29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Před nějakým tím rokem mi to už nedalo a zeptala jsem se máti,co to je vlastně ten advent ,vždyt přeci dřív za socíku si na takové slovo vůbec nepamatuju,žádné adventní věnce či svíčky a vánoce se přesto slavili,byl čas předvánoční atak,ne.
Dnes poslouchám rádio a furt tam melou o adventu,všechno je adventní - doba,pátek či svátek,koncerty,pohoda;pustím si tv a at už se jedná o tel.noviny či náhodně zapnutou debatu,zase tam neznají nic jiného než advent,adventní je dnes všechno možné.
Leze mi to teda celkem na nervy,jak se lidem dá do úst jedno slovíčko a pak už neumí žvanit o ničem jiném,copak neexistuje už dnes ekvivalent k tomuto profláklému slovu jako např.předvánoční nálada,předvánoční dobs apod.?
Nevím,jestli jste tohle taky takk zaznamenali jako já nebo něo podobného,ale na slůvk advent už začínám reagovat jak být na červený hadr a nelze před tím nikam utéct.
Není tady
Slovo "advent" znamená něco podstatně jiného, než jen "předvánoční doba či nálada".
No a že "dřív za socíku si na takové slovo vůbec nepamatuju", to s tím zatraceně souvisí.
Není tady
Tak já zvýšený výskyt slova advent kolem sebe nezaznamenala - anebo si to neuvědomuji. A ikdyby ano, tak nechápu, co by mi na tom mohlo vadit.
Není tady
Advent bylo běžné slovo i za socializmu pro ty, kdo se o tohle zajímali.
Taky nechápu, co na tom komu může vadit.
Jaku, není třeba se ptát "máti", stačí si to najít na internetu, co znamená advent.
Heledte holky já to sem hodila do placu,aby taky řeč nestála,protože já na rozdíl od \bramborky jsem to bohužel zaznamenala mnohokrát,ale jinak ji chápu,protože jsme furt něčím z toho éteru oblbováni a kdybychom se měli nad vším takto pozastavovat...
A víte,že já si furt myslím,že advent znamená něco jako předvánoční?Už si ani nepamatuju,co mi na to tenkrát mamka odpověděla,no rozhodně mě s tím neposlala na inteernet jak \majkafa:D,ale já to stejně nebudu zjišťovat už ani na tom netu či u někoho jiného,je mi to nakonec jedno,co to přesně znamená,jen by pořád o tom nemuseli tak vytrvale všude mlet.
Není tady
Jaku, ono se říká "mluv s volem o sobotě, když ho v pátek zabijou"...
Aneb když jsi líná hledat, tak se hloupě nevyptávej a neútoč na něco, o čem nic nevíš.
Není tady
Není tady
Heleno,máš supr přísloví,ale tentokrát ses s ním vůbec nestrefila,páč já tu nerozebírám advent jako takový ale právě to,že si dnes bere do huby tohle slovo málem i každý pes:dumbom:Zakaždým štěkem se objeví slovo advent,adventní apod.Se divím,že se už taky třeba ván.cukroví neříká radši adventní, a adventní úklid apod.Ale co neni,to může být,se nebojím.
Díky aprill že sis dala práci s tím odkazem,zkouknu to,abych tu pro někoho nebyla za vola:storstark:
Není tady
helena napsal(a):
Jaku, ono se říká "mluv s volem o sobotě, když ho v pátek zabijou"...
Aneb když jsi líná hledat, tak se hloupě nevyptávej a neútoč na něco, o čem nic nevíš.
Tak jsem si milá Heleno přečetla odkaz od Aprill,je to jakási doba zklidnění a zároveň se tam píše o tom,o čem já tady a to ,že :" Dnes je však advent komerčně využíván" - a to je to jádro pudla,o které mi jdem,ne o advent jako takový., z kterého se stále pro mě nepochopitelně dělá to,co vlastně vůbec neni.Zbytečná věda a kecy v kleci.
Jinak Aprill - ten programátor tam na tom obrázku mi teda spíš připomíná Ježiše,se treda fakt strefili,tohle nemohl fakt programovat nikdo vhodnější
Není tady
Heleno:
lapidárně řečeno, chtít najít ekvivalent ke slovu "Advent" je naprosto a úplně totéž, jako chtít najít ekvivalent ke slovu "Vánoce", takže asi tak ...
Není tady
No, mě začíná vytáčet adventní reklama s Polívkou a potom Velikonoce v prosinci od Vodafonu.
Není tady
Tak jsem si milá Heleno přečetla odkaz
Tak já si ho, milá Jaku, na rozdíl od tebe číst nemusím...
Dnes je však advent komerčně využíván
A mohla bys mi sdělit, co komerčně využíváno není? Od adventu po imigranta Valentýna ouplně všecko - bohužel.
Jenže ono to není jen "dneska" - za vzpomínaného socíku byly Vánoce dobrým důvodem k tomu, aby státní obchod vyčistil sklady, hodil na pulty i totálně neprodejné zboží - a páč ničehož nic nebylo, lidi to ještě rádi koupili.
Není tady
Advent znamená příchod a v křesťanství je to doba, kdy se věřící připravuje na příchod Krista. Že se o tom za socíku nemluvilo, je jasné, tehdy se přece zdůrazňovalo, že Vánoce jsou rodinné svátky a zcela se potlačoval jejich náboženský charakter.
Není tady
Ivana napsal(a):
Advent znamená příchod a v křesťanství je to doba, kdy se věřící připravuje na příchod Krista. Že se o tom za socíku nemluvilo, je jasné, tehdy se přece zdůrazňovalo, že Vánoce jsou rodinné svátky a zcela se potlačoval jejich náboženský charakter.
To ale bylo určitě jen k dobru věci ale dnes se potlačují v médiích (pominu-li vyloženě nábož.zaměřené stanice)oba tyto významy a tím důvodem je všudypřítomná hnusná komerce a to tak zjevně,že to už vadí i mě,která si jinak dovede právě za ty prašule pěkně užívat!
Vidíš Heleno,stačí i takto slušně odpovědět jako Ivana a ne hned kolem sebe kopat a urážet,jak ty to umíš!
Není tady
Vidíš Heleno,stačí i takto slušně odpovědět jako Ivana a ne hned kolem sebe kopat a urážet,jak ty to umíš!
Ty jsi fakt zajímavě nastavená...
Nejdřív prohlásíš "já to stejně nebudu zjišťovat už ani na tom netu či u někoho jiného,je mi to nakonec jedno,co to přesně znamená" a pak po mně vyjedeš, že jsem ti neodpověděla...
Ostatně - ČÍM konkrétně se cítíš býti uražena?
Není tady
Tak pro mě není slovo advent nic nového. Používali jsme to i v dobách dřívějších, i když ne tak často. A ani mě to, že se o tom tak mluví, nijak nevytáčí. ale ta reklama od Vodafonu - ta mě teda taky vytáčí. Ta jo.
Není tady
Shodou okolností jsem si v knihovně vypůjčila Encyklopedii Vánoc od paní Vavřinové a tam se píše samozřejmě i o Adventu (zkrátila jsem to pro vás a vypíchla to hlavní):
Advent je odvozeno z latisnkého adventus (příchod)
Advent má dvě části:
První část)
od 1. adventní neděle až do 16.12. se věřící soustřeďují na "parusii" tj. očekávání druhého příchodu Krista na konci věků a Poslední soud
1.adventní neděle - hovoří o druhém příchodu Páně a nabádá k bdělosti
2.adventní neděle - je ve znamení pokání
Druhá část)
od 17.12. do odpoledne Štědrého dne je hl. náplní života věřících rozjímání o událostech předcházejících Kristovu narození, naplněné radostným očekáváním jeho prvního příchodu
3. adventní neděle - se nazývá dle prvního slova vstupního verše "Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se! Pán je blízko", latinským slovem Gaudete (v překladu = radujte se). Vážnou fialovou barvu pokání o této neděli střídají růžová mešní roucha symbolizující předvánoční radost z očekávání blížícího se svátku KRistova narození.
4. adventní neděle - je věnována událostem bezprostředně předcházejícím Kristovu narození a věřící vzpomínají na Zvěstování Panně Marii a na andělovo poselství Josefovi o čistotě Mariině, na setkání Marie s Alžbětou a na důležitá starozákonní mesiánská proroctví.
Adventní obdoví vrcholí vigilií (=předvečer slavnosti) svátku Narození Páně, 24. prosince, který je zasvěcen prarodičům lidstva Adamovi a Evě. Svatý adventní čas končí o odpoledni Štědrého dne. Prvními nešporami svátku Narození Páně začíná doba vánoční.
Zdá se mi to celkem zajímavé, nikdy jsem se po těchto info nějak nepídila, ale člověk se dozví zajímavé věci občas
Jinak advent miluji, hrozně se mi líbí rozsvícená světýlka všude po městě a vánoční výzdoba, vánoční písničky... doma si to taky zdobím, zapaluji vánoční svíčky, aby to vše příjemně vonělo. Nicméně nemám ráda ten shon, nakupování a uklízení, avšak právě proto se snažím všímat těch příjemných věcí
Není tady
Advent neustále se opakující v médiích mi taky trochu vadí. Vánoce a vánoční nálada by mi stačily.
Jelikož neočekávám žádné druhé narození kohokoliv tak to pro mě nemá ten pravý význam.
Vánoce mám ráda, světýlka, dárky, rodinu pohromadě, ale to jsou pro mě vánoce a ne advent.
Ani pro nikoho z celé naší rodiny.
Není tady