Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Co je potřeba,abych mohla dát bývalému manželovi strhávat alimenty

#26 23. 11. 2011 12:30

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Re: Co je potřeba,abych mohla dát bývalému manželovi strhávat alimenty

Kuřátko napsal(a):

aprill napsal(a):

Kuřátko napsal(a):

No jistě....ono je vždycky nejlepší hned hnát všechno přes soudy a sociálku. Místo, aby se ti dva zkusili nejdříve normálně dohodnout.

Jasně, jedině tak bude mít záruku, že  se k penězům dostane včas! Já osobně s podobnými týpky nemám slitování a návrh na výkon rozhodnutí bych podala už dávno wink .

No, tak až se ti jednou podaří na něco zapomenout, tak možná pochopíš. Ale možná taky ne, protože někteří lidi jsou prostě dokonalí a nikdy se jim tohle nemůže stát gloria

zapomenout na děti? to se snad může stát tobě, ale mě ne

Není tady

#27 23. 11. 2011 12:46

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

ready napsal(a):

aprill napsal(a):

ale přinese!

Jak to vezmeš - přinese ale jen krátkodobě - jakési zadostiučinění, mstu, dosažení manipulativního vrcholu. To ale zpravidla už po pár hodinách odeznívá. A peněz mít víc nebude.

ale bude je mít včas a to se snad jedná! mě osobně by nebavilo čekat až se někdo uráčí splnit svoje závazky! já své závazky plním včas a totéž čekám od druhých.

Aprill, když si bez emocí uvědomíš, kolik otců neplatí vůbec, tak si myslím, že by stálo za to, se lidsky se slušným otcem dohodnout a ne hned vyvolávat soudy.
Možná, že by stálo za to si ušetřit a připravit překlenovací peníz, aby nebyla přímo závislá na určitém datu.
Pokud někdo bude namítat, že má tak málo, že si nemůže ty peníze na měsíc ušetřit, tak ať si uvědomí, co by asi dělal, kdyby ty alimenty z otce nedostal vůbec (a že takových případů není málo).

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#28 23. 11. 2011 12:48

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

ready napsal(a):

elmacek napsal(a):

Dobrý den,měla bych dotaz,bývalý manžel mi stále dělá naschvály s alimenty,neustále mi je zasílá pozdě .V soudním rozhodnutí,má platit do 20dne v měsíci,ale on mi je neustále zasílá skoro vždy posledního nebo začátek dalšího měsíce a stále s velkými problémy,proto bych se chtěla optat,kam bych se měla obrátit,a co k tomu je zapotřebí,aby mu alimenty strhávaly exekučně rovnou od zaměstnavatele,předem moc děkuji za odpověd

Nechci se tě dotknout, ale čiší z toho, že mu to chceš prostě nandat a jakákoliv záminka je dobrá. Kdyby je poslal se zpožděním větším jak měsíc, chápu, že je to problém. Takhle chceš dělat naschvály akorát ty - v podobě exekuce na plat. Je to taková tvoje finta, abys ukázala, jak je špatnej a abys sis tím udělala dobře. Exekuce na plat ti  ale štěstí nepřinese.

ale přinese!

To tě tedy lituji, jestli ti tohle přinese štěstí. skurt

... pomalu se přesunul do světa nočních můr, kde si hodní a zlí hoši, bez nejmenšího varování, tak často vyměňují klobouky ...   Terry Pratchett

Není tady

#29 23. 11. 2011 12:50

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Vějířovka napsal(a):

aprill napsal(a):

ready napsal(a):

Nechci se tě dotknout, ale čiší z toho, že mu to chceš prostě nandat a jakákoliv záminka je dobrá. Kdyby je poslal se zpožděním větším jak měsíc, chápu, že je to problém. Takhle chceš dělat naschvály akorát ty - v podobě exekuce na plat. Je to taková tvoje finta, abys ukázala, jak je špatnej a abys sis tím udělala dobře. Exekuce na plat ti  ale štěstí nepřinese.

ale přinese!

to není štěstí jestli matka má z čeho koupit dítěti chleba, boty nebo  zaplatit nájem ?

Není tady

#30 23. 11. 2011 13:29

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

Ježiš Aprill, tady se jedná o zpoždění platby o několik dnů. Ne o to, že ten otec neplatí vůbec. Naprosto souhlasím s tím, co napsala Vějířovka.

Jinak Aprill, ty sis ještě nikdy nevšimla, že muži mají jiné cítění a vnímání než ženy? My si toto automaticky spojíme, že zapomněl na své dítě, ale chlap to vnímá prostě jednodušeji. Zapomněl jen zaplatit.

Není tady

#31 23. 11. 2011 13:39

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Podejte soudu návrh na výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy, potřebujete jen rozsudek o výživném. Pokud rozsudek vydal jiný soud, než u kterého se bude řešit výkon rozhodnutí, nechte se na něj vyznačit doložku právní moci.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#32 23. 11. 2011 13:59

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

aprill napsal(a):

ale přinese!

to není štěstí jestli matka má z čeho koupit dítěti chleba, boty nebo  zaplatit nájem ?

A kdybys ho nedala k soudu, tak bys dítěti nemohla nic koupit?

Není tady

#33 23. 11. 2011 15:35

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Vějířovka napsal(a):

aprill napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

Já můžu, ale chápeš, že jsou i jiné matky , které zkrátka mají jen pár šupů
a jsou na tom výživném závislé?

Není tady

#34 23. 11. 2011 16:19

elmacek
♥------

Kdyby to bylo jen párkrát,ale je to stále,mám tři děti a věřte není to jednoduché.Když mu volám,tak jen je arogantní a pořád mi vyhrožuje,že nemusí platit vůbec,že se mu stejně nic nestane ,at mě živí přítel.Ba naopak já pořád ustupuju,už dvoje mi nedal vůbec,ale už to je opravdu neúnosný,nebot neustálé nervy,zda je pošle či ne.

Není tady

#35 23. 11. 2011 16:25

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

jo znám případ, kdy je máma vinou pracovního úrazu závislá na alimentech. Bohužel, podnik jí k nemocenské neproplácí - žaluje ho tedy. každý den zpoždění je pro tuhle pokornou ženu martyrium a rozhodování, jestli mají na autobus do školy. Proto chápu zakladatelku že chce trvat na svých právech.

Znám ze svého okolí několik otců, kteří se toho neštítí, aby si dokázali, že bývalou stále ještě mají "páky" a že jí ukážou. Lidsky to nejde. Znám otce, kteří dospělým dětem v pořádku posílají alimenty, ale tvrdí jim, že je to jejich kapesné a že matce nesmí nic dávat, jinak taky přestanou posílat - z okolí nejméně dva. Dodržování pravidel se stalo jakýmsi nadstandardem a někomu to nepřijde ani nemorální, ale prostě v pořádku. Mě ne. Mě osobně by zpoždění nerozházelo, ale dokážu se vcítit do těch, pro které je to PROBLÉM.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#36 23. 11. 2011 16:25

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

aprill napsal(a):

Já můžu, ale chápeš, že jsou i jiné matky , které zkrátka mají jen pár šupů
a jsou na tom výživném závislé?

Ale Aprill, vždyt je to pořád dokola - problémy, které by vznikly zpožděním poslání alimentů několik dnů, lze vyřešit jinak než soudem,

Není tady

#37 23. 11. 2011 23:35

pecule
♥♥♥♥♥♥-

A u soudu staci jen predlozit rozsudek, kde je stanoveno vyzivne? Neni treba nijak prokazat, ze BM neplati? Protoze to by mohl jit za exekutorem vlastne kazdy bez ohledu na to, jestli druha strana plati nebo ne a mohlo by byt vyzivne strhavano ze mzdy kazdemu, ne?

Není tady

#38 24. 11. 2011 5:31

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

pecule napsal(a):

A u soudu staci jen predlozit rozsudek, kde je stanoveno vyzivne? Neni treba nijak prokazat, ze BM neplati? Protoze to by mohl jit za exekutorem vlastne kazdy bez ohledu na to, jestli druha strana plati nebo ne a mohlo by byt vyzivne strhavano ze mzdy kazdemu, ne?

matka sepíše návrh na výkon rozhodnutí  kde uvede, že otec nehradí řádně a dluží výživné a pak už je na otci , aby dokázal, že včas a řádně hradí výživné.

Není tady

#39 24. 11. 2011 9:19

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

elmacek napsal(a):

Kdyby to bylo jen párkrát,ale je to stále,mám tři děti a věřte není to jednoduché.Když mu volám,tak jen je arogantní a pořád mi vyhrožuje,že nemusí platit vůbec,že se mu stejně nic nestane ,at mě živí přítel.Ba naopak já pořád ustupuju,už dvoje mi nedal vůbec,ale už to je opravdu neúnosný,nebot neustálé nervy,zda je pošle či ne.

Uplne s tebou soucitim.Ty nervy jestli posle nebo ne.Mela jsem to taky tak,ale pak se stalo,ze neposilal vubec.....ja zoufala,sla jsem za nim domu a jeho milenka se me vysmala,ze penize nejsou a nebudou.Me cestou domu tekli slzy a nevedela jsem co dal.V tu chvili me by nevadilo jestli je posle 10 nebo 30,ale hlavne,aby je posilal.
Uz pak neposlal vubec nic.Zkousela jsem exekuci na plat,pri usilovnem vypatrani kde vubec pracuje a predani vse soudu ho zamestnavatel radci propustil i v dobe pracovni neschopnosti,nez aby mu neco strhaval z platu.
Musela jsem se postarat o deti sama bez neci pomoci......Drive trochu pomohla socialka,ze brala ohled,ze alimenty nepobiram ted,uz to tak bohuzel neni.

Upravil(a) eremuruss (24. 11. 2011 9:20)

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#40 27. 11. 2011 16:24

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

Záleží, jestli je zaměstnanec, nebo živnostník. Ono takoví ti menší živnostníci to taky nemají jednoduché, náš perfektní stát není schopný udělat takové zákony, aby byly faktury splatné do určitého data, tak jak pak může někdo chtít, aby takový otec zaplatil výživné přesně na den.

Není tady

#41 30. 11. 2011 0:10

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

U soudu nemůžete prokázat že BM neplatí - zde je opravdu důkazní břemeno na jeho straně aby dokázal že platí.

Ještě připomínám ustanovení § 196 trestního zákoníku

§ 196
   Zanedbání povinné výživy

(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo
b) byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#42 2. 12. 2011 16:23

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

helena napsal(a):

má platit do 20dne v měsíci... už jsem třikrát povolila jiný termím
Předpokládám, že tu změnu jsi "povolila" po nějaké vaší domluvě - nezdá se mi, že by to 3x měnil soud. Závazný by měl být termín uvedený v rozsudku.
Bude-li BM ochoten k dohodě, lze postupovat podle Obč. z.
§ 551
Dohoda o srážkách ze mzdy a jiných příjmů
(1) Uspokojení pohledávky výživného podle zvláštních právních předpisů (3h) a jiné pohledávky, o níž tak stanoví zákon, lze zajistit písemnou dohodou mezi věřitelem a dlužníkem o srážkách ze mzdy. Při provádění srážek se postupuje podle zvláštních právních předpisů (3i).
(2) Proti plátci mzdy nabývá věřitel práva na výplatu srážek okamžikem, kdy byla plátci dohoda předložena.
(3) Ustanovení odstavců 1 a 2 platí i pro jiné příjmy, s nimiž se při výkonu rozhodnutí nakládá jako se mzdou.

úhrada výživného bývá zpravidla k 1. dni v měsíci

já měl v 1. rozsudku k 10. v měsíci, v 2. rozsudku k 20. v měsíci.
Jestli se tu řeší 1-2 dny zpoždění tak nevím co k tomu dodat. Může se stát že i tomu otci chodí výplata se zpožděním, potom si tazatelka nijak nepomůže - firma nepošle alimenty dřív než výplatu

Není tady

#43 3. 12. 2011 12:05

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Fajn, jestli mají alimenty přijít 20., je pravděpodobné, že zakladatelka má trvalé příkazy nastavené třeba na 25. Pokud tam ty peníze tou dobou nejsou, má problém ONA, žejo, protože ona je v prodlení, hrozí jí různé sankce a tak dále. Proč by si ONA měla šetřit rezervy na to, že NĚKDO JINÝ neplní své závazky? Předpokládám, že on jí penále z prodlení atd. platit nebude.. takže jeden "prostě zapomene", přinejlepším, ale následky dopadnou na někoho jiného, že? To vám fakt připadá ok? yikes

Není tady

#44 3. 12. 2011 12:07

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Jo a argument "jiní otcové třeba neplatí vůbec" - to myslíte vážně??? Jakože když mě bude manžel týrat, tak mi řeknete "ale jiní manželé manželku třeba i zabijou, jsi na tom vlastně dobře"???
uschuschuschuschuschuschuschuschuschuschuschusch

Není tady

#45 4. 12. 2011 20:55

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Kubula napsal(a):

Fajn, jestli mají alimenty přijít 20., je pravděpodobné, že zakladatelka má trvalé příkazy nastavené třeba na 25. Pokud tam ty peníze tou dobou nejsou, má problém ONA, žejo, protože ona je v prodlení, hrozí jí různé sankce a tak dále. Proč by si ONA měla šetřit rezervy na to, že NĚKDO JINÝ neplní své závazky? Předpokládám, že on jí penále z prodlení atd. platit nebude.. takže jeden "prostě zapomene", přinejlepším, ale následky dopadnou na někoho jiného, že? To vám fakt připadá ok? yikes

Ano, taky se divim zde vseobecne argumentaci, ze ma jako drzet usta. Asi zavist, ze se nekdo brani a chce zlepsit svoji pozici. Ja doufam, ze to pisatelce dotazu vyjdea bude mit po starostech. tummenupp

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#46 5. 12. 2011 12:37

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

sahleb napsal(a):

Kubula napsal(a):

Ano, taky se divim zde vseobecne argumentaci, ze ma jako drzet usta. Asi zavist, ze se nekdo brani a chce zlepsit svoji pozici. Ja doufam, ze to pisatelce dotazu vyjdea bude mit po starostech. tummenupp

No, pokud to opravdu neumí zařídit bezkonfliktně a za každou cenu se potřebuje hádat a soudit, tak jí jistě nikdo v tom nebrání (a už vůbec ne "závidí") - tak to alespoň vidím já.

Není tady

#47 5. 12. 2011 12:41

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Vějířovka napsal(a):

sahleb napsal(a):

Kubula napsal(a):

No, pokud to opravdu neumí zařídit bezkonfliktně a za každou cenu se potřebuje hádat a soudit, tak jí jistě nikdo v tom nebrání (a už vůbec ne "závidí") - tak to alespoň vidím já.

když někdo chce, aby to co je dáno rozsudkem bylo respektováno je hádání? a pokud soud někomu zakáže řízení nebo nařídí výkon trestu a dotyčný nereaguje, taky by jsi jen tak máchla rukou ?
máš hodně zvláštní pohled na dodržování pravidel dumbom

Není tady

#48 5. 12. 2011 12:51

helena
♥♥♥♥♥♥♥

pokud to opravdu neumí zařídit bezkonfliktně
Co my víme? S někým bezkonfliktně nezařídíš ani nákup chleba.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#49 5. 12. 2011 13:40

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

Vějířovka napsal(a):

sahleb napsal(a):

když někdo chce, aby to co je dáno rozsudkem bylo respektováno je hádání? a pokud soud někomu zakáže řízení nebo nařídí výkon trestu a dotyčný nereaguje, taky by jsi jen tak máchla rukou ?
máš hodně zvláštní pohled na dodržování pravidel dumbom

Myslíš, April, že problém, který vznikne tím, že dostane peníze místo 20. v měsící, 25. je tak kolosální, že stojí zato to tahat k soudu? Nehledě na další průvodné mezilidské konflikty, které díky tomu nastanou.

Není tady

#50 5. 12. 2011 13:46

Vějířovka
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

pokud to opravdu neumí zařídit bezkonfliktně
Co my víme? S někým bezkonfliktně nezařídíš ani nákup chleba.

To, který den v měsíci dostaneš alimenty, je nutno řešit?
Alespoň tento problém byl na začátku předložen.

Pokud by otec vynechal platbu pár měsíců, tak bych se nedivila, že to chce řešit soudně.

Není tady

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Co je potřeba,abych mohla dát bývalému manželovi strhávat alimenty
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí