6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jak nakupovat a přitom uetřit...? To je otázka, kterou v dnení době "těkých časů" řeí asi mnohý z nás. Takové veobecné zásady jsou, a musím říct, e já je praktikuju a osvědčily se mi, zásadně nakupovat podle seznamu pořízeného doma, prostě takový přesný seznam co chybí. Často se pak stává, e v koíku skončí to, co vlastně vůbec nepotřebuju a cena plhá nahoru, protoe co oči vidí, to větinou chceme, nutně potřebujeme, případně na to dostaneme chu. Take seznam, sklopit oči a brát jen přesně dle seznamu. Já osobně velký nákup dělám 1x týdně, větinou v nějakém hyper - super marketu, přes týden pak jen běný malý nákup (viz pečivo, případně nějaký ten salám). Od toho velkého nákupu se pak odvíjí i to, e je dobře si naplánovat i zhruba jídelníček (myleno hlavní jídla) na ten týden dopředu s ohledem na nákup surovin.
Jooo, a prý se traduje, e do obchodu by měl jít člověk zásadně po jídle :-)
Jak to máte s nakupováním vy? Dá se na něm uetřit? A jaký je vá způsob nakupování? Pojďme si o tom podebatovat.
Není tady
Ja doporucuji jít na nakup sam.
Jsem presvedcen o tom, e seznam-neseznam, kdyz jdu s celou rodinou, tak vzdy nakoupime daleko vice i na velkem nakupu, nez jsme chteli - nez kdyz jdu sam a koukam jen na ten svuj seznam, jo jo, seznam si taky delam, Andreo...
A protoze osobne strasne nerad nakupuji, i ty velke nakupy, kdyz me zena prinuti jit s ni pod pruhlednou zaminkou ze to sama neutahne (poznamka pro feministky v zavorce: to byl vtip, nebo alespon pokus o nej ;-) a povazuji to za ztratu casu (toho si cenim vice***), tak klidne koupim ten 1 l mleka vedle ve vecerce o 5 Kc drazsi (za 20 Kc, misto za 15 v marketu dva bloky vedle) usetric ale alepson 20 minut cesty tam a zpatky za tim levnejsim mlekem do mensiho obchodaku pesky (15 Kc/l), nebo dokonce vzit auto a jit do jeste vetsiho co je vsak jeste dale, ovsem mozna i jen za 13 Kc/l... To co spotrebuji na benzinu je pak ma dodatecna dan, ktera urcite slevu u jednoho levnejsiho vyrobku nepokryje. Naopak. Samozrejme se to vyplati u nakupu velkeho? Ani to vsak neni samozrejme. Otazka je, jestli nenakoupime na tom velkem nakupu zase o mnoho mnoho vice, nez potrebujeme, tedy opet zadne setreni v konecnem dusledku, naopak, v penezence (nebo na karte) JE daleko vetsi pruvan...
***Jo tech usetrenejch 20 minut pak radeji venuji detem ci dokonce vlastni zene - napr. umyvanim nadobi, ta se pak divi
Není tady
Ano, na nakup najezeny, se seznamem a do maleho "drazsiho" obchudku.
Doneses pak to, co doopravdy potrebujes, a co ja vim z vlastnich zkusenosti, urcite se proti velkemu nakupu v obchodaku usetri, pac v tom malem drazsim obchudku nenaberes ty "levne zbytecnosti", ktere se pak jenom tak "podobkavaj", nezasytej, udelaji sice mozna prijemnou chvilku, ale take onen pruvan v penezence, ktery vzpominkou na slastne krupani cesnekovych bramburek neodstranis...
Není tady
Ano,seznam je prevence před zbyteným utrácením.Taky jsem to tak dělala,kdy jsem pravidelně nakupovala pro 4členou rodinu a moná taky proto jsme nikdy nepoznali co to je mít fin.tíseň a mohli si dovolit zároven kupovat jen nová auta a jezdit či lítat na dovolené.A jetě později k tomu přibyla i stavba domu na klíč
Nyní jsme přes týden spolu jen ve dvojko,leckdy i přes víkend a nejsme schopni s muem za celý týden tak sníst ani celou půlku chleba(kdy nás honí mlsná a objednáme si třeba pizu domů a dáme to i s vínkem:P)
Není tady
Tak já podpořím jen to, co tu bylo napsáno. Take dopředu si naplánovat, co vlastně chci koupit, nemusím mít přesně vypsané potraviny, jen třeba, e chci koupit snídani na dva dny, jeden oběd a jednu večeři, ovoce, zeleninu). A za druhé..jít do malého obchodu. U nás u Hruky mají dokonce lepí ceny ne Tesco, Globus.. (samozřejmě nepočítám věci v akci)
A i tak kupuji zásadně akční zboí.. třeba chci na snídani jogurt..tak koukám, který je zrovna v akci, atd....
Jo a jetě jedna věc, řeknu si, e jdu třeba nakoupit na dva dny, tak nechci aby cena nákupu přesáhla třeba 400,- To taky dost funguje.
Teď dle mých rad nakupuje kamarádka. Měsíčně byla schopná dát za potraviny i 16 tis. Jsem zvědavá, jak bude úspěná.
Není tady
Mne to "omezeni" mnozstvi nakoupenych veci funguje i tak, ze si neberu schvalne zadny kosik, a mohu tedy koupit jen to, co unesu ve dvou rukach... Je vsak pravda , ze nekdy "zongluji" s plno vecma pak,jak mam na rukach tolik veci, jako v celkem slusnem kosiku... ;-)
Není tady
To jsem taky zkousela, jakoze "nevemu si tasku, chleba odnesu aj v ruce"... ale potom achich-ouvej, pokud chybejici tasku neprovazi i omezeny pocet korunek, obcas se stane, ze petikilovy nakup (nejenom v kg, ale i v Kc) nesu v deseti mikrotenovych pytlikach, z kterych se jako na potvoru pet roztrhne a zbozi se vysype minimalne uprostred kolejiste salin...
Pokud se mi to povede posbirat, mam to jako nemou vycitku, "ze jsem toho tolik nabrat nemela"..., pokud ne a salina "to prejede", mam presny seznam toho, co jsem mit nemusela...
Není tady
Ano, určitě souhlas s AndreouP. a Jurajem, e je dobré udělat si seznam. Té to tak dělám a kdy se ho drím, tak je to ten měsíc znát. Jinak také nejraději nakupuji sama. Jetě jsem vyzkouela jednu metodu, kterou mám vyčtenou z nějaké knihy o etření, e jsem opravdu velký nákup, za stejnou finanční částku, udělala 1. a 15. den v měsíci a mezitím tím jsem jen vyjímečně koupila to, co opravdu brzy dojde, jako chleba a tak. Dala jsem si na ten měsíc prostě pevnou částku, kterou jsem si rozdělila na ty dva velké nákupy s malou rezervou na ty drobné nákupy mezi tím.
Není tady
Ty brďo, 16 000 za jídlo? No to koukám.
Já nejvíc uetřím, kdy napíu seznam a polu na nákup syna. Nejen, e nedonese nic navíc, on občas i z toho seznamu něco vynechá.
Není tady
Me se vyplatilo nedelat velke nakupy.Protoze jsem koupila treba vice jogurtu,ktery zmizeli hned prvni den a koupila jsem i spousta dalsich zbytecnosti.Chodim nakoupit denne a musim se vejit do 300 kc denne vcetne sobot a nedeli.
Není tady
Judyna napsal(a):
Ty brďo, 16 000 za jídlo? No to koukám.
Já nejvíc uetřím, kdy napíu seznam a polu na nákup syna. Nejen, e nedonese nic navíc, on občas i z toho seznamu něco vynechá.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Me se vyplatilo nedelat velke nakupy.Protoze jsem koupila treba vice jogurtu,ktery zmizeli hned prvni den a koupila jsem i spousta dalsich zbytecnosti.Chodim nakoupit denne a musim se vejit do 300 kc denne vcetne sobot a nedeli.
taky jsem to tak dělávala, ale nejsem otrok, abych tahala denně nákupy .
Není tady
Seznamy si nedělám, jen v hlavě. Te´d to mám dobré, protoe nakupuju jen pro sebe. Koupím vdy jen to, co určitě sním, maximálně na 2-3 dny dopředu a nedělám si ádné zásoby. A něco dojde, jdu to nakoupit. Nekupuju nic v "akcích", jedině, kdy jsem to stejně chtěla koupit. A kupuju potraviny střední cenové kategorie, spí levnějí, ale dostatečně kvalitní. Snaím se nekupovat si ádné laskominky, maximálně občas čokoládu Milka, na které ujídím - tak 1x týdně a občas lahvinku červeného z Jiní Moravy, do 80,- Kč - 1x za měsíc a 2. Bohuel vyháu plno peněz za časopisy - moje úchylka, ale nekupuju ty úplně nejdraí jako ELLE nebo Cosmopolitan, nekupuju ani Marianne, to u je moc drahé. Ale History revue nebo Enigmu musím mít, chjo!
Není tady
Ivana napsal(a):
Seznamy si nedělám, jen v hlavě. Te´d to mám dobré, protoe nakupuju jen pro sebe. Koupím vdy jen to, co určitě sním, maximálně na 2-3 dny dopředu a nedělám si ádné zásoby. A něco dojde, jdu to nakoupit. Nekupuju nic v "akcích", jedině, kdy jsem to stejně chtěla koupit. A kupuju potraviny střední cenové kategorie, spí levnějí, ale dostatečně kvalitní. Snaím se nekupovat si ádné laskominky, maximálně občas čokoládu Milka, na které ujídím - tak 1x týdně a občas lahvinku červeného z Jiní Moravy, do 80,- Kč - 1x za měsíc a 2. Bohuel vyháu plno peněz za časopisy - moje úchylka, ale nekupuju ty úplně nejdraí jako ELLE nebo Cosmopolitan, nekupuju ani Marianne, to u je moc drahé. Ale History revue nebo Enigmu musím mít, chjo!
je velký rozdíl nakupovat pro jednoho nebo pro větí rodinu. pro jednoho se akce a tak nevyplatí
Není tady
Ani kdy jsem měla rodinu, tak jsem nedělala veliké nákupy. měla jsem to jako erem - kadý den jsem kupovala to, co se přítí den snědlo, maximálně tak na víkend. Asi 2x nebo 3x jsme zkusili udělat velký nákup, kdy začaly velké hypermarkety - veho se pak snědlo víc a rychleji to zmizelo, něco se zas nesnědlo vůbec a zkazilo se to, neosvědčilo se mi to. Akce typu - kup 3, zapla 2 jsem nikdy nevyuívala. Např. děti byly schopné sníst třeba 5 jogurtů denně, kdy byly v lednici. Take jsem se pokorně vrátila ke kadodenním nákupům. Natěstí jsem měla nejdřív obchod po cestě ze kolky, poté co jsme se přestěhovali, Billu asi 150 m od domova, take cestou z práce jsem se stavila a bylo hotovo. Protoe jsem nakupovala denně, ádné těké taky jsem netahala, balenou vodu, limonády nebo piva jsme nikdy nekupovali. Nebyl to pro mě problém.
Není tady
to bvám závidím. Já bydlím na vesnici, kde obchod zavírá dřív ne dorazím domů a o víkendu tam mají omezený provoz ( a i sortiment). take musím jezdit do hyper - marketu . Tak nakupuji ve velkém. Ale je pravda, co odjel syn....hodně se spotřeba omezila :-D
Není tady
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
taky jsem to tak dělávala, ale nejsem otrok, abych tahala denně nákupy .
Stejne tam jdu koupit pecivo,tak,uz je jedno co k tomu prikoupim a nesu.
Není tady
Ivana napsal(a):
Na casopisech jsem ujizdela,kdyz jsem nemela internet.Jako je napsano zivotem,doteky stesti,prekvapeni,cas na lasku,pribehy lasky aj.
Ted mam pribehu ze zivota tady na internetu az,az..
Není tady
Toto aktuálne rieim
U mňa tie platí, e nakupujem so zoznamom, nie kvôli etreniu, ale aby som nezabudla. Odkedy som na RD, nechce sa mi chodi do mesta a nakupujem v najbliích potravinách. Niekožkokrát do týdňa. V hypermarketoch som kupovala kadejaké mlsnoty a nie je nám to vôbec treba.
Troku som sa preladila na prírodnú vlnu, nie som eko úchyl, ale kvôli malému dieau. Nemíňam tožko na rôznu drogériu a čistiace prostriedky, robím si ich doma sú super.
ako sa mi odoláva časopisom o bývaní a rôznym hobby potrebám.
Najväčia poloka je čerstvé ovocie a zelenina tam ale človek moc nevymyslí.
Chceme sa pokúsi písa si výdavky, či ete objavíme medzery
Není tady
Dôleitá je aj tzv optimalizácia zásob. Platí tak v podnikaní, ako aj v domácnosti. Zbytočne budem kupova 10kilové balenie cukru, keď miniem kilo za tvrrok. Len mi v ňom stoja peniaze.
Není tady
Co se týká nakupování potravin, tak tak jak u tu bylo řečeno, tak určitě je dobré udělat si seznam a jít podle něj, ale ruku na srdce, kdo kdy jde nakupovat, nakoupí jen to, co je na seznamu, vdy se tam vloudí několik moc poloek navíc Take tudy asi moc cesta k etření nevede, klapky na oči moná tak no jinak jak tu taky někdo psal, tak určitě je dobré kupovat správné mnoství, zbytečné kupovat x kilo cukru, kdy stačí jedno apod.,pak se to zbytečně vyhazuje a krvácí srdce joo a co se týká nakupování větích věcí - spotřebiče do domácnosti apod., tak jsem určitě pro nakupovat přes internet a ověřené e-shopy, pokud si člověk není jistý velikostí a chce si to přeměřit, tak třeba zajít do obchodu, ale pak to koupit přes net, větinou to vychází levnějí
Není tady
Já nakupuju podle plánu co se bude vařit, take se občas stane, e zabloudím do krámu kadý den, ale třeba jenom pro maso .... jinak nejhorí jsou pro mě pochutiny, prostě věci, co člověk nepotřebuje, jen je mlsnej...dřív jsem chodila nakoupit rovnou z práce, ale teď jdu z práce domů, najím se a pak jdu do krámu (mám to asi 5 minut) ....a ejhle...ádný sladkosti, brambůrky a zmrzliny mě nelákaj
Není tady
Brrouk napsal(a):
Co se týká nakupování potravin, tak tak jak u tu bylo řečeno, tak určitě je dobré udělat si seznam a jít podle něj, ale ruku na srdce, kdo kdy jde nakupovat, nakoupí jen to, co je na seznamu, vdy se tam vloudí několik moc poloek navíc Take tudy asi moc cesta k etření nevede, klapky na oči moná tak no jinak jak tu taky někdo psal, tak určitě je dobré kupovat správné mnoství, zbytečné kupovat x kilo cukru, kdy stačí jedno apod.,pak se to zbytečně vyhazuje a krvácí srdce joo a co se týká nakupování větích věcí - spotřebiče do domácnosti apod., tak jsem určitě pro nakupovat přes internet a ověřené e-shopy, pokud si člověk není jistý velikostí a chce si to přeměřit, tak třeba zajít do obchodu, ale pak to koupit přes net, větinou to vychází levnějí
Kdo vyhazuje cukr?
Není tady
dycinky napsal(a):
Brrouk napsal(a):
Kdo vyhazuje cukr?
asi brrouk, protoe nikdo jiný by takovou pitomost nemohl napsat
Není tady
No a to si vemte, ze manzel neji mouku, takze ja mu musim delat veci bez peciva, zadne testoviny apod, takze na tomhle usetrit - to je teprv umeni... ja bych rekla, ze to skoro ani nejde, snazim se delat hodne brambory, protoze jsou vetsinou levne, nakupovat zrovna sezonni a levne zeleniny, ale to taky nejde 100%... ale zase je to efektivni zpusob, jak zhubnout (ale zhubne i penezenka)...
Není tady