6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak koukám, e se tu rozbíhají zajímavé diskuse na téma etření. To je prima. Chtěla jsem se s vámi podělit o zkuenost, jak etřit vodu u ručního mytí nádobí. (zatím bohuel nemám myčku).Před několika měsíci jsem někde četla, e Francouzi při ručním mytí nádobí postupují tak, e si hodně namočí jen houbičku, na kterou dají saponát a s ní si potom omyjí vechno pinavé nádobí. A pak pustí vodu a nádobí opláchnou. Sama jsem vyzkouela a opravdu to funguje. Máte někdo jiný zajímavý, vyzkouený trik, jak na vodu v domácnosti?
Upravil(a) Rendaa (5. 1. 2012 23:31)
Není tady
Jeí, tak to si nedokáu představit. Moná tak pár skleniček.
Není tady
Taky nemusím napodobovat kadou pra.sečinu,ble.ale natěstí myčku máme,tak tohle neřeím.Jinak jak etřit a to hlavně v panelácích,kde je voda pod velkým tlakem: nepoutět vodu na plno,nenechat ji téci zbytečně,ne si třeba nanesu pastu na kartáček,omezit trochu ten tlak vody,je-li velký,prát jedině plniu pračku a nepřeepírat kadý hadřík ručně....
Není tady
tak samozrejme, ze tak nejde umyvat velmi spinave/hodne mastne nadobi, ale na "normalne" uspinene to lze praktikovat bez problemu.
Jaku napsal(a):
Taky nemusím napodobovat kadou pra.sečinu,ble.ale natěstí myčku máme,tak tohle neřeím.Jinak jak etřit a to hlavně v panelácích,kde je voda pod velkým tlakem: nepoutět vodu na plno,nenechat ji téci zbytečně,ne si třeba nanesu pastu na kartáček,omezit trochu ten tlak vody,je-li velký,prát jedině plniu pračku a nepřeepírat kadý hadřík ručně....
Není tady
Já také etřím na vodě a jde to, pokud tomu někdo říká pra.sečina, já za to pak dostávám zpět mnoho tisíc a nádobí mám pěkně umyté i prádlo vyprané. Sprchuji se tak, e se namočím, vodu zastavím, vyamponuju,namydlím, opláchnu dle libosti. Lázeň si dám, kdy chci, nemusí to být plná vana. Vůbec se za to nestydím, e etřím, pak vichni závistí blednou, o kolik kubíků spotřeby vody mám na vyúčtování méně.
Není tady
etření vodou, no tak tady mám slabiny, vím to, a pak řvu, kdy příjde jednou za tři měsíce účet za vodu Myčku nemám, take umývám pod tekoucí vodou, nikdo mě nepřinutí si vodu napustit do dřezu a pak se v tom rukama hrabat Jsme doma čtyři, take nádobí je pořád nějaké, myji průběně, jak je potřeba, nesnesu na lince bordel. Jinak co se hygieny týká, taky se zásadně sprchuji, vanu nenapoutím vůbec, jen dětem, a ty mají tu spotřebu vody přece jen nií, na vyblbnutí se ve vaně a okoupání se přece jen plnou vanu nepotřebují.
Není tady
Rendaa napsal(a):
Tak koukám, e se tu rozbíhají zajímavé diskuse na téma etření. To je prima. Chtěla jsem se s vámi podělit o zkuenost, jak etřit vodu u ručního mytí nádobí. (zatím bohuel nemám myčku).Před několika měsíci jsem někde četla, e Francouzi při ručním mytí nádobí postupují tak, e si hodně namočí jen houbičku, na kterou dají saponát a s ní si potom omyjí vechno pinavé nádobí. A pak pustí vodu a nádobí opláchnou. Sama jsem vyzkouela a opravdu to funguje. Máte někdo jiný zajímavý, vyzkouený trik, jak na vodu v domácnosti?
Takhle myje nadobi moje dcera,nevim jestli se tim usetsi.Videla jsem tak myt sklenice i Cinanku v Cinske restauraci.
Není tady
Mycka na nadobi sice vodu mozna uspori,ale zase ty myci prostredky jsou tak priserne drahe,ze o uspore penez nemuze byt rec.
Upravil(a) eremuruss (6. 1. 2012 9:53)
Není tady
eremuruss napsal(a):
Rendaa napsal(a):
Takhle myje nadobi moje dcera,nevim jestli se tim usetsi.Videla jsem tak myt sklenice i Cinanku v Cinske restauraci.
To je zajímavé, ale asi je potřeba obrovská odkládací plocha, ne? Já bohuel myji nádobí neetřícím stylem, jako Andrea, pod tekoucí vodou. Jak jsem si vimla, tak starí lidi, jako např. sestřina babička, myjí vechno nádobí ve dřezu s jarem a pak to rovnou utírají, nebo nechají oschnout a u neoplachují. Uetří se voda, ale je to trochu eklhaft. U dlouho mám zálusk na myčku, ale máme bohuel neikovně zařízenou kuchyň, dřez je na opačné straně ne ostatní spotřebiče, muselo by se nějak překopávat potrubí. Ale stejně si myslím, e se myčkou uetří nejvíc. Ty tablety jsou sice draí, ale vody je určitě potřeba míň a ten čas, který u toho kopku člověk stráví...
Upravil(a) Taylor (6. 1. 2012 10:03)
Není tady
eremuruss napsal(a):
Mycka na nadobi sice vodu mozna uspori,ale zase ty myci prostredky jsou tak priserne drahe,ze o uspore penez nemuze byt rec.
jak to ví? Já myčku mám a , kdy si jí pořídili i rodiče ( bydlíme v jednom domě ) projevilo se to na spotřebě vody.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Erem,meju větinou jen plnou myčku a kupuju tablety pouze v akci,kdy mě jedna vyjde cca na 4Kč asi.A kdy potřebuji jen nádobí opláchnout,trvá někdy itýden,ne myčku naplním,tak oplach je jen čistou vodou,bez saponátů.
Není tady
Taylor napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Rendaa napsal(a):
To je zajímavé, ale asi je potřeba obrovská odkládací plocha, ne? Já bohuel myji nádobí neetřícím stylem, jako Andrea, pod tekoucí vodou. Jak jsem si vimla, tak starí lidi, jako např. sestřina babička, myjí vechno nádobí ve dřezu s jarem a pak to rovnou utírají, nebo nechají oschnout a u neoplachují. Uetří se voda, ale je to trochu eklhaft. U dlouho mám zálusk na myčku, ale máme bohuel neikovně zařízenou kuchyň, dřez je na opačné straně ne ostatní spotřebiče, muselo by se nějak překopávat potrubí. Ale stejně si myslím, e se myčkou uetří nejvíc. Ty tablety jsou sice draí, ale vody je určitě potřeba míň a ten čas, který u toho kopku člověk stráví...
Přesně tak,i kdyby jedna tableta měla přijít na dvacku,tak to řeit nebudu,protoe umývat nádobí ručně u je pro nai 4člennou rodinu od roku 1999 zcela potupnou a hrůznou záleitostí.A ne jsme si pořídili myčku,tak to byla pro vechny nepříjemná práce a proč si ivot nezpříjemnit,kdy je to tak jednoduché...
Není tady
trvá někdy itýden,ne myčku naplním
To chce říct, e se někde "v bedně" tejden povaluje pinavý nádobí?
V tom případě zlatej kohoutek s teplou vodou a dvě ruce...
Není tady
helena napsal(a):
trvá někdy itýden,ne myčku naplním
To chce říct, e se někde "v bedně" tejden povaluje pinavý nádobí?
V tom případě zlatej kohoutek s teplou vodou a dvě ruce...
čti pozorně - v tomto případě vyuiji funkci pouhého oplachu.Ale jinak chápu tvoji otázku a zděení,protoe kdo myčku má,tak by se takto nezeptal:gloria:
Není tady
Moje francouzska tchyne pouziva snad nejhorsi zpusob myti nadobi Napusti drez, v tom umeje vse od sklenicek pocinaje a hrnci konce, ve druhem drezu s vodou oplachne a utre. bleeeeeeee
Ja mam micku tudiz nadobi neresim.
Na cem ale setrim vodu je, ze jsem vzala dve 1,5 litrove lahve, naplnila jsem je vodou, zavrela a vlozila do wc, do nadobek na vodu, do kazdeho jednu. Tim usetrim pri kazdem splachnuti 1,5 litru vody. Je nas 6, tekze pocitam li za kazdy den 4,5 l usetrene vody /osoba
Pri prani a myti davkuju presne podle navodu prostredky. Mam pracku, ktera machani prizpusobeje podle cidla vypoustene vody. Kdyz zaznamena mydlinky, napusti na dalsi machani, takze se snazim tam tech mydlinek davat co nejmin. Peru skoro vse na 30 - 40C
Není tady
vodu etříme tak..e nasplachování wc pouíváme vodu ze studně. Jinak máme vodovodní řád. Nádobí myje myčka
Není tady
Jaky " řád" laminanonte? Myslis kdo se kdy myje, nebo kolik muze spotrebovat ze si nejak odmerite? Jaks to myslela?
Není tady
Mě k vodě jetě napadlo, máme velkou zahradu, kterou je třeba zalívat, take máme venku dva sudy na deovou vodu, ze střechy svedené okapy a zaléváme deovkou Pokud není teda extrémní sucho, co ale poslední roky není.
Není tady
Já teda myčku nemám - jsme jen dva. Nádobí umývám tak, e si vodu napustím do větí misky, v ní umývám - podle počtu nádobí ji samozřejmě měním za čistou - , pak oplachuji pod tekoucí. Sprchuju se taky tak, e se namočím, vypnu sprchu, namydlím, opláchnu. Syn ovem ne a tím mě tve. Splachuju úpo*ně. Já u víc dolů se spotřebou myslím nemůu.
Není tady
eremuruss napsal(a):
to není pravda!
Není tady
rikas tedy, aprill, ze i s mycima prostredkama je to porad levnejsi, tedy se setri alepson cas, kdyz uz ne penize?
Není tady
Co mě tak napadají dalí body, ono takový kapající kohoutek (málo utaený), udělá ve finále taky dost - take zvlátě večer a po dětech kontroluju, zda je to pořádně utáhlé, a to pak celou noc nekape (ano, ano, stalo se nám to, e to kapalo celou noc )
Protékající záchod - taky kapitola sama o sobě. Navíc kdy zůstanu u WC, dá se pořídit etřící splachování (ono se to jmenuje jinak, ale mě to vyhvězdičkovalo, tak jsem to změnila ).
Dále mě napadá, spíe z dlouhodobého hlediska ale, e i při koupi nové pračky a myčky je třeba sledovat, jakou má spotřebu vody...prát, kdy je pračka zaplněná a ne napůl prázdná.
Pořídit si "etřiče" vody na kohoutky - mám to v kuchyni, dělá to takovou sprchu, take to není typický silný proud vody, maximálně mi to vyhovuje.
Není tady
Juraj napsal(a):
rikas tedy, aprill, ze i s mycima prostredkama je to porad levnejsi, tedy se setri alepson cas, kdyz uz ne penize?
to říká nejen April:P
Upravil(a) Jaku (6. 1. 2012 22:06)
Není tady
AndreaP. napsal(a):
Mě k vodě jetě napadlo, máme velkou zahradu, kterou je třeba zalívat, take máme venku dva sudy na deovou vodu, ze střechy svedené okapy a zaléváme deovkou Pokud není teda extrémní sucho, co ale poslední roky není.
Tak o těch sudech jsme taky uvaovali,ale znamenalo by to zalévat pracně konví,co se zas nedá srovnat s kmfortem,kdy je hadice pěkně napojená na vodovod;anebo tam ponořit (do sudu)nějaké to čerpadlo,ale to zas ere elektřinu;take tady fakt plýtvám a prozatím zalévám drahou vodou z vodovodu.No faktura za 3 měsíce dělá něco kolem 1300,-Kč asi.Platíme vodné i stočné.
Kolik platíte za vodu vy ostatní?
Není tady
No nai mají na zahradě sudy, svádí vodu z chaty i ze "střechy" velkého skleníku, kdy jsou sudy plné, teče voda do studny. Tam odtéká i přebytečná voda ze studánky ve sklepě. Zahrada je na jiním slunečném svahu, za vodu platili letos myslím 200 Kč.
Ve studni je čerpadlo. Mamka nikdy vodou z hadice nezalévá, jeliko by prý způsobila rostlinkám tepelný ok. Take konve to jistí a čerpadlem se přečerpává pouze voda do skleníku, aby se tam nahřála.
Není tady