29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Judyna napsal(a):
popřípadě by mohl zlehčovat a to je možná ještě horší. ....
Právě. Asi je taky důležitý potkat někoho, kdo má skutečnej a hlavně laskavej zájem.....já jsem nejvíc milovala rady typu "to musíš rozběhat" nebo "dělání dělání, všechny smutky zahání"
Dobrý taky bylo "tak se aspoň usměj", když měl člověk xicht jako z olova :smajlík, prskající vzteky:
Není tady
Judyna napsal(a):
Jo, můj děda o koncentráku nemluvil vůbec. Nemohl se dívat ani na válečné filmy.
O hrozných věcech se opravdu těžko mluví. Nějaká blbost se vyslepičí lehce. Se závažnými problémy už to tak nejde.
Já jsem o svých problémech také nemluvila asi z toho důvodu, že slova na to nestačí a jak správně říkáte, kdo to neprožije, tak nepochopí, popřípadě by mohl zlehčovat a to je možná ještě horší. Stačí, když někdo v okolí řekne - já mám dneska hroznou depku, to si hned v duchu říkám - děvče, kdybys věděla, o čem nevíš....
Jo, to si říkáš ty ........ ale ona třeba ví.
Není tady
Asi je taky důležitý potkat někoho, kdo má skutečnej a hlavně laskavej zájem...
... ale kolik takovejch je v porovnání s radílkama?
A nejhorší... nejhorší nejsou trpaslíci, ale zlatíčka s otázkou "Tohle se ti fakt stalo? A neříkáš to jen aby ses vytahovala/byla litovaná?"
Není tady
Jak jsi psala Lupino o těch koncentrákách, uvědomila jsem si, že William Styron (Sofiina volba) napsal knížku Viditelná temnota - Memoáry šílenství o své depresi. Napsal ji opravdu skvěle.
Není tady
lupina montana napsal(a):
Judyna napsal(a):
Právě. Asi je taky důležitý potkat někoho, kdo má skutečnej a hlavně laskavej zájem.....já jsem nejvíc milovala rady typu "to musíš rozběhat" nebo "dělání dělání, všechny smutky zahání"
Dobrý taky bylo "tak se aspoň usměj", když měl člověk xicht jako z olova :smajlík, prskající vzteky:
Zájem a odvahu
Není tady
Bramborka napsal(a):
Judyna napsal(a):
Jo, můj děda o koncentráku nemluvil vůbec. Nemohl se dívat ani na válečné filmy.
O hrozných věcech se opravdu těžko mluví. Nějaká blbost se vyslepičí lehce. Se závažnými problémy už to tak nejde.
Já jsem o svých problémech také nemluvila asi z toho důvodu, že slova na to nestačí a jak správně říkáte, kdo to neprožije, tak nepochopí, popřípadě by mohl zlehčovat a to je možná ještě horší. Stačí, když někdo v okolí řekne - já mám dneska hroznou depku, to si hned v duchu říkám - děvče, kdybys věděla, o čem nevíš....Jo, to si říkáš ty ........ ale ona třeba ví.
Tam je důležité to slovo "dnes".
Není tady
Judyna napsal(a):
Já znám jen to s tím úsměvem. Jelikož o tom nikdo nevěděl (byla jsem na mateřské a lidí se stranila).
Není tady
helena napsal(a):
... ale kolik takovejch je v porovnání s radílkama? http://fora.babinet.cz/img/smilies/butter.gif
A nejhorší... nejhorší nejsou trpaslíci, ale zlatíčka s otázkou "Tohle se ti fakt stalo? A neříkáš to jen aby ses vytahovala/byla litovaná?"
panenkomariastaroboleslavská......no tak to se mi naštěstí nestalo - myslím naštěstí pro tazatele
Mmch, smutek je v čínské typologii prvkem, který přináleží kovu a je taky nejtěžší a nejhůř jaksi...rozpustnej.
Judy, běhání mi v dobré víře ordinoval můj muž
Není tady
Bramborka napsal(a):
Zájem a odvahu
Ano, tu taky
Není tady
helena napsal(a):
... ale kolik takovejch je v porovnání s radílkama? http://fora.babinet.cz/img/smilies/butter.gif
panenkomariastaroboleslavská......no tak to se mi naštěstí nestalo - myslím naštěstí pro tazatele
Mmch, smutek je v čínské typologii prvkem, který přináleží kovu a je taky nejtěžší a nejhůř jaksi...rozpustnej.
Snažil se v rámni svých možností, takže je to od něj pěkné.
Není tady
To jo, takhle hodně zdálky
Není tady
Judyna napsal(a):
Bramborka napsal(a):
Judyna napsal(a):
Já jsem o svých problémech také nemluvila asi z toho důvodu, že slova na to nestačí a jak správně říkáte, kdo to neprožije, tak nepochopí, popřípadě by mohl zlehčovat a to je možná ještě horší. Stačí, když někdo v okolí řekne - já mám dneska hroznou depku, to si hned v duchu říkám - děvče, kdybys věděla, o čem nevíš....Jo, to si říkáš ty ........ ale ona třeba ví.
Tam je důležité to slovo "dnes".
Máš pravdu.
Není tady
Já bych asi taky nevěděla, jak se chovat k člověku s depresí, kdybych tou zkušeností neprošla. Nebo kdyby mi to aspoň nikdo neřek. Dnes to vím. Že stačí s tím člověkem prostě jenom být. Nemusí nic mluvit, stačí přítomnost. Skutečný pocit přítopmnosti.
Není tady
Ametyst napsal(a):
Já bych asi taky nevěděla, jak se chovat k člověku s depresí, kdybych tou zkušeností neprošla. Nebo kdyby mi to aspoň nikdo neřek. Dnes to vím. Že stačí s tím člověkem prostě jenom být. Nemusí nic mluvit, stačí přítomnost. Skutečný pocit přítopmnosti.
Někdy, zvlášť když ti na tom člověku záleží, je nesnesitelné s někým být - ať jsi ten s depresí, nebo ten bez.
Není tady
Bramborka napsal(a):
Ametyst napsal(a):
Někdy, zvlášť když ti na tom člověku záleží, je nesnesitelné s někým být - ať jsi ten s depresí, nebo ten bez.
...je nesnesitelné s někým být...
nad tímhle přemýšlím.
Já sice taky nikoho nechtěla, a nikdo samozřejmě do toho bahna nechtěl za mnou. Nicméně zpětně vidím, jak moc mi tenkrát pomohla terapie. Já se omlouvala, že mi není dobře, že příště nepřijdu, terapeut psal, že právě proto mám přijít, tak jsme tam proti sobě seděli a mlčeli.
Říkala jsem si, jak je to k ničemu... Ale dnes vím, že nebylo.
Není tady
majkafa napsal(a):
Že tys to, lupino, nemyslela vážně?
Smrtelně vážně, Majko. Práce na společném díle stojí přece na docela jiných základech, než intimní vztahy. Samozřejmě příjemné vztahy na pracovišti jsou - no příjemné a usnadňují práci - ale já mám tu zkušenost (nejen svou), že s koncem práce končí i ony - protože nejsou právě ničím jiným, než USNADNĚNÍM té práce. Zažila jsem lidi, kteří je považovali za přátelství a byli zklamáni.
Čímž netvrdím, že semtam může vzniknout na pracovišti skutečné pátelství, ale z podstaty věci je to spíš výjimka. I když možná mluvím čistě z ženského hlediska
Z každej práce mi nejaká kamarátka zostala dodnes (a od prvej už uplynulo pekných pár rokov) a tipujem, že aj v dnešnej nejakú ulovím... (PLus jeden milenec a hŕstka kamošov mužského pohlavia, z predposlednej práce...) Ale je fakt, že to neplatí všeobecnea určite nie na každého kolegu - je to niečo ako luxus, nadštandard a netreba ho očakávať, ale skôr pomaličky, nenápadne odhaľovať, pestovať ako vzácnu kvetinku a ďakovať zaň.
Není tady
koniklec napsal(a):
Jinak s váma plně sdílím přesvědčení, že depresi já teda určitě ne, na tu mají nárok ostatní, já jsem jen obyčejně líná, k ničemu a bez budoucnosti
.
no bodejť
Judy, na mně to nějak dopadlo předloni. Léta už jsem měla dojem, že jsem víceméně tohle všechno nechala za sebou a pak bumhoJo, to byl pěknej rok......ne že by mě přepadla znova beznaděj, děvenka jedna šikovná, ale únava ano. Respektive únava: prostě absolutní nedostatek energie. Ona to už ani není únava,žejo. Naštěstí jsem taktak měla na předčasnou penzi, tak jsem toho bryskně využila - jakože radši oželím pár stovek, než padnout za vlast zrovna ve chvíli, když se mi narodila první vnučénka, žejo
Rok to stálo za prd - vyluxovala jsem a musela hodinu odpočívat. Tak nějakOvšem taky jsem si konečně uvědomila, že celoživotně a permanentně přepínám síly, tak jsem si musela slíbit, že to už ne-e.
Taky jsem našla novou a skvělou homeopatku - jedno s druhým, pomalu se to lepší
Pavli, tohle měla švagrová léta, na nic nepřišli....až když se nějak uvyspravila sama, tak to přešlo.
Ja teraz také obdobie končím... A neviem, ako sa mi stalo, ako som ho prežila, ani prečo sa už pomaly končí... ale to je asi fuck. Hlavné je, že je už dobre - a to aj bez liekov.
Není tady
Judyna napsal(a):
Jakou má barvu?
Ta moje tenkrát neměla žádnou. Byla bez barvy a zápachu, zato všude.
Bezfarebný sliz.
Není tady
Judyna napsal(a):
Taky jsem byla v dětství náměsíčná. U mě se to ale obešlo jen tím, že jsem bráchovi brala peřinu (zcela určitě na mě byl v tom okamžiku také milý) nebo jsem jen slezla z postele a ustlala si na zemi.
Ja som aj chodila a rozprávala... Niekedy veľmi emotívne, raz som vraj vymenovala všetky prítoky Amazonky, potom Amazonku a nakoniec som skončila "Tititcaca". Deduško si to šiel ráno overiť v atlase a vraj som ich menovala presne, od prameňa k ústiu... Bohvie, odkiaľ to ku mne chodilo. (To som mala cca 5-6 rokov a ešte som veľmi nečítala, určite nie atlasy
.)
Není tady
Jestli mám soudit podle sebe, Brambůrko (páč jinak nemohu) tak mně tane paralela s koncentrákem v tom smyslu, že některé zážitky jsou tak poznamenávající, že člověk potřebuje prostě spoustu času, aby je zpracoval.
Já v těch depresích byla bratru před 30 lety; spoustu let jsem se o tom nemohla zmínit ani náznakem a když přede dvěma léty onemocněla ta moje dobrá přítelkyně, jak jsem o tom tady psala, tak se všechno oživilo v síle, kterou jsem seznala jako relativně únosnou. Přesto, když jsme o tom začly mluvit víc a otevřeněji, bývalo mi z toho špatně i fyzicky - i po těch letech
Jestli to bylo tím, že jsem na to tehdy byla absolutně sama, to nevím.
Nicméně, já to takhle mám s hrůzostrašnejma zážitkama všeobecně a zdá se mi při opatrném sondování, že nejsem sama.
Možná to fakt bude trošku jako s těma koncentrákama - ti lidi o tom celý život nemohli mluvit vůbec, poněvadž by je to semlelo (mám blízkou osobní zkušenost) a pak asi před třema rokama Spielberg vyvěsil na netu opatrný dotaz - jestli by mu zbývající pamětníci tak jako nechtěli malounko říct....psal prý, že čekal asi tak tisíc odpovědí, a že mu jich přišlo asi dvacet tisícProstě to chtělo spoustu času.
Bývalej kolegyne otec si zmenil aj meno a nikdy jej neprezradil nič o svojej rodine (z najbližších neprežil nikto, ale pár vzdialených buď zavčasu ušlo, alebo sa schovali...). Ona ako pokročilo dospelá žena, sama už matka dospelej dcéry, začala pátrať po svojich príbuzných z otcovej strany - a pár aj objavila, hoci všetko v zahraničí. Ale za otcovho života ani ťuk.
Upravil(a) Selima (22. 4. 2012 1:39)
Není tady
Ja som teda trošku pokecala s kamoškou, ktorá ma laktačnú psychózu, ale sklony asi celoživotne... a s ďalšou, ktorá to "rozchádza" alternatívou, ale skúšala aj terapiu. Od tej som si teda zbabelo vypýtala kontakty, keby bolo najhoršie... a ešte vlastne s treťou, ktorá mi dala konkrétne číslo na vraj sympatického psychiatra. Sama bola pred časom hospitalizovaná, potom 3 mesiace PN. Ale nejako som sa nikdy neodhodlala nikam ísť, lebo ma odradila vidina AD, lekárskych plášťov a vedela som, že PN ani hospitalizáciu si proste dovoliť nemôžem. Takže Hlava XXII, zaťať zuby a ísť ďalej... a vyplatilo sa. Hoci, na osobnostnú terapiu by som sa nejako vnútila rada, ale zatiaľ mi chýbajú bubáčiky.
Ja som hlavne mala dojem, že mi aj tak nikto nepomôže - čo bolo asi aj reálne - tak načo obťažovať okolie...? Aby sa trápili aj oni? Iný efekt som v tom nevidela... V práci - nechcela som rozodierať: šéfkin otec spáchal v depresii samovraždu; a kolegynin 19-ročný synovec sa pred 2 rokmi na Veľkú noc zabil... S takými ľuďmi som tiež nemala chuť to rozoberať...
Upravil(a) Selima (22. 4. 2012 1:41)
Není tady
Imaginace, namouduši. Já jsem sama sebe viděla jakoby hodně dole, mezi kolmýma, mokrýma skalama a v tý fialovošedý mlze. Kvůli mlze se nedalo jít do žádnýho směru jakoby po dně, jediná cesta byla nahoru
ale řeknu ti, že představovat si takovou cestu je skoro totéž, jako ji vydrápat v reálu.
Lupi, mohla bys to trochu rozvést? Mně to hrozně připomnělo, co jsem zažila při Cestě. Jak ses do toho dostala, úmyslně nebo náhodou? A jakým způsobem?
Není tady
Ahooj, Kubulo! Tys dělala Cestu? Já párkrát taky a imaginace mi tam dělala divy
No, úmyslně jsem se do toho rozhodně nedostala, prostě jsem jednoho dne zkoušela zjistit, JAK se to vlastně cítím a tohle se mi vynořilo v mysli ble. Nějakou dobu jsem v tom prostoru bezradně bloudila a hledala nějakej východ, mně se tam samozřejmě strašně nelíbilo, ale nikde nic. A nefungovalo mi ani představovat si, jak jsem někde na rozkvetlý louce, nebo tak. Vždycky - bum - jsem skončila v těch představách tam dole. A když jsem si už úplně zoufala, zkusila jsem se prostě zase v těch představách drápat nahoru. A i jsem se vydrápala, ale jak říkám - zrovna tak dobře jsem to mohla dělat v reálu, jaká to byla dřina.
Nejhorší tam bylo to "tlustý" ticho......takový hutný a nehybný.
Není tady
Ahooj, Kubulo!
Tys dělala Cestu? Já párkrát taky a imaginace mi tam dělala divy
No, úmyslně jsem se do toho rozhodně nedostala, prostě jsem jednoho dne zkoušela zjistit, JAK se to vlastně cítím a tohle se mi vynořilo v myslible. Nějakou dobu jsem v tom prostoru bezradně bloudila a hledala nějakej východ, mně se tam samozřejmě strašně nelíbilo, ale nikde nic. A nefungovalo mi ani představovat si, jak jsem někde na rozkvetlý louce, nebo tak. Vždycky - bum - jsem skončila v těch představách tam dole. A když jsem si už úplně zoufala, zkusila jsem se prostě zase v těch představách drápat nahoru. A i jsem se vydrápala, ale jak říkám - zrovna tak dobře jsem to mohla dělat v reálu, jaká to byla dřina.
Nejhorší tam bylo to "tlustý" ticho......takový hutný a nehybný.
Ahój! Jj, byla jsem několikrát, někdy to bylo až na kost a někdy tolik ne. Ale něco podobnýho jsem tam měla taky, takovou jako studnu beznaděje, kdy jsem nějak počítala, že tam nejspíš zůstanu nafurt, a ani mi to nevadilo, vůbec jsem neuvažovala, že by to kdy mohlo být jinak. Fuj, tyjo.
Zkušet zjistit, jak se vlastně cítím - to je celkem zajímavý. Já si furt říkala, že se vlastně cítím docela dobře, ale posledního půl roku se mě chytá každá nemoc, i mi naměřili zvýšenej tlak, tak si říkám, jestli si to nelakuju narůžovo a není to vlastně jinak.. Máš na to nějakou metodu, jak se tam "dostat"?
Není tady
Nemám, holka Někdy funguje jen se v klidu zeptat, někdy člověk musí pozorovat tělo, co mu říká a někdy to prostě nemáš šanci vidět, ani kdyby ses rozkrájela a musíš používat ty slavný "zrcadla", no
S léčbou podobně - pokaždý, když mám dojem, že tohle už bude to pravý, tak překvápko najednou to nějak nefunguje. Zkouším tedy leccos, no. Na něco zabíraly afirmace, na něco cesta, na něco bachovky a na něco konstelace (jenže ta na mně byla moc pomalá).
Nejstálejší stálice, se kterou mám jednoznačně výsledky, je homeopatie - tou už se léčím 9 let - když odpočítám přestávky, tak dejme tomu 6 a pořád to funguje.
Ono je to někdy děsná archeologie: jednou jsme s kamarádkou vedly celodenní intenzivní debatu na téma, proč ji pořád trápí záněty achillovek. Co znamená v psychice zánět, to jsme věděly, co achillovka taky - takže jsme věděly, že svádí nějakej chronickej zápas, nějaký dva protikladný postoje že v ní bojujou - a to zasahuje její slabé místo. No, jenže jsme prostě nepřišly na to, co to ta její slabina přesně je.
Jinak ale tělesné příznaky jsou vynikající sifnifikátor těch psychických dějů, to jo.
Zvýšenej tlak například je ve všeobecnosti potlačená zlost, zejména, když má člověk dojem, že musí být milý a přitom to v něm vře.
Není tady