|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Potřebovala bych poradit. Dnes jsem se dozvěděla na uřadě, že do rodného listu mého dítěte napíšou bývalého manžela jen proto, že nejsme rozvedení nějakých 300 dní.
Přitom otec dítěte chce být v rodném listě zapsán. Nedá se toho nějak docílit soudně ještě před narozením dítěte?? Nebo musím počkat až se narodí a pak bývalého partnera tahat po soudech?? Nemáte někdo zkušenost??

Není tady
Stačí souhlasné prohlášení biologických rodičů na matrice i před narozením dítěte. Souhlas bývalého manžela .... zřejmě bude rád, že nebude rozporovat otcovství a neplatit výživné. Měl by o tom ale vědět.
Není tady
Marg myslíš, že to půjde takhle jednoduše?? Na matrice mi totiž tvrdili, že musím po porodu k soudu. A už se vidím jak lítám s miminkem po soudech. :-( Určitě se zeptam ještě jinde na matrice.

Není tady

Kaly,našla jsem ti příslušný paragraf ze Zákona o rodině:
§ 51
(1)Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne po zániku manželství nebo po jeho prohlášení za neplatné, považuje se za otce manžel matky.
(2) Narodí-li se dítě ženě znovu provdané, považuje se za otce manžel pozdější, i když se dítě narodilo před uplynutím třístého dne potom, kdy její dřívější manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné.
(3) Při počítání času, který je rozhodující pro určení otcovství, má se za to, že manželství toho, jenž byl prohlášen za mrtvého, zaniklo dnem, který byl v rozhodnutí o prohlášení za mrtvého určen jako den smrti.
§ 58
(1) Narodí-li se dítě v době mezi stoosmdesátým dnem od uzavření manželství a třístým dnem po tom, kdy manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné, lze otcovství popřít jen tehdy, je-li vyloučeno, že by manžel matky mohl být otcem dítěte. Narodí-li se dítě do 300 dnů po rozvodu manželství a jiný muž o sobě tvrdí, že je otcem dítěte, lze otcovství manžela považovat za vyloučené též na základě souhlasného prohlášení matky, manžela a tohoto muže. Toto prohlášení musí být učiněno v řízení o popření otcovství.
Myslím,že hlavně ten paragraf 58 je pro tebe důležitý....jestli tomu dobře rozumím,soudu se nevyhnete,i když se vy 3 domluvíte...
Není tady
Jediným řešením je svatba dříve, než se dítě narodí. Jak píše Tulipánka.
Jedinou možností je svatba před narozením dítěte, jinak budete muset jít po nar. cestou soudu, tzn. určením otcovství, u soudu byste prohlásili, že jste rodiči dítěte a bude-li bývalý manžel souhlasit, nebude třeba dělat dalších testů.
Není tady
Tak bývalý manžel problémy dělat nebude. To bude v pohodě. Nevíte někdo jak dlouho tak může trvat soud ohledně toho určení otcovství?? No doufám, že když se to týká dítěte tak to půjde rychle.

Není tady

Kaly, klidně to může trvat i rok. A počítej s tím, že se dítěti bude znovu měnit rodný list, protože takhle - jak to je - tak mu bude vystaven RL, kde bude jako otec dítěte uveden Tvůj bývalý manžel. Až po proběhlých soudech bude dítěti vystaven nový RL, kde bude jako otec dítěte teprve uveden jeho biologický otec.
Není tady
A se změnou rodného listu jsou pak nějaké problémy?? Nejspíš to bude placené, že??

Není tady

Nevím, jestli je to placené
a se změnou RL problémy nejsou - na základě soudního rozsudku o popření a následném přiznání otcovství bude dítěti vystaven nový, již opravený RL se správnými údaji o otci. Ale tohle se ještě dlouho potáhne.
Kaly, nebylo by jednodušší se za otce svého dítěte rovnou provdat?!? Pak by Ti odpadly martýria po soudech, běhání, soudní jednání a vyřizování. Moje kamarádka to kdysi měla taky tak - vdávala se v 9. měsíci přesně proto, aby za otce jejího dítěte nebyl zapsán její exmanžel a ona se tak vyhnula takovýmto obstrukcím 
Není tady
Jde to,ale soudni cestou,mel to tak muj pritel s prvni zenou.V rodnem liste je psany jako otec muj pritel v te dobe mam za to,ze jeho byvalka byla jeste vdana za prvniho muze .kdyz porodila.Musela bych se ho optat.
Upravil(a) eremuruss (7. 12. 2011 8:10)
Není tady
Ještě jsem se chtěla zeptat. Nevíte někdo co to případně bude znamenat pro toho bývalého manžela. Jako třeba jestli mu to dítě uřad nenahlási do práce nebo tak něco. Tam by se asi divili. Nebo něco takového??

Není tady
Nevíte někdo co to případně bude znamenat pro toho bývalého manžela.
Zbytečný problémy navíc... soudní řízení minimálně.
Úřad ho "nenahlásí", ale na druhou stranu - tady se nic neutají... nevím, jak dneska, ale třeba v porodnici nebo u pediatra chtívali údaje o obou rodičích a bude se ti to blbě vysvětlovat.
Ta veselka by byla nejschůdnější řešení pro všechny zúčastněné.
Není tady
tento případ se stal mé známé, musel bývalý mažel k soudu, kde oba odsouhlasili, že ote dítěte je nový partner, dostali razítko se kterým museli na matriku a pak bylo vše ok...
Není tady

tes1 napsal(a):
tento případ se stal mé známé, musel bývalý mažel k soudu, kde oba odsouhlasili, že ote dítěte je nový partner, dostali razítko se kterým museli na matriku a pak bylo vše ok...
u mě toto nestačilo, musel jsem podat žalobu do půl roku od narození, dojít si na testy a pak jen počkat na rozsudek, ten nabyl právní moci po 22 měsících od podání žaloby. Pro mne to tím skončilo, ten malý se ještě dnes jmenuje příjmením po mě. Protože to již není můj problém, tak neřeším proč
Není tady

PetrHl napsal(a):
Pro mne to tím skončilo, ten malý se ještě dnes jmenuje příjmením po mě. Protože to již není můj problém, tak neřeším proč
Nu, PetřeHl, Tvoje bývalka se - pokud vím - znovu neprovdala, takže asi nosí stále Tvoje příjmení a dítě se tedy logicky jmenuje příjmením stejně, jako jeho matka
Kdyby se dítě jmenovalo po svém biologickém otci, tak by došlo zase k jinému paradoxu - matka by se jmenovala jinak, starší sestra by se jmenovala stejně, jako matka a dítě by v tom mělo zbytečnej maglajz, až by šlo do školy. Takhle se všichni tři - matka a dvě dětí - jmenují stejně, i když má mladší dítě jiného otce 
Není tady

jj asi to je tak logičtější. Já to beru Kiaro ze svého pohledu. Kdybych měl já takhle dítě, chtěl bych aby se jak jeho matka tak dítě jmenovali po mě. Vadilo by mi aby se mé dítě jmenovalo po jiném muži
Není tady

PetrHl napsal(a):
jj asi to je tak logičtější. Já to beru Kiaro ze svého pohledu. Kdybych měl já takhle dítě, chtěl bych aby se jak jeho matka tak dítě jmenovali po mě. Vadilo by mi aby se mé dítě jmenovalo po jiném muži
PetřeHl, ale takhle to máš Ty a spousta jiných mužů to takhle vůbec mít nemusí, ti třeba nelpí na tradičních hodnotách a stačí jim, že dítě je zdravé a s jeho matkou jim to klape 
Vem si to tak, že kdyby se otec dítěte na druhou stranu zachoval "jak se sluší a patří" a s matkou dítěte se oženil, jmenovali by se sice všichni tři stejně, ale zase by na to doplatila Tvoje dcera, která s nimi žije a která by se jako jediná z nich jmenovala jinak, než oni. Ještě by se, chudák, v té rodině cítila jak outsider ...
A situaci, kdy by se Tvoje bývalka znova vdala a její nový manžel by chtěl, aby se i Tvoje dcera jmenovala jako všichni, čili by trval na tom, aby nosila příjmení svého otčíma a byli by všichni jedna úplná, tradiční rodina, jak se sluší a patří - takovou situaci by sis představit dovedl?!? No tak vidíš
Buď rád, že je to tak, jak to je 
Není tady
No tak pokud budu muset ještě BM hnát na testy nebo tak tak to asi začnu uvažovat nad tou svatbou. No jo nic není tak jednoduché.

Není tady
Můj manžel se rozváděl v době, kdy už jeho téměř BM byla těhotná. Všichni 3 "rodiče" se sešli a potvrdili, kdo je otcem budoucího dítěte na matrice. Vše proběhlo - k soudu jít nemuseli, jen jim přišlo vyrozumění a holčička se narodila už s příjmením biologického otce. To je moje zkušenost.
Není tady
marg napsal(a):
Můj manžel se rozváděl v době, kdy už jeho téměř BM byla těhotná. Všichni 3 "rodiče" se sešli a potvrdili, kdo je otcem budoucího dítěte na matrice. Vše proběhlo - k soudu jít nemuseli, jen jim přišlo vyrozumění a holčička se narodila už s příjmením biologického otce. To je moje zkušenost.
to není možné
Není tady
Bylo to v roce 1992. Ale i dnes je vše možné.
aprill napsal(a):
marg napsal(a):
to není možné
Není tady
A to vyrozumění přišlo odkud? Předpokládám, že od soudu.
A možné to opravdu není, protože máme jaksi platný zákon o rodině a v něm obsažené domněnky otcovství.
Není tady
Myslíte, že ten test otcovství bude nutný?? A kolik to tak může stát??

Není tady