Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 14. 11. 2011 20:41

Cipisek79
♥♥♥♥♥--
Místo: okolí Brna

Co dávat místo mléčných výrobků ?

Ahoj holky, jelikož máme v rodině hodně alergiků, bylo nám doktorem doporučeno HA mléko ( malou kojím, malý je na UM HA ). Když ani jeden nesmí mléčné výrobky, tzn. žádné jogurty, žervé, máslo, sýry...., poraďte mi, co dát jako náhražku ? Těšila jsem se, jak začneme odpoledne s mléčnými svačinkami -chlebem s lučinou, jogurtem... a vůbec mi nedocvaklo, že naše děti to do roka nesmí. Co jim teda dávat, abych jim ten jídelníček trošku obohatila ? Ovoce mají dopoledne, kaši dáme někdy odpoledne ke svačině, ale většinou ji nechtějí a dají si mléko. Dávat jim suchý chleba nebo rohlík mi přijde dost divné. A margaríny používat nechci, páč je nejím ani já usch.
Díky moc za odpovědi.

http://lb3m.lilypie.com/xMTcp1.png

Není tady

#2 14. 11. 2011 21:09

medvedice
♥♥-----

Re: Co dávat místo mléčných výrobků ?

Cipisku, na to pečivo jsem dávala třeba i rozmačkaný dobře vyzrálý avokádo, chutná trochu máslově. Nebo pomazánku z kuřecího masa a zeleniny - to, co jsem vynadal z vývaru (mrkev, petržel, kousek kuřete), jsem nastrouhala a byla z toho moc dobrá pomazánka. Za chvíli už můžete zkoušet i červenou čočku (nenadýmá), tak nějakou pomazánku z ní. Nebo se dají koupit (příp. vyrobit) marmelády, který nejsou doslazovaný cukrem, jsou sladký jen přirozeně po ovoci. Do margarínu bych taky nešla.
Zkoušela jsem i sezamovou pastu tahini, ale u vás bych se asi kvůli alergii bála.

http://lmtf.lilypie.com/ipSrp2.png

Není tady

#3 14. 11. 2011 22:27

Pet
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Plzeň
Web

Cipí, a dr. řekl konkrétně, že nesmí ani zakysané výrobky? V HA mléku je přeci také bílkovina kravského mléka obsažena, jen je štěpená... S Dominikem chodíme na alergologii od jeho cca. 8. měsíců. V půl roce měl zřejmě i vyrážku po mléčné kaši a stejně jsme mohli jogurty od ukončeného 8.měsíce začít dávat wink. Myslím, že úplné vysazení mléčných výrobků by mělo být pouze v případě, že by na mléko měl reakci přímo prcek a to by nesnesl ani HA mléko.

http://www.eticker.co.za/tickers/9l1e9bmb79oxzizs.png
http://www.eticker.co.za/tickers/5ymvxvx4xhi39gme.png
http://www.eticker.co.za/tickers/b4ahxvx4liflx1lh.png

Není tady

#4 14. 11. 2011 22:52

stvorlistok
♥♥♥♥♥♥-

cipisku my tiez dodrzujeme bezmliecnu stravu do jedneho roka, kvoli mojej alergii na mlieko, aby sa minimalizovala pravdepodobnost u oliho... nas oli teda basti rohlik pripadne chlieb samostatny ale nema ho k snidani ale len ako na kusanie pocas dna, inak od doby prikrmov ideme, rano nemliecna kasa, svacina jemu dost casto staci kusok cerstveho ovocia plus kojenie, obed zelenina, druha svacina dost dlho bolo kojenie, aby mal dost mlieka a teraz ovocna sklenicka, pripadne on je nejedlik zeleniny tak dojedenie obeda, vecer kasa... az tento tyzden som mu dala prvykrat jogurt a nastastie na chut si zvykol hned a zbasti ani nemrkne celu holandiu, jediny pokrm pri ktorom ho nemusim zabavat aby jedol...

http://lpmf.lilypie.com/sKAcp1.png

Není tady

#5 15. 11. 2011 0:33

Pet
♥♥♥♥♥♥-
Web

Koukam, ze je to zase co lekar, to nazor smile. Cipi, jeste jsem si vzpomnela, ze kdyz byl Domcovi asi rok, zacaly se prodavat "sklenicky" od Hippu s bio masovym pyrem. Bud se to dalo pridat do prikrmu a nebo za studena namazat na chleba. Videla jsem, ze se to stale prodava, tak treba tim muzes detickam obohatit jidelnicek. Domikovi to tenkrat moc chutnalo, tak mel obcas chleba s "pastikou" big_smile

Není tady

#6 15. 11. 2011 6:41

lenkaB
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Zlínský kraj

Cipi, proč by neměly děti jíst jogurty, když mají jen HA mléko a nevadí jim? Pokud nemají ABKM a bezlaktozové mléko, tak podle mého názoruak je blbost jen kvůli alergiím v rodině nezařadit jogurty, protože laktozu jim dávᚠuž v HA mléku a tam je mnohem "agresivnější" než v kysaných mléčných produktech.... Nevím, jestli jsou to nějaké nové postupy, ale ABKM řešíme u obou našich holek, naše současná Dr je alergoložka a doteď jsme dodržovali u Anežky přísnou bezmléčnou dietu, je na bezlaktozovém mléce (mimochodem, pokud Adélku kojíš, měla bys správně dodržovat bezmléčnou dietu i Ty, aby ses laktoze u ní vyhnula) a mezi 7.-8.měsícem budeme zkoušet jogurt a podle reakce se teprve uvidí, jestli bude na bezmléčné dietě dál nebo ne... Ale pokud děti nemají žádné příznaky ABKM a máte pouze HA mléko (které v žádném případě není bez laktózy, jen je tam trochu víc naštěpená, aby se lépe trávila oproti běžnému mlíku, tak podle mého názoru není žádný důvod se vyhýbat jogurtům, lučině apod...  To je přesně opačný postup, protože po dodržování bezmléčné diety se napřed nasazují kysané výrobky (a mléko se stále dává bezlaktozové) a až následně se zkouší přejít na HA nebo normální mléko... Zkus se obrátit na Lenďáka (z podzimňat 2008), ta se coby kojící maminka potýkala nejen s ABKM u malé, ale i dalšími potravinovými alergiemi a má o tom vyčteno hrozně moc...

Stvorlistku, když dávᚠrohlík, hlídᚠsi, aby tam nebylo mléko? většina pekáren do kvásku u chleba nebo rohlíků mléko dává, což by dítěti s alergií už vadilo... ve většině dětských sušenek a ve spoustě kupovaných příkrmů je také mléko (třeba jen malinké množství, ale je), vyhýbᚠse i těmto potravinám, čteš si poctivě etikety každé potraviny, co dítku dáš? dáváte bezlaktózové mléko? protože jestli ne, je nedávání jogurtů zbytečné a s bezmléčnou dietou to moc společného nemá, protože u alergika nestačí se vyhýbat jen něčemu, ale po určitou dobu nesmí přijít do kontaktu s alergenem ani v malém množství...

Není tady

#7 15. 11. 2011 8:13

Cipisek79
♥♥♥♥♥--

Tak teď jsem teda zmatená jak polární motýl va. Mudr výslovně řekl, že zakysané mléčné výrobky až od jednoho roku. Původně jsem chtěla jogurt rovnou nasadit, právě proto, že děcka žádnou alergii na bílkovinu kravského mléka nemají, ale že jsem šli zrovna do poradny, tak jsem se zeptala a nestačila se divit.
Leni, mléčným výrobkům se při kojení rozhodně nevyhýbám, spíš je jím/piju dost nahusto a no problem. Tak teď teda nevím........

Není tady

#8 15. 11. 2011 8:31

lenkaB
♥♥♥♥♥♥♥

Cipi, já si prostě myslím, že je to divné, protože u dětí, co mají ABKM se právě kysané výrobky doporučují zavést jako první, jsou nejlépe snášené... jak jsem psala níž, my máme zkusit mezi 7.-8.měsícem (do té doby na Nutrilonu Allergy Care + bezmléčná a bezlaktózová strava) a až pokud to bude OK, tak postupně budem do stravy mléko zavádět...
přijde mi prostě úplně nelogické, že by děti, které se běžně s BKM a laktozou setkávají v HA mléce, měly najednou mít dietu... přiznám se, že nesleduju nejnovější informace a výzkumy (věřím v tomto naší Dr, která má specializaci i jako alergoložka), ale selský rozum mi říká, že je to prostě postavené na hlavu... ještě se zkus mrknout (případně zadat dotaz) na porodnice.cz, tam odpovídá i pediatr, myslím, že má takové rozumné názory... já bych normálně na Tvém místě jogurt zkusila (mimochodem, jestli dávᚠpečivo, které opravdu mléko může obsahovat v minimálním množství, tak tím, že ho dᚠbez jogurtu/lučiny už to nezachráníš, protože trávící soustava je bílkovinou drážděná i v tak malém množství...) a když budou v pohodě, tak Dr odkývej všechno a nic neřeš smile

Není tady

#9 15. 11. 2011 9:13

stvorlistok
♥♥♥♥♥♥-

Lenko ano mas pravdu treba sledovat aj etikety, viem to sama od seba, preto som varila aj domace jedlo pretoze som sa nestacila divit ze na sklenickach je pisana dokonca smotana nielen mlieko, od hippu sklenicky bezne...inak co viem tak mne dr vyslovne povedal do roka vyhybat sa mliecnemu, ine ako kojene mlieko nedavam... u filipka to bolo ine, vtedy som este nemala vyslovne zistenu alergiu na mlieko,.takze on bol na HA kvoli alergiam v rodine ale jogurty mohol... aj moj dr je zaroven alergolog, ono co dr to  nazor..ale napr. na nete co som pozerala co sa tyka zavadzania mlieka tak je tam po prvom roku v dost pripadoch, dokonca ani tie zakysane sa nemaju...napr. mne robi spatne zakysane a to mi dr doporucovali ze nie je ziadny problem... a cipiskovi asi nemaju atopicky ekzem ale tam je vyslovne vylucenie mlieko do jedneho roka... neviem nechcem sa dohadovat, robim ako mi dr povedal. dal mi aj nejaku brozuru a tam je presne pisane ako ty pises nesmie sa ani v hotovych kupovanych potravinach mlieko.

Není tady

#10 15. 11. 2011 9:15

stvorlistok
♥♥♥♥♥♥-

inak co sa tyka toho ze im nic nie je tak je to ok, to si nemyslim alergia sa im moze postupne vyvinut..ide o minimalizaciu pravdepodobnosti, mne sa prejavila az pred dvomi rokmi, dovtedy som bola ok..

Není tady

#11 15. 11. 2011 9:30

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Cipísku Lenka má samozřejmě pravdu. Různé diety a alergeny jsem hodně řešila a pokud ty jako kojicí matka jíš mléčné výrobky a malému dávᚠHA mléko, tak se obě děti s BKM už setkávají a to i v agresivnější formě, než třeba v bílém jogurtu. Takže já osobně bych se na dr. vykašlala, nemůžou být prostě odborníci na všechno (nedávno tu jedné mamince třeba jinak dobrý doktor radil začít s příkrmy ovocnými šávami, což je úplně proti doporučením WHO). Bílý jogurt bych dala určitě, s lučinou můžeš třeba počkat podle toho, jaká (jestli) bude reakce na jogurt. Je v ní BKM trochu více, není to všechno tak zkvašené jako v jogurtu.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#12 15. 11. 2011 9:33

stvorlistok
♥♥♥♥♥♥-

ronji tak potom mi hlava neberie ako je mozne ze napr. aby sa minimalizovala pravdepodobnost rozvinutia atopickeho ekzemu, nemaju sa davat mliecne vyrobky do jedneho roka.. nechcem sa tahat len ma to tak zaujima pretoze to bolo hodne riesene na nete.. neviem verim mojmu dr, ktory ma tiez specializaciu alergologia a imuno...

Není tady

#13 15. 11. 2011 9:59

lenkaB
♥♥♥♥♥♥♥

4li, ale to bys potom musela ke všem přistupovat jako k potencionálním alergikům a mléko raděj nedávat nikomu... potravinové alergie se samozřejmě můžou objevit kdykoliv během života, ale dokud se neprojeví (např. konkrétně ABKM), není podle mého názoru důvod zahajovat jakákoliv preventivní opatření - samozřejmě kromě dodržování určitého doporučeného postupu v zavádění příkrmů, protože to je vpodstatě ona prevence (když vezmu, že my jsme běžně v 6ti týdnech dostávali už svíčkovou apod., říkám si někdy, že můžem být rádi, že jsme to přežili bez větší újmy lol   dneska už je naštěstí v této oblasti víc prozkoumané, i když výzkumy pořád postupují dál - např. u Dorči bylo zavádění lepku doporučené až tuším kolem roku, nyní u Anežky mi Dr řekla, že ideálně do těch 7mi měsíců by měla malá přijít do kontaktu s lepkem, aby potom nevznikla nesnášenlivost..)... pokud je v rodině významnější výskyt alergií, tak je samozřejmě na místě se vyvarovat alergenům (u kojících je to omezení vlastního jídelníčku, u nekojených třeba podávání HA mléka), ale je spousta rodičů-alergiků, co mají úplně zdravé děti a naopak... u nás třeka ABKM v rodině je (manžel, tchán atd. - manžel konkrétně nemůže vypít víc mléka, okamžitě má křeče v břiše a spolehlivě ho to prožene, občas si dá jogurt, když vařím máčky, ne vždycky mu to sedne, ale v jídlech to snáší docela v pohodě, spíš je problém přímo s mlékem na pití, ale jako masožravci mu tato alergie vůůůbec nevadí lol )
jak jsi psala s těmi skleničkami - já právě u Dorči byla taky v šoku, když jsem zjistila, kam všude jsou schopni dát mléko, smetanu nebo syrovátku dumbom no a pokud kojíš, je to super (kojené děti mají ABKM spíš výjimečně), ale pokud bys chtěla dítě držet na bezmléčné dietě, měla by ses mléku vyhýbat i Ty sama....
no a zaváděním mléka jsem samozřejmě nemyslela, že naleju 10M dítěti hrnek mléka z krabice, ale u nás, pokud bude jogurt snášen dobře, to třeba bude znamenat postupný přechod z allergy care na HA mléko, možnost dát už malé časem i nějakou tu lučinu, gervais a nehlídat už tak přísně složení všeho, co se jí dostane do pusy smile

Není tady

#14 15. 11. 2011 10:04

lenkaB
♥♥♥♥♥♥♥

jinak s tím, že by se zavádění mléčných výrobků mělo odložit až do roku, se setkávám poprvé, prevence atopického exému u zdravých dětí mi přijde taky divná (pokud se atop vyskytne, tak samozřejmě je na místě zahájení opatření, ale já se např. také nevyhýbám jahodám, protože bych na ně náhodou mohla mít alergii... až kdybych po jejich konzumaci měla reakci, teprve se jim začnu vyhýbat... stejně tak pokud budu mít zdravé dítě bez atopu, nebudu se chovat, jakoby atop mělo...)
ale asi je to jak všude a se vším - co lékař, to jiný názor, co maminka, to jiná zkušenost smile myslím si, že rozhodně ani jeden přístup dětem neublíží (jakože jestli dostanou Cipísci jogurt teď nebo až za 4měsíce), ale spíš jde o to, že mně to přijde jako úplně zbytečné hlídání a omezování jídelníčku, když už by ho mohli mít pestřejší a alergen (mléčnou bílkovinu, laktózu) dostávají běžně jinou formou (HA mléko, kojení)

Není tady

#15 15. 11. 2011 10:11

stvorlistok
♥♥♥♥♥♥-

leni s tym atopakom som to spatne napisala, myslela som v pripade ked to maju v rodine, napr kamaratka ma atopak, jej prva holcicka ma atopak a u druheho kluka jej doporucili aby to mlieko do roku nedavala...nemyslela som vseobecne vsetky deti..jj ten lepek tiez sme mali dat co najskor este kym kojim, mam aj nesnasanlivost lepku tak aby sa mu co najskor vytvorili protilatky...

Není tady

#16 15. 11. 2011 10:26

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

4li mᚠpravdu, že názrory se na to různí, já jen napsala ten svůj založený v podstatě jen na tom, co jsem sama četla a co vím od doktorů a kamarádů alergiků/atopiků. Je fakt, že nejsem odborník, prostě jsem jen chtěla napsat, jak bych se rozhodla já a podala jsem to možná trochu radikálne gloria

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#17 15. 11. 2011 10:44

Cipisek79
♥♥♥♥♥--

Tak myslíte, že když začnu pomalu s jogurtem, že nic nepokazím ? U nás v rodině jsou alergici na všechny strany - já sama jsem měla atopický ekzém od narození do 19-ti let, manželovi se ve třiceti letech objevila vasomotorická rýma ( když přijde z tepla do zimy nebo naopak, má kýchací záchvat a otečou mu sliznice... ), stejně tak, jako jeho ségra ( taky ve třiceti va ), neteř od manžela má ekzém od tří měsíců, můj synovec má alergii na vše možné ( prach, roztoče, pyly... ), tchýně jezdí leta na alergologii s ekzémem. Takže je to opravdu velká zátěž. Proto mám strach a nechci nic podcenit.
Napadá mě, že když bych teď dala jogurt nebo máslo, má potom smysl dávat HA mléko ? Možná míchám hrušky s jabkama, ale fakt tomu rozumím jak koza petrželi gloria.

Upravil(a) Cipisek79 (15. 11. 2011 10:45)

Není tady

#18 15. 11. 2011 20:01

stvorlistok
♥♥♥♥♥♥-

cipi hovori sa ze uz aj ked len raz das obyc mlieko tak HA uz v podstate nema vyznam aspon tak mi to hovorili pri filipkovi...
cipi ked mate takto rodovo alergicke zatazenie asi by som sa snazila dodrziavat bezmliecnu. ale je to asi na tebe, a co hovori dr? inak podla mna to nie je problem dodrzat, miesto piskotov sunariek atd.dostaval kukuricne ked chcel chrumat, kase bezmliecne kupujem v dm, dokonca sme objavili min. tyzden ze aj nestle robi bezmliecne a zaroven lepkove kase, ale tie mu  nechutia, a ked som mu natrela lucinu na chleba min. tyzden tak mi ho nechcel..jo a chleba a rohlik raz zacas upiect doma bez mlieka a dat ho do mrazaku vissla

dievcata bude to off topic offtopic ospravedlnujem sa cipiskovi, ale z diskusie som si dala dva a dva dokopy a nas oli mal poslednych par dni ten jogurt, cely kelimok vzdy a posledne dni sa zacal budit v noci ze mu uplne skvrna v bruchu, kruti sa pri kojeni a stolicu ma sice len dvakrat za den ale poloprujomovu bledu smradlavu, to predtym nemal.... az teraz podla diskusie ma napadlo ze jemu asi fakt skodi ten jogurt, casovo by to sedelo...cez den mi tiez nic moc neje a vbruchu sa mu robi hocico... uz ked som robila pokusi okolo jeho osmych mesiacov a ja som si zaradila do jedalnicku mlieko tak ho hrozne nadymalo, to boli rany dumbom vtedy kvoli sebe som chcela nejaky vapnik skusit prijmat cez mlieko.. po par dnoch ma napadlo ci jemu nie je z toho mojho mlieka kojeneho spatne, tak som zas prestala pit mlieko a ono ejhle jemu sa urobilo dobre... no mna z toho picne dumbom

lenko pochopila som ze holky maju neznasanlivost laktozy, mliecnej bielkoviny...a podla dr sa to moze vytratit? myslis ze oli moze z toho vyrast? dokonca aj filipkovi vysli kedysi pozitivne na bielkovinu testy ale jemu jogurty nevadia, skor ked vypije cely pohar mlieka mu je spatne... on nejake obmedzenie nema, ale on byval v pohode ked bol malicky....a teraz myslis vysadit zas mliecne vsetko a cakat co sa bude diat, 28 ideme k nasemu na rocnu prehliadku tak sa popytam...ale nejak ma to rozhodilo butter

ronji zrovna som docitavala tvoj blog rano ked si pisala big_smile vdaka za pekne citanie tummenupp vcera mi normalne ukapla aj slza pri pesnicke na pripadnu svadbu pre dievcata od taty smile ma touplne dojalo gloria

Není tady

#19 15. 11. 2011 20:24

bambi
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VS

a

Upravil(a) bambi (17. 10. 2013 19:05)

http://www.tickerclub.com/cache/b7c33e7705.png

http://www.tickerclub.com/cache/a27906d04c.png

Není tady

#20 15. 11. 2011 20:32

stvorlistok
♥♥♥♥♥♥-

bambi jj su to dve rozdielne veci to mas pravdu, pisala som oboje pretoze neviem co deti mozu mat, pripadne co by sa olimu prejavilo..

offtopic...bambi s tou kockou aj tak nechapem ze si alergik a mozes ju mat vissla ked tak do naseho chlivka presunieme nech im to tu  neplevelim big_smile

Není tady

#21 15. 11. 2011 20:36

lenkaB
♥♥♥♥♥♥♥

Cipi, já bych na Tvé místě jogurt normálně dala, pokud bys chtěla vydržet a dodržovat bezmléčnou dietu, je opravdu nutné držet ji celkově a přejít i na allergy care mléko, protože jinak nemá oddalování jogurtu význam.. zkusíš a uvidíš, pokud by se Ti zdálo, že jim to nějak nesedí, tak prostě vynecháš... pokud sama cítíš, že bys raděj s jogurtem počkala, ono se asi opravdu nic nestane, když počkáš, trochu jiný případ je lepek, tam je podle nových výzkumů opravdu vhodné, aby s ním dítě přišlo do styku kolem toho půl roku (plus mínus)

4li, to, co popisuješ, by odpovídalo příznakům, jaké byly u nás - hlenovitá, jakoby pěnivá stolice, zapáchající, mohou se objevit i krvavé nitky, bolesti břicha, nadýmání, exém, celkový neklid, při delším kontaktu s bílkovinou může být neprospívání, u některých dětí může být i vyšší zahlenění (rýma, chrčení při dýchání bez nachlazení apod.)... ABKM při dodržování bezmléčné diety opravdu může zmizet, četla jsem, že u více než 75% dětí mizí zcela do 3let, z těch 25% je pak asi určitě část těch, kteří se nemusí vyhýbat úplně (např. nevadí jogurty atd.), ale mají určité omezení... těch složek v mléce je víc (kasein - nejsem si jistá, jak se přesně píše, laktoza, jiné mléčné bílkoviny), přiznám se, že se úplně neorientuju v těch rozdílech, také vím, že intolerance laktózy je něco malinko jiného a u malých dětí méně časté než alergie na BKM, víc 100% ví Lenďák, ta to hrozně do hloubky studovala, protože byli trochu nestandardní případ... je potřeba po projevech min. 4 měsíce dodržovat přísnou bezmléčnou dietu (podle toho, co píšeš, to pro Tebe problém nebude). lépe půl roku a potom zkusit znovu zavést mléčný výrobek (většinou se právě zkouší jogurty) a čekat na reakci - může se objevit hned, ale i po týdnu a víc, pokud se neobjeví, postupně se přidává další mléčné výrobky (máslo, z mléka pro alergiky se přechází na obyčejné - nemyslím teď přímo kravské, ale UV)... u Dorči to (zjednodušeně) bylo tak, že kolem období před 1.rokem jsem zkoušela jogurt, vadil jí, vydržely jsme další cca 4-5 měsíce a pak už mohla jogurty a kysané a za další dobu (kolem 1 a 3/4 roku) už jsme přešly z allergy care mléka na obyčený sunar a dneska pije i normální a je naprosto v pohodě... jenže u ní jsme měly tu smůlu, že tehdejší Dr ze mně dělala hysterku (když jsem za ní došla s tím, že malá má průjmy, ekzém a objevují se jí krvavé nitky ve stolici, rodinná anamnéza taky ukazovala na možné problémy s mlékem, ale řekla mi jen, že pořáíd něco hledám - nutno říct, že jsem tam s malou krom preventivek nikdy nebyla, protože byla zdravá) a já jako důvěřivá prvorodička jsem jí věřila, takže na opravdu bezmléčnou dietu jsem přistoupila až ve 4 měsících a to už malá měla fakt projevy jak z učebnice dumbom u Anežky se to teď podchytlo hned, Dr to brala jako úplně normální diagnozu, kterou je třeba řešit (ale nedělat z toho zas drama smile ), takže to u A. ani nezašlo tak daleko, tak snad by se to mohlo vyřešit o to dřív...
jinak ještě k těm testům - ony se vlastně ani už nemají dělat, protože jsou hrozně neprůkazné - jsou děti, co jim podle krve vyjde ABKM, ale projevy nemají a naopak děti, kterým krevní testy vyjdou dobře, ale ony mají příznaků hned několik... takže když jsme u Anežky zjistili, že se historie opakuje, Dr nám okamžitě předepsala allergy care mléko (bez jakýchkoliv testů), průběžně jsem jí volala, jak se stav mění a za 14 dnů po zlepšení se mělo zpět nasadit obyčejné UV, aby se vidělo, jestli se stav zhorší a tím potvrdí diagnóza, což ona nevyžadovala (jen to poznačila do karty, ale říkala, že je to zbytečné trápení, když očividně řešením bylo nasazení mléka pro alergiky...)...
podle toho, co popisuješ, bych ABKM určitě jako možnost viděla... zkus zas ty 4-5 měsíce malého držet na dietě (s tím pečením rohlíků mě to nenapadlo lol já jsem je malé prostě nedávala, případně jsme kupovali balené pečivo, kde je složení...) a potom znovu dej jogurt... někdy stačí opravdu jen ty 4 měsíce, aby trávící soustava dozrála a tělo už bylo schopné bílkovinu štěpit... budu vám držet pěsti!

Není tady

#22 15. 11. 2011 20:40

bambi
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VS

a

Upravil(a) bambi (17. 10. 2013 19:05)

http://www.tickerclub.com/cache/b7c33e7705.png

http://www.tickerclub.com/cache/a27906d04c.png

Není tady

#23 15. 11. 2011 20:42

lenkaB
♥♥♥♥♥♥♥

Bambi, jj, jsou to dvě odlišné věci, většinou se uvádí spolu (protože spousta lidí přesný rozdíl nezná - i já v tom trochu plavu, upřímně řečeno, proto uvádím vždycky obojí lol )
jinak s tou alergií na kočku, já teda alergii vpodstatě žádnou nemám, co by se mi projevovala, ale třeba kamarádka má na srst psa a neumím si představit, že by si ji měla takto "léčit", by asi umřela, protože chytá okamžitě záchvaty kašle, jednou jí to prý vyvolalo slabší astmatický záchvat dumbom ale asi to bude invidivudální (i podle toho, jak moc silnou alergii člověk má, jak konkrétně se mu projevuje atd... )

Upravil(a) lenkaB (15. 11. 2011 20:43)

Není tady

#24 15. 11. 2011 20:47

Pet
♥♥♥♥♥♥-
Web

bambi napsal(a):

sama v tomto zkušenosti nemám... ale co tu asi nepadlo je:

existují totiž dvě "choroby", a to je
1. nesnášenlivost laktózy (člověku chybí enzym laktáza, který laktózu štěpí) a pak
2. alergie na bílkovinu kravského mléka (prostě alergická reakce organismu).

píšu jenom proto, že jsem si k tomu před lety něco zjišovala... kolegyně v práci mi tvrdila, že je alergická na mléko a že teda nemůže laktózu -- což je míchaní jablek s hruškama...
při nesnášenlivosti laktózy člověk většinou může jíst jogurty a další výrobky, kde hladové bacily všecku laktózu snědly (a ty výrobky proto "zkysly")... při ABKM nemůže skoro nic, ale v HA mlékách je ta bílkovina nějak naštěpená, že by neměla vadit.

no jenom jsem měla pocit, že tu v hodně příspěvcích padlo obojí a bez rozlišení.

další věc je, že u většiny dětí s ABKM toto vymizí a později mléko normálně můžou... kdežto nesnášenlivost laktózy je vrozená, ten enzym se prostě v těle netvoří a hotovo.

zajímavý dokument k ABKM zde http://kddl.lf1.cuni.cz/download/fruhau … 4-0007.pdf

osobně bych teda ABKM taky moc neprožívala a později zkoušela mléko a výrobky z něj opatrně zavádět.. jak jinak se to má organismus naučit snášet, než pomalou expozicí? ale to už je můj osobní názor.
(moji alergii na kočky jsem taky vyřešila tak, že kočku máme a vždycky mít budeme)

Tak Lenka už popsala vše smile Ale já jen chci upřesnit... Bambi, při alergii se nemůže ani HA mléko, jelikož tam ta bílkovina stále je, jen štěpená. Při prokázané alergii se používá Nutrilon Allergy care. HA mléka jsou jen jako prevence u dětí, u kterých je předpoklad vzniku alergie (rodinné zatížení atd.)

Není tady

#25 15. 11. 2011 20:48

lenkaB
♥♥♥♥♥♥♥

Bambi, ještě k tomu vystavování alergenu - u ABKM je právě velmi důležité se alergenu na čas vyhnout, asi velice zjednodušeně bych řekla, že je to o zralosti trávící soustavy (konkrétně snad tenkého střeva?) a pokud je neustále v kontaktu s alergenem a drážněná, tak se jen brání vnějšími projevy (příznaky, které vidíme my), pokud se alergenu na určitou dobu tělo vyhne, trávící soustava se má čas a klid uzdravit, dozrát a příští kontakt už může být naprosto bez projevů a už vpodstatě jako u zdravého jedince...

ale u Cipi jde spíš o to, že já nechápu doporučení Dr nedávat jogurty (jako prevenci alergií aj.), ale přitom děti dostávají BKM i laktózu formou HA mléka... a myslím si, že kdyby tam problém byl, tak už se objevil a oddalování zavedení mléčných výrobků postrádá trochu smysl smile u 4li jsem napřed myslela, že nedává jen jogurty, ale až z dalších příspěvků jsem pochopila, že preventivně dodržuje bezmléčnou dietu kompletně (i vzhledem k tomu, že Filípka byl nějaký problém)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí