18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Uetřit se dá i práek na praní - stačí si vyrobit mýdlový gel - sliz, který vyjde doslova na pár korun. Pouívají jej hlavně maminky při praní dětského prádla, ale co jej nezkusit i při normálním praní? Budete potřebovat kostku mýdla na praní a sodu na praní (prosím neplést s jedlou sodou) 10 l kyblík s víkem a odměrku.
Mýdlo na praní (nejvíce se mi osvědčilo to klasické s jelenem) buď nastrouháme na struhadle, nebo ostrým noem nalámeme a pak vhodíme do silného mixéru - vzniknou tak mýdlové vločky, ale pozor - ne kadý mixér to utáhne! Nastrouhané mýdlo nebo vločky nasypeme do kbelíku a zalejeme horkou vodou a stále mícháme, dokud se mýdlo nerozpustí, pak přisypeme sodu - tak 1/4 - 1/2 kg, podle toho, jak máme tvrdou vodu, a opět za stálého míchání dolíváme vodu. Kdy je směs v kbelíku dokonale rozputěná, zavřeme víko a necháme do druhého dne zhoustnout. Gel pak dávkujeme odměrkou přímo do pračky - zpravidla 2 odměrky. Místo aviváe lze pouít ocet. Dává se přímo do nálevky na avivá v pračce. Někdy se stane, e máme prádlo silně zapiněné. Pak můeme k mýdlu s jelenem nastrouhat i lučové mýdlo. Tím můeme před praním potřít přímo skvrny na prádle.
Není tady
;-)
A na straně druhé u "etření" je (snad) toho času nejmodernějí prací práek, který o sobě tvrdí, e
...Umoňuje to vyprat stejné mnoství prádla jako dříve i přesto, e obsahuje méně pracího prostředku...
protoe je koncentrovanějí
http://www.babinet.cz/clanek-9307-skute … radla.html
Pokud je jeho cena alespoň porovnatelná s původním, tak by se tím mělo etřit, ne?
Slyel jsem rovně, e ty levné práky v levných supermarketech a diskontech prý mají v tom práku zejména nekodné (ale taky nefunkční z hlediska praní) plnivo, ne aktivné prací práek - a tím tedy etří na prodejní ceně výrobce, je levnějí - ale taky proto prát určitě líp nemůe ten práek. etřím tedy, kdy jej koupím a peru s ním následně? Je to asi stejné dle mého názoru - při porovnatelné kvalitě aktivní látky u obou - jako prát u toho co má plnidla jen tolik co potřebuje, tedy více aktivní látky ale je tedy asi draí - ale já si jej nasypu míň do pračky, tedy peru s mením mnostvím. Tedy u toho levného práku asi neuetřím. V konečném důsledku bych měl mít asi hůř vyprané prádlo u toho levnějího skutečně?
Osobně to nemohu posoudit, kvalitu vypraného prádla nesleduji já, ale moje ena - a jetě jsme si na toto téma "u kafe" nepopovídali... Asi brzo nastane ten správný čas vak probrat její prací návyky, a se dozvím zde nějaké dalí finty a tipy... ;-)
Není tady
O komentář k etření pracími práky jsem poádal experta na praní, odborníka z firmy Henkel, světového výrobce pracích práků.
Kdo nechce číst celý článek o etření a praní ZDE (pro mne, co pere jen sem-tam byl určitě poučný, jeho přísná "německá" logika a jasné rozdělení věcí mi bylo blízké), vybral jsem z něj a níe okomentoval vlastními slovy jednu radu, o které jsem nevěděl přímo zde:
Při praní z pracím gelem nebo gelovou kapslí se dá - zdá se - uetřit nejvíc, protoe je určen na nízkou teplotu, tedy se u toho etří elektrickou energií. Praní při nízkých teplotách je teď trend. A gel to dokáe ji od 30 stupňů, bez sníení kvality praní. Samozřejmě, je k tomu potřeba mít i pračku z programem, co takový program umí.
Máte i vy takovou zkuenost v praxi? Já ne, protoe jsem s gelem jetě nepral...
Není tady
Já pouívám jeden prací koncentrát bez velijakých přísad a kodlivých enzymů a plnidel a veho bordelu okolo, jedno praní mi vyjde asi na 12 korun, mám ho vdycky od kámoky, SA8. Vechno super čistý. Nevyprala bych prádlo dospělých a miminkovský dohromady, ale pouívám na vechno jeden práek, ale kdo by potřeboval vyloeně dětský, taky ho mají.
Není tady
Zdravím, ráda bych se zeptala, jak čistíte pračku bez zbytečných chemických a předraených prostředků? Něco jsem se dočetla na http://bydleniii.cz/jak-vycistit-pracku-octem-a-sodou/ , e by měla údajně stačit soda s octem, osvědčilo se vám to? V návodu píou ¼ hrnku jedlé sody (soda bicarbona), 2 hrnky octa a ¼ hrnu vody, vybrat nejdelí prací program s vysokou teplotou a mělo by být hotovo. Návod mě zaujal, jetě jsem o tom neslyela a je fakt, e to přijde o dost levněji. Jak čistíte vy?
Není tady
Dalsi smutny reklamator--- Bozinku, proc???
Nic si z vlakna neprecetla, jen se "nalepila" na pětileté vlákno jak NUDLA NA VIDLIĆKU (ta z nosu, upřesňuju!)
Není tady
Nejsem reklamátor Jen mě to řeení zaujalo. Proč pouívat chemické věci, kdy to jde jinak? Vás to nezaujalo?
Není tady
Zuzka60 napsal(a):
Nejsem reklamátor Jen mě to řeení zaujalo. Proč pouívat chemické věci, kdy to jde jinak? Vás to nezaujalo?
Ne!
Pred sto lety jsem na to prisla bez debilnich reklam, a potrebu to strkat do diskuznich for jsem rozhodne nemela!
Není tady