Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 7. 1. 2012 15:39

Juraj
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Web

Jak ušetřit na spotřebě elektřiny - lednice, mrazák

Jak se tak hlouběji a hlouběji ponořuji do tématu "šetření", zjišují, že těch možností je skutečně mnoho, kde se dá šetřit. Možná bude proto lepší, když se při našich diskusích zaměříme i na různé způsoby šetření s jednotlivými druhy spotřebičů či jiných přístrojů, a již se jedná o bílé zboží nebo spotřební techniku.

Tak jsme se rozhodl začít s lednicemi. Jak s nimi šetřit ?

Například jsem nedávno slyšel, že je velký rozdíl ve spotřebě elektřiny u lednice, když místo teploty 6 stupňů Celsiových (které úplně postačují pro chlazení potravin) si nastavíte teplotu na 5 nebo dokonce až na 4 stupně. O kolik procent je ta spotřeba větší přesně nevím, ale snad se nám to podaří brzo zjistit - a objeví se to i zde.
No jo, to se mi lehce říká zde, ale i samému špatně praktikuje, protože mám lednici, která ještě neukazuje teplotu na elektronickém displeji takže vlastně ani nevím, jakou mám v chladícím prostoru teplotu, jestli není zbytečně příliš nízká. Určitě si myslím, že je to však dobrý tip na šetření u lidí, kteří již v těch novějších lednicích teplotu jasně vidí...

Dalším aspektem "šetření" je opakované (a leckdy zbytečné, nebo nadbytečné?) časté otevírání dveří lednice. Moje dítka jsou schopni tam stát pět minut a u toho se hrát, například když si vybírají jogurt... Lednice musí každé otevření dveří kompenzovat následně zvýšenou spotřebou.

Při dlouhodobější nepřítomnosti je v novějších lednicích i další "vychytávka", funkce "Holiday". Ta automaticky počítá s tím, že během  například vaší několika denní nepřítomnosti reflektuje i fakt neotevírání dveří, a tím pádem dále sníží výkon lednice - tedy i její spotřebu...

Jo, asi nejpodstanějším faktorem spotřeby je samozřejmě energetická třída lednice. Dnes nejvyšší je A+++.  O tom jsme vás již informovaly, a připravujeme o tom další informace, porovnání nějakých výrobků s rozdílnými třídami z hlediska spotřeby, i s nějakým grafem, dáme vědět.

Máte další praktické tipy? Například u zmrazování potravin? V tom se nevyznám ani trochu, i zmrazování i následné rozmrazováni provádí moje žena, jsem jen "konečný uživatel", co si na to jen pochutnává... ;-) Jo, jen si sem-tam všimnu, že ten nᚠmrazák máme pořádně narvaný - to asi rovněž spotřebě mrazáku moc nepřidává, řekl bych...

"Hate Cannot Drive Out Hate; Only Love Can Do That." M.L.King Jr.
"Jsa u moci, jsem si permanentně podezřelý." Václav Havel

Není tady

#2 7. 1. 2012 20:49

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Re: Jak ušetřit na spotřebě elektřiny - lednice, mrazák

Aby ty všechny možné přídavné funkce typu holiday nakonec nebyly na té lednici co nejdražší (promítnutí do ceny)big_smile

Já mám kombinovanou lednici-dole mražák se 4šuplíkama.Horní díl má samoodmražování,je to moc supr,ale mražák musím rozmrazovat ručně,což mě neskutečně nebaví.V posl.době jsem ale přišla na vychytávku,jak rozmrazování o dost zrychlit-pomocí parního čističe,je to hned a potraviny to ani nepocítí,že jsou mimo mražák.

Není tady

#3 13. 1. 2012 16:25

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

Mě by spíše zajímalo, jaký máte názor na systém No Frost? Když jsme si asi po asi deseti letech kupovali novou lednici, věděla jsem, že chci jedině takovou - nebavilo mě prostě to odmražování. Teď je to pohádka, klasická hrubá námraza se nikde netvoří, jen jemná téměř neviditelná vrstva, nemusím nic odstavovat, vyndávat věci z mrazáku, jen abych odmrazila, nikde mi pak neteče voda lol Říká se, že lednice s tímto systémem mají větší spotřebu, na druhou stranu když vezmu v potaz, že se udržuje relativně stálá teplota (nemusím nic vypínat, abych mohla odmrazit a pak zase přidávat, aby se to zpátky namrazilo), tak bych to tak tipla, že to ve finále vyjde nastejno. Nicméně, to pohodlí mi za to stojí smile
Navíc, údajně namražený mrazák - myslím tím už hodně namrazený - prý zvyšuje taky spotřebu.

Není tady

#4 13. 1. 2012 21:57

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Podle toho,co o lednicích a mražácích píšou si taky myslím,že to tak je a taky bych chtěla lednici s no frost mražákem.Z těch samých důvodů co ty - nejdř.vl.pohodlí až pak řeším peníze.

Chtěla bych si ji koupit,až budem s manžou sami 2-bude to zároven jako důvod zbavit se dosavadní velké lednice se 4šupl.mražákem,ale zajímalo by mě,jestli se to no frost vztahuje i na samoodmrazování lednice,to mám ted a je to supr.

Není tady

#5 14. 1. 2012 13:38

hhanca
♥♥♥♥♥♥-

My máme s funkcí No frost a neměnila bych! Je to bez práce, nenamrzá ani lednička ani mrazák. A cenově se to od lednic bez této funkce teda zase neliší o tolik...

K té spotřebe jsem četla, že jakmile je námraza v mrazáku už 0,5cm tak spotřeba stoupá kolem 10%...což je dost. A zase pořád odmrazovat...

http://lb1f.lilypie.com/TikiPic.php/cW3AKDk.jpghttp://lb1f.lilypie.com/cW3Ap1.png

Není tady

#6 14. 1. 2012 19:53

Cirilla
♥♥♥♥---

My máme lednici s tříšuplíkovým mražákem. Nejhořejší šuplík je o něco nižší, od spodních dvou ještě oddělený přepážkou. U tohoto horního šuplíku je možnost si nastavit teplotu od -6 do -18. Ostatní dva mrazí automaticky na -18. Já ho mám nastavený na těch -6 a mám v něm věci na rychlou spotřebu, které nepotřebují hluboké zmrazení, nebo nejdříve zmrazím v -18 a posléze přendám do tohoto šuplíku.

Není tady

#7 15. 1. 2012 7:56

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

hhanca napsal(a):

My máme s funkcí No frost a neměnila bych! Je to bez práce, nenamrzá ani lednička ani mrazák. A cenově se to od lednic bez této funkce teda zase neliší o tolik...

K té spotřebe jsem četla, že jakmile je námraza v mrazáku už 0,5cm tak spotřeba stoupá kolem 10%...což je dost. A zase pořád odmrazovat...

a nemluvě o tom,když po rozmrazení zase lednci s mraž.zapneš,tak než teplota znovu vystoupá k těm -18.mad

Není tady

#8 15. 1. 2012 8:25

klokan
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno-venkov

Jaku napsal(a):

a nemluvě o tom,když po rozmrazení zase lednci s mraž.zapneš,tak než teplota znovu vystoupá k těm -18.mad

Klesne Jaku, klesne wink Jinak souhlasím.

Existuje 10 typů lidí - Ti, kteří tohle chápou a ti, kteří nikoliv wink

Není tady

#9 16. 1. 2012 16:21

Juraj
♥♥♥♥♥♥-
Web

Porovnávám níže 2 kombinované lednice stejného výrobce o podobné velikosti co se prodávají - značky Siemens. Jeden typ z roku 2008 - co je stále v prodeji, druhý typ z roku 2011. Spotřeba energie je míněna za rok, uváděna v typové specifikaci podle firemních materiálů (see rovněž net kdo chce pro kontrolu)

Starší, KG39VX00 - 358 kWh/rok -  třída spotřeby energie A
Novější KG39EAI40X - 157 kWh/rok - třída spotřeby energie A+++

Kolik ušetřím energie, když si koupím už tu lednici A+++ ?
Rozdíl v spotřebě za rok: 201 kWh/rok
Cena z kWh cca 5 Kč x 201 = 1.005 Kč
Za pět let ušetřím: 5.000 Kč
Za deset let ušetřím cca 10.000 Kč
Ufff...
Počítám alespoň orientačně dobře, nebo jsem se někde sekl? Pokud ne, tak za to mám alespoň jendou “obyčejnou” pračku či lednici na chalupu navíc ;-)

Ceny nových výrobků zde neporovnávám (ani je nevím, na cenu má každý jiný názor, co je pro koho málo a co hodně a za co je ochoten tolik nebo tolik dát), soustředím se na to energetické šetření, předpokládám ale logicky, že je A+++ lednice o pár tisíců dražší určitě...
Taky by však měla mít pak navíc pár slušných dalších funkcí a vychytávek, řekl bych, a již pro komfort, nebo pro nějaké další šetření mého času či peněz? Taky předpokládám, že nějaká levnější značka - tedy ne německá, která představuje (alespoň v mém) ve vnímání vyšší kvalitu, řekl bych, ala BMW nebo Audi  u aut - existuje rovněž, co má porovnatelné funkce - ale nebudu ji hledat na netu teď, najde to možná někdo...? Chci však touto ukázkou říci za sebe že když např. v případě lednice by chtěl někdo šetrit na spotřebované energii, určitě je mimo faktor nákupní ceny dnes již velký rozdíl i ve spotřebě energie i u jinak na pohled vypadajících stejných - a to i nových - výrobků.
A já navíc osobně považuji (když na to mám peníze samozřejmě) i ten faktor komfortnosti za šetřící - i když ne přímo někdy mojí peněženku - ale můj čas určitě...

O nových energetických třídách jsme již se zmiňovali v článcích, např. zde
http://www.babinet.cz/clanek-8145-nove- … trite.html
a snad brzo ještě k tomu něco budeme mít, jak se to vyvíjí za poslední roky, mám na stole krásný graf porovnání spotřeby spotřebičů v roce 1995 a 2011...

Není tady

#10 18. 1. 2012 10:01

Juraj
♥♥♥♥♥♥-
Web

Včera se objevil v testu novin DNES o neúpo*nější lednici na trhu informace, ze vyhrala kombinovaná lednice Bosch. Typ KDE33AL40. Má  roční spotřebu ještě menší, než ta Siemens, co jsem o ní psal - jen 139 kWh elektřiny, taky samozřejme třída A+++
Vypadá, že objemově je o něco menší než ty Siemens - ale když to stojí za to šetření na energii... Alespoň rovněž budeme nakupovat míň potravin do ní ;-) čím se ušetří ještě více...

Není tady

#11 18. 1. 2012 10:56

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Juraj napsal(a):

Včera se objevil v testu novin DNES o neúpo*nější lednici na trhu informace, ze vyhrala kombinovaná lednice Bosch. Typ KDE33AL40. Má  roční spotřebu ještě menší, než ta Siemens, co jsem o ní psal - jen 139 kWh elektřiny, taky samozřejme třída A+++
Vypadá, že objemově je o něco menší než ty Siemens - ale když to stojí za to šetření na energii... Alespoň rovněž budeme nakupovat míň potravin do ní ;-) čím se ueštří ještě více...

tak jsem se jen tak koukla na tu "bošku"- a tuto lednici já teda ani zadara nee,už jsme si odvykli si potupně ohýbat hřbet,chceme-li něco v lednici hledat či z ní vyndat,komfort,kdy mᚠobsah lednice přímo před očima je nesrovnatelný.Přes to nejede vlak.

Vybírám nezávazně a lehce prozatím něco do budoucna,kdy budeme jen 2členná domácnost a kdy se na osobu v lednici počítá s obsahem cca 80l.Menší mražák a jedině dole,tato má obsah jen kolem 180l.http://www.bila-vede.cz/zbozi/indesit-baaan-10/.Nemá ovšem ani automatiku při odmrazování lednice,o mražáku nemluvě,tak tuto bych stejně nechtěla,ale co do velikosti,dost se přibližuje našim požadavkům.
Tak zatím budu pomalu hledat dál - něco do 180 l s no frost,malý mražák dole.Obchody jsou dnes otevřeny immervere,tak netřeba velký mražák,jen taková ta pohotovostní zásoba max.stačí.Jinak se to mražení stejně pěkně prodražuje-když lidi nakoupí třeba hafol rohlíků do mražáku,když jsou v akci za 0,60Kč a myslí si,jak neušetří:DNemluvě o tom,že není nad čerstvé pečivo,teda nebydlím-li někde,kde lišky dávaj dobrou noc.

Upravil(a) Jaku (18. 1. 2012 10:57)

Není tady

#12 24. 1. 2012 11:49

Juraj
♥♥♥♥♥♥-
Web

Další data o nové energetické třídě A+++ u lednic včetně krásného grafu, kolik nám obecně spoří lednice v roce 2011 oproti roku 1996 najdete v článku ZDE.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí