Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 9. 1. 2012 14:21

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

Jak ušetřit na jídle, aneb levně a chutně v kuchyni

Jak se tady rozjíždí diskuze o šetření, což v této nelehké době je téma pro většinu z nás více než aktuální, tak se dá říct, že se hodně z nás shodlo, že mimo jiné se dá asi nejvíce ušetřit v kuchyni. A tak mě napadlo, pojďme se inspirovat, jak zdravě, chutně a přesto levně uvařit. Jde to vůbec? Jaké jsou vaše postřehy, tipy, triky z kuchyně, která je velmi často přirovnávána k srdci domova?
Vyplatí se kupovat levnější potraviny, například v diskontních obchodech?
Samozřejmě, základem asi je pokusit se  levněji i navařit. Tedy umět levné recepty. Už se o nich na Babinetu diskutovalo, vhodné tipy najdete v našich diskuzích třeba tady a nebo tady.

Není tady

#2 9. 1. 2012 15:20

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: Jak ušetřit na jídle, aneb levně a chutně v kuchyni

Tak levně a zdravě lze udělat např. jogurt.

Když byla dcerka malá, tak jsem večer svařila 2l mléka od krávy, nechala vychladit asi na 40°C (případně lze koupit třebas selské mléko a na těch ccy 40°C zahřát - ne víc), rozmíchala jsem v něm buď skleničku bílého jihočeského jogurtu nebo bílý Hollandia jogurt (nevím, které další dnes obsahují živé kultury), rozlila do skleniček a nechala do rána v pokojové teplotě (vychází to dle teploty na 8-12 hod.), ráno jsem skleničky dala do ledničky a na týden bylo vystaráno - ochucovala jsem až dodatečně dle chuti domácí marmeládou, banánem, čokoládou, nebo grankem ... jak kdo chce.
Další postupy lze dohledat třeba tady.

Cenově vás 1 sklenička (200 ml) vyjde dle kvality mléka od 5,- do 10,- Kč.

Upravil(a) Míša Kulička (9. 1. 2012 15:21)

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#3 11. 11. 2013 9:54

Lucka22
♥♥-----

No, ono se moc na jídle jako takovém podle mě šetřit nedá, ačkoliv zmíněný jogurt vypadá zajímavě. Respektive by se podle mě mělo šetřit na množství a ne na kvalitě. Dnešní "levné" výrobky jsou dělané kdo ví z čeho. Raději koupím pár kvalitních ingrediencí po troškách a mám dobré jídlo, které mě zasytí. Finančně to vyjde leckdy lépe, než když se koupí tuna levnějšího jídla. Stejně tak je to u vaření. Hodně se probírá, jak ušetřit na elektřině či plynu. Já mám doma indukci a kvalitní nádobí, které dobře pracuje s teplem (mám doma litinu Carl Victor, ale i další litina a kvalitní nerez nádobí dobře vede teplo), takže mi stačí energie jen trocha. Aby se ušetřilo, je třeba někdy investovat.

Není tady

#4 11. 11. 2013 11:33

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

na jídle se dá ušetřit i tím, že se vaří. Studená kuchyně leckdy vyjde mnohem dráž. Když chci udělám omáčku na dva dny a tím také něco ušetřím. Jinak spíš kupuji kvalitní potraviny.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#5 11. 11. 2013 13:10

rudolf
♥♥♥♥---

Lucka - problém je v tom, že někdo němá co investovat- to je základ diskuze.

Není tady

#6 11. 11. 2013 13:33

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Raději koupím pár kvalitních ingrediencí po troškách a mám dobré jídlo, které mě zasytí.
Tebe možná... ale zkus vykládat puberákovi, že mu stačí trochu tý kvality, když žere jak mlejn od rána do večera - a některej i v noci... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#7 11. 11. 2013 20:21

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Raději koupím pár kvalitních ingrediencí po troškách a mám dobré jídlo, které mě zasytí.
Tebe možná... ale zkus vykládat puberákovi, že mu stačí trochu tý kvality, když žere jak mlejn od rána do večera - a některej i v noci... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

pubertáci toho nakecají fakt hodně a njradši by se stravovali ve fastfoodech nebo ještě tak řízečky.jakmile před ně položíš chleba s máslem,je jaksi po hladu.

Není tady

#8 11. 11. 2013 20:25

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Jaku napsal(a):

helena napsal(a):

pubertáci toho nakecají fakt hodně a njradši by se stravovali ve fastfoodech nebo ještě tak řízečky.jakmile před ně položíš chleba s máslem,je jaksi po hladu.

tak to naši puberáci měli rádi domácí stravu...... fastfoody nebyly u nás nějak zvláště oblíbené

Není tady

#9 12. 11. 2013 8:01

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Asi jak je kterej naučenej...
Neříkám, že mí puberáci do podobnýho podniku nikdy nevlezli - ale že by o něm doma nadšeně vykládali, to ne.
Taky dávali přednost domácímu sporáku a ledničce... a ani "chleba s máslem" jsem před ně nemusela pokládat - ulovili si ho sami http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#10 12. 11. 2013 8:16

dycinky
♥♥♥♥♥♥-

Jaku napsal(a):

helena napsal(a):

pokud na chlebíku měl ještě med, dokázal sníst půlku šišky chleba "na svačinku" . Naštěstí se obsluhoval sám - kdo by se mu stím mazal. K večeři 8 vajíček, k obědu 3/4 šišky knedlíku......pro něj běžné porce. Jak já se smála starším kolegyním, když si na podobné věci stěžovaly v době , kdy byl mimčo. kapitulation a aby mě jooo naštval, jeho váha se pohybovala celou dobu kolem 65 kg.dumbom

Upravil(a) dycinky (12. 11. 2013 8:18)

Není tady

#11 12. 11. 2013 9:01

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Chleba s medem, pochoutka. A chleba s máslem, sardinkama a navrch jemně nakrájenou cibulku, to bych taky žrala, až bych praskla.
Jinak taky vybírám raději kvalitnější potraviny.Nicméně,když byli kluci v pubertě a žrali jako kyselina, udělala jsem kotel omáčky, nakrájela jsem do toho na nudličky dva plátky krkovičky, vajíčko, cokoliv a k tomu knedlíky nebo těstoviny. Když mᚠdoma dva nenažrance, tak jim troška kvalitního jídla nestačí. Kdybych jim dala na talíř rajče, tři plátky kvalitního sýra a pár plátků prosciutta a bagetku, slupli by to jedním soustem a hladově se dívali,čím by se dorazili. To by měli totiž jen na podráždění žaludku za kilo.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#12 12. 11. 2013 22:12

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Modroočka napsal(a):

Chleba s medem, pochoutka. A chleba s máslem, sardinkama a navrch jemně nakrájenou cibulku, to bych taky žrala, až bych praskla.
Jinak taky vybírám raději kvalitnější potraviny.Nicméně,když byli kluci v pubertě a žrali jako kyselina, udělala jsem kotel omáčky, nakrájela jsem do toho na nudličky dva plátky krkovičky, vajíčko, cokoliv a k tomu knedlíky nebo těstoviny. Když mᚠdoma dva nenažrance, tak jim troška kvalitního jídla nestačí. Kdybych jim dala na talíř rajče, tři plátky kvalitního sýra a pár plátků prosciutta a bagetku, slupli by to jedním soustem a hladově se dívali,čím by se dorazili. To by měli totiž jen na podráždění žaludku za kilo.

mňam,téměř zapomenuté,ale hned zítra na to vletím tongue

Si nemůžu stěžovat když kluci vyrůstali,tak jedli tak nějak furt normálně.A když jsem u toho staršího našla pod matrací v jeho posteli sušenou svačinu i s pomerančem nebo pro změnu banán někde za psacím stolem ve škvíře,tak měli i po svačinkách do školy -jsem s nimi tenkrát dala na to téma řeč,že já jim teda za každou cenu nemusím a ani nebudu vnucovat svačinu a když přiznali,že ani nemaj čas to sníst a že ji nechtějí,měla jsem najednou o jednu starost i práci méně.Naprosto v klidu.

Není tady

#13 13. 11. 2013 8:14

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Moje děti taky jedly pořád normální porce, syn i dcera. Že by v pubertě snědly půl bochníku chleba nebo 6 a více plátků knedlíků, to tedy vůbec. Vždy byli normálně štíhlí, ale ne hubení. Záchvaty žravosti nikdo z nich neměl.

Není tady

#14 13. 11. 2013 8:55

dycinky
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

Moje děti taky jedly pořád normální porce, syn i dcera. Že by v pubertě snědly půl bochníku chleba nebo 6 a více plátků knedlíků, to tedy vůbec. Vždy byli normálně štíhlí, ale ne hubení. Záchvaty žravosti nikdo z nich neměl.

Klidně i deset !!big_smile Dcera jedla taky stále stejně.
Ono u syna to bylo i tím, že od 4 let docela hodně sportuje, takže "vyběhal". Hubenej byl hodně dlouho, přibral trochu až někdy kolem 19let.

Není tady

#15 13. 11. 2013 11:59

venuše
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

Moje deti jedly taky normalne.

Není tady

#16 13. 11. 2013 12:31

Richard99
♥------

Dobrý den,
podívejte se na kupi.cz: http://www.kupi.cz/?u=84lk9

Najdete tam slevy a akce v obchodech přehledně na jednom místě.
Navíc můžete sbírat body, za které získáte poukázky na nákup.
Dá se na tom dost ušetřit, pokud má člověk cestu kolem a nemusíte doma hromadit spoustu letáků.

Upravil(a) Richard99 (13. 11. 2013 12:34)

Není tady

#17 13. 11. 2013 14:35

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

dycinky napsal(a):

Ivana napsal(a):

Klidně i deset !!big_smile Dcera jedla taky stále stejně.
Ono u syna to bylo i tím, že od 4 let docela hodně sportuje, takže "vyběhal". Hubenej byl hodně dlouho, přibral trochu až někdy kolem 19let.

Tak naši kluci,jak jsem psala se nikdy tak nemožně necpali naštěstí a přitom taktéž sportovali - starší běhal jak na suchu,tak na běžkách závodně,mladší judo,oba plavání.Vždy byli akorát a zdraví,žádné nemoci se jich vůbec nechytaly.A přes víkendy bud lítali venku a nebo měli aktivní pohyb s námi někde v horách.Žádné bochte to nebele!

Upravil(a) Jaku (13. 11. 2013 14:41)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí