|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Měla jsem děti ve 22 a 25, obě v rizikovém těhotenství s velkými potížemi, hlavně první dcerku. Kdoví, možná zrovna ve 45 by mé tělo bylo připraveno lépe. 
Ronja napsal(a):
Duši promiň, já nechápu, na co se mě ptáš?
Ronjo, já jsem se až tak neptala, to byla jen položená otázka, ne k zodpovězení, ale spíše k zamyšlení.
ženská,která může otěhotnět je žena, která má menstruaci. Ta začíná cca kolem 12tého roku, končí individ. kolem 50ti? Po padesátce.
12tiletá holčina byt už teoretick by otěhotnět mohla , donosit, porodit - je extrém. Je to dítě. Jak se může dítě starat o dítě. Navíc nemá finanční prostředky atd atd. Ale v souladu s přírodou je připravená.
ženská v 45 je finančně zajištěná, ale... už je na konci svého plodného období.
Jsem ráda, že mám děti a že nemusím řešit, jeslti dítě po 40cítce nebo ne. PRotože ono když děti máš se o tom dost dobře kecá, že v 45 už nikdy. Ale kdybych je neměla, nebo nemohla otěhotnět, asi bych mluvila jinak. A kdybych otěhotněla i po čtyřicítce, byla bych štastná.
KDyž o tom tak přemýšlím, rok si říkám, že bych mohla podstoupit sterilizaci, měla bych jí od pojištovny zadarmo, nemusela bych do sebe cpát hormony, nemusela bych se chránit kondomy. Ale já to oddaluju. A vím proč. Podvědomě. Vím, že dítě nechci, ale nechci si připustit to, že už jsem žena staršího věku (na dítě).
Revliba nastínila to, o čem se dá, ale jenom polemizovat. Zachranovat půlkilová nedonošená miminka nebo je to proti přírodě? Matka dítěte to vidí jinak , druhý člověk zase jinak. JE to složité a těžké říct tak to je správně. Kdo určuje měřítka?
Není tady

Já bych s dovolením upřesnila, co bylo mým původním námětem k zamyšlení. Blbě jsem to asi na začátku podala.
Co byste řešily, kdyby vám bylo 45 let a neplánovaně otěhotněly - přírodně, tedy po standardní souloži... 
Není tady
Díky za dovysvětlení Jessiko! (mé ironické já se chce zeptat, jaká soulož je "standardní", ale raději si to odpustím
)
Zcela vážně ale ještě k tématu (alespoň částečně) - pokud má žena rodičovské touhy i ve věku, kdy už vlastní těhotenství není zdravotně vhodné či možné, může si taky dítě osvojit, tak se k sobě můžou líp hodit i věkově.
Není tady
Standardní soulož mě taky rozesmála. 
Já se raději budu nestandardně milovat. 
A pokud bych v takové situaci otěhotněla, děťátko bych si nechala.

Ronja napsal(a):
Díky za dovysvětlení Jessiko! (mé ironické já se chce zeptat, jaká soulož je "standardní", ale raději si to odpustím
)
Zcela vážně ale ještě k tématu (alespoň částečně) - pokud má žena rodičovské touhy i ve věku, kdy už vlastní těhotenství není zdravotně vhodné či možné, může si taky dítě osvojit, tak se k sobě můžou líp hodit i věkově.
Ale když je to moje vlákno, tak si můžu trošku zaplevelit...
Standardní (ve střední Evropě, kde se nás většina teď nalézá) je misionářská poloha.
To je když muž leží na ženě a jsou obrácení tváří v tvář.
Ještě něco potřebuješ osvětlit ?

Upravil(a) Jessika (28. 12. 2011 20:43)
Není tady
Jess
Já bych si děťátko nechala i ze soulože nestandardní, třeba ... zezadu, nebo.. nebo... 

dusi, je spousta míst na světě, kde 12-ti leté ženy rodí běžně. To je věc zvyku, národa, období. Kdysi byl průměrný věk 30 let. Kdysi se vdávaly i pětileté dívenky 

majkafa napsal(a):
Jess
Já bych si děťátko nechala i ze soulože nestandardní, třeba ... zezadu, nebo.. nebo...
Jen jestli milování po čtyřícítce není proti přírodě 
Není tady

Jessika napsal(a):
Já bych s dovolením upřesnila, co bylo mým původním námětem k zamyšlení. Blbě jsem to asi na začátku podala.
Co byste řešily, kdyby vám bylo 45 let a neplánovaně otěhotněly - přírodně, tedy po standardní souloži...
Pokud žena nebere antikoncepci,či se jinak nebrání nechtěnému těhotenství,musí počítat s otěhotněním a být připravená dopředu na možnost rozhodování,víceméně tedy být rozhodnutá.
Pokud tedy není úplně simplexní sociální případ..
Kdyby se to stalo mně i přes chráněný sex,šla bych na přerušení.
Není tady
Jessika napsal(a):
majkafa napsal(a):
Jess
Tý jofka, to mě nenapadlo. Budu s tím muset skončit?
Když mně se to zrovna teď náramně líbí 
Nevím, co bych dělala kdybych náhodou otěhotněla . Bylo by to těžké rozhodování. Proto se já spolejhám na ochranu,abych neotěhotněla.
Není tady

Jessika napsal(a):
majkafa napsal(a):
Jess
Nanajvýš proti estetike...
alebo kultu mladosti a krásy. Milovanie nie je proti prírode ani v 80tke, ak k tomu ľudia nepotrebujú Viagry, doktorov, lekárnikov a celý support team. 
Není tady

Revliba napsal(a):
Ronja napsal(a):
Jessico mě do 45 ještě hodně času zbývá, takže si neumím konkrétně představit, jak na tom budu např. zdravotně. Obecně podle mě platí, co už tu padlo - že záleží na rodinné, finanční i psychické situaci. Pokud bych počala neplánovaně, jen pokročilý věk by pro mě důvodem k potratu nebyl. Když už to dítě mám (a podle mě ho už "mám" v okamžiku, kdy otěhotním), tak ho i donosím a nějak se postarám. Starší rodiče asi nejsou ideální model, ale kdybych se za sebe měla rozhodnout, jestli se mám narodit starším rodičům, nebo se nenarodit vůbec, tak bych mnohem raději ty starší rodiče, prosím
Takže argument věku pro mě není absolutní.
Děti jsou pro mě požehnání a radost, i když někdy nečekaná. Znám rodiny, které se rozhodly pro rodičovství ve starším věku nebo pro nadprůměrný počet dětí. Obecně z nich mám pocit, že i když si vybraly těžkou cestu, jsou po ní rádi a jsou tím naplnění. Některá rozhodnutí jsou těžká, vyžadují oběť zdraví, pohodlí, finanční oběti...ale vrátí se tisíckrát jinak. Takže asi tak - může to stát za to.To bezesporu...ti lidé jsou naplněni..
vnoučata bez babiček a dědečků už moc ne...
Revli, a máš nejakú záruku, že mladší ľudia nezomrú? Môjmu otcovi zomrel otec, keď mal 4 roky, na následky banálnej operácie... smola, zlé našasovanie, a tak. NEEXISTUJÚ záruky, a nedá sa spoliehať ani na štatistiky... Navyše moja kamoška - tá, čo má jedno dieťa v 28 a druhé v 44 - má jendu babičku nefunkčnú pre obe deti a durhú funkčnú pre obe... Moja švagriná, ktorá mala prvú dcéru v 21 r. a druhú v 42. bola úplná sirota už pri narodneí tej prvej... kdežto naši fungovali a fungujú aspoň čiastočne pre obe baby ako starí rodičia, pre tú druhú, pokrvnú, ešte o niečo viac - hlavne vďaka tomu, že sú už na dôchodku a majú čas, lásku a trpezlivosť
...
Není tady

Revliba napsal(a):
elena007 napsal(a):
Nevim, Revlibo, ale mne se zda, ze ted bych se o sve rodice postarala lip a lehceji nez treba az by mne bylo 65 a jim dejme tomu 85. Nehlede na to, ze uz ted spousta lidi pujde do duchodu v 65 a i pozdeji, takze s casem to bude tezke tak ci tak.
Myslim, ze s timto se kalkulovat neda a ani nema, protoze to stejne vzdy jinak. Ale kdyz uz o tom mluvis, tak predstava, ze se v 25 hned po skole vdam, do padesati budu zivit deti, pak plynule prejdu na starost o petasedumdesatilete rodice, budu samozrejme chodit do prace, sem tam hlidat vnoucky a v sedesati si trosku odfouknu, ale ne moc, furt budu jeste pracovat a za chvilku aby se nekdo zacal starat o mne. Toto rovnez nemusi byt lakavy model pro kazdeho.![]()
Mas pravdu, ze starych matek pribyva, a ze je to ted moderni a o to vypouklejsi, ze jsme za komousu zase byli v opacnem extremu a matky byly mladinke. Zajimave je, ze tak mlade byly jenom v byvale CSSR, ani ve zbytku soc. tabora to tak nebylo o zbytku Evropy ani nemluve. Proti prirode to ale rozhodne neni. Proti prirode je spis to, ze v dnesni dobe je potreba se starat a zdrave dospele jednice neprimerene dlouhou dobu.Úplně souhlasím s tím,že je proti přírodě starat se o dospělé zdravé jedince i s tím,že dříve byly matky mladounké (moje švagrová rodila první dítě v 26ti,před 26ti lety a doktor jí řekl,že je na první dítě stará...)
Ovšem to,že matka v 45ti je proti přírodě,na tom si dovolím trvat..
Trvaj si na čom cceš, prírode je to fuck... Kedysi mali ženy deti plynule - ak teda nezomreli pri pôrode - od cca 16 do cca 40-43... Vrátane napríklad cisárovnej Marišky Terezky. To bol síce možno extrém vyplývajúci zo silnej viery a nedostatku antikoncepcie - a v prípade Marišky Terezky aj z chtíča rodiť genofond pre európske kráľovské dvory - ale šlo to prírodnou cestou a bolo to tu, už pred stáročiami...
Není tady

elena007 napsal(a):
Revliba napsal(a):
Mám dojem,že tu tak nějak mluvíme o voze a o koze..
To,že se časy mění a nic není jak dříve je nasnadě..
To,že sociální,kulturní a ekonomické prostředí se mění... také...
Já osobně píšu o Přírodě jako takové,bez odsudků starých matek,či mladých matek..
Naše fyzické tělo je nastaveno přírodou chytře...tak ,aby reproduktovalo v REPRODUKTIVNÍM věku..
Menopauza,přírodou nastavená, začíná od 40ti výš,kus od kusu...
Příroda nám tím dává najevo to,k čemu jsme byli stvořeni....není to nic proti ničemu..
Jen pokud nevnímáme, proti té přírodě...tak trochu..
Ale to bych tu mohla začít polemizovat o protipřírodním zachraňování 500gramových novorozeňat,ve snaze dokazování přírodě,jak jsme skvělí a naše ega nepokorná a to by byl průser...
Všechna srdíčka,lidičky,kostelíčky,dary od pánaboha a požehnání by mě tu rozcupovala na atomy...No vsak reproduktivni vek zeny konci menopauzou ne? Nekdy i v petatriceti.
A ano ctyricitka, ktera otehotni prirozenou cestou, je vnimana jako neco, co by nemelo byt, neco neprirozeneho, ale mlada zena, ktera otehotni po tretim IVF a s tezkostmi donosi nebo i nedonosi, je v poradku. Tim se nechci nikoho dotknout, jen myslim, ze prirodu si bereme do ust, jak se nam to hodi do kramu.

Není tady

Ešte som chcela napísať, že mi pripadá alibistické oháňať sa "prírodou" v spoločnosti a kultúre, kde sa chemické a hormonálne hnusy podávajú dievčatám od cca 16tich rokov - čo je na TOM prriodzené? Že keď ju trebrás po rokoch vysadia, telo nevie začať znovu menštruovať, je zmätené, sú problémy s otehotneném - hoci mladá môže mať 24 rokov - to sa vám zdá prirodzené? Mne nie.
My už podľa mňa ani omylom nevieme posúdiť, čo je prirodzené a čo nie... sme chorá spoločnosť. Len si osobujeme právo naprávať prírodu, a keď nám to nejde podľa našich rpedstáv, remcáme, že to je "proti prírode"...
Upravil(a) Selima (28. 12. 2011 23:10)
Není tady

dusička napsal(a):
Ronja napsal(a):
Duši promiň, já nechápu, na co se mě ptáš?
Ronjo, já jsem se až tak neptala, to byla jen položená otázka, ne k zodpovězení, ale spíše k zamyšlení.
ženská,která může otěhotnět je žena, která má menstruaci. Ta začíná cca kolem 12tého roku, končí individ. kolem 50ti? Po padesátce.
12tiletá holčina byt už teoretick by otěhotnět mohla , donosit, porodit - je extrém. Je to dítě. Jak se může dítě starat o dítě. Navíc nemá finanční prostředky atd atd. Ale v souladu s přírodou je připravená.
ženská v 45 je finančně zajištěná, ale... už je na konci svého plodného období.
Jsem ráda, že mám děti a že nemusím řešit, jeslti dítě po 40cítce nebo ne. PRotože ono když děti máš se o tom dost dobře kecá, že v 45 už nikdy. Ale kdybych je neměla, nebo nemohla otěhotnět, asi bych mluvila jinak. A kdybych otěhotněla i po čtyřicítce, byla bych štastná.
KDyž o tom tak přemýšlím, rok si říkám, že bych mohla podstoupit sterilizaci, měla bych jí od pojištovny zadarmo, nemusela bych do sebe cpát hormony, nemusela bych se chránit kondomy. Ale já to oddaluju. A vím proč. Podvědomě. Vím, že dítě nechci, ale nechci si připustit to, že už jsem žena staršího věku (na dítě).
Revliba nastínila to, o čem se dá, ale jenom polemizovat. Zachranovat půlkilová nedonošená miminka nebo je to proti přírodě? Matka dítěte to vidí jinak , druhý člověk zase jinak. JE to složité a těžké říct tak to je správně. Kdo určuje měřítka?
Duši, je to kultúrna vec... V Afrike dievčatá vydávajú okolo 12 rokov a očkaáva sa, že čoskoro začnú rodiť deti... a ony často aj začnú. Že sú potom často zničené a umeirajú skôr (alebo pri pôrode alebo na následné komplikácie) je vec druhá, ale čisto prírodne vzaté - áno, 12 ročné dievča môže mať dieťa a občas ho aj má. A keďže sa nedá predpokladať, že by ho mala po umelom oplodneníí, tak asi áno - asi to je v súlade s prírodou... Keby príroda nechcela, dievča by neotehotnelo.
Upravil(a) Selima (28. 12. 2011 23:06)
Není tady

Jessika napsal(a):
Nič... donosila, porodila a modlila sa za dzravie dieťaťa a seba.
Není tady
Jessiko - jestli toužíš po miminku, jestli se Ti na povrch bere mateřský pud. Odpověz si srdcem a jdi do toho, je to Tvé rozhodnutí.
Záleží jen na Tobě, ne tady na anketě, každá ženská to má totiž jinak, a Ty žiješ svůj život.
Není tady

Já osobně jsem si ještě tak před dvěma lety říkala, i když jsme to neplánovali a nechtěli, že kdyby se stalo a já otěhotněla, zvažovali bysme. Dnes jsem ráda, že se to nestalo. Je mi 42 a dítě už nechci. Nebudu sobecká, protože vím, že v šedesáti budu přece jenom už unavená životem, nebudu mít tolik elánu, co mám teď a je to fakt sobecký vůči tomu děcku, protože vím, že mu nedám to, co by potřebovalo a chtělo. Nemyslím jen materiálně, ale i duševně, prostě už na to nestačíš. V šedesáti máš víc strachu, víc vidíš to, co by se mohlo stát a podobně. Vím tohle od známých, co měli dítě po čtyřicítce. Všichni svorně řekli, že kdyby věděli to, co dnes, nešli by do toho. A že se od tohoto pozdního dítěte ani nedočkají vnoučat a že už o to je to dítě ošizený.
Ale tohle je můj názor. Jedna kolegyně nemohla přirozeně otěhotnět, měla sny ve 35ti letech a řekla, že kdyby měla jinou možnost, tak pozdě by dítě neměla.
Takže já osobně bych do toho nešla, dítě má mít mladý rodiče, ne že si je pak ve škole pletou s babičkou a dědou.
Ale zase chápu, že když někdo dítě nemá vůbec, zatouží po něm i v pozdním věku.
A dítě není věc, která, když na to nemáš, se dá odložit. Nedá.
Není tady

Jessika napsal(a):
Nedonosila, neporodila. Je to ode mě hnusný, ale upřímný. Nemám na to, ani duševně, ani fyzicky a ani zdravotně, obě těhotenství jsem "přežila" s vypětím všech sil. Proto se snažím do takové situace nedostat, protože proti potratům v zásadě nejsem, ale sama bych to absolvovat nechtěla. Celej zbytek života bych na to dítě musela myslet, jestli to byl kluk nebo holčička, jak by vypadalo, že už by mu bylo tolik a tolik let, bylo by to pro mě doživotní trauma a popravdě, věřím na Boží mlýny a tohle by mi asi neprošlo. Nechtěla bych tuhle situaci řešit.
Není tady

dusička napsal(a):
Jessiko - jestli toužíš po miminku, jestli se Ti na povrch bere mateřský pud. Odpověz si srdcem a jdi do toho, je to Tvé rozhodnutí.
Záleží jen na Tobě, ne tady na anketě, každá ženská to má totiž jinak, a Ty žiješ svůj život.
Jeje... teď ne !!!
Já budu mít želvu.... 
Dámy, nechtěla jsem vás některé uvést v omyl. Nejsem v tom a neplánuji mít 
Jedná se o to, že když jsem byla mladší (dejme tomu o 20 let), tak pro mně potrat nepředstavoval nic divného... bylo to pro mně jediné možné řešení (pokud už je člověk tak nezodpovědný, že nepoužívá antikoncepci, nebo pokud ze zdravotních důvodů nemůže, nebo pokud by selhala antikoncepce)
Ale dnes, když o tom tak uvažuju, by mi bylo líto "přerušit"nový život.
V širším měřítku jsem chtěla teda vědět, jak se k tomu staví ostatní, ovlivněné/neovlivněné věkem.
Ale prosím vás, zda přerušení ano nebo ne - to je na jiné vlákno.
A určitě nechci prosazovat ANO nebo NE. To je každého věc, aspoň tohle vím přesně.
Tož tak.
Do nového roku zdravou mysl a trpělivé tělo (nebo i naopak).
Jess.
Není tady
Co byste řešily, kdyby vám bylo 45 let a neplánovaně otěhotněly
Špatně položená otázka - podle mého názoru.
Každá by řešila něco jiného, podle momentální situace, počtu dětí, celkového nastavení, postoje, pohledu partnera...
Těžko se dobereš relevantní odpovědi... tak nanejvejš procent pro ANO, NE a NEVÍM... a to ještě silně ovlivněných okruhem těch, které se scházejí zrovna tady.
Není tady

Těžko se dobereš relevantní odpovědi... tak nanejvejš procent pro ANO, NE a NEVÍM... a to ještě silně ovlivněných okruhem těch, které se scházejí zrovna tady.
Samozřejmě, že jsou tady samé relevantní odpovědi... mají rozhodující význam pro každou odpovídající pisatelku 
Není tady