to bylo vyřešené, ale...
Není tady
Za nás antiko nebyla a kondom jsme nepoužívali, neměli jsme to rádi. Tak se někdy prostě stalo, že jsme mysleli, že dnes se nemůže nic stát, tak si nebudeme dávat pozor - no a bylo to jinak.
Pájo, to by byl opravdu podraz, kdyby si tvůj manžel myslel, že bereš antikoncepci. To není fér. To bych si já do smrti vyčítala, že jsem ho podrazila.
majkafa napsal(a):
Za nás antiko nebyla a kondom jsme nepoužívali, neměli jsme to rádi. Tak se někdy prostě stalo, že jsme mysleli, že dnes se nemůže nic stát, tak si nebudeme dávat pozor - no a bylo to jinak.
Pájo, to by byl opravdu podraz, kdyby si tvůj manžel myslel, že bereš antikoncepci. To není fér. To bych si já do smrti vyčítala, že jsem ho podrazila.
Jj já si to uvědomuju, to byla jen taková myšlenka, co mi občas proběhne hlavou, ale měla bych strach to udělat!! Prostě bych to nakonec neudělala.
Není tady
Pája101 napsal(a):
Asi jsem jen chtěla rozmluvit ten můj blbej pocit, že jsem něco prošvihla. Pár z vás mi tu pomohlo - děkuji. Nakonec se s tím musím vyrovnat stejně jen já sama. Ale vzhledem k přístupu manžela to nechci řešit doma, aby neměl pocit že ho tlačím někam kam on nechce.
tak tohle je o řešení především doma, je to moc a moc o komunikaci,nejen o jednom rozhovoru a konec.Spousta lidí ti řekne a i tady napíše hl.to,co ty chceš slyšet a číst ale jak píšeš,bude to hlavně na vás dvou.
Majkafa píše,že nemáš nic řešit apod.-tak jsme to skutečně si mohli dovolit my v 80. a 90.letech.Já zas vidím jako pozitivum u lidí jako seš ty,že dnes řeší ekonomickou stránku věci,je to víc než nutný vzhledem k vývoji,jakým se to tady ubírá.
Nicméně jste mladí a musíte být flexibilní,tzn.,že i manžel by měl dost počítat s tím,že nebude-li slušně vydělávat jako osvč,tak se holt bude muset poohlédnout po něčem jiném.A zase spousta maminek na md si je taky schopná přivydělávat,ale tohle jim teda vůbec nezávidím,ovšem ta možnost tu je.
Není tady
Pája101 napsal(a):
Když jste se rozhodovaly a druhém dítku, kdo měl "hlavní slovo"?? Nevím jak to přesně formulovat, ale prostě jak jste se rozhodovaly a kdo chtěl více?
My jsme chtěli děti oba stejně,když byl manžel v 5.r.na vš,tak jsme si řekli,že by dítě mohlo přijít - a před jeho státnicema se nám taky narodilo,rok před revolucí.To je ale posun v myšlení ve srovnání s dneškem,že?Nelitujem ničeho,naopak jsme byli ušetřeni řešení kariéry,ekonomiky,atd.Kariéra,ta hlavní,přišla později,kdy už dávno děti odrostly plenám,takže jsme o nic nepřišli,ba naopak.
Není tady
aprill napsal(a):
Jaku napsal(a):
aprill napsal(a):
Nic jsi neprošvilhla. Je to šílenost mít děti brzy po sobě, nemáš čas je tomu staršímu věnovat. A jsi rozumná, že myslíš i na finační stránku.Nesouhlasím.Šílenost je podle mě 2 jedináčciˇ- nenapravitelné ošizení o sourozeneckou sounáležitost a vše krásné co s tím souvisí a na co děti budou v dospělosti v naprosté většině se slzou v oku vzpomínat - ty diskuse před spaním,at už se jedná o děti školou povinné či pubertáky,společné hry a běhání venku,společná tajemství,debaty o holkách,je toho zkrátka moc a moc.Po 2 letech by to měla přispivatelka z jedné vody,při jedné mateřské,te´d už musí řešit výpadek příjmu,atd.,atd.,fin.situace pro rodiny sdětmi je od roku jen horší,ne lepší a těch důvodů,proč mít 2 děti za sebou by se našlo mnohem víc.O oblečení a plánování společ.rod.aktivit nemluvě.
Myslím, že to je v dětech znám rodiny co mají děti brzy po sobě a rvou se jako koně, nemůžou být v jednom pokoji o samotě a rodiny co mají velký odstup mezi dětmi a je všechno OK. Já se mám ráda a proto moje děti mají věkový rozdíl 4 roky. Obou jsem si užila a nevidím, že by měli problém spolu komunikovat.
A že tví synové bydlí spolu na koleji je docela zajímavé, asi mají problém přizpůsobit se cizím lidem.
Kluci nemají problémy s přizpůsobivostí,nechápu tvoji jedovatost,či závist z toho spíš cítím,to ty si hodně divná.Ale hlavně,že se máš ráda,jak sama píšeš.To taky o něčem vypovídá.
Nesnáším,přímo nenávidím uvažování takových "matek" tvého typu,aby si to přece užily hlavně ony.
Není tady
Pája101 napsal(a):
Skloubit najednou obě mateřské jsem nechtěla, protože jsem měla pocit že bych to nezvládla, prostě jsem se na to necítila. Chtěla jsem spíše navázat po těch 3 letech, ale dopadlo to jinak.
Takže teď v podstatě hledám pozitiva na tom, že bude větší rozdíl.
Ale jako vše má své pro a proti. Takže ideální věkový rozdíl vlastně není.
Jaku, z Tvého příspěvku mám "skoro strach" mít druhé dítě! - vlastně obě budou mít zničený život, že nebudou mít společnou řeč, společné hry apod. Nenašlo by se aspoň jedno pozitivum na větším rozdílu?
Tak já jsem šťastná,že se nám děti povedly tak,jak jsme chtěli a že se hodně užijí před tím,než naskočí do skutečného života,mají v sobě už nyní oporu a jsem proto zastáncem tak 2-3 letého rozdílu.Menší ani větší už bych nechtěla.
No a pozitivum na tvém 2.dítku by bylo přeci už jen to,že by se narodilo,že by bylo zdravé a že přece hlavně je!! Tady už bych neřešila věkový rozdíl,ale hl.to,že nakonec se oba na to malé budete těšit a budete ho chtít!A přeju ti,ať se ti to splní
Není tady
Jaku napsal(a):
aprill napsal(a):
Jaku napsal(a):
Nesouhlasím.Šílenost je podle mě 2 jedináčciˇ- nenapravitelné ošizení o sourozeneckou sounáležitost a vše krásné co s tím souvisí a na co děti budou v dospělosti v naprosté většině se slzou v oku vzpomínat - ty diskuse před spaním,at už se jedná o děti školou povinné či pubertáky,společné hry a běhání venku,společná tajemství,debaty o holkách,je toho zkrátka moc a moc.Po 2 letech by to měla přispivatelka z jedné vody,při jedné mateřské,te´d už musí řešit výpadek příjmu,atd.,atd.,fin.situace pro rodiny sdětmi je od roku jen horší,ne lepší a těch důvodů,proč mít 2 děti za sebou by se našlo mnohem víc.O oblečení a plánování společ.rod.aktivit nemluvě.Myslím, že to je v dětech znám rodiny co mají děti brzy po sobě a rvou se jako koně, nemůžou být v jednom pokoji o samotě a rodiny co mají velký odstup mezi dětmi a je všechno OK. Já se mám ráda a proto moje děti mají věkový rozdíl 4 roky. Obou jsem si užila a nevidím, že by měli problém spolu komunikovat.
A že tví synové bydlí spolu na koleji je docela zajímavé, asi mají problém přizpůsobit se cizím lidem.Kluci nemají problémy s přizpůsobivostí,nechápu tvoji jedovatost,či závist z toho spíš cítím,to ty si hodně divná.Ale hlavně,že se máš ráda,jak sama píšeš.To taky o něčem vypovídá.
Nesnáším,přímo nenávidím uvažování takových "matek" tvého typu,aby si to přece užily hlavně ony.
spokojená matka=spokojené dítě. co dítě/děti budou mít z toho, že budou mít doma uštvanou, unavenou, nervní matku, která je nestíhá
Jaku, to nebyla jedovatost, jen jsem konstatovala, že hoši můžou mít problém, ale jestli to cítíš jako jedovatost, tak to je mi líto.
Není tady
U nás mají kluci mezi sebou rozdíl 4 roky a 11 měsíců. Měli být přesně o pět let, byl stejný termín, ale jeden se coural a druhý spěchal
takže tak.
Mě to naprosto vyhovovala. Bylo to tak plánované. S bráchou jsme taky o pět let. Taky jsem byla ta starší, co má mít rozum, takže jsem tohle synům oprvdu nedělala.
Ale bylo to fajn, starší šel do školy, já jsem byla doma, byl na něj čas, mladší byl šikovný, samostatný, vyhrál si sám a když začal trochu chodit a myslet, vzali ho ti starší do party, protože stejně starý pár sourozenců jsme měli na dvoře.
Dneska je jim 16 a 21 a jsou úplně v pohodě - i přes věkový rozdíl mají stejné oblečení, jak tu někdo zmínil, velcí jsou úplně stejně, váhově taky, takže mě přivádí k šílenství, když vidím jak jeden druhému taká mikiny a trika - já to nesnáším
Chodí spolu na fotbal, jezdí spolu na chatu, na různé akce společenské, spoku kouří (ač ten mladší samozřejmě děsně tajně). Nevím, no. Nemůžu si na pětiletý rozdíl stěžovat.
Mladší má svoje kamarády, vrstevníky, ale zároveň má hodně kamarádů starších, což taky není úplně od věci. Prostě se něco naučí dřív a nebude pak čučet po skončení školy co že ho to vlastně v životě čeká.
Není tady
Ono je to těžké určit jaký je ideální rozdíl věku mezi dětma. Já mám dva brácha s jedním jsem o 11měsíců a s druhým o 12let. Je pravda že s tím prvním mladším jsme se jako děti řezaly a dost jsme spolu bojovaly. Teď jsme v pohodě, je to i tím, že se nevidíme tak často a už jsme oba dospěli. S druhým mladším mám dobrý vztah stále, je to benjamínek :-)
A já mám děti s rozestupem 7let jsou to dva jedináčci, alemálá k bráškovi vzhlíží, je z něj nadšená a jakmile ho vidí křičí jeho jmeno a žene se k němu. Ale aby jí nebylo smutno až povyroste a měla parťáka na lumpárny plánujeme ještě jedno dítko :-)
Není tady
Pájo, myslím, že je lepší opravdu počkat než aby se narodilo dítko do rodiny, která je totoálně bez peněz. Jak by to vypadalo??? Byli byste s maželem podráždění, hádali byste se, stres přenášeli na děti. Myslím, že bys litovala. Bohužel.
Nikdy nebude finanční situace taková, že narození dítěte finančně nepocítíte, ale na splátky přece musí být!
Budu mít děti od sebe pět let. Jsem ráda, že jsem počkala. Už v těhotenství jsem pocítila, jak mám doma rozumnou dceru. Zatímco dvouletému se těžko vysvětluje, že mamince není dobře a musí si lehnout, tak já jsem vždycky byla opusinkovaná a se slovy "maminko, klidně spinkej, já si budu potichu hrát", mě přikryla a opravdu nechala si zdřímnout
Na miminko se moc těší, plánuje, jak bude opečovávat a později, jak si ho nastěhuje do pokojíčku a budou si spolu hrát. Samozřejmě vím, že realita může být úplně jinak,ale zatím jsem moc šťastná, že jsem počkala.
A ještě jedna věc..jít z mateřské do mateřské je pro mě sebevražda. Pěkně jsem si dva roky odpracovala, dostala se opět mezi lidi a taky vydělala nějaké korunky.
Není tady
Ahoj Pájo,
ráda bych tě uklidnila.
Opravdu jsi mladá a nenech se stresovat tím, že nebudeš mít dětičky po sobě. Mně se to také nepodařilo, protože jsem o miminko, které by bylo k mému synovi po 2a půl letech přišla. Bohužel.
Pak jsme procházeli manželskou krizí a následně, přesně jak píšeš i ty, manžel sice dítě chtěl, ale necítil se na to připravený a také řešil pracovní záležitosti, takže druhé miminko přišlo až ve správný čas, když našemu prvnímu:-) bylo už 13 let, dnes je mu už 17 le. Svoji dnes už 3 a půl letou sestřičku miluje. A věřím, že budou mít spolu krásný vztah i v dospělosti. Oba se je snažím vést k tomu, že jsou tady pro sebe, že jsou sourozenci. Je pravda, že dnes je to tak, že syn, když už je doma..., tak si malou pomazlí, udělá s ní nějakou legrácku a jde raději ven, nebo se učí. Takže hraní a sdílení v dětství, tím se opravdu minuli, ale to přeci neznamená, že by v pozdějším věku nemohli mít krásný vztah... Když je tam položený pevný základ sourozenecké lásky. A pro mě je opravdu nejkrásnější, když je vidím, jak jsou spolu:-).
Takže nesmutni... a je opravdu rozumné v dnešní době raději počkat a miminko přivést na svět až bude chtít i manžel, až i on bude vnímat, že jste finančně stabilnější. Na to bych se zaměřila, abych pro to vytvořila podmínky a těšila se na miminko, které pak v pravý čas přijde...
Upravil(a) Morgaine (18. 4. 2012 10:06)
Není tady
Děkuji všem za vaše postřehy. Moc mi to pomohlo, nebo alespoň na chvilku kdy zase nějaké miminko uvidím
Ono opravdu nejde všechno naplánovat a je rozumnější mít děti v relativně stabilní finanční situaci než přivést dítě na svět a pak teprve řešit kde vlastně rodina bude bydlet.
Možná mne tak "zdeptalo" okolí - všechny kamarádky mají děti max. 4 roky od sebe a navíc každou chvilku čelím dotazu kdy bude druhé. Nechci všude vyprávět, že až budou peníze (protože většina odpovědí - to nebudou nikdy)...
Občas se mi zdá jako společensky nastavený standart - děti 3 roky po sobě a pak do důchodu makat a makat aby děti měli co potřebujou a zároveň rodina žila aspoň trochu normálně.
Není tady
majkafa napsal(a):
Za nás antiko nebyla .....
Majko, jestli mluvíš o hormonální perorální antikoncepci, byla. Nemať Páje hlavu.
Není tady
Bramborka napsal(a):
majkafa napsal(a):
Za nás antiko nebyla .....
Majko, jestli mluvíš o hormonální perorální antikoncepci, byla. Nemať Páje hlavu.
Ano, byla. Ale úplně neznámá, bez osvěty a kdo ji bral? Jedna žena z tisíce? Tady v Čechách možná ano. Ale u nás ani to ne. Na vejšce a vlastně vůbec jsem neznala jedinou holku, která by ji brala.
Rozhodně ne takové kvality a v takovém měřítku, jako je dnes. Takže z mého pohledu vlastně nebyla.Víš?
Nechtěla jsem tady psát sáhodlouhé pojednání o tom, že vlastně nebyla. Tak jsem to napsala tak, jak jsem to napsala.
Upravil(a) majkafa (18. 4. 2012 18:00)