Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#126 17. 2. 2012 12:19

Hani
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Olomouc
Web

Re: Šaman

Ubohý Jimís, že ho šrabkám za uchem a posílám virtuální kostičku. big_smile

Miš, ale to je právě ta symbióza intuice a rozumu. Jestliže na tebe tvé zostřené vědomí řve NE, tak ho poslechni. Samozřejmě co se týká tebe, za nikoho jiného rozhodovat nemůžeš, jen mu můžeš sdělit, proč ty cítíš, že NE. Z venku ti budou neustále přicházet rozporuplné informace, jeden šaman dobrej, druhej škodič, dokonce i ten dobrej určitě nemá patent na 100% úspěšnost. Nejpravdivější odpovědi najdeš jen sama v sobě. S tím, že budou nejpravdivější pro tebe, pro jiné to může být úplně jinak. Prostě: ČEMU VĚŘÍM, TO EXISTUJE. smile

Nejušlechtilejší a nejhezčí věci na světě lze prožívat, poznávat, ale těžko se definují a popisují. (OSHO)

Není tady

#127 17. 2. 2012 20:42

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

O Jimyšáka nemusíš mít strach. Víš, že je to osobnost a nenechá si ubližovat ... Jsem se mu pokusila vysvětlit, čo je to taká virtuálna kost ... tak na mě chvílu koukal jak na blba a pak si řekl o piškot smile ...

No však víš ... občas mám trochu problém, zda dát přednost rozumu, srdci či intuici ... a protože jsou tři, tak nestačí hodit si korunou smile

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#128 19. 2. 2012 22:17

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Míša Kulička napsal(a):

lupina montana napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Co když má tuto schopnost někdo, kdo jí mít nechce?

Tak to je průser. Obávám se, že dříve či později ji bude muset chtít..... roll

Proč by měl muset?

Protože se mu nacpou voknem, když je vyhodí dveřma a vylezou hajzlíkem, když je vyhodí z okna.....

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#129 19. 2. 2012 22:32

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Dá s apekne poprosiť, aby ma jej zbavili... úplne alebo čiastočne. A funguje to.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#130 19. 2. 2012 22:41

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Míša Kulička napsal(a):

Ale jak řešit to vnímání disharmonie ... protože falešné tóny vcelku dost "bolí" a čím lepší sluch máte, tím jich vnímáte víc ... a to občas i u sebe, protože se může stát, že schopnost vašich hlasivek, pružnost prstů, nedostatečný dech aj. faktory nekorespondují se schopnostmi vašeho sluchu ... A tak preludujete............

Konkrétně toto je třeba jeden z mých talentů, který z většinového hlediska nevyužívám. Ne tak, jak js v kraji zvykem. Na nic kloudně nehraju, hudbu neprovozuju. Nicméně jsem zjistila, že vnímání harmonie a disharmonie není zdaleka záležitostí hudby jako takové, že vnímat jako hudbu lze třeba prostor, barvy, lidi, města krajiny a události - cokoliv.
Nevím ovšem, jestli se takto dají užívat i ty surové, čerstvé talenty a schopnosti, které se teď objevují a se kterýma nemáme veškeré žádné zkušenosti a vlastně nevíme, co s nima.....spíš si myslím, že ne.
Já teď nemluvím o tobě a tvých talentech,ale o sobě a o svých. Nemyslím si, že bych je odmítla z nějaké pýchy, nebo tak něco - ale ze strachu. Dvakráte o druhé, jednou o sebe.....nepřemítala jsem jako ty, abych všechno tak pitvala - a možná, kdybych se nějak naučila s nima zacházet, že by se hodily. Ale nenaučila - nenašla jsem způsob. Dneska to vnímám jako škodu, jenže ani dneska bych asi nevěděla co s tím - jen dneska mám okolo sebe daleko víc lidí, se kterými bych se mohla poradit.

Není tady

#131 20. 2. 2012 11:15

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Selima napsal(a):

Dá s apekne poprosiť, aby ma jej zbavili... úplne alebo čiastočne. A funguje to.

smile

Konkrétně toto je třeba jeden z mých talentů, který z většinového hlediska nevyužívám. Ne tak, jak js v kraji zvykem. Na nic kloudně nehraju, hudbu neprovozuju. Nicméně jsem zjistila, že vnímání harmonie a disharmonie není zdaleka záležitostí hudby jako takové, že vnímat jako hudbu lze třeba prostor, barvy, lidi, města krajiny a události - cokoliv.

No tak jasně. Pokud máš v sobě smysl pro harmonii, tak disharmonii vnímáš v čemkoliv, vč. politických, ekonomických, biologických, ekologických, sociálních a dalších mnohých struktur … Pokud máš tento dar, nedělá ti problém pochopit jakékoliv vazby i jemné nuance jak v těchto systémech, tak i mezi nimi … a víš, jak dosáhnout vzájemné harmonie … ale taky víš, že náš svět je natolik diverzifikován, že nikdy nemůže být plně harmonický … a to je na něm to úžasné  … protože někdy mohou být aj ty „falešné tóny“ krásné … a jindy jsou fatální.

Nevím ovšem, jestli se takto dají užívat i ty surové, čerstvé talenty a schopnosti, které se teď objevují a se kterýma nemáme veškeré žádné zkušenosti a vlastně nevíme, co s nima.....spíš si myslím, že ne.

Nevím, co jsou „surové, čerstvé talenty“ … myslím, že nic z toho, o čem se bavíme, není nic nového … naopak. Jen máme neustále tendence to v sobě v rámci různých ideologií utlouct … třeba tím, že tomu přidáváme jiný smysl, než to ve skutečnosti má.

Já teď nemluvím o tobě a tvých talentech,ale o sobě a o svých. Nemyslím si, že bych je odmítla z nějaké pýchy, nebo tak něco - ale ze strachu. Dvakráte o druhé, jednou o sebe.....nepřemítala jsem jako ty, abych všechno tak pitvala - a možná, kdybych se nějak naučila s nima zacházet, že by se hodily. Ale nenaučila - nenašla jsem způsob. Dneska to vnímám jako škodu, jenže ani dneska bych asi nevěděla co s tím - jen dneska mám okolo sebe daleko víc lidí, se kterými bych se mohla poradit.

Nevěřím, že by někdo odmítnul svůj talent z pýchy. Vždycky je v tom strach a nejistota … odpovědnost za své činy … protože když někde přidám, musím zákonitě jinde ubrat ... to platí všude a ve všem ... a často se to bije s tím základním krédem - neublížit.

"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton

Není tady

#132 20. 2. 2012 11:29

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Mandragora napsal(a):

Každý z nás vychází z vlastní zkušenosti, každý vnímá vše odlišně, tak jako pravdu a náhled na vše kolem. Šaman je v podstatě člověk, který má rozšířené vnímání a schopnost jej využívat. Jedná se o prastarou záležitost, která se často dědí, či předává jen zasvěcenému. Pro mě je v podstatě šaman i ten, kdo dovede vykouzlit úsměv na tváří, navodit příjemný pocit, už to je první krok k vnitřní harmonii, která je tak důležitá pro naše zdraví. smile

Neznám tě, ale strašně dobře se mi čteš. Jsi inspirativní ... V sobotu jsem si při Amadeovi a scéně, kdy skládá Rekviem, vzpomněla na tuto tvou poznámku ... Páč to byl vlastně též šaman šířící kolem sebe harmonii ... stejně jako Božský Beethoven ... Smetana, Dvořák, Mercury, Lennox,  ... a pro mě v současnosti mladý Klus ... nebo Michelangelo, Leonardo, Caravaggio, Mucha, Kupka, Dalí, Picasso ... nebo Forman, Svěráci, Hřebejk ... atd.

Není tady

#133 20. 2. 2012 12:26

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Míša Kulička napsal(a):

Nevím, co jsou „surové, čerstvé talenty“ …

No tak dejme tomu podle hesla, že skutečně nové je jenom to, na co už se zapomnělo smile

Není tady

#134 20. 2. 2012 21:55

Mandragora
♥♥-----
Místo: Kolín

Míša Kulička napsal(a):

Mandragora napsal(a):

Každý z nás vychází z vlastní zkušenosti, každý vnímá vše odlišně, tak jako pravdu a náhled na vše kolem. Šaman je v podstatě člověk, který má rozšířené vnímání a schopnost jej využívat. Jedná se o prastarou záležitost, která se často dědí, či předává jen zasvěcenému. Pro mě je v podstatě šaman i ten, kdo dovede vykouzlit úsměv na tváří, navodit příjemný pocit, už to je první krok k vnitřní harmonii, která je tak důležitá pro naše zdraví. smile

Neznám tě, ale strašně dobře se mi čteš. Jsi inspirativní ... V sobotu jsem si při Amadeovi a scéně, kdy skládá Rekviem, vzpomněla na tuto tvou poznámku ... Páč to byl vlastně též šaman šířící kolem sebe harmonii ... stejně jako Božský Beethoven ... Smetana, Dvořák, Mercury, Lennox,  ... a pro mě v současnosti mladý Klus ... nebo Michelangelo, Leonardo, Caravaggio, Mucha, Kupka, Dalí, Picasso ... nebo Forman, Svěráci, Hřebejk ... atd.

Ale Kuličko, my se přece  známe už tím, že máme podobné vibrace, stejného určitého vnímání harmonie a to z dávných dob, kdy jsem byl tvým otcem či matkou, sestrou či bratrem. Možná jsem byl tvým milencem, nebo jsme spolu zpívali  ve sboru spirutuály, nebo jsme spolu hráli v symfoňáku......pussa.

Šaman patří do z celého jiného světadílu.  U nás se vždy šaman nazýval zcela jinak, někdy důstojně a někdy také nehezky.

Jak bychom nazvali třeba Břetislava Kavku, paní Kamenickou, pátera Františka Ferdu......atd., např., i ty, které jsi sám vyjmenoval. Buďme doma, na naší zahrádce rostou bylinky, které nás umí vyléčit, nemusíme pro ně až do pralesů.smile   
Šaman je v podstatě léčitel, znalý těla i ducha. Šamanem nemůže být nikdy ten, kdo není dokonale oddán přírodním zákonům, proto si dovoluji tvrdit, že šamanismus nemůže být zneužit ve prospěch nedobra – tam totiž přestává fungovat.smile

Upravil(a) Mandragora (20. 2. 2012 22:16)

Není tady

#135 20. 2. 2012 22:52

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ano ano, živě si vybavuju, jak jsme na Nový rok l. p. 1773 pěli bok po boku poprvé Amazing grace, oh how sweet the sound, that saved a wreck like me. I once was lost, though now, I`m found, I was blind, but now I see ... Bylo to úžasné ... dodnes mě ta píseň chytá za srdíčko, ikdyž už se někomu může jevit obehraná ... smile

Upravil(a) Míša Kulička (20. 2. 2012 22:55)

Není tady

#136 21. 2. 2012 8:57

Mandragora
♥♥-----

godlikesmile

Není tady

#137 21. 2. 2012 10:23

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Míša Kulička napsal(a):

Ano ano, živě si vybavuju, jak jsme na Nový rok l. p. 1773 pěli bok po boku poprvé Amazing grace, oh how sweet the sound, that saved a wreck like me. I once was lost, though now, I`m found, I was blind, but now I see ... Bylo to úžasné ... dodnes mě ta píseň chytá za srdíčko, ikdyž už se někomu může jevit obehraná ... smile

Ja pri nej vždy, ale vždy revem... grater kapitulation neviem si pomôcť, je to sila.
A pri tom, ako mám hudbu rada, ale som obdarená hudobným hluchom, tak som možno jeden/jedna z tých, čo svoj talent odmietli, zneužili alebo niečo podobníé. kapitulation

Upravil(a) Selima (21. 2. 2012 10:29)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#138 21. 2. 2012 10:26

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Mandragora napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Mandragora napsal(a):

Ale Kuličko, my se přece  známe už tím, že máme podobné vibrace, stejného určitého vnímání harmonie a to z dávných dob, kdy jsem byl tvým otcem či matkou, sestrou či bratrem. Možná jsem byl tvým milencem, nebo jsme spolu zpívali  ve sboru spirutuály, nebo jsme spolu hráli v symfoňáku......pussa.

Šaman patří do z celého jiného světadílu.  U nás se vždy šaman nazýval zcela jinak, někdy důstojně a někdy také nehezky.

Jak bychom nazvali třeba Břetislava Kavku, paní Kamenickou, pátera Františka Ferdu......atd., např., i ty, které jsi sám vyjmenoval. Buďme doma, na naší zahrádce rostou bylinky, které nás umí vyléčit, nemusíme pro ně až do pralesů.smile   
Šaman je v podstatě léčitel, znalý těla i ducha. Šamanem nemůže být nikdy ten, kdo není dokonale oddán přírodním zákonům, proto si dovoluji tvrdit, že šamanismus nemůže být zneužit ve prospěch nedobra – tam totiž přestává fungovat.smile

A čo čierna mágia? hmm

Brita

Není tady

#139 21. 2. 2012 11:14

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Selima napsal(a):

A čo čierna mágia? hmm

Osobně si nemyslím, že existuje něco jako "černá magie". Je to pořád ta samá magie, energie, síla ... bohvječo ... a je jen na lidech, jak s ní naloží. To je jak s jadernou energií - tj. energie využívaná pro svícení, topení, chod strojů atd. ... přičemž  ta samá energie může být využita i pro válečné účely.

Není tady

#140 21. 2. 2012 20:11

Mandragora
♥♥-----

Selima napsal(a):

A čo čierna mágia? hmm

Milá Salimo, milý Salime.... .
To, co do své mysli pustíme, to z ní vyjde. Není prostor na to, abychom se zabývali zlem, toho bylo dost! Pozitivní myšlení plodí dobro a to je v dnešní době velmi důležité. Nepusťme do svého nitra negativní myšlení, tím se od negativního i ochraňujeme.  Ten, kdo se zabývá černou magii má hlavně problém sám se sebou. kapitulation

Není tady

#141 21. 2. 2012 22:08

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

So všetkým súhlasím, ale... tá čierna mágia tu je. Nie v mojom živote, ani v živote ľudí okolo mňa (ale tam zasa nie je ani toľko šamanov tongue ). Ale existuje a myslím, že nemá význam tvrdiť, že tieto schopnosti a sily nefungujú použité na zlo... Aj banálne urieknutie bohužiaľ často funguje... a samozrejme, že je lepšie ísť naň čistou mysľou a srdocm, ale niekedy to proste nestačí. wink Počula som o urieknutom malom, nevinnom dieťati. Nepomohla čistota, radosť, nevinnosť - pomohlo až malé kúzlo.

Brita

Není tady

#142 22. 2. 2012 13:24

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jsem hledala takový malý příběh, který přesně popisoval princip bílé a černé magie ... a huž jsem to našla - máš k dispozici pořád jen jednu sílu, ale záleží na tom, koho s ní nakrmíš:

Jeden večer vzal starý indián svojho vnuka a rozprával mu o boji, ktorý prebieha vo vnútri každého človeka. Vravel mu: "Synu, tá bitka v každom z nás je ako bitka medzi dvoma vlkmi.

Jeden je zlý: Je to hnev, závisť, žiarlivosť, smútok, sebeckosť, hrubosť, nenávisť, sebaľútosť, falošnosť, namyslenosť a ego.

Druhý je dobrý: Je to radosť, pokoj, láska, nádej, vyrovnanosť, skromnosť, láskavosť, empatia, štedrosť, vďačnosť, poznanie, súcit a dôvera.

Vnuk o tom všetkom premýšľal a po chvíli sa spýtal:"A ktorý vlk nakoniec vyhrá?"

Starý indián odpovedal: „Ten, ktorého kŕmiš..."

Upravil(a) Míša Kulička (22. 2. 2012 13:27)

Není tady

#143 22. 2. 2012 16:17

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Mandragora napsal(a):

Není prostor na to, abychom se zabývali zlem, toho bylo dost!

Myslím, že je nutné se zabývat zlem, alespoň do té míry, abychom byli schopni je rozpoznat, označit a zrušit nebo se mu vyhnout.
Jinak ti dávám zcela za pravdu, nepouštět dovnitř.

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#144 22. 2. 2012 16:59

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Pardon, mé dívky....zlu ale patří poprávu čtvrtina všech věcí.
A nesmíme zapomínat, čím je dlážděna cesta do pekel.....

Není tady

#145 22. 2. 2012 20:51

Mandragora
♥♥-----

Bramborka napsal(a):

Mandragora napsal(a):

Myslím, že je nutné se zabývat zlem, alespoň do té míry, abychom byli schopni je rozpoznat, označit a zrušit nebo se mu vyhnout.

Tak jak patří k sobě den a noc, bílá a černá, tak k sobě patří dobro i zlo. Vše je vždy vyrovnané. Bez zla by jsme nevěděli, že existuje dobro a naopak. Není však nutno se zlem zabývat. Přitahujeme vždy to, čím se zabýváme. Vesmír, kterého jsme součástí je velmi vyvážený a nezná kompromisu, vždy si pořádek v rámci dobra a zla udělá  podle své potřeby a není nutno, abychom se o zlo přičinili my lidé.

Ano Kuličko, tvou povídka o vlkovi znám a je moc dobrá!  hjarta

Upravil(a) Mandragora (22. 2. 2012 21:05)

Není tady

#146 22. 2. 2012 21:02

Mandragora
♥♥-----

Mandragora napsal(a):

Bramborka napsal(a):

Mandragora napsal(a):

Tak jak patří k sobě den a noc, bílá a černá, tak k sobě patří dobro i zlo. Vše je vždy vyrovnané. Bez zla by jsme nevěděli, že existuje dobro a naopak. Není však nutno se zlem zabývat. Přitahujeme vždy to, čím se zabýváme. Vesmír, kterého jsme součástí je velmi vyvážený a nezná kompromisu, vždy si pořádek v rámci dobra a zla udělá  podle své potřeby a není nutno, abychom se o zlo přičinili my lidé.

Ano Kuličko, tvou povídka o vlkovi znám a je moc dobrá!  hjarta

Není tady

#147 22. 2. 2012 21:33

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Toto přísloví znám...ale...protože ho znám, mám pocit, že když ho slyším, vím, o čem je řeč.
Ale o čem je tedy vlastně řeč? Jak mohou dobré úmysly škodit?
Já vím, že se ptám jako mimino, ale  teď zrovna na žádný příklad nepřicházím...

Mmch, může někdo ducháčkovi vysvětlit, kdo rozhodl o dělení věcí mezi dobrem a zlem?
Proč zrovna čtvrtina? Pak by to nebylo vyrovnané...

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#148 22. 2. 2012 22:06

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jessika napsal(a):

Toto přísloví znám...ale...protože ho znám, mám pocit, že když ho slyším, vím, o čem je řeč.

Mmch, může někdo ducháčkovi vysvětlit, kdo rozhodl o dělení věcí mezi dobrem a zlem?

To je jednoduché ... cokoliv kdokoliv dělá, dělá s těmi nejlepšími úmysly, resp. neznám nikoho, kdo by chtěl prvoplánově ubližovat ... ale každou svou činností ovlivňuješ něco pozitivně a něco negativně ... Tzn. vše, co děláme, děláme v zájmu sebe a svých blízkých, kamarádů, známých, spoluobčanů ... a považujeme to tak za správné. Ale vždy se najde někdo, koho to poškozuje, a kdo naše "správné činy" hodnotí právě opačně. Co je pro jednoho "dobrem", může být pro jiného "zlem" => posílení "dobra" pro jednoho může pro jiného znamenat posílení "zla" ...

Jinak - pokud někde něčemu někde "přidáme", zákonitě někde jinde, aniž bychom chtěli nebo o tom věděli, "ubereme" ... Když se nad tím zamyslíš v tomto kontextu, tak zjistíš, že je velmi těžké dodržet základní krédo - neubližovat, protože neustále balancuješ mezi tím, zda ublížit sobě, nebo ve svém zájmu někomu jinému, např. zda necháš své tělo umřít hlady, nebo zabiješ jiný živočišný druh, či rostlinu ... Je to o rovnováze a poměr tedy vidím v intencích +-1:1.

Upravil(a) Míša Kulička (22. 2. 2012 22:07)

Není tady

#149 23. 2. 2012 8:17

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Jessika napsal(a):

Kdo rohodl...to se taky často ptám. Pocit, nejspíš lol
Vždycky přece záleží na hledisku, ale pokud se dohodneme - víceméně - že odložíme stranou osobní věci a budeme považovat za "zlé" to, co ubližuje celku, životu jako takovému (zase víceméně) dejme tomu - destrukce pro destrukci?
Stejně pak nebudeme mít definici,  zlo ani dobro se nedají definovat, jsou to jen kategorie posouzení, každopádně.....
Ale aspoň by to mohla být kategorie splečná - i když zase víceméně.
Ta čtvrtina není můj výmysl, ale Pogačnikův - a zase je to pocit. Myslel tím, jestli se dobře pamatuju skutečně pouze otázku rovnováhy.
Prostě nemůžeš mít samý dobro a pozitivno, neb to by se okamžitě zvrátlo ve svůj vlastní opak.
Proto není dobré ani o takovou situaci usilovat smile Kýlní závaží na lodi - čím vyšší stožár, tím musí být těžší smile to je podle mně "zlo"

Není tady

#150 23. 2. 2012 8:21

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

No a máme tu rovnou i ty dobré úmysly, co dláždí cestu do pekla - v nejlepším a nejčistším úmyslu se bojuje za pozitivno, prosazuje pozitivno, zavrhuje negativno......představ si ten šrumec (z hlediska dynamické rovnováhy) kdyby se to skutečně povedlo yikes
Bum - a měli bychom tu čistokrevný peklo.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí