|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Dobrou chuť! 
Není tady
Vývar z masa a kostí prasátka a kravičky, pečené maso.
To je u mě zcela vyjímečný letní jídelníček. Já v létě maso skoro nejím, ale už jsem ho prostě potřebovala.
Není tady
Bramborový guláš
Není tady

Nic. Dnes se postím. Jenom nápoje. 
Není tady
Tak tohle já nemůžu. Zkoušela jsem to, ale bylo mi špatně.
Není tady
Mám na vybranou: šlehačku 33% a 40%. Je v nich nějaký zásadní rozdíl? Chuťově (na lžičku) mi připadají stejné. Vyzkoušely jste je ve sladké kuchyni? Doteď jsem používala jen tu 33%.
Není tady
Já doma používám jenom 33%
Není tady
Co dnes vaříte? Nebo se chystáte vařit? Takové hezké téma!
Já mám dnes pórkovou polévku, mám jí ráda.
Pokud někdo děláte pórkovou polévku, mohu se zeptat na váš recept?
Není tady
Rozdíl ve smetanách neznám a asi jsem ho ani nezaznamenala..
My dnes na oběd knedlo-vepřo-zelo, na zítra je nachystaný guláš a k večeři byl obložený chleba ve vajíčku (potřebovali jsme zlikvidovat starší chleba).
Pórkovou dělám podle tohoto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/447-kr … a-polevka/ a je dobrá 
Není tady
Palomita napsal(a):
Rozdíl ve smetanách neznám a asi jsem ho ani nezaznamenala..
My dnes na oběd knedlo-vepřo-zelo, na zítra je nachystaný guláš a k večeři byl obložený chleba ve vajíčku (potřebovali jsme zlikvidovat starší chleba).Pórkovou dělám podle tohoto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/447-kr … a-polevka/ a je dobrá
Palomito, děkuji za recept! Já jsem polévková, miluji polévky, jím je tedy jako hlavní jídlo. Ale zrovna krémové nemusím vůbec se přiznám. Nevím proč, raději koušu 
Není tady
Taky máme doma jednoho kousálistu.. tomu musím vždycky odebrat bokem před rozmixováním a spokojení jsou všichni
Jinak miluju žampionový krém.. tenhle recept se opravdu povedl: https://www.toprecepty.cz/recept/19512-zampionovy-krem/ a ta vůně, když se chystá.. dělám k tomu i ty žampionové chipsy.. mlask 
Není tady
40% smetana je samozřejmě naprosto jiný level než třiatřicítka. Na krémy do zákusků nic jiného nedávám. A nechápu, jak někdo může nepoznat rozdíl. Vždyť jsou od sebe rozeznatelné i pohledem, natož chutí. 40 má úplně jinou konzistenci, v krémech nádherně drží, a chuť je taky dost jinde. Takže do krémů opravdu jedině 40. Pokud má někdo problém s obsahem tuku, je to něco jiného, ale já nedělám šlehačkové krémy zase tak často, a nesní se toho takové množství, aby to byl zásadní problém.
K polévkám mám stejný vztah jako Lenna. Nemám moc ráda krémové, potřebuju, aby jídlo mělo nějakou strukturu. Pórkovku dělám tak, že najemno nakrájený pórek podusím na másle, zaliju zeleninovým vývarem nebo klidně vodou, chvíli povařím, přidám krupičku (množství podle toho, jak máte rádi polévku hustou), a nakonec do ní klepnu vajíčka (optimálně na jeden pórek 2-3 vajíčka). Vajíčka buď před přidáním do polévky prošlehnout nebo je klepnout rovnou a v polévce jenom lehce rozmíchat, to záleží na tom, jestli chcete větší kousky vajíček nebo se tam mají "ztratit". Samozřejmě osolit (solím už pórek při restování), a já mám ráda chroupnout do polévky na talíři trošku pepře.
A už vím, co budu zítra vařit. 
Není tady
Pro masožravce na víkend chystám roštěnky na houbách s rýží a na neděli chtějí řízky a kaši. Ty já tedy nerada, ale oni zase neradi rýži, tak se to vyrovná. 
Není tady
Xsara1 napsal(a):
40% smetana je samozřejmě naprosto jiný level než třiatřicítka. Na krémy do zákusků nic jiného nedávám. A nechápu, jak někdo může nepoznat rozdíl. Vždyť jsou od sebe rozeznatelné i pohledem, natož chutí. 40 má úplně jinou konzistenci, v krémech nádherně drží, a chuť je taky dost jinde. Takže do krémů opravdu jedině 40. Pokud má někdo problém s obsahem tuku, je to něco jiného, ale já nedělám šlehačkové krémy zase tak často, a nesní se toho takové množství, aby to byl zásadní problém.
Nejsem až takový fajnšmekr, abych u smetany poznala 8 % rozdíl, pokud si to nepřečtu na kelímku. Doma jsem jí ještě neměla a jestli mi ji někdy někdo naservíroval, tak o tom nevím
Připomněla jsi mi scénku z Prostřena. Už kdysi dávno se tam sešla partička fajnšmekrů a jedna účastnice jim tam uvařila z polotovarů a konzerv. Oblizovali se až za ušima a nepoznali lautr nic.. Nevím, co pro ně byl větší šok, že to snědli, nebo že to nepoznali
Taky bych to nepoznala, jednoduše proto, že to neřeším. Jídlo mi buď chutná a nebo ne
Zítra to vypadá na bramboračku a palačinky.
Není tady
Palomita napsal(a):
Xsara1 napsal(a):
Nejsem až takový fajnšmekr, abych u smetany poznala 8 % rozdíl, pokud si to nepřečtu na kelímku. Doma jsem jí ještě neměla a jestli mi ji někdy někdo naservíroval, tak o tom nevím
Připomněla jsi mi scénku z Prostřena. Už kdysi dávno se tam sešla partička fajnšmekrů a jedna účastnice jim tam uvařila z polotovarů a konzerv. Oblizovali se až za ušima a nepoznali lautr nic.. Nevím, co pro ně byl větší šok, že to snědli, nebo že to nepoznali
Taky bych to nepoznala, jednoduše proto, že to neřeším. Jídlo mi buď chutná a nebo ne
![]()
Není třeba být fajnšmekr, obě smetany jsou rozeznatelné pouhým okem, mají totiž dost odlišnou konzistenci. Nikde jsem nepsala, že zrovna ty to musíš odlišit, když jsi to v životě neměla doma.
Patřilo to Irmě, která psala, že to nerozeznala ani podle chuti, což mě trochu překvapilo.
Mlsouni z Prostřena, to bude kapitola sama pro sebe. Oni to ani tak nejsou asi fajnšmekři, jako spíš exhibicionisti. Normální člověk snad nemá potřebu předvádět v TV, že je schopen uvařit polívku, šťouchačky s flákotou a upéct buchtu. Připadá mi to stejné, jako bych se šla stejně zvrhlým divákům pochlubit, že jsem vyprala a vyžehlila nebo umyla schody.
No a pokud někdo nerozezná ohřátou konzervu nebo polívku z kostky od pořádně uvařeného a připraveného jídla, případně se ještě nad tím polotovarem oblizuje, je to zcela jeho věc a já proti tomu nemám ani to nejmenší. 
Upravil(a) Xsara1 (28. 5. 2021 16:55)
Není tady
Xsara1 napsal(a):
Není třeba být fajnšmekr, obě smetany jsou rozeznatelné pouhým okem, mají totiž dost odlišnou konzistenci. Nikde jsem nepsala, že zrovna ty to musíš odlišit, když jsi to v životě neměla doma.
Patřilo to Irmě, která psala, že to nerozeznala ani podle chuti, což mě trochu překvapilo.
Mlsouni z Prostřena, to bude kapitola sama pro sebe. Oni to ani tak nejsou asi fajnšmekři, jako spíš exhibicionisti. Normální člověk snad nemá potřebu předvádět v TV, že je schopen uvařit polívku, šťouchačky s flákotou a upéct buchtu. Připadá mi to stejné, jako bych se šla stejně zvrhlým divákům pochlubit, že jsem vyprala a vyžehlila nebo umyla schody.
No a pokud někdo nerozezná ohřátou konzervu nebo polívku z kostky od pořádně uvařeného a připraveného jídla, případně se ještě nad tím polotovarem oblizuje, je to zcela jeho věc a já proti tomu nemám ani to nejmenší.
Jasný, reagovala jsem na "nechápu, jak někdo může nepoznat rozdíl".. dala jsem svůj pohled na věc, protože to dle mého možné je, to je celé. Pěknou diskuzi s Irmou, kterou tímto zdravím 
Není tady
Xsara1 napsal(a):
K polévkám mám stejný vztah jako Lenna. Nemám moc ráda krémové, potřebuju, aby jídlo mělo nějakou strukturu. Pórkovku dělám tak, že najemno nakrájený pórek podusím na másle, zaliju zeleninovým vývarem nebo klidně vodou, chvíli povařím, přidám krupičku (množství podle toho, jak máte rádi polévku hustou), a nakonec do ní klepnu vajíčka (optimálně na jeden pórek 2-3 vajíčka). Vajíčka buď před přidáním do polévky prošlehnout nebo je klepnout rovnou a v polévce jenom lehce rozmíchat, to záleží na tom, jestli chcete větší kousky vajíček nebo se tam mají "ztratit". Samozřejmě osolit (solím už pórek při restování), a já mám ráda chroupnout do polévky na talíři trošku pepře.
A už vím, co budu zítra vařit.
Dělám jí téměř stejně. Jen tu krupičku dám opražit na ten pórek a až pak zeleuju vodou.
Někdy udělám jinou variaci, že přidám trochu česneku a brambory.
Není tady
Palomita napsal(a):
Xsara1 napsal(a):
![]()
Mám to stejně 
Není tady
Dámy, vy mě šokujete.
Začínám si připadat jako mimoň. 
Není tady
Co dáváte do salátů, aby to "křuplo"? Mně se osvědčila opražená slunečnicová semínka. 
Není tady
LENNNA napsal(a):
Mám to stejně

Není tady
Upřesním: samozřejmě že rozeznám rozdíl mezi hustou 40% a o fous jinou 33% šlehačkou
V tekutém stavu mi chuťově připadají stejné, vnímám jen odlišnost v krémovitosti. Ale to bude tím, že nemám ráda příliš tučné krémy. Na "šlehačkovém" si nepochutnám. Proto mě zajímalo, jestli ještě někdo jiný neomdlévá nadšením, jaká je 40% skvost
Cukrařinu umím asi docela dobře, ale jak říkám, dávám přednost odlehčeným krémům, mám ráda pěny i rosoly. Ale proti gustu, žádný dišputát 
A dnes k večeři topinky s česnekem. Přehlasovali mě.
Není tady
Taky tímto zdravím Palomitu 
Není tady
Zkuste si někdy osmažit do zásoby malé krutonky. Vsadím se, že zmizí ještě ten večer - a máte po zásobách 
Není tady
Tyjo, tohle už vůbec nesmažím.. asi bych ani nevěděla jak
Třeba k hrachovce opeču klasicky toustovej chleba v topinkovači a nebo k vánoční rybí polévce rozpékám rohlík nebo bagetku (jemně pomazanou máslem, česnekem a posypanou sýrem) v troubě.. a pravda, to teda taky mizí rychlostí blesku 
Není tady