18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mate zahradu? Ja teda nejsem vubec bio, ale uznavam, nad chut domaciho rajcete nebo palivost domaci redkvicky proste neni. Pamatuju si, jak rodice sadili kazdy rok brambory, cibuli, cesnek, pestovali nekolik druhu jablek aby nemuseli kupovat, ve sklepe jsme meli prepravky mrkve a celeru atd. Samozrejme proto, aby usetrili.
Setri zahrada vubec jeste? Vyplati se stale pestovat brambory a mrkev?
Není tady
Nevyplatí.Ale i dnes se u nás najdou lidi,kteří cpou na podzim jabka do sklepa,aby je mohli na jaře zase shnilé vyhazovat.Holt yadý se baví něčím jiným.
Není tady
Nevyplatí se to finančně, ale vyplatí se to kvalitativně. Kvůli etření na financích bych se na to vykalal, ale zkuste dneska v běném obchodě koupit třeba sluný česnek - jde to? Sám nepěstuju, to ne, ale je opravdu poznat obrovský rozdíl mezi tím, co si občas přivezu ze Znojma a tím, co si můu běně koupit v obchodě.
Není tady
Můj názor je, e nemá pravdu Jaku. Finančně se to nevyplatí, to zřejmě ne, i kdy i tady by se dalo polemizovat, ovem co se chutí týče, to se nedá absolutně vůbec srovnat. Takové rajče utrené na zahradě, nebo první hlávkový salát, okurky .... nee, kdo nikdy nezkusil, nepochopí. Mám zahradu a nikdy nic na jaře nevyhazuju a to ve velkém i zavařujeme, hlavně okurky. Nebo nakládané zelí ... a podobně.
Není tady
No v tom pripade se musi vyplatit zahrada asi i financne kdyz to vezmu z toho pohledu, kdy by si mel clovek tu zeleninu koupit u nejakeho soukromeho, bio a kvalitne produkujiciho zemedelce.
Není tady
Dito, vlastně má pravdu, jak jsem psala výe, my jsme okurkoví, opravdu přes léto zavařujeme velké mnoství okurek ... a vechny se sní. Kdy vezmu v potaz, kolik stojí sklenice okurek v obchodě, tak rozhodně je to úspora.
Není tady
Pomalu ruím záhony, protoe finančně se to u nevyplatí.
Třeba okurky - voda drahá, chtěj kadý den zalévat. Kdy se zavařujou - elektrika atd.
Jene já nepotřebuju okurky ve velkým, nespotřebujeme jich kvanta,tak čas od času koupím a jsou dobrý.
Rajčata - jo rajčátka jsou lepí ne kupovaný, ale kdy rostou,tak rostou, a jejich moc. Ty se vyplatí u jen kvůli chuti a jen na jídlo. ádný zavařovačky - kečupy atak. To u nám nechutná.
Jahody - práce s nima, kolikrát ani není úroda, kdy maj dozrávat tak prí, a není z nich nic.
Mrkev,celer - stojí pár korun a za tu námahu okopávání se nevyplatí.
To u si radi sednu na zahradu s kafem a s kníkou.
Brambory - jo, jsou dobrý doma vypěstovaný, ale nechce to ve velkým a ukládat do sklepa. Nevydrej do zásoby.
Jen tak pro chut ano.
Nic se nemá přehánět.
Není tady
dusička napsal(a):
Pomalu ruím záhony, protoe finančně se to u nevyplatí.
Třeba okurky - voda drahá, chtěj kadý den zalévat. Kdy se zavařujou - elektrika atd.
Jene já nepotřebuju okurky ve velkým, nespotřebujeme jich kvanta,tak čas od času koupím a jsou dobrý.
Rajčata - jo rajčátka jsou lepí ne kupovaný, ale kdy rostou,tak rostou, a jejich moc. Ty se vyplatí u jen kvůli chuti a jen na jídlo. ádný zavařovačky - kečupy atak. To u nám nechutná.
Jahody - práce s nima, kolikrát ani není úroda, kdy maj dozrávat tak prí, a není z nich nic.
Mrkev,celer - stojí pár korun a za tu námahu okopávání se nevyplatí.
To u si radi sednu na zahradu s kafem a s kníkou.
Brambory - jo, jsou dobrý doma vypěstovaný, ale nechce to ve velkým a ukládat do sklepa. Nevydrej do zásoby.
Jen tak pro chut ano.
Nic se nemá přehánět.
Naprosto se v tomto ztotoňuji s Duičkou.Navíc je dost rozdíl kde bydlíte,protoe my tady pod horama máme zem samý utr,kdy jedem na hanou či j.Moravu,jen závidíme tu krásnou hnědou kyprou půdu,kde se musí i jinak zahradničit a ne lopotit.
Jako mladá mamina jsem kdysi taky měla snahu pěstovat třeba mrkev-byla ale samá díra od hlodavců.Rajčata kolikrát měla na sobě fleky,no nic moc a navíc mě to nějak zvlát neba i kdy uznávám,e domácí rajčata jsou chutově mnohem lepí,ale nemusíme mít ve supr,pohodička duevní je u nás na 1.místě,jako u Duičky.
Okurkoví nejsme,okurky kupuju,kdy jsou v akci.take těch brutto 750gr mě přijde třeba na 13,-Kč.
Zavařování - čas a peníze,taky to není vůbec zadara a skutečně je dnes nutno přihlídnout i k ceně za vodu,při pěstování veho moného,protoe studnu nemáme a ani si ji za ty prachy nehodláme zřizovat.
Kdysi jsem i kečup 1x zkouela dělat,povedlo se,a tím taky to domácí dělání skončilo.Dřív jsem se snaila víc zavařovat,hlavně jako ml.manelka a maminka,časem jsem ale dola k poznání,e to vůbec není nutné a třeba.A e jsou n světě mnohem příjemnějí činnosti.
Jo a jahody - tak ty si jednorázově koupím cca tak 12 kg najednou,domluvím si výhodnějí cenu za větí mnosví a max.spokojenost.Nejdříve je jíme jen tak s cukrem a lehačkou a a se nám přejí,tak dám zbytek do mraáku na koktejly a knedlíky na někdy později:P
Upravil(a) Jaku (20. 1. 2012 11:44)
Není tady
No ja mam jen na kousku u terasy nekolik jahod, vysazuju dva, tri kousky chery rajcat a trochu lusku, ani nekoukam kdo a kolik utrhne, mam to tam od toho, aby si kazdy "strcil do pusy"
Pak pestuju bylinky, timian, basalku, estragon, bobkovy list, petrzelku, kopr..... to je tak nejak poruce. Zbytek zahrady mam travnik a kousek od nas si pronajimam cast zahrady. Tam mam vetsinou cukety, fazolky, salatovky, repu, melouny a rajcata, trochu mrkve a redkvicky, ale ve velkem nic nepestuju. Mame to taky spis na chut nez kvuli usporam.
Ja si pamatuju rodice, jak se vzdycky honili, mati zavarovala dokonce i hrusky, broskve a merunky, delala ve velkem kecupy, ovocne stavy, mrazak byl vzdycky narvany kvetakem a strouhanou zeleninou.... a stejne to nikdo nejedl. Kdyz se nasi rozvedli v roce 2000, tata vyklizel spajz a nasel tam kompoty z roku 1983
Není tady
Tak nám se třeba zahrada finančně vyplatí. Máme velkou pronajatou zahradu kousek od Brna. Pronájem činí 300 Kč na rok. Za tuto cenu nám to nabídla známá, která k zahradě nemá vztah, ovem potřebuje, aby ji někdo udroval, zkrátka, aby ten pozemek úplně nezpustl.
Za vodu nic neplatíme, je tam studna a pak taky velké sudy s deovkou, kterou jsou často naplněné vodou a po okraj.
Zahrada je otcův velký koníček. Má vyzkouená semena, která se vyplatí pěstovat. Třeba rajčata mívá krásně masitá a v podstatě od poloviny července do října máme čerstvá rajčata. On to ale zatipuje, to udělá taky hodně. Rajčat míváme fakt spoustu, jeden rok jsme je rozdávali po známých, jak jich bylo hodně. Dále otec pěstuje brambory, takté ví, které druhy se vyplatí pěstovat. Předloni se třeba urodilo tolik brambor, e jsme po celý rok nemuseli ádné kupovat. Na zahrádce pěstujeme jetě jahody (sazenice se musí kadé čtyři roky obměňovat, jinak je úroda velmi slabá), penát (takté nemusíme kupovat), okurky, papriky, petrel, mrkev, cibuli, česnek, spoustu hráku, letos dokonce melouny.
Suma sumárum platíme 300 Kč za pronájem, vodu, jak u jsem psala, máme zdarma, no a pak se platí za semínka (otec si třeba sám pěstuje rostlinky rajčat, paprik a melounů, úroda je bohatá, i paprik míváme spoustu) a příp. sazenice jahod, cibulky a brambory na zasáení. Velká výhoda "naí" zahrady je, e jsou tam i jabloně a ořeák. Majitelé nemají o jabka a ořechy zájem, tudí si je můeme sami sklidit. Brambory, jabka a ořechy máme uskladněné v kumbálku na půdě, ná dům nemá sklep. Jabka opravdu vydrí, shnije jich minimum.
Není tady
Jetě jsem zapomněla na cukety a kopr, to taky otec pěstuje.
Jsem si samozřejmě vědoma, e ne kadý má takové podmínky, aby se mu zahrada vyplatila. My máme zahradu taky z důvodu, e k zahradničení má otec pozitivní vztah. Spatřuje v tom smysl. Má sedavé zaměstnání, tak se aspoň protáhne a zlepí si fyzičku.
Není tady
Tak takového ikovného otce bych taky brala a navíc - Brno - to je jak jsem psala úplně jiná půda ne u nás,kde jeto samý utr.
Jinak já jsem si taky loni vysadila 3 shery rajčata a lusky do truhlíků,ale z těch lusků teda nebylo nic - třeba se jim v tom truhlíku nelíbilo a měly by se sadit jen do země?Nevím?
Taky máme za domem keř s angretem a černým rybízem-jen tak pro zob,kdy je chut.
Není tady
Jaku napsal(a):
Tak takového ikovného otce bych taky brala a navíc - Brno - to je jak jsem psala úplně jiná půda ne u nás,kde jeto samý utr.
Jinak já jsem si taky loni vysadila 3 shery rajčata a lusky do truhlíků,ale z těch lusků teda nebylo nic - třeba se jim v tom truhlíku nelíbilo a měly by se sadit jen do země?Nevím?
Taky máme za domem keř s angretem a černým rybízem-jen tak pro zob,kdy je chut.
Myslí lusky hráku? Chtělo by to asi zasadit do země, doporučuju co nejdříve na jaře, jak to zasadí později, nic moc z toho není. Taky je lepí koupit mořený hráek na zasazení, mořený hráek je takový červený a fialkový.
Rajčata potřebují hodně zalívat a zatipovat, aby la vekerá síla do plodů a ne do rostlinky!
Rybíz máme taky - červený, bílý a černý. Nejvíc mi chutná bílý. Nejzdravějí je prý černý. Taky jsme si vysadili ostruiny, ty jsou vynikající.
Jinak si nemyslete, e je můj otec nějaký skvělý. Taky má své mouchy. Zahradě se věnuje celý ivot, je to jeho koníček.
Jetě doporučuju kupovat semínka s označením F1, u nich je větí naděje, e z toho něco vzejde.
Na zahradě máme zasaené cibulky tulipánů, narcisků, sněenek, krokusů a hyacintů. Miluju cibuloviny, zejména tulipány.
Není tady
Nai pěstovali celý roky něco, brambory, zeleninu, jahody .taky jsme mívali plnou pajzku zavařenin větinou se vechno snědlo. Co taka umřel a mamka la bydlet do pohodlnějího bytečku, tak zahrada u chalupy zůstala na starost mně. Manel k tomu není, syn lítá za holkama a já jsem tam asi tři léta se hádala se slimákama o jahody, o salát, o kedlubny .a jsem se na to vy . Tak pěstuju akorát bylinky a paitku a nechala jsem pár rybízů a angret, jen tak do pusy. Ono se to pěstování doma co do kvality vyplatí, ale člověk na to musí mít čas a taky to dělat s chutí.
Není tady
haiel napsal(a):
Nai pěstovali celý roky něco, brambory, zeleninu, jahody .taky jsme mívali plnou pajzku zavařenin větinou se vechno snědlo. Co taka umřel a mamka la bydlet do pohodlnějího bytečku, tak zahrada u chalupy zůstala na starost mně. Manel k tomu není, syn lítá za holkama a já jsem tam asi tři léta se hádala se slimákama o jahody, o salát, o kedlubny .a jsem se na to vy . Tak pěstuju akorát bylinky a paitku a nechala jsem pár rybízů a angret, jen tak do pusy. Ono se to pěstování doma co do kvality vyplatí, ale člověk na to musí mít čas a taky to dělat s chutí.
A jetě bych dodala, musí to umět.
Není tady
díky Vil za radu s tím hrákem,byl to více méně pokus - vyjde či nevyjde;bylo z toho teda to ddruhý.A je fakt,e jsem to snad sázela někdy před létem.
Rajčata i hráek jsem měla vysazeny v nádobách z jiní strany domu,kde fakt pralo slunce a listy mi připadly spálený,take jsem trochu pak změnila jejich stanovitě-je to moný,e by rajčata patně snáela přímý slunko a vedra?Myslela jsem,e jim to nevadí.
Není tady
A co tu práci nechat na někom jiném a najít si poblí zemědělce s domácí nehnojenou zeleninou? U jsem o tom tolikrát přemýlela, ale tady v Praze to bude se sháněním pěstitelů asi horí. Vím, e jsou nějaká místečka (trhy, občas stánky na ulici,...), ale to není celoročně a ne vdy nejlevnějí.
Není tady
fittka napsal(a):
A co tu práci nechat na někom jiném a najít si poblí zemědělce s domácí nehnojenou zeleninou? U jsem o tom tolikrát přemýlela, ale tady v Praze to bude se sháněním pěstitelů asi horí. Vím, e jsou nějaká místečka (trhy, občas stánky na ulici,...), ale to není celoročně a ne vdy nejlevnějí.
Tak jak pises, neni to nejlevnejsi a myslim, ze zahradkare, ty opravdove to pripravi o tu radost, kdyz se chodi divat na rajce nabo na cuketu, jak mu to od posledne vyrosztlo nebo zcervenalo.
Ja taky jezdim na farmu pro zeleninu, pro nejake to maso, vajicka a i pivo nebo alkohol, ktere delaji z mistnich produktu. Farma NENESE nazev bio ale nabizi produkty vypestovane na poctivem slunicku a v poctive pude. Tim ze neni bio je levnejsi nez bio obchod kousek od nas a to znacne a navic mam jistotu, ze je vse cerstve natrhane, nadojene, zabite atd.... v ty bio prodejne jsem zjistila ze leccos nakupujou u jinych bio a jenom prodavaji dal atd.
V lete mame ze zahrady. Jsou urcite produkty (brambory, cesnek, cocka, mrkev na vareni ) ktery klido koupim nekde v marketu, protoze je proste brambor jako brambor .
Dalsi nevyhoda zahrady nebo farmy je ta, ze se v nich poridi jenom sezoni ovoce a ani zadne mandarinky u nas bohuzel nerostou.
Upravil(a) Dita.L (22. 1. 2012 13:53)
Není tady
Mimochodem kureci kridla z farmy peceny ve fritaku jsou tvrdy, gumovy a zvejkaj se jako zvejkacka. Neni nad fosfatovy kureci kridla z marketu No ale na polivku jsou lepsi ty z farmy, to jo
Není tady
Jé, tak to já si to naopak uívám
Máme svoje brambory, mrkev, řepu pro zvířata, rajčata, papriky, hráek, cukýny, dýně i melouny ( asi tak 2 stihnu dozrát, zbytek zdlábnou slepice ), cibuli, saláty, řekvičky, kedlubny, mám záhonek s bylinkama, loni jsem zkouela lilek a celkem to lo,jahody, maliny, rybíz, angret, borůvky, jabloně, třeně, vině, broskve, meruňky, vestky, ořechy..... co nesníme a nezpracuju ( dělám kompoty, marmelády, rosoly, sirupy, přesnídávky, kečupy, čatní.... ) rozdám nebo střelím.
Sklep je dobrý, take brambory neměknou a vydrí, i jablka a mrkev.
Máme i svoje vajíčka, maso, mléko...
Finančně se mi to vyplatí, přebytky prodávám a hlavně vím, co dětem dávám. Vím, z čeho co roste, ádná chemie, a co batěj zvířata. Kupovat bio v obchodě je drahé a navíc tomu moc nevěřím, prostě tady vím, co dávám na stůl.
Jahody ze supermarketu bez chuti co chroupou jako jako jablka..... u bych se k tomu vracet nechtěla.
Upravil(a) Eri (22. 1. 2012 23:51)
Není tady
Eri napsal(a):
Jé, tak to já si to naopak uívám
Máme svoje brambory, mrkev, řepu pro zvířata, rajčata, papriky, hráek, cukýny, dýně i melouny ( asi tak 2 stihnu dozrát, zbytek zdlábnou slepice ), cibuli, saláty, řekvičky, kedlubny, mám záhonek s bylinkama, loni jsem zkouela lilek a celkem to lo,jahody, maliny, rybíz, angret, borůvky, jabloně, třeně, vině, broskve, meruňky, vestky, ořechy..... co nesníme a nezpracuju ( dělám kompoty, marmelády, rosoly, sirupy, přesnídávky, kečupy, čatní.... ) rozdám nebo střelím.
Sklep je dobrý, take brambory neměknou a vydrí, i jablka a mrkev.
Máme i svoje vajíčka, maso, mléko...
Finančně se mi to vyplatí, přebytky prodávám a hlavně vím, co dětem dávám. Vím, z čeho co roste, ádná chemie, a co batěj zvířata. Kupovat bio v obchodě je drahé a navíc tomu moc nevěřím, prostě tady vím, co dávám na stůl.
Jahody ze supermarketu bez chuti co chroupou jako jako jablka..... u bych se k tomu vracet nechtěla.
Eri prosím jak pěstuje lilky?.
Ja vloni nasadila na zkouku 2 vzrostlé sazenice do skleníku-spíe foliáku. A měla jsem 2 malé plody , barvou zeleno-fialovo- luté. Tak nevím co s tím. Ta sytě fialová se né a né objevit.
A jinak k tématu . Finančně se to nevyplatí, pokud to porovnávate s cenami v marketech. Chuově je to ale úplně o něčem jiném ne ty marketové. Navíc pokud by jste počítali ty hodiny práce , které se tomu musí věnovat. Take spíe je to o radosti z vlastní práce korunované právě tou zelaninou a ovocem ,k teré se vypěstuje.
Není tady
.
Upravil(a) Lenka (23. 1. 2012 13:13)
Není tady