Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#76 24. 1. 2012 22:05

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Re: STANOVY NOVÉHO TISÍCILETÍ

lol Vlku, nevypadám, ale líbí se mi ten kolega, moc se mi líbí lol

Není tady

#77 25. 1. 2012 6:23

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

majkafa napsal(a):

Dovolím si citovat klasika:
Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.

Pan Werich aby vykopnul náhrobní kámen, že ho takhle zneužíváš...

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#78 25. 1. 2012 6:27

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Revliba napsal(a):

majkafa napsal(a):

Druhy norem

Normy mohou být:
absolutní (descendentní) – ty stanovuje vždy nějaká vyšší autorita (kupř. Bůh, stát, zákonodárce, starosta, ředitel apod.)
relativní (ascendentní) – ty jsou naopak popisem toho, co dělá většina (kupř. je normální mluvit v Česku česky)

Tady je hezky ukázáno, že normy - normální - je to, co dělá většina, tudíž je to běžné.

Já nevím,mě z toho furt vychází nějak něco jinýho,tomu nerozumim....třeba mě se nelíbí ta Petra101,jak furt na politickym slovensky kritizuje Česko a přitom si ale nemyslím,že by byla nenormální...
A pak zase,já mám třeba ráda olivovej olej a jen tak ho piju,taky to asi nedělá většina...jsem nenormální??

Neee... jen máš dobrý zažívací ústrojí... Já to jednou zkusila , fíha ... nestíhala jsem tongue

Není tady

#79 25. 1. 2012 6:47

majkafa
Host

Jessika napsal(a):

majkafa napsal(a):

Dovolím si citovat klasika:
Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.

Pan Werich aby vykopnul náhrobní kámen, že ho takhle zneužíváš...

Zneužívám? vavava
S prosbou o jeho laskavé svolení jsem uvedla, co bylo v tu chvíli na místě. Na haielino, že je uvnitř něčím jiným, než navenek.
Proč v tom vidíš zneužívání? Nad tím se zamysli. smile

#80 25. 1. 2012 6:49

majkafa
Host

Revlibo, olej normálně pijí polárníci. Nemají sebou jinou stravu, než olej na dlouhých pochodech. Neboť je nejvýživnější vzhledem k jeho váze. Ale pravda, než jedou na polární výpravu, nejdříve musí vnitřnosti natrénovat, aby olej ustály. Mám kolegu polárníka, dost toho o těchto záležitostech vím.

#81 25. 1. 2012 10:15

Bramborka
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

A co Stanovy? Ty ve středověku existovaly? big_smile
Ty máš vztah k normálnímu asi stejný, jako já ke stanovám. smile

Btw norma - normovaný. NE normální.

Samozřejmě, že ve středověku existovaly stanovy. Těžko by bez nich mohly být například cechy, řády a spol..

Lež se nastoluje jako světový řád.
Franz Kafka

Není tady

#82 25. 1. 2012 11:20

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jj, co třebas takové Stanovy cechu truhlářského na NOvém Městě Pražském ...
http://www.paleografie.org/UK/img/gallery/110814182916.jpg
Případne tovaryšského pořádu ševců na Malé Straně
http://www.paleografie.org/UK/img/galle … 182746.jpg

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#83 25. 1. 2012 12:36

majkafa
Host

Měla jsem na mysli slovo stanovy. Ne stanovy jako takové, ale přímo to slovo.

#84 25. 1. 2012 13:20

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

majkafa napsal(a):

Měla jsem na mysli slovo stanovy. Ne stanovy jako takové, ale přímo to slovo.

Pře Bílou Horou bylo používáno staročeské slovo "Ustanovenie", což je prakticky totéž, co dnešní stanovy ...  Všechny dostupné dokumenty jsou však již psané v němčině a ještě navíc švabachem. Jsou v nich ale opět použita slova Satzung nebo Statuten, kterážto znamenají česky "stanovy" ... Až po "době temna", kdy se začala používat čeština, byly obdobné dokumenty nazvány též česky a tedy "Stanovy ...čehokoliv..."
http://www.hostivickahistorie.cz/listy/45_soubory/image005.jpg

Měla tedy Pandora nazvat vlákno Ustanovenie nového tisíciletí? Bylo by ti to milejší?

Upravil(a) Míša Kulička (25. 1. 2012 13:22)

"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton

Není tady

#85 25. 1. 2012 15:36

majkafa
Host

Nu, myslela jsem, že to tak nazval pan Coelho a někdo to přeložil jako stanovy. Nebo to přeložila Pandorra? Tak nevím. A popravdě je mi celkem jedno, jak se to jmenuje.

#86 25. 1. 2012 17:25

Luthienne
♥------
Web

Pozoruhodné, jakou diskuzi dokáže vyvolat jedno slůvko lol

Není tady

#87 25. 1. 2012 20:56

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Lu, taky čubrním, jak ten syndrom "padajícího h....." funguje....
Stačí, když mysl dostane jednoho a ostaní to "mázne" taky.
Vůbec by mne nenapadlo, že se tu bude řešit forma a nikoliv obsah (výjma haiel a tam by mne zase nenapadlo, že bude problém, s "normální šíleností")
To sou věci, to sou věci... big_smilebig_smilebig_smile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#88 25. 1. 2012 20:59

majkafa
Host

Pan, za mě - nemám potřebu řešit obsah toho, co pan Coelho napsal. Znám jeho dílo a když si upravím ten překlad podle sebe, aby lehce plynul a nezněl mi tak kostrbatě, tak s tím, co napsal, souhlasím. Protože tak to je. smile

#89 25. 1. 2012 21:19

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Njn, když obsahu rozumím a souhlasím s ním, tak s ním holt těžko můžu polemizovat ... resp. nemám k tomu důvod ... a umělý důvod hledat nehodlám ... Pokud jsi teda nečekala, že ti tu budeme psát, jak je to pravdivé, jasné a úžasné, a že už si dlouho myslíme totéž ... nebo tak něco ...

Navíc problematika stanov mě zaujala, jelikož jsem skrzevá ni našla staročeský slovníček a dobře se u něj bavím ... nehledě na to, že i uvedené dokumenty mě zaujaly ... a to velmi smile ... ale asi sem nepatřily, za což se omlouvám.

Ikdyž, teď mě napadá bod 16. - kteráže ta ustanovení jsou opačná, čímž pádem se ruší?

Upravil(a) Míša Kulička (25. 1. 2012 21:23)

Není tady

#90 25. 1. 2012 21:44

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

...Ikdyž, teď mě napadá bod 16. - kteráže ta ustanovení jsou opačná, čímž pádem se ruší?...

Bod 1-15  smile

Není tady

#91 26. 1. 2012 6:57

majkafa
Host

Míšo Kuličko, děkuji za ty dokumenty, co jsi sem dala. Moc zajímavé. Myslím, že to taky patří k tématu a mě to hodně zaujalo.

#92 26. 1. 2012 8:36

mia
♥♥♥♥♥♥-

Mě tedy víc než nesmyslné pitvání slov zaujal obsah oněch stanov spolku Domobranců (škoda, že jen začátek).......taková dřívější sociální síť, kde si členové pomáhali ve skutečné nouzi a hlavně tam nebylo riziko zneužívání této pomoci, protože se všichni navzájem znali..........jakási obdoba pravěkých tlup či kmenů, mnohem efektivnější, než dnešní anonymní systém.
I když samozřejmě je to všecko mnohem složitější, ale stojí to za zamyšlení.

Není tady

#93 26. 1. 2012 12:17

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

mia napsal(a):

Mě tedy víc než nesmyslné pitvání slov zaujal obsah oněch stanov spolku Domobranců (škoda, že jen začátek).......taková dřívější sociální síť, kde si členové pomáhali ve skutečné nouzi a hlavně tam nebylo riziko zneužívání této pomoci, protože se všichni navzájem znali..........jakási obdoba pravěkých tlup či kmenů, mnohem efektivnější, než dnešní anonymní systém.
I když samozřejmě je to všecko mnohem složitější, ale stojí to za zamyšlení.

offtopic Tak ona ta Hostivice byla vůbec zajímavé sociálně zaměřené městečko - tu ... ale to asi všechny naše obce za 1. republiky aj za císaře pána. To podlomili až nacisti a dokulačili komanči ... a doteď to nikdo není schopen dát dohromady ... ikdyž - teď mi kamarádka vykládala o mateřském centru u nás a zdá se, že to není jen zábava pro maminky s batolaty, ale že holky začaly opět navazovat na to staré dobré ... chtělo by to víc takových občanských spolků ... a spolupráci mezi nimi. kapitulation

Hele ale k vláknu, ať mě Pandora neuřkne kozu za oftopíkování:

Jessika napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

...Ikdyž, teď mě napadá bod 16. - kteráže ta ustanovení jsou opačná, čímž pádem se ruší?...

Bod 1-15  smile

Když já žádné body, tedy jako ustanovení, které by byly nějak v rozporu, natož aby vyznívaly opačně ... nevidím gloria

Není tady

#94 26. 1. 2012 13:03

majkafa
Host

Já jsem to pochopila tak, že se ruší ta ustanovení, která nejsou v těchno stanovách a odporují jim.

#95 26. 1. 2012 19:29

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

majkafa napsal(a):

Pan, za mě - nemám potřebu řešit obsah toho, co pan Coelho napsal. Znám jeho dílo a když si upravím ten překlad podle sebe, aby lehce plynul a nezněl mi tak kostrbatě, tak s tím, co napsal, souhlasím. Protože tak to je. smile

lollollollol
Majko, já se z tebe picnu lollollollol nemáš potřebu, znáš, ale když si upravíš, tak víš lollollollol
(nemám tušení, kdo to překládal)

Není tady

#96 26. 1. 2012 19:33

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Míšo, neuřkne smile
Myšlenkové pochody všech a vždy mne zajímají stolt bo stoprocentně naplňuji bod 11 big_smile

Není tady

#97 26. 1. 2012 19:42

majkafa
Host

Pandorraa napsal(a):

majkafa napsal(a):

lollollollol
Majko, já se z tebe picnu lollollollol nemáš potřebu, znáš, ale když si upravíš, tak víš lollollollol
(nemám tušení, kdo to překládal)

Pan, asi jsem se nesrozumitelně vyjádřila, co jsem měla na mysli, jestli je tvá reakce na mé psaní tato.
Btw samozřejmě jsem nečetla od Paola Coelho všechno. To jsem určitě neměla na mysli.
Většina vět v prvním příspěvku je pro mě hodně šroubovaná. Je to hodně amatérský překlad a cítím ho jako odfláknutý a necitlivý k dílu a osobnosti původního autora.

Upravil(a) majkafa (26. 1. 2012 19:47)

#98 26. 1. 2012 20:29

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No každopádně mě to inspirovalo ke stáhnutí Alchymisty z Království mluveného slova ... příjemně mi to zpříjemnilo dnešní cifršpiónské odpoledne smile

Upravil(a) Míša Kulička (26. 1. 2012 20:30)

Není tady

#99 27. 1. 2012 8:53

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

majkafa napsal(a):

A co Stanovy? Ty ve středověku existovaly? big_smile
Ty máš vztah k normálnímu asi stejný, jako já ke stanovám. smile

Btw norma - normovaný. NE normální.

Mylsím, že aj slobodomurári mali niečo ako stanovy... stolt rytierske rády neviem, ale slobodomurári určite (ale keďže nie som slobodomurár, nepoznám presné dátumy a znenie...).

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#100 27. 1. 2012 9:02

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ahá, tak už ste ma predbehli... A myslím, že aj slovo stanovy je dosť staré... odkedy sa začalo niečo stanovovať. Majka, preklad býva problém. Ak sa ti nepáči, neostáva nič iné, len sa naučiť po portugalsky a nespoliehať sa na prekladateľa. wink A aj tak riskuješ, že ho nepochopíš úplne... To sa kľudne stane aj v češtne/slovenčine... Slova, slová, slová.... madam Slováková.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí