29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Judyna napsal(a):
Já jsem tatarák ochutnala, ale nejím ho. Vadí mi syrové maso.
Smažák jsem dělala po několika letech zrovna minulý víkend. Ale tomu hospodskému se nikdy nevyrovná.
Když to za tebe uvaří šikovný kuchtík či kuchtička, co?
Není tady
Palomita napsal(a):
To je docela sugestivní dotaz, ale za mě v podstatě ano. Neřeším, jestli šlehačka má 13 nebo 50 %, nebo jestli někdo použil bujon nebo vývar.. Třeba u nás krom bujonu nepoužíváme žádná jiná "umělá" dochucovadla typu Podravka apod. Stačí klasické koření a používáme bylinky ze zahrádky. I na guláš si dělám vlastní směs, je to levnější a obsahuje to, co nám chutná. Ale když k někomu přijdu a dá mi polévku s podravkou, nebo guláš s gulášovým kořením, tak to opravdu neřeším a ani se po tom nepídím, pokud mi chutná
Jestli někdo uvařil z masové konzervy, tak to taky nepoznám, protože je nepoužívám. Ani nevím, co bych z toho měla vařit a v čem je očekávat
Pravda, je rozdíl (při vaření), když se dělá kupované kuře/králík/vepřové nebo domácí, ale ve výsledku rozdíl jednoduše moc nevidím. Krom toho, že domácí bývá tužší, jak ho nerozkládají ty sajrajty z velkochovů. Doma si vaříme podle svého a co nám nabídnou jinde nehrotíme
Sugestivní? Možná spíš trochu vyjevený. Ono pod "jím, co mi chutná" se schová spousta věcí. Od fast foodu po francouzskou kuchyni. V podstatě mi šlo o to, že (a teď mluvím za sebe a necílím na nikoho osobně, prosím) jsem opatrná na to, co sežeru a jsou věci, které nesním, byť mi chutnaly, protože je to prostě "svinstvo". Když už pro nic jiného, tak proto, že si chci zachovat přirozenou imunitu (což je dneska naprosto opomíjené téma, a nechápu, proč se lidem více netluče do hlav toto, než koupele v lyzolu a očkování) a pro imunitu je důležité, čím si zasviníme zažívací trakt a taky třebas játra nebo ledviny.
Proto opravdu řeším, co jím a z čeho vařím.
A když už jsi zmínila rozdíl mezi domácím masem a masem z velkochovů, docela mě znova překvapilo, že kromě "tuhosti" nevidíš rozdíl. Mě to maso úplně jinak chutná.
Abychom si rozuměly, já tady nemíním útočit na ničí stravovací návyky, ani je kritizovat nebo hodnotit, jen mě to prostě trochu překvapilo.
Není tady
Taky tady tu diskuzi nevnímám jako útočící.. ani ji tak nezamýšlím. Jen jsem chtěla říct, že jídlo jako takové neanalyzuji (na talíři). Sice řeším, co do něj doma dám, ale není to vždy to nejlepší. Např. vůbec v kuchyni nepoužívám olivový olej, protože mi jednoduše nechutná. Mám ráda olivy, to musí pro mé zdraví stačit Souhlasím s tím, že člověk by měl nějakým způsobem řešit obsah své ledničky, ale zase by z toho neměla být obsese. Takže jestli někdy někde dostanu něco, co se mi doma neobjevuje, tak to zvládnu a když je to lepší než znám z domu, řeknu si o recept.. méně chutná jídla mě nezajímají i kdyby byla nejzdravější na celém světě
Osobně moc maso nemusím, takže lahůdka v podobě nějakého argentinského steaku mě fakt neosloví a ani neoslní.. to stejné jehněčí ragú, atp. Když jsme chovali ovce, všechna jehňata jsme rozprodali, protože to pro mě není lahůdka. Už x lidí mi říkalo, že je to tím, že jsem to jedla zle upravené.. no ne, vadí mi především ta konzistence masa.. Chuť je pro mě "stejná" (rozuměj zaměnitelná), konzistence horší a ani to, že domácí jehněčí maso je zdravější mě nepřiměje, abych ho jedla, když nemusím.
To stejné margarín vs. máslo.. když byl boom, jak jsou margaríny zdravé a in.. nikdy jsem se nepřiměla je jíst, protože mi nechutnají. Vždy jsem používala máslo, bez ohledu na to, co říkala různá marketingová sdělení.
Tyto příspěvky píšu jen pro ukázku variability, to je celé Je evidentní, že co člověk, to jiné návyky a tak to má být
Není tady
V našich reakcích se, myslím, dost projevuje, jak jsme celkově tolerantní a přizpůsobiví.
Palomito, díky tobě jsem si vzpomněla na jednu naši rozlúčkovou večeři s kolegy z práce, kdy jsme všichni doslova bojovali s argentinským steakem, tvrdým jak podešev. Byli jsme z toho výkonu úplně zpocení.
Margarínovým obdobím jsem trochu prošla (střídavě s máslem), ale ráda jsem se vrátila jen k máslu.
Není tady
Já, příznám se, rozdíl mezi kupovaným a domácím masem nepoznám. Ale je pravda, že maso moc nevyhledávám a když už, kupuju čerstvé v našem malém řecnictví, které má svoje, skoro domácí zdroje.
Mně spíš vadí chuť mraženého masa. čerstvé opravdu chutná jinak.
Já používám margarín občas i teď, našla jsem jeden, který je směsí másla a rostlinných tuků. Střídám ho s máslem.
Není tady
vrabčák napsal(a):
V našich reakcích se, myslím, dost projevuje, jak jsme celkově tolerantní a přizpůsobiví.
Palomito, díky tobě jsem si vzpomněla na jednu naši rozlúčkovou večeři s kolegy z práce, kdy jsme všichni doslova bojovali s argentinským steakem, tvrdým jak podešev. Byli jsme z toho výkonu úplně zpocení.
Margarínovým obdobím jsem trochu prošla (střídavě s máslem), ale ráda jsem se vrátila jen k máslu.
Jo, někdy je to boj, co dostane člověk naservírováno Zase máme na co vzpomínat
Margarín jsem si párkrát za život domů koupila, co kdybych změnila chutě.. ale pak jsem to po x měsících vyhazovala, protože to jednoduše nedávám (dobrovolně). Když jsem u někoho na návštěvě a on nemá nic jiného než margarín, tak sklapnu botky a poslušně sním, co se jí u nich doma. Mě vždycky fascinují návštěvy, které dojedou a vyžadují přesně to, co mají doma, jinak nejsou spokojeny. Pokud to není podmíněno potravinovou intolerancí, už to neřeším. Někteří si dovezou ty své laskominy, na které stejně nedojde a pak nám to tu zůstane a my to také nejíme (nevyhledáváme).. někdy je to boj, ale už nikomu nebráním vozit si to své. Já naopak vítám změnu, když u někoho dostanu co doma neznáme a získám třeba nový tip na něco dobrého
Není tady
Mám stejné zážitky jako Palomita. I s návštěvami. Fakt A taky jsem chtěla vyzkoušet nějaké margaríny, že jako zdravá výživa...Ale ani když jsem změnila značku. Všechny mají divnou konzistenci. Nikdo to nechtěl, já si namazala 1-2x chleba a pak krabička počkala v lednici do konce záruční lhůty a šla do koše.
Ještě se zeptám: Snášíte vůni pečeného bažanta? 2x jsem ho pekla (ano, nejdřív visel na balkoně v mrazu, dodržela jsem všechny instrukce, které jsem k němu dostala), ale ten smrad si pamatuji doteď. Huh! Na talíři vypadal báječně, strávníci chválili s plnými ústy, já ho nejedla. Smažáček můžu i jen tak bez tatarky
Není tady
Judyna napsal(a):
Já jsem tatarák ochutnala, ale nejím ho. Vadí mi syrové maso.
Smažák jsem dělala po několika letech zrovna minulý víkend. Ale tomu hospodskému se nikdy nevyrovná.
To je fakt Já dělám smažák s kukuřičnou strouhankou a v troubě nasucho na pečícím papíru a pochutnám si i tak. Já ho prostě miluju.
Není tady
Xsara1 napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
Taky bych to nepoznala, jednoduše proto, že to neřeším. Jídlo mi buď chutná a nebo ne
![]()
Mám to stejně
Takže je vám jedno, co sníte, hlavně že to chutná? Jen se ptám...
Hele, v podstatě asi ano. Měla bych jíst zdravěji, to určitě ano - a to je jediná věc, kterou čas od času v záchatu hubnutí řeším. Ale jinak u jídla řeším pouze to, zda mi chutná či nechutná.
Není tady
Palomita napsal(a):
Včera odpoledne jsem při procházení zahradou protrhala rebarboru.. ještě teď se mi křiví pusa, jak je kyselá.
Chtěla jsem dělat buchty, ale překecali mě na něco s drobenkou. Za mě méně práce, takže super
V lednici mám krkovičku a přemýšlím, do čeho naložit, nějaké tipy?
rebarbora............prosypu cukrem, lehce povařím se skořicí.................na kynuté těsto ochucený tvaroh, rebarboru, drobenku.....mňam............jen se zaprášilo
Upravil(a) vera (30. 5. 2021 20:37)
Není tady
Irma napsal(a):
Mám stejné zážitky jako Palomita. I s návštěvami. Fakt
A taky jsem chtěla vyzkoušet nějaké margaríny, že jako zdravá výživa...Ale ani když jsem změnila značku. Všechny mají divnou konzistenci. Nikdo to nechtěl, já si namazala 1-2x chleba a pak krabička počkala v lednici do konce záruční lhůty a šla do koše.
Ještě se zeptám: Snášíte vůni pečeného bažanta? 2x jsem ho pekla (ano, nejdřív visel na balkoně v mrazu, dodržela jsem všechny instrukce, které jsem k němu dostala), ale ten smrad si pamatuji doteď. Huh! Na talíři vypadal báječně, strávníci chválili s plnými ústy, já ho nejedla.Smažáček můžu i jen tak bez tatarky
Ani jsem nevěděla, že jsou nějaká úskalí při přípravě bažanta.. Pamatuju si jen jako děcko, že jsme ho doma jednou měli. Voněl už v troubě a na tu chuť nikdy nezapomenu.. bylo to něco neskutečně a výjimečně skvělého.. Nikdy už mi tak nezachutnal.. Máti říkala, že se jí tenkrát extrémně nepovedl, protože byl vysušený..
Loni jsme na vánoce podarovali celou rodinku bažantama (polníma, ne nemocničníma) a nikdo nic neříkal.. Jsi mě trošku vyděsila.. snad to nebyl danajský dar
Není tady
Palomita napsal(a):
Včera odpoledne jsem při procházení zahradou protrhala rebarboru.. ještě teď se mi křiví pusa, jak je kyselá.
Chtěla jsem dělat buchty, ale překecali mě na něco s drobenkou. Za mě méně práce, takže super
V lednici mám krkovičku a přemýšlím, do čeho naložit, nějaké tipy?
U nás rebarbora ještě neroste, je to letos vše hodně pozadu. S drobenkou mám ráda koláč s tvarohem, povidly a na to drobenku.
Krkovičku téměř nedělám, je moc tlustá Ale dělala jsem jí pro chlapy s Tompou + rýže k tomu. To měli hrozně rádi.
Není tady
Já jedla akorát bažantí polívku na zvěřinových hodech a ta byla vynikající :-)
Není tady
vera napsal(a):
Palomita napsal(a):
V lednici mám krkovičku a přemýšlím, do čeho naložit, nějaké tipy?rebarbora............prosypu cukrem, lehce povařím se skořicí.................na kynuté těsto ochucený tvaroh, rebarboru, drobenku.....mňam............jen se zaprášilo
Není tady
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
Jídlo je pro mě potěšením, takže také jím to, co mi chutná. Snad kromě toho syrového masa, které mi sice docela chutnalo, ale jíst ho nemůžu z principu.
Masox občas použiju, i tu Podravku mám doma :-). Ale zase bych třeba nikdy nekoupla knedlíky.
Já si myslím, že je důležité jíst všechno, ale hlavně s mírou. Nepřejídat se.Je fakt, že domácí knedlík je úplně jiná liga
Ale je to jak s chlebem, člověk na to potřebuje čas..
Já domácí knedlík (s výjimkou chlupatého) nedělala. A kupovaný mi chutnal. Dnes už knedlíky téměř nejím.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
V lednici mám krkovičku a přemýšlím, do čeho naložit, nějaké tipy?U nás rebarbora ještě neroste, je to letos vše hodně pozadu. S drobenkou mám ráda koláč s tvarohem, povidly a na to drobenku.
Krkovičku téměř nedělám, je moc tlustáAle dělala jsem jí pro chlapy s Tompou + rýže k tomu. To měli hrozně rádi.
My stále jedeme topnou sezonu Ale příroda je skvělá, už kvete a roste i když je chladno
Není tady
Palomito, buď v klidu V životě musí být rovnováha, tak holt mně bažant smrdí a všem ostatním chutná. Neboj, žádný danajáček
Není tady
Palomita napsal(a):
vrabčák napsal(a):
Margarínovým obdobím jsem trochu prošla (střídavě s máslem), ale ráda jsem se vrátila jen k máslu.Jo, někdy je to boj, co dostane člověk naservírováno
Zase máme na co vzpomínat
![]()
Margarín jsem si párkrát za život domů koupila, co kdybych změnila chutě.. ale pak jsem to po x měsících vyhazovala, protože to jednoduše nedávám (dobrovolně). Když jsem u někoho na návštěvě a on nemá nic jiného než margarín, tak sklapnu botky a poslušně sním, co se jí u nich doma. Mě vždycky fascinují návštěvy, které dojedou a vyžadují přesně to, co mají doma, jinak nejsou spokojeny. Pokud to není podmíněno potravinovou intolerancí, už to neřeším. Někteří si dovezou ty své laskominy, na které stejně nedojde a pak nám to tu zůstane a my to také nejíme (nevyhledáváme).. někdy je to boj, ale už nikomu nebráním vozit si to své. Já naopak vítám změnu, když u někoho dostanu co doma neznáme a získám třeba nový tip na něco dobrého
No to teda! Já odmalička nemám ráda maso, moc ho nejím a když už, tak musí být jen libové. Koupím kuřecí prsa a beze srandy polovinu jich vyhodím - vyřežu. Fakt jsem na maso hrozný cíťa. A dostala jsem ke kulatinám zážitkovou večeři v luxusní restauraci, kdy jsme seděli přímo v kuchyni a šéfkuchař vařil před námi jen pro nás. Bylo to 8 chodů myslím... byla tam syrová ústřice, foie gras, tatarák z tuňáka, krevety.... já, pro kterou je příliš i pečená krkovička. Tak samé takové bejkárny. Jenže byl to dárek k narozeninám, bylo to myšleno dobře a já nechtěla urazit darujícího ani šéfkuchaře. No, bylo to ukrutný!
Není tady
Palomita napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
V lednici mám krkovičku a přemýšlím, do čeho naložit, nějaké tipy?U nás rebarbora ještě neroste, je to letos vše hodně pozadu. S drobenkou mám ráda koláč s tvarohem, povidly a na to drobenku.
Krkovičku téměř nedělám, je moc tlustáAle dělala jsem jí pro chlapy s Tompou + rýže k tomu. To měli hrozně rádi.
My stále jedeme topnou sezonu
Ale příroda je skvělá, už kvete a roste i když je chladno
U nás se také ještě topí. Já jsem horkokrevná, tak netopím. Ale venku je to dost pozadu. Na zahradě nám nekvete ještě ani šeřík a to už je téměř červen!
Není tady
Irma napsal(a):
Palomito, buď v klidu
V životě musí být rovnováha, tak holt mně bažant smrdí a všem ostatním chutná. Neboj, žádný danajáček
dík, za podporu, stejně se budu muset zeptat..
Není tady
LENNNA napsal(a):
No to teda! Já odmalička nemám ráda maso, moc ho nejím a když už, tak musí být jen libové. Koupím kuřecí prsa a beze srandy polovinu jich vyhodím - vyřežu. Fakt jsem na maso hrozný cíťa. A dostala jsem ke kulatinám zážitkovou večeři v luxusní restauraci, kdy jsme seděli přímo v kuchyni a šéfkuchař vařil před námi jen pro nás. Bylo to 8 chodů myslím... byla tam syrová ústřice, foie gras, tatarák z tuňáka, krevety.... já, pro kterou je příliš i pečená krkovička. Tak samé takové bejkárny. Jenže byl to dárek k narozeninám, bylo to myšleno dobře a já nechtěla urazit darujícího ani šéfkuchaře. No, bylo to ukrutný!
promiň
to muselo být náročný.. kdo ti dal takový dar nedar?
Není tady
Lennno, u nás už fialové šeříky odkvétají... Jen bílé se ještě drží. Holt žiju v teplých krajích.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Tak to bych šla domů hladová.
I když na návštěvách taky neřeším, co dostanu. Docela živě si pamatuju jak jsem někdy před mnoha lety byla u kamarádky na návštěvě. Ona se ještě ptala, jestli je něco, co nejím. Bláhově jsem ji ujistila, že kromě syrového masa sním všechno, a nějak jsem v rámci těšení na kámošku zapomněla na svůj odpor ke všem vnitřnostem. Takže k obědu byla samozřejmě játra s rýží.
Tedy spolykala jsem to, rýže s omáčkou byla výborná, přežila jsem...ale můj vztah k vnitřnostem to teda nijak nevylepšilo.
A přiznávám, že jsem jednou náhle a nečekaně ochořela, když jsme měli jet ke známým na grilovačku, a těsně před odjezdem se profláklo, že na grilu se ocitne taky několik dnů naložený jezevec. Tak tím bych se asi opravdu neprokousala.
Není tady
dnes.............silný hovězí vývar, játrové knedlíčky.........na 3 dny..............budu se léčit
večírek se protáhl dlouho do noci................pak do Dolních Kounic, Rosa coeli, synagoga, židovský hřbitov a na cestě zpět zastávka v Ivančicích, bohužel Galerie zavřena, tak jen káva na Parníčku
Není tady
Pamatuju si na svůj nejhorší "návštěvnický" zážitek. Dostali jsme na talíř něco, co vypadalo všelijak. Stejně tak to i chutnalo, pouhým okem jsem rozeznala rýži, brambory, těstoviny, zelí.. chuťově jsem to radši ani nechtěla identifikovat.. Až o mnoho let později jsem zjistila, že se jedná o jakýsi tradiční pokrm, no nevím jak se to jmenuje, ani co všechno to obsahuje, ale je to na mém listu "nevařit", o recept jsem si neřekla
Naopak, na jiné návštěvě mě velmi oslovil zákusek.. požádala jsem o recept, který mi byl sdělen a říkám si, je to tak triviální, to si budu pamatovat.. Ale než jsem se k tomu doma dostala, nějaký čas uplynul.. Pak zase byli na návštěvě u nás oni (po několika letech) a já udělala ten zákusek. Známá, že je to moc dobré a jaký je recept.. Dívám se na ní jak puk a říkám, ale to je ten váš!!! No dělám to úplně jinak, ale taky dobrý
Není tady