|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
elena007 napsal(a):
Asi to je skutecne velice individualni. Mne by se prave hrat chtelo, ale chlapecek nam prichazi do veku, kdy na matciny vyzvy ke hram opovida mrucenim a ani neodtrhne oko od nektereho z mnoha displeju, co jich tady mame. Jeste to neni kriticke, ale bojim se, ze bude jen hur.
ale na to hraní nemusíš mít vlastní
, mám chuť si hrát tak si něco půjčím 
mé děti taky měli období vrčení a mručení, teď jsou zase "mazlivé" kdy vymýšlejí krá.vov.iny, aby matku zabavily a pobavily. ani nemůžu napsat, co je puboš junior (22) schopen vymyslet, aby svou matičku pobavil 
Není tady
aprill napsal(a):
Káča napsal(a):
Babička měla mou mamku v 38letech a tenkrát to bylo něco. Já jsem své poslední dítě měla skoro ve 40letech, dnes je malé 8let a teptve v poslední době začínám pociťovat jisté známky únavy a potřebu klidu. Už není ani ta trpělivost a nadšení pro zájmy a hry dcery. Jen si přeji, aby jsme byli zdraví, abychom ji mohli dovést do dospělosti.
a bude hůř
Káča, to moc pěkně a upřímně napsala.
hm, ale tohle mají kolikrát i mladí rodiče, to nemusí být věkem.
Není tady
aprill, myslim, ze nezertuje. V jejim zajmu je, aby se narodilo co nejvic mladat. Rozsireny nazor jedne skupiny lidi, ze se maji narodit tak nejvys dve a dvacetilete matce s prirodou az tak nesouvisi. To je spis dano socialnim vyvojem, tim jak si lide (zeny) predstavuji svuj zivot. S tim, ze chteji mit radosti raneho materstvi za sebou, aby si mohly ve strednim veku takzvane uzivat bez soustavne pece o mlade potomky, ze uz nejsou ochotny utirat nudle a orezavat ty pastelky a tez s predstavami, co a jak dlouho je nutno diteti poskytovat po materialni strance, aby nebylo nedejzbuh ukraceno.
Není tady

Syn se narodil v mých 25 letech a taky jsem si tenkrát vyslechla, že jsem na prvorodičku stará.
Myslela jsem si, že budu mít více dětí, nestalo se. Dnes už bych se na miminko necítila, ale starší dítě, holčičku 10 - 12 let, bych brala.
Není tady

Mám dojem,že tu tak nějak mluvíme o voze a o koze..
To,že se časy mění a nic není jak dříve je nasnadě..
To,že sociální,kulturní a ekonomické prostředí se mění... také...
Já osobně píšu o Přírodě jako takové,bez odsudků starých matek,či mladých matek..
Naše fyzické tělo je nastaveno přírodou chytře...tak ,aby reproduktovalo v REPRODUKTIVNÍM věku..
Menopauza,přírodou nastavená, začíná od 40ti výš,kus od kusu...
Příroda nám tím dává najevo to,k čemu jsme byli stvořeni....není to nic proti ničemu..
Jen pokud nevnímáme, proti té přírodě...tak trochu..
Ale to bych tu mohla začít polemizovat o protipřírodním zachraňování 500gramových novorozeňat,ve snaze dokazování přírodě,jak jsme skvělí a naše ega nepokorná a to by byl průser...
Všechna srdíčka,lidičky,kostelíčky,dary od pánaboha a požehnání by mě tu rozcupovala na atomy...
Není tady
aprill napsal(a):
elena007 napsal(a):
Asi to je skutecne velice individualni. Mne by se prave hrat chtelo, ale chlapecek nam prichazi do veku, kdy na matciny vyzvy ke hram opovida mrucenim a ani neodtrhne oko od nektereho z mnoha displeju, co jich tady mame. Jeste to neni kriticke, ale bojim se, ze bude jen hur.
mé děti taky měli období vrčení a mručení, teď jsou zase "mazlivé" kdy vymýšlejí krá.vov.iny, aby matku zabavily a pobavily. ani nemůžu napsat, co je puboš junior (22) schopen vymyslet, aby svou matičku pobavil
aprill, ale ja chci vlastni, chapes?
Nejake pujcene me nebere. 
Není tady
Revliba napsal(a):
Já osobně píšu o Přírodě jako takové,bez odsudků starých matek,či mladých matek..
Naše fyzické tělo je nastaveno přírodou chytře...tak ,aby reproduktovalo v REPRODUKTIVNÍM věku..
Příroda nám tím dává najevo to,k čemu jsme byli stvořeni....není to nic proti ničemu..
Ale to bych tu mohla začít polemizovat o protipřírodním zachraňování 500gramových novorozeňat,ve snaze dokazování přírodě,jak jsme skvělí a naše ega nepokorná a to by byl průser...
Všechna srdíčka,lidičky,kostelíčky,dary od pánaboha a požehnání by mě tu rozcupovala na atomy...
bohužel , tady máš taky pravdu, snažíme se přírodu přeprat, ale ona nám to vrátí
.
je úžasné, že můžou mít děti i ty, který to nějak příroda nechtěla dovolit, ale je to tak správné? nevrátí se nám to? zmrazená embrya - budou z nich v dalších generacích "zdraví" jedinci? .
kdybych nemohla mít děti, asi bych taky udělala všechno možné, ale je to tak správné?
Není tady
elena007 napsal(a):
aprill napsal(a):
elena007 napsal(a):
mé děti taky měli období vrčení a mručení, teď jsou zase "mazlivé" kdy vymýšlejí krá.vov.iny, aby matku zabavily a pobavily. ani nemůžu napsat, co je puboš junior (22) schopen vymyslet, aby svou matičku pobavilaprill, ale ja chci vlastni, chapes?
Nejake pujcene me nebere.
a co ti brání? to , že si někteří myslí, že to není normální? záleží přeci jen na tobě, jestli budeš mít dítě v 20 nebo téměř v 50!
Není tady

aprill napsal(a):
Revliba napsal(a):
Všechna srdíčka,lidičky,kostelíčky,dary od pánaboha a požehnání by mě tu rozcupovala na atomy...bohužel , tady máš taky pravdu, snažíme se přírodu přeprat, ale ona nám to vrátí
.
je úžasné, že můžou mít děti i ty, který to nějak příroda nechtěla dovolit, ale je to tak správné? nevrátí se nám to? zmrazená embrya - budou z nich v dalších generacích "zdraví" jedinci? .
kdybych nemohla mít děti, asi bych taky udělala všechno možné, ale je to tak správné?
Aprill,řekla bych,že toto je spíš na duchovní...možná bych tu nedráždila či nechtěně nezraňovala některé,které to cítí jinak...
Jinak souhlasím.
Není tady
Revliba napsal(a):
aprill napsal(a):
Revliba napsal(a):
Všechna srdíčka,lidičky,kostelíčky,dary od pánaboha a požehnání by mě tu rozcupovala na atomy...bohužel , tady máš taky pravdu, snažíme se přírodu přeprat, ale ona nám to vrátí
.
kdybych nemohla mít děti, asi bych taky udělala všechno možné, ale je to tak správné?Aprill,řekla bych,že toto je spíš na duchovní...možná bych tu nedráždila či nechtěně nezraňovala některé,které to cítí jinak...
Jinak souhlasím.
nechci nikoho dráždit ani zraňovat
Není tady
Revliba napsal(a):
No vsak reproduktivni vek zeny konci menopauzou ne? Nekdy i v petatriceti.
A ano ctyricitka, ktera otehotni prirozenou cestou, je vnimana jako neco, co by nemelo byt, neco neprirozeneho, ale mlada zena, ktera otehotni po tretim IVF a s tezkostmi donosi nebo i nedonosi, je v poradku. Tim se nechci nikoho dotknout, jen myslim, ze prirodu si bereme do ust, jak se nam to hodi do kramu.
Není tady

elena007 napsal(a):
Revliba napsal(a):
Všechna srdíčka,lidičky,kostelíčky,dary od pánaboha a požehnání by mě tu rozcupovala na atomy...No vsak reproduktivni vek zeny konci menopauzou ne? Nekdy i v petatriceti.
A ano ctyricitka, ktera otehotni prirozenou cestou, je vnimana jako neco, co by nemelo byt, neco neprirozeneho, ale mlada zena, ktera otehotni po tretim IVF a s tezkostmi donosi nebo i nedonosi, je v poradku. Tim se nechci nikoho dotknout, jen myslim, ze prirodu si bereme do ust, jak se nam to hodi do kramu.
Eleno,mám dojem,že si tuhle diskuzi bereš osobně...znovu opakuji,je to jen můj názor,tak,jak tuto otázku vnímám já, svým pohledem...to neznamená,že je to dogma,...máš právo si myslet co chceš a jak to sama cítíš,respektuji to..
Není tady
aprill, mne brani hlavne priroda. Tatinek mel potize uz pri prvnim kvuliva blbosti mladi a ja jsem uz taky baba letita, sance, ze zaroven vyprodukujeme zivotaschopne vajicko i spermii se pomalu ale jiste blizi k nule, mozna uz i je nulova. A do IVF bych nesla, to jsem nechtela, ani nez se narodil maly. Takze tak.
Není tady
Revlibo, prave ze ne, neberu si to osobne, jen mam jiny nazor na to, co je prirozene.
Myslim, ze stejny nazor bych mela, i kdybych mela dite (deti) mladsi. Jestli bych se v tom pripade hnala do dalsich pred ctyricitkou, ci po anebo jestli by se mi uz nechtelo a sporadane bych polykala antikoncepci, tot otazka.
Jak jsem uz psala, vyrostla jsem v tom. Vsichni stari v rodine deti vychovali, vsechny deti byly zdrave, vsichni jsou v pohode a vsechny stare matky rikaji, ze byly nakonec rady, ze ty deti mely, tak jim verim. 
Není tady
PPavlaa napsal(a):
Revliba napsal(a):
Ronja napsal(a):
Jessico mě do 45 ještě hodně času zbývá, takže si neumím konkrétně představit, jak na tom budu např. zdravotně. Obecně podle mě platí, co už tu padlo - že záleží na rodinné, finanční i psychické situaci. Pokud bych počala neplánovaně, jen pokročilý věk by pro mě důvodem k potratu nebyl. Když už to dítě mám (a podle mě ho už "mám" v okamžiku, kdy otěhotním), tak ho i donosím a nějak se postarám. Starší rodiče asi nejsou ideální model, ale kdybych se za sebe měla rozhodnout, jestli se mám narodit starším rodičům, nebo se nenarodit vůbec, tak bych mnohem raději ty starší rodiče, prosím
Takže argument věku pro mě není absolutní.
Děti jsou pro mě požehnání a radost, i když někdy nečekaná. Znám rodiny, které se rozhodly pro rodičovství ve starším věku nebo pro nadprůměrný počet dětí. Obecně z nich mám pocit, že i když si vybraly těžkou cestu, jsou po ní rádi a jsou tím naplnění. Některá rozhodnutí jsou těžká, vyžadují oběť zdraví, pohodlí, finanční oběti...ale vrátí se tisíckrát jinak. Takže asi tak - může to stát za to.To bezesporu...ti lidé jsou naplněni..
vnoučata bez babiček a dědečků už moc ne...nikdy nemáš jistotu, že ta babička bude, bez ohledu na věk. nebo že bude vůbec stát za to, ji mít.
Přesně tak, Pavla má pravdu - navíc nemít dítě po 40 jen proto, že nebude mít chudák babičku - to mi nepřijde jako zásadní důvod. Já tady "staré" matky nechci obhajovat, znám klientelu center asistované reprodukce a když se tam náhle v 45 letech nějaká paní, co honila kariéru, utrhne, že chce mít dítě a postupuje deset cyklů IVF jen aby si dítě vyvzdorovala na přírodě, tak si taky říkám, jestli je tohle ok. Jenže diskuze nad etičností/neetičností asistované reprodukce by byla úplně na samostatné vlákno, protože jsou tisíce důvodů a situací a desítky různých metod, nejde to všechno šmahem hodit do jednoho pytle a mít názor hotový.
Zásadně jiná mi ale přijde situace, kdy žena po čtyřicítce otěhotní neplánovaně, dvě děti už třeba má a řeší, jestli si tohle "nad plán" nechat. V takové situaci prostě držím pěsti novému životu, pokud to jde a nejsou zde závažné zdravotní nebo jiné okolosti.
Není tady
Pravda, Revlibo, polemizovat se dá o čemkoli, včetně "přiměřenosti" zachraňování extrémně nedonošených dětí. Diskuze to může být i zajímavá, jen mívá tendeci nabýt úplně jiných rozměrů a argumentů, když se přejde od teorie k bolestivé praxi života - tím chci říct, že většině lidí se argumentace hodně posune, když diskutované nedonošeně najednou není abstraktní, ale je to jejich vnouček, neteř nebo přímo vlastní potomek.
Tím samozřejmě nechci říct, že "kdo to nezažil, nemůže mít názor", jen mám prostě takovou zkušenost, že vyhrocené postoje se jednodušeji drží, když se tě téma osobně nedotýká.
Není tady

Revliba napsal(a):
Ovšem to,že matka v 45ti je proti přírodě,na tom si dovolím trvat..
Naštěstí to je tak všechno co s tím můžeš dělat. Zaplať bůh si o tomhle rozhoduje každý sám.
Není tady
Revliba napsal(a):
Počkej to ona je proti přírodě i když otěhotní přirozeně? Zajímavý.
Není tady
Já si myslím, že žena - matka není nikdy proti přírodě, když otěhotní přirozeně.
Mě hlavně termín "proti přírodě" přijde vtipný... Dřív se používal jako argument proti létání, dnes např. proti asistované reprodukci, bude zajímavé, co bude proti přírodě za 50 let - držím palce teleportaci 
Není tady
Ronja napsal(a):
Revliba napsal(a):
Počkej to ona je proti přírodě i když otěhotní přirozeně? Zajímavý.
Ronjo, a co třeba dvanáctiletá holka, ta přeci může taky přirozeně otěhotnět
Není tady

Ronja napsal(a):
Pravda, Revlibo, polemizovat se dá o čemkoli, včetně "přiměřenosti" zachraňování extrémně nedonošených dětí. Diskuze to může být i zajímavá, jen mívá tendeci nabýt úplně jiných rozměrů a argumentů, když se přejde od teorie k bolestivé praxi života - tím chci říct, že většině lidí se argumentace hodně posune, když diskutované nedonošeně najednou není abstraktní, ale je to jejich vnouček, neteř nebo přímo vlastní potomek.
Tím samozřejmě nechci říct, že "kdo to nezažil, nemůže mít názor", jen mám prostě takovou zkušenost, že vyhrocené postoje se jednodušeji drží, když se tě téma osobně nedotýká.
Bezpochyby Ronjo,
každý názor je názor vycházející de facto z osobní zkušenosti...
Je to nějaký čas,kdy jsem viděla v televizi velmi zajímavý a dobře objektivně podaný dokumentv o nedonošených dětech.Myslím,že tam byly popisovány 2 případy v podstatě se stejnou startovací pozicí...
Miminka měla obě kol 600g..Jedno mimino se nádherně vylízalo a bylo z něj zdravé děcko,druhé zůstalo těžce postižené,vlastně doživotně odkázané na péči okolí,ať už rodiny,či postupně státu...
Já sama jsem měla kliku a děti ve 24ech a 30ti bez sebemenších potíží s otěhotněním...můžeš si říci,tý se to kecá..
V práci se dnes a denně setkávám s dětmi,krom zdravých i těžce postižených...velmi často díky urputnosti medicíny,matek,společnosti...
Pokud bych byla matkou,která porodí takovýhle uzlíček,byla bych samozřejmě šťastná,že ho zachránili.....ale zároveň,protože jsem pár let pracovala v Jedličkárně (a nejen proto),bych nešla do těhotenství po 40ce...
Je to pro mne veliké zahrávání si s Přírodou...nevnímám to,jako vyhrocený postoj,ale jako souhru srdce a rozumu..
Není tady
Revliba napsal(a):
Ronja napsal(a):
Tím samozřejmě nechci říct, že "kdo to nezažil, nemůže mít názor", jen mám prostě takovou zkušenost, že vyhrocené postoje se jednodušeji drží, když se tě téma osobně nedotýká.Bezpochyby Ronjo,
každý názor je názor vycházející de facto z osobní zkušenosti...
Je to nějaký čas,kdy jsem viděla v televizi velmi zajímavý a dobře objektivně podaný dokumentv o nedonošených dětech.Myslím,že tam byly popisovány 2 případy v podstatě se stejnou startovací pozicí...
Miminka měla obě kol 600g..Jedno mimino se nádherně vylízalo a bylo z něj zdravé děcko,druhé zůstalo těžce postižené,vlastně doživotně odkázané na péči okolí,ať už rodiny,či postupně státu...
Já sama jsem měla kliku a děti ve 24ech a 30ti bez sebemenších potíží s otěhotněním...můžeš si říci,tý se to kecá..
V práci se dnes a denně setkávám s dětmi,krom zdravých i těžce postižených...velmi často díky urputnosti medicíny,matek,společnosti...
Pokud bych byla matkou,která porodí takovýhle uzlíček,byla bych samozřejmě šťastná,že ho zachránili.....ale zároveň,protože jsem pár let pracovala v Jedličkárně (a nejen proto),bych nešla do těhotenství po 40ce...
Je to pro mne veliké zahrávání si s Přírodou...nevnímám to,jako vyhrocený postoj,ale jako souhru srdce a rozumu..
To je samozřejmě legitimní názor podpořený osobní zkušeností, takový můžu jen respektovat 
Není tady

Já myslím,že je to individuální...já bych ve svých 40-ti uý dítě mít nechtěla,přestože mám děti moc ráda,baví mě si s nimi hrát,vymýšlet zábavné činnosti,miminka a batolata jsou pro mě úžasným antidepresivem,ale vlastní mimčo už ne. Můj mladší syn je ještě dost "malý",potřebuje mou péči,ale na druhou stranu už je natolik "velkým",že mám svůj klid i pohodlí. Přiznám se,že bych měla velké dilema,kdybych otěhotněla. Myslím si,že bych si dítě nenechala,ale nevím,možná bych se divila jak bych se v té situaci rozhodla. Podle mě je to nezodpovědné mít dítě v takovém věku,kdy je mnohem větší pravděpodobnost zdravotních problémů,komplikací a onemocnění. A bohužel já to velmi často vidím,jak se ženy okolo 50-tky léčí na různá nádorová onemocnění.
Není tady