|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Vlku, nevypadám, ale líbí se mi ten kolega, moc se mi líbí 
Není tady

majkafa napsal(a):
Dovolím si citovat klasika:
Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.
Pan Werich aby vykopnul náhrobní kámen, že ho takhle zneužíváš...
Není tady

Revliba napsal(a):
majkafa napsal(a):
Druhy norem
Normy mohou být:
absolutní (descendentní) – ty stanovuje vždy nějaká vyšší autorita (kupř. Bůh, stát, zákonodárce, starosta, ředitel apod.)
relativní (ascendentní) – ty jsou naopak popisem toho, co dělá většina (kupř. je normální mluvit v Česku česky)
Tady je hezky ukázáno, že normy - normální - je to, co dělá většina, tudíž je to běžné.Já nevím,mě z toho furt vychází nějak něco jinýho,tomu nerozumim....třeba mě se nelíbí ta Petra101,jak furt na politickym slovensky kritizuje Česko a přitom si ale nemyslím,že by byla nenormální...
A pak zase,já mám třeba ráda olivovej olej a jen tak ho piju,taky to asi nedělá většina...jsem nenormální??
Neee... jen máš dobrý zažívací ústrojí... Já to jednou zkusila , fíha ... nestíhala jsem 
Není tady
Jessika napsal(a):
majkafa napsal(a):
Dovolím si citovat klasika:
Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.Pan Werich aby vykopnul náhrobní kámen, že ho takhle zneužíváš...
Zneužívám? 

S prosbou o jeho laskavé svolení jsem uvedla, co bylo v tu chvíli na místě. Na haielino, že je uvnitř něčím jiným, než navenek.
Proč v tom vidíš zneužívání? Nad tím se zamysli. 
Revlibo, olej normálně pijí polárníci. Nemají sebou jinou stravu, než olej na dlouhých pochodech. Neboť je nejvýživnější vzhledem k jeho váze. Ale pravda, než jedou na polární výpravu, nejdříve musí vnitřnosti natrénovat, aby olej ustály. Mám kolegu polárníka, dost toho o těchto záležitostech vím.
majkafa napsal(a):
A co Stanovy? Ty ve středověku existovaly?
Ty máš vztah k normálnímu asi stejný, jako já ke stanovám.
Btw norma - normovaný. NE normální.
Samozřejmě, že ve středověku existovaly stanovy. Těžko by bez nich mohly být například cechy, řády a spol..
Není tady

Jj, co třebas takové Stanovy cechu truhlářského na NOvém Městě Pražském ...
Případne tovaryšského pořádu ševců na Malé Straně
http://www.paleografie.org/UK/img/galle … 182746.jpg
Není tady
Měla jsem na mysli slovo stanovy. Ne stanovy jako takové, ale přímo to slovo.

majkafa napsal(a):
Měla jsem na mysli slovo stanovy. Ne stanovy jako takové, ale přímo to slovo.
Pře Bílou Horou bylo používáno staročeské slovo "Ustanovenie", což je prakticky totéž, co dnešní stanovy ... Všechny dostupné dokumenty jsou však již psané v němčině a ještě navíc švabachem. Jsou v nich ale opět použita slova Satzung nebo Statuten, kterážto znamenají česky "stanovy" ... Až po "době temna", kdy se začala používat čeština, byly obdobné dokumenty nazvány též česky a tedy "Stanovy ...čehokoliv..."
Měla tedy Pandora nazvat vlákno Ustanovenie nového tisíciletí? Bylo by ti to milejší?
Upravil(a) Míša Kulička (25. 1. 2012 13:22)
Není tady
Nu, myslela jsem, že to tak nazval pan Coelho a někdo to přeložil jako stanovy. Nebo to přeložila Pandorra? Tak nevím. A popravdě je mi celkem jedno, jak se to jmenuje.
Pozoruhodné, jakou diskuzi dokáže vyvolat jedno slůvko 
Není tady
Lu, taky čubrním, jak ten syndrom "padajícího h....." funguje....
Stačí, když mysl dostane jednoho a ostaní to "mázne" taky.
Vůbec by mne nenapadlo, že se tu bude řešit forma a nikoliv obsah (výjma haiel a tam by mne zase nenapadlo, že bude problém, s "normální šíleností")
To sou věci, to sou věci... 

Není tady
Pan, za mě - nemám potřebu řešit obsah toho, co pan Coelho napsal. Znám jeho dílo a když si upravím ten překlad podle sebe, aby lehce plynul a nezněl mi tak kostrbatě, tak s tím, co napsal, souhlasím. Protože tak to je. 

Njn, když obsahu rozumím a souhlasím s ním, tak s ním holt těžko můžu polemizovat ... resp. nemám k tomu důvod ... a umělý důvod hledat nehodlám ... Pokud jsi teda nečekala, že ti tu budeme psát, jak je to pravdivé, jasné a úžasné, a že už si dlouho myslíme totéž ... nebo tak něco ...
Navíc problematika stanov mě zaujala, jelikož jsem skrzevá ni našla staročeský slovníček a dobře se u něj bavím ... nehledě na to, že i uvedené dokumenty mě zaujaly ... a to velmi
... ale asi sem nepatřily, za což se omlouvám.
Ikdyž, teď mě napadá bod 16. - kteráže ta ustanovení jsou opačná, čímž pádem se ruší?
Upravil(a) Míša Kulička (25. 1. 2012 21:23)
Není tady

Míša Kulička napsal(a):
...Ikdyž, teď mě napadá bod 16. - kteráže ta ustanovení jsou opačná, čímž pádem se ruší?...
Bod 1-15 
Není tady
Míšo Kuličko, děkuji za ty dokumenty, co jsi sem dala. Moc zajímavé. Myslím, že to taky patří k tématu a mě to hodně zaujalo.
Mě tedy víc než nesmyslné pitvání slov zaujal obsah oněch stanov spolku Domobranců (škoda, že jen začátek).......taková dřívější sociální síť, kde si členové pomáhali ve skutečné nouzi a hlavně tam nebylo riziko zneužívání této pomoci, protože se všichni navzájem znali..........jakási obdoba pravěkých tlup či kmenů, mnohem efektivnější, než dnešní anonymní systém.
I když samozřejmě je to všecko mnohem složitější, ale stojí to za zamyšlení.
Není tady

mia napsal(a):
Mě tedy víc než nesmyslné pitvání slov zaujal obsah oněch stanov spolku Domobranců (škoda, že jen začátek).......taková dřívější sociální síť, kde si členové pomáhali ve skutečné nouzi a hlavně tam nebylo riziko zneužívání této pomoci, protože se všichni navzájem znali..........jakási obdoba pravěkých tlup či kmenů, mnohem efektivnější, než dnešní anonymní systém.
I když samozřejmě je to všecko mnohem složitější, ale stojí to za zamyšlení.
Tak ona ta Hostivice byla vůbec zajímavé sociálně zaměřené městečko - tu ... ale to asi všechny naše obce za 1. republiky aj za císaře pána. To podlomili až nacisti a dokulačili komanči ... a doteď to nikdo není schopen dát dohromady ... ikdyž - teď mi kamarádka vykládala o mateřském centru u nás a zdá se, že to není jen zábava pro maminky s batolaty, ale že holky začaly opět navazovat na to staré dobré ... chtělo by to víc takových občanských spolků ... a spolupráci mezi nimi. 
Hele ale k vláknu, ať mě Pandora neuřkne kozu za oftopíkování:
Jessika napsal(a):
Míša Kulička napsal(a):
...Ikdyž, teď mě napadá bod 16. - kteráže ta ustanovení jsou opačná, čímž pádem se ruší?...
Bod 1-15
Když já žádné body, tedy jako ustanovení, které by byly nějak v rozporu, natož aby vyznívaly opačně ... nevidím 
Není tady
Já jsem to pochopila tak, že se ruší ta ustanovení, která nejsou v těchno stanovách a odporují jim.
majkafa napsal(a):
Pan, za mě - nemám potřebu řešit obsah toho, co pan Coelho napsal. Znám jeho dílo a když si upravím ten překlad podle sebe, aby lehce plynul a nezněl mi tak kostrbatě, tak s tím, co napsal, souhlasím. Protože tak to je.

Majko, já se z tebe picnu 

nemáš potřebu, znáš, ale když si upravíš, tak víš 

(nemám tušení, kdo to překládal)
Není tady
Míšo, neuřkne 
Myšlenkové pochody všech a vždy mne zajímají
bo stoprocentně naplňuji bod 11 
Není tady
Pandorraa napsal(a):
majkafa napsal(a):
Majko, já se z tebe picnunemáš potřebu, znáš, ale když si upravíš, tak víš
(nemám tušení, kdo to překládal)
Pan, asi jsem se nesrozumitelně vyjádřila, co jsem měla na mysli, jestli je tvá reakce na mé psaní tato.
Btw samozřejmě jsem nečetla od Paola Coelho všechno. To jsem určitě neměla na mysli.
Většina vět v prvním příspěvku je pro mě hodně šroubovaná. Je to hodně amatérský překlad a cítím ho jako odfláknutý a necitlivý k dílu a osobnosti původního autora.
Upravil(a) majkafa (26. 1. 2012 19:47)

No každopádně mě to inspirovalo ke stáhnutí Alchymisty z Království mluveného slova ... příjemně mi to zpříjemnilo dnešní cifršpiónské odpoledne 
Upravil(a) Míša Kulička (26. 1. 2012 20:30)
Není tady

majkafa napsal(a):
A co Stanovy? Ty ve středověku existovaly?
Ty máš vztah k normálnímu asi stejný, jako já ke stanovám.
Btw norma - normovaný. NE normální.
Mylsím, že aj slobodomurári mali niečo ako stanovy...
rytierske rády neviem, ale slobodomurári určite (ale keďže nie som slobodomurár, nepoznám presné dátumy a znenie...).
Není tady

Ahá, tak už ste ma predbehli... A myslím, že aj slovo stanovy je dosť staré... odkedy sa začalo niečo stanovovať. Majka, preklad býva problém. Ak sa ti nepáči, neostáva nič iné, len sa naučiť po portugalsky a nespoliehať sa na prekladateľa.
A aj tak riskuješ, že ho nepochopíš úplne... To sa kľudne stane aj v češtne/slovenčine... Slova, slová, slová.... madam Slováková.
Není tady