|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

kdy začínáte péct cukroví na Vánoce? Já běžně začínám až po Mikuláši..ale letos mě okolnosti donutí péct už 1.12. a do 11.12. musí být napečeno i slepeno..tak se bojím, aby mi to vydrželo..no snad jo.Mám to v chladnu na první předsíni, kde netopíme.
Není tady

nikdo nepečete?
Není tady
Já myslím, že je ještě brzo, taky běžně začínám až po Mikuláši. Dnes ale byla na jednou rádiu anketní otázka - kdo už peče a překvapilo mě, že opravdu už někdo začal.
A to víš, že Ti to vydrží. Akorát krémové bych možná nastrakala do lednice.
Není tady
taky začínám až po mikuláši.
Není tady
Já jsem pekla vždycky 22. nebo tak nějak. Ale co mám školou povinné dítky, začínám už 1. perníčkama, ty zpravidla peču ještě jednou. Něco vezmou holky na vánoční besídky a něco zrovna snědí
Nepeču moc, takže raději málo a často...
Pokud vlastníš balkon, pak tam bude ještě chladněji, asi jako v lednici, můžeš uložit i cukroví tam.
Není tady

PavlaH napsal(a):
Já jsem pekla vždycky 22. nebo tak nějak. Ale co mám školou povinné dítky, začínám už 1. perníčkama, ty zpravidla peču ještě jednou. Něco vezmou holky na vánoční besídky a něco zrovna snědí
Nepeču moc, takže raději málo a často...
Pokud vlastníš balkon, pak tam bude ještě chladněji, asi jako v lednici, můžeš uložit i cukroví tam.
prosince? Na Vánoce peču hodně, cca 20 druhů..to musím začít dřív,aby se to stihlo uležet 
balkon nevlastním..v RD se za zahradou nám přišel zbytečný..ale mám vstupní halu a předsíň, a v té hale to mám uložené a tam netopím..
Není tady
3 dny pred vanocemi a den pred vanocemi plnime
Není tady

eremuruss napsal(a):
to se nestihne rozležet, ne?
Není tady
Zázvorky asi budu dělat už tento víkend. Aby se rozležely. I když ony se i postupně vypařují, mršky.
Není tady
Taky začínám až po Mikuláši. Ale plnění a zdobení je moje slabá stránka. To oddaluje a pak už 22.prosince musím. 
Tři čtyři dny před vánocema dělám nepečený. Dřív mám strach.
Upravil(a) dusička (24. 11. 2011 17:28)
Není tady
Dělám obvykle jen asi 6 druhů a začínám tak týden před Vánoci. Nemusíme se všichni cpát nezdravým sladkým, ne? Do Silvestra seto sní a je pokoj, pochutnáme si, ale nepřibereme 10 kilo.
Já tyhlety vánoční rozežranosti nesnáším!
Není tady
Ivano, to je můj vzor- toho bych taky někdy chtěla docílit. Ale jednoho roku to opravdu omezím!
Není tady
laminanonte napsal(a):
eremuruss napsal(a):
to se nestihne rozležet, ne?
Ale staci a je to hlavne cerstvie .Na Novy rok,uz to tak chutne neni,moje mamka rikala vzdy,ze je to zvetraly.
Není tady
Pernicky a zazvorky upecu asi pristi tyden, zbytek tak tyden pred vanocemi. Krom lineckych a rohlicku jeste netusim, co to bude. Nebudu toho delat mnoho, stejne to jim povetsinou jenom ja a posledni dobou se i mne meni chute a radsi si dopreju vanocku a nejaky kolac nebo mozna strudl.
Co nesnime, davam do mrazaku a potom nabizim (vnucuji
) ke kafi.
Není tady
Zázvorky dělám dnes, už čekají na plechu.
Není tady
Holky prosím o recept na zázvorky. Sice na netu nějaký recepty jsou, ale není nad vyzkoušené. Děkuji moc.
Není tady
Já dělám zázvrky takto -
250g práškového cukru, 1 vejce a 3 žloutky ušlehat do pěny, pak prosít na vál 200g hl. mouky, 50 polohrubé a 1,5 vrchovaté lžičky mletého zázvoru a udělat těsto. Pozor - než přidáš zázvor, tak si trochu mouky oddělej, jelikož množství mouky záleží na velikosti vajec. Těsto nechat v chladu asi 1/2 hodinky odpočinout, pak vykrájet tvary - těsto nesmí být moc tenké. Dát na plech s papírem a nechat asi 5 hodin ležet na plechu. Před pečením zázvorky na plechu otočit. Nepečou se, vlastně jen suší. Takže dát troubu na nižší teplotu, a až ucítíš vůni, tak opravdu jen sušit. Mně peče trouba hodně, takže já ji mám pootevřenou.
Až schladnou, dát do nějaké papírové krabice do chladna a pokud možno trochu i vlhka, aby změkly. Mně změknou skoro až před vánocema.
Není tady
Judy děkuji, někde jsem četla, že se dává i pekařské droždí. Hmm s tím chladem to bude horší.Když nezměknou holt se to budou namáčet do čaje nebo kávy, ale určitě se nevyhodí.
Není tady
Jo, to jsem také četla. Ale když jsem ho vloni sháněla, tak jsem neměla štěstí. Vyskočí i tak, k tomu je ta trošku vyšší teplota na začátku pečení. Jen je důležité teplotu hned stáhnout nebo troubu pootevřít, aby "došly".
Já bydlím v činžáku, tak je dám do špajzky, kde mám lehounce pootevřené okénko.
Není tady
Kdyz jsem se vdavala, dostala jsem od sve slovenske pribuzne kucharku vlastne pekarku od Marie Hajkovej a podle ni je delam uz roky. Vzdy se zatim povedly a nam chutnaji. Tak opisuji v originale, jiste si poradis
:
Zazvorniky: 220g hladkej muky, 220g praskoveho cukru, 3 zltky, 1 vajce, citronova kora, 1 lyzica struhaneho zazvoru, 1 lyzica amonia, mlieko podla potreby.
V muke rozmiesame cukor, pridame zltky, vajce, postruhanu citronovu koru, zazvor, v troche mlieka rozmiesane amonium a zamiesime cesto, ktore dobre vypracujeme. Na doske posypanej mukou cesto vyvalkame, formickou povykrajujeme tvary, poukladame na vymasteny plech a nechame cez noc odpocivat. Na druhy den v mierne teplej rure upecieme.
Ja testo valim na malinko tlustsi nez na linecke a pecu asi na 170 -175 a skutecne si je udelam vecer a pecu az rano
. Neotacim. Jak rikam, vzdy vybehly a po rozlezeni je musim hlidat, jak chlapi cukrovi neeee, tak toto jedi.
Upravil(a) elena007 (29. 11. 2011 15:41)
Není tady
elena007 napsal(a):
Marie Hajkovej a podle ni je delam uz roky.

žádná jiná se jí nevyrovná
P.S. kromě perníčků "na ozdobu" které peču dřív, tak já začínám péct až po Mikuláši
Upravil(a) Bety (29. 11. 2011 18:58)
Není tady
Bety napsal(a):
elena007 napsal(a):
Marie Hajkovej a podle ni je delam uz roky.
![]()
![]()
http://3x.cz/dm-DU1F.jpg
žádná jiná se jí nevyrovná
P.S. kromě perníčků "na ozdobu" které peču dřív, tak já začínám péct až po Mikuláši
taky ji mám 
Není tady
Hajkova je se mnou i za oceanem. 
Není tady