29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Nebo kdyz otec bude sporit sam a pak to skolne zaplati ze svych uspor, to je taky realne.
Jedině kdyby spořil přímo na účet dítěte (jinak by to mohl spadnout do SJM nové manželky, případně dědictví) - a dukud je dítě nezletilé, je jeho právním zástupcem i matka, tedy má k účtu stejně přístup, nebo by ho mohla velmi pravděpodobně dosáhnout soudně.
Děti nemůžeš vydědit...........a současná rodina žádná není, akorát 60 letá manželka
Děti vydědit můžeš, i když to asi nebude váš případ. Jenže zletilé dítě může za určitých podmínek zdědit jen 1/2 podílu (a podle novýho obč. z. bude hůř) - a jestli si barák pořídil až s novou manželkou, kterou zřejmě nevydědí, zas je tam to ošklivý SJM a dědit se bude až druhá půlka - a to nejen pro děti, ale i vdovu, víš.
Není tady
Heleno asi si v zasade rozumime, jen ja vychazim z toho, ze kdyz bude detem sporit otec, tak jim to chce i dat. Ano, vychazim z toho, ze nezemre, ale to pak budou stejne dedit, takze tratne by nebyly. U nas treba ted sporime vsem detem (i te z prvniho vztahu i spolecnym); je to na jejich jmena. Tudiz ano, je tam riziko, ze to matka vybere, ales tim jsme do toho sli. Ale umim pochopit, ze tohle nemusi byt prijatelne pro kazdeho, ze nekdo by treba rad za tim svym potomkem prisel a v 18 mu dal balik penez s tim, ze to ma od nej do startu. Treba jako prekvapeni. Nevidim za tim hned to, ze nova manzelka to v pripade jeho smrti zataji. Ale mas pravdu, lidi jsou ruzny, nekdo by to zatajil, nekdo ne. Stejne jako to vybrani z uctu kdyz by otec sporil na jmeno ditete (je jedno jestli sam od sebe nebo na zaklade soudniho rozhodnuti) matkou, nektera by to udelal, jinou to ani nenapadne.
Není tady
ale to pak budou stejne dedit, takze tratne by nebyly
Ale byly... nová manželka, noví sourozenci... nové dluhy - kdepak.
Není tady
Jj, uvazujeme kazda jinak. Jen skoda, zes vytahla jednu vetu z celeho prispevku a zrovna tuhle.. Ty dvidis dluhy a hamiznou novou partnerku, ja ne. Ale vychazim z toho jak ziju, tudiz spis neco budujeme a nesekame dluhy.. Vis ja i svym holkam chci sporit proto, ze chci a ne proto, ze mi to nekdo naridi. Ano, pokud to bude z narizeni soudu, tam je to neco jineho. A i si chci rozhodnout v kolika jim to dam a jaka castka to nakonec bude. Nevim, jsem proto mrcha ke svym detem? A kdyz se otec rozhodne, ze chce detem nasporit nejaky penize do zacatku a jako prekvapeni, tak jak to ma vastne udelat? To by pri tvem pristupu neslo nebo jo?
Není tady
Ona ta debata asi uz trochu postrada smysl a zacina se tocit na jednom miste. Vzdycky muzes argumentovat otcem hajzlikem , ja vim, ze takovi taky jsou. Ale to nic nemeni na tom, ze takovi nejsou vsichni a ani vsechny.
Není tady
helena napsal(a):
ale to pak budou stejne dedit, takze tratne by nebyly
Ale byly... nová manželka, noví sourozenci... nové dluhy http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png - kdepak.
tak třeba můžete otci soudně zakázat manželku, další děti, dokonce i nějakou tu půjčku
Není tady
Ty dvidis dluhy a hamiznou novou partnerku, ja ne
Ne - vidím holou realitu. Do dluhů se může dostat i slušnej člověk napůl nezaviněně (od nemoci třeba po vyhořelej barák) a nová manželka nemusí bejt hned hamižná - jen holt má taky nárok a není důvod, aby odešla s ranečkem jen proto, že jsou tu děti.
A kdyz se otec rozhodne, ze chce detem nasporit nejaky penize do zacatku a jako prekvapeni, tak jak to ma vastne udelat? To by pri tvem pristupu neslo nebo jo?
Ale šlo... jen si to musí vobšancovat. Když je "hladová" maminka, měl by o kontu vědět někdo jiný spolehlivý, dítě by na něj nemělo dosáhnout před zletilostí a taky by měl počítat s tím, že (některé) dary se například započítávají do dědictví.
tak třeba můžete otci soudně zakázat manželku, další děti, dokonce i nějakou tu půjčku
Nezlob, nebo tě plácnu... bez soudu
Není tady
Akorat kjak vypada ta hola realita v uplne rodine. Mame sporeni, dostaneme se do ...., tak ho nejspis pouzijeme. Kdyz teda neni jina cesta. Podle toho co popoisujes ty, tak ma pak dotycny smulu, proste nemuze si o svych financich rozhodnot sam. A to prave beru jako spatne. Jak jsem psala, sporim i svym detem, ale chci si i sama rozhodnout kdy jim to dam a kolik jim dam. A ne ze jim to budu muset dat.
Premyslim k cemu ti to bude, kdyz o kontu bude vedet nekdo jiny spolehlivy?
Ja tu holou realitu vidim trochu jinak, zalezi ne mne, jestli budu detem sporit a taky zalezi na mne, kolik jim do startu dam a je jedno, jestli jsem matka, otec, byvala, soucasna, vlastni, nevlastni..
Není tady
Ja tu holou realitu vidim trochu jinak
Jasně - vycházíš z toho, jak "vypada ta hola realita v uplne rodine". Jenže původně šlo o to, že dítěti spoří rozvedený rodič - a tam může nastat kterákoli uvedená eventualita.
Není tady
Ne, ja vychazim z toho, ze si chci o svych financich rozhodnout sama. A chapu, ze to tak muze mit i otec, ktery je rozvedeny. Ano, neco jineho je sporeni v ramci narizeni soudu, ale o tom puvodne rec nebyla. Dokonce se ani puvodne nedebatovalo o tom, ze by maring chtela alimenty pouzit na sporeni, to se pak az diky debate o tom zacalo psat a dokonce o tom nepsala ani maring, ale my.
Ono stejne nikdy nemas sanci to osetrit tak, aby to v kazdem pripade pripadlo diteti. Kdyz to bude tak jak popisujes ty, tak muze s tema penezma disponovat matka jako zakonny zastupce a. taky se muze (i nezavinene) dostat do financnich problemu a kdyz neni jina cesta, tak jako nejposlednejsi moznost muze sahnout na ty penize a pouzit je. Na uplne stejny ucel jako by to mohl udelatten otec, treba zaplaceni nejakeho dluhu nebo cokoliv dalsiho. Jj, idealni stav je mit jen uplne rodiny, ale to zas neni realny.. Oi kdyz idealni.. Co je vlastne idealni?
Není tady
pecule napsal(a):
Ne, ja vychazim z toho, ze si chci o svych financich rozhodnout sama. A chapu, ze to tak muze mit i otec, ktery je rozvedeny. Ano, neco jineho je sporeni v ramci narizeni soudu, ale o tom puvodne rec nebyla. Dokonce se ani puvodne nedebatovalo o tom, ze by maring chtela alimenty pouzit na sporeni, to se pak az diky debate o tom zacalo psat a dokonce o tom nepsala ani maring, ale my.
Ono stejne nikdy nemas sanci to osetrit tak, aby to v kazdem pripade pripadlo diteti. Kdyz to bude tak jak popisujes ty, tak muze s tema penezma disponovat matka jako zakonny zastupce a. taky se muze (i nezavinene) dostat do financnich problemu a kdyz neni jina cesta, tak jako nejposlednejsi moznost muze sahnout na ty penize a pouzit je. Na uplne stejny ucel jako by to mohl udelatten otec, treba zaplaceni nejakeho dluhu nebo cokoliv dalsiho. Jj, idealni stav je mit jen uplne rodiny, ale to zas neni realny.. Oi kdyz idealni.. Co je vlastne idealni?
Nevim, nejsem pravnik ... ale podle me to osetrit da.... BM mel vymerenou urcitou castku soudem a rozhodlo se, ze cast pujde na ucet (kluk by se k tomu uctu dostal v 18 letech, jeho matka s tim nemela nic spolecneho) a pak ten zbytek '15 000' dostavala matka...
Není tady
Ono stejne nikdy nemas sanci to osetrit tak, aby to v kazdem pripade pripadlo diteti.
Ale jo - pokud soud stanoví kolizního opatrovníka (OSPOD), hájícího zájmy dětí v případě, že by se rodiče mohli dostat s nimi "do konfliktu" třeba právě v tom, nač budou použity finanční prostředky, nakládáno s majetkem a pod. Jenže dost lidí to neví a někdy se ani nedozví.
Není tady
Vidis, tak tohle jsem fakt nevedela. Nicmene si stejne trvam na tom, ze si chci rozhodnout sama. Ted uvedu priklad a opet na mych detech. Budu se sice snazit je nejak vest, ale nejsem naivni a znam z pribuzenstva (a kdyz se zamyslim tak i mezi znamyma by se nekdo nasel, kde rodice meli dva kluky, skoro stejne stare. Uplna rodina, ke klukum stejny pristup, jenze jeden si nasel pritelkyni, ktera fetovala a za chvili v tom jel taky (nebo za tim mozna bylo neco jineho, tohle se ale nabizi nejvic). Par let s nim byly hoidne velke problemy, nastesti to dopadlo dobre a uz asi dva roky je to v pohode. Predstava, ze se mi dite takhle zjanci, tak ja mu nebudu chtit dat do ruky v 18 nasporeny penize, ale dam mu je az bude zase klid. Vim, ze me nekdo klidne za to odsoudi, ale ja bych je v tu chvili detem nedala. Ale jak pisu, nikdo nejsme stejny a kazdy budeme jednu a tu samou vec resit jinak a kdo ma pravo rict, ze zrovna takhle je to dobre.
Není tady
pecule napsal(a):
Vidis, tak tohle jsem fakt nevedela. Nicmene si stejne trvam na tom, ze si chci rozhodnout sama. Ted uvedu priklad a opet na mych detech. Budu se sice snazit je nejak vest, ale nejsem naivni a znam z pribuzenstva (a kdyz se zamyslim tak i mezi znamyma by se nekdo nasel, kde rodice meli dva kluky, skoro stejne stare. Uplna rodina, ke klukum stejny pristup, jenze jeden si nasel pritelkyni, ktera fetovala a za chvili v tom jel taky (nebo za tim mozna bylo neco jineho, tohle se ale nabizi nejvic). Par let s nim byly hoidne velke problemy, nastesti to dopadlo dobre a uz asi dva roky je to v pohode. Predstava, ze se mi dite takhle zjanci, tak ja mu nebudu chtit dat do ruky v 18 nasporeny penize, ale dam mu je az bude zase klid. Vim, ze me nekdo klidne za to odsoudi, ale ja bych je v tu chvili detem nedala. Ale jak pisu, nikdo nejsme stejny a kazdy budeme jednu a tu samou vec resit jinak a kdo ma pravo rict, ze zrovna takhle je to dobre.
Ale i tohle se asi da pravne osetrit ... Opet jsem mela priklad, kde se jedna holcina zamilovala do Roma. Nic na tom, ze je Rom, neni. Jen to, ze on nemakal a do bytu se k nim nastehovala cela jejich rodina. Rodice okamzite pomoci pravnika 'vydedili' ... barak, sporeni atd ... jen podotykam, nejsem pravnik. Znam to z vypraveni kamarada, je vystudovany pravnik a ma adokatni kancelar ...
Není tady
Nicmene si stejne trvam na tom, ze si chci rozhodnout sama... Predstava, ze se mi dite takhle zjanci, tak ja mu nebudu chtit dat do ruky v 18 nasporeny penize, ale dam mu je az bude zase klid.
Což můžeš udělat akorát tak s penězma, který mu ukládáš "pod cihlu", ale už ne třeba u stavebního spoření. Mimochodem, pokud otec není zbaven rodičovských práv není možné, aby smlouvu ukončila pouze matka a to ani v případě, že otec smlouvu ani nezaložil, ani neplatil. V případě, že se není možné s otcem na ukončení smlouvy domluvit a jeho souhlas získat, je třeba o rozhodnutí požádat opatrovnický soud. No a perlička nakonec - po dosažení zletilosti může s vklady na stavebním spoření nakládat pouze to dítě.
Stejně tak nelze bez opatrovníka, resp. přivolení soudu libovolně nakládat s jakýmkoli majetkem dítěte, např. dědictvím, účtem na jeho jméno, asi i pojistkou (ale tam fakt nevím) atd.. Takže "trvat si" můžeš...
Rodice okamzite pomoci pravnika 'vydedili' ... barak, sporeni atd
To je poněkud jiná a jednodušší situace, protože se zřejmě jednalo o majetek rodičů, s kterým si samozřejmě můžou libivolně nakládat. Takže bych to viděla na darování druhému dítěti nebo v nejhorším převod na spolehlivou osobu.
Upravil(a) helena (13. 2. 2012 11:48)
Není tady
Tak fajn, ze si trvat muzu proto mi pripada logicke sporit formou, jakou sama uznam za vhodne. Neni na tom snad nic spatneho, ne?
stavebko nemame, resime to jinak a jak jsem psala, je to na jsmeno kazdeho ditete. Ale nevidim nic spatneho to davat na vlastni ucet a kdyz se rozhodnu, tak to vyberu a predam neco z toho potomkum.
ale ted mi napada, ze kdyz jsme ucet dceri pritele zakladali, tak byly vzrahy jeste vyhrocene a tehdy prave s tim vybranim bm vyhrozovala a tam nam to potvrdili, ze pry je zakonny zastupce a tak ma opravneni ucet vybrat i zrusit. Tak nevim jak to je.. My to tak nechali, ale nekomu to vadit muze.
Není tady
pecule napsal(a):
Tak fajn, ze si trvat muzu
proto mi pripada logicke sporit formou, jakou sama uznam za vhodne. Neni na tom snad nic spatneho, ne?
stavebko nemame, resime to jinak a jak jsem psala, je to na jsmeno kazdeho ditete. Ale nevidim nic spatneho to davat na vlastni ucet a kdyz se rozhodnu, tak to vyberu a predam neco z toho potomkum.ale ted mi napada, ze kdyz jsme ucet dceri pritele zakladali, tak byly vzrahy jeste vyhrocene a tehdy prave s tim vybranim bm vyhrozovala a tam nam to potvrdili, ze pry je zakonny zastupce a tak ma opravneni ucet vybrat i zrusit. Tak nevim jak to je.. My to tak nechali, ale nekomu to vadit muze.
fakt skvělý nápad.
Není tady
nevidim nic spatneho to davat na vlastni ucet a kdyz se rozhodnu, tak to vyberu a predam neco z toho potomkum
No to já taky ne... jen jsem uvažovala i o možnostech, že se ti to nemusí podařit tak, jak si představuješ. Ani na tom vlastním účtu, ani v "normální" rodině.
ze pry je zakonny zastupce a tak ma opravneni ucet vybrat i zrusit
Ano - do jeho zletilosti a pokud není určen opatrovník. Což se klidně může stát, protože v době rozvodu třeba dítě žádný nemá a je mu založen až potom - a jak říkám, leckdo neví...
Není tady
Agewo a co je na tom fakt skveleho? Jako ze je spatne, ze chci detem neco dat do zacatku, treba jako akontaci na byt nebo ze si chci rozhodnout jak s myma penezma nalozim a nezavazuje se, ze to na 100% udelamn a nebo v jake konkretni vysi.? Nerozumim.
Není tady
Heleno to ja vim, ze nemusi. Ja treba od nasich nedostala do startu nic, dokonce byla na tom jeden cas mama docela blbe a zrusila mi (asi v mych 17) nejake sporici ucty, protoze proste nevychazela a mne to i zpetne nepripada jako nejaky pru.er, ze ty penize pouzila. Nebylo to o tom, ze by se za to jelo na dovolenou, proste jen bylo hodne zle. Takze fvim moc dobre, ze si clovek neco planuje a muze to byt ale uplne jinak..
Není tady
Nevím, jestli je dotaz ještě aktuální. Správně by se mělo brát v potaz:
výše příjmů otce, s kým žije ve spol. domácnosti, další vyživovací povinnost apod., náklady na bydlení atd. U matky totéž, jiná je situace, kdy je na MD a finanční stránku své vyživovací povinnosti si vlastně "odbývá" celodenní péčí a tak. Dále zdravotní stav dítěte, kroužky, zájmy, zda otec přispívá nad rámec výživného, s dítětem se stýká, obdarovává ho apod. Vyživovcí povinnost mají oba rodiče, přihlíží se k věku dítěte, protože rodič, který má dítě ve své péči, částečně nahrazuje tou osobní péčí (což samo u třeba 12 letého dítěte odpadá...). Z takhle velkého platu by soudce měl stanovit nějakou výši výživného, ale počítá se s tím, že třeba 10% platu dítě ani nespotřebuje, takže se to většinou dělává tak, že část platí otec k rukám matky (plácnu třeba 15 000) a část má povinnost platit na účet vinkulovaný soudem. Dítě má právo podílet se na životní úrovni obou svých rodičů a nikde není psáno, že otec bude mít takový plat pořád. Takže se mu naspoří částka jako start do života (byt, studia), účet nespravuje ani jeden z rodičů, takže by to mělo být spravedlivé.
Není tady
Věk dítěte Díl z čistého příjmu
připadající na výživné
0 - 5 let 11 - 15 %
6 - 9 let 13 - 17 %
10 - 14 let 15 - 19 %
15 - 17 let 16 - 22 %
18 a více let 19 - 25 %
Není tady
A když příjem není, jen sociální dávky?
Není tady
A sociální dávky nejsou příjem?
Není tady
V tom případě 1100 korun na 14-ti leté dítě je ok?
Není tady