6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1 2
Ahoj holky, jeliko máme v rodině hodně alergiků, bylo nám doktorem doporučeno HA mléko ( malou kojím, malý je na UM HA ). Kdy ani jeden nesmí mléčné výrobky, tzn. ádné jogurty, ervé, máslo, sýry...., poraďte mi, co dát jako náhraku ? Těila jsem se, jak začneme odpoledne s mléčnými svačinkami -chlebem s lučinou, jogurtem... a vůbec mi nedocvaklo, e nae děti to do roka nesmí. Co jim teda dávat, abych jim ten jídelníček troku obohatila ? Ovoce mají dopoledne, kai dáme někdy odpoledne ke svačině, ale větinou ji nechtějí a dají si mléko. Dávat jim suchý chleba nebo rohlík mi přijde dost divné. A margaríny pouívat nechci, páč je nejím ani já .
Díky moc za odpovědi.
Není tady
Cipisku, na to pečivo jsem dávala třeba i rozmačkaný dobře vyzrálý avokádo, chutná trochu máslově. Nebo pomazánku z kuřecího masa a zeleniny - to, co jsem vynadal z vývaru (mrkev, petrel, kousek kuřete), jsem nastrouhala a byla z toho moc dobrá pomazánka. Za chvíli u můete zkouet i červenou čočku (nenadýmá), tak nějakou pomazánku z ní. Nebo se dají koupit (příp. vyrobit) marmelády, který nejsou doslazovaný cukrem, jsou sladký jen přirozeně po ovoci. Do margarínu bych taky nela.
Zkouela jsem i sezamovou pastu tahini, ale u vás bych se asi kvůli alergii bála.
Není tady
Cipí, a dr. řekl konkrétně, e nesmí ani zakysané výrobky? V HA mléku je přeci také bílkovina kravského mléka obsaena, jen je těpená... S Dominikem chodíme na alergologii od jeho cca. 8. měsíců. V půl roce měl zřejmě i vyráku po mléčné kai a stejně jsme mohli jogurty od ukončeného 8.měsíce začít dávat . Myslím, e úplné vysazení mléčných výrobků by mělo být pouze v případě, e by na mléko měl reakci přímo prcek a to by nesnesl ani HA mléko.
Není tady
cipisku my tiez dodrzujeme bezmliecnu stravu do jedneho roka, kvoli mojej alergii na mlieko, aby sa minimalizovala pravdepodobnost u oliho... nas oli teda basti rohlik pripadne chlieb samostatny ale nema ho k snidani ale len ako na kusanie pocas dna, inak od doby prikrmov ideme, rano nemliecna kasa, svacina jemu dost casto staci kusok cerstveho ovocia plus kojenie, obed zelenina, druha svacina dost dlho bolo kojenie, aby mal dost mlieka a teraz ovocna sklenicka, pripadne on je nejedlik zeleniny tak dojedenie obeda, vecer kasa... az tento tyzden som mu dala prvykrat jogurt a nastastie na chut si zvykol hned a zbasti ani nemrkne celu holandiu, jediny pokrm pri ktorom ho nemusim zabavat aby jedol...
Není tady
Koukam, ze je to zase co lekar, to nazor . Cipi, jeste jsem si vzpomnela, ze kdyz byl Domcovi asi rok, zacaly se prodavat "sklenicky" od Hippu s bio masovym pyrem. Bud se to dalo pridat do prikrmu a nebo za studena namazat na chleba. Videla jsem, ze se to stale prodava, tak treba tim muzes detickam obohatit jidelnicek. Domikovi to tenkrat moc chutnalo, tak mel obcas chleba s "pastikou"
Není tady
Cipi, proč by neměly děti jíst jogurty, kdy mají jen HA mléko a nevadí jim? Pokud nemají ABKM a bezlaktozové mléko, tak podle mého názoruak je blbost jen kvůli alergiím v rodině nezařadit jogurty, protoe laktozu jim dává u v HA mléku a tam je mnohem "agresivnějí" ne v kysaných mléčných produktech.... Nevím, jestli jsou to nějaké nové postupy, ale ABKM řeíme u obou naich holek, nae současná Dr je alergoloka a doteď jsme dodrovali u Aneky přísnou bezmléčnou dietu, je na bezlaktozovém mléce (mimochodem, pokud Adélku kojí, měla bys správně dodrovat bezmléčnou dietu i Ty, aby ses laktoze u ní vyhnula) a mezi 7.-8.měsícem budeme zkouet jogurt a podle reakce se teprve uvidí, jestli bude na bezmléčné dietě dál nebo ne... Ale pokud děti nemají ádné příznaky ABKM a máte pouze HA mléko (které v ádném případě není bez laktózy, jen je tam trochu víc natěpená, aby se lépe trávila oproti běnému mlíku, tak podle mého názoru není ádný důvod se vyhýbat jogurtům, lučině apod... To je přesně opačný postup, protoe po dodrování bezmléčné diety se napřed nasazují kysané výrobky (a mléko se stále dává bezlaktozové) a a následně se zkouí přejít na HA nebo normální mléko... Zkus se obrátit na Lenďáka (z podzimňat 2008), ta se coby kojící maminka potýkala nejen s ABKM u malé, ale i dalími potravinovými alergiemi a má o tom vyčteno hrozně moc...
Stvorlistku, kdy dává rohlík, hlídá si, aby tam nebylo mléko? větina pekáren do kvásku u chleba nebo rohlíků mléko dává, co by dítěti s alergií u vadilo... ve větině dětských suenek a ve spoustě kupovaných příkrmů je také mléko (třeba jen malinké mnoství, ale je), vyhýbá se i těmto potravinám, čte si poctivě etikety kadé potraviny, co dítku dá? dáváte bezlaktózové mléko? protoe jestli ne, je nedávání jogurtů zbytečné a s bezmléčnou dietou to moc společného nemá, protoe u alergika nestačí se vyhýbat jen něčemu, ale po určitou dobu nesmí přijít do kontaktu s alergenem ani v malém mnoství...
Není tady
Tak teď jsem teda zmatená jak polární motýl . Mudr výslovně řekl, e zakysané mléčné výrobky a od jednoho roku. Původně jsem chtěla jogurt rovnou nasadit, právě proto, e děcka ádnou alergii na bílkovinu kravského mléka nemají, ale e jsem li zrovna do poradny, tak jsem se zeptala a nestačila se divit.
Leni, mléčným výrobkům se při kojení rozhodně nevyhýbám, spí je jím/piju dost nahusto a no problem. Tak teď teda nevím........
Není tady
Cipi, já si prostě myslím, e je to divné, protoe u dětí, co mají ABKM se právě kysané výrobky doporučují zavést jako první, jsou nejlépe snáené... jak jsem psala ní, my máme zkusit mezi 7.-8.měsícem (do té doby na Nutrilonu Allergy Care + bezmléčná a bezlaktózová strava) a a pokud to bude OK, tak postupně budem do stravy mléko zavádět...
přijde mi prostě úplně nelogické, e by děti, které se běně s BKM a laktozou setkávají v HA mléce, měly najednou mít dietu... přiznám se, e nesleduju nejnovějí informace a výzkumy (věřím v tomto naí Dr, která má specializaci i jako alergoloka), ale selský rozum mi říká, e je to prostě postavené na hlavu... jetě se zkus mrknout (případně zadat dotaz) na porodnice.cz, tam odpovídá i pediatr, myslím, e má takové rozumné názory... já bych normálně na Tvém místě jogurt zkusila (mimochodem, jestli dává pečivo, které opravdu mléko můe obsahovat v minimálním mnoství, tak tím, e ho dá bez jogurtu/lučiny u to nezachrání, protoe trávící soustava je bílkovinou dráděná i v tak malém mnoství...) a kdy budou v pohodě, tak Dr odkývej vechno a nic neře
Není tady
Lenko ano mas pravdu treba sledovat aj etikety, viem to sama od seba, preto som varila aj domace jedlo pretoze som sa nestacila divit ze na sklenickach je pisana dokonca smotana nielen mlieko, od hippu sklenicky bezne...inak co viem tak mne dr vyslovne povedal do roka vyhybat sa mliecnemu, ine ako kojene mlieko nedavam... u filipka to bolo ine, vtedy som este nemala vyslovne zistenu alergiu na mlieko,.takze on bol na HA kvoli alergiam v rodine ale jogurty mohol... aj moj dr je zaroven alergolog, ono co dr to nazor..ale napr. na nete co som pozerala co sa tyka zavadzania mlieka tak je tam po prvom roku v dost pripadoch, dokonca ani tie zakysane sa nemaju...napr. mne robi spatne zakysane a to mi dr doporucovali ze nie je ziadny problem... a cipiskovi asi nemaju atopicky ekzem ale tam je vyslovne vylucenie mlieko do jedneho roka... neviem nechcem sa dohadovat, robim ako mi dr povedal. dal mi aj nejaku brozuru a tam je presne pisane ako ty pises nesmie sa ani v hotovych kupovanych potravinach mlieko.
Není tady
inak co sa tyka toho ze im nic nie je tak je to ok, to si nemyslim alergia sa im moze postupne vyvinut..ide o minimalizaciu pravdepodobnosti, mne sa prejavila az pred dvomi rokmi, dovtedy som bola ok..
Není tady
Cipísku Lenka má samozřejmě pravdu. Různé diety a alergeny jsem hodně řeila a pokud ty jako kojicí matka jí mléčné výrobky a malému dává HA mléko, tak se obě děti s BKM u setkávají a to i v agresivnějí formě, ne třeba v bílém jogurtu. Take já osobně bych se na dr. vykalala, nemůou být prostě odborníci na vechno (nedávno tu jedné mamince třeba jinak dobrý doktor radil začít s příkrmy ovocnými ávami, co je úplně proti doporučením WHO). Bílý jogurt bych dala určitě, s lučinou můe třeba počkat podle toho, jaká (jestli) bude reakce na jogurt. Je v ní BKM trochu více, není to vechno tak zkvaené jako v jogurtu.
Není tady
ronji tak potom mi hlava neberie ako je mozne ze napr. aby sa minimalizovala pravdepodobnost rozvinutia atopickeho ekzemu, nemaju sa davat mliecne vyrobky do jedneho roka.. nechcem sa tahat len ma to tak zaujima pretoze to bolo hodne riesene na nete.. neviem verim mojmu dr, ktory ma tiez specializaciu alergologia a imuno...
Není tady
4li, ale to bys potom musela ke vem přistupovat jako k potencionálním alergikům a mléko raděj nedávat nikomu... potravinové alergie se samozřejmě můou objevit kdykoliv během ivota, ale dokud se neprojeví (např. konkrétně ABKM), není podle mého názoru důvod zahajovat jakákoliv preventivní opatření - samozřejmě kromě dodrování určitého doporučeného postupu v zavádění příkrmů, protoe to je vpodstatě ona prevence (kdy vezmu, e my jsme běně v 6ti týdnech dostávali u svíčkovou apod., říkám si někdy, e můem být rádi, e jsme to přeili bez větí újmy dneska u je natěstí v této oblasti víc prozkoumané, i kdy výzkumy pořád postupují dál - např. u Dorči bylo zavádění lepku doporučené a tuím kolem roku, nyní u Aneky mi Dr řekla, e ideálně do těch 7mi měsíců by měla malá přijít do kontaktu s lepkem, aby potom nevznikla nesnáenlivost..)... pokud je v rodině významnějí výskyt alergií, tak je samozřejmě na místě se vyvarovat alergenům (u kojících je to omezení vlastního jídelníčku, u nekojených třeba podávání HA mléka), ale je spousta rodičů-alergiků, co mají úplně zdravé děti a naopak... u nás třeka ABKM v rodině je (manel, tchán atd. - manel konkrétně nemůe vypít víc mléka, okamitě má křeče v břie a spolehlivě ho to proene, občas si dá jogurt, kdy vařím máčky, ne vdycky mu to sedne, ale v jídlech to snáí docela v pohodě, spí je problém přímo s mlékem na pití, ale jako masoravci mu tato alergie vůůůbec nevadí )
jak jsi psala s těmi skleničkami - já právě u Dorči byla taky v oku, kdy jsem zjistila, kam vude jsou schopni dát mléko, smetanu nebo syrovátku no a pokud kojí, je to super (kojené děti mají ABKM spí výjimečně), ale pokud bys chtěla dítě dret na bezmléčné dietě, měla by ses mléku vyhýbat i Ty sama....
no a zaváděním mléka jsem samozřejmě nemyslela, e naleju 10M dítěti hrnek mléka z krabice, ale u nás, pokud bude jogurt snáen dobře, to třeba bude znamenat postupný přechod z allergy care na HA mléko, monost dát u malé časem i nějakou tu lučinu, gervais a nehlídat u tak přísně sloení veho, co se jí dostane do pusy
Není tady
jinak s tím, e by se zavádění mléčných výrobků mělo odloit a do roku, se setkávám poprvé, prevence atopického exému u zdravých dětí mi přijde taky divná (pokud se atop vyskytne, tak samozřejmě je na místě zahájení opatření, ale já se např. také nevyhýbám jahodám, protoe bych na ně náhodou mohla mít alergii... a kdybych po jejich konzumaci měla reakci, teprve se jim začnu vyhýbat... stejně tak pokud budu mít zdravé dítě bez atopu, nebudu se chovat, jakoby atop mělo...)
ale asi je to jak vude a se vím - co lékař, to jiný názor, co maminka, to jiná zkuenost myslím si, e rozhodně ani jeden přístup dětem neublíí (jakoe jestli dostanou Cipísci jogurt teď nebo a za 4měsíce), ale spí jde o to, e mně to přijde jako úplně zbytečné hlídání a omezování jídelníčku, kdy u by ho mohli mít pestřejí a alergen (mléčnou bílkovinu, laktózu) dostávají běně jinou formou (HA mléko, kojení)
Není tady
leni s tym atopakom som to spatne napisala, myslela som v pripade ked to maju v rodine, napr kamaratka ma atopak, jej prva holcicka ma atopak a u druheho kluka jej doporucili aby to mlieko do roku nedavala...nemyslela som vseobecne vsetky deti..jj ten lepek tiez sme mali dat co najskor este kym kojim, mam aj nesnasanlivost lepku tak aby sa mu co najskor vytvorili protilatky...
Není tady
4li má pravdu, e názrory se na to různí, já jen napsala ten svůj zaloený v podstatě jen na tom, co jsem sama četla a co vím od doktorů a kamarádů alergiků/atopiků. Je fakt, e nejsem odborník, prostě jsem jen chtěla napsat, jak bych se rozhodla já a podala jsem to moná trochu radikálne
Není tady
Tak myslíte, e kdy začnu pomalu s jogurtem, e nic nepokazím ? U nás v rodině jsou alergici na vechny strany - já sama jsem měla atopický ekzém od narození do 19-ti let, manelovi se ve třiceti letech objevila vasomotorická rýma ( kdy přijde z tepla do zimy nebo naopak, má kýchací záchvat a otečou mu sliznice... ), stejně tak, jako jeho ségra ( taky ve třiceti ), neteř od manela má ekzém od tří měsíců, můj synovec má alergii na ve moné ( prach, roztoče, pyly... ), tchýně jezdí leta na alergologii s ekzémem. Take je to opravdu velká zátě. Proto mám strach a nechci nic podcenit.
Napadá mě, e kdy bych teď dala jogurt nebo máslo, má potom smysl dávat HA mléko ? Moná míchám hruky s jabkama, ale fakt tomu rozumím jak koza petreli .
Upravil(a) Cipisek79 (15. 11. 2011 10:45)
Není tady
cipi hovori sa ze uz aj ked len raz das obyc mlieko tak HA uz v podstate nema vyznam aspon tak mi to hovorili pri filipkovi...
cipi ked mate takto rodovo alergicke zatazenie asi by som sa snazila dodrziavat bezmliecnu. ale je to asi na tebe, a co hovori dr? inak podla mna to nie je problem dodrzat, miesto piskotov sunariek atd.dostaval kukuricne ked chcel chrumat, kase bezmliecne kupujem v dm, dokonca sme objavili min. tyzden ze aj nestle robi bezmliecne a zaroven lepkove kase, ale tie mu nechutia, a ked som mu natrela lucinu na chleba min. tyzden tak mi ho nechcel..jo a chleba a rohlik raz zacas upiect doma bez mlieka a dat ho do mrazaku
dievcata bude to off topic ospravedlnujem sa cipiskovi, ale z diskusie som si dala dva a dva dokopy a nas oli mal poslednych par dni ten jogurt, cely kelimok vzdy a posledne dni sa zacal budit v noci ze mu uplne skvrna v bruchu, kruti sa pri kojeni a stolicu ma sice len dvakrat za den ale poloprujomovu bledu smradlavu, to predtym nemal.... az teraz podla diskusie ma napadlo ze jemu asi fakt skodi ten jogurt, casovo by to sedelo...cez den mi tiez nic moc neje a vbruchu sa mu robi hocico... uz ked som robila pokusi okolo jeho osmych mesiacov a ja som si zaradila do jedalnicku mlieko tak ho hrozne nadymalo, to boli rany vtedy kvoli sebe som chcela nejaky vapnik skusit prijmat cez mlieko.. po par dnoch ma napadlo ci jemu nie je z toho mojho mlieka kojeneho spatne, tak som zas prestala pit mlieko a ono ejhle jemu sa urobilo dobre... no mna z toho picne
lenko pochopila som ze holky maju neznasanlivost laktozy, mliecnej bielkoviny...a podla dr sa to moze vytratit? myslis ze oli moze z toho vyrast? dokonca aj filipkovi vysli kedysi pozitivne na bielkovinu testy ale jemu jogurty nevadia, skor ked vypije cely pohar mlieka mu je spatne... on nejake obmedzenie nema, ale on byval v pohode ked bol malicky....a teraz myslis vysadit zas mliecne vsetko a cakat co sa bude diat, 28 ideme k nasemu na rocnu prehliadku tak sa popytam...ale nejak ma to rozhodilo
ronji zrovna som docitavala tvoj blog rano ked si pisala vdaka za pekne citanie vcera mi normalne ukapla aj slza pri pesnicke na pripadnu svadbu pre dievcata od taty ma touplne dojalo
Není tady
bambi jj su to dve rozdielne veci to mas pravdu, pisala som oboje pretoze neviem co deti mozu mat, pripadne co by sa olimu prejavilo..
offtopic...bambi s tou kockou aj tak nechapem ze si alergik a mozes ju mat ked tak do naseho chlivka presunieme nech im to tu neplevelim
Není tady
Cipi, já bych na Tvé místě jogurt normálně dala, pokud bys chtěla vydret a dodrovat bezmléčnou dietu, je opravdu nutné dret ji celkově a přejít i na allergy care mléko, protoe jinak nemá oddalování jogurtu význam.. zkusí a uvidí, pokud by se Ti zdálo, e jim to nějak nesedí, tak prostě vynechá... pokud sama cítí, e bys raděj s jogurtem počkala, ono se asi opravdu nic nestane, kdy počká, trochu jiný případ je lepek, tam je podle nových výzkumů opravdu vhodné, aby s ním dítě přilo do styku kolem toho půl roku (plus mínus)
4li, to, co popisuje, by odpovídalo příznakům, jaké byly u nás - hlenovitá, jakoby pěnivá stolice, zapáchající, mohou se objevit i krvavé nitky, bolesti břicha, nadýmání, exém, celkový neklid, při delím kontaktu s bílkovinou můe být neprospívání, u některých dětí můe být i vyí zahlenění (rýma, chrčení při dýchání bez nachlazení apod.)... ABKM při dodrování bezmléčné diety opravdu můe zmizet, četla jsem, e u více ne 75% dětí mizí zcela do 3let, z těch 25% je pak asi určitě část těch, kteří se nemusí vyhýbat úplně (např. nevadí jogurty atd.), ale mají určité omezení... těch sloek v mléce je víc (kasein - nejsem si jistá, jak se přesně píe, laktoza, jiné mléčné bílkoviny), přiznám se, e se úplně neorientuju v těch rozdílech, také vím, e intolerance laktózy je něco malinko jiného a u malých dětí méně časté ne alergie na BKM, víc 100% ví Lenďák, ta to hrozně do hloubky studovala, protoe byli trochu nestandardní případ... je potřeba po projevech min. 4 měsíce dodrovat přísnou bezmléčnou dietu (podle toho, co píe, to pro Tebe problém nebude). lépe půl roku a potom zkusit znovu zavést mléčný výrobek (větinou se právě zkouí jogurty) a čekat na reakci - můe se objevit hned, ale i po týdnu a víc, pokud se neobjeví, postupně se přidává dalí mléčné výrobky (máslo, z mléka pro alergiky se přechází na obyčejné - nemyslím teď přímo kravské, ale UV)... u Dorči to (zjednodueně) bylo tak, e kolem období před 1.rokem jsem zkouela jogurt, vadil jí, vydrely jsme dalí cca 4-5 měsíce a pak u mohla jogurty a kysané a za dalí dobu (kolem 1 a 3/4 roku) u jsme přely z allergy care mléka na obyčený sunar a dneska pije i normální a je naprosto v pohodě... jene u ní jsme měly tu smůlu, e tehdejí Dr ze mně dělala hysterku (kdy jsem za ní dola s tím, e malá má průjmy, ekzém a objevují se jí krvavé nitky ve stolici, rodinná anamnéza taky ukazovala na moné problémy s mlékem, ale řekla mi jen, e pořáíd něco hledám - nutno říct, e jsem tam s malou krom preventivek nikdy nebyla, protoe byla zdravá) a já jako důvěřivá prvorodička jsem jí věřila, take na opravdu bezmléčnou dietu jsem přistoupila a ve 4 měsících a to u malá měla fakt projevy jak z učebnice u Aneky se to teď podchytlo hned, Dr to brala jako úplně normální diagnozu, kterou je třeba řeit (ale nedělat z toho zas drama ), take to u A. ani nezalo tak daleko, tak snad by se to mohlo vyřeit o to dřív...
jinak jetě k těm testům - ony se vlastně ani u nemají dělat, protoe jsou hrozně neprůkazné - jsou děti, co jim podle krve vyjde ABKM, ale projevy nemají a naopak děti, kterým krevní testy vyjdou dobře, ale ony mají příznaků hned několik... take kdy jsme u Aneky zjistili, e se historie opakuje, Dr nám okamitě předepsala allergy care mléko (bez jakýchkoliv testů), průběně jsem jí volala, jak se stav mění a za 14 dnů po zlepení se mělo zpět nasadit obyčejné UV, aby se vidělo, jestli se stav zhorí a tím potvrdí diagnóza, co ona nevyadovala (jen to poznačila do karty, ale říkala, e je to zbytečné trápení, kdy očividně řeením bylo nasazení mléka pro alergiky...)...
podle toho, co popisuje, bych ABKM určitě jako monost viděla... zkus zas ty 4-5 měsíce malého dret na dietě (s tím pečením rohlíků mě to nenapadlo já jsem je malé prostě nedávala, případně jsme kupovali balené pečivo, kde je sloení...) a potom znovu dej jogurt... někdy stačí opravdu jen ty 4 měsíce, aby trávící soustava dozrála a tělo u bylo schopné bílkovinu těpit... budu vám dret pěsti!
Není tady
Bambi, jj, jsou to dvě odliné věci, větinou se uvádí spolu (protoe spousta lidí přesný rozdíl nezná - i já v tom trochu plavu, upřímně řečeno, proto uvádím vdycky obojí )
jinak s tou alergií na kočku, já teda alergii vpodstatě ádnou nemám, co by se mi projevovala, ale třeba kamarádka má na srst psa a neumím si představit, e by si ji měla takto "léčit", by asi umřela, protoe chytá okamitě záchvaty kale, jednou jí to prý vyvolalo slabí astmatický záchvat ale asi to bude invidivudální (i podle toho, jak moc silnou alergii člověk má, jak konkrétně se mu projevuje atd... )
Upravil(a) lenkaB (15. 11. 2011 20:43)
Není tady
bambi napsal(a):
sama v tomto zkuenosti nemám... ale co tu asi nepadlo je:
existují toti dvě "choroby", a to je
1. nesnáenlivost laktózy (člověku chybí enzym laktáza, který laktózu těpí) a pak
2. alergie na bílkovinu kravského mléka (prostě alergická reakce organismu).
píu jenom proto, e jsem si k tomu před lety něco zjiovala... kolegyně v práci mi tvrdila, e je alergická na mléko a e teda nemůe laktózu -- co je míchaní jablek s hrukama...
při nesnáenlivosti laktózy člověk větinou můe jíst jogurty a dalí výrobky, kde hladové bacily vecku laktózu snědly (a ty výrobky proto "zkysly")... při ABKM nemůe skoro nic, ale v HA mlékách je ta bílkovina nějak natěpená, e by neměla vadit.
no jenom jsem měla pocit, e tu v hodně příspěvcích padlo obojí a bez rozliení.
dalí věc je, e u větiny dětí s ABKM toto vymizí a později mléko normálně můou... kdeto nesnáenlivost laktózy je vrozená, ten enzym se prostě v těle netvoří a hotovo.
zajímavý dokument k ABKM zde http://kddl.lf1.cuni.cz/download/fruhau … 4-0007.pdf
osobně bych teda ABKM taky moc neproívala a později zkouela mléko a výrobky z něj opatrně zavádět.. jak jinak se to má organismus naučit snáet, ne pomalou expozicí? ale to u je můj osobní názor.
(moji alergii na kočky jsem taky vyřeila tak, e kočku máme a vdycky mít budeme)
Tak Lenka u popsala ve Ale já jen chci upřesnit... Bambi, při alergii se nemůe ani HA mléko, jeliko tam ta bílkovina stále je, jen těpená. Při prokázané alergii se pouívá Nutrilon Allergy care. HA mléka jsou jen jako prevence u dětí, u kterých je předpoklad vzniku alergie (rodinné zatíení atd.)
Není tady
Bambi, jetě k tomu vystavování alergenu - u ABKM je právě velmi důleité se alergenu na čas vyhnout, asi velice zjednodueně bych řekla, e je to o zralosti trávící soustavy (konkrétně snad tenkého střeva?) a pokud je neustále v kontaktu s alergenem a dráněná, tak se jen brání vnějími projevy (příznaky, které vidíme my), pokud se alergenu na určitou dobu tělo vyhne, trávící soustava se má čas a klid uzdravit, dozrát a přítí kontakt u můe být naprosto bez projevů a u vpodstatě jako u zdravého jedince...
ale u Cipi jde spí o to, e já nechápu doporučení Dr nedávat jogurty (jako prevenci alergií aj.), ale přitom děti dostávají BKM i laktózu formou HA mléka... a myslím si, e kdyby tam problém byl, tak u se objevil a oddalování zavedení mléčných výrobků postrádá trochu smysl u 4li jsem napřed myslela, e nedává jen jogurty, ale a z dalích příspěvků jsem pochopila, e preventivně dodruje bezmléčnou dietu kompletně (i vzhledem k tomu, e Filípka byl nějaký problém)
Není tady
Stránky: 1 2