Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 5. 1. 2012 23:27

Rendaa
♥------

Jak ušetřit vodu v domácnosti?

Tak koukám, že se tu rozbíhají zajímavé diskuse na téma šetření. To je prima. Chtěla jsem se s vámi podělit o zkušenost, jak šetřit vodu u ručního mytí nádobí. (zatím bohužel nemám myčku).Před několika měsíci jsem někde četla, že Francouzi při ručním mytí nádobí postupují tak, že si hodně namočí jen houbičku, na kterou dají saponát a s ní si potom omyjí všechno špinavé nádobí. Až pak pustí vodu a nádobí opláchnou. Sama jsem vyzkoušela a opravdu to funguje. Máte někdo jiný zajímavý, vyzkoušený trik, jak na vodu v domácnosti?

Upravil(a) Rendaa (5. 1. 2012 23:31)

Není tady

#2 5. 1. 2012 23:33

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Jak ušetřit vodu v domácnosti?

Ježíš, tak to si nedokážu představit. Možná tak pár skleniček.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#3 6. 1. 2012 0:12

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Taky nemusím napodobovat každou pra.sečinu,ble.ale naštěstí myčku máme,tak tohle neřeším.Jinak jak šetřit a to hlavně v panelácích,kde je voda pod velkým tlakem: nepouštět vodu na plno,nenechat ji téci zbytečně,než si třeba nanesu pastu na kartáček,omezit trochu ten tlak vody,je-li velký,prát jedině plniu pračku a nepřeepírat každý hadřík ručně....

Není tady

#4 6. 1. 2012 0:38

Rendaa
♥------

tak samozrejme, ze tak nejde umyvat velmi spinave/hodne mastne nadobi, ale na "normalne" uspinene to lze praktikovat bez problemu.

Jaku napsal(a):

Taky nemusím napodobovat každou pra.sečinu,ble.ale naštěstí myčku máme,tak tohle neřeším.Jinak jak šetřit a to hlavně v panelácích,kde je voda pod velkým tlakem: nepouštět vodu na plno,nenechat ji téci zbytečně,než si třeba nanesu pastu na kartáček,omezit trochu ten tlak vody,je-li velký,prát jedině plniu pračku a nepřeepírat každý hadřík ručně....

Není tady

#5 6. 1. 2012 7:10

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Já také šetřím na vodě a jde to, pokud tomu někdo říká pra.sečina, já za to pak dostávám zpět mnoho tisíc a nádobí mám pěkně umyté i prádlo vyprané. Sprchuji se tak, že se namočím, vodu zastavím, vyšamponuju,namydlím, opláchnu dle libosti. Lázeň si dám, kdy chci, nemusí to být plná vana. Vůbec se za to nestydím, že šetřím, pak všichni závistí blednou, o kolik kubíků  spotřeby vody mám na vyúčtování méně.

Není tady

#6 6. 1. 2012 8:12

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

Šetření vodou, no tak tady mám slabiny, vím to, a pak řvu, když příjde jednou za tři měsíce účet za vodu rollbig_smile Myčku nemám, takže umývám pod tekoucí vodou, nikdo mě nepřinutí si vodu napustit do dřezu a pak se v tom rukama hrabat roll  Jsme doma čtyři, takže nádobí je pořád nějaké, myji průběžně, jak je potřeba, nesnesu na lince bordel. Jinak co se hygieny týká, taky se zásadně sprchuji, vanu nenapouštím vůbec, jen dětem, a ty mají tu spotřebu vody přece jen nižší, na vyblbnutí se ve vaně a okoupání se přece jen plnou vanu nepotřebují.

Není tady

#7 6. 1. 2012 9:50

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Rendaa napsal(a):

Tak koukám, že se tu rozbíhají zajímavé diskuse na téma šetření. To je prima. Chtěla jsem se s vámi podělit o zkušenost, jak šetřit vodu u ručního mytí nádobí. (zatím bohužel nemám myčku).Před několika měsíci jsem někde četla, že Francouzi při ručním mytí nádobí postupují tak, že si hodně namočí jen houbičku, na kterou dají saponát a s ní si potom omyjí všechno špinavé nádobí. Až pak pustí vodu a nádobí opláchnou. Sama jsem vyzkoušela a opravdu to funguje. Máte někdo jiný zajímavý, vyzkoušený trik, jak na vodu v domácnosti?

Takhle myje nadobi moje dcera,nevim jestli se tim usetsi.Videla jsem tak myt sklenice i Cinanku v Cinske restauraci.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#8 6. 1. 2012 9:53

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Mycka na nadobi sice vodu mozna uspori,ale zase ty myci prostredky jsou tak priserne drahe,ze o uspore penez nemuze byt rec.

Upravil(a) eremuruss (6. 1. 2012 9:53)

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#9 6. 1. 2012 10:02

Taylor
♥♥-----

eremuruss napsal(a):

Rendaa napsal(a):

Takhle myje nadobi moje dcera,nevim jestli se tim usetsi.Videla jsem tak myt sklenice i Cinanku v Cinske restauraci.

To je zajímavé, ale asi je potřeba obrovská odkládací plocha, ne? Já bohužel myji nádobí nešetřícím stylem, jako Andrea, pod tekoucí vodou. Jak jsem si všimla, tak starší lidi, jako např. sestřina babička, myjí všechno nádobí ve dřezu s jarem a pak to rovnou utírají, nebo nechají oschnout a už neoplachují. Ušetří se voda, ale je to trochu eklhaft. Už dlouho mám zálusk na myčku, ale máme bohužel nešikovně zařízenou kuchyň, dřez je na opačné straně než ostatní spotřebiče, muselo by se nějak překopávat potrubí. Ale stejně si myslím, že se myčkou ušetří nejvíc. Ty tablety jsou sice dražší, ale vody je určitě potřeba míň a ten čas, který u toho škopku člověk stráví... hmm

Upravil(a) Taylor (6. 1. 2012 10:03)

Není tady

#10 6. 1. 2012 10:35

agewa
♥♥♥♥♥♥-

eremuruss napsal(a):

Mycka na nadobi sice vodu mozna uspori,ale zase ty myci prostredky jsou tak priserne drahe,ze o uspore penez nemuze byt rec.

jak to víš? Já myčku mám a , když si jí pořídili i rodiče ( bydlíme v jednom domě ) projevilo se to na spotřebě vody.

Není tady

#11 6. 1. 2012 10:39

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

eremuruss napsal(a):

Erem,meju většinou jen plnou myčku a kupuju tablety pouze v akci,kdy mě jedna vyjde cca na 4Kč asi.A když potřebuji jen nádobí opláchnout,trvá někdy itýden,než myčku naplním,tak oplach je jen čistou vodou,bez saponátů.tongue

Není tady

#12 6. 1. 2012 10:43

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Taylor napsal(a):

eremuruss napsal(a):

Rendaa napsal(a):

To je zajímavé, ale asi je potřeba obrovská odkládací plocha, ne? Já bohužel myji nádobí nešetřícím stylem, jako Andrea, pod tekoucí vodou. Jak jsem si všimla, tak starší lidi, jako např. sestřina babička, myjí všechno nádobí ve dřezu s jarem a pak to rovnou utírají, nebo nechají oschnout a už neoplachují. Ušetří se voda, ale je to trochu eklhaft. Už dlouho mám zálusk na myčku, ale máme bohužel nešikovně zařízenou kuchyň, dřez je na opačné straně než ostatní spotřebiče, muselo by se nějak překopávat potrubí. Ale stejně si myslím, že se myčkou ušetří nejvíc. Ty tablety jsou sice dražší, ale vody je určitě potřeba míň a ten čas, který u toho škopku člověk stráví... hmm

Přesně tak,i kdyby jedna tableta měla přijít na dvacku,tak to řešit nebudu,protože umývat nádobí ručně už je pro naši 4člennou rodinu od roku 1999 zcela potupnou a hrůznou záležitostí.A než jsme si pořídili myčku,tak to byla pro všechny nepříjemná práce a proč si život nezpříjemnit,když je to tak jednoduché...

Není tady

#13 6. 1. 2012 10:47

helena
♥♥♥♥♥♥♥

trvá někdy itýden,než myčku naplním
To chceš říct, že se někde "v bedně" tejden povaluje špinavý nádobí?
V tom případě zlatej kohoutek s teplou vodou a dvě ruce...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#14 6. 1. 2012 11:03

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

trvá někdy itýden,než myčku naplním
To chceš říct, že se někde "v bedně" tejden povaluje špinavý nádobí?
V tom případě zlatej kohoutek s teplou vodou a dvě ruce...

čti pozorně - v tomto případě využiji funkci pouhého oplachu.Ale jinak chápu tvoji otázku a zděšení,protože kdo myčku má,tak by se takto nezeptal:gloria:

Není tady

#15 6. 1. 2012 13:00

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Moje francouzska tchyne pouziva snad nejhorsi zpusob myti nadobi usch usch usch Napusti drez, v tom umeje vse od sklenicek pocinaje a hrnci konce, ve druhem drezu s vodou oplachne a utre. bleeeeeeee
Ja mam micku tudiz nadobi neresim.
Na cem ale setrim vodu je, ze jsem vzala dve 1,5 litrove lahve, naplnila jsem je vodou, zavrela a vlozila do wc, do nadobek na vodu, do kazdeho jednu.  Tim usetrim pri kazdem splachnuti 1,5 litru vody. Je nas 6, tekze pocitam li za kazdy den 4,5 l usetrene vody /osoba vissla

Pri prani a myti davkuju presne podle navodu prostredky. Mam pracku, ktera machani prizpusobeje podle cidla vypoustene vody. Kdyz zaznamena mydlinky, napusti na dalsi machani, takze se snazim tam tech mydlinek davat co nejmin. Peru skoro vse na 30 - 40C

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#16 6. 1. 2012 14:20

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

vodu šetříme tak..že nasplachování wc používáme vodu ze studně. Jinak máme vodovodní řád. Nádobí myje myčka

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#17 6. 1. 2012 14:30

Juraj
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Web

Jaky " řád" laminanonte? Myslis kdo se kdy myje, nebo kolik muze spotrebovat ze si nejak odmerite? Jaks to myslela?

"Hate Cannot Drive Out Hate; Only Love Can Do That." M.L.King Jr.
"Jsa u moci, jsem si permanentně podezřelý." Václav Havel

Není tady

#18 6. 1. 2012 14:40

AndreaP.
Administrátor

Mě k vodě ještě napadlo, máme velkou zahradu, kterou je třeba zalívat, takže máme venku dva sudy na dešovou vodu, ze střechy svedené okapy a zaléváme dešovkou big_smile Pokud není teda extrémní sucho, což ale poslední roky není.

Není tady

#19 6. 1. 2012 19:14

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Já teda myčku nemám - jsme jen dva. Nádobí umývám tak, že si vodu napustím do větší misky, v ní umývám - podle počtu nádobí ji samozřejmě měním za čistou - , pak oplachuji pod tekoucí. Sprchuju se taky tak, že se namočím, vypnu sprchu, namydlím, opláchnu. Syn ovšem ne a tím mě štve. Splachuju úpo*ně. Já už víc dolů se spotřebou myslím nemůžu.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#20 6. 1. 2012 19:30

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

eremuruss napsal(a):

to není pravda!

Není tady

#21 6. 1. 2012 20:57

Juraj
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Web

rikas tedy, aprill, ze i s mycima prostredkama je to porad levnejsi, tedy se setri alepson cas, kdyz uz ne penize?

"Hate Cannot Drive Out Hate; Only Love Can Do That." M.L.King Jr.
"Jsa u moci, jsem si permanentně podezřelý." Václav Havel

Není tady

#22 6. 1. 2012 21:05

AndreaP.
Administrátor

Co mě tak napadají další body, ono takový kapající kohoutek (málo utažený), udělá ve finále taky dost - takže zvláště večer a po dětech kontroluju, zda je to pořádně utáhlé, a to pak celou noc nekape  (ano, ano, stalo se nám to, že to kapalo celou noc big_smile )
Protékající záchod - taky kapitola sama o sobě. Navíc když zůstanu u WC, dá se pořídit  šetřící splachování (ono se to jmenuje jinak, ale mě to vyhvězdičkovalo, tak jsem to změnila big_smile ).
Dále mě napadá, spíše z dlouhodobého hlediska ale, že i při koupi nové pračky a myčky je třeba sledovat, jakou má spotřebu vody...prát, když je pračka zaplněná a ne napůl prázdná.
Pořídit si "šetřiče" vody na kohoutky - mám to v kuchyni, dělá to takovou sprchu, takže to není typický silný proud vody, maximálně mi to vyhovuje.

Není tady

#23 6. 1. 2012 22:06

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Juraj napsal(a):

rikas tedy, aprill, ze i s mycima prostredkama je to porad levnejsi, tedy se setri alepson cas, kdyz uz ne penize?

to říká nejen April:Ptongue

Upravil(a) Jaku (6. 1. 2012 22:06)

Není tady

#24 6. 1. 2012 22:22

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

AndreaP. napsal(a):

Mě k vodě ještě napadlo, máme velkou zahradu, kterou je třeba zalívat, takže máme venku dva sudy na dešovou vodu, ze střechy svedené okapy a zaléváme dešovkou big_smile Pokud není teda extrémní sucho, což ale poslední roky není.

Tak o těch sudech jsme taky uvažovali,ale znamenalo by to zalévat pracně konví,což se zas nedá srovnat s kmfortem,kdy je hadice pěkně napojená na vodovod;anebo tam ponořit (do sudu)nějaké to čerpadlo,ale to zas žere elektřinu;takže tady fakt plýtvám a prozatím zalévám drahou vodou z vodovodu.No faktura za 3 měsíce dělá něco kolem 1300,-Kč asi.Platíme vodné i stočné.

Kolik platíte za vodu vy ostatní?

Není tady

#25 6. 1. 2012 23:14

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

No naši mají na zahradě sudy, svádí vodu z chaty i ze "střechy" velkého skleníku, když jsou sudy plné, teče voda do studny. Tam odtéká i přebytečná voda ze studánky ve sklepě. Zahrada je na jižním slunečném svahu, za vodu platili letos myslím 200 Kč.
Ve studni je čerpadlo. Mamka nikdy vodou z hadice nezalévá, jelikož by prý způsobila rostlinkám tepelný šok. Takže konve to jistí a čerpadlem se přečerpává pouze voda do skleníku, aby se tam nahřála.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí