Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#151 23. 2. 2012 10:41

Mandragora
♥♥-----
Místo: Kolín

Re: Šaman

lupina montana napsal(a):

No a máme tu rovnou i ty dobré úmysly, co dláždí cestu do pekla - v nejlepším a nejčistším úmyslu se bojuje za pozitivno, prosazuje pozitivno, zavrhuje negativno......představ si ten šrumec (z hlediska dynamické rovnováhy) kdyby se to skutečně povedlo yikes
Bum - a měli bychom tu čistokrevný peklo.

Zlo si nachází cestu samo.... http://www.osel.cz/index.php?clanek=6140

Není tady

#152 23. 2. 2012 11:06

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Mandragoro, zlo přec není nějaký "vnější nepřítel" va Nepřichází odnikud, aby napadalo nevinné a čisté duše.....zlo je přece stav. Pokud "si nachází cestu samo" pak mu to musíme nějak ztížit smile

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#153 23. 2. 2012 11:10

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Četly jste od Scotta Pecka Lidé lži?

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#154 23. 2. 2012 11:12

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Mandragora napsal(a):

No a máme tu rovnou i ty dobré úmysly, co dláždí cestu do pekla - v nejlepším a nejčistším úmyslu se bojuje za pozitivno, prosazuje pozitivno, zavrhuje negativno......představ si ten šrumec (z hlediska dynamické rovnováhy) kdyby se to skutečně povedlo yikes

"... Pokud připustíme, a není důvod proč bychom  neměli, že jde jak u psů, lišek, ďáblů,.. o úspěšné parazity respektive organismy, potom nám nezbývá než vzít na vědomí, že nádor prostřednictvím somatických mutací, dal vznik novým formám života. Vlastně na tom není nic tak nepřirozeného. Tak jako u mutace nemůžeme říci, že je špatná nebo dobrá, ale jen že prostě je ..."

To, že já něco subjektivně vnímám jako dobré či zlé ještě neznamená, že je to dobré či zlé i objektivně ... Ono to prostě jen je ... jen my k tomu pocitově přihazujeme nějaké přívlastky, protože nás to negativně či pozitivně ovlivňuje.

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#155 23. 2. 2012 11:13

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Mandragora napsal(a):

Mandragoro, je TOTO zlo? Je AIDS an sich zlo? Je rakovina děložního čípku an sich zlo?
Není to třeba (obecně) závaží na lehčí misku? Není to sdělení?

Franz Kafka

Není tady

#156 23. 2. 2012 13:23

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Proto není dobré ani o takovou situaci usilovat smile Kýlní závaží na lodi - čím vyšší stožár, tím musí být těžší smile to je podle mně "zlo"

Jenže neusilovat o dobro je páchání dobra, což je v podstatě zlo...  va
Já to asi nechám na svém selském rozumu, který mi říká zhruba toto:
...nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě
...žij a nech žít
...hranice jednoho končí tam, kde jsou hranice druhého
...každý je někomu "volem"

mmch, přístě bych o těch obrázků uvítala nějaké varování, děkuji, Man.

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#157 23. 2. 2012 15:55

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

No tak nějak - já myslela spíš takový to urputný konání dobra smile

Není tady

#158 23. 2. 2012 21:07

Mandragora
♥♥-----
Místo: Kolín

Ano, souhlasím  Jessiko
...nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě
...žij a nech žít
...hranice jednoho končí tam, kde jsou hranice druhého
...každý je někomu "volem"

Vše má svojí rovnováhu, svojí vyváženost.
Co je však dobro a zlo z pohledu lidského, a co z pohledu Vesmírného zákona, kterému je podřízeno vše ostatní.
Vesmír žije svým životem, my jsme jen krátkodobí návštěvníci.  Zákony tohoto světa jsou nekompromisní a tvrdé bez ohledu na živé bytosti.
Když se nás něco bezprostředně netýká většinou říkáme ... nemůžeme říci, že je špatné nebo dobré, ale jen, že prostě je ..."

Páchání dobra a činit dobro je rozdíl. Činit dobro znamená i negativně zasáhnout, když je nutno.smile

Upravil(a) Mandragora (23. 2. 2012 21:10)

Není tady

#159 24. 2. 2012 10:16

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Jessika napsal(a):

Pardon, mé dívky....zlu ale patří poprávu čtvrtina všech věcí.
A nesmíme zapomínat, čím je dlážděna cesta do pekel.....

Toto přísloví znám...ale...protože ho znám, mám pocit, že když ho slyším, vím, o čem je řeč.
Ale o čem je tedy vlastně řeč? Jak mohou dobré úmysly škodit?
Já vím, že se ptám jako mimino, ale  teď zrovna na žádný příklad nepřicházím...

Mmch, může někdo ducháčkovi vysvětlit, kdo rozhodl o dělení věcí mezi dobrem a zlem?
Proč zrovna čtvrtina? Pak by to nebylo vyrovnané...

V doborm úmysle zametáš cestičku svojmu dieťaťu, takže keď si stará a nemohúcna, ostanete obidvaja dokázaní na pomoc okolia, lebo dieťa je akosi nesamostatné (napriek občianke a oficiálnej dospelosti) a neschopné postarať sa o seba, nieto o nemohúcnu maktu. A to všetko v mene lásky...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#160 24. 2. 2012 10:25

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Jessika napsal(a):

...
A nesmíme zapomínat, čím je dlážděna cesta do pekel.....

Toto přísloví znám...ale...protože ho znám, mám pocit, že když ho slyším, vím, o čem je řeč.

V doborm úmysle zametáš cestičku svojmu dieťaťu, takže keď si stará a nemohúcna, ostanete obidvaja dokázaní na pomoc okolia, lebo dieťa je akosi nesamostatné (napriek občianke a oficiálnej dospelosti) a neschopné postarať sa o seba, nieto o nemohúcnu maktu. A to všetko v mene lásky...

Ok, díky za příklad.A co když si někdo o tu pomoc řekne.
Pak už to není "páchání" dobra?

Není tady

#161 24. 2. 2012 10:41

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

To se pak musíš rozhodnout ..... Třeba o vyžádané pomoci při vraždě wink. A je zločin na tyranovi zločinem? wink

Franz Kafka

Není tady

#162 24. 2. 2012 11:23

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jessika napsal(a):

Selima napsal(a):

Jessika napsal(a):

Ok, díky za příklad.A co když si někdo o tu pomoc řekne.
Pak už to není "páchání" dobra?

Když dáš víc, než dotyčný potřebuje, tak někdy i je.

"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton

Není tady

#163 24. 2. 2012 12:56

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Bramborka napsal(a):

To se pak musíš rozhodnout ..... Třeba o vyžádané pomoci při vraždě wink. A je zločin na tyranovi zločinem? wink

To je nutná obrana, ne? lol Pokud ovšem nepřipadá jako tyran jen tobě a nezarmoutíš tím zbytek zúčastněných, kteří v něm naopak vidí laskavého tatíčka.......
Jess, já si myslím, že vyžádaná pomoc není páchání dobra, dokud se neukáže, že dotyčného k tomu vede skutečná potřeba a ne pouhá pohodlnost. Pak už je to podle mně páchání dobra.
Jak říká Rhett Butler - je zábava pomáhat lidem, kteří si dovedou pomoct sami smile

Není tady

#164 24. 2. 2012 13:23

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Já vám nevím....někdy má člověk pocit, že má naloženo víc, než unese....pak přijde pomoc vhod, i ta nevyžádaná - dobré slovo, podaná ruka, pokec u kávy. smile

Není tady

#165 24. 2. 2012 13:32

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Právě, o to šlo, Daph.
Když má člověk pocit, že má naložíno víc, než momentálně unese......no, nevyžádaná.....mluvíš počítám o kamarádkách a tak? já myslím, že tam už to funguje nějak samospádově, že taková kamarádka tuší že žádáš, i když přímo nežádáš - nebo že už ta prosba "potřebuju s někým na kafe" je vlastně požádání.
Tady se spíš myslelo takový to "já vím, co je pro tebe nejlepší", řekla bych. Alespoň já jsem to tak myslela určitě pussa

Není tady

#166 24. 2. 2012 13:33

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Daphné napsal(a):

Já vám nevím....někdy má člověk pocit, že má naloženo víc, než unese....pak přijde pomoc vhod, i ta nevyžádaná - dobré slovo, podaná ruka, pokec u kávy. smile

No dyť ... protože to není ani tak o vyžádání či nevyžádání, jako spíš o potřebnosti či nepotřebnosti ... když pomoc potřebuješ, tak s radostí přijmeš i tu nevyžádanou, no ni?

Není tady

#167 24. 2. 2012 15:50

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

To já jen tak mapuju, jestli teda ještě můžu dělat dobré skutky... abych se za to nedostala do pekla yikes

Není tady

#168 24. 2. 2012 16:09

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jessika napsal(a):

To já jen tak mapuju, jestli teda ještě můžu dělat dobré skutky... abych se za to nedostala do pekla yikes

lol

Klidně je páchej ... pořád je lepší spáchat nevyžádaný a nepotřebný skutek, než se vykašlat na někoho, kdo nejenže potřebuje pomoc, ale dostal se už tak daleko, že se neostýchá o ni požádat.

Upravil(a) Míša Kulička (24. 2. 2012 16:10)

Není tady

#169 24. 2. 2012 16:44

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Jessika napsal(a):

Skutky klidně - do pekla se dláždí dobrýma úmyslama lol

Není tady

#170 26. 2. 2012 0:19

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Když už jsme u toho páchání dobra - mám ráda knihy Terryho Pratchetta, to je známo. Líbí se mi i jeho náhled na svět a názory vůbec. Ale nejsem si jistá jeho postojem k asistovaným sebevraždám, ikdyž vzhedem k tomu, že trpí Alzheimerovou chorobou, chápu jeho postoj. Též by se mi nelíbily vyhlídky, které ho čekají ... více zde

No prostě, napadá mě - je pácháním dobra asistovaná sebevražda, nebo je pácháním dobra její zamezení?

Není tady

#171 26. 2. 2012 0:46

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Lékařská komora vzala na milost alternativní léčebné metody, ale je spousta doktorů, kteří na milost nic brát nemusí, bo už dávno se "šarlatány" spolupracují. Bez nich by se asi oficiální mínění LK nezměnilo. smile
Medical Tribune

Upravil(a) Míša Kulička (26. 2. 2012 0:58)

Není tady

#172 26. 2. 2012 0:55

Revliba
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

Když už jsme u toho páchání dobra - mám ráda knihy Terryho Pratchetta, to je známo. Líbí se mi i jeho náhled na svět a názory vůbec. Ale nejsem si jistá jeho postojem k asistovaným sebevraždám, ikdyž vzhedem k tomu, že trpí Alzheimerovou chorobou, chápu jeho postoj. Též by se mi nelíbily vyhlídky, které ho čekají ... více zde

No prostě, napadá mě - je pácháním dobra asistovaná sebevražda, nebo je pácháním dobra její zamezení?

Mě osobně se příčí apriori pojmenování asistovaná sebevražda..
Na toto téma by se dalo diskutovat hodiny a hodiny.
Myslím,že v nemocnicích se toto beze slov provádí běžně,zkrátka nepodají už tak masivní množství léků.
Můj tchán kdysi umíral na selhání jater..trvalo to dlouho a trpěl..
Tehdy jsem se ptala lékaře,jak dlouho ještě bude trpět a on mi doslova řekl...
To víte,tady leží na špičkové klinice,kdyby byl třeba v Říčanech na interně už má klid...
Do druhého dne zemřel...
A abych neodbíhala...odpověď na poslední otázku..nevím,jak kdy

Upravil(a) Revliba (26. 2. 2012 0:58)

Není tady

#173 26. 2. 2012 1:01

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No víš co, já nemluvím ani tak o odpojení od přístrojů, páč umělé udržování při životě, když je všem známo, že to už lepší nebude ... to už snad není ani páchání dobra.
Já mluvím o tom, že těžce nemocný člověk se ještě ve stavu, kdy je schopen o sobě sám rozhodovat, odebere do Švýcarska, aby si tam vypil smrtící koktejl z rukou lékaře.
Terry Pratchett: Choosing To Die (2011) - Full - bohužel jen v Aj

Upravil(a) Míša Kulička (26. 2. 2012 1:12)

Není tady

#174 26. 2. 2012 1:17

Revliba
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

No víš co, já nemluvím ani tak o odpojení od přístrojů, páč umělé udržování při životě, když je všem známo, že to už lepší nebude ... to už snad není ani páchání dobra.
Já mluvím o tom, že těžce nemocný člověk se ještě ve stavu, kdy je schopen o sobě sám rozhodovat, odebere do Švýcarska, aby si tam vypil smrtící koktejl z rukou lékaře.

Pokud se tak při plném vědomí rozhodne sám,je seznámen s tím,že se nachází v nevratném a brzy, či už, v terminálním stadiu,trpí a legislativa našeho státu toto neumožňuje ,nevidím v tom rozpor...ovšem pokud nechceme diskutovat v intencích..Bůh nám život dal,Bůh nám ho může vzít..

Není tady

#175 26. 2. 2012 1:21

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Nené, dívám se na to z pozice, kdo tu službu nabízí. Je to páchání dobra, nebo jsou pácháním dobra snahy tuto "službu" kriminalizovat?

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí