27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Milé dámy babinetky.
Na nedávné tiskovce věnované novému jídelnímu lístku praské restaurace Chagall's zaloeném mimo jiné i na "Přetickém praseti" (brzo se dozvíte na stránkách Babinet o tom praseti více) jsem se seznámil s hrdým řezníkem Kánou. Píi to schválně tak - protoe mi to sám řekl. e je hrdý na své stavovské povolání. A já stejnou řeznickou hrdost viděl za mých mladých let u svého dědečka pocházejícího z Moravy (proil pak celý svůj ivot na Slovensku, protoe kdy tam byl na vojně se zamiloval do mé babičky a měl s ní pět dětí a u mu bylo blbé odejít , rovně řezníka, u kterého jsem "prodával" na vesnici v "jeho" obchůdku jetě, který mu sice zestátnili po roce 1948 - ale pod patronátem Jednota si jej jako dobrého řezníka nechali, a mohl tak relativně v pohodě vykonávat dalí desítky let práci, kterou měl rád... A ty klobásky, co dělal, pro svojí iroce rozvětvenou rodinu (mňam) - ale protoe dělal zabíjačky i pro celou vesnici, tak jeho klobásky určitě znalo tisíce dalích lidí za ty léta... Ale o mém dědovi jsem psát nechtěl - to jen, e byl taky hrdý na svůj stav, kam patřil - a na jeho práci to bylo rovně znát. A já jsem dnes pořád na něj hrdej rovně... Teď se vrátím raději k meritu věci.
Slovo dalo slovo, a při naem setkání mi pan řezník Frantiek Kána řekl, e bude rád odpovídat zde na naich diskusních babinetích fórech na zvědavé i zvídavé dotazy ohledně masa. Prý u dnes nakupujeme maso povětině jen podle popsaného títků na baleném masu - jak o masu moc jinak nevíme. Nebo je to jinak? Ja s tímto názorem celkem souhlasím - a to dokonce i sám za sebe, i kdy jsem ten vnuk řezníka...
Máte nějaké dotazy i vy (nákup, skladováni, příprava, úprava, druhy masa apod.) směrem k řezníkovi, na které jste nikdy neměly čas se zeptat, nebo jste neměla monost koho se zeptat, nebo vám to bylo jednodue blbé se ptát, stojíc frontu u toho vaeho řezníka, či u pultu v supermarketu? A ji byl důvod jakýkoliv - teď tu monost máte...
Pan Kána rovně plánuje otevřít tzv "Řeznický institut", a to nejen online na svých stránkách (zatím moc nefunkčních na www.frantisekksana.cz) kde by se lidi mohli o masu dovědět na kurzech více. Doufám, e pak bude i Babinet u toho. Zatím si můeme s ním udělat ná vlastní Řeznický institut přímo zde. Těíme se na Vae dotazy.
Není tady
Tak ja bych mela prvni dotaz. Jak se vykosti kure, aby se nepotrhalo maso a sla udelat bezva rolada?
Není tady
Diky za dotaz, Dito... Pan Ksana je v zahranici ted - snad se k tomu brzo dostane... Zde zatim zajemkynim o ten jiny druh veproveho zasilam odkaz na prave zverejnen clanek o přetickém čuníku, ktereho reznik Ksana tak aktivne propaguje...
http://www.babinet.cz/clanek-9782-pre-t … oveho.html
A propaguje jej nejen on, ale i Výzkumný ústav ivočiné výroby, v.v.i. (VÚV,v.v.i. [veřejná výzkumná instituce, zřízena Ministerstvem zemědělství České republiky (MZe).]. Pritomna byla i Narodni koordinatorka VUZV, pani Vera Matlova, ktera nam rovnez predbezne slibila informace i na dalsi zajimava temata ohledne masa i dalsich zivocisnich potravin... Verim, ze se tady na foru brzo bojevi rovnez. Prave rovnez koukam i na plakatek o tom prestickem praseti, co tiskl VUZV u te prilezitosti... Takze je to cunik, snad az "statem chranenej" a opecovavanej... ;-)
Na ochutnavce z masa toho prestickeho prasete, co jsem mel moznost byt minuly tyden vChagall's, mi to maso pripadalo velice jemne, sunka, tlacenka apod. z nej delana. Snad se objevi i ty recepty ze ChaGALL'S brzo nekde u nas, dame vedet opet, koho by to zajimalo...
Není tady
Já bych se chtěla zeptat na uzeniny. Slyela jsem, e se např. slanina u neudí, jen se něčím prosolí, aby chutnala "uzeně". Je to pravda? Není lepí kupovat slaninu jenom na farmářských trzích, aby za něco stála a nebyla "umělá"?
Není tady
Dita.L napsal(a):
Tak ja bych mela prvni dotaz. Jak se vykosti kure, aby se nepotrhalo maso a sla udelat bezva rolada?
to si stačí do hledáčku YouTube napsat Jak vykostit kuře...
Není tady
Já bych se ráda zeptala na tzv.loupanou plec. Ji se mi 2 x stalo, e na mě v řeznictví prodavačka divně koukala a nevěděla. Existuje tedy pro tuto část hovězího jetě jiný název? Děkuji za odpověď.
Není tady
hovězí přední
(loupaná = odstranili lopatku)
Upravil(a) Bety (28. 3. 2012 12:07)
Není tady
Není tady
Dita.L napsal(a):
Najít dobrýho řezníka ,nebo někoho ,kdo to udělá.
ne fakt .já to zkouela 2x a vzdala to!!
Není tady
Je betty, dík, to mě nenapadlo.
Sissi já ho doma měla, teda ne řezníka a ll e kuchaře. Před rozvodem. koda e jsem se to tenkrát nenaučila. Kdy má enská doma kuchaře, tak jaksi zlenivi
Není tady
Dita.L napsal(a):
Je betty, dík, to mě nenapadlo.
Sissi já ho doma měla, teda ne řezníka a ll e kuchaře. Před rozvodem. koda e jsem se to tenkrát nenaučila. Kdy má enská doma kuchaře, tak jaksi zlenivi
hm tak to je Dito koda..
Není tady
Co se týká toho kuřete, tak pro mne je to taky vysoká kola, a to jinak vařím opravdu denně. Ale prostě vykostit to, nevím - buď jsem fakt levá a nebo přesněji, po chvilce u toho ztrácím nervy. Tak pokud je na to fígl, taky si ho ráda poslechnu.
Jinak řezník, to i v dnení době je prima povolání. Jsem z vesnice, take zabijačky se tady pořád jetě vedou a co vím, kadý si toho "svého řezníka" hýčká a domlouvá dlouho dopředu, neb je to dá se skoro říct "nedostatkový sortiment" - blbé přirovnání, já vím, ale celkem výstiné.
Někde tu je...
Andreo, tak ty domaci zabijacky EU zrejme brzo zakaze protoze podle jejich smernic neodpovidaji hygiene Jsem cetla.
Není tady
No já si myslím ,e u nás budou dělat zabijačkypořád!.
Není tady
Tak dámy, musím se vám vem omluvit. Řezník Frantiek Kána zde odpovídat nebude... Sice mi nejdřív na můj první telefonát (následující pár dnů po mailu, kde jsem mu poslal odkaz se zaloenou touhle diskusi, kde měl následně odpovídat dle domluvy) proč jetě neodpovídá řekl, e to "udělá během dalího víkendu" - co se nestalo, jak víte (slíbil jsem mu můj čas a energii při registraci, odpovídání kdyby potřeboval) - a pak u ale na mé dalí maily a telefonáty tak havý nebyl. Prý "nemá čas a do konce roku tohoto", byl jeho postupně dalí důvod - a po ná poslední telefonát před cca 2 týdny, kdy mi uvedl dalí důvod, e prý mi sice "něco" slíbil - ale to vlastně bylo "něco jiného", e si to "představoval jinak". Nicméně, nedodal mi nic, ádný slib jsem nepocítil jako z jeho strany splněn, i kdy jsem mu nakonec řekl, a alespoň symbolicky odpoví ne jeden dotaz, co tam je - a tím bychom to ve slunosti ukončili (dřív ne bychom to pořádně vlastně začali)...
Pro mně tedy Řezník Kána zůstává moná dobrým řezníkem - ale jako člověka jej mám u ve katulce lidí, kteří neplní své slovo. Moná víte, co tím myslím, kdy jsi s někým podáte (navíc dvakrát!) ruku a řekněte si "Platí, domluveno, stane se tak" - a pak se podle toho řídíte - a to stejné očekáváte od toho druhého... (To by můj dědeček-řezník neudělal, ten své slovo řeznické plnil... I proto jej měli na vesnici rádi...)
Take já si z výe uvedeného důvodu u do případného "Řeznictví Kána" určitě u maso koupit nepůjdu.
Je mi líto, e jsem ve vás vzbudil marné naděje, e se něco dovíme zajímavého o masu a jeho opracováváni - které jsem nedokázal následně naplnit. Evidentně si budu muset přítě dávat více bacha, s kým si tu ruku potřesu... Ale to je u můj problém.
Jo, aby jste si nemyslely, e panu Kánovi tu jeho "cestu vzhůru" mezi přítí elitní smetánku a TV celebrity závidím, vůbec ne. Do toho, Řezníku Káno, celé celebrití VIP nebe máte před sebou, cestu jak se tam dostat jste si zvolil sám...
Není tady
Asi si pán radi povídá s masem ne s námi Ale děkujeme Vám, Juraji, za vai snahu!
Není tady