29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
V žádném případě švagrová nemůže štvát manžela / bratra/ proti jeho manželce a svým chováním ovlivňovat jejich soužití.
Ale může... vždyť tu máš zářnej příklad.
U některejch lidí prostě neplatí, že se k nám budou chovat jen tak, jak jim dovolíme... bohužel. Budou se prostě chovat tak, aby to maximálně podpořilo jejich zájmy, ať už finanční nebo jiné aniž by se štítili použít prostředky poněkud méně košer, řekněme.
Použiju-li akademickej příklad, pak dejme tomu tchýně má "něco" proti nevěstě... ať už to, že přišla s holým zadkem, podle ní se špatně stará o jejího synáčka nebo je jen "ňáká divná" - prostě by si představovala vedle mazlíka jinou nebo žádnou - takže dle jezuitského pravidla "účel světí prostředky" bude štvát, rejpat, pomlouvat a jánevímco všechno, až se jí povede snachu "zlikvidovat", čímž a) dosáhne svýho, b) bude moci říkat "vidíš, že jsem měla pravdu".
Takovýhle příbuzenstvo nebo spolubližní vůbec umějí zvládat jen silní jedinci... lépe řečeno soupeři Slabší povahy odcházejí s pláčem a antidepresivy, povahy obvyklé pak se skřípotem zubů a touhou po klidu...
Není tady
mamba napsal(a):
PPavla:
V žádném případě švagrová nemůže štvát manžela / bratra/ proti jeho manželce a svým chováním ovlivňovat jejich soužití. Je to podle mne nehorázná drzost. Ať má sestra jakýkoliv důvod k nenávisti, je to jen a jen její problém. Její bratr je totiž dospělý a svéprávný a o tom, s kým bude žít v manželství si rozhoduje sám. Jeho sestře do toho nic není, i kdyby se brácha rozhodl žít s čertem.
Švagrová si může dělat co chce a ano, máš pravdu v tom, že bratr je dospělý a svéprávný a měl by se podle toho chovat. A ne jen tupě přihlížet, jak mi připadá
Není tady
V žádném případě švagrová nemůže štvát manžela / bratra/ proti jeho manželce a svým chováním ovlivňovat jejich soužití.
A proč by nemohla ,když chce? Přeci každý si můžeme dělat, co chceme ne. Můžeš tohle někomu zakazovat?
Nebo hlídat manžela,aby s nima nebyl sám v kontaktu?
Možná Mambo, že Tobě to vycházelo, ale já na to nemám, držet manžela aby náhodou se švagrovou, svou mamkou mě nedrbal. vždyt at si drbou,když je to baví. No a co. žiju si svůj život, tak jako tak.
Dle mého záleží hodně na tom chlapovi, jestli se nechá ovlivnit, nebo nenechá.
Není tady
Ale může ovlivňovat, může může. A snažila se, ale neuspěla, o to víc se asi snaží (za účelem, aby nepřišla o svojí jistotu) u dědečka.
V průběhu XY let co jsme s manželem spolu, a před tím jako partneři, si teď uvědomuji, že se vše stuňovalo a to tak, že:
nechovám se k němu hezky..
viděli mne v autě s cizím chlapem.. jsem nevěrná (jela jsem za mamkou a nikdo tam neseděl)
dělala pohrdavé obličeje, když mne manžel za něco pochválil.. třeba že jsem uvařila výbornou svíčkovou nebo prostě něco
jsem vychcaná manželka, která s ním manipuluje
jsem blbá, díky němu jsem tam, kde jsem (nepochopila jsem, co tím chtěla říci)
manžel už tam, kde vyrostl, nemá domov a je jenom návštěva
atd atd atd..
A manžel tam přestal jezdit. Dědy se ptá, kdy přijede on k nám.
Celé se mi to nelíbí, ale jak jste psali, děda je dospělý, já s tím asi nic neudělám. Pokud bude chtít mít klid, přestane k nám jezdit. Jakmile to takto dopadne, a to k tomu spěje, dcera přijde o dědu, syn
o tátu, protože časem se odcizí, když se nebudou stýkat. Děda bude starší a starší, a už mu to potom tak nepřijde, pravděpodobně si zvykne na život, který bude mít.
To je asi ta nejhorší možnost, scénář, který by mohl nastat, pokud s tím nezačneme něco dělat a necháme tomu volný průběh, že?
Není tady
ilono, ty s tím nic neuděláš, ale tvůj manžel ano. pokud přestatne za tátou jezdit asi o něj přijde. Fakt mi připadá, že jste prostě uražení, protože z vás švagrová není poprděná. To je její věc. A vaše věc je zda budete jezdit za dědou nebo zda se nafouknete a nebudete jezdit. je to jen na vás
Není tady
pokud s tím nezačneme něco dělat a necháme tomu volný průběh, že?
Ilonko, to je řečnická otázka, že?
Ty s tím můžeš začít dělat pouze to, jak už jsem psala, že v klidu popovídáš manželovi v podstatě totéž, co píšeš tady nám... s jedinou výjimkou a tou je jakékoli hodnocení švagrové. Prostě jen " nelíbí se mi, že by malá mohla přijít o kontakt s dědou a on s ní... asi bys to s ním(!) měl nějak probrat a pokusit se(!) o nějakou přijatelnou domluvu".
No a když se nepodaří, tak se jako velká holka smířit s výsledkem.
Není tady
Ano, napsala jsem špatný výraz, může si opravdu dělat co chce, ale jen do té míry, dokud to poškozuje jiné lidi. Takové chování už zasahuje jiným lidem zásadním způsobem do života a silně to zavání pomluvami s následnou destrukcí společenských a rodinných vztahů. Ne, nejsou to silná slova, zažila jsem téměř stejnou situaci na vlastní kůži a dobře vím, co to obnáší a jaké to může mít důsledky, nejen uvnitř rodiny, ale i v okolí, mezi známými , sousedy atd.
Když si položím otázku proč to dělá, odpověď je jasná. Bezohledně sleduje nějaký svůj cíl, ať je jakýkoliv. Když to bude dělat dlouhodobě, jak ve směru k bráchovi, tak ve směru k dědečkovi, podaří se jí rodinu bratra odstřihnout od dědy, nebo ještě líp, jeho rodinu přímo rozvrátit. Jak píše Helena, pak bude pyšná na to, že měla pravdu.
Ilono, jediná účinná obrana v této situaci je prodiskutovat ji s manželem a stanovit si pravidla, která budete oba dodržovat a podle nich postupovat. Manžel by jí měl především důrazně říct, že si nepřeje, aby jemu i dědovi nasazovala brouky do hlavy , trvat na vysvětlení, proč to dělá a jasně jí říct, že vaše manželství je neprůstřelné a on stojí za tebou. Jakmile vystrčí růžky, ihned zakročit.
Je to těžké,může to trvat delší či kratší dobu, než se manžel k takovému kroku odhodlá. Záleží na tobě, jak mu tuto situaci objasníš ty a řekneš mu, jak ji cítíš. Také záleží na tom, jak dlouho mu bude trvat, než si sám všechno srovná v hlavě a pochopí, co se děje. Není to lehké, zvláště když v minulosti byla sestra fajn a rozuměli si. Jenomže, jak jde život, mění se holt poměry, názory a priority.
Tobě opravdu nezbývá nic jiného, než tuto nepříjemnou a citlivou diskusi otevřít. Stejně by k ní dříve či později došlo. Čím později, tím hůř pro tebe.
Děda by měl být také informován o tom, co se děje, ale tam opatrně. Neznám jeho věk, kondici atd., aby ho to "nesebralo". S tím by si už měl citlivě poradit manžel.
Není tady
Ilono, kolik je tvému tchánovi? Nevím, jestli jsi mou otázku nepřehlídla, už jsem se jednou ptala.
Nechápu ty řeči o domově. Proč řešíte, jestli tam manžel domov má nebo ne? Nemá ho snad tam, kde jsi doma i ty a vaše děti?
manžel už tam, kde vyrostl, nemá domov a je jenom návštěva
No já Ti nevím, ale já osobně třeba už tam kde jsem vyrostla necítím,že bych měla domov. Mám domov tam,kde bydlím.K našim chodím na návštěvu.
Není tady
Zkus tam tedy poslat toho manžela samotného s malou a uvidíte.
To co ti řekla švagrová (o holé pr...) jsem si já vyslechla od tchýně. Taky to u nás nakonec dopadlo tak, že 3 roky jezdil muž se synem k nim sám a oni k nám vůbec. Pak se to nějak "srovnalo" (našla si jako svou novou oběť švagrovou) a já už si z jejích řečí nic nedělala.
Není tady
Nechápu ty řeči o domově. Proč řešíte, jestli tam manžel domov má nebo ne? Nemá ho snad tam, kde jsi doma i ty a vaše děti?
Dejme tomu... ale proč by to měla řešit jeho sestra, který v baráku nepatří ani klika, natož pak její přítel, kterej tam už vůbec nemá do čeho mluvit?
"Přítel švagrové mému muži řekl, že má vlastně dva domovy, což je prý velice zajímavé :-), švagrová manželovi řekla, že on už vlastně u nich je jenom návštěva, když už máme svůj dům, a podle se toho má taky chovat, mě nepřímo říkala, že tam vlastně nemám jezdit, že tam o mě není zájem"
Moje děti, kteří mají taky rodiny, slovo "domů" běžně používají pro bydlení původní i nové, takže "jedu domů" může dle kontextu znamenat domů ke mně nebo domů k rodině... a nikdo se nad tím nepozastavujeme.
Není tady
Vidíš dusičko, jak jsme každá jiná. Mně stálo za to, mít pěkné manželství (a mám ho dosud). Jeho rodině jsme naším chováním jasně dali najevo, že jsme pár, který patří k sobě. Snažili se nás rozeštvat tím, že manžela neustále proti mně naváděly, litovaly ho atd. Ono totiž stačí i drobné nedorozumění a manželovi začne vrtat v hlavě, jestli náhodou milující maminka a sestra nemají pravdu, což může nastartovat začátek konce. Samozřejmě, v delším časovém horizontu. Prostě kapka ke kapce, jako voda, která vyhloubí i skálu.
Oba jsme šťastní, že jsme maminku a sestru, teď už jenom "milující" sestru ustáli.
Není tady
Víš Ilono, já z Tebe mám takový zvláštní pocit:
Tohle si napsala v roce 2008
s manzelem mame dum, planujeme dite. Tchan bydli s dcerou a s potenc. svagrem spolu, v jeho dome. Tzn. veskery majetek je v rukou tchana. Tchyne nedavno zemrela. Dcera ted vede domacnost.
S potencion. svagrem neprispivaji na nic nez jidlo a kosmetiku. Ostatni financuje tchan.
Se mnou ma trable, mela a mit bude, uz to beru jako hru - treba kdyz mi rekne, ze zna jine holky ktere by se k jejimu bratrovi hodily vic....no proste uz se jen smeju a rikam, ze ma problem a ze si ho musi vyresit, nebo uz ani na ni nereaguji, protoze vim, ze to nema cenu.
a ted zacina mi problemy i s bratrem - kdyz se robzreci kvuli tomu, at ji neberem jeji jedinou moznou jistotu......Proste ji jde o majetek a zajisteni jejiho pohodli. Tak jsem to pochopila z posledni hadky...A bude delat neprijemno take proto, aby jednou mohla rict, ze se o tatu starala jen ona ,,,, Ale to je jen moje domnenka... Tady uz opravdu jen nepujde o mne, ale o trochu vic.
Zkousela jsem se vzit do jeji situace: a tak trochu ji i chapu: taky by mi byla neprijemna myslenka, ze bych se treba ve 40 letech musela delit o neco, na co jsem zvykla...
Ano, mas i pravdu v tom, ze pro jine muze byt ona OK, jako jsem pro jine OK ja..
Není tady
IlonaN napsal(a):
Dobrý den, mám takový problém.. Nedávno se nám narodila dcera a díky švagrové nejezdíme za dědečkem. Moc bych si přála, aby dcera měla dědu, je to totiž jediný prarodič, kterého má, ale mám takové podezření, že jeho dcera (švagrová) prostě nechce, aby ji měl rád a manipuluje s tchánem tak, že mu organizuje čas, aby neměl příležitost k nám přijet.
Poraďte, jak bych mohla dědečka zmanipulovat já, aby k nám jezdil častěji a byla tak příležitost, aby jí více viděl a tím pádem aby si k sobě vytvářeli vztah?
Ilono, proč tak mermomocí stojíš o to, aby Tvoje nedávno narozená dcera "měla dědečka" ?!? To je její jediný žijící prarodič, že se tak upínáš k tomu, aby se ihned po jejím narození navázaly rodinné vztahy ?!? I kdybyste nakrásně jezdili za dědou celá rodina, tzn. manžel, Ty a dcera-nemluvně, tak to dědečka jako postaršího pána stejně moc neosloví. Kdyby se jednalo o babičku, tak to chápu, ty bývají z vnoučat-nemluvňat celé unešené, ale dědečkové si k vnoučatům nacházejí cestu, teprve až vnoučata začnou komunikovat nebo běhat.
A pokud dospělý člověk nechce jezdit k vám domů a stýkat se jak se synem, tak s vnučkou, tak s tím prostě nic neuděláš. Nemůžeš nějakými manipulacemi nebo taktizováním někoho nutit, aby k vám začal jezdit, to vůbec není dědečkova povinnost, ale jeho dobrá vůle a pokud vás nebude chtít navštěvovat dobrovolně, nezbyde Ti nic jiného, než jeho rozhodnutí respektovat
Není tady
holcina napsal(a):
ilono, ty s tím nic neuděláš, ale tvůj manžel ano. pokud přestatne za tátou jezdit asi o něj přijde. Fakt mi připadá, že jste prostě uražení, protože z vás švagrová není poprděná. To je její věc. A vaše věc je zda budete jezdit za dědou nebo zda se nafouknete a nebudete jezdit. je to jen na vás
Souhlasím! Přijde mi, že víc řešíš švagrovou než dědu. Přece je to docela jednoduché, pokud chcete dědu vídat a stojíte o něj, tak za ním budete jezdit. Proč by měl on doplácet na vaše spory? Tvůj manžel by se "vzdal" svého otece jen proto, že se nemusí se sestrou? Teda já ti nevím, ale to moc o tatínka nestojí. Vztahy se švagrovou můžou být nepříjemné, to chápu, ale proč jí pořád řešíš? Jde ti přece o dědu, tak proč víc řešíš švagrovou?
Není tady
To je její jediný žijící prarodič, že se tak upínáš k tomu, aby se ihned po jejím narození navázaly rodinné vztahy
Vždyť to Ilona píše - "je to totiž jediný prarodič, kterého má" - dokonce v textu, který cituješ. (Koukám, že jaro s tebou dělá divy ) Takže bych Iloně i rozuměla, že by byla ráda, aby i její dítě mělo to,co mají druhé celkem běžně.
Ale trochu bych s tebou nesouhlasila, že mimi "dědečka jako postaršího pána stejně moc neosloví". Možná si nebude vědět rady, jak ho vzít do ruky, jak ho utišit a je-li cítit, bystře ho předá rodičům - ale vztahy se budujou od začátku. Pro malou nebude úplně cizí pán... a děda, přes to všechno, v ní uvidí "pokračování rodu" (a možná si řekne "kdyby tu byla bába, ta by měla radost").
Není tady
no, jo, i mistr tesař se někdy utne
Není tady
Chlapi nechtějí řešit hašteření mezi ženskýma. Mimo to dědu určitě mrzí rozbroje, nemůže se přiklonit ani na jednu stranu, jak by pak chudák dopadnul. Možná je švagrová naštvaná v souvislosti s odchodem mámy, třeba potřebovala nějak pomoc od bratra, od tebe. O tom bych s ní pomluvila. Jestli dceru ignoruje je smutné, ale je to její voba- Jde o dědu, za tím můžete všichni jezdit a ignorovat narážky švagrové.
Není tady
Dušička vyhledala tvoje staré téma. Je vidět, že se švagrovou jsi měla potíže už dávno. Ale teď je problém děda. Já bych se na švagrovou vykašlala a jezdila dál za dědou. To ti nikdo zakázat nemůže. Leda, že by si to on sám nepřál. A tak daleko ho snad švagrová ještě nezmanipulovala, ne? A já vím, že toho jsou ženské opravdu schopné. A chlapi se nechají, aby měli klid. I za cenu toho, že jedné straně ublíží.
Upravil(a) Sakura (7. 3. 2012 15:38)
Není tady
Je vidět, že se švagrovou jsi měla potíže už dávno. Ale teď je problém děda.
Ale prd a vořech... problém je furt a pořád švegruše - a spíš holka přitvrzuje, koukám, protože před 4 roky to Ilona ještě brala jako "hru" a mohla se všemu smát, zatímco dneska už (asi i díky miminku) z toho začíná být nešťastná.
A děda, řekla bych, se v tom plácá jako nudle v bandě... a protože nechce mít problémy ani s jedním dítětem, radši se příliš nevyjadřuje. Na jednu stranu se mu ani nelze divit...
Není tady
Neříkám, že švagrová přestává být problém. Ale ten se stejně asi nevyřeší. Nepředpokládám, že by švagrová najednou měla Ilonu z ničehonic ráda. Ilona se tu ptá, jestli se vídat s dědou či ne. Tak říkám, že ANO. Dědu nevzdat a švagrové se snažit při takových návštěvách vyhýbat. A manžel by se měl víc angažovat a svou ženu před sestrou bránit. Zvlášť pokud k té averzi opravdu není nijaký viditelný a pádný důvod, o kterém by třeba manžel věděl. Ilona možná tuší, v čem je zakopán pes. Jen si to nechce přiznat. Určitě v minulosti něco mezi nimi bylo, jinak to není možné, takováhle averze.
Není tady
Určitě v minulosti něco mezi nimi bylo, jinak to není možné, takováhle averze.
Jestli bylo, to nevíme a možná ani vědět nebudeme.
Ale i bez toho "něčeho" to možné je... a stačí k tomu pouhý pocit (ani ne jistota), že je tu někdo další, s kým bude nutno si dělit majetek. To může být spouštěč agresivního chování jako hrom.
"Moje, moje, moje..." a "nepřítele vykoušeme". No představ si, že celý roky bydlí zadarmo a neplatí "nic nez jidlo a kosmetiku. Ostatni financuje tchan" - a teď si brácha najde ženu, táta mu přispěje na barák... a ještě se narodí dítě, tedy další nepominutelný dědic - a v očích bezdětného páru něco jako trumf, kterým by bylo možno dědečka úspěšně "zblbnout". No tak se samozřejmě projeví snaha je od sebe odstavit... čím míň se budou vídat, tím menší "nebezpečí", že by děda otvíral šrajtofli na tom "nesprávném" místě.
Není tady
To jen mě zaujal ten komentář švagrové, "že ví o mnoha jiných dívkách, co by se k bratrovi hodily." To svědčí o tom, že něco má proti Iloně osobně. Averzi by měla mít přeci vůči všem případným nápadnicím svého bratra, které by "ji připravely o tatínkův majetek". Ae třeba se mýlím. Třeba to byla od ní jen jedovatost, co ji v tu chvíli právě napadla.
Není tady
Holky, kdo to neprožil, neumí si ani zdaleka představit, co taková švagrová dokáže. Především, jako milující dcera, dokáže zmanipulovat dědečka k obrazu svému. Samozřejmě, že je bližší košile než kabát, tak to jde jako po másle. Jde jí o majetek, jak vyplývá z dalších informací, tak se rozhodla rodinu bratra od dědy odstřihnout. Má oprávněné obavy, že děda si vnučku zamiluje, což se jí nehodí do jejich plánů. Dovolím si nesouhlasit s tím, že dědové navazují vztah s vnoučaty až později. Můj manžel je bezmezně miluje od chvíle, kdy se narodili.
Nechápu, proč se vytáhlo staré téma. Není v něm nic, co by svědčilo v neprospěch Ilony. Ve mně starý příspěvěk nevyvolává zvláštní pocit, naopak, je přímým důkazem toho, že švagrová nic nenechává náhodě a na svých plánech pracuje dlouhodobě. Ilonu uráží a ponižuje, aby ji vyprovokovala k drsnější akci, kdyby se jí to povedlo, mohla by se Ilony i zbavit. Bratra by zmákla mnohem snadněji, kdyby byl sám. V tom případě by mohla všem říkat, že měla pravdu. Nehledě na to, že nasazuje do budoucna bratrovi brouky do hlavy, pěkně kapku po kapce.
To je důvod, proč Ilona řeší švagrovou. Dokud totiž nebude vyjasněná situace se švagrovou, tak vztah s dědečkem nebude fungovat.
Ilono, rozhodně si okopíruj dopis, který napsala manželovi a pečlivě si ho schovej! Pravděpodobně se vám bude v budoucnu náramně hodit, spíš určitě. Dědečkovi bych řekla, že ho máme rádi, chceme ho navštěvovat a přejeme si, aby si ho oblíbila i vaše dcera. Jen by bylo vhodné, aby jste s ním byli sami, bez přítomnosti švagrové. Pokud tedy on sám o vaši přítomnost stojí. Podle zdravotního stavu dědečka, po zvážení všech okolností, bych mu řekla, že vás švagrová otamtud vyhazuje, on to možná ani neví. Případně bych mu dala přečíst ten dopis.
Není tady
Helena:
Do posledního písmenka s tebou souhlasím.
Sakura:
To víš, že by se to týkalo jakékoliv partnerky bratra. Nejde vůbec o Ilonu, ale o princip.
Žádný problém z minulosti nemusí existovat, stačí samotný fakt, že bretr má partnerku a jsou potenciální dědici!!
Mně například tchyně se švagrovou vyčetly, že počítaly s tím, že se manžel nikdy neožení a já jim udělala čáru přes rozpočet. To by se jim hodilo, v domě by mu stačila komůrka na přežívání, pilně by zadarmo udržoval celý dům a zahradu a ještě by je finančně podporoval. To nejsou domněnky, to mi řekly přímo do očí, abych prohlédla, jaká jsem s...ě, protože jsem je o to všechno připravila!
Není tady