|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Milé Babinetky,volám SOS,potřebuji vyčistit podšívku v kožešinovém paletu,ale nechci ho dávat do čistírny,podšívka je znečistěna u límce a dole u okraje paleta,běžným nošením.Díky za každou vyzkoušenou radu !Matylda14:par:
Není tady
Zeptám se matky, je kožešnice, ale až na Vánoce s ní budu. Co si pamatuji, odpárat podšívku, vyprat, resp. se dává nová, protože se kdysi kožešiny nosily hodně dlouho. Ale počkej. Možná nějaké moderní prostředky by to uměly i bez praní? kdysi bývalo čikuli, dnes nevím co. Jemně, neprosáknout do vatelínu,je-li v něm. Jak je staré paleto? Já mluvím o starších typech, které znám ještě já...co se nosívalo kdysi, před 30-ti lety.
Není tady
Děkuji Miio,za odpovědď,už to mám vyřešené,napadlo nás s kamarádkou vyčistit podšívku parním ručním čističem a povedlo se,paleto mám 10 let,podšívka byla jen ušpiněná běžným nošením,žádné fleky.Matylda14
Není tady
Gratuluji, já bych nato odvahu neměla, když vím, co vše je (bývávalo)pod podšívkou. Stejně se zeptám, tentokráte nato, co mohla ta pára udělat. Ta kůže se při šití totižto namáčí vodou a napíná, tak mne zajímá, zda ta pára tam nějak může působit. Taky se mne to může hodit, i když já kožichy nesnáším jen proto,že jsou těžké. Pravda je, že jsem si neodpustila,abych ve Švýcarsku v obchodně si nevyzkoušela kus za 100,000 franků...jo, paráda to byla. Kupodivu připoutaná ke stojanu?! asi se krade i tam.
Není tady

Mio, já bych na to odvahu také neměla. Běžně čistím podšívku namydleným vlhkým mikorovláknovým hadříkem a je jeko nová. Bála bych se, že se mi po provlhčení teplou párou uvolní jednotlivé chloupky a pak to bude pelichat. Myslím si, že tento dotaz je dobře skrytá reklama na parní čistič.
Není tady
Milá Mio,žádná reklama na čistič to tedy není,já ho ani nevlastním,paleto se vůbec nepromáčelo,špína se vyčistila a kůže se to ani nedotklo,chtěla jsem jen poradit řešení,které mě pomohlo,je jasné,že i s párou se musí zacházet velmi opatrně.Matylda14
Není tady

Pri cteni o parnim cistici mi taky naskocila husi kuze, pac prvni, co me napadlo, ze vlhkost poskodi kuzi. Kuzi, ne chlupy... pracovala jsem s kuzi, a opravdu se pri nekterych ukonech vlhci a pak napina... ale kdyz zamokrite kuzi a nechate tak, ztvrdne a ztrati sve puvodni vlastnosti...
Jenze vzhledem k tomu, ze mam take rucni parni cistic a vim jak funguje, tyhle obavy me hned opustily... Parni cistic je zalozenej hlavne na "velmi teplem a jenom lehce vlhkem proudu vzduchu". Pokud se jeste jeho sila a teplota da regulovat, je to optimalni. Muj je jenom takovej primitivni, porad stejny "fuk" a stejna teplota..., ale klidne s nim "fouknu" a vycistim jinak choulostivy koberec, krehke sklenicky (neprasknou a nejaka nevycistitelna usazenina se pod horkym vzduchem a jeho tlakem rozpusti...) u te podsivky bych z teto techniky mela maximalne strach, ze zustanou "mapy". To si neumim dost predstavit, jak tomu zabranit...
Není tady
Milá Viktorko,použila jsem ruční parní čistič,který kamarádka používá na záclony,závěsy,kabáty,šaty atd.použila nástavec s bílým hadříkem a podšívka byla během několika vteřin suchá,žádné mapy se neudělaly,pak jsem nechala paleto větrat a vše je v pořádku.Díky za názor.Matylda14
Není tady

Znam ten parni cistic s bilym hadrikem (+ jinym prislusenstvim), bohuzel ho nevlastnim, chtela bych. Verim tomu, ze mapy nezanecha. Muj "primitivni" by je asi zanechal, nevim, rozsahlejsi plochy jsem s nim nedelala, cistim s nim nejvic sklo, usazeniny v koupelne, v troube a kolem sporaku, taky sedacky a koberce, i obleceni... (ruzne "flicky" od jidla, fixu, kavy a pod.)... Pokud mluvis o necem podobnem - treba "parnim vysavaci", tak verim, ze "mapy" nezanecha, pac je tomu prizpusobenej, t.j. na vetsi plochy... ten tebou uvedenej "bilej hadrik" (predpokladam, ze nasazenej na hubici ci nastavec) necistotu sebere a nezanecha ji na podklade...
Upravil(a) ViktorkaM (3. 12. 2011 20:16)
Není tady