|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Vilemína napsal(a):
Vílo, tak ty se jmenuješ Markéta?! Nádherné jméno. Jedno z mých nejoblíbenějších. Společně s Alžbětou, Viktorií, Amálií, Adélou, Rozálií, Eliškou, Anežkou, Magdalenou, Helenou, Hanou, Karolinou... No, líbí se mi hodně jmen. Markéta přesně splňuje to kritérium, že se dává od středověku a přitom je stále aktuální, to se mi na ní staršně moc líbí. A německá podoba Greta je snad ještě hezčí. Do rodného listu bych zapsala Markéta a říkala jí Greto.
Můžu se zeptat, jak se jmenují tvá vnoučata?
Z chlapeckých jmen se mi nejvíce líbí Vilém (to se snad nikomu nelíbí), pak Lukáš, Štěpán, Václav, Antonín, František... a další.
Tak s tech jmen se me libi jen Magdalena a Karolina. Vaclava mam syna,ale to jmeno se me nelibi vubec ,dala jsem ho kvuli jeho otci,protoze tohle jmeno u nich slo nekolik generaci ,me se libil Michal. Na odplatu jsem si jmeno vybrala sama pro dceru.
Upravil(a) eremuruss (8. 4. 2012 20:37)
Není tady
No a proč ne? Když to není jedinej zdroj informací
Když chceš vědět, co se doopravdy děje, čti bulvár (MiB) 
Vilemíno, Viléma mají sousedi.
Není tady

A já mám doma Karolínu
(želvu)
Dneska jsem ji konečně ukázala našemu pesanovi, kterej byl naprosto zděšenej... jestli jsem někdy viděla psa se vznášet , tak dnes. Nechápu, proč ty psi na plazy takhle reagují.
Není tady
majkafa napsal(a):
Vil, ty čteš Blesk Plesk?
Občas něco tam čtu, většinou ale jen prolítnu nadpisy. Co je na tom špatného? Ostatně bulvár je i v "seriózních" novinách. Jinak na střední nás měl na češtinu jistý divadelník, vzdělaný člověk a ten se držel toho, že je třeba mít o všem přehled. Jinak znám více vysokoškoláků, co čtou Blesk - resp. internetovou verzi a jen některé články. Tištěný Blesk jsem si v životě nekoupila a ani nemám v plánu si ho kupovat, za ty peníze to nestojí. Dále sleduji idnes, lidovky a novinky. A nejvíce jsem si hledám na googlu a wikipedii - české a německé. A je mi jedno, co si o mně kdo myslí. Na intelektuálku jsem si nikdy nehrála a nehraju. Naopak si připadám hloupá.
Jo a v Blesku si hlavně hledám, komu se narodilo dítě, zajímají mě jména, je to můj koníček. Tak jsem třeba pátrala po jménech Saudkových dětí (Jana Saudka) a dvě či jedno jméno mi chybí. Nebo třeba děti od sektáře Dvorského (vnoučata dnes již zemřelé herečky Mileny Dvorské).
Není tady
Jessika napsal(a):
A já mám doma Karolínu
(želvu)
Dneska jsem ji konečně ukázala našemu pesanovi, kterej byl naprosto zděšenej... jestli jsem někdy viděla psa se vznášet , tak dnes. Nechápu, proč ty psi na plazy takhle reagují.
No asi že snášej vajíčka a přitom jsou to zvířata?
Želva mi napoprvé neprošla - budu muset zkusit nějakej obchvat.
Není tady
Moje babička říkávala, každé jméno je hezké,když se hezky říká.
Já mám děti - David,Pavel,Markéta
Není tady
eremuruss napsal(a):
Vilemína napsal(a):
Vílo, tak ty se jmenuješ Markéta?! Nádherné jméno. Jedno z mých nejoblíbenějších. Společně s Alžbětou, Viktorií, Amálií, Adélou, Rozálií, Eliškou, Anežkou, Magdalenou, Helenou, Hanou, Karolinou... No, líbí se mi hodně jmen. Markéta přesně splňuje to kritérium, že se dává od středověku a přitom je stále aktuální, to se mi na ní staršně moc líbí. A německá podoba Greta je snad ještě hezčí. Do rodného listu bych zapsala Markéta a říkala jí Greto.
Z chlapeckých jmen se mi nejvíce líbí Vilém (to se snad nikomu nelíbí), pak Lukáš, Štěpán, Václav, Antonín, František... a další.Tak s tech jmen se me libi jen Magdalena a Karolina. Vaclava mam syna,ale to jmeno se me nelibi vubec ,dala jsem ho kvuli jeho otci,protoze tohle jmeno u nich slo nekolik generaci ,me se libil Michal. Na odplatu jsem si jmeno vybrala sama pro dceru.
Michal se zase mně vůbec nelíbí. Vadí mi tam to ch. Z hodně dávaných jmen se mi nelíbí dále Filip, Dan/Daniel, Patrik, David a snad nejhorší je Denis a vůbec většina mezinárodních jmen (tedy těch, co se v ČR hodně dávají, ale jsou málo počeštěná). Pak taky nic moc je Alexandr/Alexandra, ruší mě tam blízkost l a x, vůbec písmeno x se mi nelíbí a tvar Saša je příšerný. No a pak Nikola, Denisa, Daniela, Michaela... No, máme každý jiný vkus. Mně se třeba líbí hodně jmen. Kdybych náhodou měla s Tonym dítě, jmenovalo by se asi Antonín/Adéla. Antonín proto, že je to u nich tradice a hlavně, to jméno se mi moc líbí. Kdyby se mi nelíbilo, šla by nějaká tradice stranou. Adéla má nádherný význam, mně se sice více líbí Alžběta, ale Tonymu o fous Adéla, v tomto bych mu vyhověla, taky se mi líbí.
Jinak jsem se nikoho nechtěla dotknout. Každému se líbí jiné jméno. Třeba se vám zase nelíbí Alžběta či Antonín. Neberte to tedy osobně.
Není tady
dusička napsal(a):
Já mám děti - David,Pavel,Markéta
Já bych to napsala jinak. Na každé jméno se dá zvyknout. I když třeba takový Kašpar nevím nevím. Jednu dobu jsem si pročítala hodně diskuze o jménech a v jedné diskuzi jsem narazila na případ, že měli Mikuláše a Andělu a paní byla v očekávání a hledali jméno, které by se k nim hodilo. Ze srandy někdo navrhoval Čerta
. No podržete se, oni nakonec dali Kašpara. Líbí se mi spousta jmen a jak říkám na téměř všechna se dá zvyknout, ale na Kašpara snad ne.
Duši, máš to pěkně seřazené - David nelíbí, Pavel neutrální a Markéta nádherná.
Mám dvě knihy o jménech, je to moc zajímavé si v nich listovat. Často si je beru na záchod.
Strašně moc mě mrzí, že nemůžu dát jméno po mé milované babičce. Tedy můžu, ale jí samotné se vůbec nelíbilo a mně taky ne. Jmenovala se Božena.
Není tady
A mám radost, že jsem konečně trochu čilá. Už více jak týden mám propad, necítím se moc dobře, jsem strašně unavená. Teď je to trochu lepší, tak snad to vydrží.
Doufám, že nevadí, že jsem se trochu rozepsala o jménech, hodně se o jména zajímám. K Vánocům si přeju český etymologický slovník a knihy o příjmeních.
Není tady

Vilemína napsal(a):
Z chlapeckých jmen se mi nejvíce líbí Vilém (to se snad nikomu nelíbí), pak Lukáš, Štěpán, Václav, Antonín, František... a další.
Vnoučata se jmenují Jan a Daniela .
Danielu jsem vymyslela já, protože krásně zní, má něžnou melodii.
Kdysi jsem znala jednu židovku Danielu, která byl šíleně protivná a otravovala mě ,ale ani to nepomohlo, aby se mi nelíbilo jméno Daniela . Je to jméno, které přetrvává věky, Daniel byl už ve Starém zákoně .
A když někdo dává ty český jména, tak to mi zní hrozně, Tonda , Venda, Fanda, Pepa........to je jako Zilvar z žižkovskýho chudobince

Není tady
novavila napsal(a):
Vilemína napsal(a):
Z chlapeckých jmen se mi nejvíce líbí Vilém (to se snad nikomu nelíbí), pak Lukáš, Štěpán, Václav, Antonín, František... a další.Vnoučata se jmenují Jan a Daniela .
Danielu jsem vymyslela já, protože krásně zní, má něžnou melodii.
Kdysi jsem znala jednu židovku Danielu, která byl šíleně protivná a otravovala mě ,ale ani to nepomohlo, aby se mi nelíbilo jméno Daniela . Je to jméno, které přetrvává věky, Daniel byl už ve Starém zákoně .
A když někdo dává ty český jména, tak to mi zní hrozně, Tonda , Venda, Fanda, Pepa........to je jako Zilvar z žižkovskýho chudobince![]()
![]()
Jak ty říkáš Tonda, Venda, Fanda a Pepa, nejsou česká jména, jen jména počeštěná a v našich končinách zdomácnělá. Jména českého původu jsou Zdeněk, Zbyněk, Šárka, na jiná si teď nevzpomenu. Antonín je latinského původu, Václav slovanského, Josef hebrejského a František italského původu. Daniela hodně dávali evangelíci, aspoň to píší v chytrých knihách. Jinak je to samozřejmě jméno hebrejského původu, které se teď docela dost dává. Známí mají Danielu, říkají jí Danda. Jinak jsme měli na střední Danielu a ta si říkala Danka, tak jsme to respektovali. A pak znám Danu, té zase říkají Dádyna.
Jak říkám, každý má jiný vkus. Mně se třeba Dan nelíbí ani na psovi.
Není tady
Z "židovských" jmen se mi hodně líbí Rút. Tonyho známí, evangelíci, pán dělá faráře, mají Rút, Sáru a Joela.
Není tady
Na podzim jsem jela vlakem s rodiči, kteří měli holčičku Rozárku. To jméno je pro mě krásné.
Ale vítězí Eliška.
A klučičí? Roman a Radek.
Mé další vnoučátko bude Eliška, Jakub nebo Jan. Ale i kdyby to byl Kleofáš, budu ho mít stejně ráda. 
Z divcich jmen se me libi Krystyna,Klara,Monika.
Není tady

Vilemína napsal(a):
Z "židovských" jmen se mi hodně líbí Rút. Tonyho známí, evangelíci, pán dělá faráře, mají Rút, Sáru a Joela.
Mně se nelíbí Dana, Danka, Danuše ......fuj.......to už je skoro jako ta Fanka ......ale Daniela mi od malička zní nádherně, možná jsem tušila, že budu mít andílka Danielu .
Jako malá jsem měla v sousedství Magdičku, která byla retardovaná a pro mě je dodnes Magda jméno pro blázny . Je to stejně zajímavý , ta protivná Daniela mi vkus nezkazila a Magdička je blázen navždycky .
Není tady

Vilemína napsal(a):
dusička napsal(a):
Já mám děti - David,Pavel,MarkétaJá bych to napsala jinak. Na každé jméno se dá zvyknout. I když třeba takový Kašpar nevím nevím. Jednu dobu jsem si pročítala hodně diskuze o jménech a v jedné diskuzi jsem narazila na případ, že měli Mikuláše a Andělu a paní byla v očekávání a hledali jméno, které by se k nim hodilo. Ze srandy někdo navrhoval Čerta
. No podržete se, oni nakonec dali Kašpara. Líbí se mi spousta jmen a jak říkám na téměř všechna se dá zvyknout, ale na Kašpara snad ne.
Mám dvě knihy o jménech, je to moc zajímavé si v nich listovat. Často si je beru na záchod.
Strašně moc mě mrzí, že nemůžu dát jméno po mé milované babičce. Tedy můžu, ale jí samotné se vůbec nelíbilo a mně taky ne. Jmenovala se Božena.
To keď môj brat prišiel s Jonatánom, Jonášom alebo Tadeášom, navrhla som mu, nech je to rovno Tristan (alebo Izolda), prípadne Ramzes(/Kleopatra). Neviem, prečo sa urazil: také krásne historické mená.... Naľťastie sa podarila neter a dostala pomerne normálne a pekné meno.
Není tady
Selima napsal(a):
Vilemína napsal(a):
dusička napsal(a):
Já mám děti - David,Pavel,MarkétaJá bych to napsala jinak. Na každé jméno se dá zvyknout. I když třeba takový Kašpar nevím nevím. Jednu dobu jsem si pročítala hodně diskuze o jménech a v jedné diskuzi jsem narazila na případ, že měli Mikuláše a Andělu a paní byla v očekávání a hledali jméno, které by se k nim hodilo. Ze srandy někdo navrhoval Čerta
To keď môj brat prišiel s Jonatánom, Jonášom alebo Tadeášom, navrhla som mu, nech je to rovno Tristan (alebo Izolda), prípadne Ramzes(/Kleopatra). Neviem, prečo sa urazil: také krásne historické mená.... Naľťastie sa podarila neter a dostala pomerne normálne a pekné meno.
jednoho Tristana znám , chudák malý 
Jonáš byl náš pes, Jonatan pes od Macha a Šebestové a Tadeáš se mi moc líbí 
Upravil(a) aprill (8. 4. 2012 22:28)
Není tady

Mne sa páčia mená slovansky znejúce a pritom medzinárodné a/alebo biblické... Ján, Michal, Gabriel, Lukáš, Marek, Matúš... Šimon... Martin, Mária,, Anna (ale tie dve nezdrobnelé a nespitvorené), Sára, Lea, Rút, Hana, Katarína, apod. Nepáčia sa mi írečito slovanské, ktoré už 10 km od Bratislavy nikto ani nevysloví, ani neprečíta (Jaroslav, Kvetoslava), ale ani výmysly k slovenským priezviskám ako päsť na oko: Džesika, Vaneska, Diego, Sven, Knut, Roderik, apod. Brat hovorí, že už sa objavujú prvé Šeherezády a Onurovia
... Chúdence deti...
A hrozné sú "staromilské" mená ako Apolónia, Školastika, Záviš, Bivoj... aj Kordula je podľa mňa za trest pre dieťa...
Jeden náš nehynúci aktivista dal dcére meno Pravdomila
- podľa mňa ju musí hodne nenávidieť.... A nepáči sa mi česká podoba krásneho mena Geneviéve - Jenovéfa...
Volala sa tak babičkina obľúbená sestra, ale hovorili sme jej teta Vefka.... 
Upravil(a) Selima (8. 4. 2012 22:37)
Není tady
Já jsem se u svých dětí rozhodovala a chtěla jméno, aby se nemohlo komolit. Třeba mně se nelíbí když se Petře,Petrovi říká Péťa, Daniela - Dáda, Michalovi - Míša.
Z chlapeckých jmen se mi líbí i Martin.
Uvažovali jsme i nad Marií, ale to jsem zavrhla - po mně. Sice je to nádherné jméno, ale Mařenka,Mařka,Máňa ,Manka už ne. 
Když jsem čekala holku manžel, kluci si napsali jména. A pak jsme to brali vylučovací metodou. Klukům se líbila Veronika, manželovi Olinka. A Markétka se líbila všem. 
Není tady
novavila napsal(a):
A když někdo dává ty český jména, tak to mi zní hrozně,
No tak to my máme Jasmínku! Čeština ho neužívá, ale česky zní hezky 
Není tady

Ešte je mi ľúto detí, ktoré dostanú krásne meno, ale pre dospelého - takže na miminko sa vôbec nehodia a zdrobniť nejdú... Napr. Hugo, Kunhuta, ale asi aj Dagmar, Dionýz, apod. A mätú ma maďarské mená, lebo tam ani srnka netuší, čo je mužské (Attila), a ženské (Tünde, Annikó). 
Není tady
Můj syn se jmenuje Martin a jeho jméno jsem znala hned od počátku těhotentsví (ne že bych to jméno plánovala nebo jsme ho měli v rodině). Pro holku jsem ani jméno neměla, ale líbí se mi Viktorie.
Můj praděda byl Matěj a znám dokonce jednoho Jiljího. Ŕíkají mu Jilek.
Moc se mi líbí to, jak psala Dušička - že každé jméno je hezké, když se hezky říká.
Není tady
Novavilo, to s tou babičkou Markétkou je geniální 
Není tady
Attilu znám taky. To je krásné jméno. I když nejsem přívržencem cize znějících jmen, tak Attila je výjimkou.
Není tady
Jinak mně dnes udělala radost jedna "objasňující" návštěva. Je dobré si vzájemně říct, co a jak, aby pak nedocházelo k dohadům.
Není tady