18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1
Jak se tak hlouběji a hlouběji ponořuji do tématu "etření", zjiují, e těch moností je skutečně mnoho, kde se dá etřit. Moná bude proto lepí, kdy se při naich diskusích zaměříme i na různé způsoby etření s jednotlivými druhy spotřebičů či jiných přístrojů, a ji se jedná o bílé zboí nebo spotřební techniku.
Tak jsme se rozhodl začít s lednicemi. Jak s nimi etřit ?
Například jsem nedávno slyel, e je velký rozdíl ve spotřebě elektřiny u lednice, kdy místo teploty 6 stupňů Celsiových (které úplně postačují pro chlazení potravin) si nastavíte teplotu na 5 nebo dokonce a na 4 stupně. O kolik procent je ta spotřeba větí přesně nevím, ale snad se nám to podaří brzo zjistit - a objeví se to i zde.
No jo, to se mi lehce říká zde, ale i samému patně praktikuje, protoe mám lednici, která jetě neukazuje teplotu na elektronickém displeji take vlastně ani nevím, jakou mám v chladícím prostoru teplotu, jestli není zbytečně příli nízká. Určitě si myslím, e je to vak dobrý tip na etření u lidí, kteří ji v těch novějích lednicích teplotu jasně vidí...
Dalím aspektem "etření" je opakované (a leckdy zbytečné, nebo nadbytečné?) časté otevírání dveří lednice. Moje dítka jsou schopni tam stát pět minut a u toho se hrát, například kdy si vybírají jogurt... Lednice musí kadé otevření dveří kompenzovat následně zvýenou spotřebou.
Při dlouhodobějí nepřítomnosti je v novějích lednicích i dalí "vychytávka", funkce "Holiday". Ta automaticky počítá s tím, e během například vaí několika denní nepřítomnosti reflektuje i fakt neotevírání dveří, a tím pádem dále sníí výkon lednice - tedy i její spotřebu...
Jo, asi nejpodstanějím faktorem spotřeby je samozřejmě energetická třída lednice. Dnes nejvyí je A+++. O tom jsme vás ji informovaly, a připravujeme o tom dalí informace, porovnání nějakých výrobků s rozdílnými třídami z hlediska spotřeby, i s nějakým grafem, dáme vědět.
Máte dalí praktické tipy? Například u zmrazování potravin? V tom se nevyznám ani trochu, i zmrazování i následné rozmrazováni provádí moje ena, jsem jen "konečný uivatel", co si na to jen pochutnává... ;-) Jo, jen si sem-tam vimnu, e ten ná mrazák máme pořádně narvaný - to asi rovně spotřebě mrazáku moc nepřidává, řekl bych...
Není tady
Aby ty vechny moné přídavné funkce typu holiday nakonec nebyly na té lednici co nejdraí (promítnutí do ceny)
Já mám kombinovanou lednici-dole mraák se 4uplíkama.Horní díl má samoodmraování,je to moc supr,ale mraák musím rozmrazovat ručně,co mě neskutečně nebaví.V posl.době jsem ale přila na vychytávku,jak rozmrazování o dost zrychlit-pomocí parního čističe,je to hned a potraviny to ani nepocítí,e jsou mimo mraák.
Není tady
Mě by spíe zajímalo, jaký máte názor na systém No Frost? Kdy jsme si asi po asi deseti letech kupovali novou lednici, věděla jsem, e chci jedině takovou - nebavilo mě prostě to odmraování. Teď je to pohádka, klasická hrubá námraza se nikde netvoří, jen jemná téměř neviditelná vrstva, nemusím nic odstavovat, vyndávat věci z mrazáku, jen abych odmrazila, nikde mi pak neteče voda Říká se, e lednice s tímto systémem mají větí spotřebu, na druhou stranu kdy vezmu v potaz, e se udruje relativně stálá teplota (nemusím nic vypínat, abych mohla odmrazit a pak zase přidávat, aby se to zpátky namrazilo), tak bych to tak tipla, e to ve finále vyjde nastejno. Nicméně, to pohodlí mi za to stojí
Navíc, údajně namraený mrazák - myslím tím u hodně namrazený - prý zvyuje taky spotřebu.
Není tady
Podle toho,co o lednicích a mraácích píou si taky myslím,e to tak je a taky bych chtěla lednici s no frost mraákem.Z těch samých důvodů co ty - nejdř.vl.pohodlí a pak řeím peníze.
Chtěla bych si ji koupit,a budem s manou sami 2-bude to zároven jako důvod zbavit se dosavadní velké lednice se 4upl.mraákem,ale zajímalo by mě,jestli se to no frost vztahuje i na samoodmrazování lednice,to mám ted a je to supr.
Není tady
My máme s funkcí No frost a neměnila bych! Je to bez práce, nenamrzá ani lednička ani mrazák. A cenově se to od lednic bez této funkce teda zase nelií o tolik...
K té spotřebe jsem četla, e jakmile je námraza v mrazáku u 0,5cm tak spotřeba stoupá kolem 10%...co je dost. A zase pořád odmrazovat...
Není tady
My máme lednici s tříuplíkovým mraákem. Nejhořejí uplík je o něco nií, od spodních dvou jetě oddělený přepákou. U tohoto horního uplíku je monost si nastavit teplotu od -6 do -18. Ostatní dva mrazí automaticky na -18. Já ho mám nastavený na těch -6 a mám v něm věci na rychlou spotřebu, které nepotřebují hluboké zmrazení, nebo nejdříve zmrazím v -18 a posléze přendám do tohoto uplíku.
Není tady
hhanca napsal(a):
My máme s funkcí No frost a neměnila bych! Je to bez práce, nenamrzá ani lednička ani mrazák. A cenově se to od lednic bez této funkce teda zase nelií o tolik...
K té spotřebe jsem četla, e jakmile je námraza v mrazáku u 0,5cm tak spotřeba stoupá kolem 10%...co je dost. A zase pořád odmrazovat...
a nemluvě o tom,kdy po rozmrazení zase lednci s mra.zapne,tak ne teplota znovu vystoupá k těm -18.
Není tady
Jaku napsal(a):
a nemluvě o tom,kdy po rozmrazení zase lednci s mra.zapne,tak ne teplota znovu vystoupá k těm -18.
Klesne Jaku, klesne Jinak souhlasím.
Není tady
Porovnávám níe 2 kombinované lednice stejného výrobce o podobné velikosti co se prodávají - značky Siemens. Jeden typ z roku 2008 - co je stále v prodeji, druhý typ z roku 2011. Spotřeba energie je míněna za rok, uváděna v typové specifikaci podle firemních materiálů (see rovně net kdo chce pro kontrolu)
Starí, KG39VX00 - 358 kWh/rok - třída spotřeby energie A
Novějí KG39EAI40X - 157 kWh/rok - třída spotřeby energie A+++
Kolik uetřím energie, kdy si koupím u tu lednici A+++ ?
Rozdíl v spotřebě za rok: 201 kWh/rok
Cena z kWh cca 5 Kč x 201 = 1.005 Kč
Za pět let uetřím: 5.000 Kč
Za deset let uetřím cca 10.000 Kč
Ufff...
Počítám alespoň orientačně dobře, nebo jsem se někde sekl? Pokud ne, tak za to mám alespoň jendou obyčejnou pračku či lednici na chalupu navíc ;-)
Ceny nových výrobků zde neporovnávám (ani je nevím, na cenu má kadý jiný názor, co je pro koho málo a co hodně a za co je ochoten tolik nebo tolik dát), soustředím se na to energetické etření, předpokládám ale logicky, e je A+++ lednice o pár tisíců draí určitě...
Taky by vak měla mít pak navíc pár sluných dalích funkcí a vychytávek, řekl bych, a ji pro komfort, nebo pro nějaké dalí etření mého času či peněz? Taky předpokládám, e nějaká levnějí značka - tedy ne německá, která představuje (alespoň v mém) ve vnímání vyí kvalitu, řekl bych, ala BMW nebo Audi u aut - existuje rovně, co má porovnatelné funkce - ale nebudu ji hledat na netu teď, najde to moná někdo...? Chci vak touto ukázkou říci za sebe e kdy např. v případě lednice by chtěl někdo etrit na spotřebované energii, určitě je mimo faktor nákupní ceny dnes ji velký rozdíl i ve spotřebě energie i u jinak na pohled vypadajících stejných - a to i nových - výrobků.
A já navíc osobně povauji (kdy na to mám peníze samozřejmě) i ten faktor komfortnosti za etřící - i kdy ne přímo někdy mojí peněenku - ale můj čas určitě...
O nových energetických třídách jsme ji se zmiňovali v článcích, např. zde
http://www.babinet.cz/clanek-8145-nove- … trite.html
a snad brzo jetě k tomu něco budeme mít, jak se to vyvíjí za poslední roky, mám na stole krásný graf porovnání spotřeby spotřebičů v roce 1995 a 2011...
Není tady
Včera se objevil v testu novin DNES o neúpo*nějí lednici na trhu informace, ze vyhrala kombinovaná lednice Bosch. Typ KDE33AL40. Má roční spotřebu jetě mení, ne ta Siemens, co jsem o ní psal - jen 139 kWh elektřiny, taky samozřejme třída A+++
Vypadá, e objemově je o něco mení ne ty Siemens - ale kdy to stojí za to etření na energii... Alespoň rovně budeme nakupovat míň potravin do ní ;-) čím se uetří jetě více...
Není tady
Juraj napsal(a):
Včera se objevil v testu novin DNES o neúpo*nějí lednici na trhu informace, ze vyhrala kombinovaná lednice Bosch. Typ KDE33AL40. Má roční spotřebu jetě mení, ne ta Siemens, co jsem o ní psal - jen 139 kWh elektřiny, taky samozřejme třída A+++
Vypadá, e objemově je o něco mení ne ty Siemens - ale kdy to stojí za to etření na energii... Alespoň rovně budeme nakupovat míň potravin do ní ;-) čím se uetří jetě více...
tak jsem se jen tak koukla na tu "boku"- a tuto lednici já teda ani zadara nee,u jsme si odvykli si potupně ohýbat hřbet,chceme-li něco v lednici hledat či z ní vyndat,komfort,kdy má obsah lednice přímo před očima je nesrovnatelný.Přes to nejede vlak.
Vybírám nezávazně a lehce prozatím něco do budoucna,kdy budeme jen 2členná domácnost a kdy se na osobu v lednici počítá s obsahem cca 80l.Mení mraák a jedině dole,tato má obsah jen kolem 180l.http://www.bila-vede.cz/zbozi/indesit-baaan-10/.Nemá ovem ani automatiku při odmrazování lednice,o mraáku nemluvě,tak tuto bych stejně nechtěla,ale co do velikosti,dost se přibliuje naim poadavkům.
Tak zatím budu pomalu hledat dál - něco do 180 l s no frost,malý mraák dole.Obchody jsou dnes otevřeny immervere,tak netřeba velký mraák,jen taková ta pohotovostní zásoba max.stačí.Jinak se to mraení stejně pěkně prodrauje-kdy lidi nakoupí třeba hafol rohlíků do mraáku,kdy jsou v akci za 0,60Kč a myslí si,jak neuetří:DNemluvě o tom,e není nad čerstvé pečivo,teda nebydlím-li někde,kde liky dávaj dobrou noc.
Upravil(a) Jaku (18. 1. 2012 10:57)
Není tady
Dalí data o nové energetické třídě A+++ u lednic včetně krásného grafu, kolik nám obecně spoří lednice v roce 2011 oproti roku 1996 najdete v článku ZDE.
Není tady
Stránky: 1