14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Judyna napsal(a):
Já jsem tatarák ochutnala, ale nejím ho. Vadí mi syrové maso.
Smaák jsem dělala po několika letech zrovna minulý víkend. Ale tomu hospodskému se nikdy nevyrovná.
Kdy to za tebe uvaří ikovný kuchtík či kuchtička, co?
Není tady
Palomita napsal(a):
To je docela sugestivní dotaz, ale za mě v podstatě ano. Neřeím, jestli lehačka má 13 nebo 50 %, nebo jestli někdo pouil bujon nebo vývar.. Třeba u nás krom bujonu nepouíváme ádná jiná "umělá" dochucovadla typu Podravka apod. Stačí klasické koření a pouíváme bylinky ze zahrádky. I na gulá si dělám vlastní směs, je to levnějí a obsahuje to, co nám chutná. Ale kdy k někomu přijdu a dá mi polévku s podravkou, nebo gulá s guláovým kořením, tak to opravdu neřeím a ani se po tom nepídím, pokud mi chutná Jestli někdo uvařil z masové konzervy, tak to taky nepoznám, protoe je nepouívám. Ani nevím, co bych z toho měla vařit a v čem je očekávat Pravda, je rozdíl (při vaření), kdy se dělá kupované kuře/králík/vepřové nebo domácí, ale ve výsledku rozdíl jednodue moc nevidím. Krom toho, e domácí bývá tuí, jak ho nerozkládají ty sajrajty z velkochovů. Doma si vaříme podle svého a co nám nabídnou jinde nehrotíme
Sugestivní? Moná spí trochu vyjevený. Ono pod "jím, co mi chutná" se schová spousta věcí. Od fast foodu po francouzskou kuchyni. V podstatě mi lo o to, e (a teď mluvím za sebe a necílím na nikoho osobně, prosím) jsem opatrná na to, co seeru a jsou věci, které nesním, by mi chutnaly, protoe je to prostě "svinstvo". Kdy u pro nic jiného, tak proto, e si chci zachovat přirozenou imunitu (co je dneska naprosto opomíjené téma, a nechápu, proč se lidem více netluče do hlav toto, ne koupele v lyzolu a očkování) a pro imunitu je důleité, čím si zasviníme zaívací trakt a taky třebas játra nebo ledviny.
Proto opravdu řeím, co jím a z čeho vařím.
A kdy u jsi zmínila rozdíl mezi domácím masem a masem z velkochovů, docela mě znova překvapilo, e kromě "tuhosti" nevidí rozdíl. Mě to maso úplně jinak chutná.
Abychom si rozuměly, já tady nemíním útočit na ničí stravovací návyky, ani je kritizovat nebo hodnotit, jen mě to prostě trochu překvapilo.
Není tady
Taky tady tu diskuzi nevnímám jako útočící.. ani ji tak nezamýlím. Jen jsem chtěla říct, e jídlo jako takové neanalyzuji (na talíři). Sice řeím, co do něj doma dám, ale není to vdy to nejlepí. Např. vůbec v kuchyni nepouívám olivový olej, protoe mi jednodue nechutná. Mám ráda olivy, to musí pro mé zdraví stačit Souhlasím s tím, e člověk by měl nějakým způsobem řeit obsah své ledničky, ale zase by z toho neměla být obsese. Take jestli někdy někde dostanu něco, co se mi doma neobjevuje, tak to zvládnu a kdy je to lepí ne znám z domu, řeknu si o recept.. méně chutná jídla mě nezajímají i kdyby byla nejzdravějí na celém světě
Osobně moc maso nemusím, take lahůdka v podobě nějakého argentinského steaku mě fakt neosloví a ani neoslní.. to stejné jehněčí ragú, atp. Kdy jsme chovali ovce, vechna jehňata jsme rozprodali, protoe to pro mě není lahůdka. U x lidí mi říkalo, e je to tím, e jsem to jedla zle upravené.. no ne, vadí mi předevím ta konzistence masa.. Chu je pro mě "stejná" (rozuměj zaměnitelná), konzistence horí a ani to, e domácí jehněčí maso je zdravějí mě nepřiměje, abych ho jedla, kdy nemusím.
To stejné margarín vs. máslo.. kdy byl boom, jak jsou margaríny zdravé a in.. nikdy jsem se nepřiměla je jíst, protoe mi nechutnají. Vdy jsem pouívala máslo, bez ohledu na to, co říkala různá marketingová sdělení.
Tyto příspěvky píu jen pro ukázku variability, to je celé Je evidentní, e co člověk, to jiné návyky a tak to má být
Není tady
V naich reakcích se, myslím, dost projevuje, jak jsme celkově tolerantní a přizpůsobiví.
Palomito, díky tobě jsem si vzpomněla na jednu nai rozlúčkovou večeři s kolegy z práce, kdy jsme vichni doslova bojovali s argentinským steakem, tvrdým jak podeev. Byli jsme z toho výkonu úplně zpocení.
Margarínovým obdobím jsem trochu prola (střídavě s máslem), ale ráda jsem se vrátila jen k máslu.
Není tady
Já, příznám se, rozdíl mezi kupovaným a domácím masem nepoznám. Ale je pravda, e maso moc nevyhledávám a kdy u, kupuju čerstvé v naem malém řecnictví, které má svoje, skoro domácí zdroje.
Mně spí vadí chu mraeného masa. čerstvé opravdu chutná jinak.
Já pouívám margarín občas i teď, nala jsem jeden, který je směsí másla a rostlinných tuků. Střídám ho s máslem.
Není tady
vrabčák napsal(a):
V naich reakcích se, myslím, dost projevuje, jak jsme celkově tolerantní a přizpůsobiví.
Palomito, díky tobě jsem si vzpomněla na jednu nai rozlúčkovou večeři s kolegy z práce, kdy jsme vichni doslova bojovali s argentinským steakem, tvrdým jak podeev. Byli jsme z toho výkonu úplně zpocení.
Margarínovým obdobím jsem trochu prola (střídavě s máslem), ale ráda jsem se vrátila jen k máslu.
Jo, někdy je to boj, co dostane člověk naservírováno Zase máme na co vzpomínat
Margarín jsem si párkrát za ivot domů koupila, co kdybych změnila chutě.. ale pak jsem to po x měsících vyhazovala, protoe to jednodue nedávám (dobrovolně). Kdy jsem u někoho na návtěvě a on nemá nic jiného ne margarín, tak sklapnu botky a posluně sním, co se jí u nich doma. Mě vdycky fascinují návtěvy, které dojedou a vyadují přesně to, co mají doma, jinak nejsou spokojeny. Pokud to není podmíněno potravinovou intolerancí, u to neřeím. Někteří si dovezou ty své laskominy, na které stejně nedojde a pak nám to tu zůstane a my to také nejíme (nevyhledáváme).. někdy je to boj, ale u nikomu nebráním vozit si to své. Já naopak vítám změnu, kdy u někoho dostanu co doma neznáme a získám třeba nový tip na něco dobrého
Není tady
Mám stejné záitky jako Palomita. I s návtěvami. Fakt A taky jsem chtěla vyzkouet nějaké margaríny, e jako zdravá výiva...Ale ani kdy jsem změnila značku. Vechny mají divnou konzistenci. Nikdo to nechtěl, já si namazala 1-2x chleba a pak krabička počkala v lednici do konce záruční lhůty a la do koe.
Jetě se zeptám: Snáíte vůni pečeného baanta? 2x jsem ho pekla (ano, nejdřív visel na balkoně v mrazu, dodrela jsem vechny instrukce, které jsem k němu dostala), ale ten smrad si pamatuji doteď. Huh! Na talíři vypadal báječně, strávníci chválili s plnými ústy, já ho nejedla. Smaáček můu i jen tak bez tatarky
Není tady
Judyna napsal(a):
Já jsem tatarák ochutnala, ale nejím ho. Vadí mi syrové maso.
Smaák jsem dělala po několika letech zrovna minulý víkend. Ale tomu hospodskému se nikdy nevyrovná.
To je fakt Já dělám smaák s kukuřičnou strouhankou a v troubě nasucho na pečícím papíru a pochutnám si i tak. Já ho prostě miluju.
Není tady
Xsara1 napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
Taky bych to nepoznala, jednodue proto, e to neřeím. Jídlo mi buď chutná a nebo ne
Mám to stejně
Take je vám jedno, co sníte, hlavně e to chutná? Jen se ptám...
Hele, v podstatě asi ano. Měla bych jíst zdravěji, to určitě ano - a to je jediná věc, kterou čas od času v záchatu hubnutí řeím. Ale jinak u jídla řeím pouze to, zda mi chutná či nechutná.
Není tady
Palomita napsal(a):
Včera odpoledne jsem při procházení zahradou protrhala rebarboru.. jetě teď se mi křiví pusa, jak je kyselá. Chtěla jsem dělat buchty, ale překecali mě na něco s drobenkou. Za mě méně práce, take super
V lednici mám krkovičku a přemýlím, do čeho naloit, nějaké tipy?
rebarbora............prosypu cukrem, lehce povařím se skořicí.................na kynuté těsto ochucený tvaroh, rebarboru, drobenku.....mňam............jen se zapráilo
Upravil(a) vera (30. 5. 2021 20:37)
Není tady
Irma napsal(a):
Mám stejné záitky jako Palomita. I s návtěvami. Fakt A taky jsem chtěla vyzkouet nějaké margaríny, e jako zdravá výiva...Ale ani kdy jsem změnila značku. Vechny mají divnou konzistenci. Nikdo to nechtěl, já si namazala 1-2x chleba a pak krabička počkala v lednici do konce záruční lhůty a la do koe.
Jetě se zeptám: Snáíte vůni pečeného baanta? 2x jsem ho pekla (ano, nejdřív visel na balkoně v mrazu, dodrela jsem vechny instrukce, které jsem k němu dostala), ale ten smrad si pamatuji doteď. Huh! Na talíři vypadal báječně, strávníci chválili s plnými ústy, já ho nejedla. Smaáček můu i jen tak bez tatarky
Ani jsem nevěděla, e jsou nějaká úskalí při přípravě baanta.. Pamatuju si jen jako děcko, e jsme ho doma jednou měli. Voněl u v troubě a na tu chu nikdy nezapomenu.. bylo to něco neskutečně a výjimečně skvělého.. Nikdy u mi tak nezachutnal.. Máti říkala, e se jí tenkrát extrémně nepovedl, protoe byl vysuený.. Loni jsme na vánoce podarovali celou rodinku baantama (polníma, ne nemocničníma) a nikdo nic neříkal.. Jsi mě troku vyděsila.. snad to nebyl danajský dar
Není tady
Palomita napsal(a):
Včera odpoledne jsem při procházení zahradou protrhala rebarboru.. jetě teď se mi křiví pusa, jak je kyselá. Chtěla jsem dělat buchty, ale překecali mě na něco s drobenkou. Za mě méně práce, take super
V lednici mám krkovičku a přemýlím, do čeho naloit, nějaké tipy?
U nás rebarbora jetě neroste, je to letos ve hodně pozadu. S drobenkou mám ráda koláč s tvarohem, povidly a na to drobenku.
Krkovičku téměř nedělám, je moc tlustá Ale dělala jsem jí pro chlapy s Tompou + rýe k tomu. To měli hrozně rádi.
Není tady
Já jedla akorát baantí polívku na zvěřinových hodech a ta byla vynikající :-)
Není tady
vera napsal(a):
Palomita napsal(a):
Včera odpoledne jsem při procházení zahradou protrhala rebarboru.. jetě teď se mi křiví pusa, jak je kyselá. Chtěla jsem dělat buchty, ale překecali mě na něco s drobenkou. Za mě méně práce, take super
V lednici mám krkovičku a přemýlím, do čeho naloit, nějaké tipy?rebarbora............prosypu cukrem, lehce povařím se skořicí.................na kynuté těsto ochucený tvaroh, rebarboru, drobenku.....mňam............jen se zapráilo
Není tady
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
Jídlo je pro mě potěením, take také jím to, co mi chutná. Snad kromě toho syrového masa, které mi sice docela chutnalo, ale jíst ho nemůu z principu.
Masox občas pouiju, i tu Podravku mám doma :-). Ale zase bych třeba nikdy nekoupla knedlíky.
Já si myslím, e je důleité jíst vechno, ale hlavně s mírou. Nepřejídat se.Je fakt, e domácí knedlík je úplně jiná liga Ale je to jak s chlebem, člověk na to potřebuje čas..
Já domácí knedlík (s výjimkou chlupatého) nedělala. A kupovaný mi chutnal. Dnes u knedlíky téměř nejím.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
Včera odpoledne jsem při procházení zahradou protrhala rebarboru.. jetě teď se mi křiví pusa, jak je kyselá. Chtěla jsem dělat buchty, ale překecali mě na něco s drobenkou. Za mě méně práce, take super
V lednici mám krkovičku a přemýlím, do čeho naloit, nějaké tipy?U nás rebarbora jetě neroste, je to letos ve hodně pozadu. S drobenkou mám ráda koláč s tvarohem, povidly a na to drobenku.
Krkovičku téměř nedělám, je moc tlustá Ale dělala jsem jí pro chlapy s Tompou + rýe k tomu. To měli hrozně rádi.
My stále jedeme topnou sezonu Ale příroda je skvělá, u kvete a roste i kdy je chladno
Není tady
Palomito, buď v klidu V ivotě musí být rovnováha, tak holt mně baant smrdí a vem ostatním chutná. Neboj, ádný danajáček
Není tady
Palomita napsal(a):
vrabčák napsal(a):
V naich reakcích se, myslím, dost projevuje, jak jsme celkově tolerantní a přizpůsobiví.
Palomito, díky tobě jsem si vzpomněla na jednu nai rozlúčkovou večeři s kolegy z práce, kdy jsme vichni doslova bojovali s argentinským steakem, tvrdým jak podeev. Byli jsme z toho výkonu úplně zpocení.
Margarínovým obdobím jsem trochu prola (střídavě s máslem), ale ráda jsem se vrátila jen k máslu.Jo, někdy je to boj, co dostane člověk naservírováno Zase máme na co vzpomínat
Margarín jsem si párkrát za ivot domů koupila, co kdybych změnila chutě.. ale pak jsem to po x měsících vyhazovala, protoe to jednodue nedávám (dobrovolně). Kdy jsem u někoho na návtěvě a on nemá nic jiného ne margarín, tak sklapnu botky a posluně sním, co se jí u nich doma. Mě vdycky fascinují návtěvy, které dojedou a vyadují přesně to, co mají doma, jinak nejsou spokojeny. Pokud to není podmíněno potravinovou intolerancí, u to neřeím. Někteří si dovezou ty své laskominy, na které stejně nedojde a pak nám to tu zůstane a my to také nejíme (nevyhledáváme).. někdy je to boj, ale u nikomu nebráním vozit si to své. Já naopak vítám změnu, kdy u někoho dostanu co doma neznáme a získám třeba nový tip na něco dobrého
No to teda! Já odmalička nemám ráda maso, moc ho nejím a kdy u, tak musí být jen libové. Koupím kuřecí prsa a beze srandy polovinu jich vyhodím - vyřeu. Fakt jsem na maso hrozný cía. A dostala jsem ke kulatinám záitkovou večeři v luxusní restauraci, kdy jsme seděli přímo v kuchyni a éfkuchař vařil před námi jen pro nás. Bylo to 8 chodů myslím... byla tam syrová ústřice, foie gras, tatarák z tuňáka, krevety.... já, pro kterou je příli i pečená krkovička. Tak samé takové bejkárny. Jene byl to dárek k narozeninám, bylo to myleno dobře a já nechtěla urazit darujícího ani éfkuchaře. No, bylo to ukrutný!
Není tady
Palomita napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
Včera odpoledne jsem při procházení zahradou protrhala rebarboru.. jetě teď se mi křiví pusa, jak je kyselá. Chtěla jsem dělat buchty, ale překecali mě na něco s drobenkou. Za mě méně práce, take super
V lednici mám krkovičku a přemýlím, do čeho naloit, nějaké tipy?U nás rebarbora jetě neroste, je to letos ve hodně pozadu. S drobenkou mám ráda koláč s tvarohem, povidly a na to drobenku.
Krkovičku téměř nedělám, je moc tlustá Ale dělala jsem jí pro chlapy s Tompou + rýe k tomu. To měli hrozně rádi.My stále jedeme topnou sezonu Ale příroda je skvělá, u kvete a roste i kdy je chladno
U nás se také jetě topí. Já jsem horkokrevná, tak netopím. Ale venku je to dost pozadu. Na zahradě nám nekvete jetě ani eřík a to u je téměř červen!
Není tady
Irma napsal(a):
Palomito, buď v klidu V ivotě musí být rovnováha, tak holt mně baant smrdí a vem ostatním chutná. Neboj, ádný danajáček
dík, za podporu, stejně se budu muset zeptat..
Není tady
LENNNA napsal(a):
No to teda! Já odmalička nemám ráda maso, moc ho nejím a kdy u, tak musí být jen libové. Koupím kuřecí prsa a beze srandy polovinu jich vyhodím - vyřeu. Fakt jsem na maso hrozný cía. A dostala jsem ke kulatinám záitkovou večeři v luxusní restauraci, kdy jsme seděli přímo v kuchyni a éfkuchař vařil před námi jen pro nás. Bylo to 8 chodů myslím... byla tam syrová ústřice, foie gras, tatarák z tuňáka, krevety.... já, pro kterou je příli i pečená krkovička. Tak samé takové bejkárny. Jene byl to dárek k narozeninám, bylo to myleno dobře a já nechtěla urazit darujícího ani éfkuchaře. No, bylo to ukrutný!
promiň to muselo být náročný.. kdo ti dal takový dar nedar?
Není tady
Lennno, u nás u fialové eříky odkvétají... Jen bílé se jetě drí. Holt iju v teplých krajích.
Není tady
LENNNA napsal(a):
No to teda! Já odmalička nemám ráda maso, moc ho nejím a kdy u, tak musí být jen libové. Koupím kuřecí prsa a beze srandy polovinu jich vyhodím - vyřeu. Fakt jsem na maso hrozný cía. A dostala jsem ke kulatinám záitkovou večeři v luxusní restauraci, kdy jsme seděli přímo v kuchyni a éfkuchař vařil před námi jen pro nás. Bylo to 8 chodů myslím... byla tam syrová ústřice, foie gras, tatarák z tuňáka, krevety.... já, pro kterou je příli i pečená krkovička. Tak samé takové bejkárny. Jene byl to dárek k narozeninám, bylo to myleno dobře a já nechtěla urazit darujícího ani éfkuchaře. No, bylo to ukrutný!
Tak to bych la domů hladová. I kdy na návtěvách taky neřeím, co dostanu. Docela ivě si pamatuju jak jsem někdy před mnoha lety byla u kamarádky na návtěvě. Ona se jetě ptala, jestli je něco, co nejím. Bláhově jsem ji ujistila, e kromě syrového masa sním vechno, a nějak jsem v rámci těení na kámoku zapomněla na svůj odpor ke vem vnitřnostem. Take k obědu byla samozřejmě játra s rýí. Tedy spolykala jsem to, rýe s omáčkou byla výborná, přeila jsem...ale můj vztah k vnitřnostem to teda nijak nevylepilo.
A přiznávám, e jsem jednou náhle a nečekaně ochořela, kdy jsme měli jet ke známým na grilovačku, a těsně před odjezdem se profláklo, e na grilu se ocitne taky několik dnů naloený jezevec. Tak tím bych se asi opravdu neprokousala.
Není tady
dnes.............silný hovězí vývar, játrové knedlíčky.........na 3 dny..............budu se léčit
večírek se protáhl dlouho do noci................pak do Dolních Kounic, Rosa coeli, synagoga, idovský hřbitov a na cestě zpět zastávka v Ivančicích, bohuel Galerie zavřena, tak jen káva na Parníčku
Není tady
Pamatuju si na svůj nejhorí "návtěvnický" záitek. Dostali jsme na talíř něco, co vypadalo velijak. Stejně tak to i chutnalo, pouhým okem jsem rozeznala rýi, brambory, těstoviny, zelí.. chuově jsem to radi ani nechtěla identifikovat.. A o mnoho let později jsem zjistila, e se jedná o jakýsi tradiční pokrm, no nevím jak se to jmenuje, ani co vechno to obsahuje, ale je to na mém listu "nevařit", o recept jsem si neřekla
Naopak, na jiné návtěvě mě velmi oslovil zákusek.. poádala jsem o recept, který mi byl sdělen a říkám si, je to tak triviální, to si budu pamatovat.. Ale ne jsem se k tomu doma dostala, nějaký čas uplynul.. Pak zase byli na návtěvě u nás oni (po několika letech) a já udělala ten zákusek. Známá, e je to moc dobré a jaký je recept.. Dívám se na ní jak puk a říkám, ale to je ten vá!!! No dělám to úplně jinak, ale taky dobrý
Není tady