Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#101 27. 1. 2012 10:48

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: STANOVY NOVÉHO TISÍCILETÍ

Je libo originál v portugalštině?
Takže autor použil v rodné zemi opravdu termín zásady, principy ... a "stanovy" použila až jeho portugalská fanynka, kterážto to zjevně nemyslela špatně, protože si daný termín, stejně jako naši předci, zřejmě vykládá jinak, než my, anžto je nepolíbená komunistickým byrokratismem ... mě se její "Stanovy přítomného okamžiku" líbí ...

No ale když jsem se dostala až takto ke kořenům, tak zjišuju, že nám tam chybí ten bod 16, tj. to vylučování ... Japato? Coelho s vylučováním nepočítal? A kdo a proč to přidal?

A ještě tu máme bod 13. (u Coelha 12a - ach ta pověrčivost), který se v podání fanynky lehce dotýká Boha, ale v podání Coelha nic takového není. Bod 12A - ujo google tvrdí: 12A Tímto prohlašuji, konec zdi, která odděluje posvátné od profánního: od teď, co je posvátné se kryje s bodem 14. u jeho fanynky ... a bod 13. jeho fanynky - opět překlad uja: "Všechna náboženství vedou ke stejnému Bohu, a všichni si zaslouží stejnou úctu. Muž, který si vybere náboženství, je také výběr tak společná modlitba a sdílení tajemství. Nicméně, on je sám zodpovědný za své činy v cestě, a nemá právo na přenesení odpovědnosti za náboženství jejich rozhodnutí." tam Coelho vůbec nemá !!!... to to už není ztraceno v překladu, toto už je zjevné překroucení ...

Takže Majka má pravdu v tom, že ledacos při překladu z AJ do PJ mohlo být zkresleno překladem ... ale ledacos bylo zjevně překrouceno už v autorově rodném jazyce ... Proč?

Upravil(a) Míša Kulička (27. 1. 2012 11:13)

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#102 27. 1. 2012 11:09

majkafa
Host

Díky, Míšo. Jsi dobrá. Zásady a principy, to je jiná než stanovy. stolt
Stanovy vnímám, že musím.
Zásady a principy - můžu.

#103 27. 1. 2012 11:16

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No a ta nešastná 16. co se týká toho vylučování - u Coelha by v posloupnosti odpovídala bodu 15. - ale tam to ujo překládá jako - "Nemožné je možné" a to má i při těch úděsných strojních překladech sakra jiný význam.

"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton

Není tady

#104 27. 1. 2012 11:35

majkafa
Host

Bod 16. zní vůbec celý nesmyslně.

Je všeobecně známo, že původní myšlenka původního autora se ztratí v překladu.
To je jako agentura JPP. Na začátku je nějaká informace a na konci se k tobě dostane něco úplně jiného.

My jsme kdysi jeli večer z kina a na silnici jsme našli zraněnou holku, z pusy ji vyteklo malinko krve. Za nějaký čas mi volala známá, že slyšela, že jsme našli mrtvou holku a na silnici bylo tolik krve, že silnici myli hasiči. dumbom

Upravil(a) majkafa (27. 1. 2012 11:38)

#105 27. 1. 2012 12:27

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Takže když si to vemu bod po bodu:

1.Každý člověk je jiný. A všichni se musejí snažit, aby tomu bylo tak i nadále
sedí s originálem

2.Každé lidské bytosti byly dány dvě možnosti jednání: čin a přemýšlení. Obě míří k témuž  cíli.
sedí s originálem

3.Každé lidské bytosti byly dány dvě vlohy: síla a nadání. Síla vede člověka k naplnění jeho osudu; nadání jej nutí, aby se podělil s ostatními o to nejlepší ze sebe sama.
sedí s originálem

4.Každá lidská bytost byla obdařena jednou ctností: schopností volby. Ten, kdo jí neužívá, promění jí v kletbu a volit za něho budou druzí.
sedí s originálem

5.Každá lidská bytost má právo na dvě požehnání, a to: požehnání úspěchu a požehnání omylu. V druhém případě je vždy možnost poučení, které člověka vždy dovede na správnou cestu.
sedí s originálem

6.Každá lidská bytost má vlastní sexuální profil a má jej uplatňovat bez pocitu viny, pokud ovšem nenutí druhé, aby jej uplatňovali s ní.
sedí s originálem

7.Každá lidská bytost má osobní příběh, jenž má být uskutečněn, a proto je také na světě. Osobní příběh se projevuje nadšením nad úkolem.
Poznámka: na určitou dobu můžeme osobní příběh opustit, pokud ovšem na něj
nezapomeneme a vrátíme se k němu hned, jak to bude možné.
sedí s originálem

8.Každý muž má svou ženskou stránku a každá žena má svou mužskou stránku.  Je třeba praktikovat kázeň intuitivně a intuici objektivně.
sedí s originálem

9.Každá lidská bytost musí znát dvě řeči: řeč  společnosti a řeč znamení. Ta první slouží ke komunikaci s ostatními, ta druhá k chápání Božích poselství.
sedí s originálem

10.Každá lidská bytost má právo vyhledávat radost, přičemž radostí myslíme vše, co nás uspokojuje -  nemusí to být nutně něco, co uspokojuje druhé.
sedí s originálem

11.Každá lidská bytost má v sobě udržovat posvátný plamen šílenství. A má se chovat jako normální osoba.
sedí s originálem

12.Za závažné se považují jen tyto chyby: nerespektovat práva bližního, nechat se ochromit strachem, cítit se vinen, myslet si, že si nezasloužíme dobro a zlo, jež se nám v životě přihodí a být zbabělý.
1. poznámka: budeme milovat své nepřátele, ale nebudeme se s nimi spolčovat. Byli
nám postaveni do cesty, aby vyzkoušeli nᚠmeč, a zaslouží si respekt našeho boje.
2. poznámka: své nepřátele si zvolíme.
sedí s originálem

13.Všechna náboženství  vedou k témuž Bohu a všechna si zaslouží  naši úctu.
Poznámka: člověk, který si zvolí nějaké náboženství, volí si rovněž příslušný  kolektivní způsob uctívání a sdílení příslušných mystérií. On sám je nicméně odpovědný za své činy na cestě a nemá právo přenášet na náboženství odpovědnost za svá rozhodnutí.
tento bod tam P. Coelho nemá!!! ... Možná ho připsal později, možná vyšel v jeho knize ... ale na svém blogu ho z nějakého důvodu neuvedl.

14.Je třeba skoncovat s hradbou, jež  dělí posvátné od světského: od nynějška je posvátné všechno.
sedí s originálem - je tam pod číslem 12A (bod č. 13 v originále neexistuje)

15.Všechno, co se činí v přítomnosti, ovlivní budoucnost následkem  a minulost vykoupením.
sedí s originálem - je tam pod číslem 14

16.Opačná ustanovení se ruší.
v originále tento bod není. Pod bodem č. 15 je napsáno: "nemožné je možné"

Upravil(a) Míša Kulička (27. 1. 2012 12:28)

Není tady

#106 27. 1. 2012 13:14

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Č. 16 znie lepšie takto... Inak, nemá logiku, aby bol bod 13 preskočený úplne... big_smile Som niečo ako dyskalkulik, ale čísla nepreskakujem ani ja... ergo, buď to vynechal Coelho zámerne, alebo je v tom niečo iné...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#107 27. 1. 2012 13:21

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Selima napsal(a):

Č. 16 znie lepšie takto... Inak, nemá logiku, aby bol bod 13 preskočený úplne... big_smile Som niečo ako dyskalkulik, ale čísla nepreskakujem ani ja... ergo, buď to vynechal Coelho zámerne, alebo je v tom niečo iné...

Logiku to má ... pověrčiví latinoameričané označují i 13. patra raději č. 12A ... prostě třináctku vynechávají smile ... Ale u Coelha mě to vážně překvapilo smile

Není tady

#108 28. 1. 2012 12:30

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

majkafa napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

majkafa napsal(a):

Pan, za mě - nemám potřebu řešit obsah toho, co pan Coelho napsal. Znám jeho dílo a když si upravím ten překlad podle sebe, aby lehce plynul a nezněl mi tak kostrbatě, tak s tím, co napsal, souhlasím. Protože tak to je. smile

lollollollol
Majko, já se z tebe picnu lollollollol nemᚠpotřebu, znáš, ale když si upravíš, tak víš lollollollol
(nemám tušení, kdo to překládal)

Pan, asi jsem se nesrozumitelně vyjádřila, co jsem měla na mysli, jestli je tvá reakce na mé psaní tato.
Btw samozřejmě jsem nečetla od Paola Coelho všechno. To jsem určitě neměla na mysli.
Většina vět v prvním příspěvku je pro mě hodně šroubovaná. Je to hodně amatérský překlad a cítím ho jako odfláknutý a necitlivý k dílu a osobnosti původního autora.

Vždy proto říkám, že tě "dostala tvá mysl"
Primárně text pobírᚠrozumem- myslí a ne srdcem - citem.
Rozum se v tom pižlá a šourá, kdežto srdce už si to přebere po svém stolt

Myslím, že autorovi by bylo úplně fuk, jak kostrbatý a nedokonalý je překlad. Spíš by ho asi zajímalo, jak jeho poselství lidé vnímají a integrují do svého života.
Někomu ani sebedokonalejší překlad nepomůže...vždy se tu rozhlédni po těch žabomyšlích válkách roll

A ještě: nu a má reakce? Víš, beru to tu s humorem, protože jinach bych asi ze současných zdejších převládajících energií upadla do depresí. No a to mi za to oprvdu nestojí smile

Upravil(a) Pandorraa (28. 1. 2012 12:34)

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#109 28. 1. 2012 13:41

Luthienne
♥------
Web

Pandorraa napsal(a):

majkafa napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

lollollollol
Majko, já se z tebe picnu lollollollol nemᚠpotřebu, znáš, ale když si upravíš, tak víš lollollollol
(nemám tušení, kdo to překládal)

Pan, asi jsem se nesrozumitelně vyjádřila, co jsem měla na mysli, jestli je tvá reakce na mé psaní tato.
Btw samozřejmě jsem nečetla od Paola Coelho všechno. To jsem určitě neměla na mysli.
Většina vět v prvním příspěvku je pro mě hodně šroubovaná. Je to hodně amatérský překlad a cítím ho jako odfláknutý a necitlivý k dílu a osobnosti původního autora.

Vždy proto říkám, že tě "dostala tvá mysl"
Primárně text pobírᚠrozumem- myslí a ne srdcem - citem.
Rozum se v tom pižlá a šourá, kdežto srdce už si to přebere po svém stolt

Myslím, že autorovi by bylo úplně fuk, jak kostrbatý a nedokonalý je překlad. Spíš by ho asi zajímalo, jak jeho poselství lidé vnímají a integrují do svého života.
Někomu ani sebedokonalejší překlad nepomůže...vždy se tu rozhlédni po těch žabomyšlích válkách roll

A ještě: nu a má reakce? Víš, beru to tu s humorem, protože jinach bych asi ze současných zdejších převládajících energií upadla do depresí. No a to mi za to oprvdu nestojí smile

tummenupp

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí