18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1
Jak se tady rozjídí diskuze o etření, co v této nelehké době je téma pro větinu z nás více ne aktuální, tak se dá říct, e se hodně z nás shodlo, e mimo jiné se dá asi nejvíce uetřit v kuchyni. A tak mě napadlo, pojďme se inspirovat, jak zdravě, chutně a přesto levně uvařit. Jde to vůbec? Jaké jsou vae postřehy, tipy, triky z kuchyně, která je velmi často přirovnávána k srdci domova?
Vyplatí se kupovat levnějí potraviny, například v diskontních obchodech?
Samozřejmě, základem asi je pokusit se levněji i navařit. Tedy umět levné recepty. U se o nich na Babinetu diskutovalo, vhodné tipy najdete v naich diskuzích třeba tady a nebo tady.
Není tady
Tak levně a zdravě lze udělat např. jogurt.
Kdy byla dcerka malá, tak jsem večer svařila 2l mléka od krávy, nechala vychladit asi na 40°C (případně lze koupit třebas selské mléko a na těch ccy 40°C zahřát - ne víc), rozmíchala jsem v něm buď skleničku bílého jihočeského jogurtu nebo bílý Hollandia jogurt (nevím, které dalí dnes obsahují ivé kultury), rozlila do skleniček a nechala do rána v pokojové teplotě (vychází to dle teploty na 8-12 hod.), ráno jsem skleničky dala do ledničky a na týden bylo vystaráno - ochucovala jsem a dodatečně dle chuti domácí marmeládou, banánem, čokoládou, nebo grankem ... jak kdo chce.
Dalí postupy lze dohledat třeba tady.
Cenově vás 1 sklenička (200 ml) vyjde dle kvality mléka od 5,- do 10,- Kč.
Upravil(a) Mía Kulička (9. 1. 2012 15:21)
Není tady
No, ono se moc na jídle jako takovém podle mě etřit nedá, ačkoliv zmíněný jogurt vypadá zajímavě. Respektive by se podle mě mělo etřit na mnoství a ne na kvalitě. Dnení "levné" výrobky jsou dělané kdo ví z čeho. Raději koupím pár kvalitních ingrediencí po trokách a mám dobré jídlo, které mě zasytí. Finančně to vyjde leckdy lépe, ne kdy se koupí tuna levnějího jídla. Stejně tak je to u vaření. Hodně se probírá, jak uetřit na elektřině či plynu. Já mám doma indukci a kvalitní nádobí, které dobře pracuje s teplem (mám doma litinu Carl Victor, ale i dalí litina a kvalitní nerez nádobí dobře vede teplo), take mi stačí energie jen trocha. Aby se uetřilo, je třeba někdy investovat.
Není tady
na jídle se dá uetřit i tím, e se vaří. Studená kuchyně leckdy vyjde mnohem drá. Kdy chci udělám omáčku na dva dny a tím také něco uetřím. Jinak spí kupuji kvalitní potraviny.
Není tady
Lucka - problém je v tom, e někdo němá co investovat- to je základ diskuze.
Není tady
Raději koupím pár kvalitních ingrediencí po trokách a mám dobré jídlo, které mě zasytí.
Tebe moná... ale zkus vykládat puberákovi, e mu stačí trochu tý kvality, kdy ere jak mlejn od rána do večera - a některej i v noci...
Není tady
helena napsal(a):
Raději koupím pár kvalitních ingrediencí po trokách a mám dobré jídlo, které mě zasytí.
Tebe moná... ale zkus vykládat puberákovi, e mu stačí trochu tý kvality, kdy ere jak mlejn od rána do večera - a některej i v noci... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
pubertáci toho nakecají fakt hodně a njradi by se stravovali ve fastfoodech nebo jetě tak řízečky.jakmile před ně poloí chleba s máslem,je jaksi po hladu.
Není tady
Jaku napsal(a):
helena napsal(a):
Tebe moná... ale zkus vykládat puberákovi, e mu stačí trochu tý kvality, kdy ere jak mlejn od rána do večera - a některej i v noci... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.pngpubertáci toho nakecají fakt hodně a njradi by se stravovali ve fastfoodech nebo jetě tak řízečky.jakmile před ně poloí chleba s máslem,je jaksi po hladu.
tak to nai puberáci měli rádi domácí stravu...... fastfoody nebyly u nás nějak zvlátě oblíbené
Není tady
pubertáci toho nakecají fakt hodně a njradi by se stravovali ve fastfoodech nebo jetě tak řízečky.jakmile před ně poloí chleba s máslem,je jaksi po hladu.
Asi jak je kterej naučenej...
Neříkám, e mí puberáci do podobnýho podniku nikdy nevlezli - ale e by o něm doma nadeně vykládali, to ne.
Taky dávali přednost domácímu sporáku a ledničce... a ani "chleba s máslem" jsem před ně nemusela pokládat - ulovili si ho sami
Není tady
Jaku napsal(a):
helena napsal(a):
Tebe moná... ale zkus vykládat puberákovi, e mu stačí trochu tý kvality, kdy ere jak mlejn od rána do večera - a některej i v noci... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.pngpubertáci toho nakecají fakt hodně a njradi by se stravovali ve fastfoodech nebo jetě tak řízečky.jakmile před ně poloí chleba s máslem,je jaksi po hladu.
pokud na chlebíku měl jetě med, dokázal sníst půlku iky chleba "na svačinku" . Natěstí se obsluhoval sám - kdo by se mu stím mazal. K večeři 8 vajíček, k obědu 3/4 iky knedlíku......pro něj běné porce. Jak já se smála starím kolegyním, kdy si na podobné věci stěovaly v době , kdy byl mimčo. a aby mě jooo natval, jeho váha se pohybovala celou dobu kolem 65 kg.
Upravil(a) dycinky (12. 11. 2013 8:18)
Není tady
Chleba s medem, pochoutka. A chleba s máslem, sardinkama a navrch jemně nakrájenou cibulku, to bych taky rala, a bych praskla.
Jinak taky vybírám raději kvalitnějí potraviny.Nicméně,kdy byli kluci v pubertě a rali jako kyselina, udělala jsem kotel omáčky, nakrájela jsem do toho na nudličky dva plátky krkovičky, vajíčko, cokoliv a k tomu knedlíky nebo těstoviny. Kdy má doma dva nenarance, tak jim troka kvalitního jídla nestačí. Kdybych jim dala na talíř rajče, tři plátky kvalitního sýra a pár plátků prosciutta a bagetku, slupli by to jedním soustem a hladově se dívali,čím by se dorazili. To by měli toti jen na podrádění aludku za kilo.
Není tady
Modroočka napsal(a):
Chleba s medem, pochoutka. A chleba s máslem, sardinkama a navrch jemně nakrájenou cibulku, to bych taky rala, a bych praskla.
Jinak taky vybírám raději kvalitnějí potraviny.Nicméně,kdy byli kluci v pubertě a rali jako kyselina, udělala jsem kotel omáčky, nakrájela jsem do toho na nudličky dva plátky krkovičky, vajíčko, cokoliv a k tomu knedlíky nebo těstoviny. Kdy má doma dva nenarance, tak jim troka kvalitního jídla nestačí. Kdybych jim dala na talíř rajče, tři plátky kvalitního sýra a pár plátků prosciutta a bagetku, slupli by to jedním soustem a hladově se dívali,čím by se dorazili. To by měli toti jen na podrádění aludku za kilo.
mňam,téměř zapomenuté,ale hned zítra na to vletím
Si nemůu stěovat kdy kluci vyrůstali,tak jedli tak nějak furt normálně.A kdy jsem u toho starího nala pod matrací v jeho posteli suenou svačinu i s pomerančem nebo pro změnu banán někde za psacím stolem ve kvíře,tak měli i po svačinkách do koly -jsem s nimi tenkrát dala na to téma řeč,e já jim teda za kadou cenu nemusím a ani nebudu vnucovat svačinu a kdy přiznali,e ani nemaj čas to sníst a e ji nechtějí,měla jsem najednou o jednu starost i práci méně.Naprosto v klidu.
Není tady
Moje děti taky jedly pořád normální porce, syn i dcera. e by v pubertě snědly půl bochníku chleba nebo 6 a více plátků knedlíků, to tedy vůbec. Vdy byli normálně tíhlí, ale ne hubení. Záchvaty ravosti nikdo z nich neměl.
Není tady
Ivana napsal(a):
Moje děti taky jedly pořád normální porce, syn i dcera. e by v pubertě snědly půl bochníku chleba nebo 6 a více plátků knedlíků, to tedy vůbec. Vdy byli normálně tíhlí, ale ne hubení. Záchvaty ravosti nikdo z nich neměl.
Klidně i deset !! Dcera jedla taky stále stejně.
Ono u syna to bylo i tím, e od 4 let docela hodně sportuje, take "vyběhal". Hubenej byl hodně dlouho, přibral trochu a někdy kolem 19let.
Není tady
Ivana napsal(a):
Moje deti jedly taky normalne.
Není tady
Dobrý den,
podívejte se na kupi.cz: http://www.kupi.cz/?u=84lk9
Najdete tam slevy a akce v obchodech přehledně na jednom místě.
Navíc můete sbírat body, za které získáte poukázky na nákup.
Dá se na tom dost uetřit, pokud má člověk cestu kolem a nemusíte doma hromadit spoustu letáků.
Upravil(a) Richard99 (13. 11. 2013 12:34)
Není tady
dycinky napsal(a):
Ivana napsal(a):
Klidně i deset !! Dcera jedla taky stále stejně.
Ono u syna to bylo i tím, e od 4 let docela hodně sportuje, take "vyběhal". Hubenej byl hodně dlouho, přibral trochu a někdy kolem 19let.
Tak nai kluci,jak jsem psala se nikdy tak nemoně necpali natěstí a přitom takté sportovali - starí běhal jak na suchu,tak na běkách závodně,mladí judo,oba plavání.Vdy byli akorát a zdraví,ádné nemoci se jich vůbec nechytaly.A přes víkendy bud lítali venku a nebo měli aktivní pohyb s námi někde v horách.ádné bochte to nebele!
Upravil(a) Jaku (13. 11. 2013 14:41)
Není tady
Stránky: 1