Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#101 14. 2. 2012 12:09

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: Šaman

Pandorraa napsal(a):

Prostě říkám jen, že NĚKDY je moc užitečné "si přešlápnout" a podívat se na věc i očima těch druhých...

Super - moje důvody pro zdejší zmínku o rakouském šamanovi v kostce tummenupp

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#102 14. 2. 2012 14:23

Mandragora
♥♥-----
Místo: Kolín

Míša Kulička napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Prostě říkám jen, že NĚKDY je moc užitečné "si přešlápnout" a podívat se na věc i očima těch druhých...

Každý z nás vychází z vlastní zkušenosti, každý vnímá vše odlišně, tak jako pravdu a náhled na vše kolem. Šaman je v podstatě člověk, který má rozšířené vnímání a schopnost jej využívat. Jedná se o prastarou záležitost, která se často dědí, či předává jen zasvěcenému. Pro mě je v podstatě šaman i ten, kdo dovede vykouzlit úsměv na tváří, navodit příjemný pocit, už to je první krok k vnitřní harmonii, která je tak důležitá pro naše zdraví. smile

Není tady

#103 14. 2. 2012 17:24

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Mandragora napsal(a):

Každý z nás vychází z vlastní zkušenosti, každý vnímá vše odlišně, tak jako pravdu a náhled na vše kolem. Šaman je v podstatě člověk, který má rozšířené vnímání a schopnost jej využívat. Jedná se o prastarou záležitost, která se často dědí, či předává jen zasvěcenému. Pro mě je v podstatě šaman i ten, kdo dovede vykouzlit úsměv na tváří, navodit příjemný pocit, už to je první krok k vnitřní harmonii, která je tak důležitá pro naše zdraví. smile

Co když má tuto schopnost někdo, kdo jí mít nechce?

"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton

Není tady

#104 14. 2. 2012 17:28

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

Mandragora napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Takže šaman je vlastně takovej sluníčkovej člověk? wink

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#105 14. 2. 2012 17:36

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Míša Kulička napsal(a):

Mandragora napsal(a):

Tak to je průser. Obávám se, že dříve či později ji bude muset chtít..... roll

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#106 15. 2. 2012 16:15

Lvice
♥♥♥♥♥--
Místo: Vesmír

Míša Kulička napsal(a):

Jednoduše mi to přišlo zajímavé ... stejně jako tvá zkušenost. A diskuze o tom, proč jsem to sem dala a jak jsem si to mohla zrovna já dovolit, považuju za irelevantní, zbytečné a v podstatě hloupé.

Nu tak to vidíš, já jsem nepochopila smysl PROČ jsi to sem dala, když na podobné zázraky nevěříš, ale nikde ani slovo o tom, jak ty sis to mohla zrovna dovolit. roll

Nu a já diskuzi osobně s lidmi, kteří znehodnocují osobní zkušenosti s alternativními metodami - viz zvířecí esence považuji za zcela zbytečnou ztráta času.
Protože mi přijdeš jako člověk (a klíďo píďo se můžu mýlit), který sesbírá zkušenosti ostatních do pytle, proženeš to sítem rozumu, utřídíš si to do sektorů, logicky zhodnotíš a pak závěrem orazítkuješ - placebo efekt, pro zoufalce, kteří si neví s životem rady i možná užitečné, leč pro normální jedince, kteří se nepotácejí životem, ale jsou silné osobnosti a se vším si umí poradit a spoléhají se sami na sebe, zhola zbytečné.  smile Neztrácej čas, šaman je holt další placebo pro zoufalce, jako jsem třeba já big_smile

Ale kdybys chtěla, pošlu ti na ně odkaz a můžeš si to testnout na vlastní kůži. tongue

Upravil(a) Lvice (15. 2. 2012 16:34)

Člověk musí mít vždycky cíl, ale nemusí se vždycky trefit.

Není tady

#107 15. 2. 2012 17:52

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

lupina montana napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Mandragora napsal(a):

Proč by měl muset?

Není tady

#108 15. 2. 2012 18:12

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Já si tu schopnost představuju jako jakýkoli jiný výjimečný talent, třeba absolutní hudební sluch. Dotyčný se musí smířit s tím, že ho má, že třeba slyší náznak disharmonie tam, kde ostatní vnímají čisté tóny....musí se prostě časem smířit s tím, že slyší líp než ostatní, i když oni ho podezírají třeba z nafoukanosti - protože neslyší to, co on.

Není tady

#109 15. 2. 2012 19:39

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Míša Kulička napsal(a):

lupina montana napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Proč by měl muset?

Protože dostal lekci o pokoře... a neznám nikoho, kdo by se právě téhle lekci dokázal vyhnout.
A to tisíce let dozadu i tady a teď wink

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#110 15. 2. 2012 19:50

Mandragora
♥♥-----
Místo: Kolín

Daphné napsal(a):

Já si tu schopnost představuju jako jakýkoli jiný výjimečný talent, třeba absolutní hudební sluch. Dotyčný se musí smířit s tím, že ho má, že třeba slyší náznak disharmonie tam, kde ostatní vnímají čisté tóny....musí se prostě časem smířit s tím, že slyší líp než ostatní, i když oni ho podezírají třeba z nafoukanosti - protože neslyší to, co on.

Krásné přirovnání! Žádný človíček s dobrým hudebním sluchem se necítí jako mimořádná osobnost, ale dovede žít hodnotnějším vnímání harmoníe zvuků. Většinou sám rozvíjí své schopnosti tvrdou prací zvláště, pokud se chce věnovat hudbě naplno. Jinak často talent, o který se nepečuje se vytratí na úkor jiných nároků života. Tak je to zřejmě s každou vyjímečnou schopností člověka, pokud se jí nevěnuje celým srdcem a naplno. Šamanismus má své zákony a nestane se jim někdo, kdo jim není povolán.smilegloria

Není tady

#111 15. 2. 2012 21:04

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Mandragora napsal(a):

Daphné napsal(a):

Krásné přirovnání! Žádný človíček s dobrým hudebním sluchem se necítí jako mimořádná osobnost, ale dovede žít hodnotnějším vnímání harmoníe zvuků. Většinou sám rozvíjí své schopnosti tvrdou prací zvláště, pokud se chce věnovat hudbě naplno. Jinak často talent, o který se nepečuje se vytratí na úkor jiných nároků života. Tak je to zřejmě s každou vyjímečnou schopností člověka, pokud se jí nevěnuje celým srdcem a naplno. Šamanismus má své zákony a nestane se jim někdo, kdo jim není povolán.smilegloria

Jj, mně se ten příklad taky líbí ...

Nemyslím si, že absolutní sluch či hudební talent je ztracen, pokud není využíván aktivně a naplno, resp. nedovedu si představit, že bych měla hudbu jako hlavní náplň a stávalo by se mi tak, že "musím", přestože se na to v určitých situacích necítím. Ale pokud mi zůstane jako koníček, či jí budu naslouchat jen pasivně, zachovám si tutéž schopnost a hudba zůstane mou radostí ...

Ale jak řešit to vnímání disharmonie ... protože falešné tóny vcelku dost "bolí" a čím lepší sluch máte, tím jich vnímáte víc ... a to občas i u sebe, protože se může stát, že schopnost vašich hlasivek, pružnost prstů, nedostatečný dech aj. faktory nekorespondují se schopnostmi vašeho sluchu ... A tak preludujete nebo jen posloucháte něco, co se zdaleka nepodobá tomu, co byste poslouchat chtěli ... Člověk se snaží nedat to na sobě znát, ale občas ho zradí mimika a pokud to přesáhne určitou mez, tak možná i nervy smile ... což není příjemné pro něj, ani pro ty, co sice nadšeně a rádi, ale poněkud hůř hudbu provozují ... V tomto kontextu mě napadá, zda hluchota nebyla pro Smetanu či Beethovena určitým vysvobozením ... Pokud se tedy dotyčný snaží vyhýbat určitým nepříjemným zážitkům souvisejících s jeho talentem, je nepokorný?

Není tady

#112 15. 2. 2012 21:30

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

... Pokud se tedy dotyčný snaží vyhýbat určitým nepříjemným zážitkům souvisejících s jeho talentem, je nepokorný?

Ne. Když je mu to nepříjemné, jistě je k tomu nějaký důvod, a už si ho ten člověk uvědomuje nebo ne. Neexistuje povinnost rozvíjet své talenty. Jen je škoda je nerozvíjet smile

Není tady

#113 15. 2. 2012 23:22

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

haiel napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

... Pokud se tedy dotyčný snaží vyhýbat určitým nepříjemným zážitkům souvisejících s jeho talentem, je nepokorný?

Ne. Když je mu to nepříjemné, jistě je k tomu nějaký důvod, a už si ho ten člověk uvědomuje nebo ne. Neexistuje povinnost rozvíjet své talenty. Jen je škoda je nerozvíjet smile

Moje osobní zkušenosot je taková, že ty zážitky jsou nepříjemné právě proto, že svůj talent nerozvíjí - neumí s ním zacházet. A je celkem fuk, zda pasivně nebo aktivně.

Není tady

#114 16. 2. 2012 0:45

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pandorraa napsal(a):

haiel napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Moje osobní zkušenosot je taková, že ty zážitky jsou nepříjemné právě proto, že svůj talent nerozvíjí - neumí s ním zacházet. A je celkem fuk, zda pasivně nebo aktivně.

Můžeš na sobě pracovat sebevíc, ale vždycky to povede jen k tomu, že budeš ještě o něco vnímavější a citlivější k jistým věcem, protože už "budeš vědět". Jo - naučíš se nějakou techniku, jak ty věci zpracovat aspoň v sobě, tedy pasivně ... protože strkat hlavu do písku není dlouhodobě možné ... ale to neznamená, že ten "dáreček" začneš chtít ... Pořád je to pro tebe překážka. Jen ji umíš o něco lépe ovládat. Pak se kolem tebe objeví lidi, kteří se můžou zbřídit z toho, že nechceš něco, po čem oni sami z nějakého divného důvodu touží ... To ti též nepřidá ...

Není tady

#115 16. 2. 2012 0:54

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Míšo, jak to napsala haiel: nemusíš, ale je škoda....
To naprosto nevylučuje, co jsem napsala já: je to lekce o pokoře..
Nepříjnouot něco, co jsi dostala, je nepokorné.
Ty nejsi moudřejší ani chytřejší než bůh...ty na rozdíl od něj nevíš, proč ti to dal. A už vůbec odmítᚠvědět, co s tím udělat...
TOHLE je ten největší průser, pro tebe stolt

Není tady

#116 16. 2. 2012 9:41

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pandorraa napsal(a):

Ty nejsi moudřejší ani chytřejší než bůh...ty na rozdíl od něj nevíš, proč ti to dal. A už vůbec odmítᚠvědět, co s tím udělat...

Zatím se mi tenhle "průser" jeví přijatelněji, než ten, co se stal, když jsem jedenkrát v dobrém úmyslu (jak jinak) využila to, co umím. Protože tento "průser" je jen můj ... a nedoplácejí na něj jiní lidé. A žít se s ním dá.

Mandragora napsal(a):

... i ten, kdo dovede vykouzlit úsměv na tváří, navodit příjemný pocit, už to je první krok k vnitřní harmonii, která je tak důležitá pro naše zdraví. smile

A to by z mé strany mohlo stačit ostatním - neublíží to, spíš potěší smile

Upravil(a) Míša Kulička (16. 2. 2012 9:42)

Není tady

#117 16. 2. 2012 11:48

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Míša Kulička napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Zatím se mi tenhle "průser" jeví přijatelněji, než ten, co se stal, když jsem jedenkrát v dobrém úmyslu (jak jinak) využila to, co umím. Protože tento "průser" je jen můj ... a nedoplácejí na něj jiní lidé. A žít se s ním dá.

Využila co umíš?
Ale no tak wink

Není tady

#118 16. 2. 2012 12:44

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pandorraa napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Využila co umíš?
Ale no tak wink

Ok, mᚠrecht smile ... zcela bezmyšlenkovitě jsem si pohrávala s něčím, co mi sice bylo shora dáno, ale o čem jsem v tu chvíli neměla ani páru ... a taky jsem tomu moc nevěřila a brala jsem to tím pádem na lehkou váhu ... jen jako takový nevinný testík ... v tu chvíli se zdálo, že se věci posunuly žádoucím směrem, ale pak ty důsledky ... Teprve následně jsem se poučila aj něco naučila, ale i tak jsem dospěla k tomu, že bych neměla zasahovat do přirozeného běhu věcí, ikdyž mám možná sílu to udělat. A tuto základní poučku aplikuju jak na materiálno, tak na duchovno. smile  Aj jsem chvíli i přemýšlela o tom, zda to nějak rozvinout a využít. Ale vyšlo mi, že bych většině lidí stejně musela říct, že pokud oni sami nezmění svůj život, tak jim nepomůže nikdo ... a na to jim stačí kdokoliv jiný, vč. osvícených lékařů ...

Upravil(a) Míša Kulička (16. 2. 2012 12:45)

Není tady

#119 16. 2. 2012 14:20

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Zasahovat do přirozeného běhu věcí je pochopitelně hloupost, ale když se někdo zaptá na cestu, kterou ty velmi dobře znáš, protože ji mᚠprošlapanou,tak mu ji ukázat a nechat pak už na něm, zda se tudy vydá, to je podle mne povinnost.
A pokud se na ni vydá, dělat mu průvodce, je-li to potřeba i vůdce, a na první křižovatce, kde už "se chytne" ho nechat jít, to je už umění stolt

Není tady

#120 16. 2. 2012 16:28

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

A na to ti stačí dobrej kamoš, případně statný ošetřovatel smile ...

Není tady

#121 16. 2. 2012 20:20

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Míša Kulička napsal(a):

A na to ti stačí dobrej kamoš, případně statný ošetřovatel smile ...

Hmm... když myslíš.

Není tady

#122 16. 2. 2012 21:33

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ne, vážně - Co vlastně znamená být šamanem? Manipulovat s lidmi? Vodit různé nešastníky za ručičku? Léčit, uzdravovat ... a v podstatě zasahovat do energetického pole jiného člověka (psa, kočky...)? Být ochráncem? Proč se sibiřští šamani dívají na ty "středoevropské" spíše s pobavením (ti skuteční, ne ti, co jsou spíš už jen turistickou atrakcí a místo o své etnikum se starají o pořádání seminářů pro Evropany a Američany)? Protože vidí, jak se tu pracně snažíme naučit něčemu, co je naprosto přirozené? A je vůbec možné, aby v naší kultuře přirozeně vyrostl šaman při všech těch zpřetrhaných poutech s přírodou a lidskou přirozeností vůbec? Je to jen móda, nebo je tu skutečně někdo takový potřeba? A proč se ten šaman-neurolog odstěhoval do Venezuely? Proč nezůstal ve Vídni a nepomáhá svým bližním tam? A pokud se mu někde v pralese podařilo vyléčit schizofrenii, roztroušenou sklerózu nebo endogenní depresi, co se stalo s těmi lidmi zpět v civilizaci po měsíci, roce, pár letech? Skutečně má odmítnutí šamanství pro dotyčného, nebo jeho blízké, fatální důsledky nebo je to jen pověra? ... Mám spoustu podobných otázek a ani na jednu z nich jednoznačnou odpověď ... Možná zase napíšeš, že moc přemýšlím, ale tyhle otázky vychází z mého pocitu, že sem něco takového tak nějak ... nezapadá. Ne vzhledem ke klasické medicíně, spíš k celkovému kontextu ... vlastně to tu už napsala Daphné, že možná ani nejsme schopni docenit a pochopit to, co by nám to mohlo přinést ... a Keito - že mnohdy ani nejsme schopni udělat to, co nám šaman poradí - třeba jen proto, že je to v naší civilizaci poněkud problematické.

Ok, opusme na chvíli šamany a vrame se k tomu "rozšířenému vědomí" a dalším různým schopnostem ... je správné je používat, když o nich pochybuješ? Já se nezříkám pomoci druhým ... jen bych k tomu raději volila "přirozenější" cesty.

Není tady

#123 17. 2. 2012 8:06

Hani
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Olomouc
Web

Mišul, no jo, ale co je a co není přirozené? Možná je úplně nejpřirozenější to, co lidstvo znalo a používalo celá tisíciletí, jen my na to v posledních staletích zapomněli. Víš, za sebe jsem došla k tomu, že je nejlepší hravým způsobem rozvíjet intuici a ona se ti pak stane, v rovnováze s rozumem, skvělým rádcem. Chci tím říct, že je jedno, jestli se celosvětově prokáže, že šamani opravdu mají schopnosti léčit, že důležité je to, čemu věřím. Jakmile něčemu věřím, funguje to, a naopak. smile

Nejušlechtilejší a nejhezčí věci na světě lze prožívat, poznávat, ale těžko se definují a popisují. (OSHO)

Není tady

#124 17. 2. 2012 9:00

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Přesně tak: co je vlastně přirozené?
Je například přirozené do sebe nechat řezat - dovolit chirurgii, aby vstoupila do tvého energetického pole - a nebo naslouchat svému tělu - nechat se vést někým, kdo to ještě a nebo už zase umí?
Hm?

Nemyslíš, že to, že to první my už dneska považujeme za přirozené, je vlastně NEJVÍC nepřirozené?
Třeba...

A ještě mě napadlo: předat zodpovědnost za své zdraví je přece tak pohodlné...a přesně to my tady děláme stolt

Upravil(a) Pandorraa (17. 2. 2012 9:02)

Není tady

#125 17. 2. 2012 9:35

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No to je právě to, holky, co je pro nás přirozené? Vždy většina z nás by někde v tajze nebo v džungli nepřežila víc jak týden ... lidi jsou dnes schopni nepřežít i v českých hvozdech, když zabloudí ... A to samé platí třebas pro Evenky v našem "přirozeném" prostředí (to prostředí si vytváříme přece my sami ... dá se považovat za přirozené, co si sami utvoříme?) ... tedy v prostředí, ve kterém většina z nás tady přežít dokáže ...

No a teď si vem - mám kamarádku, těžkou astmatičku ... a ta byla ještě za totáče s rodiči biology cca 1/2 roku v tajze. Ve škole stačilo, aby na ní nějaký kluk bafnul, nebo stres před písemkou a už se dusila ... tam se prý potkali s medvědy, brodili přes obrovské řeky, přespávali často pod stanem či pod širákem v nehorázné zimě a nic ... Pomohlo jí přirozené prostředí ... takový šaman by to jistě ještě umocnil. Další astmatický záchvat měla tuším na Ruzyni hned po přistání ... Proto předpokládám, že má i Hampejs (tj. ten šaman-neurolog) úspěchy s léčením civilizačních chorob ve Venezuele ... Bohužel jsem se zatím nedočetla o tom, jak se daří uzdraveným po návratu do Evropy ... takže ta má nevíra je trochu složitější, než se na první pohled jeví. Já opravdu věřím tomu, že tam dokázal těm lidem pomoci, a že se cítili zdraví (když ne on, tak příroda) ... ale obávám se toho, že s návratem do jejich běžného prostředí se vrátily i jejich původní zdravotní problémy. Shrnuto - věřím, že tyto alternativy fungují ... ale v prostředí, které jsme si vytvořili zde, jsou nám houby platné.

A ještě mám trochu problém v tom, že já považuju za přirozené všechno, co se týká mé osoby a teprve kontakt s okolím mi občas napovídá, že něco z toho není až tak ... Věřím svým schopnostem, resp. ověřila jsem si je na Jimovi (= vědecký přístup - byly zahájeny pokusy na zvířatech big_smile), páč jsem chtěla vědět, jestli to tehdy nebyla nějaká pitomá náhoda ... ale doteď si nevěřím v tom, zda jim rozumím správně ... zda bych je nasměrovala tím správným směrem.

A pak ještě ... třeba ta jedna "nemoc" co jsem ti onehdá popisovala ... trochu se mi příčí považovat ji za nemoc, je to vlastně jen genetická odchylka, která člověku ubere nějaké schopnosti (a zkrátí život ... někdy podstatně) ... ale zase jim přidá jinde, což není nijak vědecky podloženo, ale přidala zatím všem, o kterých vím. Vlastně je to jen přirozená mutace, zřejmě něco, čím v rámci evoluce hledá příroda nové cesty pro přežití našeho druhu ... taková ta "úprava zobáčků". Tedy je to přirozené. Ale pro dotyčné mnohdy velmi velmi omezující ... a bolestné. A tak chtějí být vyléčeni ... Srdce říká léčit, rozum naopak ... ale - věda říká musíme najít lék, jak opravit ten daný chromozóm ... a přitom to "zostřené vědomí" říká jednoznačné - NE ... přestože se jedná o mou rodinu hmm

Upravil(a) Míša Kulička (17. 2. 2012 10:24)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí