Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 10. 1. 2012 15:48

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

šetření - finanční gramotnost

Když je tu otázka šetření,nelze přeci nevzpomenout na finanční gramotnost každého z nás.Protože když šetříme pouze jednostraně a na druhé straně penězi dobrovolně plýtváme,je nám veškeré šetření celkem k ničemu.
Takže je dobré se zamyslet nad dnes už zbytečnými poplatky za běžné účty,pokud vládnem internetem,mnohdy zbytrčné živ. či úrazové pojištění - spousta lidí ani vlastně netuší za co platí a jestli to má vůbec smysl,atd.,atd.

Není tady

#2 10. 1. 2012 16:24

Juraj
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Web

Re: šetření - finanční gramotnost

Ano, Jaku souhlasim... taky jsme meli v planu neco tkaoveho... Ja napriklad otevrel u nove banky ucet zdarma "bez poplatku" - a taky bez penez - a pak mi prisla nejaka SMS z e dluzim radove dvacet Kc za mesic u prvniho mesice - a ja se dovedel, ze jsem tam mel automatikcy nastaven sluzbu zasilani SMS o pohybech na uctu, za ktery jsme tedy uz mel platit... Ale ja to nepotreboval, samozrejme... Nebyt toho, ze jsem se hned u toho uctu dostal timto do minusu [protoze jsem tam nemel zadne penize] tak si to ale asi nevsimnu...
Souhlasim, takovych ruznych zbytecnych poplaktu - kdyz samozrejem clovek ty sluzby nechce vyuzivat, resp. se je zrekne v ramci setreni] je urcite dost, nejen u finanncich ustavu asi...?
A v ramci setreni urcite plati: "Babka k babce..."
U jedne banky me donedavna strasne stvalo, ze jsem mel platit poplatek, i kdyz jsem si vybiral na prepazce penize na svuj ucet... Ano, tim me nutili, at je neotravuji, a vyberu si je v bankomatu - to se jim povedlo, uz tam na prepazku nechodim... ;-)

"Hate Cannot Drive Out Hate; Only Love Can Do That." M.L.King Jr.
"Jsa u moci, jsem si permanentně podezřelý." Václav Havel

Není tady

#3 10. 1. 2012 21:38

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Juraj napsal(a):

Ano, Jaku souhlasim... taky jsme meli v planu neco tkaoveho... Ja napriklad otevrel u nove banky ucet zdarma "bez poplatku" - a taky bez penez - a pak mi prisla nejaka SMS z e dluzim radove dvacet Kc za mesic u prvniho mesice - a ja se dovedel, ze jsem tam mel automatikcy nastaven sluzbu zasilani SMS o pohybech na uctu, za ktery jsme tedy uz mel platit... Ale ja to nepotreboval, samozrejme... Nebyt toho, ze jsem se hned u toho uctu dostal timto do minusu [protoze jsem tam nemel zadne penize] tak si to ale asi nevsimnu...
Souhlasim, takovych ruznych zbytecnych poplaktu - kdyz samozrejem clovek ty sluzby nechce vyuzivat, resp. se je zrekne v ramci setreni] je urcite dost, nejen u finanncich ustavu asi...?
A v ramci setreni urcite plati: "Babka k babce..."
U jedne banky me donedavna strasne stvalo, ze jsem mel platit poplatek, i kdyz jsem si vybiral na prepazce penize na svuj ucet... Ano, tim me nutili, at je neotravuji, a vyberu si je v bankomatu - to se jim povedlo, uz tam na prepazku nechodim... ;-)

No Juraji,vybírat peníze u přepážky-to už fakt mohou dělat jen neznalí důchodci;ale jinak by to bylo logické,že proč bych si to nemohlaa vybrat a ještě k tomu by to mělo být zadara,když jinak u té banky mám své peníze na účtu.To jsou zase "normálnosti"dnešní doby.
Ty smsky mě taky prudily a užíraly jen peníze z účtu-mají to dobře vymyšlené,že?To měl tenkrát syn jakési stud.konto,poslala jsem ho to zrušit,ale nic,smsky chodily dál,tož jsem vlítla osobně do té pobočky u nás u \ge \mney a udělala jsem tam takový vítr,ž museli zavolat i cajty.A účet jsem def.zrušii a nikdy více u této zlod.banky.
Další červené konto mám u pošt.spořitelny,taky děsná st.instituce,ale potřebuji ho,nebot vkládám hotvost na účet a to u internet.bank nejde.Měla jsem tam necelý týden zápo*ný zůstatek asi -8Kč,říkala jsem si,to neva,za týden už tam dám prachy,a ejhle,řišlo mi poštou avízo,že mi kvůli tomu napařili 200,-Kč pokuty,takže jsem rázem byla v mínusu o 218,-Kč,to poštvné si samozřeejmě taky nechali zaolatit,mrchy. jedny.
Spoustu let už využívám běžný účet u \mbank,je to vše zadara a žádná smska mi nikdy nepřišla a ani tam není omezený zůstatek či obrat na účtu.A vybírat se může z kteréhokoli bankom.

Není tady

#4 10. 1. 2012 21:44

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

A co vy ostatní,stále vás baví sponzorovat nenasytniu spořitelnu?dumbom
No já když tam vidím vždycky stát před tím jejich bankomatem  nekonečnou frontu-stádečko těch našich OVČANU,tak mi připadá,že chybí fakt už jen malinko,aby se ti všichni tam už jen vznesli:dumbom:dumbom

Není tady

#5 10. 1. 2012 22:24

klokan
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno-venkov

Jaku napsal(a):

A co vy ostatní,stále vás baví sponzorovat nenasytniu spořitelnu?dumbom
No já když tam vidím vždycky stát před tím jejich bankomatem  nekonečnou frontu-stádečko těch našich OVČANU,tak mi připadá,že chybí fakt už jen malinko,aby se ti všichni tam už jen vznesli:dumbom:dumbom

Ale kdepak - také mne nebaví sponzorovat nenasytnou spořitelnu (to jsem vymlouval všem už dávno), ale mám účet v jedné bance (je sice placený, ale je to "premium" balíček), kde mám paušální měsíční cenu, ale v tom je zahrnutá karta, základní pojištění na cesty, libovolný počet pohybů na účtu, libovolný výběr z libovolného bankomatu a to vše v rámci toho jednoho paušálu - není drahý, jedná se o stokorunu měsíčně. Takže si klidně mohu vybrat hotovost i v tom bankomatu pro OVČANY a nic navíc mne to nestojí - pravda, když vidím, že je někde fronta, tak na to kašlu a jdu jinam. wink

Existuje 10 typů lidí - Ti, kteří tohle chápou a ti, kteří nikoliv wink

Není tady

#6 10. 1. 2012 23:22

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

No vidíš, já mám vše co ty (až na to pojištění,ale 2x-3x ročně si to v poho od PC cca za 2min.vyřídím),ale zadara.Těch tvých 1200,- hele nechceš mi vždy jednou za rok poslat,já tě za to budu mít na rozdíl od té tvé banky alespon platonicky ráda:gloria:

Není tady

#7 10. 1. 2012 23:54

klokan
♥♥♥♥♥♥-

Jaku napsal(a):

No vidíš, já mám vše co ty (až na to pojištění,ale 2x-3x ročně si to v poho od PC cca za 2min.vyřídím),ale zadara.Těch tvých 1200,- hele nechceš mi vždy jednou za rok poslat,já tě za to budu mít na rozdíl od té tvé banky alespon platonicky ráda:gloria:

Nechci tongue Takové úvěrové podmínky a takovou bonitu, kterou mám, mi žááádná ani fyzická ani platonická láska nedá. A mně to za to kilo stojí, nechme lidi, a si sami rozhodnou, jestli něco chtějí anebo ne. wink

Není tady

#8 11. 1. 2012 0:11

eva4444
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Česko

No se spořitelnou, to máte těžké to měnit, když bydlíte 8 km od Horní Dolní, kde je jen ČS a KB a jiné banky jsou ještě mnohem dále a konto na poště mě láká ještě méně. Občas kvůli stavbě potřebuji vybírat na přepážce peníze (bankomat mi tolik Kč nedá), výběr stojí na přepážce 60 Kč. Takže nebaví mě krmit spořku na poplatcích za příkazy atd. mám už účet i jinde, ale stejně potřebuji tuhle instituci.

Není tady

#9 11. 1. 2012 7:52

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

klokan napsal(a):

Jaku napsal(a):

Nechci tongue Takové úvěrové podmínky a takovou bonitu, kterou mám, mi žááádná ani fyzická ani platonická láska nedá. A mně to za to kilo stojí, nechme lidi, a si sami rozhodnou, jestli něco chtějí anebo ne. wink

smile:)Klokane,to jakou mᚠbonitu je jen a jen výsledkem toho,jak si dobrý ty sám,to banky neovlivní a v dnešní době se předhánějí s půjčováním...

Hm a dobré úvěrové podmínky - oni si to mršky vyberou někde jinde,třebas v těch zázračných balíčcích.
Ale mᚠnaprostou pravdu,každý jsme strůjcem svého štěstí.storstark

Není tady

#10 11. 1. 2012 10:55

klokan
♥♥♥♥♥♥-

Jaku napsal(a):

smile:)Klokane,to jakou mᚠbonitu je jen a jen výsledkem toho,jak si dobrý ty sám,to banky neovlivní a v dnešní době se předhánějí s půjčováním...

Hm a dobré úvěrové podmínky - oni si to mršky vyberou někde jinde,třebas v těch zázračných balíčcích.

offtopic Ty jsi odborník na finance ?

Není tady

#11 11. 1. 2012 12:21

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

klokan napsal(a):

Jaku napsal(a):

offtopic Ty jsi odborník na finance ?

žíví mě to dost obstojně cca posl.10 let.A mnohé z toho samozřejmě využívám ve fin.hspodaření celé svojí rodiny a funguje to!smile

No nicméně ty se Klokane jevíš taky jako člověk s přehledem o leččems,atak nevíš o nějakém jiném diskusním foru než je tento Babinet?Kde by byly přínosnější a plodnější diskuse,než tady v posl.době - kdy se "chválí" nesmysly či se 14 dnů rozebírá nevěra i rozchod?Jsou to jistě zajímavé věci,ale čeho je moc,toho je už příliš,hodně to tu zeslepicovatělo,výstižnější název mě nenapadá.

A je škoda,že o takové zajímavé a v dnešní době přínosné informace pro nás všechny není o tato a podobná témata alespon zde žádný či jen pramalý zájem.

Ráda pokecám fakt o všem-o vztazích,rodině,drby,v leččemž se i přiučím,ale tady si začínám připadat jak na foru zvl.školy.A to mě už neba.gloria

Není tady

#12 11. 1. 2012 14:16

Xsara
♥♥♥♥♥♥-

Víš, kuty, třeba informace, které tobě připadají zajímavé a podnětné, jiným tak nepřipadají.
Třeba sem chodí prostě jen tak kvokat. Třeba se zrovna rozcházejí nebo jsou nevěrní a tak je to pro ně prostě téma č. 1, zatímco téma, jak uškudlit za rok tisícovku za poplatky v bance je jim totálně šumák.  Prostě někdo se dokáže dny a týdny nimrat v mezilidských vztazích, nekdo zase donekonečna řeší jenom prachy, prachy...  No a co?
Jen nechápu, když tě to tu tak hrozně neba, proč sem vlastně chodíš. va

Upravil(a) Xsara (11. 1. 2012 14:16)

Morálka je postoj vůči lidem, které nemáme rádi.
Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde

Není tady

#13 11. 1. 2012 14:30

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Kuty, (nejen) já jsem si všimla, že jsi poslední dobou silně negativistická a ke všemu, co se tady děje, mᚠsilně negativní připomínky. Já se zeptám jinak - nutí Tě někdo s nabitou pistolí u hlavy, abys sem chodila, proti své vůli si to tady četla a k jednotlivým příspěvkům se vyjadřovala dumbom ?!?

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#14 11. 1. 2012 14:47

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Xsara napsal(a):

Víš, kuty, třeba informace, které tobě připadají zajímavé a podnětné, jiným tak nepřipadají.
Třeba sem chodí prostě jen tak kvokat. Třeba se zrovna rozcházejí nebo jsou nevěrní a tak je to pro ně prostě téma č. 1, zatímco téma, jak uškudlit za rok tisícovku za poplatky v bance je jim totálně šumák.  Prostě někdo se dokáže dny a týdny nimrat v mezilidských vztazích, nekdo zase donekonečna řeší jenom prachy, prachy...  No a co?
Jen nechápu, když tě to tu tak hrozně neba, proč sem vlastně chodíš. va

Přesně na tato zvířátka když pročítám v posl.době příspěvky myslím.Proč asi,že.Škoda,že se totady tak zvrtlo.

Není tady

#15 11. 1. 2012 19:41

Xsara
♥♥♥♥♥♥-

Já na tom "kvokání" nevidím zas tak nic špatného. Byla to spíš reakce na tvoje slova, jak to tady zeslepicovatělo.
Že se lidi občas potřebují odreagovat, a jen tak si poplkat  nebo si postěžovat, na tom nevidím nic divného.
A ani si nemyslím, že by to tady bylo někdy jinak. Diskuzních fór, kde se probírají finance od rána do rána určitě bude taky dost. Ale tohle je prostě babinet. wink

Morálka je postoj vůči lidem, které nemáme rádi.
Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde

Není tady

#16 12. 1. 2012 19:25

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Jaku a ostatní, co si myslíte o pojištěních (důchodové, úrazové, životní...). Má smysl si něco z toho platit? Jsem studentka, je mi 25 let, jsem v posledním ročníku na VŠ. Spíš mám na tato pojištění negativní názor. Často se stává, že když dotyčný chce pojistku čerpat, tak nic nedostane, pojišovna se z toho vykroutí.

Není tady

#17 13. 1. 2012 10:05

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Vilemína napsal(a):

Jaku a ostatní, co si myslíte o pojištěních (důchodové, úrazové, životní...). Má smysl si něco z toho platit? Jsem studentka, je mi 25 let, jsem v posledním ročníku na VŠ. Spíš mám na tato pojištění negativní názor. Často se stává, že když dotyčný chce pojistku čerpat, tak nic nedostane, pojišovna se z toho vykroutí.

Ano, s tím naprosto souhlasím,mᚠpravdu.Doporučuji si šetřit prostř.stavebka-hrubé roční zhodnoení cca 5%,které můžeš využít k pořízení bydlení,protože úvěry ze stavebka vychází mnohem laciněji než hypotéky.
Je dobré mít více "kanálů"při tom zajištování se na celý život - jako další doporučuji penzijní připojištění,které je s příspěvkem státu-proč to nevyužít,když stát něco dává;většinou totiž jen bere.

Investiční poj.spojené se životkem-to bývá dost už dnes prodělečný produkt,prvních 5 let,při spoření měsíčně např.500,-Kč nemᚠty na účtě nic,vše si bere pojištovna pro sebe a své "režie"(výplaty managerů,atd.).To vím ze školení,kde nás upozrnovai,jaké tabulky na zhodnocování lidem ukazovat a jaké ne,tak bacha!!Pak ti to několik roků bude něco málo vynášet,ale až se zase budeš blížit k 50ce,budeš už zase rizikovější osoba,ktrá pro pojištovnu už zas tak zajímavá nebude a na spoření a jeho zhodnocování se to opět bude podepisovat směrem dolů.Toto je velmi laicky a zjednodušeně vysvětleno schéma takovéhoto spoření.Provizně je toto velmi dobře a zajímavě ošetřeno,takže většina pojištováků po těchto pojistkách jede jak po uzeným,mě osobně se tato zlodějina příčí a taky se neživím pojištovnictvím,jen to mám zahrnuté ve svém portfoliu,ale fakt nevím proč podporovat ve zlodejinách ty pojištovny.

Pak jsou různé fondy,já osobně s nimi dobré zkušenosti nemám,vynesli mi za několik let jen pár stovek a to mi někteří říkali,že jsem měla ještě štěstí.Byly to zajištěné fondy,do smíšených bych osobně nešla,bo nejsme žádní restituienti,kteří by mohli rozhazovat statisíce a nemuseli litovat,když o nějaký peníz přijdeme.Jedná se o dlouhodobé investice ovšem s výsledkem,ktrý ti někdo nezaručí jaký bude.Takže mě se v mé praxi velmi osvědčilö stavebko a jeho prostřednictvím investice do nemovitostí,a jsme zajištěni,nemusím se doprošovat při nějaké tragické události pojištovny,abych pak zjistila,že stejně úplně zbytečně,a kdyby se něco stalo,tak prodám nějaku tu nemovitost,které mi jinak vynášejí a přináší zisk průběžně,který využíváme pro sebe jako rodina a na stáří nás nějaké důchody nebudou zajímat už vůbec.

Není tady

#18 13. 1. 2012 10:10

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Úrazové pojištění - snad pouze pokud jsi úrazový tip.Jinak nedoporučuji,vyjde to stejně,jako když pošleš bankovku po větru,peníze do toho vložené již nikdy nedostaneš,i když úraz mít nebudeš.NAVÍC NENÍ ÚRAZ JAKO ÚRAZ,nebude-li dle jejich tabulek,tak utřeš nos.Tady ti opět pomůže spíš vl.spoření,které ti doporučuji a v případě takové události mᚠdo čeho šáhnout.

Jo a taky se dnes objevují zajímavě úročené spořící účty,bez poplatku za vedení a můžeš kdykoli naty peníze sáhnout,točí se to kolem 3%,tak tady bych si taky něco ukládala pro strýčka příhodu,na dovolené a tak.

Není tady

#19 13. 1. 2012 17:25

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Děkuji Jaku. Myslela jsem si to, že je stavebko a penzijní připojištění jako jedno z mála trochu výhodné. Až budu vydělávat, tak si je zřejmě zřídím. Zatím studuju. Úrazové pojištění je mi k ničemu, budu pracovat s největší pravděpodobností jako učitelka nebo v knihovně. Téměř nesportuju a dávám na sebe velký pozor.

Není tady

#20 10. 2. 2012 23:39

petrlyon
♥------

Jaku to pěkně rozebrala s těmi investičními pojištěními. Má pravdu, že je to velice nákladné pro tedy pro klienty. Pro pojišováky je to velmi výhodné.
Penzijní připojištění - právě ho ruším. Žádná garance, vklady klientů nejsou pojištěné a na účtech penzijních fondů chybí přes 6 miliard. Státní příspěvek není nárokový, tak když na něj stát mít nebude, tak vám ho nedá...
Stavebko jsme zrušili právě kvůli investici do nemovitosti, kde mnohem lépe vychází hypotéka než úvěr ze stavebka. A státní podpora - na to vemte jed, že ji znovu sníží!
Místo penzijka máme důchodové pojištění, kde je garantovaná výplata uvedená již ve smlouvě.
Spořící účty dle mého názoru taktak udržují hodnotu peněz vůči inflaci.
Začal jsem investovat do podílových fondů, ne přes banku, ale napřímo a pravidelně. Průměrné roční zhodnocení se pohybuje kolem 10%. Neexistuje zde garance, ale jistota související s pravidelnými výkyvy trhu. Platím tak jako na stavebko, ale se zajímavějším výsledkem.
Co se týče úrazového pojištění, tak Murphyho zákon jasně říká, že potřebovat ho bude ten, kdo ho nemá. Není to samozřejmě o nějakém bolestném, na které jste možná zvyklí - pár stovek/tisíc, když si zlomíte ruku. Je to o zajištění úrazovým důchodem v případě trvalých následků díky kterým můžete přijít o práci.
Jestli to bude zase někdo vnímat jako reklamu, tak nech si poslouží... mně je to jedno. wink
Kdo chce slyšet pravdu, a naslouchá!

Není tady

#21 11. 2. 2012 0:11

eva4444
♥♥♥♥♥♥-

Jaku napsal(a):

Úrazové pojištění - snad pouze pokud jsi úrazový tip.Jinak nedoporučuji,vyjde to stejně,jako když pošleš bankovku po větru,peníze do toho vložené již nikdy nedostaneš,i když úraz mít nebudeš.NAVÍC NENÍ ÚRAZ JAKO ÚRAZ,nebude-li dle jejich tabulek,tak utřeš nos.Tady ti opět pomůže spíš vl.spoření,které ti doporučuji a v případě takové události mᚠdo čeho šáhnout.

Jo a taky se dnes objevují zajímavě úročené spořící účty,bez poplatku za vedení a můžeš kdykoli naty peníze sáhnout,točí se to kolem 3%,tak tady bych si taky něco ukládala pro strýčka příhodu,na dovolené a tak.

Jaku, ve většině s Tebou souhlasím ale ne s tímto bodem.
Na úraz je dobré být pojištěn, i když člověk není úrazový typ. Stačí se podívat, co se děje na silnici. Chce to jen pojistku dobře nastavit, aby hodně uměla a moc nestála. Takže pojistit se až od 10% trvalých následků úrazu a na vysoké plnění. Děti jsme pojistili už od 0,01% TNÚ. Jsme pojištěný s 5x progresí na 3-15 Mil a stojí nás taková pojistka něco přes 500 Kč celou rodinu. (za rodinu je 35% sleva) Já tyhle pojistky taky dělám, těm starším a nemajetným udělám pojistku do 60 Kč měs. s plněním 250tis. - 1,250 mil. Výluky nějaké jsou, jako např. paragliding, horolezectví, divoká voda... Jinak plnění je i když se stane úraz na motorce.
Rezervy jsou dobrý nápad a řeší ty malé průšvihy jako výpadek příjmu v případě zlomené nohy.
Jenže když bych zkončila na vozíku, nemohla do konce života pracovat a musela kompletně předělat bydlení a přestěhovat se, no tak tam by mi moje rezervy nepomohly... protože bych musela mít rezervy řádově v  milionech, abych měla zachovaný životní standart a nemusela do konce života pracovat.

Upravil(a) eva4444 (11. 2. 2012 0:12)

Není tady

#22 11. 2. 2012 0:19

eva4444
♥♥♥♥♥♥-

Šetření - šetřit se dá i přes fondy. Z dlouhodobého hlediska se ty akciové vyplatí. Já jsem začala dost konzervativně (dluhopisové, peněžní trh) a tak jsem v plusu, ale žádná sláva.
Stavebko, když chcete na spoření a ne na úvěr, vybírejte takové, které má 3% výnos a ne 2%.
Když chcete spořit, nenechte se ošidit při uzavírání smlouvy vysokou cílovou částkou. Z cílové částky platíte 1% jako poplatek (pokud nemají akci) a to jde na provizi.

Penzijko: je poslední možnost přejít k výhodnějšímu fondu. Za poslední roky připisoval 3% jen Allianz. Taky jsem tam zrovna přešla od PF ČP, který toho moc nedokázal.

Není tady

#23 11. 2. 2012 0:30

eva4444
♥♥♥♥♥♥-

Životka, tak to je kapitola sama pro sebe. Přišla jsem na to, že nejvýhodnější je pro člověka uzavřít ji na minimální částku na 1. dva roky. Za 1. dva roky co se zaplatí, to jde na provize, reklamy... prostě náklady pojištění. Až 3. rok se investuje (do fondů, kt. si i můžete vybrat). Odečítá se z daní. Ale na konci zhodnocení zdaníte. Takže když už platit životku, tak navýšit částku po 2 letech a nebo dávat peníze formou mimořádných vkladů (např. 500 Kč měs. jako běžný vklad a 500 Kč jako mimořádný vklad). Proč Vám to nikdo neřekne? Protože když pojišovák napíše smlouvu s částkou 1000 Kč měs. jako běžný vklad, dostane provizi z 1000 Kč. Když Vám to napíše jako 500+500mimořádný vklad, tak dostane provizi nižší. Výhoda mimořádných vkladů je, jdou kdykoliv vybrat a i nízkou částku můžete investovat do více fondů.
Klasické investiční programy do fondů požadují obvykle vyšší částky.

Není tady

#24 11. 2. 2012 9:57

petrlyon
♥------

Souhlasím s evou4444 ohledně "spoření" do fondů. Nicméně je to lepší přímo, než přes banku.
Mimo jiné umožňuje tento systém kdykoli podíly odprodat za aktuální tržní cenu a mít cca do týdne hotovost, pokud se objeví mimořádné výdaje. Umí tohle nějaký produkt se zhodnocením kolem 10%?
U penzijních připojištění - Allianz má v poslední době skutečně nejlepší zhodnocení - kolem 3%.
Přesto Allianz právě ruším - definitivně a přecházím na důchodové pojištění Eventus - za poslední rok zhodnocení jen 3,3% díky krizi, jinak kolem 5(i více)% + garantovaná výplata nebo doživotní renta!
Samozřejmě také umožňuje aplikaci daňových výhod stejně jako příspěvek zaměstnavatele.
Stavebko se vyplatí jen někdy. Buď když si jen spoříte s vyšším úrokem a na peníze nesáhnete, dokud "neskončí" smlouva nebo u úvěrů ze stavebka cca do 1 milionu.
Nejdůležitější je princip - odkládat pravidelně každý měsíc nějaké % z výplaty stranou - na spoření, investování a pod. V kapitalistických zemích naprosto normální a běžná věc. Tam se na stát spoléhají jen ti nejchudší. Bohužel v ČR žije většina lidí ještě v socialismu, kde se o všechny staral stát. Je to smutné, ale tito lidé na svoji neznalost doplatí. Proto je dobře, že je tu téma finanční gramotnosti otevřeno - je třeba se stále vzdělávat, abychom se my i naše děti měli dobře. rodna

Není tady

#25 11. 2. 2012 12:20

eva4444
♥♥♥♥♥♥-

Na ten Eventus ale není podpora od státu?
Něco jsem si vygooglila, je to důchodové pojištění, takže za první min. dva roky půjde zřejmě veškerý vklad na provize a nepůjde to vybrat předčasně (bez ztráty). Tak to už radši investiční životní pojištění (potenciálně větší výnos) a nebo investice do fondů přímo. Ona ta pojišovna taky musí investovat do fondů, aby vydělala to co klientům dá a ještě ji zbylo.

Upravil(a) eva4444 (11. 2. 2012 13:23)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí