6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak asi nezacnu moc setrenim, to nechavam na dalsi z vas, ja asi spise naopak... Ale dobrou vuli jsem mel. Zacal jsem pred rokem ci dvema tim, ze jsem vymenil snad v celem byte postupne temer vsechny svetla (kazda cca 200 Kc/ks, x 10 ks minimalne) za ty "setrici", co maji navic vydrzet straaasne dlouho. Jedno mi odeslo po par mesicich, musel jsem jej nahradit zrovna tak drahym, jedno v lampicce mi rozbilo moje nezbedne 2 lete ditko (dam mu jej asi splacet z kapesneho az jej za par let dostane... ;-)
Takze ted nevim kdyz to sectu suma sumarum, jestli jsem neco usetril, nebo alespon z pohledu dnesniho stavu po roku, nebo dokonce po dalsim roku ci dvou i kdyby se mi rok ci dva zadna zarovka jiz nerozbila a neprestala fungovat - jestli jsem usetril... Nebo kdy vlastne usetrim - pokud vubec... Mate podobnou zkusenost v teto veci?
Tak jsem snad alepson s temi setricimi po*n zarovkami ekologickej?
Není tady
Vzhledem k tomu, e mám s elektrikou troku co do činění, tak se přidám k Jurajovi, ale osobně se ke kompaktním zářivkám (co je přesný název toho výrobku) stavím skepticky. V době, kdy jetě vůbec nikdo netuil, e budou předmětem nějaké úřednické regulace a nucení k nákupu, jsem jich pár vyzkouel a zjistil, e to pro mne nebude to pravé ořechové. Ačkoliv to jako správný průzkumník zkouím dodnes, tak můj názor se zatím nijak nezměnil. Jejich světlo mne nijak nenadchlo, bolí mne z toho oči a jsem z nich zrakově unavený (tento efekt mi přivozují i obyčejné trubicové zářivky provozované mnohem déle, ne kompaktní). Spektrum těchto světelných zdrojů je pro lidské oko velmi nepřirozené a nespojité. Přesto jsem měl snahu je vyzkouet a mé zkuenosti jsou takové, e z deseti značkových kusů dvě přeily dobu půl roku. Investovat částku okolo dvou set korun českých za náplň do kadého svítidla kadého půl roku mi nepřipadá pro etření právě efektivní, záruka na ně sice je dva roky, ale jezdit na reklamaci do daného obchodu taky něco stojí a úspora představovaná pár desítkami watthodin denně a tak podstatná není, navíc - svítí se zejména v zimním období, kdy teplo vyprodukované původní árovkou se projeví mírně při vytápění (100W árovka topí asi 98W tepla a kdy vezmem v potaz, e tepelný výkon radiátoru v místnosti je zhruba 2kW, tak by nám k vytápění stačilo 20 árovek). Take - můj osobní pohled: nákupem kompaktních zářivek (=úsporky) jsem moná uetřil pár watthodin elektrické energie, ale moje peněenka velmi trpce zaplakala a můj zrak se tomu snail taky zabránit, raději tedy koupím klasické edisonky a budu je pouívat s tím, e mi opravdu vydrí déle, ne poddimenzovaná elektronika v kompaktech a raději ty peníze prosvítím a "proáruji" - od slova ár koneckonců je árovka pojmenována. Kdo by chtěl případné výpočty, mohu zpracovat a dodat, ale osobně si mnohem víc váím svého zraku, ne pár kaček zaplacených za svícení.
Není tady
No - a kdy se vrátíme k tomu etření: záleí na tom, co chceme etřit, zdali elektrickou energii, jako takovou, anebo svoji peněenku, svůj komfort a tak podobně. Myslím si, e hlediska kadého člověka jsou silně individuální a tak si to musí kadý přebrat po svém. Například vyloeně finančně lze uetřit u třeba jen tím, e kadý den velmi pečlivě povypínám vekerá zařízení, která jsou v provozu typu STAND-BY, to jest televize, videa, DVD rekordéry, přehrávače, počítače, set-top boxy, sat-přijímače - prostě vechno, co se dá zapínat a vypínat pomocí dálkového ovládání, i některé počítače to umějí. Pak ale při zapnutí u spousty přístrojů nastupuje nepříjemný fakt, e je potřeba je znovu nastavit, take je potřeba si rozmyslet, která konkrétní zařízení se budou tvrdě vypínat (nejen dálkáčem, ale i hlavním vypínačem). Máme-li takovýchto mainek doma třeba pět a kadé z nich spotřebuje ve stand-by 2W, tak je to celkový příkon 10W, za hodinu 10Wh, za 100 hodin 1kWh, za tisíc hodin 10kWh (=cca 50Kč za energii). Za rok je to 8760 hodin (365x24), tedy 87,6 kWh, tedy zhruba 500Kč. Přemýlejte... Navíc zase u starích mechanických elektroměrů výkon do 5W nehne kolečkem Mnohem horí routi jsou čistě tepelné spotřebiče, co jsou různé rychlovarné konvice, ehličky, bojlery, sporáky (ty jsou velmi eroucí a tam je dobré opravdu dodrovat pravidlo, e hrnec určité velikosti patří na přísluně velkou plotýnku, jinak teplo zatopí v bytě, ale neohřeje jídlo!!) a potom také na venkově třeba motory čerpadel, cirkulárky (kdy se provozují dlouhodobě), které mají příkon v kilowattech. Opět přemýlejte
Upravil(a) klokan (6. 1. 2012 22:42)
Není tady
Třeba ty rychlovarné konvice - tam se myslím dá uetřit tím, e dám přesně tolik vody, kolik potřebuji. etřím nejen vodu, ale i energii.
Není tady
Klokane co LEDky? Nakoukl jsem do jednoho katalogu a byl jsem překvapen, co se vechno dnes ji vyrábí.
Není tady
Kompaktní zářivky té nesnáím, jsem ráda, e tu někdo napsal odborně proč.....nějak svítím,svítím a stále nevidím. S jejich ivotnostní mám té patné zkuenosti, u bych nekoupila ani jednu.
Není tady
Juraj napsal(a):
Vzhledem k tomu, e obsahují rtu, tak si ani s tou ekologií nejsem moc jistá. Sice nepatrné mnoství, ale i tak. Myslím, e větina lidí je po rozbití hodí do normálního odpadu.
Ale jinak musím říct, e mám asi těstí, ale koupila jsem jich několik, do svítidel, která nejvíc pouíváme, a zatím odela jenom jedna a i ta po víc jak dvou letech.
Není tady
no moná bycom se mohli vrátit ke svíčkám a loučím
Není tady
agewa napsal(a):
Svíčky jsou dnes pekelně drahé.........
Není tady
klokan napsal(a):
No - a kdy se vrátíme k tomu etření: záleí na tom, co chceme etřit, zdali elektrickou energii, jako takovou, anebo svoji peněenku, svůj komfort a tak podobně. Myslím si, e hlediska kadého člověka jsou silně individuální a tak si to musí kadý přebrat po svém. Například vyloeně finančně lze uetřit u třeba jen tím, e kadý den velmi pečlivě povypínám vekerá zařízení, která jsou v provozu typu STAND-BY, to jest televize, videa, DVD rekordéry, přehrávače, počítače, set-top boxy, sat-přijímače - prostě vechno, co se dá zapínat a vypínat pomocí dálkového ovládání, i některé počítače to umějí. Pak ale při zapnutí u spousty přístrojů nastupuje nepříjemný fakt, e je potřeba je znovu nastavit, take je potřeba si rozmyslet, která konkrétní zařízení se budou tvrdě vypínat (nejen dálkáčem, ale i hlavním vypínačem). Máme-li takovýchto mainek doma třeba pět a kadé z nich spotřebuje ve stand-by 2W, tak je to celkový příkon 10W, za hodinu 10Wh, za 100 hodin 1kWh, za tisíc hodin 10kWh (=cca 50Kč za energii). Za rok je to 8760 hodin (365x24), tedy 87,6 kWh, tedy zhruba 500Kč. Přemýlejte... Navíc zase u starích mechanických elektroměrů výkon do 5W nehne kolečkem Mnohem horí routi jsou čistě tepelné spotřebiče, co jsou různé rychlovarné konvice, ehličky, bojlery, sporáky (ty jsou velmi eroucí a tam je dobré opravdu dodrovat pravidlo, e hrnec určité velikosti patří na přísluně velkou plotýnku, jinak teplo zatopí v bytě, ale neohřeje jídlo!!) a potom také na venkově třeba motory čerpadel, cirkulárky (kdy se provozují dlouhodobě), které mají příkon v kilowattech. Opět přemýlejte
Jsem ráda,e je tady někdo schopen i takových u odbornějích rozborů.My máme cca 4 roky starou plazmu,necháváme ji ve stand-by a kdy bych ji chtěla kadý den natvrdo vypnout,tak manel říká,e si takhle akorát "co nejdřív" vydělám na novou,e to denodenní vypínání natvrdo té tv teda vůbec neprospívá.Tak nevím
Není tady
Judyna napsal(a):
Třeba ty rychlovarné konvice - tam se myslím dá uetřit tím, e dám přesně tolik vody, kolik potřebuji. etřím nejen vodu, ale i energii.
To je pravda, souhlasím - s malou výhradou: větina konvic má stanoveno určité minimální mnoství vody, ketré bude ohřívat (okolo půl litru) a tím pádem se často nehodí jen na jeden hrnek kávy nebo čaje a třeba zrovna v mém případě, kdy iju sám a přítelkyně nebo děti u mě nejsou kadý den, tak ohřívám o dvě deci navíc a to vdy, kdy chci tu kávu stvořit. Jistě - dělám to tak, protoe tam ta voda kvůli potřebnému chlazení spirály být musí, jinak riskuji zničení konvice, ale tím zase neetřím, ta dvě deci ohřáté vody zůstanou nevyuitá, snaím se je pak třeba pouít do dřezu na umytí nádobí, ačkoliv třeba ráno to nevyuuji, větinou jdu do práce a ta voda prostě zůstane..
Není tady
Petr100 napsal(a):
Klokane co LEDky? Nakoukl jsem do jednoho katalogu a byl jsem překvapen, co se vechno dnes ji vyrábí.
LEDky - dnes celkem populární téma. Osobní zkuenost s nimi nemám, zatím jsem je nezakoupil, ale měl jsem monost si je vyzkouet v obchodech, kde je prodávají a moje zraková citlivost na ně byla veskrze pozitivní. Prohledal jsem různě net a podle měření jsou jejich světelná spektra (výrobci v nich mixují různé polovodiče) celkem sluná a blíí se tomu, co poskytují původní edisonky (a přirozený sluneční svit) a odpovídá to tak poadavkům na světlo, na které jsou lidé odedávna zvyklí a tím pádem to jejich zrak je schopen normálně pojmout. Navíc jsou to zdroje, které jsou u z principu stejnosměrné a neblikají ikskrát (pardon za to slovo..) za sekundu, jako zdroje zářivkové, tím pádem oko není zatěováno ani stroboskopickým efektem. Tady bych osobně viděl budoucnost, pokud by se měly edisonky něčím nahradit. Bohuel - zatím je zde celkem vysoká cenová relace, to momentálně shledávám, jako dost podstatnou nevýhodu. Jinak jsem pro. A co se úspory elektriky týče, tak jsou jetě efektivnějí, ne kompakty.
Není tady
agewa napsal(a):
Moná ano a třeba by to nebylo a tolik na kodu, protoe je to přirozené světlo - a v tomto případě se navíc toti za elektřinu nemusí platit ani kačka Ale měl jsem za to, e tu budeme diskutovat o etření právě za elektrickou energii, není-li pravda?
Upravil(a) klokan (8. 1. 2012 0:12)
Není tady
Xsara napsal(a):
Juraj napsal(a):
Vzhledem k tomu, e obsahují rtu, tak si ani s tou ekologií nejsem moc jistá. Sice nepatrné mnoství, ale i tak. Myslím, e větina lidí je po rozbití hodí do normálního odpadu.
Ale jinak musím říct, e mám asi těstí, ale koupila jsem jich několik, do svítidel, která nejvíc pouíváme, a zatím odela jenom jedna a i ta po víc jak dvou letech.
Moná má těstí, e síové rozvody ve Tvém bytě či domě jsou velmi stabilní a "na úrovni", ale valná větina lidí tohle těstí nemá, napětí různě kolísá a úsporky, a u jsou značkové nebo ne, tak mají tu vestavěnou elektroniku udělanou tak, aby vydrely "tak akorát", podle mne jsou poddimenzované, časem se přehřívají (vlastní zkuenost Philips, Osram - byly velice horké, neudrel jsem na tom prsty - a kde je pak ta avizovaná tepelná úspora, kdy to stejně topí?) a potom stejně jdou do kytek, protoe to trvalé kolísání prostě nepřeijí. A - bohuel - do běného odpadu je asi opravdu hodí valná větina lidí. Sám nechápu, proč jsou zakázané rtuové lékařské teploměry (viděl jsem za svůj skoro 43-letý ivot rozbitý jen jeden, rtu se posbírala opatrně do skleničky a tekutá nekodí, dokud ji člověk nepoije, to jen páry, které jsou právě jen v těch úsporkách a zářivkách), ale zářivky se rtutí jsou nám nařízeny ke koupi a edisonky se zakazují, ačkoliv jsou doslova i po rozlapání nekodné, pokud nepočítám to, e se někdo můe pořezat o střepy.
Není tady
Jaku napsal(a):
klokan napsal(a):
Jsem ráda,e je tady někdo schopen i takových u odbornějích rozborů.My máme cca 4 roky starou plazmu,necháváme ji ve stand-by a kdy bych ji chtěla kadý den natvrdo vypnout,tak manel říká,e si takhle akorát "co nejdřív" vydělám na novou,e to denodenní vypínání natvrdo té tv teda vůbec neprospívá.Tak nevím
Neprospívat jí to můe jen v tom smyslu, e by ji bylo potřeba znovu zapnout a nastavit čas, pokud by to během toho tvrdého vypnutí zapomněla (moná by zapomněla i naladění a předvolby, ale tomu nevěřím, takovou TV jsem jetě neviděl...). Co se obrazovky, jako toho nejdraího prvku v tom přístroji týče, tak ta je zcela vypnutá tak jako tak i v té době, kdy se vypne TV i přes ten dálkáč, take z tohoto pohledu je to té TV fakt jedno. K tomu etření - někde v návodu by mělo být uvedeno, jakou spotřebu ta mainka má v reimu stand-by, obvyklá hodnota je okolo 2W a i 10W u některých nenasytů (nevím sice, na co, ale u jsem viděl i to..). Pak to stačí spočítat jen podle příkonu, nic víc - je-li zájem, rád poslouím, záleitost asi 10 sekund s kalkulačkou.
Není tady
klokan napsal(a):
Judyna napsal(a):
To je pravda, souhlasím - s malou výhradou: větina konvic má stanoveno určité minimální mnoství vody, ketré bude ohřívat (okolo půl litru) a tím pádem se často nehodí jen na jeden hrnek kávy nebo čaje a třeba zrovna v mém případě, kdy iju sám a přítelkyně nebo děti u mě nejsou kadý den, tak ohřívám o dvě deci navíc a to vdy, kdy chci tu kávu stvořit. Jistě - dělám to tak, protoe tam ta voda kvůli potřebnému chlazení spirály být musí, jinak riskuji zničení konvice, ale tím zase neetřím, ta dvě deci ohřáté vody zůstanou nevyuitá, snaím se je pak třeba pouít do dřezu na umytí nádobí, ačkoliv třeba ráno to nevyuuji, větinou jdu do práce a ta voda prostě zůstane..
Ale no tak Klokane,co to má za konvici babičku?Se spirálou jetě.Dnes u jsou přeci za pár upů k dostání konvice bez spirály a já tu se spirálou teda nikdy nechtěla,byla mi nesympatická u jen proto!!!
A v konvici bez spirály můe vařit třebas jen 1cm vody-e vím,o čem mluvím.Dřív jsem si tak vařila rozpustnou kávu,dnes u jedině kávu z autom.kávovaru na zrnkovou kávu,je to supr a doporučuji!!
Není tady
Jaku napsal(a):
klokan napsal(a):
Judyna napsal(a):
Ale no tak Klokane,co to má za konvici babičku?Se spirálou jetě.Dnes u jsou přeci za pár upů k dostání konvice bez spirály a já tu se spirálou teda nikdy nechtěla,byla mi nesympatická u jen proto!!!
A v konvici bez spirály můe vařit třebas jen 1cm vody-e vím,o čem mluvím.Dřív jsem si tak vařila rozpustnou kávu,dnes u jedině kávu z autom.kávovaru na zrnkovou kávu,je to supr a doporučuji!!
Tak mi to nedalo, a la jsem se schválně podívat na konev, mám shodou okolností toti dva dny novou - a relativně drahou konvici - bez zmiňované spirály, to u jsem měla ale i tu předelou, taky mi ta spirála vadí. A koukám, fakt na minulé konvici jsem měla značku MIN a MAX...a tady u jen MAX, ty jooo, hned ráno vyzkouím
Ale ne vdy, kdy tam není spirála, lze vařit 1 cm vody, u té mé předelé to fakt nelo, kdy to bylo pod minimem, hučelo to (zvlátní nepopsatelný zvuk) a někdy dokonce samo vyplo (větinou jsem byla rychlejí a vypla to sama). A taky vím, o čem mluvím, pouívala jsem jí fakt dost dlouho.
Není tady
Tak jak dopadlo vaření s málo vody v nové konvici?
AndreaP. napsal(a):
Jaku napsal(a):
klokan napsal(a):
To je pravda, souhlasím - s malou výhradou: větina konvic má stanoveno určité minimální mnoství vody, ketré bude ohřívat (okolo půl litru) a tím pádem se často nehodí jen na jeden hrnek kávy nebo čaje a třeba zrovna v mém případě, kdy iju sám a přítelkyně nebo děti u mě nejsou kadý den, tak ohřívám o dvě deci navíc a to vdy, kdy chci tu kávu stvořit. Jistě - dělám to tak, protoe tam ta voda kvůli potřebnému chlazení spirály být musí, jinak riskuji zničení konvice, ale tím zase neetřím, ta dvě deci ohřáté vody zůstanou nevyuitá, snaím se je pak třeba pouít do dřezu na umytí nádobí, ačkoliv třeba ráno to nevyuuji, větinou jdu do práce a ta voda prostě zůstane..Ale no tak Klokane,co to má za konvici babičku?Se spirálou jetě.Dnes u jsou přeci za pár upů k dostání konvice bez spirály a já tu se spirálou teda nikdy nechtěla,byla mi nesympatická u jen proto!!!
A v konvici bez spirály můe vařit třebas jen 1cm vody-e vím,o čem mluvím.Dřív jsem si tak vařila rozpustnou kávu,dnes u jedině kávu z autom.kávovaru na zrnkovou kávu,je to supr a doporučuji!!Tak mi to nedalo, a la jsem se schválně podívat na konev, mám shodou okolností toti dva dny novou - a relativně drahou konvici - bez zmiňované spirály, to u jsem měla ale i tu předelou, taky mi ta spirála vadí. A koukám, fakt na minulé konvici jsem měla značku MIN a MAX...a tady u jen MAX, ty jooo, hned ráno vyzkouím
Ale ne vdy, kdy tam není spirála, lze vařit 1 cm vody, u té mé předelé to fakt nelo, kdy to bylo pod minimem, hučelo to (zvlátní nepopsatelný zvuk) a někdy dokonce samo vyplo (větinou jsem byla rychlejí a vypla to sama). A taky vím, o čem mluvím, pouívala jsem jí fakt dost dlouho.
Není tady
Jaku napsal(a):
klokan napsal(a):
Judyna napsal(a):
Nemám konvici babičku, je poměrně nová a spirálu má asi tak, jako kadý tepelný spotřebič, ty elektrony se tam fakt nemění v plynový hořák pod tím plechovým krytem . A vyznačené minimum zrovna tahle má - prosím, povimněte si při bliím čtení mého původního příspěvku, e tam píu "větina konvic", netvrdím nikde, e to tak mají vechny .
Není tady
klokan napsal(a):
Nemám konvici babičku, je poměrně nová a spirálu má asi tak, jako kadý tepelný spotřebič, ty elektrony se tam fakt nemění v plynový hořák pod tím plechovým krytem . A vyznačené minimum zrovna tahle má - prosím, povimněte si při bliím čtení mého původního příspěvku, e tam píu "větina konvic", netvrdím nikde, e to tak mají vechny .
Klokane, to vis, co oko nevidi...
Chtela jsem se zeptat, jak se voda v bezspiralove konvici ohriva? Ted se to nedovim.
Konvici nemam, vubec necitim, ze by mi nejak chybela. Normalne ohrivam na sporaku, nevim, jestli jsem kdy byla v situaci, ze bych to o tu o neco delsi chvilku nevydrzela.
Upravil(a) elena007 (9. 1. 2012 22:54)
Není tady
Topná spirála tam samozřejmě je. Je připevněná na vnějí straně nádoby na vodu.
Není tady
za mě osobně můu říct, e mě těí, e jsem někoho pobavila, jinak tedy pro úplnost doplňuju, e to asi povauju za tak automatickou věc, e tam spirála je, e mě nenapadlo to vypisovat úplně přesně, no moje chyba, uznávám, musím více koukat, co píu. Take doplňuju svůj předchozí příspěvek - měla jsem pochopitelně na mysli konev bez té okem přímo viditelné spirály, která přicházela do přímého kontaktu s vodou. Měla jsem jí několikrát a tato mi prostě nevyhovovala ani troku.
Jaku, ke Tvé otázce, včera jsem to fakt zkusila, dala jsem tam jen troku vody, tak na jeden hrnek (moná krapet víc) a v pohodě. Doma je nás hodně, take větinou vařím více vody, ale testnout jsem si to musela
Není tady
AndreaP. napsal(a):
za mě osobně můu říct, e mě těí, e jsem někoho pobavila, jinak tedy pro úplnost doplňuju, e to asi povauju za tak automatickou věc, e tam spirála je, e mě nenapadlo to vypisovat úplně přesně, no moje chyba, uznávám, musím více koukat, co píu. Take doplňuju svůj předchozí příspěvek - měla jsem pochopitelně na mysli konev bez té okem přímo viditelné spirály, která přicházela do přímého kontaktu s vodou. Měla jsem jí několikrát a tato mi prostě nevyhovovala ani troku.
Jaku, ke Tvé otázce, včera jsem to fakt zkusila, dala jsem tam jen troku vody, tak na jeden hrnek (moná krapet víc) a v pohodě. Doma je nás hodně, take větinou vařím více vody, ale testnout jsem si to musela
Ty jo.,Klokan si myslí,e jsme úplně blbé a e tam místo spirály běhaj někde dole smajlíci čico.:DJasně e jsme měly na mysli tu vyčuhující spirálu,která je mitaky děsně nesympatická.
To malé mnoství se hodí ale třeba na uvaření vody na kafe,kdy je člověk sám doma a vůbec je dobré mít i tuto monost:)
Není tady
Natěstí mám taky konvici na jeden hrnek. Ale kdy jsme u těch konvic - já vím, e je to úplná blbost není pro to zřejmě vysvětlení, ale mě kafě zalité vodou z konvice chutná nějak míń ne zalité vodou uvařenou na sporáku. U jsem konvici mockrát čistila, jestli třeba to není tím, ale bez výsledku. To je jen tak pro zajímavost, vím, e jsem mimo téma.
A k tomu etření - na masové vývary pouívám při vaření papiňák, tím se taky myslím uetří a ostatní hrnce mám s těkým dnem, take mohu brzo vypínat plotýnku. A maso peču jen v remosce, pro dva je zbytečné rozehřívat troubu.
Není tady
Judyna napsal(a):
Natěstí mám taky konvici na jeden hrnek. Ale kdy jsme u těch konvic - já vím, e je to úplná blbost není pro to zřejmě vysvětlení, ale mě kafě zalité vodou z konvice chutná nějak míń ne zalité vodou uvařenou na sporáku. U jsem konvici mockrát čistila, jestli třeba to není tím, ale bez výsledku. To je jen tak pro zajímavost, vím, e jsem mimo téma.
A k tomu etření - na masové vývary pouívám při vaření papiňák, tím se taky myslím uetří a ostatní hrnce mám s těkým dnem, take mohu brzo vypínat plotýnku. A maso peču jen v remosce, pro dva je zbytečné rozehřívat troubu.
Apropo to ví,e voda na inst.kávu nemá vařit vůbec?Pokud si teda nedělá turka.
papinák pouívám jen velmi zřídka - na gulá a na vaření vepř.kolena.
Přila jsem taky na to,proč péct víc jak hodinu maso v troubě,kdy ho naloím a druhý den udělám na pánvi za cca 15 min a jdou k tomu vemoné přílohy.A jde takto jíst ivepřoknedlozelo a maso je krásně křehké,měkké,nevysuené,chutově vynikající,o úspoře el.energie nemluvě.
Není tady